Λίμνη Πλαστήρα

Ο Νικόλαος Πλαστήρας το 1925 είχε την ιδέα της κατασκευής του φράγματος και σήμερα όλοι τον μνημονεύουν...

Οδοιπορικό
Aφήστε την Καρδίτσα με προορισμό τα παραλίμνια χωριά. Αφού περάσετε τη Μητρόπολη, συνεχίστε νοτιοδυτικά και θα φτάσετε στο ορεινό χωριό Μεσενικόλας. Εκεί να προσκυνήσετε στο ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής, του 1647. Σειρά έχει το Μορφοβούνι, ιδιαίτερη πατρίδα του Νικoλάου Πλαστήρα. Αν προχωρήσετε πιο χαμηλά θα βρεθείτε δίπλα στη λίμνη, στο χώρο αναψυχής του Δασαρχείου. Το τοπίο είναι μοναδικής ομορφιάς, αφού μπροστά σας απλώνεται η λίμνη και στις όχθες της κατηφορίζουν πανύψηλα δέντρα.

Έπειτα γνωρίστε την Κερασιά και σταθείτε λίγο στο γραφικό οικισμό του Αγίου Γεωργίου. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο θα φτάσετε στην κατάφυτη Πεζούλα με τα πέτρινα σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, του 16ου αι.. Θα δείτε ακόμη κι έναν παραδοσιακό νερόμυλο! Στρίψτε δυτικά για να περάσετε και από τη Φυλακτή, που είναι από τα πιο τουριστικά χωριά της περιοχής. Εκεί ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας καθώς και η γραφική πλατανοσκέπαστη πλατεία. Λίγο πριν το Νεοχώρι θα δείτε τα Καλύβια Πεζούλας, όπου υπάρχει πλαζ για μπάνιο στη λίμνη (το καλοκαίρι, εννοείται!). Κάνετε βόλτα στο Νεοχώρι και λίγο πιο κάτω σας περιμένει το χωριό Μπελοκομίτης, με την καλύτερη θέα.

Συνεχίζοντας θα φτάσετε στην Καρίτσα. Δείτε το σπήλαιο του Γάκη, αλλά και την Παναγιά Πελεκητή, που είναι σκαλισμένη επάνω σε ένα βράχο. Σειρά έχει το καλύτερο σημείο της διαδρομής: το φράγμα! Αξίζει να ανεβείτε ως επάνω για να θαυμάσετε το πανόραμα. Μπροστά σας απλώνεται η βαθυγάλανη λίμνη με όμορφα δάση να την περιτριγυρίζουν, ενώ ανάμεσά τους ξεφυτρώνουν οι στέγες από τα σπίτια. Ακριβώς απέναντί σας θα δείτε και το μικρό νησάκι Νιάγκα.

Έπειτα θα διασχίσετε τα πανέμορφα χωριά Καστανιά και Λαμπερό για να βρεθείτε στην Ιερά Μονή Πέτρας. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι λειτούργησε και ως κρυφό σχολειό. Από κει να συνεχίσετε μέχρι το χωριό Καταφύγιο, και ακόμα πιο ψηλά στη Μονή Κορώνας, που προσφέρει εκπληκτική θέα στο θεσσαλικό κάμπο. Τελευταίος σταθμός σας θα είναι το Μοσχάτο, ένα ακόμη αξιόλογο χωριό.

Σπορ
Περπατήστε με την ψυχή σας ανάμεσα στα έλατα και τις καστανιές. Για πεζοπορία υπάρχουν ειδικά μονοπάτια στο Εκπαιδευτικό Δάσος, αλλά μπορείτε να περπατήσετε και στο Οικολογικό Μονοπάτι, μία διαδρομή μήκους 32 χλμ., που συνδέει τα Ζυγογιαννέικα με το χωριό Άγραφα στην Ευρυτανία. Μπορείτε να κάνετε και ορειβασία, αφού κοντά στον Μπελοκομίτη -στην τοποθεσία Ελατάκος- λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο σε υψόμετρο 1455 μ.. Κοντά στο φράγμα υπάρχει Παρατηρητήριο Πτηνών, ένα ενδιαφέρον και ακίνδυνο σπορ. Στην περιοχή μπορείτε ακόμη να κάνετε ιππασία, ορειβατική ποδηλασία, σκι (στο χιονοδρομικό κέντρο στο χωριό Νεράιδα), παραπέντε και ανεμόπτερο.

Δείτε οπωσδήποτε
Στο Νεοχώρι να περάσετε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης για να μάθετε σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα.

Πού και τι θα φάτε
Δοκιμάστε τραχανά, πίτες, αγραφιώτικα τυριά και κρέατα, τα οποία θα συνοδέψετε με κόκκινο κρασί από τα αμπέλια της Καστανιάς. Αναζητήστε ακόμη φρέσκο σολομό που ψαρεύεται από τη λίμνη. Καλό φαγητό θα βρείτε στις ταβέρνες Μανιτάρι και Αγνάντι στο Νεοχώρι καθώς και στο Φαγοπότι -ξεχωρίζει για το φαγητό του- και (για ψαρικά) στην πλαζ Πεζούλας, στην Πεζούλα. Επίσης, μπορείτε να καθίσετε για φαγητό και στα εστιατόρια των ξενώνων ή στις ταβέρνες του Μεσενικόλα, του Λαμπερού και των άλλων χωριών.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Θα βρείτε είδη λαϊκής τέχνης, ξυλόγλυπτα και μάλλινα. Προμηθευτείτε ακόμη τοπικά προϊόντα, όπως πλιγούρι, μέλι και θαυμάσιο κρασί.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε στην Καρδίτσα (300 χλμ. από Αθήνα και 228 χλμ. από Θεσ/νίκη). Μετά θα κάνετε άλλα 30 χλμ. για τη Λίμνη. Τα χωριά δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους και ο δρόμος είναι σχετικά καλός. Στην Καρδίτσα μπορείτε να πάτε και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (Αθήνα τηλ.: 210-8317181, Θεσ/νίκη τηλ.: 2310-522162).

Διαμονή: Στην Πεζούλα προτιμήστε να καταλύσετε στον κοινοτικό ξενώνα (τηλ.: 92448). Μία πολύ καλή λύση είναι και το Κάστρο (τηλ.: 92339). Στο Μεσενικόλα θα βρείτε ακόμη έναν κοινοτικό ξενώνα (τηλ.: 95419), όπως επίσης στην Καστανιά (τηλ.: 94155, 94855) και τη Φυλακτή (τηλ.: 92850). Στην Κερασιά θα βρείτε ένα ξενοδοχείο, τον Οδυσσέα (τηλ.: 92001, 40430), και στη Μητρόπολη, την Αφροδίτη (τηλ.: 55860). Στο Νεοχώρι να μείνετε στους ξενώνες Αγνάντι (τηλ.: 93190-1) και Ανατολή (τηλ.: 93063, 93151), ενώ στο Μοσχάτο υπάρχει ο Βάκχος (τηλ.: 55435). Ένα καλό ξενοδοχείο υπάρχει και στο χωριό Νεράιδα (τηλ.: 92460-1).

Χρήσιμα:
Αυτόματο: 24410.
Κοινότητα Πεζούλας: 92298.
Αγροτικό Ιατρείο Πεζούλας: 92297.
Koινότητα Φυλακτής: 92585.
Τουριστική Αστυνομία: 21534.
Γραφείο Οικοτουρισμού: 26345, 42363.

(πηγή: www.7merestv.gr, 1/4/2004)

Σέρρες

Aρχαία Αμφίπολη, βουνό Λαϊλιά, λίμνη Κερκίνη, σπήλαιο Αλιστράτης, φαράγγι του Αγγίτη... Πολλές οι προκλήσεις του Νομού Σερρών.

Από τα γραφικά προάστια των Σερρών μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορφές του Λαϊλιά και από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αμφίπολης μέχρι τους μαγευτικούς οικολογικούς θησαυρούς της λίμνης Κερκίνης, ο Νομός Σερρών έχει τεράστια ποικιλία ενδιαφερόντων!

Γνωριμία με την πόλη
Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι ο αναστηλωμένος ναός των Αγίων Θεοδώρων, η παλαιά Μητρόπολη, μία μεγαλόπρεπη εκκλησία στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ο ναός φημιζόταν για τα περίφημα ψηφιδωτά του. Ύστερα όμως από μία πυρκαγιά το 1913 σώζεται μόνο εκείνο στο οποίο εικονίζεται ο Απόστολος Ανδρέας. Στο λόφο του Κουλά θα δείτε ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του βυζαντινού φρουρίου, γνωστό ως «πύργος του βασιλέως». Στο βορειοανατολικό άκρο του κάστρου θα συναντήσετε τον πανέμορφο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, με υπολείμματα τοιχογραφιών και κοσμημάτων από την εποχή των Παλαιολόγων. Σε απόσταση 2 χλμ. θα βρεθείτε στον Αϊ-Γιάννη, ένα πανέμορφο γραφικό προάστιο, καταπράσινο, με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και τεχνητή λίμνη. Λίγο πιο μακριά (9 χλμ. ανατολικά), σε μία χαράδρα του Μενοίκιου Όρους, βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1275. Κτισμένο επάνω σε ένα λοφίσκο, προσφέρει πανοραμική θέα του κάμπου και της πόλης των Σερρών.

Οδοιπορικό
Με κατεύθυνση το δασικό όγκο του Λαϊλιά, θα περάσετε από την περίφημη Χρυσοπηγή και θα βρεθείτε σε ένα συναρπαστικό κατάφυτο τοπίο, σε υψόμετρο 590 μ., με δροσερά νερά και γραφικά σπίτια, όπου περίοπτη θέση κατέχει το αξιόλογο Εκτροφείο Θηραμάτων, με ζαρκάδια, φασιανούς και ορτύκια! Μετά από 25 χλμ. θα βρεθείτε στο δάσος του Λαϊλιά, στην οροσειρά της Βροντούς, ένα άγριο τοπίο μέσα στις οξιές, τους κέδρους και τα παγωμένα νερά. Θα περπατήσετε μέσα στο δάσος και θα περάσετε από το στοιχειωμένο βράχο της Κατίγκας, στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας, που έχει συνδεθεί με το θρύλο μιας κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας από εκεί για να μην παντρευτεί ένα μωαμεθανό. Στο νομό Σερρών ανήκει ένα μέρος της λίμνης Κερκίνης, ενός οικολογικού παραδείσου και από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι πολυδαίδαλες στοές, ο πλούσιος διάκοσμος από σταλαγμίτες και σταλακτίτες θα σας καταπλήξουν. Σε απόσταση περίπου 500 μ. θα δείτε ένα άλλο πολύ όμορφο φυσικό αξιοθέατο, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Πρόκειται για μια βαθιά και στενή ποτάμια κοιλάδα, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοίκιου Όρους, πλημμυρισμένη από πλατάνια, ιτιές, αγριόλευκες και αρμυρίκια. Τέλος, στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης θα δείτε υπολείμματα αρχαίων τειχών, την αρχαία ξύλινη γέφυρα, το γυμνάσιο, τους μακεδονικούς τάφους, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή έπαυλη.

Δείτε οπωσδήποτε
Μία από τις πιο μοντέρνες λουτροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας θα συναντήσετε λίγο έξω από το Σιδηρόκαστρο των Σερρών, με υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο, μπανιέρες υδρομασάζ και ένα μεγάλων διαστάσεων spa form, με πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Τηλ.: 23230-22422.

Σπορ
Σε υψόμετρο 1.600 μ. βρίσκονται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, άριστες πίστες και ένα πανέμορφο σαλέ. Στην περιοχή της Αλιστράτης και του Αγγίτη λειτουργεί Κέντρο Εναλλακτικού Τουρισμού, Extreme Experience, που διοργανώνει προγράμματα πεζοπορίας, αναρρίχησης, ράφτινγκ, mountain bike κ.λπ.. Πληροφορίες στο τηλ.: 23210-66256.

Πού και τι θα φάτε
Στο προάστιο του Αϊ-Γιάννη καθίστε στο πολύ καλό Πέτρινο και δοκιμάστε κρέας στρουθοκαμήλου. Για μερακλίδικους μακεδονικούς μεζέδες στην πόλη προτιμήστε τα Λόγια της Πλώρης και τα Μεζεδοκαμώματα. Στην Κερκίνη να πάτε στην ταβέρνα Διόνυσος και στα Άνω Πορόια στην Πεστροφοταβέρνα. Όταν βρεθείτε στην Αλιστράτη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τουλούμπες της.

Πού θα διασκεδάσετε
Οι Σέρρες διαθέτουν Hard Rock Cafe και Jackson's Spirit Hall, που γεμίζουν με νεολαία. Υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές για ξενύχτι.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ακανέ, το ανατολίτικο παραδοσιακό λουκούμι με βούτυρο και αμύγδαλο, αποκλειστικό προϊόν της περιοχής από το 1927.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Απόσταση από την Αθήνα 587 χλμ. και από τη Θεσ/νίκη μόλις 80 χλμ. ΚΤΕΛ Αθήνας, τηλ.: 210-5120212 και Θεσσαλονίκης τηλ.: 2310-526582. ΟΣΕ Αθήνας τηλ.: 210-5297777 και ΟΣΕ Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-517517. Στο εσωτερικό του νομού θα κινηθείτε με το τοπικό ΚΤΕΛ, τηλ.: 23210-36731.
Χρήσιμα: Κωδικός: 23210. Αστυνομία: 55133. Τουριστική Αστυνομία: 22001. Δήμος: 22410. Δήμος Σιδηροκάστρου: 23230-22370. Δήμος Αλιστράτης: 23240-31206.

(πηγή: www.7merestv.gr, 23/4/2004)