Η «ανατίναξη του αμαξιού» στη Φλωρεντία

Πάσχα και Φλωρεντία αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για τις ανοιξιάτικες διακοπές σας. Αν λοιπόν βρεθείτε στην μαγευτική πόλη της Ιταλίας, μη παραλείψετε ανήμερα τηv Κυριακή του Πάσχα να παρακολουθήσετε από κοντά την «ανατίναξη του αμαξιού» με τα πυροτεχνήματα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πασχαλινό έθιμο, που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες στη πλατεία Duomo της Φλωρεντίας.

Τα έθιμα του Πάσχα τηρούνται με ευλάβεια σε ολόκληρη την Ιταλία. Ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή είναι το «Scoppio del Carro» ή αλλιώς «η ανατίναξη του αμαξιού».

Το τελετουργικό θέλει, το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, δύο λευκά βόδια να τραβούν μια επίχρυση άμαξα, που ονομάζεται Brindellone, μέχρι τη πλατεία Duomo. Το αμάξι συνοδεύουν ειδικά ντυμένοι φρουροί και βέβαια επίσημοι της πόλης. Φτάνοντας στο καθεδρικό ναό και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργία ο επίσκοπος ανάβει με το ’γιο Φως μια ρουκέτα σε σχήμα περιστεριού, την Colombina. Η ρουκέτα ξεκινάει από την Αγία Τράπεζα και διαμέσου ενός σύρματος φτάνει στο περίτεχνο αμαξάκι, το οποίο είναι «εφοδιασμένο» με πυροτεχνήματα. Μόλις η ρουκέτα αγγίζει το αμάξι, τα πυροτεχνήματα ανάβουν και η πλατεία πλημμυρίζει με φλογίτσες από το ’γιο Φως. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

Αν το άναμμα των πυροτεχνημάτων είναι επιτυχές, τότε σύμφωνα με την παράδοση, η σοδειά αλλά γενικότερα η ζωή της πόλης θα πάει καλά.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Semana Santa στη Σεβίλλη

Πασχαλινό ταξίδι στην Ισπανία; Αν το αποφασίσατε, τότε όλοι οι δρόμοι δείχνουν μια κατεύθυνση, την πόλη του Γουαδαλκιβίρ, την πανέμορφη Σεβίλλη. Την Μεγάλη Εβδομάδα η πόλη είναι πλημμυρισμένη από τις ευωδιές της άνοιξης, αντηχεί στους ήχους των φλαμένκο τραγουδιών που μιλούν για τα Aγια Πάθη και τυλίγεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των λιτανειών. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις, με το ιδιαίτερο τελετουργικό, χαρακτηρίζουν τη ζωή της πόλης ολόκληρη την Εβδομάδα των Παθών. Η Semana Santa στη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας είναι μια εμπειρία μοναδική, που αντικατοπτρίζει βαθιά πίστη και το φλογερό ταμπεραμέντο των Σεβιλλιάνων.

Ισως ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για τη γιορτή του Πάσχα είναι η Σεβίλλη. Εκτός από τις ομορφιές και την ιστορία της πόλης, η Μεγάλη Εβδομάδα ή Semana Santaστη πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας ξεχωρίζει για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της.

Πρωταγωνιστές των ημερών είναι οι αδελφότητες, που συμμετέχουν στις λιτανείες των εικόνων του Χριστού και της Παναγίας. Τα μέλη τους, χωρίζονται σε ομάδες, οι οποίες έχουν να εκτελέσουν διαφορετικούς ρόλους και κρατούν συγκεκριμένη θέση στις περιφορές. Οι «Ναζωραίοι» και οι «Μετανοούντες» ντυμένοι με μανδύες και με καλυμμένα το κεφάλι ή τα πρόσωπα, στα χρώματα της αδελφότητας που ανήκουν, κυριαρχούν σε όλες τις εκδηλώσεις. Οι «Costaleros» έχουν αναλάβει να σηκώνουν τα «pasos», τις ειδικά κατασκευασμένες ξύλινες βάσεις, που τοποθετούνται τα ομοιώματα του Χριστού, της Παναγίας και εκείνα που παρουσιάζουν σκηνές από τα ’για Πάθη. Το τελετουργικό τηρείται με ευλάβεια.

Κάθε πομπή συνοδεύεται πάντα από φιλαρμονική ενώ την κατανυκτική ατμόσφαιρα πλαισιώνουν οι «saetas» τα φλαμένκο τραγούδια που αναφέρονται στα ’για Πάθη.

Οι λιτανείες ξεκινούν από την εκκλησία κάθε αδελφότητας με κατεύθυνση τον Καθεδρικό ναό της Σεβίλλης και επιστρέφουν πάλι πίσω στην εκκλησία. Οι διαδρομές ποικίλουν και αγκαλιάζουν ολόκληρη τη πόλη. Η συγκίνηση και η κατάνυξη είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά της Σεβίλλης.

Αν λοιπόν βρεθείτε στη πόλη του Γουαδαλκιβίρ, τη Μεγάλη Εβδομάδα, προμηθευτείτε τα ειδικά φυλλάδια με τις διαδρομές που ακολουθούν οι λιτανείες, ώστε να πιάσετε από νωρίς τη κατάλληλη θέση.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Σεβίλλη, μια μητρόπολη του νότου

Η εντυπωσιακότερη των Ισπανικών πόλεων είναι η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας που ξεπερνά όλες τις άλλες σε κομψότητα, πολυτέλεια και πάθος

Μια πόλη του Νότου, με όλα τα χαρακτηριστικά τέτοιων τόπων είναι η Σεβίλλη: Συντηρητική, με αργούς ρυθμούς και παλαιομοδίτικη χάρη, χωρίς τους φρενήρεις ρυθμούς των μεγαλουπόλεων του Βορρά. Όταν την επισκεφθείτε μην προσπαθήσετε να συμπεριλάβετε δεκάδες δραστηριότητες μέσα σε μερικές ημέρες. Θα χάσετε το όλο το νόημα, αφού η σημαντικότερη εμπειρία είναι η ίδια η πόλη.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την έπαυλη του 16ου αιώνα Casa de Pilatos, ένα εκπληκτικό δείγμα μαυριτανικής αρχιτεκτονικής αναμεμειγμένης με αναγεννησιακά στοιχεία. Υπέροχα πλακάκια, σιντριβάνια, πλακόστρωτες αυλές, φτιάχνουν μια εικόνα της παλιάς Σεβίλλης στις καλύτερες στιγμές της.

Μην παραλείψετε το Museo de Bellas Artes με πίνακες του El Greco, του Velasquez και του Murillo. Πρόκειται για ένα πρώην μοναστήρι, με έναν μεγαλειώδη τρούλο στο δωμάτιο 5.

Σίγουρα θα θέλετε να δείτε χορευτές φλαμένκο φτάνοντας στη Σεβίλλη. Στη μια πλευρά της Plaza Santa Cruz θα δείτε το φλαμένκο που προορίζεται για τους τουρίστες. Όμως, σε μια άλλη γωνιά της πλατείας, στο μπαρ El Tamboril, θα δείτε το αυθεντικό και αυθόρμητο φλαμένκο, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα. Αν επιθυμείτε να δείτε τους μεγάλους χορευτές του φλαμένκο, θα τους δείτε μόνο με εισιτήριο στο Teatro Lope de Vega, που φτιάχτηκε το 1929.

Ασφαλώς θα φάτε τάπας και αν σας αρέσουν οι σαρδέλες θα τις βρείτε σε αφθονία, ιδίως στην μορφή που υπάρχουν περισσότερο στην πόλη: στο γκριλ. Δοκιμάστε αυτή την αυθεντική λιχουδιά της πόλης στις καντίνες που βρίσκονται στις όχθες του Guadalquivir.

Τις ζεστές ημέρες όλη η Σεβίλλη πηγαίνει στην πόλη Sanlucar de Barrameda, στις εκβολές του ποταμού. Στην κορυφή του λόφου είναι η παλιά αριστοκρατία της πόλης, ενώ κοντά στη θάλασσα, στο Bajo de Guia είναι ένα ψαροχώρι, όπου θα βρείτε πολλές νοστιμιές που μπορείτε να φάτε απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Όταν ο ήλιος πέσει επισκεφθείτε το διάσημο εστιατόριο Casa Bigote (καλύτερα να έχετε κλείσει τραπέζι) όπου θα φάτε μερικά από τα καλύτερα πιάτα όλης της χώρας.

Η Σεβίλλη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πόλη με ιδιαίτερη αγορά, εκτός κι αν θέλετε φυσικά να αγοράσετε κλασική κιθάρα. Υπάρχει όμως και μια ευχάριστη εξαίρεση: Στην οδό 40 Calle Sierpes βρίσκεται το κατάστημα Maqueadano, το καλύτερο κατάστημα σομπρέρο του κόσμου. Μη φανταστείτε πως δεν έχει άλλα καπέλα βέβαια. Εδώ αγοράζει τα καπέλα της όλη η Σεβίλλη και μπορείτε να παραγγείλετε ένα ακριβώς στα μέτρα σας. Θα σας το στείλουν όπου κι αν βρίσκεστε.

Αξίζει να δείτε τον μιναρέ Almohade, γνωστό ως Giraldaκαι τον καθεδρικό ναό της πόλης, έναν από τους μεγαλύτερους του κόσμου, που έχει 25 παρεκκλήσια και το ξεχωριστό βασιλικό παρεκκλήσι με έργα των Murillo, Zurbaran, Valdes Leal και Goya.

Σίγουρα περάστε και από το κάστρο της πόλης, γνωστό ως Alcazar και άρχισε να χτίζεται το 913 μ.Χ.

Τη Macarena μπορεί να τη γνωρίζετε από το ομώνυμο, πολύ κιτς σουξέ. Είναι όμως η παλιά εργατική συνοικία της πόλης, και ο τόπος όπου βρίσκεται η Macarena Βasilica, η φημισμένη εκκλησία με ο ακόμη πιο φημισμένο άγαλμα της Παναγίας, της Virgen de la Esperanza Macarena, όπως λέγεται. Το άγαλμα είναι του 17ου αιώνα και τη Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται η περιφορά του στην πόλη, πάνω σε μια βάση από καθαρό ασήμι.

Πρόκειται για ένα αριστούργημα, διακοσμημένο με ανεκτίμητα διαμάντια, που τα δώρισε ο Joselito, διάσημος ταυρομάχος της περιοχής. Ο Joselito πέθανε στην αρένα το 1920 και ο μεγαλοπρεπής τάφος του, πάντα στολισμένος με φρέσκα λουλούδια, βρίσκεται στο κοντινό νεκροταφείο του San Fernando.

Εστιατόρια
-Juderma (La) Στο ιστορικό κέντρο
-Taberna del Alabardero Palace, στο ιστορικό κέντρο με πολυτελή διάκοσμο

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Τζαμάικα

Αν συζητήσετε με φίλους για την Καραϊβική, όλοι θα πουν κάτι για την Τζαμάικα κι ας μην έχουν πάει. Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσές αμμουδιές και ζούγκλα, συνθέτουν τον παράδεισο που βρίσκεται επί γης. Όλα αυτά με reggae music, υπό τη σκιά του Μάρλεϊ να πλανάται παντού, με ένα ποτήρι ρούμι στο χέρι, λίγο πριν βουτήξετε δίπλα από τα κοράλλια...

Η Τζαμάικα βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, στον Κόλπο της Καραϊβικής, με το τροπικό κλίμα, όλη τη χρονιά και τη θερμοκρασία στους 30oC. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται το Μοντέγκο Μπέι, το αγαπημένο θέρετρο των τουριστών, με τα πέτρινα σπίτια. Όχι πολύ μακριά βρίσκεται η Νίγκριλ, με την παραλία των έντεκα χιλιομέτρων, τη χρυσή άμμο και τη θάλασσα με τις άπειρες αποχρώσεις. Εδώ βρίσκονται οι αποικίες των κοραλλιών, με τους τεράστιους υφάλους, σημείο συνάντησης δυτών από όλο τον κόσμο. Στα βορειανατολικά του νησιού, στο Πορτ Αντόνιο, θα ανακαλύψετε κι άλλες μαγευτικές παραλίες, ενώ, με λίγα χρήματα, θα διασχίσετε το θρυλικό ποταμό Ρίο Γκράντε με σχεδία από μπαμπού.

Τέλος, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον Black River, με την παραλία του θησαυρού, όπου κάθε χρόνο οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν τα αβγά τους. Το οδικό δίκτυο δε φημίζεται για την άνεσή του, οπότε, στις εγχώριες μετακινήσεις, προτιμήστε το αεροπλάνο. Οδηγώντας, θα διαπιστώσετε ότι η αποικιοκρατία έχει αφήσει έως σήμερα έντονα τα σημάδια της, αφού όλοι οδηγούν «αγγλικοαριστερά». Τα λεωφορεία και τα ταξί δε θα λέγαμε ότι προσφέρουν ικανοποιητικές υπηρεσίες.

Φαγητό
Απολαύστε κόκκινο αστακό, γαρίδες και όλα τα θαλασσινά, με διάφορες τέχνες μαγειρέματος. Από σούπες μέσα σε κολοκύθες, έως πίτες γεμιστές με κρέας.

Πρέπει να παρακολουθήσετε το ψήσιμο που φέρει το όνομα «τζερκ». Κομμάτι κρέατος ψήνεται αργά, στα κάρβουνα, μέσα σε αλουμινόχαρτο και συνοδεύεται από μία καυτερή σάλτσα για γαρνίρισμα, όπου κάθε μάγειρας έχει τη δική του μυστική συνταγή.

Η κουζίνα της Τζαμάικα αποτελείται από ευρωπαϊκές, αφρικάνικες κι ασιατικές γεύσεις, με το συνδυασμό τροπικών φρούτων.

Τι θα αγοράσετε
Αντικείμενα λαϊκής τέχνης, κεραμικά, ξύλινα αγάλματα, σκαλιστές καρύδες και πίνακες, όλα σε χαμηλές τιμές, λόγω φτηνών εργατικών χεριών. Για τους «νευρικούς» υπάρχει ο πανάκριβος καφές «Blue Mountain», ενώ μπορείτε να αγοράσετε εξωτικά μπαχαρικά και ρούμι, σε περισσότερες από διακόσιες ποικιλίες.

Η άλλη όψη
Δυστυχώς, υπάρχει βία στις φτωχογειτονιές και πόλεμος συμμοριών, αφού τα χρήματα από το εμπόριο ναρκωτικών είναι πάρα πολλά. Το επίσημο νόμισμα είναι το δολάριο Τζαμάικας, που αντιστοιχεί σε δέκα δραχμές, αλλά στις περισσότερες οικονομικές συναλλαγές κυριαρχεί το δολάριο των ΗΠΑ.

Στην καθημερινή ζωή της Τζαμάικα κυριαρχούν οι αντιθέσεις, για πολλούς αιώνες. Όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι απάνθρωπες συνθήκες σκλαβιάς των Αφρικανών, που μεταφέρθηκαν εδώ, ξεκίνησαν έναν ασταμάτητο αγώνα για ισότητα και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στο Κίνγκστον Τάουν, που είναι η πρωτεύουσα και ταυτόχρονα το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας, εμφανίζεται μια εικόνα όπου οι τεράστιοι ουρανοξύστες κάνουν έντονο το κοντράστ με τα αποικιοκρατικά κτίρια και τους ζητιάνους που ψάχνουν να βρουν κάτι για να ζήσουν.

Stand up for your rights?
Από την Τζαμάικα ξεκίνησε το κίνημα των Ρασταφάριανς, με ηγέτη και κύριο εκφραστή χιλιάδων ανθρώπων, εξεγερμένων εναντίον της αποικιοκρατίας, τον Μπομπ Μάρλεϊ. Μέσα από τις μελωδίες της ρέγκε μουσικής ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο τα αιτήματα των καταπιεσμένων Μαύρων της Αφρικής, όπου κι αν βρίσκονταν. Ο Μπομπ πέθανε πρόωρα, το Μάιο του 1981, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στη μουσική και στους αγώνες. Στο Κίνγκστον πρέπει να επισκεφτείτε το σπίτι ? μουσείο του Rasta man. Εκεί θα δείτε την κιθάρα, το κρεβάτι κι άλλα προσωπικά αντικείμενα ενός από τα σημαντικότερα πρόσωπα του 20ού αιώνα.

Οι Ρασταφάριανς πίστευαν ότι ο πρώην αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σιλασιέ, είναι ο Μεσσίας τους που θα τους οδηγήσει πίσω στην Αφρική και πως η Βαβυλώνα, δηλαδή το σύστημα των λευκών, θα καταρρεύσει. Παρά τους αγώνες, όμως, οι Τζαμαϊκανοί είναι οι πλέον ήσυχοι άνθρωποι του κόσμου. Μάλιστα, υπάρχουν και κλασικές ατάκες που φανερώνουν το χαρακτήρα και τον ψυχισμό τους: Soon come, που σημαίνει «είναι τόσα που πρέπει να γίνουν, μη βιάζεσαι» και cool runningπου θα πει «μην εκνευρίζεσαι».

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Διακοπές σε μια φυλακή!

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τη παραμονή σε ένα κελί φυλακής δεν θα θέλατε να τη ζήσετε ούτε σε εφιάλτη. Κι όμως, αν επισκεφθείτε τη Στοκχόλμη, ο εφιάλτης μπορεί να γίνει ένα υπέροχο όνειρο. Εκεί που άλλοτε λειτουργούσε μια κρατική φυλακή, σήμερα σας περιμένει ένα πανέμορφο ξενοδοχείο, το Langholmen Hotel

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε ένα υπέροχο νησί στη Στοκχόλμη περιτριγυρισμένο από χιλιάδες δέντρα, τα οποία είχαν φυτέψει κατάδικοι. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο ο σημερινός παράδεισος ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ένα νησί -φυλακή. Τώρα μπορείτε να απολαύστε τις διακοπές σας σε ένα από τα δωμάτια ή για την ακρίβεια από τα κελιά του!

Το κτίριο λειτούργησε ως φυλακή από το 1724 έως το 1975. Τα πρώτα χρόνια τρόφιμοι ήταν γυναίκες κυρίως «χαλαρών ηθών». Τελευταία φορά που εκτελέστηκε ποινή θανατικής καταδίκης στη Σουηδία ήταν στη συγκεκριμένη φυλακή.

Η παραμονή για μια νύχτα σε ένα δίκλινο δωμάτιο-κελί με τηλέφωνο και τηλεόραση στοιχίζει 1295 σουηδικές κορώνες, δηλαδή περίπου 50.00 δραχμές. Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου λειτουργεί εστιατόριο, pubκαι snackbarκαι βέβαια μουσείο φυλακής!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα «παιχνίδια» που διοργανώνονται στο ξενοδοχείο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το «Μυστήριο του Langholmen». Το σενάριο θέλει να έχει πραγματοποιηθεί ένας φόνος στη φυλακή. Οι παίκτες φορώντας τις στολές των φυλακισμένων προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο.

Είναι το ιδανικό καταφύγιο για τους λάτρεις το αστυνομικών μυθιστορημάτων και εκείνων που προτιμούν τις «εναλλακτικές» μορφές τουρισμού.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Αγκίστρι: Μία ώρα με το δελφίνι

Παρασκευή απόγευμα, γύρω στις 6.00 και μόλις έχεις σχολάσει από τη δουλειά. Παίρνεις το πρώτο ταξί που περνάει από μπροστά, και σε μία ωρίτσα περίπου - αν όλα πάνε καλά - βρίσκεσαι στον Πειραιά. Στις 7.45 ανεβαίνεις στο δελφίνι και 60 λεπτά αργότερα, κάνεις την πρώτη βουτιά στα νερά του νησιού. Ένα ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο, δίπλα στη θάλασσα, σε περιμένει στο Αγκίστρι

Το δελφίνι κάνει πρώτα μία στάση στο λιμάνι της Σουβάλας, στην Αίγινα και μετά συνεχίζει για τον τελικό του προορισμό. Το Αγκίστρι. Διαθέτει μία από τις καλύτερες παραλίες του Σαρωνικού, στην οποία έχουν προλάβει να στήσουν πρώτοι, τη σημαία τους, οι γυμνιστές. Η Χαλκιάδα απέχει γύρω στα 15 λεπτά, με τα πόδια, από το κέντρο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή - και λίγες ικανότητες ορειβασίας- η κατάβαση για να πας στην απομονωμένη παραλία. Τα γαλαζοπράσινα νερά της, όμως και η φυσική ομορφιά του τοπίου αποζημιώνει για την ταλαιπωρία.

Στο Αγκίστρι δεν υπάρχει η γνωστή «χώρα», το λιμάνι του νησιού που συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες. Τα πάντα είναι διασκορπισμένα ομοιόμορφα, στο πλάι της θάλασσας, σε αποστάσεις που σου προσφέρουν έναν ευχάριστο περίπατο. Έντονα ανεπτυγμένο, λόγω της παρουσίας αλλοδαπών παραθεριστών, είναι το μοντέλο ξενοδοχείο, πισίνα, καφετέρια, εστιατόριο και μπαράκι. Οι πισίνες, βέβαια, είναι για τα παιδιά. Οι μεγάλοι απολαμβάνουν το φρέντο τους, σε ξαπλώστρα ή στο μπαράκι. Η ιδανική επιλογή για μία μίνι απόδραση από τον καύσωνα της πρωτεύουσας.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Νεανικό Αμστερνταμ

Αν φτάσετε στο Αμστερνταμ βράδυ θα δείτε ένα μαγικό θέαμα. Οι κάτοικοι της πόλης προτιμούν να αφήνουν τις κουρτίνες ανοιχτές τη νύχτα ώστε τα ψηλά και στενά παράθυρα των σπιτιών να φέγγουν σαν φαναράκια και να ακτινοβολούν στα νερά των καναλιών...

To Αμστερνταμ είναι η πόλη που θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί μόνο και μόνο για μικρά ρομαντικά ταξίδια. Όλα είναι συγκεντρωμένα, η πόλη προσφέρει ωραίους περιπάτους και τραμ για να τη γυρίσει κανείς εύκολα.

To βασικό γνώρισμα της πόλης και των κατοίκων της είναι πως υπάρχει μεγάλη ανοχή για ότι είναι διαφορετικό από το καθιερωμένο. Ως αποτέλεσμα, στο Αμστερνταμ ζουν αρμονικά άνθρωποι από όλες τις φυλές. Θα δείτε πως στην πόλη υπάρχει η Εβραϊκή συνοικία το Jodenbuurt όπου το 1700 εγκαταστάθηκαν εκεί Εβραίοι και βρίσκεται πίσω από την πλατεία Waterloo. Στην περιοχή αυτή ο Rembrandt έζησε 19 χρόνια και ζωγράφησε πολλούς από τους κατοίκους. Αλλη συνοικία με ενδιαφέρον είναι η Jordaan που έχει από πολύ παλιά συγκεντρώσει Γερμανούς, Αγγλους και Γάλλους. Στο Αμστερνταμ, ζουν και πολλοί Ινδονήσιοι από τις παλιές αποικίες αλλά και πολλοί Κινέζοι.

Αυτό που θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σας είναι η αρχιτεκτονική της πόλης με τα στενόμακρα αλλά πολύχρωμα σπίτια. Επειδή στο Αμστερνταμ από παλιά υπάρχει πρόβλημα ζωτικού χώρου τα σπίτια χτίζονταν έτσι ώστε να εξυπηρετούν περισσότερους ανθρώπους.

Η παλιά πόλη οριοθετείται από τα τρία παλιότερα κανάλια, τα Heerengracht, Keizersgracht και Prinsensgracht. Μέσα στην πόλη καλό είναι να κινείστε με τραμ ή πλοιάριο ή ποδήλατο που μπορείτε να νοικιάσετε, αν το επιτρέπει ο καιρός. Το αυτοκίνητο αντενδείκνυται εντελώς αφού το πάρκινγκ είναι δύσκολο. Για μια πρώτη γεύση πάντως της πόλης, τα πλοιάρια είναι ότι καλύτερο. Μία οργανωμένη περιήγηση κοστίζει περίπου 2000 δραχμές. Έτσι μπορείτε να δείτε τα κανάλια και αργότερα να περπατήσετε σ? αυτά της αρεσκείας σας .

Το πρωί πιείτε τον καφέ σας στο διάσημο Cafe Americain, του ξενοδοχείου Αmerican Hotel στο Leidseplein, που είναι ψηλοτάβανο, γεμάτο τοιχογραφίες, και προσφέρει πολύ καλό καφέ. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε κάποιο από τα bruine cafe που έχουν ονομαστεί έτσι από το χρώμα τους γιατί είναι καφετιά, διακοσμημένα με ξύλο και καπνισμένα. Συνήθως είναι μικρά και ζεστά και καμία σχέση δεν έχουν με τα καφέ που πουλάνε μαριχουάνα ή ινδική κάνναβη στο Αμστερνταμ. Ένα φημισμένο bruinecafe είναι και το Hoppe στο Spui που υπάρχει από την εποχή του Rembrandt. Αν βρεθείτε στο Αμστερνταμ, αξίζει να δείτε αυτούς τους χώρους με τα ρολόγια τοίχου, τα πορσελάνινα παραδοσιακά πιάτα και την απαραίτητη γατούλα, μόνιμη κάτοικο του καφέ. Στα ίδια καφέ, αν πάτε απόγευμα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό που συνηθίζεται πολύ, το jenever, ένα είδος τζιν. Αλλα «αρχαία» καφέ είναι το Papeneiland από το 1642 αλλά και το De Druif από το 1636!

Aργότερα, περπατήστε στην πόλη και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των κτιρίων στα κανάλια Κeizersgracht και Ηeerengracht -ίσως το πιο μεγαλοπρεπές με τα σπίτια των πλούσιων εμπόρων. Η πρώτη σας στάση στην πόλη είναι το Rijksmuseum το καλύτερο μουσείο του Αμστερνταμ. Ακόμη κι αν η τέχνη δεν είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας, δείτε το: έχει πίνακες των Rembrandt, Vermeer, και άλλων μεγάλων ζωγράφων. Επίσης, υπάρχει κι ένα μουσείο αποκλειστικά αφιερωμένο στον Βαν Γκογκ με 500 πίνακές του. Φυσικά στις επιλογές σας υπάρχει και μία επίσκεψη στο σπίτι της Αννας Φρανκ που συγκεντρώνει ορδές τουριστών. Αν δεν έχετε ακόμη ζαλιστεί από την συνεχή εναλλαγή εικόνων, δείτε και την Oude Kirk, την παλαιότερη εκκλησία του Αμστερνταμ από το 1300.

Μετά από τόσες αναζητήσεις έφτασε και η πολυπόθητη ώρα για τα ψώνια. Το Αμστερνταμ δεν έχει υποκύψει στα διεθνή πολυκαταστήματα κι έτσι υπάρχει τοπικό χρώμα στην αγορά. Η παραδοσιακή περιοχή για να ψαχουλέψετε είναι το Jordaan στα δυτικά της πόλης. Το Μοναστηράκι της πόλης είναι το Waterlooplein αλλά και το Albert Cuyp Market που είναι πιο χαοτικό αλλά και φθηνότερο. Στην αγορά του De Looier και στο Rommelmarkt θα βρείτε καλές αντίκες ανακατεμένες με διάφορα κιτς αντικείμενα, οπότε θα πρέπει να βάλετε σε λειτουργία όλες τις ανιχνευτικές σας δυνάμεις.

Το μεσημέρι πριν αποφασίσετε που θα πάτε για φαγητό ζυγίστε καλά τα δεδομένα: Το Αμστερνταμ είναι μία πολυεθνική πρωτεύουσα με ανάλογο φαγητό. Λέγεται για παράδειγμα ότι εδώ θα βρείτε καλύτερο Ινδονησιακό φαγητό απ? ότι στην Ινδονησία!

Μπορείτε να δοκιμάσετε το φαγητό ενός eetcafe που είναι κάτι σαν μπιστρό όπως το Het Molenpad. Γενικά οι κάτοικοι του Αμστερνταμ δεν τρώνε καλά το μεσημέρι και προτιμούν τα σάντουιτς, γι? αυτό κι είναι μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποιο από τα καλά εστιατόρια στα οποία το βράδυ δύσκολα θα βρίσκατε τραπέζι. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Τοut Court όπου τα πάντα ακόμη και τα σοκολατάκια φτιάχνονται στην κουζίνα του.

Μετά το μεσημεριανό, συνεχίστε τις περιηγήσεις σας ψάχνοντας για τα ορόσημα του Αμστερνταμ, κτίρια που είναι μοναδικά και απαρτίζουν την διάσημη αρχιτεκτονική τάση της σχολής του Αμστερνταμ . Θα τα γνωρίσετε από τα παράξενα σχήματά τους και τον περίτεχνο στολισμό τους. Ένα τέτοιο κτίριο είναι και το Scheepvaarthuis και το Het Schip, ένα αξιοθαύμαστο τριγωνικό κτίριο.

Κάντε μία βόλτα στο Brouwersgracht, στην παλιά πόλη, με τα μικρά κουκλίστικα σπιτάκια και τις πάμπολλες στενές γεφυρούλες.

Το απόγευμα πιείτε ένα ποτό στο πολυσύχναστο καφέ Luxembourg, αλλά όσο κι αν σας αρέσουν τα απεριτίφ, μην βραδιάσετε εκεί μιας και πολλά ρεστοράν κλείνουν νωρίς.

Για το δείπνο, προτιμήστε να πάτε κάπου ξεχωριστά όπως στο Ινδονησιακό Kantjil and the Tiger, αλλά αν ψάχνετε εκπληκτικό ντεκόρ πηγαίνετε στο Pier 10 δια μέσου του σταθμού Centraal. Εκεί στο φως των κεριών θα βλέπετε το ποτάμι να κυλάει και τα πλοιάρια που πηγαινοέρχονται φωτισμένα. Αργά το βράδυ, αν θέλετε να δείτε πανοραμικά την πόλη, πράγμα δύσκολο μιας και υπάρχει περιορισμός στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, διαλέξτε το μπαρ του ξενοδοχείου Okura, στον εικοστό τρίτο όροφο. Αρκετά της μόδας είναι και το Mazzo, στην περιοχή των κόκκινων φαναριών, η οποία είναι αρκετά ασφαλέστερη από την Ομόνοια το βράδυ.

Τις μέρες που θα ακολουθήσουν, μην ξεχάσετε το Bloemanmarkt, την αγορά των λουλουδιών. Το να αγοράσετε λουλούδια σε ταξίδι μπορεί να φαίνεται κουτό, μπορείτε όμως να πάρετε βολβούς για να τους καλλιεργήσετε όταν γυρίσετε στο σπίτι σας και να έχετε ένα διαρκές αναμνηστικό του ταξιδιού σας.

Λίγο πιο έξω από την πόλη, δέκα λεπτά με το τραμ είναι το Tulip Inn Oosterpark όπου τον Μάη γίνεται το φεστιβάλ λουλουδιών.

Σε λιγότερο από μία ώρα παίρνοντας το τρένο από τον κεντρικό σταθμό μπορείτε να βρεθείτε σε πολλές πόλεις όπως την κοντινή Χάγη όπου εδρεύει η κυβέρνηση κι έχει κι αυτή ένα μεσαιωνικό κομμάτι. Ιστορική πόλη είναι και το Delft με πολύ ωραία κτίρια, γοτθικούς ναούς και ιδιαίτερο χαρακτήρα στην αγορά. Η πόλη είναι γνωστή για την κεραμική της και ιδιαίτεραγια τις πορσελάνες της. Επίσης, η πόλη Leiden με το παμπάλαιο λιμάνι και την παρουσία του Rembrandt έντονη (έζησε εδώ τα παιδικά του χρόνια), είναι ένας ενδιαφέρον προορισμός για μια μικρή εκδρομή. Πηγαίνετε στον Βοτανικό της κήπο που είναι του 1587, ένας από τους παλαιότερους στην Ευρώπη.

Όμορφη kοντινή πόλη είναι και η Gouda, από όπου προέρχεται το διάσημο τυρί. Εκεί θα δείτε τον ναό του St. Janskeerk με πάνω από 28 θαυμάσια βιτρό του 16ου αιώνα. Γυρνώντας στο οικείο πλέον για σας πήγαινε-έλα του Αμστερνταμ, θα νιώσετε πως είστε στο κέντρο του κόσμου με την απόλυτη γαλήνη όμως μία ώρα μακριά. Κι αυτή η αίσθηση ελευθερίας είναι πολύ σημαντική για μία πρωτεύουσα.

Αν θέλετε το ταξίδι σας να έχει νεανικό χρώμα, αν θέλετε να συναντήσετε ανθρώπους από όλα τα μέρη του κόσμου, να δείτε μοναδικά κτίρια και να περάσετε ήσυχες στιγμές όχι ιδιαίτερα μακριά από την πόλη, τότε το Αμστερνταμ είναι η σοφότερη επιλογή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Φαγητό, Καφές, Ποτό:
Cafe Druif, Rapenburg 83
Papeneiland , Prinsengracht 2
Hoppe, Spui 18-20
Cafe Americain, Leidseplein 97
Land Van Walem, Keizersgracht
Het Molenpad, Prinsengracht 653
De Jaren, Nieuwe Oolenstraat 20-22
Tout Court, Runstraat 13, 70-6258637
Kantjil and the tiger, Spuistraat 291
Pier 10, De Ruijterkade Steiger 10, 70-6248276
Mazzo, Rozengracht 114
Okura Hotel Bar, Ferdinand Bolstraat 333
Cafe Luxembourg, Spuisstraat 22-24

Αξίζει να δείτε:
Stadhouderskade 42 (10:00-5:00)
Scheepvaarthuis, Binnen Kant
Het Schip: Oostzaanstraat 105
Μουσείο Van Gogh: P. Potterstraat 7
Σπίτι Αννας Φρανκ: Prinsengracht 263

Αγορά:
Waterlooplein Δευτ.-Σαβ 9-5
Αlbert Cuyp Market, Albert Cuypstraat

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Οι κερασιές ανθίζουν στη Νέα Υόρκη

Το πρόγραμμα ξενάγησης στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της άνοιξης, φροντίστε να περιλαμβάνει μια στάση στο διάσημο Βοτανικό Κήπο του Brooklyn. Στο τμήμα του κήπου με τις ολάνθιστες κερασιές, πραγματοποιείται η γιαπωνέζικη γιορτή «Sakura Matsuri», ή αλλιώς το «Aνθισμα της Κερασιάς». Ζήστε την μοναδική εμπειρία της πιο εντυπωσιακής γιορτής για την υποδοχή της άνοιξης

Από τα μέσα του Μαρτίου και μέχρι το Μάιο ο Βοτανικός Κήπος του Brooklyn τυλίγεται στο άρωμα των ανθισμένων κερασιών από την Ιαπωνία. Πρόκειται για το ιδανικό περιβάλλον για την πραγματοποίηση της γιαπωνέζικης γιορτή Sakura Matsuri, που γίνεται με την ανθοφορία των κερασιών και έχει σκοπό να καλωσορίσει την άνοιξη.

Στο Βοτανικό Κήπο του Brooklyn βρίσκονται πάνω από 200 κερασιές, σε 40 ποικιλίες, αριθμός που είναι εντυπωσιακός για χώρα εκτός Ιαπωνίας. Ολόκληρη την άνοιξη ο κήπος πλημμυρίζει από τα ροζ και άσπρα χρώματα των λουλουδιών. Η γιορτή συνήθως προγραμματίζεται με την ανθοφορία των κερασιών Κουαζάν.

Με φόντο τις ολάνθιστες κερασιές, οι Νεοϋορκέζοι -Γιαπωνέζοι και μη- καλωσορίζουν την άνοιξη με πλούσιες εκδηλώσεις όπως: εκθέσεις Bonsai, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κατασκευή γιαπωνέζικης κούκλας, παραδοσιακοί γιαπωνέζικοι χοροί, τελετουργία του τσαγιού, επιδείξεις με γιαπωνέζικα ξίφη, χειροτεχνία για παιδιά και βέβαια παραδοσιακή γιαπωνέζικη κουζίνα.

Αν λοιπόν βρεθείτε στο «Μεγάλο Μήλο» στα τέλη Απριλίου, μη παραλείψετε μια στάση στο Βοτανικό Κήπο του Brooklyn. Είναι η ιδανική ευκαιρία, αν και βρίσκεστε στην Δύση, να πάρετε μια γεύση από τον τρόπο που υποδέχονται την άνοιξη στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Μπουένος `Αιρες, Στους ρυθμούς του ταγκό

Η πρωτεύουσα της Αργεντινής είναι για πολλούς συνώνυμη με το ταγκό, τους γκαούτσος και τον επιφανή ποιητή της, Jorge Luiς Borges. Είναι τόσο αιώνια, όσο ο αέρας και το νερό

Για πολλούς Αργεντινούς, το Μπουένος 'Αιρες είναι η καρδιά της χώρα τους, καθώς το 40% του πληθυσμού των 12 εκατομμυρίων ζει στα τεράστια προάστιά του. Είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Rio de la Plattaκαι το κέντρο του θυμίζει Παρίσι, ενώ οι δενδροφυτευμένες λεωφόροι και οι πλατείες του έχουν μια δική τους ξεθωριασμένη κομψή γοητεία. Η πόλη των μεγάλων αντιθέσεων, των πλούσιων και των φτωχών, βρίθει από ανερχόμενους τραπεζίτες και σοφιστικέ επιχειρηματίες που αναμιγνύονται στους δρόμους με τους ζητιάνους και τους ανέργους από τις τριγύρω «παραγκούπολεις».

Στο κέντρο, η Πλατεία Mayoείναι το παραδοσιακό σημείο αναφοράς όλων των δραστηριοτήτων, ενώ εκεί κοντά, η Λεωφόρος 9ης Ιουλίου είναι γνωστή ως ο πιο πλατύς δρόμος του κόσμου. Ο πεζόδρομος της Λεωφόρου Santa Feείναι το πιο γνωστό εμπορικό κέντρο, γεμάτο με πολυτελή μαγαζιά και μπουτίκ δερματίνων ενδυμάτων. Εκεί όλη την ημέρα χορευτές του ταγκό αυτοσχεδιάζουν χορογραφίες και προκαλούν αίσθηση στο πλήθος που τους παρακολουθεί.

Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται: Ο καθεδρικός ναός Metropolitana, το θέατρο Colon, παγκοσμίως γνωστό από τις παραστάσεις όπερας. κλασσικής μουσικής και μπαλέτου, τα δημοφιλή μουσεία Καλών Τεχνών, κινηματογράφου και Φυσικής Ιστορίας, η γραφική Ιταλική συνοικία La Bocaμε τα χρωματιστά ξύλινα σπίτια φτιαγμένα από υλικά των πλοίων των πρώτων μεταναστών, και το νεκροταφείο της Recoletaόπου βρίσκεται ο τάφος της Εβίτα Περόν. Οι τεράστιες επίπεδες αγροτικές εκτάσεις -pampas- αποτελούν την κατοικία του εθνικού ρομαντικού συμβόλου, του gauchoκαι προσφέρονται για μια ημερήσια εκδρομή. Η φιλοξενία και το κέφι των Αργεντινών καουμπόη θα σας μείνουν αξέχαστα.

Επιβάλλεται, επίσης, μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στις όχθες του ποταμού Παρανά, όπου θα πάτε με γραφικό τραινάκι. Σε μία έκταση 21 χιλ. τετ.χλμ, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, βρίσκονται μισοκρυμμένα πολλά κομψά εξοχικά των κατοίκων της πόλης δημιουργώντας μια αποκλεισμένη, παράξενη και απόκοσμη κοινότητα. Το Μπουένος `Αιρες είναι μια ακριβή πόλη αλλά άσχετα με το αν ψάχνετε για ένα φτηνό η ακριβό ξενοδοχείο μπορείτε να αισθάνεστε ότι είστε στο κέντρο των γεγονότων. Το Congreso είναι μια καλή περιοχή για φτηνή διαμονή, ενώ πολλά οικονομικά ξενοδοχεία βρίσκονται συγκεντρωμένα στη Λεωφόρο De Mayo. Για φαγητό αξίζει να τριγυρίσετε στις συνοικίες των La Boca και San Telmoγια να δοκιμάσετε το παραδοσιακό πιάτο που είναι Αργεντίνικο βοδινό κρέας στα κάρβουνα και ποικιλία άλλων ψητών. Για καφέ επισκεφτείτε το γνωστό στέκι των διανοουμένων, το Cafe Tortoni και το βράδυ μην παραλείψετε να χορέψετε ταγκό στο δημοφιλέστατο Cafe du Sur(μαθήματα παραδίδονται παντού, στα ξενοδοχεία και στα περισσότερα καφέ της πόλης).

Η γνωστότερη έκφραση της κουλτούρας της Αργεντινής είναι το ταγκό -χορός και μουσική- που έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία των ρομαντικών, παγκοσμίως. Τα σπορ είναι επίσης σημαντικά για τους Αργεντινούς και το ποδόσφαιρο είναι περισσότερο μια εθνική μανία παρά ένα παιχνίδι. Μοναδικό αρνητικό η εντυπωσιακή άνοδος της εγκληματικότητας που οφείλεται στην αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα. Με λίγη προσοχή και οργάνωση όμως θα μπορέσετε να απολαύσετε το ταξίδι σας χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Μαδρίτη

Η βασίλισσα της Ιβηρικής. Η λαμπερή πρωτεύουσα. Είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα, τις δεκάδες πλατείες, την αρχιτεκτονική που συνδυάζει μοναδικά το παρελθόν και το μέλλον, αλλά και τις καυτές νύχτες που αναδεικνύουν το ταμπεραμέντο των ανθρώπων της Μεσογείου.

Μια βόλτα στους δρόμους της Μαδρίτης είναι αρκετή για να νιώσεις τα υψηλά ντεσιμπέλ του ρυθμού της. Είναι βέβαιο ότι ο τουρίστας και η μονοτονία δεν θα ανταμώσουν στα σοκάκια της Μαδρίτης. Ακόμα και η αρχιτεκτονική της προδίδει την ποικιλία που αναζητούν στη ζωή οι «μαδριλένιος». Κι όταν πέφτει η νύχτα οι ρυθμοί του μάμπο, της σάμπας, του φλαμένκο δεν μπορούν παρά να ξεσηκώσουν ακόμα και τους πιο συντηρητικούς. Αν η Βαρκελώνη είναι η «διαφορετική, η Μαδρίτη κρατάει επάξια το τίτλο της βασίλισσας της Ιβηρικής, φτάνει να την περπατήσεις, να νιώσεις το παλμό της, να υποκύψεις τελικά στη γοητεία της.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη παλιά πόλη. Οι περίφημες πλατείες είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η Plaza Mayor-προσοχή στη προφορά, λέγεται Πλάθα Μαγιόρ- η τεράστια πλατεία με τις χαρακτηριστικές στοές, όπου λειτουργούν εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα, εξακολουθεί είναι πόλος έλξης, όπως άλλοτε που γίνονταν ποικίλα happenings, από αγώνες πάλης μέχρι και ταυρομαχίες. Φωτογραφίστε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του κτιρίου της Κάσα ντε λα Παναδερία, που βρίσκεται στη πλατεία, ενώ θα απολαύσετε το καφεδάκι σας σ? ένα από τα υπαίθρια καφέ με θέα στο άγαλμα του έφιππου Φιλίππου Γ?.

Ζήστε την καθημερινότητα των Μαδριλένιων στη μεγάλη σκεπαστή σιδερένια αγορά του Σαν Μιγκέλ με τα φρούτα και τα λαχανικά

Ολοι ανεξαιρέτως κάποια στιγμή καταλήγουν στην ιστορική Πουέρτα δελ Σολ, κοινώς στη Πύλη του Ήλιου. Για τους ξένους είναι γνωστή ως το σημείο που υποδέχεται η Μαδρίτη το νέο χρόνο, για τους ντόπιους αποτελεί το σημείο όπου θα απολαύσουν τα τάπας, δηλαδή τους διάσημους σπανιόλικους μεζέδες. Μη προσπεράσετε αδιάφορα τη πλάκα που ορίζει το «Μηδέν Χιλιόμετρο», το σημείο δηλαδή που ορίζει το κέντρο του οδικού δικτύου της Ισπανίας.

Η περιπλάνηση στη Μαδρίτη θα σας φέρει στην Gran Via, κοινώς στη Μεγάλη Οδός, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ιδιαιτερότητα της είναι οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των κτιρίων της, από νεοκλασικά και αρ ντεκό μέχρι ουρανοξύστη της δεκαετίας του ?20 όπως το κτίριο Τελεφόνικα.

Κάντε μια στάση στη Πλάθα Δε Εσπάνια για την κλασική φωτογραφία στο πέτρινο οβελίσκο και στο άγαλμα του Θερβάντες.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και μεγαλόπρεπα αξιοθέατα της πόλης είναι τα Βασιλικά Ανάκτορα. Χτισμένα το 1764, υπήρξαν για σειρά ετών η κατοικία των Ισπανών ηγεμόνων μέχρι το 1931.Ανάμεσα στις υπερπολυτελείς αίθουσες ξεχωρίζουν, το «σαλόνι της πορσελάνης», του οποίου οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πορσελάνη, η τραπεζαρία με εντυπωσιακή διακόσμηση και βέβαια η αίθουσα του θρόνου. Επίσης ξεχωρίζουν, το Βασιλικό Οπλοστάσιο, με την τεράστια συλλογή όπλων, καθώς και η εξαιρετική συλλογή ταπήτων.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα περίπατο, όπως συνηθίζουν και οι Μαδριλένοι, τότε περπατήστε στο καταπράσινο Paseo Del Prado. Η περιοχή είναι διάσημη για τα μουσεία όπως το Museo Thyssen-Bornemisza, που φιλοξενεί τη συλλογή των βαρόνων Τισεν Μπορνεμίσθα, με έργα Ιταλών και Φλαμανδών πριμιτίφ μέχρι τους πρωτοποριακούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.

Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν επισκεφθείτε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο Πράδο. Ανάμεσα στα έργα της ισπανικής ζωγραφική φιλοξενούνται έργα των Ελ Γκρέκο , Γκόγια, Βελάσκεθ. Επίσης έργα εκτίθενται έργα Φλαμανδών ζωγράφων όπως του Ρούμπενς και Μπός, Ιταλών όπως του Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ, κ.τλ. Στην άλλη πτέρυγα του μουσείου Κασόν δελ Μπουέν Ρετίρο εκτίθενται γλυπτά και έργα ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα.

Ολε, ολε, ολε
Οι ταυρομαχίες είναι ένα στοιχείο αναπόσπαστα δεμένο με την Ισπανία και βέβαια με την πρωτεύουσα της. Αν λοιπόν βρεθείτε στη Μαδρίτη αναζητήστε τη αρένα las Ventas. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες όχι μόνο της πόλης αλλά ολόκληρης της Ισπανίας. Στο εξωτερικό χώρο θα δείτε τα αγάλματα σημαντικών ταυρομάχων. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο μουσείο Taurin. Τα εκθέματα του ζωντανεύουν το παρελθόν των ταυρομαχιών. Ανάμεσα στις συλλογές ξεχωρίζει η στολή του μεγάλου ταυρομάχου Μανολέτε, την οποία φορούσε όταν χτυπήθηκε από τον ταύρο Ισλέρο.

Τώρα που είναι άνοιξη?
Μόλις πιάσουν οι πρώτες ζέστες στήνονται οι ομπρέλες, βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καστεγιάνα, σε έναν από τους πιο hotδρόμους της Μαδρίτης. Σημειώστε το Terraza Bulevar. Θα το εντοπίσετε λόγω του συνωστισμού!
Κατεβαίνοντας το Paseo de Recoletosκάντε μια στάση στο El Esprejoκαι απολαύστε το καφεδάκι σας σε ένα χώρο που παραπέμπει στην μπέλ εποκ.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το διάσημο καφέ Gijon, που κρατάει ζωντανό το κλίμα των φιλολογικών καφενείων των αρχών του περασμένου αιώνα.

Shopping

Ενας νέος εμπορικός παράδεισος για τους Ευρωπαίους είναι η Μαδρίτη. Στη περιοχή της Salamancaκαι ειδικότερα ο χώρος που περιβάλλεται από τους δρόμους Serrano, Velazquezκαι Ortega y Gassetθα βρείτε τα πιο σικ καταστήματα της πόλης. Επώνυμοι οίκοι όπως Versace, Armani, Escada, Adolfo Dominguez, το διάσημα κατάστημα Loeweκαι βέβαια το Farrutxμε τα ξεχωριστά παπούτσια θα τραβήξουν την προσοχή σας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η calle Almirante, ένας δρόμος, που αν και έχει χάσει τη παλιά του αίγλη, εξακολουθεί να φιλοξενεί καταστήματα με μοντέρνα είδη. Επίσης, η Gran Viaχωρίς να αποτελεί πλέον την καρδιά του εμπορικού κέντρου της Μαδρίτης διαθέτει αξιόλογα κοσμηματοπωλεία αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως Zara, Cortefielκαι βέβαια ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης το Casa del Libro. Περάστε από το El Corte Ingles, το μεγαλύτερο κατάστημα της Μαδρίτης, που λόγω της κοσμοσυρροής των τουριστών μπορεί πλέον να θεωρηθεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.

Η βόλτα της Κυριακής
Μην προβληματιστείτε για το πώς θα γεμίσετε το πρωινό της Κυριακής στην Μαδρίτη. Αναζητήστε στο χάρτη τη Ριβέρα ντε Κουρτιδόρες και ξεκινήστε για τη πιο ζωηρή υπαίθρια αγορά της πόλης, το Ράστο. Στους πάγκους συνωστίζονται δεκάδες ετερόκλητα προϊόντα από αντίκες και καινούργια έπιπλα, ρούχα και χειροποίητες δημιουργίες μέχρι δίσκους και βιβλία. Απαράβατος κανόνας είναι βεβαίως το παζάρι στις τιμές.
Την ίδια μέρα προγραμματίστε μια βόλτα μέχρι το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiaγια να θαυμάσετε από κοντά τη διάσημη Γκουέρνικα του Πικάσο.

Ισπανικές γεύσεις
Ισως από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ο τουρίστας είναι «τάπας». Πρόκειται για τα «μεζεδάκια» που συνοδεύουν το ποτό. Πριν την νυχτερινή διασκέδαση οι Μαδριλένοι παραδοσιακά κάνουν μια στάση για να απολαύσουν τα περίφημα τάπας. Η ποικιλία είναι τεράστια εμείς καταγράφουμε τους πιο δημοφιλείς όπως καλαμάρες φρίτος μποκαδίγιος (καλαμάρι τηγανισμένο με αλεύρι και φέτες ψωμιού), πατάτας μπράβας (πατάτες τηγανητές με καυτή σάλτσα τομάτας και τσίλι), επίσης τα μεζεδάκια τηγανητών ψαριών και θαλασσινών έχουν τη πρώτη θέση στις παραγγελίες των ντόπιων.
Η ισπανική κουζίνα έχει ξεχωριστές γεύσεις. Ξεκινήστε με την κλασική ισπανική ομελέτα, τη tortilla. Δοκιμάστε τη διάσημη paella, το cocido, τη διάσημη κρύα σούπα gazpachoαλλά και η ζεστή σκορδόσουπα με αβγό ποσέ (sopa de ajo). Μη ξεχνάτε επίσης ότι η Ισπανία έχει εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, τιμήστε τα δεόντως.

Εστιατόρια
Cabo Mayor(Juan Ramon Jimenez37): Για εξαίσια θαλασσινά.
Jockey(Amador de los Rios6): Μια από τις κλασικές αξίες στη Μαδρίτη
Casa Mundi(Calle Donoso Cortes14): Για αυθεντικές ισπανικές γεύσεις

Φλαμένκο
Μη φύγετε από την Ισπανία αν δεν παρακολουθήσετε μια παράσταση με μουσική, τραγούδια και χορούς φλαμένκο. Σημειώστε λοιπόν: Cafe de Chinitas (Torija 7)

Nightlife
Οι νύχτες της Μαδρίτης μόνο καυτές μπορούν να χαρακτηριστούν. Εντυπωσιακά κλαμπ και διασκέδαση μέχρι πρωίας.
Joy Eslava (Arenal 11)
Pacha (Barcelo 11)
Palacio de Gaviria (Arena 9)

Χρήσιμες πληροφορίες
Για τις μετακινήσεις
Το πιο γρήγορο μέσο μετακίνησης στη πόλη είναι το μετρό. Λειτουργεί από τις 6 π.μ. μέχρι τη 1:30 π.μ..
Χρησιμοποιώντας τα κόκκινα λεωφορεία έχετε τη δυνατότητα να δείτε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Για τις μετακινήσεις σας με λεωφορεία αλλά και το μετρό προμηθευτείτε το ειδικό οικονομικό εισιτήριο που καλύπτει 10 διαδρομές.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Γιγαντιαία ομελέτα στον Καναδά

Αν βρεθείτε στον Καναδά στα τέλη του Ιουνίου και είστε λάτρεις της ομελέτας, τότε προγραμματίστε μια επίσκεψη στη πόλη Granby, του Κεμπέκ. Πάρτε μέρος σε μια μοναδική εκδήλωση με κεντρικό σημείο ένα τεράστιο τηγάνι, όπου παρασκευάζεται η μεγαλύτερη ομελέτα του κόσμου, με πρώτη ύλη, 5000 αβγά! Πέντε γαλλόφωνες πόλεις συνενώνονται για να επικυρώσουν τη φιλία τους πάνω από μια γευστικότατη και γιγαντιαία ομελέτα.

Ταξίδι στις αρχές του καλοκαιριού στο Καναδά; Εκτός από πανέμορφες λίμνες, τα ατελείωτα δάση και τις υπόλοιπες τουριστικές ατραξιόν της χώρας αξίζει να ζήσετε μια ξεχωριστή εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη πόλη Granby του Κεμπέκ. Στις 24 Ιουνίου διοργανώνεται η συνάντηση πέντε πόλεων της αμερικανικής Abbeville, των γαλλικών Bessieresκαι Frejus, της Dumbeaαπό τη Νέα Καληδονία και της καναδικής Grandy. Το κοινό των πέντε πόλεων είναι η γαλλική γλώσσα και βέβαια η αγάπη τους για τις γαλλικές λιχουδιές. Εκπρόσωποι τους συναντιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και επικυρώνουν την αδελφοποίηση τους παρασκευάζοντας μια τεράστια ομελέτα χρησιμοποιώντας 5000 αβγά! Το καλοκαιρινό ραντεβού τους δίνεται στη πόλη του Κεμπέκ, Grandy.

Μετά από μια εντυπωσιακή παρέλαση, οι σεφ θα θέση μπροστά στο τεράστιο τηγάνι. Τα υλικά της συνταγής, εκτός από τα 5000 αβγά, είναι 110 κιλά κρεμμύδια, 114 κιλά βούτυρο, 24 λίτρα γάλα και τεράστιες ποσότητες μαϊντανού, καραβιδόψυχας, αλατιού, πιπεριού, μαγειρικού λίπους και βέβαια λίγο ταμπάσκο για τη μυρωδιά!

Φαίνεται, ότι το «έθιμο» της ομελέτας έχει τις ρίζες του στα χρόνια του Ναπολέοντα. Λέγεται, ότι κάποτε βρισκόταν με το στρατό του κοντά στη πόλη Bessieres, τότε ζήτησε από τον ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου να του φτιάξει μια ομελέτα. Ηταν τόσο νόστιμη που έδωσε εντολή να συγκεντρωθούν όλα τα αβγά του χωριού για να χορτάσουν οι στρατιώτες.

Οσο για τη ομελέτα που θα μαγειρευτεί στη καναδική πόλη, φυσικά θα μοιραστεί στο κοινό. Για αυτό οι λάτρεις του είδους, ας προσέλθουν από νωρίς.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Η γιορτή της κούκλας

Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, στις 3 Μαρτίου, γιορτάζουν τα κορίτσια. Αν λοιπόν βρεθείτε την τρίτη μέρα, του τρίτου μήνα της χρονιάς στην Ιαπωνία θα ζήσετε τη Γιορτή της Κούκλας δηλαδή το Χίνα-Ματσούρι, όπως λέγεται στα γιαπωνέζικα. Πρόκειται για ένα έθιμο που τηρείται, με ευλάβεια και κυρίως με πολύ κέφι, από τις οικογένειες που έχουν κόρες.

Η πεμπτουσία ενός ταξιδιού δεν βρίσκεται στα αξιοθέατα μιας χώρας αλλά κυρίως στη γνωριμία με την καθημερινότητα, τις συνήθειες αλλά και τις γιορτές του λαού της.

Στη μακρινή Ιαπωνία λοιπόν μια μέρα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στα κορίτσια. Ο λόγος βέβαια είναι για τη «Γιορτή της Κούκλας». Σύμφωνα με το έθιμο, την 3η Μαρτίου, οι οικογένειες που έχουν κόρες, προσεύχονται για την υγεία, την ευεξία και την ευτυχία των μικρών κοριτσιών.

Το κεντρικό σύμβολο της γιορτής είναι μια ειδική βάση με μικρές εξέδρες, συνήθως καλυμμένη με κόκκινο πανί, όπου τα μέλη των οικογενειών τοποθετούν 15 μικρές περίτεχνες κούκλες, ντυμένες με αρχαίες γιαπωνέζικες ενδυμασίες. Στη κορυφή έχουν θέση μόνο το αυτοκρατορικό ζεύγος. Στις επόμενες σειρές μπαίνουν οι κυρίες επι των τιμών, οι υπουργοί, οι μουσικοί και οι υπηρέτες.

Από τη γιορτινή διακόσμηση δεν λείπουν τα άνθη ροδακινιάς, που τη συγκεκριμένη εποχή έχουν την τιμητική τους. Η γιορτή ολοκληρώνεται με πλούσια εδέσματα. Προσφέρεται το χίσι-μόκι, ένα πολύχρωμο κέικ ρυζιού και βέβαια το γλυκό λευκό σάκε ρέει άφθονο.

Σε ορισμένες περιοχές της Ιαπωνίας, ακολουθώντας παλιές συνήθειες, το απόγευμα της 3ης Μαρτίου, ρίχνουν χάρτινες κούκλες στα ποτάμια για να παρασύρουν μαζί τους τις αρρώστιες και την κακή τύχη.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Με ποταμόπλοιο στη Γαλλία

Ψάχνετε κάτι διαφορετικό για τις φετινές διακοπές; Βαρεθήκατε τις πολυσύχναστες πλαζ και τα λαμπερά τουριστικά θέρετρα, αναζητάτε γραφικά χωριά και εναλλακτικές διακοπές χωρίς όμως προβλήματα και ταλαιπωρίες; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε επιλέξτε μια πρωτότυπη μορφή διακοπών. Tαξιδέψτε με ποταμόπλοιο στα διάσημα ποτάμια της Γαλλίας. Και βίρα τις άγκυρες!

Ανακαλύψτε τη γοητεία της Γαλλίας ακολουθώντας τα κανάλια και τα ποτάμια της. Το υδάτινο δίκτυο της χώρας καλύπτει 8.500 χλμ και αποτελεί το πρώτο σε μήκος στην Ευρώπη. Γνωρίστε τις ομορφιές της ενδοχώρας πάνω σε ένα ποταμόπλοιο, που θα κυβερνάτε μόνοι σας. Η μαγεία των υδάτινων δρόμων της Γαλλίας θα σας συνεπάρει σε ένα ταξίδι με ανεπανάληπτες συγκινήσεις.

Τα ποταμόπλοια
Για να αποκτήσετε το βαθμό του «καπετάνιου» του ποταμόπλοιου δεν απαιτούνται ειδικά προσόντα αφού η πλοήγηση των συγκεκριμένων πλοίων δεν χρειάζεται ειδική άδεια. Λίγη ώρα πάνω στο τιμόνι για να μάθετε το χειρισμό, το βιβλίο με τις διαδρομές και καλό ταξίδι!

Το ποταμόπλοιο σας προσφέρει απόλυτη αυτονομία και κυρίως όλες τις ανέσεις που θα είχατε στο σπίτι σας. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με κρεβάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο. Πρόκειται για ένα πλωτό-σπίτι που παρέχει τη δυνατότητα για άνετες και οικονομικές πολυήμερες διακοπές για όλη την οικογένεια ή απλώς για ρομαντικά σαββατοκύριακα για δύο. Λύστε τους κάβους και ξεκινήστε το ταξίδι στο όνειρο.

Στα δυτικά
Τα ποτάμια της δυτική πλευράς της Γαλλίας επιφυλάσσουν μοναδικές συγκινήσεις. Η πανέμορφη Βρεττάνη με τα συγκλονιστικά τοπία στον Ατλαντικό θα σας γοητεύσει. Τα υδάτινα μονοπάτια της ενώνουν τον ωκεανό με τη Μάγχη αποκαλύπτουν μοναδικά τοπία. Ξεκινήστε από τη Lorient και μέχρι τη Redon θα έχετε ήδη χαλαρώσει απολαμβάνοντας το τοπίο με θέα τους πανέμορφους λόφους.

Μια διαδρομή που θα αγαπήσετε είναι εκείνη που ξεκινάει από τη Nantes, με την παλιά πόλη και τα γραφικά σοκάκια, και καταλήγει στη Mans, τη πόλη του διάσημων αγώνων αυτοκινήτου. Αφήστε τη ροή του ποταμού να σας οδηγήσει στη Mayenne με τους εκπληκτικούς πύργους. Στο ταξίδι την Brest προς την Nantes θα σας συντροφεύει η αύρα από τον ωκεανού σας. Θα ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι έμποροι για τη διακίνηση των προϊόντων τους.

Η γνωριμία με τον Λίγηρα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η ιστορία ζωντανεύει σε κάθε σημείο της περιπλάνησης. Ανάμεσα στους διάσημους πύργους, τα παραμυθένια τοπία, τους εντυπωσιακούς κήπους και τις γέφυρες, το ταξίδι γίνεται ανεπανάληπτο.

Το κανάλι του κέντρου και η Βουργουνδία
Ενας από τους δημοφιλής προορισμούς είναι τα κανάλια της Βουργουνδίας. Ταξιδεύοντας στην συγκεκριμένη περιοχή θα ανακαλύψετε τι σημαίνει καλό φαγητό και υπέροχο κρασί αφού τα χωριά που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας φημίζονται και για τα δύο. Επιβιβαστείτε στην Montbard και από τη Staint Florentin περάστε στην Tonnerre με τους εντυπωσιακούς πύργους. Αφήστε για λίγο το ποταμόπλοιο, περπατήστε ανάμεσα στα μνημεία, κάντε ποδηλατάδα πλάι στους αμπελώνες, νιώστε τη μοναδικότητα της γαλλικής εξοχής.

Ακολουθήστε το παραπόταμο του κεντρικού καναλιού από τη Nevers στην Paray-le-Monial μέχρι τη Chalon sur Saone. Γνωρίστε εκπληκτικά χωριουδάκια και περιοχές με σημαντικά μνημεία.

Προς το Νότο
Ακολουθήστε τη ροή του καναλιού του Νότου από τη διάσημη πόλη του κρασιού το Bordeaux. Στη πορεία σας θα δείτε τους πιο διάσημους αμπελώνες της Ευρώπης. Μια παράκαμψη προς το πλάγιο κανάλι του Garonne θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε την εκπληκτική εκκλησία του Mas d` Agenais.

Στη διαδρομή από την Agen συνεχίστε προς την Moissac, αφήστε για λίγο τη κουζίνα του ποταμόπλοιου και δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές στα εστιατόρια της περιοχής. Μη ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στο βασίλειο των καλοφαγάδων. Συνεχίστε για Toulouse, τη πόλη με τα κόκκινα σπίτια που αντικατοπτρίζεται μοναδικά στο μαγευτικό ποτάμι. Απαραίτητη είναι η στάση στη μεσαιωνική πόλη της Carcassone λίγο πριν ακολουθήσετε την υδάτινη οδό που οδηγεί στη Μεσόγειο.

Ο Ροδανός είναι ο «δρόμος» που ενώνει τη Νότια με τη Βόρεια Γαλλία. Στο σημείο που ανταμώνει με τον Saone βρίσκεται η πρωτεύουσα της Γαλατίας, η Λυών. Η πόλη με τα 27 μουσεία και τις 28 γέφυρες αξίζει τη προσοχή σας. Και επειδή η ξενάγηση θα ανοίξει την όρεξη, τα πτι σαλέ ή κροκέτες ψαριού και βέβαια τα διάσημα λουκάνικα της πόλης είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Βορειοανατολικά
Αφήστε το ποταμό Marne να σας οδηγήσει στους δρόμους της διάσημης Champagne. Το όνομα της περιοχής δηλώνει ότι βρίσκεστε στο τόπο παραγωγής της σαμπάνιας. Μη φύγετε αν δεν πάρετε τις απαραίτητες προμήθειες σε μπουκάλια όταν φτάσετε στο Epernay. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το Στρασβούργο. Ευκαιρία για γνωριμία με μια από τις πιο διάσημες πόλης της Ευρώπης. Φωτογραφηθείτε με θέα το Ρήνο, περπατήστε στην παλιά συνοικία των βυρσοδεψών με τα πανέμορφα ξυλόγλυπτα σπίτια, επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό, κάντε βόλτες πλάι στα κανάλια.

Αφήστε το ρεύμα του ποταμού να σας οδηγήσει βόρεια προς τη περιοχή του Nord-Pas-de Calais. «Δέστε» το ποταμόπλοιο και κάντε ποδηλατάδα στις ατελείωτες πεδιάδες της περιοχής ανάμεσα στους ανεμόμυλους. Αφεθείτε στη γαλήνη και την ηρεμία του τοπίου.

Συμβουλή προς «ναυτιλλόμενους»
Οποιαδήποτε διαδρομή κι αν επιλέξτε μη διστάσετε να ζητήσετε την συμβουλή των «ειδικών» δηλαδή των φυλάκων που θα συναντήσετε στους υδροφράκτες. Γνωρίζουν άριστα την περιοχή και σίγουρα θα σας προτείνουν το ιδανικό σημείο για τον επόμενο σταθμό σας.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Βρυξέλλες: Η «καρδιά» της Ευρώπης

Αν οι γνώσεις σας για τις Βρυξέλλες περιορίζονται μόνο στα περί Ευρωπαϊκής Eνωσης και στις εξαιρετικές πραλίνες, τότε ακολουθήστε μας σε ένα οδοιπορικό στις ιστορικές γειτονιές της. Γνωρίστε τα μνημεία, τα πάρκα και βέβαια πιείτε μαζί μας ένα ποτήρι βελγικής μπύρας στη Grand-Place.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τη πρωτεύουσα του Βελγίου είναι η λέξη κοσμοπολίτικη. Στους δρόμους της θα ακούσεις όλες τις γλώσσες της Ευρώπης και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα διεθνές κέντρο αφού εκτός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Commission, φιλοξενεί το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Κατάφερε όμως να διατηρήσει τη φυσιογνωμία της. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει μια γεύση από τις ομορφιές της μέσα σε 24 ώρες. Η όψη της είναι άκρως ενδιαφέρουσα αφού η αρχιτεκτονική της συνδυάζει κτίρια γοτθικού ρυθμού , μπαρόκ, νεοκλασικά, σπίτια σε αρ νουβό και αρ ντεκό.

Σημείο αναφοράς είναι η ιστορική Grand-Place. Θεωρείται δικαίως μια από τις ομορφότερες πλατείες του κόσμου. Η Μεγάλη Πλατεία είναι το πολύτιμο πετράδι των Βρυξελλών. Εντυπωσιακή ως προς το μέγεθος αλλά κυρίως λόγω των εξαίσιων κτιρίων που την περιβάλλουν. Τα κανόνια των Γάλλων, το 1695, κατέστρεψαν τα περισσότερα σπίτια της περιοχής, εκτός από το Δημαρχείο και ορισμένες προσόψεις κτιρίων. Τότε πάρθηκε η τολμηρή απόφαση να ξαναχτιστούν τα εντυπωσιακά κτίρια με την περίτεχνη αρχιτεκτονική του 17ου αιώνα. Το Δημαρχείο, γοτθικού ρυθμού, με τον εντυπωσιακό πέτρινο πύργο του ύψους 97μ., κερδίζει τις εντυπώσεις. Μη παραλείψετε να πιείτε μια μπύρα ή ένα χυμό στο Roy d? Espagne, το πιο διάσημο καφέ της Μεγάλης Πλατείας.

Επισκεφθείτε το Maison du Roi, που στεγάζει το μουσείο της πόλης και τη γκαρνταρόμπα του πιο διάσημου αγάλματος του γνωστού Μανεκέν Πις.

Το ίδιο το άγαλμα θα το βρείτε στη γωνία της Rue de l? Etuve με τη Rue du Chene. Θεωρείται ο πιο διάσημος πολίτης των Βρυξελλών. Λέγεται ότι πρόκειται για ένα αγοράκι που με τα δικά του? «μέσα» έσβησε τη φωτιά που είχε ξεκινήσει από τους κανονιοβολισμούς. Οποια ώρα της ημέρας και να το επισκεφθείτε είναι μονίμως περικυκλωμένο από τουρίστες.

Οι Βέλγοι λατρεύουν τα κόμικς. Ετσι δημιούργησαν ένα εκπληκτικό μουσείο αφιερωμένο στα κινούμενα σχέδια και τα κόμικς, το Centre Belge de la Bande Dessinee. Περιπλανηθείτε στο κόσμο του Τεν-τεν και των Στρούμφ, που είναι «παιδιά» Βέλγων δημιουργών. Δείτε αυθεντικά σχέδια, γνωρίστε πως γεννιούνται τα κινούμενα σχέδια και αν είστε φανατικοί των κόμικς περιπλανηθείτε στην μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του είδους της σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κέντρο βρίσκεται στη rue des Sablesκαι είναι ανοιχτό από τη Τρίτη έως και τη Κυριακή, 10:00 πμ -18:00

Ανατολικά από τη Μεγάλη Πλατεία βρίσκεται η Βασιλική Συνοικία. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά κτίρια, ξεχωρίζει το Βασιλικό Παλάτι, που αξίζει να το επισκεφθείτε.

Τα μουσεία είναι ένα από τα μεγάλα ατού των Βρυξελλών. Δυο από τα μουσεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το πρώτο διαθέτει τη καλύτερη συλλογή φλαμανδικών έργων τέχνης. Θαυμάστε τα έργα των Μπρίγκελ, Ρούμπενς, Μπός κ.ά. Ακολουθώντας ένα μικρό διάδρομο θα μπείτε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που φιλοξενεί συλλογές των πιο γνωστών ζωγράφων του 20ου αιώνα όπως Ματίς, Πικάσο, Ντε Κίρικο, Νταλί, Μαγκρίτ, κ.ά.

Αφιερώστε χρόνο στη πλατεία Γκράντ Σαμπλόν με τα πανέμορφα σπίτια. Τα σαββατοκύριακα γίνεται ο παράδεισος εκείνων που εκτιμούν τις αντίκες. Ενώ στη πλατεία Petit Sablon είναι βέβαιο ότι το βλέμμα σας θα τραβήξουν τα μπρούντζινα αγάλματα που στολίζουν τις κολώνες της και συμβολίζουν τις επαγγελματικές συντεχνίες της πόλης.

Φυσικά από τις Βρυξέλλες δεν θα μπορούσε να λείπει η Ευρωπαϊκή Συνοικία με τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η περιοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάρτε μια ανάσα δροσιάς κάνοντας βόλτα στο Πάρκο Λεοπόλ. Βρείτε χρόνο για μια βόλτα στο Parc du Cinquantenaire.Το πάρκο δημιουργήθηκε με την συμπλήρωση 50 ετών από την ανεξαρτησία. Είναι καταπράσινο και αξίζει να το περπατήσετε κάνοντας στάσεις στο Βασιλικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας αλλά και στο μουσείο Αυτοκινήτων που διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή αυτοκινήτων περασμένων δεκαετιών.

Οι Βρυξέλλες των «μικρών» και των «μεγάλων» παιδιών
Αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες με τα παιδιά σας, τότε μη παραλείψετε να κάνετε μια μικρή εκδρομή μέχρι το Ατόμιουμ. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός ατόμου κρυστάλλου του σιδήρου μεγεθυμένο 165 δισεκατομμύρια φορές. Κάθε μια από τις 9 σφαίρες του φιλοξενούν κι ένα μουσείο. Δίπλα ακριβώς από το Ατόμιουμ υπάρχει το πάρκο Μπρούπαρκ, με κινηματογράφους , νεροτσουλήθρες, εστιατόρια. Εκείνο όμως που θα τραβήξει το ενδιαφέρον «μικρών» και «μεγάλων» είναι η «Μικρή Ευρώπη». Μια ολόκληρη πολιτεία, όπου παρουσιάζονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Big Ben, η Ακρόπολη, το τείχος του Βερολίνου, κ.τ.λ., σε μινιατούρες φτιαγμένες σε κλίμακα 1/25.

Οι Βρυξέλλες είναι μια καταπράσινη πόλη. Γνωρίστε τα πάρκα και τους κήπους της. Απολαύστε την γαλήνη ακόμη και στη καρδιά της πόλης. Ανακαλύψτε τα μνημεία και τα μουσεία που κρύβονται στις γωνιές τους. Κάντε μια βόλτα λοιπόν από τα:
Parc de Bruxelles
Parc Leopold
Parc du Cinquantenaire
Parc de Laeken

Μη ξεχάσετε
Το Βέλγιο φημίζεται για τις εξαιρετικές σοκολάτες του. Η παραγωγή σοκολάτας της χώρας αγγίζει 172.000 τόνους το χρόνο! Οι βελγικές πραλίνες είναι οι διάσημες σε όλο το κόσμο. Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν βρεθείτε στις Βρυξέλλες και δεν δοκιμάσετε τις ντόπιες σοκολάτες και βέβαια μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μερικά κουτιά. Είναι το καλύτερο δώρο για τους φίλους σας.

Τα πιο γνωστά καταστήματα σοκολάτας είναι:
Wittamer: Place du Grand Sablon
Leonidas: Rue au Beurre 34
Godiva: Grand Place 22
Marcolini: Place du Grand Sablon 39
Nauhaus: Gallerie de la Reine
Η μπύρα αποτελεί ένα ακόμη καμάρι των Βέλγων. Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 400 διαφορετικά είδη μπύρας. Εμφιαλωμένες ή βαρελίσιες έχουν εξαιρετική γεύση. Μη περιοριστείτε στις δυνατές και γνώριμες γεύσεις, δοκιμάστε ένα ποτήρι μπύρας φτιαγμένη από φρούτα ή με γεύση αμύγδαλου. Και βέβαια μάθετε τα μυστικά της Βελγικής μπύρας στο ειδικό μουσείο, που βρίσκεται στη Grand Place.

Γεύσεις
Τα μύδια είναι η πιο διάσημη σπεσιαλιτέ της τοπικής κουζίνας. Συνήθως προσφέρονται μαγειρεμένα με λευκό κρασί. Δοκιμάστε τα! Τα χέλια, οι αστακοί, οι καραβίδες και η ρέγγα κρατούν περίοπτη θέση στη διατροφή των Βέλγων. Αν το κρύο είναι τσουχτερό προτιμήστε μια σούπα λαχανικών. Αν πάλι θέλετε κάτι ελαφρύ δεν είναι δυνατόν να αντισταθείτε στις τηγανητές πατάτες με μαγιονέζα, τις γνωστές frites. Φυσικά, μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε υπέροχες βάφλες με σιρόπι σοκολάτας ή τα σπεκιλόος, τα μικρά μπισκότα με τζίντζερ.
Τα γνωστά εστιατόρια γύρω από τη Μεγάλη Πλατεία, προσφέρουν εξαιρετικά εδέσματα αλλά οι τιμές τους είναι τσουχτερές. Σημειώστε ορισμένα εστιατόρια-μπυραρίες με καλή ποιότητα και συμπαθητικές τιμές.
L? Ogenblik: Galerie des Princes
Au Vieux Saint Martin: Place du Grande Sablon 38
La Quincaillerie: Rue du Page 45
La Basserie Georges: Avenue Churchill 259

Αγορές
Ο παράδεισος της μόδας βρίσκονται γύρω από στη λεωφόρο Louise και τη λεωφόρο Waterloo. Επίσης, επισκεφθείτε τις στοές Σεντ Ιμπέρ όπου θα βρείτε καταστήματα με σοκολάτες ως και πανάκριβα κοσμηματοπωλεία. Για τους λάτρεις των κόμικς προτείνουμε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο La Band des Six Nez. Στα παλαιοπωλεία του Σαμπλόν θα βρείτε εξαιρετικές αντίκες αλλά και ξεχωριστά αντικείμενα διακόσμησης. Μη φύγετε από τις Βρυξέλλες αν δεν αγοράσετε δαντέλες, που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα προϊόντα των Βρυξελλών.

(πηγή: www.eone.gr, 15/12/2002)

Παρίσι (οδηγός για όλους και για όλα)

Το φαγητό είναι λίγο πολύ γνωστό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις απλησίαστο. Αποφύγετε τις τουριστικές περιοχές, όπως γύρω από τον πύργο του Eiffel, και το Λούβρο, και προτιμήστε τη Βαστίλλη, το Marais και τη Μονμάρτη. Το κινέζικο είναι το πιο φθηνό φαγητό, ενώ οι Brasseries σερβίρουν γεύμα με κρασί ή μπύρα.
Δοκιμάστε γαλλικές μπύρες, οι οποίες για έναν Έλληνα είναι πολύ πιο εντυπωσιακές σε γεύση και άρωμα από τα υπερ-διαφημισμένα γαλλικά κρασιά. Από αγορές, αν έχετε τη δυνατότητα αγοράστε ό,τι σας αρέσει χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν σας δίνεται δεύτερη φορά η ευκαιρία, οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Και εδώ άλλωστε ισχύει το ρητό «μην αφήνετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα…».


Εστιατόρια:
Το Παρίσι έχει να επιδείξει την πιο haute κουζίνα και τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου. Του γεύματος προηγείται ένα απεριτίφ.
- Brasserie Lipp. Το στέκι του Χέμινγουέϊ και του Φιτζέρλαντ.
- Man Ray. Γεμιστό κουνέλι με άγρια μανιτάρια σε εξωπραγματικό περιβάλλον.
- La Perouse. Ο Εμίλ Ζολά και ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν τακτικοί θαμώνες του. Σπάνιες θαλασσινές γεύσεις.
- Alain Ducasse. Δοκιμάστε αρνάκι γάλακτος με λαχανικά και σούπα από αστακό. Αν σας αρέσουν οι παράξενες γεύσεις ζητείστε τηγανισμένα φρούτα. Λεπτομέρεια: Κάντε κράτηση δέκα μέρες πριν!
- Chez Janou. Ατού η σούπα ψαριών και η αξιόλογη κάβα κρασιών.
- Georges στο κέντρο Πομπιντού. Προσφέρει τον παραδοσιακό γαλλικό λαγό, αλλά και τη θέα όλου του Παρισιού από τις τζαμαρίες του.
- Cafe de Flore. Ο "μύθος" της πόλης.
- Le Train Bleu. Σκηνικό μπελ επόκ και χορταστικό μενού.
- La verte Tige. Περσικό εστιατόριο, ιδανικό για χορτοφάγους. Δοκιμάστε εσπινάδα (εξαιρετικό μίγμα από σπανάκι, σκόρδο, τηγανητά κρεμμύδια και γιαούρτι).
- Auberge Niclas Flamel. Στεγάζεται σε κτίριο του 1409 και φημίζεται για το φουαγκρά au caramel.
- Le Pre Catelan. Πανάκριβο, στο δάσος της Βουλόνης σ ένα μαγευτικό περιβάλλον με λίμνες, καταρράκτες και πευκοδάσος.
- Jo Goldenberg. Ο "θρύλος" του Παρισιού. Πελάτες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολιτικοί και καλλιτέχνες.
- Le Pettit Marche. Η οικονομική λύση.
- Baracana στο Μαραί. Προσφέρει μπούτι από αρνάκι al cassoulet και φρέσκα λαχανικά.
- Pitchi Pol. Μπορείτε ν απολαύσετε καπνιστή ρέγκα, χαβιάρι και σολομό.
- R' Aliment στη rue Charlot. Σερβίρει καταπληκτικές σαλάτες.
- Appart'the. Φτιάχνει σπιτικές τάρτες.

Μαζί με τον αέρα, το νερό και το κρασί, τα καφέ παραμένουν μία από τις βασικές χαρές του Παρισιού. Αγαπημένος καφές των Γάλλων είναι ο εσπρέσο. Ο cafe noir η express είναι ένας μικρός εσπρέσο χωρίς γάλα.Ο cafe creme είναι καφές με γάλα χτυπημένο στον ατμό η με κρέμα. Ο cafe au lait έχει άφθονο ζεστό γάλα με λίγο καφέ και σερβίρεται σε κούπα.


- Στο Water bar στο υπόγειο της Colette θα απολαύσετε ένα από τα εκατοντάδες εμφιαλωμένα νερά απ όλο τον κόσμο.

- Στη γειτονιά της Σορβόνης, στο 2 bis της οδού Ντεζ Εκόλ βρίσκεται ένα οικείο μπιστρό για φαγητό και καφέ, που ιδιοκτήτης του είναι ένας Έλληνας.

Shopping:

Περπατώντας στους δρόμους θα αντιληφθείτε πλήρως την έννοια της γαλλικής φινέτσας. Στην εκλεκτική avenue Montaigne θα κάνετε αγορές με υψηλό κριτήριο αισθητικής. Εκεί θα βρείτε τις μπουτίκ όλων των διασήμων.
- Printemps. Μεγάλη ποικιλία καλλυντικών.
- CREED. Ο προσωπικός αρωματοποιός της βασίλισσας Βικτόρια και της πριγκίπισσας Γκρέϊς φτιάχνει τις πιο πολύτιμες εσάνς. Θα κάνουν αυτή που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.
- Aux Comptoirs du Chineur. Αντικείμενα της δεκαετίας του '50.
- Andre Bissonet. Για συλλέκτες μουσικών οργάνων.
- Ebume. Έθνικ κατάστημα με βούδες, αγάλματα και αντικείμενα από αρχαίες βιρμανικές τελετές.
- Les Indiennes. Αυθεντικά μουσειακά αντικείμενα, μαντίλια, χαλιά με φοίνικες.
- Babylone στη rue Francs Bourgeois. Κολιέ και σκουλαρίκια από κόκκινους λίθους εμπνευσμένα από τη Φρίντα Κόλο.
- La Chaume. Το πιο υπέροχο ανθοπωλείο του πλανήτη.

Αν σας αρέσει το ψάξιμο στα παριζιάνικα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε απροσδόκητους θησαυρούς.

Διασκέδαση:
- Buddha Bar. Διασκεδάζεις και γευματίζεις κάτω από το βλέμμα ενός τεράστιου Βούδα.
- Batofar. Ναός της techno. 6 χρόνια φέρνει τους καλύτερους d.j. του κόσμου
- Appast' the. Cafe που φημίζεται για το εξαιρετικό του τσάϊ και τις γευστικές τούρτες.
- Le Belle Hortense. Ένα από τα διάσημα λογοτεχνικά cafe της πόλης.
- Andfy Wahloo Cafe Bar. Διάκοσμος από το Μαρόκο και εξαιρετικά κοκτέϊλς.
- Bofinger στο Μαραί. Η πιο παλιά μπυραρία της πόλης με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.
- Le Studio. Μεξικάνικη κουζίνα και καταπληκτική pina colada.
- Bario Latino. Με νοτιοαμερικανικές και αραβικές επιρροές.
- Le Noctambules. Λαϊκό μπαρ για ξενύχτηδες.
- Le Pecit Opportum. Φιλοξενεί ορχήστρες τζαζ.
- Harry's New York Bar. Μεταφέρθηκε εδώ τα μέσα του 19ου αι. από το Μανχάταν. Απαράμιλλο το Bloody Mary.

Γιορτές και Εκδηλώσεις

Η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη που δεν ξεφαντώνει συχνά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στις 14 Απριλίου στην εθνική γιορτή της Ημέρας της Βαστίλης, που γίνεται παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία. Το βράδυ στον Πύργο του Άϊφελ η νύχτα γίνεται μέρα από τα βεγγαλικά, ενώ την παραμονή ο πυροσβεστικός σταθμός κάθε γειτονιάς διοργανώνει το χορό του με εκδηλώσεις στους δρόμους.

Η πόλη διαθέτει τα πάντα, αλλά δεν φημίζεται για τις φιλικές τιμές. Όμως ψάχνοντας θα ανακαλύψετε και βιτρίνες για οικονομικές αγορές. Τέτοιες περιπτώσεις θα βρείτε στα πολυκαταστήματα. Στην αριστερή όχθη υπάρχουν το Bon Marche, τα Printemps (64 Blvd. Haussmann 9e, τηλ. 42825000) και οι φημισμένες Galeries Lafayette (40 Blvd. Haussmann 9e τηλ. 42823456) με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε όλη τη Γαλλία.


Κι επειδή δεν νοείται ταξίδι στο Παρίσι χωρίς ν αγοράσετε αρώματα και προϊόντα ομορφιάς σημειώστε τις παρακάτω διευθύνσεις: Το Catherine (7 rue Castiglione, τηλ. 42610289) προσφέρει εκπτώσεις έως 35% σε επώνυμες μάρκες. Το Sephora France (70-72 Av. Champs Elysses, 8e τηλ. 53932250) εκτός από τη μεγάλη ποικιλία, προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για την αρωματοποιία κι έχει ένα "φτιάξτο μόνος σου" τμήμα για αρώματα.


Αν θέλετε να ψωνίσετε αντίκες επισκεφθείτε το μεγάλο παζάρι Marche aux Puces de Saint Ouen (Porte de Climgnancourt, 18e) που λειτουργεί κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα και το αγαπημένο των ντόπιων Marche aux Puces de la Porte de Vances που λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο.


Ντίσνεϊλαντ! Μικροί και μεγάλοι εν δράσει

32 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού βρίσκεται η Eurodisney, το απόλυτο εισαγόμενο προϊόν της Αμερικής. Στην αρχή οι Γάλλοι σνόμπαραν το ξενόφερτο προϊόν σε σημείο που οι διανοούμενοι της έδωσαν το παρατσούκλι "πολιτισμικό Τσέρνομπιλ". Αποτέλεσμα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας οι ζημίες ξεπέρασαν τα 900 εκ. δολάρια! Τότε εκπονήθηκε ένα καινούργιο πρόγραμμα, οι τιμές έπεσαν, άρχισαν οι προσφορές, τα ξενοδοχεία έδωσαν πακέτα και έγιναν μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες. Μέχρι το όνομα άλλαξε. Το Euro-disney έγινε Disneyland Paris. Το 1995 το πάρκο παρουσίασε τα πρώτα του κέρδη και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή παιγνιδούπολη άρχισε να βρίσκει το δρόμο της και θα έχει το Happy end που ταιριάζει σε κάθε παραμύθι.
Έφθασε το 1992 κατ ευθείαν από το Anaheim της Καλιφόρνια και η όλη επένδυση στοίχισε 40 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο πακέτο από παρελάσεις, πυροτεχνήματα, τρενάκια του τρόμου, περιστρεφόμενα φλιτζάνια και "εκνευριστικά" ευδιάθετους υπαλλήλους. Ο κεντρικός της δρόμος φέρει το όνομα Main Street, USA.
Είναι απαραίτητο να μείνετε μίνιμουμ ένα 24ωρο στον φανταστικό κόσμο της Ντίσνεϊλαντ.

Στα στέκια των διασήμων
Στη Γαλλία 3.500 μπιστρό έβαζαν λουκέτο κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Υπάρχει όμως μια περιοχή στο Παρίσι, το 6ο arrondissement που δεν έχει επηρεαστεί από αυτή την τάση φυγής από τα παραδοσιακά και αντιστέκεται σθεναρά.
Στο 6ο διαμέρισμα υπάρχουν πολλά καλά, παλιά καφέ και μπιστρό, όπως τα: "Les Deux Magots", "Cafe de Flore", "Lipp", "Le Montana", "La Mediteranee", "La Procope" και άλλα, όπου κάποτε σύχναζαν Χένρι Τζέϊμς, Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Λουί Αραγκόν και πλήθος άλλων Γάλλων και μη συγγραφέων, καλλιτεχνών, διανοούμενων και ποιητών.
Σ αυτή την περιοχή βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γερμανού, πολλά βιβλιοπωλεία και αίθουσες τέχνης, η Σχολή Καλών Τεχνών και ξενοδοχεία που φιλοξένησαν κατά καιρούς μεγάλους συγγραφείς. Στο Hotel des Beaux Arts πέθανε το 1900 ο συγγραφέας του "Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέϊ" Ιρλανδός ποιητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ. Ακόμη στο ίδιο ξενοδοχείο έζησε από το 1977 έως το 1984 ο μεγάλος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχε, ο Αμερικανός Τζακ Κέρουακ και κατά καιρούς οι Γάλλοι Νερβάλ, Αντρέ Ζιντ, Πιέρ Λουί, Μαρσέλ Σβάμπ και Μαρσέλ Προυστ.
Όπως είναι φυσικό τα μπιστρό και τα καφέ της περιοχής έχουν πλούσια παράδοση και λογοτεχνική ιστορία, μια και στις αίθουσες τους έχουν καθίσει να φάνε, να πιούν, να διαλογιστούν, να κουβεντιάσουν, να τσακωθούν η να γράψουν κομμάτια από το έργο τους μερικοί από τους μεγαλύτερους συγγραφείς: Έρνεστ Χέμινγουέι, Μπλεζ Σαντράρ, Σεζάν, Ζολά και Μαρξ Ερνστ ξημεροβραδιάζονταν στο La Closerie des Lilas, ο Ζαν Κοκτό προτιμούσε τα θαλασσινά γι αυτό σύχναζε στο La Mediterranee στην πλατεία Οντεόν, ο Πολ Βαλερί στο Laperouse, ο Ρομάν Πολάνσκι πήγαινε τακτικά στο καφενείο Λα Κουπόλ, ενώ ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν στο Dominique. Τέλος ο Βολταίρος σύχναζε στου Προκόπη (La Procope), ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ στο Lipp και ο Ζαν Πολ Σαρτρ στο Flore.
Με την ευκαιρία να αφηγηθούμε και το εξής: Ο Φιτζέραλντ εκτιμούσε πολύ τον Χέμινγουέϊ ως συγγραφέα, αλλά και ως άντρα που ήξερε πολλά για τις γυναίκες. Του εκμυστηρεύτηκε λοιπόν ότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη σύζυγό του Ζέλντα και η ίδια του είχε πει πως ο λόγος ήταν το μέγεθος του πέους του. Ο Χεμινγουέϊ, που δεν του άρεσε καθόλου η Ζέλντα, είπε στον Φιτζέραλντ να πάνε στην τουαλέτα. Εκεί ο συγγραφέας του "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα" εξέτασε το μέγεθος του πέους του συγγραφέα "Ο υπέροχος Γκάτσμπι" και αφού το βρήκε ικανοποιητικό του είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα. Όλα αυτά στην μπρασερί Λιπ εν Παρισίοις.
Σήμερα στο ξενοδοχείο Ritz μπορείτε προσφέρεται το κοκτέϊλ του Χέμινγουέί από σαμπάνια και Curacao, φτιαγμένο από τα χέρια του καλύτερου μπάρμπαν στον κόσμο.

Η πόλη πάντα προσέλκυσε τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Υπήρξε ο παράδεισος όσων ζητούσαν το ιδανικό μέρος για να εκφραστούν και να ζήσουν στο έπακρο τη ζωή τους. Ποιόν να πρωτοθυμηθώ: Ο Τόμας Τζέφερσον, προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, κατοικούσε κοντά στη Λεωφόρο των Ηλισίων Πεδίων (1780). Ο συνθέτης Ρίχαρτντ Βάγκνερ ζούσε στον αριθμό 11 της οδού Ζακόμπ. Ο Σαλβαντόρ Νταλί έμενε στο ξενοδοχείο Μορίς. Ο Πάμπλο Πικάσο έζησε στο Μπατό Λαβουάρ. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ήταν διευθυντής στο Μπαλέτο της Όπερας. Ο Λέων Τρότσκι πριν τη ρωσική επανάσταση σύχναζε με τον Λένιν στο καφενείο Ντομ. Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ έμενε με τον αδελφό του στον αριθμό 56 της οδού Λεπίχ. Ο δούκας του Ουίνδσορ Εδουάρδος Β' της Μ. Βρετανίας έζησε αυτοεξόριστος στο Δάσος της Βουλόνης όταν παραιτήθηκε από το θρόνο για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του.


Την τελευταία φορά καθώς πήγαινα το καφέ ντε Παλαί που ήταν στέκι του Ελευθέριου Βενιζέλου, μια πωλήτρια από το βιβλιοπωλείο Fayard μου είπε: "Ξεχάστε όλες τις μπρασερί και τα καφέ που ξέρατε. Οι πραγματικοί συγγραφείς συχνάζουν στο Cafe de Lettres (Καφέ των Γραμμάτων).

Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει από τότε που μέσα στο καφενείο Le Dome ο Αντονέν Αρτό και οι σουρεαλιστές πιάνονταν στα χέρια, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται κάποια από τα παραπάνω στέκια προσφέροντας την ψευδαίσθηση στον εαυτό τους "ήμουν κι εγώ εκεί".

Επισκέψεις στα πέριξ

Εκτός από τη Ντίσνεϊλαντ υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα στα πέριξ του Παρισιού. Ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας και τα ενδιαφέροντα μπορείτε να προγραμματίσετε διάφορες επισκέψεις, όπως στη Διώρυγα Σαιν Μαρτέν και στο Διεθνές Κέντρο Αυτοκινήτου. Εκείνα όμως που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το Πάρκο της Βιλέτ και το Παλάτι των Βερσαλιών.
55 εκτάρια καταλαμβάνει το πάρκο της Βιλέτ στο οποίο υπάρχει η Πόλη των Επιστημών, ένα μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας. Εκεί θα δείτε: Το Πλανητάριο, τον πύραυλο Αριάν, ένα μαχητικό Μιράζ και την αίθουσα Προβολών Ζεόντ.

Στις Βερσαλίες εκτός από το Παλάτι οι επισκέπτες απολαμβάνουν τους κήπους με τα γεωμετρικά σχήματα, τα μονοπάτια, τα παρτέρια, τους πορτοκαλεώνες και τις κρήνες. Τα κύρια κτίσματα του παλατιού είναι η μαρμάρινη αυλή, η Όπερα, το Βασιλικό Παρεκκλήσιο, οι αίθουσες των Κατόπτρων, της Αφροδίτης, του Απόλλωνα και φυσικά το Υπνοδωμάτιο της Βασίλισσας.


12 περισσότεροι λόγοι για να περιπλανηθείτε στην Πόλη του Φωτός

- Για να ρίξετε ένα κέρμα στα τηλεσκόπια της Μονμάρτρης και να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Παρισιού.
- Για να διαβάσετε τη λέξη "σ' αγαπώ" σε 311 διαφορετικές γλώσσες στον τοίχο της πλατείας Abbesses.
- Για να δοκιμάσετε το γλυκό της Amelie, κρουασάν με τριμμένα καρύδια βουτηγμένα στο μέλι, στο Au Pain rustique 12, rue Coustou.
- Για ν ανεβείτε στις διάσημες υδροροές της Νοτρ Νταμ και να δείτε την πόλη με τα "μάτια πουλιού".
- Για να επισκεφθείτε το πολιτιστικό κέντρο Πομπιντού, την καρδιά της μοντέρνας τέχνης.
- Για να κάνετε ρομαντικούς περιπάτους στο Σηκουάνα βλέποντας τα ποταμόπλοια να ανεβοκατεβαίνουν, για να ξεφυλλίσετε κόμικς του Αστερίξ στα παλιά βιβλιοπωλεία κατά μήκος της όχθης - κι αν είστε με τη σωστή συντροφιά να φιληθείτε στα φανερά.
- Για να βιώσετε την ατμόσφαιρα των λογοτεχνικών καφέ.
- Για να διαβάσετε στο μουσείο Καρναβαλέ τις ερωτικές επιστολές της Madame de Sevigne.
- Για να ξαναγίνεται παιδιά και να παίξετε με τους ήρωες της Ντίσνεϊλαντ.
- Για να δοκιμάσετε τα Bertillon, τα ωραιότερα παγωτά του κόσμου.
- Για να βαδίσετε στα βήματα του Μαρσέλ Προυστ στη λεωφόρο Champs Elysees.
- Για να λέτε ότι πήγατε στο Παρίσι.

Για πολλούς ήταν και παραμένει η Πόλη του Φωτός. Για άλλους είναι το κέντρο της πολιτικής πρωτοπορίας και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών.

Και για πολλούς άλλους είναι μια πόλη με καλαίσθητα κτίρια, πάρκα και πλατείες, που τη διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός και για την οποία έχουν γράψει όλοι οι σπουδαίοι με τον πιο νοσταλγικό θαυμασμό.
Αυτή είναι η γαλλική πρωτεύουσα που όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά ο Χέμινγουεϊ, στις αρχές της δεκαετίας του '30, έγραψε: "Αν δείτε τον κόσμο σαν πυραμίδα, τότε σίγουρα στην κορυφή της βρίσκεται το Παρίσι".

Ο δεκάλογος του Έλληνα στο Παρίσι:
• Θεωρείστε δεδομένο ότι δεν θα καταφέρετε να δείτε ολόκληρο το Λούβρο, εκτός κι αν κατασκηνώσετε μέσα στο μουσείο.
• Δαπανήστε άφοβα τα 9.90 ευρώ του εισιτηρίου για να ανεβείτε στον Πύργο του Αιφελ, η θέα θα σας αποζημιώσει! Ανεβείτε με το ασανσέρ στο δεύτερο όροφο, γευθείτε τη γαλλική κουζίνα, με θέα τον Σηκουάνα και κάντε τα ψώνια σας στο εμπορικό κέντρο.
• Ταξιδέψτε στο VISIONARIUM με τον Ιούλιο Βερν και ριψοκινδυνέψτε ένα ταξίδι μεταξύ μετεωριτών και διαστημοπλοίων στο STAR TOUR
• Κάντε δίαιτα πριν το ταξίδι σας για να μπορέσετε να «τσακίσετε δίχως τύψεις» τις περίφημες σοκολατένιες τρούφες του Fauchon, που βρίσκετε δίπλα σχεδόν στην εκκλησία Μαντλέν, καθώς και το καλύτερο ρόφημα σοκολάτας που υπάρχει στο Παρίσι.
• Πριν φύγετε, προμηθευθείτε γαλλικά τυριά και κρασί από γαλλικούς αμπελώνες, που είναι οι δημοφιλέστεροι της Ευρώπης.
• Δοκιμάστε γαλλικές μπύρες, οι οποίες για έναν Έλληνα είναι πολύ πιο εντυπωσιακές σε γεύση και άρωμα από τα υπερ-διαφημισμένα γαλλικά κρασιά.
• Επισκευτείτε το Marais (εβραϊκή συνοικεία), στο οποίο θα βρείτε πολύ φθηνά βιβλία. Το ίδιο ισχύει και για το βιβλιοπωλείο Couleur du Temps στον αριθμό 24, rue Dauphine.
• Επίσης, να περάσετε από την καινούρια τεράστια βιβλιοθήκη της Γαλλίας F. Mitterand, στην οποία καταλήγει η ολοκαίνουργια γραμμή 14 του μετρό που είναι αυτόματη χωρίς οδηγό!
• Αν νοσταλγήσετε την πατρίδα, περάστε από τη Rue Muffetard, η οποία είναι γεμάτη ελληνικά εστιατόρια και καταλήγει στο τζαμί Isntitut Musulman.
• Να θυμάστε πάντα ότι το Παρίσι έχει ένα ελάττωμα: όσες μέρες και να μείνει κανείς, είναι πάντα λίγες!

Καλό θα ήταν να έχετε κάνει πριν το ταξίδι σας δίαιτα για να μπορέσετε να τσακίσετε δίχως τύψεις τις περίφημες σοκολατένιες τρούφες του Fauchon (!!!!), που βρίσκετε δίπλα σχεδόν στην εκκλησία Μαντλέν καθώς και το καλύτερο ρόφημα σοκολάτας που υπάρχει στο Παρίσι. Εάν επιθυμείτε τις αγοράζετε μέσα σε κουτί πολυτελείας τυλιγμένες σε μεταξόχαρτο. Η ευωδιά που παραμένει στο χαρτί διεγείρει τις αισθήσεις καθώς επικρατεί….
Στη συνέχεια μπορείτε να κατευθυνθείτε σε πιο λογοτεχνική γειτονιά, στη Boulevard Montparnasse όπου έχετε δύο επιλογές. Η πρώτη, είναι το καφέ Σελέκτ όπου τα κυριακάτικα πρωινά παρελαύνουν οι παριζιάνοι. Μαζί με εκείνους σας προτείνω να δοκιμάσετε το γνωστό κροκ-μεσιέ. Τι είναι αυτό? Αξίζει να πάτε εκεί και να το ανακαλύψετε. Γεύση περασμένη ελαφρά από τηγάνι με τρία στοιχεία. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με δυνατό άρωμα καφέ κατά τις 12 το μεσημέρι.
Εκατό μέτρα πιο κάτω, στον αριθμό 102 αξίζει να δείτε το διάσημο Κουπόλ του οποίου η κάθε κολόνα είναι ζωγραφισμένη από κλασσικά ονόματα ζωγράφων. Εκεί σας συνιστώ ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα αν και η εξυπηρέτηση του είναι αργή. Και γιατί όχι ένα πετυχημένο Plateau Royal με καβούρια;
Στη συνέχεια, επειδή εμείς οι Έλληνες πίνουμε αρκετούς καφέδες και μας αρέσει να πετάμε κάτω τη στάχτη του τσιγάρου μας, το γνωστό καλλιτεχνικό καφέ Παλέτα μας επιτρέπει και τη στάχτη και το σβήσιμο του τσιγάρου στο πάτωμα.
Ο ιδιοκτήτης του ίδιος και απαράλλακτος όλα αυτά τα χρόνια που επισκέπτομαι το La Palette , με την κατάλευκη ποδιά του σκουπίζει ασταμάτητα…
Είναι διακοσμημένο με έργα των φοιτητών της Σχολής Καλών Tεχνών καθώς βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πανεπιστημίου. Εκεί πληρώνουμε τον εσπρέσο 1.70 και μας τον σερβίρουν με ευγένεια και χαμόγελο.
Μη φοβηθείτε να ξαναπιείτε καφέ ή τσάι στις γραφικές τσαγιέρες του ξενοδοχείου GEORGES V που καθημερινά τις ντύνουν με όμορφες φορεσιές για να διατηρείται ζεστό το ρόφημα. καθώς και στο κλασσικό και παραφορτωμένο σε διακόσμηση Ritz.Ντυμένοι όπως και να είστε παραμένετε ευπρόσδεκτοι δίχως face control.
Υπάρχει και η λύση των γραφικών καφενείων στη πλατεία Les Vosges , με τις αψίδες της και τις γκαλερί. Kαθώς η καφεΐνη διεγείρει τα νεύρα που να βρεθεί η διάθεση για ύπνο σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται;

Προτεινόμενη βόλτα με το ηλιοβασίλεμα η περιοχή της Μονμάρτης και η πανοραμική της θέα από την εκκλησία Sacre-Coeur. Συνιστάτε μόνο για περπάτημα καθώς η περιοχή είναι άκρως τουριστική τώρα πια. Βέβαια εκεί βρίσκετε και το πιο παλιό γαλλικό καμπαρέ «το Άγριο Κουνέλι» όπου ενδείκνυται μόνο για τους λάτρεις της ποίησης καθώς ακούγεται μελοποιημένη ποίηση του 15 ου και 16 ου αιώνα. Και μια και μιλάμε για καμπαρέ το Μουλέν ρούζ που έχει χάσει βέβαια την αίγλη του χρεώνει την είσοδο με ποτό 85 ευρώ.


Τα εστιατόρια του Παρισιού είναι άπειρα . Εάν δεν γνωρίζετε που μπορείτε να φάτε καλά μπορεί να γυρίσετε απογοητευμένοι από τη Γαλλική κουζίνα. Εάν είστε όμως εραστές του καλού φαγητού που αγγίζει τα όρια της τελειότητας σας προτείνω τις ακόλουθες διευθύνσεις.

1.Sud-Ouest Monceau ( restaurant-boutique)
Μόνο για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν πάπια και χήνα ποικιλοτρόπως..Δυνατά πατέ, καλοψημένη πάπια με πορτοκάλι που έχει επηρεάσει αισθητά τις σπιτικές πατάτες με τα herbes en province.. Χώρος μικρός με 25 τραπέζια Απαραίτητη η κράτηση στον Claude Laborda.Άριστη η κρέμ μπρυλέ ( 30 ευρώ το άτομο!)
2.Lasserre ( Aπό εκείνα που ονειρεύεσαι ξανά και πάλι και για πάντα)
Μπαίνοντας στον χώρο του εστιατορίου καταχείμωνο βλέπεις τον παρισινό ουρανό επάνω σου καθώς μια μεγάλη, επιβλητική οροφή ανοίγει εδώ και 50 χρόνια κατά τακτά χρονικά διαστήματα για να εισβάλλει στα λίγα τραπέζια φρέσκος παριζιάνικος αέρας. Τι να πρωτοπώ ;
Για τα μαχαιροπήρουνα, στολίδι παλαιό, τις σπάνιες ορχιδέες στα τραπέζια, τα πρόσωπα των σερβιτόρων που μαρτυρούσαν την τέλεια εκπαίδευση τους…
Και έφτασε η ιερή ώρα της επιλογής με τις επεξηγήσεις στη γαλλική γλώσσα..
Ανοίγοντας τον κατάλογο ( πάντα δίχως τιμές για τις κυρίες) έπεσε το μάτι μου στο όνομα του Chef. Ο κύριος Νομικός! 100% Ελληνικό όνομα και ζήτησα μια άμεση επίσκεψη στην κουζίνα όπου και μου έγινε η χάρη.
Πεντακάθαρη και άκρως χειρουργικά τακτοποιημένη από τον Chef που δεν μιλούσε ελληνικά, γεννημένος από Έλληνες γονείς.Συμπαθητικός και αυστηρός στην ολιγόλεπτη συνάντηση μας μου πρότεινε για ξεκίνημα τάρτα μακαρονιού με μαύρο χαβιάρι και ως συνέχεια τα κοχύλια-αχιβάδες του Saint Jacques σβησμένα σε λεμόνι…….
Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για την ιεροτελεστία του σερβιρίσματος, για τις μαγικές γεύσεις και επιγεύσεις.
Οίνος ο αγαπητός….από περίφημο chateau και το πολύ αγαπημένο δίπατο καροτσάκι με τα γαλλικά τυριά. Είναι γνωστό πια ότι η γαλλική κουζίνα περιλαμβάνει τουλάχιστον 500 διαφορετικά είδη τυριών. Και Γ-Λ-Υ-Κ-Α με δίχτυα καραμέλας … Και χιλιάδες ακόμη λέξεις για το εστιατόριο που βρίσκεται στον αριθμό 17 της Avenue Franklin Roosevelt.( Δείπνο με κρασί από 200 ευρώ το άτομο-οι τιμές του το μεσημέρι είναι λίγο πιο χαμηλές)
3.Michel Rostang( κρυμμένο στα στενά της πόλης)
Σαδρέλλες με μέλι, σούπα από καρδιά αγκινάρας με φρεσκοτριμμένη τρούφα( μέσα σε καλαθάκι η τρούφα περνάει από τις μύτες όλων των πελατών του εστιατορίου για να διαπιστώσουν την φρεσκάδα της), άγρια καραμελωμένη πάπια με τριμμένο αμύγδαλο συνοδευόμενη από σουφλέ πατάτας που σερβίρεται σε ξεχωριστό πιάτο από εκείνο της πάπιας και για επιδόρπιο μετά από 45λεπτο ψήσιμο μοσχοβολιστό μιλφέι. Που να τολμήσουμε διάλειμμα για τσιγάρο ή πούρο! Απαγορεύεται μέχρι να τελειώσουν το δείπνο τους και τα διπλανά τραπέζια. Ευτυχώς υπήρξε τυχαίος συγχρονισμός. Στον αριθμό 20 στην οδό Rennequin.(Από 200 ευρώ το άτομο, αλλά το μεσημέρι υπάρχει συγκεκριμένο μενού στα 70 ευρώ, δίχως τρούφα).

(κύρια πηγή: Ελ Λευκώ)