Βρυξέλλες

Το διοικητικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πόλη που σεβάστηκε και ανέδειξε με υποδειγματικό τρόπο το παρελθόν της.

Η πρωτεύουσα του Βελγίου είναι αδικημένη. Διότι, παρότι είναι εξαιρετικά όμορφη, δεν έχει ποτέ κερδίσει την τουριστική αναγνώριση που της αξίζει. Κι όμως θα έπρεπε, αφού είναι μία από τις πιο κομψές, ενδιαφέρουσες και ζωντανές πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης.

Οδοιπορικό
Ξεκινήστε την περιήγησή σας, όπως όλοι οι τουρίστες, από τη γραφική Κάτω Πόλη, και συγκεκριμένα από το κέντρο της, την περίφημη Μεγάλη Πλατεία. Σίγουρα θα δείτε μαζεμένα μερικά από τα αξιολογότερα δείγματα της βελγικής αρχιτεκτονικής των περασμένων αιώνων. Το Δημαρχείο, που χτίστηκε το 14ο αιώνα, διακρίνεται για τα περίτεχνα πέτρινα σκαλίσματά του. Το Παλάτι του Βασιλιά, που πρωτοχτίστηκε το 1536, στεγάζει σήμερα το Μουσείο της Πόλης.
Καθένα από τα εξαιρετικά κτίρια της κεντρικής πλατείας έχει τη δική του, μοναδική ιστορία. Εσείς συνεχίστε την περιήγησή σας: στη Νοτρ Νταμ ντε λα Σαπέλ θα θαυμάσετε το λιτό αλλά επιβλητικό εσωτερικό της? στο Καρτιέ Μαρέλ θα πιείτε υπέροχο καφέ και θα χαζέψετε τις βιτρίνες? στη στοά Σεντ Ιμπέρ θα βρείτε μαζεμένα πολυτελή, ακριβά μαγαζιά και θαυμάσια καφέ. Η επίσκεψη στο Βελγικό Κέντρο Κινουμένου Σχεδίου δεν πρέπει να λείψει από το πρόγραμμά σας! Σας θυμίζουμε μόνο ότι οι δημιουργοί του Τεν Τεν και των Στρουμφ ήταν Βέλγοι.
Μια απόκρημνη πλαγιά χωρίζει την Κάτω από την Άνω Πόλη. Ανεβείτε την, είτε με τα πόδια είτε με τη βοήθεια του ασανσέρ πόλης και επισκεφτείτε όμορφους γοτθικούς ναούς, εξαιρετικά μουσεία και φυσικά το υπέροχο Παλάτι. Βρίσκεστε στη Βασιλική Συνοικία. Επισκεφθείτε το ναό Σεν Ζακ Σιρ Κουντεμπέρ, μία από τις ωραιότερες εκκλησίες των Βρυξελλών. Περπατήστε στο θαυμάσιο Πάρκο Μπριξέλ. Και φυσικά, θαυμάστε τις πολυτελείς αίθουσες του Βασιλικού Παλατιού. Προσοχή όμως, οι ξεναγήσεις επιτρέπονται μόνο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου.
Το Μουσείο Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που βρίσκονται δίπλα στη Βασιλική Πλατεία θα σας εντυπωσιάσουν με τα εκθέματά τους. Η Νοτρ Νταμ ντι Σαμπλόν θεωρείται ένα από τα αξιολογότερα δείγματα γοτθικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Γουδούλης, ο οποίος είναι και η Μητρόπολη του Βελγίου, θα σας εντυπωσιάσει με τη μεγαλοπρέπειά του. Το Πάρκο Σενκαντενέρ θα σας χαρίσει ηρεμία και ησυχία σε κάποιο διάλειμμα των πεζοποριών σας.
Βεβαίως, η επίσκεψή σας στην Άνω Πόλη θα θεωρηθεί ελλιπής αν δεν περάσετε και από τη Συνοικία του Κοινοβουλίου, όπου, όπως λέει και το όνομά της, στεγάζεται μία από τις τρεις έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται και μία επίσκεψη στο Μπρούπαρκ, όπου θα δείτε από κοντά το σύγχρονο σύμβολο της πόλης, το περίφημο Ατόμιουμ. Πρόκειται για ένα σιδερένιο άτομο της ύλης, μεγεθυμένο κατά 165 δισεκατομμύρια φορές και το οποίο κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1958.

Εκδρομές
Το Βέλγιο είναι μια πολύ μικρή χώρα. Αξίζει να τη γυρίσετε όλη και να θαυμάσετε εκπληκτικές πόλεις όπως τις: Μπριζ, Αμβέρσα, Λιέγη και Οστάνδη.

Πού και τι θα φάτε
Στην Κάτω Πόλη βελγικό φαγητό θα απολαύσετε στα: Brasserie Horta, Chez Leon, Grande Porte και Chez Jean. Στην Άνω Πόλη προτιμήστε το Au Vieux Saint-Martin. Δύο μικρά, με μοντέρνα κουζίνα και πολύ συμπαθητικά εστιατόρια είναι τα: Εt qui va promener le chien (τηλ.: 5032304) (σημαίνει: ποιος θα βγάλει βόλτα το σκύλο;), και το L’ objet de mon affection (τηλ.: 5027783), που σημαίνει: το αντικείμενο του πάθους μου! Επίσης, θα αγοράσετε τις περίφημες βελγικές σοκολάτες και θα απολαύσετε την εξίσου υπέροχη βελγική μπίρα.

Πού θα διασκεδάσετε
Το μικρό τζαζ μπαρ Travers και το μεγάλο μπλουζ - ροκ Sounds θα ντύσουν με μουσική τα βράδια σας. Εξαιρετική τζαζ προσφέρει και το L’ Archiduc. Στο Τεάτρ ντε λα Μονέ, τη διάσημη όπερα των Βρυξελλών, θα απολαύσετε κάποια εξαιρετική παράσταση. Στο θέατρο Μαριονέτας Τουν θα δείτε ευφάνταστες διασκευές κλασικών έργων που παίζονται στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Μαγαζιά με είδη ρουχισμού και είδη για το σπίτι θα βρείτε παντού στην πόλη. Όπως επίσης και θαυμάσια βιβλιοπωλεία. Εξαιρετικές αντίκες θα αναζητήσετε στην περιοχή με τα παλαιοπωλεία. Προσοχή όμως, οι Βρυξέλλες είναι μια πολύ ακριβή για το ελληνικό βαλάντιο πόλη. Γι’ αυτό, να είστε εγκρατείς στις αγορές σας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Να προτιμήσετε να ταξιδέψετε με την καλή και συνεπή αεροπορική εταιρεία Hellas Jet (τηλ.: 210-7457700). Ένα καλό γραφείο που οργανώνει εκδρομές στο Βέλγιο (σε συνδυασμό με άλλες χώρες) είναι το Manessis (τηλ.: 210-3211140).

Χρήσιμα:
Κωδικός Κλήσης: 00322.
Ώρα: 1 ώρα πίσω.
Νόμισμα: Ευρώ.

(πηγή: www.7merestv.gr, 27/5/2004)

Νέδα

Γνωρίστε το μοναδικό θηλυκό μας ποτάμι και ανακαλύψτε πανέμορφες περιοχές της Πελοποννήσου που διαθέτουν πλούσια ιστορικά και φυσικά μνημεία.

Η Φιγάλεια με τον καταπληκτικό ναό του Επικούριου Απόλλωνα και η Νέδα, το πανέμορφο ποτάμι με τα ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα, θα σας προσφέρουν μια εκδρομή μάθησης και περιπέτειας. Από την άλλη, η γραφική Κυπαρισσία και η ορεινή καταπράσινη Ανδρίτσαινα θα εξασφαλίσουν εναλλακτικές λύσεις για τους πιο συμβατικούς.Προτού εξορμήσετε, σταθείτε στην Κυπαρισσία. Περπατήστε στην παλιά πόλη, με το βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου που περιστοιχίζεται από πανύψηλα κυπαρίσσια. Ανεβείτε πιο ψηλά, στη δεξαμενή, για να απολαύσετε καταπληκτική θέα. Πολύ όμορφο είναι το κατάφυτο χωριό Αετός, ενώ αξίζει να προσκυνήσετε και στα μοναστήρια της Κατσιμικάνας και του Αγίου Ιωάννου. Έπειτα, θα πάρετε τον παραλιακό δρόμο και περνώντας από υπέροχα χωριά, όπως το Καλό Νερό και η Ελιά, θα δείτε μαγευτικές ακτές. Στην Ελιά εκβάλλει ο ποταμός Νέδα, ο οποίος πήρε το όνομά του από τη νύμφη της μυθολογίας. Είναι το φυσικό όριο των νομών Μεσσηνίας και Ηλείας. Η Φιγάλεια υπήρξε με το όνομα αυτό από την αρχαιότητα. Φτάνοντας θα δείτε μερικά τούρκικα σπίτια και δύο τζαμιά, ενώ θα επισκεφτείτε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και της Κοίμησης της Θεοτόκου και στην Κάτω Φιγάλεια την τρίκλιτη βασιλική. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο με ερείπια από τον αρχαίο ναό της Αρτεμης και μια μικρή συλλογή με ευρήματα. Στις αρχαίες Βάσσες, κοντά στην Ανδρίτσαινα, σε υψόμετρο 1.130 μ., προβάλλει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, προσφορά των αρχαίων κατοίκων της Φιγάλειας στο θεό του φωτός. Κατασκευάστηκε από τον Ικτίνο και διακρίνεται για την επιβλητικότητά του και τη μοναδική αρμονία του με την τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος. Ο ναός είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένος και θεωρείται μοναδικό μνημείο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.Περνώντας από την καταπράσινη Ανδρίτσαινα σταθείτε να ξαποστάσετε στην κεντρική πλατεία που τη σκεπάζει ένας τεράστιος πλάτανος και περπατήστε στα δρομάκια της για να θαυμάσετε τα ωραία πέτρινα σπίτια με τις κεραμιδένιες σκεπές.

Διασχίζοντας το ποτάμι
Από τη Φιγάλεια ξεκινά το μονοπάτι για το πέρασμα της Νέδας, μία καταπληκτική διαδρομή στην κοίτη του ποταμού που περνά από σήραγγες, πηγές και καταρράκτες. Το Στόμιο είναι μια μεγάλη σήραγγα μήκους 100 μ., που έχει τη μορφή σπηλιάς, με δύο μάλιστα επίπεδα! Εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα και πουλιά. Πριν από την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150 μ. από την κοίτη της Νέδας, ένα καταπληκτικό θέαμα θα σας κόψει την ανάσα: οι καταρράκτες της Φιγάλειας, που τα ορμητικά νερά τους ξεπροβάλουν μέσα από ένα άγριο φαράγγι και «σχίζουν» με τη δύναμή τους δύο μυτερούς βράχους. Από εκεί θα συνεχίσετε την πεζοπορία, που είναι σχετικά επικίνδυνη λόγω της ολισθηρότητας της όχθης. Σε κάποια σημεία μάλιστα ίσως χρειαστεί να κολυμπήσετε σε μερικές από τις λίμνες που σχηματίζει το ποτάμι και επειδή ο καιρός δεν είναι ιδανικός για... ψυχρολουσίες, καλύτερα να παρακάμψετε αυτά τα σημεία σκαρφαλώνοντας. Αν πάλι σας έρχεται λίγο δύσκολη και η ορειβασία, ενημερωθείτε για τα πιο βατά σημεία της Νέδας όπου μπορείτε να περπατήσετε και να απολαύσετε τα τοπία μαγευτικής ομορφιάς εκ του ασφαλούς. Το πέρασμα ολοκληρώνεται με την κατάβαση ως τις εκβολές, στον κόλπο της Κυπαρισσίας.

(πηγή: www.7merestv.gr, 8/4/2005)

Ναύπλιο

Ιστορικό, γραφικό, ρομαντικό, φέρνει στο νου μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια, αλλά όλοι μας εξακολουθούμε να ονειρευόμαστε...

Πρόκειται για έναν από τους πιο γοητευτικούς προορισμούς για σαββατοκύριακο, κάθε εποχή του χρόνου. Όλες τις γιορτές και επετείους το Ναύπλιο σφύζει από κόσμο που νιώθει την ανάγκη να αισθανθεί για λίγο σαν να ζει σε άλλη εποχή.

Γνωριμία με την πόλη
Η παλιά ελληνική πρωτεύουσα είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας. Θα το διαπιστώσετε κάνοντας έναν περίπατο στην παλιά πόλη, που στολίζεται από κτίρια βενετσιάνικα, φράγκικα, τούρκικα και νεοκλασικά αρχοντικά, σκαλιστές βρύσες και μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια. Τα νεοκλασικά κτίρια είναι έργα του γνωστού μας Τσίλερ καθώς και κάποιων άλλων Βαυαρών αρχιτεκτόνων. Ξεχωρίζουν τα λαμπρά κτίρια του Δικαστικού Μεγάρου και της Βιβλιοθήκης.
Σταθείτε στη μέση της πλατείας Συντάγματος, όπου βρίσκεται το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο που ίδρυσε ο Καποδίστριας, και χαζέψτε τριγύρω. Θα μπερδέψετε το χρόνο! Έπειτα, ανηφορίστε και δείτε την όμορφη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, μπροστά στην οποία δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης. Μια άλλη ενδιαφέρουσα εκκλησία είναι η Μητρόπολη. Το εσωτερικό της κοσμείται από αντίγραφα έργων μεγάλων Ιταλών ζωγράφων. Μην ξαφνιαστείτε, λοιπόν, όταν ξαφνικά δείτε μπροστά σας το «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι!
Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια, όπου θα συναντήσετε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, το πρώτο δημοτικό σχολείο, καθώς και το άγαλμα του Καποδίστρια. Αξίζει να κάνετε μια επίσκεψη και στα πολύ αξιόλογα μουσεία:
Λαογραφικό, με καταπληκτικά παραδοσιακά εκθέματα και φορεσιές.
Κομπολογιού, που έφτιαξε ο Άρης Ευαγγελινός και είναι πολύ ενδιαφέρον.
Αρχαιολογικό, το οποίο στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο βενετσιάνικο κτίριο και φιλοξενεί στις αίθουσές του αντικείμενα από τις ανασκαφές στους σπουδαίους αρχαιολογικούς τόπους των Μυκηνών, της Τίρυνθας και του Ηραίου. Καλό είναι να πάτε μέχρι εκεί. Έτσι, θα τα μάθετε όλα για τη σκοτεινή και πολύπαθη οικογένεια των Ατρειδών.
Πάρτε τώρα βαθιά ανάσα και τις απαραίτητες δυνάμεις για να σκαρφαλώσετε στο ονομαστό κάστρο του Ναυπλίου, το ιστορικό Παλαμήδι. Αν δεν αντέχετε όμως τα 857(!) απότομα σκαλοπάτια, τότε μπείτε στο αυτοκίνητό σας ή σε ένα ταξί, που θα σας πάει από τον πίσω δρόμο. Το Παλαμήδι είναι έργο των Βενετών, το οποίο τελειοποίησε ο Γάλλος Λα Σαλ. Εκεί θα δείτε και τη φυλακή όπου κρατήθηκε ο Κολοκοτρώνης. Επίσης, αξίζει να απολαύσετε και μια ρομαντική βαρκάδα με κατεύθυνση το μικρό νησάκι απέναντι από το Ναύπλιο. Σε αυτό δεσπόζει το ξακουστό φρούριο Μπούρτζι, που χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς ως φυλακή αλλά και ως ξενοδοχείο! Το σούρουπο ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο της Ακροναυπλίας για να απολαύσετε ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα.
Μπορείτε ακόμη να κάνετε βόλτα ψηλά στη συνοικία των ψαράδων με τα γραφικά σπίτια και τα στενοσόκακα. Απολαύστε το «γύρο της Αρβανιτιάς». Περπατήστε στον περιφερειακό πεζόδρομο που ξεκινάει από το λιμάνι και φτάνει στον Καραθώνα.

Δείτε οπωσδήποτε
Στο λιμάνι θα βρείτε την αφετηρία από όπου ξεκινούν τα γραφικά τρενάκια που θα σας κατευθύνουν προς την πόλη.

Πού και τι θα φάτε
Αν σας αρέσουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, καθίστε στου Σαβούρα ή στο Ναυτικό Όμιλο. Για καλή ελληνική κουζίνα προτιμήστε τις ταβέρνες των: Κακαναράκη, Βασίλη και Στελάρα. Κλασικό εστιατόριο είναι το Ελλάς. Για πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις, αλλά και ακριβότερες τιμές, επιλέξτε τα: Αμυμώνη, Εν Έτει 1929 και Σαν Ρόκο.

Πού θα διασκεδάσετε
Η πλούσια και έντονη νυχτερινή ζωή ξεκινάει από τα δημοφιλή καφέ μπαρ: Καφενείο, Πάνθεον και Λυρικό. Εκεί μαζεύονται όλοι και χαζεύουν τη θέα στο Μπούρτζι. Αργότερα, το κέφι ανάβει στο Λάθος, στο Λύκειο και στο Φερρό, όπου γίνεται πανικός. Για δυνατά vibes -τα σαββατοκύριακα- τρέξτε στην ντίσκο Ράστι.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Στα όμορφα μαγαζάκια της πόλης -όπως Αγνύθες, Ενώτιον, Μορφές, Από τ' Ανάπλι- θα βρείτε υφαντά, διακοσμητικά και σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα (τραχανά και ζυμαρικά) καθώς και πολύ καλά κοσμήματα, αντίγραφα κοσμημάτων της μυκηναϊκής εποχής. Διάσημος για τα γλυκά του είναι ο Κουστένης.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Μπορείτε να συνδυάσετε δύο διαφορετικές διαδρομές: Η πρώτη είναι μέσω Άργους (148 χλμ.) από την Αθήνα και η δεύτερη (και η πιο όμορφη) μέσω Επιδαύρου (180 χλμ.). Αν δεν έχετε αυτοκίνητο, χρησιμοποιήστε το ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5134588) ή τον ΟΣΕ (τηλ.: 210-5131601).

Χρήσιμα: Αυτόματο: 27520
Τουριστική Αστυνομία: 28131
Δήμος: 23830

(πηγή: www.7merestv.gr)