Βερόνα

Η πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα και πιο γοητευτικά αστικά κέντρα της Ιταλίας.

Αν η Βενετία θεωρείται (όχι χωρίς λόγο) η βασίλισσα της Βόρειας Ιταλίας, η Βερόνα έχει κατακτήσει με το σπαθί της, ή μάλλον με τις ομορφιές της, τον τίτλο της... αναπληρωματικής βασίλισσας. Παρότι δεν είναι (ακόμη) ένας προορισμός ιδιαιτέρως δημοφιλής στους Έλληνες τουρίστες, αποτελεί μια πόλη σπάνιας γοητείας και φινέτσας. Η ιδιαίτερη πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, το μέρος όπου οι Καπουλέτοι και οι Μοντέγοι «σφαγίασαν» άδικα έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες, σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της ιστορίας της Ιταλίας, αλλά και μια πόλη με εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο. Κι αυτό φαίνεται από το φινετσάτο ντύσιμο των κατοίκων της, από τις εξαιρετικές βιτρίνες των (ακριβών) καταστημάτων της, από τα προσεγμένα εστιατόριά της...

Γνωριμία με την πόλη
Ξεκινήστε από την τεράστια πλατεία Μπρα (από το γερμανικό breit, δηλαδή ευρύχωρο), όπου βρίσκεται και η περίφημη Αρένα -σήμα κατατεθέν της πόλης- με τις διάσημες καλοκαιρινές παραστάσεις όπερας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αμφιθέατρα του ρωμαϊκού κόσμου, με χωρητικότητα 20.000 ατόμων! Ανεβείτε στο επάνω διάζωμά της και θαυμάστε από εκεί τη θέα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την οδό Mατσίνι με τα κομψά καταστήματά της. Περάστε από τη γραφική Πιάτσα ντελ Έρμπε με την πολύχρωμη τουριστική αγορά και τα μοναδικής ομορφιάς αναγεννησιακά σπίτια της καθώς και από την Πιάτσα ντέι Σινιόρι. Από την κορυφή του Πύργου των Λαμπέρτι θα απολαύσετε όλη τη Βερόνα να απλώνεται στα πόδια σας.
Στη Σάντα Μαρία Αντίκα, μια από τις δεκάδες πανέμορφες εκκλησίες της πόλης, θα δείτε τους φημισμένους τάφους της οικογένειας Σκαλίντζερι, σημαντικά γοτθικά ταφικά μνημεία. Εκεί κοντά θα βρείτε το σπίτι της Ιουλιέτας, όπου σήμερα χιλιάδες ερωτευμένοι από όλο τον κόσμο κολλάνε στους τοίχους του χειρόγραφα σημειώματα με όρκους αγάπης. Στην αυλή του δεσπόζει ένα καλόγουστο σκούρο μπρούντζινο άγαλμα της σαιξπηρικής ηρωίδας. Λένε μάλιστα ότι πρέπει να χαϊδέψει ο επισκέπτης το στήθος της Ιουλιέτας (δηλαδή του αγάλματος που έχει γίνει χρυσαφί στο συγκεκριμένο σημείο από το τρίψε-τρίψε!) για να του φέρει (ερωτικό;) γούρι! Ωραία όλα αυτά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η τραγική ιστορία της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου είναι μάλλον δημιούργημα του Σαίξπηρ. Λέγεται δε ότι το υποτιθέμενο σπίτι της ηρωίδας δεν είναι παρά ένα πανδοχείο του 13ου αιώνα.
Συνεχίστε τη βόλτα σας με μια επίσκεψη στην Αγία Αναστασία, τη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης, αλλά και τον καθεδρικό ναό της, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1120. Στο εσωτερικό του θα δείτε την «Κοίμηση», ένα θαυμάσιο έργο του Τιτσιάνο. Συνεχίστε προς την Πόντε Σκαλίτζερι, την ομορφότερη γέφυρα της Βερόνα (την πόλη διασχίζει ο ποταμός Αντίτζε). Δίπλα της δεσπόζει το Καστελβέκιο, ένα εντυπωσιακότατο φρούριο το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Χαθείτε στα στενά της πόλης. Όπου και να γυρίσετε τα μάτια σας η ομορφιά του άριστα συντηρημένου ιστορικού κέντρου της θα σας εντυπωσιάσει!

Δείτε οπωσδήποτε
Ο Σαν Τζένο Ματζόρε, με την εντυπωσιακή πρόσοψη στο χρώμα του ελεφαντόδοντου, θεωρείται η ομορφότερη ρωμανική εκκλησία της Βόρειας Ιταλίας. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζουν τα ανάγλυφα της κεντρικής εισόδου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Αεροπορικώς μέσω Ρώμης (Alitalia τηλ.: 210-9988895). Μπορείτε επίσης να πάτε με τα πλοία της Superfast Ferries (τηλ.: 210-8919130) μέχρι την Ανκόνα και από εκεί ως τη Βερόνα με τρένο.

Φαγητό-Διασκέδαση
Θα βρεθείτε στον παράδεισο των ζυμαρικών και της πίτσας. Από τα εξαιρετικά κεντρικά εστιατόρια προτιμήστε το Antica Bottega del vino (τηλ.: 045-8004535) με τα χαρακτηριστικά βερονέζικα πιάτα του. Κάντε όμως κράτηση πριν, αφού είναι πολύ δύσκολο να βρείτε τραπέζι. Εξαιρετική ντόπια κουζίνα θα βρείτε και στο La Stueta (τηλ.: 045-8032462). Στη Βερόνα μην παραλείψετε επίσης να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά παγωτά-σπεσιαλιτέ ολόκληρης της Ιταλίας. Αντιθέτως, αποφύγετε τα γλυκά, τα οποία είναι άνοστα και χωρίς φαντασία.
Η Βερόνα είναι μια πόλη στην οποία μπορείτε να κυκλοφορήσετε άφοβα το βράδυ. Στο κέντρο θα βρείτε μπαράκια με μουσική και κρύα πιάτα. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της.

(πηγή: www.7merestv.gr, 29/10/2004)

Διακοπές σε Bed & Breakfast

Η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στη Βρετανία, όπου τα γνωστά Bed & Breakfast (Β&Β, σε ακριβή μετάφραση Κρεβάτι & Πρωινό) εμφανίστηκαν μαζί με τον τουρισμό τον 19ο αιώνα και πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη ήταν η εποχή όπου καθιερωνόταν ο μαζικός τουρισμός αλλά τα υπάρχοντα ξενοδοχεία δεν έφθαναν για να καλύψουν τη ζήτηση δωματίων. Ετσι ήταν απολύτως φυσικό τα "δωμάτια των ξένων" να αρχίσουν να νοικιάζονται σε τουρίστες.

Στην πρώτη διδάξασα Βρετανία σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 15.000 Β&Β, που κυμαίνονται από απλά αγροτόσπιτα ως αστικά αρχοντικά αλλά μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου η αγορά Β&Β άνοιξε και στην Ανατολική Ευρώπη, με κορυφαίες πόλεις την Πράγα, τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Πρόσφατα ακολούθησαν οι σκανδιναβικές χώρες και η Ιταλία.

Στη Ρωσία αν οι οικοδεσπότες σας σας συμπαθήσουν, να είστε προετοιμασμένοι για το ότι θα σας κερνούν βότκα από το πρωί ως το βράδυ. Αν όμως σας θεωρήσουν υπερβολικά απαιτητικούς, μπορεί να σας πετάξουν έξω.

Στην Ιταλία να ξέρετε ότι υπάρχει ένα καταπληκτικό δίκτυο μοναστηριών που διαθέτουν δωμάτια προς ενοικίαση. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στην Comites, την κοινότητα των ιταλών στην Αθήνα (τηλ. 210-2230911), στην καθολική εκκλησία (τηλ. 210-8218928) ή στο Convento Cappuccini (τηλ. 210-2616978).

Στη Βρετανία ορισμένα Β&Β δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από κανονικά ξενοδοχεία. Σε άλλα ωστόσο οι προσφερόμενες υπηρεσίες μπορεί να αποδειχθούν κατώτερες του μετρίου (λ.χ. πολλά δωμάτια που μοιράζονται το ίδιο μπάνιο), γι' αυτό να απευθύνεστε μονάχα σε αναγνωρισμένους οργανισμούς κρατήσεων όπως, για το Λονδίνο, στη London Bed & Breakfast Agency (τηλ. 0044171-5862768, fax 586 6567).

Για τη Γαλλία, απευθυνθείτε στη Federation des gites de France (τηλ. 00331-4970 7575) ή στη Plume-Pouding (τηλ. 00333-2227 0944).

Στην Πορτογαλία το Β&Β ονομάζεται "κίντα" και συνήθως σημαίνει ιδιαιτέρως ευχάριστη διαμονή σε αρχοντικό με διακριτικούς οικοδεσπότες.

Στις ΗΠΑ, όπου το Β&Β αποκαλείται "homestay", μπορεί να βρεθείτε φιλοξενούμενος σε λοφτ της Νέας Υόρκης, σε φυτεία του Νότου, ακόμη και σε χολιγουντιανή βίλα. Μόνο που αυτού του είδους η διαμονή δεν διαφημίζεται πουθενά, έτσι πρέπει να κάνετε κράτηση μέσω των επί τόπου γραφείων τουρισμού ή μέσω Internet (στη διεύθυνση http://www.americanbnb. com ή http://www.travelassist. com/reg).

Για τον Καναδά, απευθυνθείτε στη διεύθυνση http:// www.bbcanada.com και για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στην http://www.babs.com. au

Στην Ιαπωνία τα Β&Β αποκαλούνται "μινσούκου", δεν διαφημίζονται καθόλου αλλά μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο μέσω των εκεί γραφείων τουρισμού. Για πληροφορίες τηλεφωνήστε στον ιαπωνικό οργανισμό τουρισμού στο Τόκιο (τηλ. 0081-3-35021461) ή στο Παρίσι (τηλ. 0033-1-42962029).
Στην Κίνα η παραμονή επί πληρωμή σε ντόπιο είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται με την ανοχή της κυβέρνησης αλλά μόνο σε λίγες μεγάλες πόλεις.

Στο Χονγκ Κονγκ θα φιλοξενηθείτε σε εύπορες οικογένειες, γιατί μονάχα αυτές έχουν αρκετά ευρύχωρα σπίτια.

Στην Ινδία μην παραξενευτείτε αν βρεθείτε σε ένα υπέροχο μικρό παλάτι, όπου θα σας περιποιούνται υπηρέτες ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα.

Στην Αργεντινή τα μόνα σπίτια που ανοίγουν τις πόρτες τους στους τουρίστες είναι οι μεγάλες αγροικίες "εστάνσιας" του Νότου. Προτιμήστε τη λύση αυτή αν επιθυμείτε ησυχία, γιατί μάλλον θα βρεθείτε περιτριγυρισμένοι από φυτείες που εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα.

Στην Κούβα τα Β&Β ή "παρτικουλάρες", όπως αποκαλούνται, κανονικά απαγορεύονται αλλά είναι πολύ πιθανό κάποιος να σας τραβήξει από το μανίκι στον δρόμο και να σας προτείνει να σας οδηγήσει στο σπίτι των γονιών του, της θείας του ή της αδερφής του. Αν τον ακολουθήσετε είναι άγνωστο πού θα καταλήξετε μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε μια σχεδόν μη κατοικήσιμη καλύβα αλλά και σε ένα παλαιό αρχοντικό της εποχής της αποικιοκρατίας.

Τα Β&Β είναι επίσης απαγορευμένα στις Μαλδίβες, στις Σεϋχέλλες και στον Μαυρίκιο, για να μην ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία. Επίσης ξεχάστε τα Β&Β αν πηγαίνετε στην Ταϊλάνδη, στην Αίγυπτο και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, γιατί η φιλοξενία τουριστών δεν έχει περάσει στην κουλτούρα των κατοίκων τους. Στην Αφρική δεν συνιστώνται (εκτός ίσως από τη Νότιο Αφρική), γιατί οι πιθανότητες να κοιμηθείτε κατάχαμα πάνω σε μια ψάθα σε ένα δωμάτιο που θα το μοιράζεστε με άλλους δέκα είναι πολύ μεγάλες.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα Β&Β
Γενικώς, αν αποφασίσετε να μείνετε σε Β&Β, πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής:

* Συχνά υπάρχει κατώτατο όριο διαμονής (δύο νύχτες), ένα μέτρο που οφείλεται τόσο σε πρακτικούς λόγους όσο και για να γνωριστείτε καλύτερα με τους οικοδεσπότες σας.
* Προσπαθήστε να σέβεστε τις συνήθειες και τα ωράρια του σπιτιού όπου φιλοξενείστε.
* Μην περιμένετε ανέσεις ξενοδοχείου, όπως τηλεόραση στο δωμάτιό σας, αλλά από την άλλη πλευρά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση του οικοδεσπότη σας.
* Υπολογίστε ότι θα πληρώσετε τη διαμονή σας σε μετρητά, γιατί ελάχιστοι ιδιοκτήτες Β&Β διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να δέχονται πιστωτικές κάρτες.
* Συνήθως τα παιδιά ως δύο ετών διαμένουν δωρεάν ενώ για τα μεγαλύτερα μπορείτε να διαπραγματευθείτε έκπτωση.
* Οι οικοδεσπότες δείχνουν μεγάλη κατανόηση σε τυχόν γκάφες που κάνουν οι πελάτες τους, επειδή δεν γνωρίζουν το "πρωτόκολλο" της χώρας που επισκέπτονται. Ωστόσο μη νομίσετε ότι όλα σας επιτρέπονται ή ότι όλα θα σας συγχωρεθούν να συμπεριφέρεστε με ευγένεια.
* Αλλά και εσείς πρέπει να δείχνετε κατανόηση για τις συνήθειες του οικοδεσπότη σας που ίσως σας φανούν "εξωτικές". Μη σοκαριστείτε λ.χ. αν η μεξικανική οικογένεια που σας φιλοξενεί αιχμαλωτίσει ένα ιγκουάνα στην αυλή της, το ψήσει και σας το προσφέρει υπερήφανα για πρωινό ή αν ο Ολλανδός οικοδεσπότης σας καλλιεργεί δενδρύλλια χασίς στο μπαλκόνι του.

Οι φυλές των ταξιδιωτών
Ανακαλύψτε τον τύπο που σας ταιριάζει για να μη βρεθείτε στις διακοπές σε λάθος τόπο με λάθος παρέα

Οι διακοπές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφήσετε στην τύχη την παρέα που θα σας συνοδεύσει. Επειδή δεν επιθυμούμε να χαθείτε μέσα στην ατελείωτη ποικιλία των σύγχρονων παραθεριστών, σας παραθέτουμε τα κυριότερα είδη τους ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε προτού αρχίσετε το ταξίδι σας. Διότι αργότερα, όταν θα έχετε εγκλωβιστεί στο λάθος μέρος με τη λάθος συντροφιά, θα είναι πολύ αργά για να αλλάξετε οποιοδήποτε από τα δύο.

Ο αγχωτικός
Σε κάθε ταξίδι του συμπεριφέρεται σαν να είναι το τελευταίο. Αν πάει στη Μύκονο για μία εβδομάδα, επιθυμεί να επισκεφθεί κάθε πιθανή και απίθανη παραλία, κάθε εκκλησία, κάθε εστιατόριο για το οποίο έχει γραφτεί το παραμικρό στον Τύπο και, το βράδυ, κάθε μπαρ που λειτουργεί στο νησί, συν το ότι προσπαθεί να στριμώξει και μια ημερήσια εκδρομή στη Δήλο. Γενικώς η όλη συμπεριφορά του δείχνει ότι θεωρεί εντελώς απίθανη την περίπτωση να ξαναπάει στη Μύκονο στα 40-45 χρόνια ζωής που του απομένουν ώστε να μπορέσει να επισκεφθεί την απόκρημνη παραλία την οποία δεν πρόλαβε να δει στο πρώτο ταξίδι του. Χαρακτηριστικό του είναι ότι βαριέται αμέσως μόλις εξαντλήσει τα αξιοθέατα ενός τόπου και θέλει να μετακινηθεί πάραυτα για αλλού.

Γιατί να τον συναναστραφείτε: Είναι πολύ οργανωμένος και προετοιμάζεται επιμελώς πριν από κάθε ταξίδι. Αγοράζει οδηγούς, συγκεντρώνει πληροφορίες από τους φίλους του που επισκέφθηκαν τον τόπο την τελευταία τριακονταετία, φροντίζει να μάθει τα δρομολόγια των τοπικών συγκοινωνιών και κάνει σύγκριση των τιμών των ξενοδοχείων. Εχει ένα απωθημένο ταξιδιωτικού πράκτορα από το οποίο μπορεί κάλλιστα να επωφεληθεί η παρέα του.
Γιατί να τον αποφύγετε: Είναι καταπιεστικός. Το πρωί ξυπνάει πρώτος και προσπαθεί να επιβάλει εγερτήριο στους υπολοίπους ενώ το βράδυ αρνείται επιμόνως να πάει στο εστιατόριο ή στο μπαρ της παραμονής, και ας αποκόμισαν όλοι τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτό, γιατί "όλο στα ίδια θα πηγαίνουμε; Ας δούμε και κάτι άλλο".

Ο ψευτοκοσμοπολίτης
Ενδημεί κυρίως στα αεροπλάνα αλλά και στα καλά ξενοδοχεία. Για ό,τι και αν συμβεί, όσο τετριμμένο και αν είναι λ.χ., μια δεκάλεπτη καθυστέρηση της αναχώρησης της πτήσης , έχει να διηγηθεί μια αντίστοιχη ιστορία που του συνέβη όταν ταξίδευε προς Τόκιο ή Μπουένος Αϊρες. Και τη διηγείται μάλιστα με αρκούντως δυνατή φωνή ώστε να τον ακούσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να πληροφορηθούν πόσο πολυταξιδεμένος είναι. Συγχρόνως παρέχει στην ομήγυρη και άσχετες αλλά προσεκτικά επιλεγμένες πληροφορίες οι οποίες έχουν ως μοναδικό σκοπό να αποδείξουν πόσο κοσμοπολίτης είναι: "Τον περασμένο μήνα, όταν πετούσα προς Νέα Υόρκη όπου έμεινα στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria , είχαμε 45 λεπτά καθυστέρηση". Χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν ταξιδεύει ποτέ αλλά πάντα "πετάγεται" στο Λονδίνο ή στο Παρίσι.

Γιατί να τον συναναστραφείτε: Διότι φοβάστε το αεροπλάνο και η ακατάσχετη και υπερφίαλη φλυαρία του λειτουργεί πάνω σας ως αγχολυτικό. Διότι έχει την τάση να διαμαρτύρεται έντονα και με ύφος που δεν σηκώνει ουδεμία αντίρρηση όταν η εξυπηρέτηση υπολείπεται ελάχιστα του ιδανικού· έτσι μαζί με τον βασιλικό (τον ίδιο) θα ποτιστεί και η γλάστρα (εσείς) καθώς θα αποζημιώνεται με το παραπάνω για την αδικία που διαπράχθηκε εις βάρος του.

Γιατί να τον αποφύγετε: Διότι βαριέστε να ακούτε τις ταξιδιωτικές περιπέτειές του, οι οποίες συνήθως μόνο ενδιαφέρουσες δεν είναι. Διότι η δυνατή φωνή του σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα και να φοβάστε μήπως οι κατ' ανάγκην ωτακουστές σάς κατατάξουν στην ίδια ματαιόδοξη κατηγορία.
Ο εραστής της ταλαιπωρίας

Προτιμά ασυζητητί τις πιο φτωχές από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου τίποτε δεν λειτουργεί, από προορισμούς όπως η Ελβετία, όπου τα πάντα λειτουργούν ρολόι. Εννοείται ότι προγραμματίζει όσο το δυνατόν λιγότερα από το ταξίδι του για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να ταλαιπωρηθεί. Βιώνει καθετί που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ένα λεωφορείο που χαλάει στη μέση του πουθενά, επίθεση από βδέλλες στη μέση της ζούγκλας ως προσωπική επιβράβευση. Μη έχοντας καμία συναίσθηση για τους ντόπιους που επιθυμούν την εξέλιξη, οδύρεται όταν μαθαίνει ότι σε μία περιοχή που εξυπηρετούνταν από χωματόδρομους (αν δεν είχε βρέξει) κατασκευάστηκε ένας σύγχρονος δρόμος. Χαρακτηριστικό του είναι ότι ύστερα από κάθε ταξίδι φιλοδωρεί τους φίλους του με επικές διηγήσεις βασάνων, διανθισμένων όμως με ευχάριστες εκπλήξεις.

Γιατί να τον συναναστραφείτε: Διότι παραμένει απτόητος ό,τι και αν συμβεί και διαθέτει απαράμιλλη ικανότητα να βλέπει την καλή πλευρά των δυσάρεστων γεγονότων. Διότι η ταλαιπωρία μεταφράζεται σε αξέχαστες αναμνήσεις. Διότι η περιπετειώδης πλευρά του συχνά του επιτρέπει να μην παραμένει αποστειρωμένος παρατηρητής αλλά να γνωρίζει εις βάθος την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεται.
Γιατί να τον αποφύγετε: Διότι ενίοτε το να πλησιάσει την κουλτούρα του εκάστοτε τόπου σημαίνει συγχρόνως το να πλησιάσει τον θάνατο. Είναι επίσης υπερβολικός: επιλέγει (για λόγους ιδεολογίας και όχι οικονομικούς) το πενταήμερο και δυνητικά επικίνδυνο ταξίδι με το λεωφορείο αντί μιας δίωρης, άνετης πτήσης με το αεροπλάνο. Διότι η ταλαιπωρία απαιτεί άφθονο χρόνο και εσείς δεν διαθέτετε παρά τη σύντομη ετήσια άδεια σας για να γνωρίσετε την αχανή Κίνα.

Ο "αλητοτουρίστας"
Ο ιδανικός "αλητοτουρίστας" της δεκαετίας του '90 ενσαρκώνεται στο βιβλίο "Η παραλία" του Αλεξ Γκάρλαντ: αναζητεί επιμόνως την ηδονή στο Κο Παν Γκαν της Ταϊλάνδης (ή στην Γκόα της Ινδίας ή στο Μπαλί της Ινδονησίας). Αποτελεί τη φυσική εξέλιξη των προκατόχων του τίτλου της δεκαετίας του '60, αν και αυτοί τον υποτιμούν παριστάνοντας ότι αγνοούν το γεγονός πως τα κίνητρά τους ήταν τα ίδια και τα αυτά: η αναζήτηση του παραδείσου σε απομακρυσμένες γωνιές της γης. Η σημερινή πραγματικότητα όμως τον προσγειώνει απότομα: αντί για τον παράδεισο, βρίσκεται σε ένα "γκέτο τουριστών" στο οποίο οι ντόπιοι έχουν παραμερίσει τη δική τους κουλτούρα για να προσφέρουν ό,τι ζητάει ο Δυτικός πίτσα, μπίρα, βιντεοταινίες, μουσική τέκνο. Χαρακτηριστικό του είναι ότι συχνά δεν αντιλαμβάνεται την γκετοποίησή του.

Γιατί να τον συναναστραφείτε: Διότι γνωρίζει καλά ποιες περιοχές πέφτουν και ποιες ανεβαίνουν στο χρηματιστήριο του νεανικού τουρισμού. Γνωρίζει λ.χ. ότι "η Αντζούνα της Γκόα δεν λέει πια· να πάμε στην Γκοκάρνα της διπλανής Καρνατάκα". Είναι επίσης πληροφορημένος στην εντέλεια για το πού γίνονται πάρτι υπό το φως της πανσελήνου σε αυτές τις περιοχές.

Γιατί να τον αποφύγετε: Διότι οι σημερινοί "αλητοτουρίστες" ελάχιστα διαφέρουν από τον μέσο πελάτη των οργανωμένων ταξιδιών: αμφότεροι είναι εξίσου απομακρυσμένοι από την πραγματικότητα του τόπου που επισκέπτονται. Διότι η μεγάλη συγκέντρωση νεανικού τουρισμού οδηγεί απαρεγκλίτως στη μαζικοποίηση: εκεί όπου στο παρελθόν πήγαιναν οι Μπιτλς την εποχή των εσωτερικών αναζητήσεών τους, σήμερα πηγαίνουν πούλμαν που μεταφέρουν ευρωπαίους συνταξιούχους ή Αμερικανούς από κρουαζιερόπλοια.

Ο επιμένων ελληνικά
Επιδεικνύει εξαιρετική αδιαφορία για τις ξένες χώρες διότι "εμείς διαθέτουμε την καλύτερη χώρα του κόσμου" και λοιπά στερεότυπα (πεποιθήσεις όλων των λαών ανεξαιρέτως). Αν όμως τύχει να ταξιδέψει στο εξωτερικό, καθόλου δεν ενδιαφέρεται να γνωρίσει την εκεί κουλτούρα αλλά αναλώνεται σε ατέρμονες συγκρίσεις "εμείς δεν είμαστε ρομπότ σαν αυτούς" και από τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του νοσταλγεί το ελληνικό φαγητό σαν να υποφέρει από στερητικό σύνδρομο "φοντύ, τι είναι αυτό; Δεν έχει τυρόπιτα;". Στο τέλος γίνεται εμφανές ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο αποφάσισε να πάει στη συγκεκριμένη χώρα είναι για να κάνει ψώνια επειδή εκεί είναι φθηνότερα, όχι καλύτερα. Χαρακτηριστικό του είναι ότι, αν επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο ή το Λούβρο, ρίχνει σκοτεινές ματιές στους διπλανούς του (οι οποίοι μάλλον είναι και αυτοί τουρίστες) και φωνάζει: "Κλέφτες. Αυτά ήταν δικά μας και μας τα πήρατε".
Γιατί να τον συναναστραφείτε: Διότι γνωρίζει καλά τις κρυμμένες ομορφιές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας και όχι μόνο τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Διότι θα πάτε στην Αίγυπτο, μία χώρα στην οποία δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάθε τρεις και λίγο ότι "όταν εμείς κτίζαμε την Ακρόπολη, εσείς ήσασταν ανεβασμένοι στα δέντρα".
Γιατί να τον αποφύγετε: Διότι, ενώ βρίσκεται στο Λονδίνο, επιμένει να τρώει καθημερινά σε ελληνικό εστιατόριο και να διασκεδάζει στο "Ελιζέ" (στα λονδρέζικα μπουζούκια). Διότι μόλις συναντήσει άλλον Ελληνα (σπάνιο πράγμα στο Λονδίνο), του δίνει γνωριμία και επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τα γνωστά αποτελέσματα των συγκρίσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μέσα Μάνη

Πέτρινοι πύργοι, ξερολιθιές, λίγοι ελαιώνες, μερικά αγριολούλουδα, απότομοι γκρεμοί, πέτρινοι όγκοι, βράχια και πιο πέρα το συνήθως αγριεμένο πέλαγος συνθέτουν το σκηνικό που προκαλεί δέος και ξεπερνάει την περιγραφή του «ωραίου τοπίου»!

Γνωριμία με την περιοχή
Στη γωνιά αυτή της Μάνης βρίσκεται ο Δήμος Οιτύλου, που από τους ντόπιους ονομάζεται «Αποσκερή Μέσα Μάνη». Αποσκερή γιατί, όπως απλώνεται στη δυτική πλευρά της Μάνης το πρωί έχει πάντα ίσκιο, και Μέσα Μάνη διότι βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της Μάνης.
Πρωτεύουσα είναι η Αρεόπολη. Παλιό εμπορικό κέντρο της Μέσα Μάνης, που πήρε το όνομά της από το θεό του πολέμου, τον Aρη. Περπατήστε στα στενά παλιά καλντερίμια του δυτικού οικισμού και προσκυνήστε στο Ναό των Ταξιαρχών, όπου έγινε και η λειτουργία του ξεσηκωμού.
Ενδιαφέρουσες εκκλησίες είναι επίσης των Αγίων Πάντων, του Αγίου Πολυκάρπου και της Παναγίας της Τσιπιώτισσας. Ύστερα επισκεφθείτε τους πύργους και τα πυργόσπιτα, ξεκινώντας από το σπίτι των Μαυρομιχαλέων και συνεχίζοντας με εκείνα των Πικουλάκη, Μπαρελάκου, Καπετανάκου. Δείτε τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Κοντά στο Βαχό επισκεφθείτε το Κάστρο της Κελεφάς του 17ου αιώνα, που «προστάτευε» το Οίτυλο. Η θέα από το δρόμο προς το Λιμένι, το Καραβοστάσι, το Νέο Οίτυλο και το ομηρικό Οίτυλο είναι μοναδική.
Το Οίτυλο είναι χτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα στη θέση της αρχαίας πόλης, την οποία ανέφερε και ο Όμηρος. Θα επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Ντεκούλων του 18ου αιώνα, με καταπληκτικές αγιογραφίες. Στο ψαροχώρι Λιμένι, πατρίδα του Πέτρου Μαυρομιχάλη, θα δείτε το παλάτι-πύργο που λειτουργεί ως Μουσείο.
Νότια της Αρεόπολης, στον οικισμό του Πύργου, αξίζει να δείτε το «τοιχισμένο συγκρότημα» και τον πύργο Σκλαβουνάκου. Προχωρήστε στο «Κάστρο της Ωριάς». Πιο κάτω θα συναντήσετε το γραφικό ψαροχώρι του Γερολιμένα. Από αυτό το σημείο και αφού περπατήσετε στο λιμανάκι, αξίζει να επισκεφθείτε το χωριό Κοίτα (4 χλμ.) με παλιά σπίτια, πύργους και ενδιαφέρουσες βυζαντινές εκκλησιές.
Συνεχίζοντας -σε ένα σεληνιακό μα απόλυτα μανιάτικο τοπίο- θα φτάσετε στον υπέροχο οικισμό Βάθεια. Εδώ θα εντυπωσιαστείτε από τους πέτρινους πύργους που δεσπόζουν στην περιοχή. Πολλοί από αυτούς έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες. Λίγο πιο νότια (5,5 χλμ.) θα συναντήσετε το Πόρτο Κάγιο, ένα γραφικό οικισμό σε κλειστό όρμο.
Εκεί βρίσκεται και το ακρωτήριο Ταίναρο, που προκαλεί κάποια ρίγη αγριάδας, αλλά που αξίζει να περιπλεύσετε με πλοιαράκι -μόνο αν ο καιρός το επιτρέπει- για να αντιληφθείτε το μεγαλείο της αγριάδας αυτού του νοτιότερου άκρου της ηπειρωτικής Ευρώπης... Επισκεφθείτε τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα στο Διρό (πληροφορίες: τηλ.: 27330-52222).

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Αρεόπολη απέχει 280 χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να πάτε με λεωφορεία του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5124913). Για τις εσωτερικές διαδρομές θα πάρετε τα λεωφορεία των τοπικών ΚΤΕΛ Αρεόπολης (τηλ.: 51229) και Γερολιμένα (τηλ.: 54205). Διαμονή: Στην Αρεόπολη: Πύργος Καπετανάκου (τηλ.: 51233), Κάστρο Μαΐνη (τηλ.: 51238), Κουρής (τηλ.: 51340) και Μάνη (τηλ.: 51190). Στο Λιμένι: Λιμένι Βίλατζ (τηλ.: 51111). Στο Οίτυλο: Οίτυλο (τηλ.: 59222). Στο Καραβοστάσι: Πόρτο Βοίτυλο (τηλ.: 59210). Στο Γερολιμένα: Γερολιμένας (τηλ.: 54204), Ο Ακροταιναρίτης (τηλ.: 54205), Φάρος (τηλ.: 54227). Στη Βάθεια: στους παραδοσιακούς πύργους (τηλ.: 55244). Χρήσιμα: Κωδικός: 27330. Αστυνομία: 51209. Δήμος: 51239. Ταξί: 51382.

Φαγητό - Αγορές
Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά καθώς και τα ντόπια κρέατα θα αποτελούν τα βασικά σας πιάτα. Στην Αρεόπολη καθίστε για θαυμάσια μαγειρευτά στον Μπάρμπα Πέτρο και στο Στέκι του Νικόλα. Στο Γερολιμένα προτιμήστε την ψαροταβέρνα Ακρογιάλι, αλλά και τα μεζεδοπωλεία Επίλεκτον και Νικ. Μαριόλη. Στο Λιμένι την ψαροταβέρνα του Τάκη. Στο Καραβοστάσι Οιτύλου καθίστε στο Φάρο και στο Νέο Οίτυλο, στο Μαύρο Πειρατή. Προμηθευτείτε πολύ καλό λάδι, ελιές και μέλι. Επίσης σύγκλινο (παστό χοιρινό) και θαυμάσια λουκάνικα. Από διακοσμητικά θα βρείτε μινιατούρες «πυργάκια».

(πηγή: www.7merestv.gr, 22/10/2004)

Μαυρίκιος

Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, οργανώστε τώρα ένα ταξίδι στον Μαυρίκιο. Aλλωστε, αυτή την εποχή στο εξωτικό νησί του Ινδικού Ωκεανού είναι καλοκαίρι.

Μαρκ Τουέιν: «Ο Θεός έφτιαξε πρώτα τον Μαυρίκιο και μετά τον Παράδεισο»! Αν, λοιπόν, θέλετε να ξεκουραστείτε σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, να κάνετε σπορ και μοναδικά αξέχαστες διακοπές, ανοίξτε φτερά για τον Μαυρίκιο, το διάσημο πλέον και πανέμορφο νησί στο αρχιπέλαγος των Μασκαρένιας, στον Νοτιοδυτικό Ινδικό Ωκεανό. Ανακαλύφθηκε από τους Πορτογάλους εξερευνητές στις αρχές του 16ου αιώνα, πέρασε από πολλά «χέρια» και σήμερα είναι ένα ανεξάρτητο νησί-κράτος, που περιτριγυρίζεται από μια σειρά κοραλλιογενών σκοπέλων. Παρότι έχει μόλις το μέγεθος της Χίου, είναι από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου, με 1.300.000 κατοίκους, κρεολούς και κρεολές!
Η πρωτεύουσα, το Πορτ Λούις, είναι μια πολυσύχναστη πόλη όπου μπορείτε να θαυμάσετε την κινέζικη παγόδα, το Τζουμάχ Μοσκέ επάνω στο βασιλικό δρόμο και το ναό του Ίντιαν Ταμίλ. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο όμως είναι η αγορά, όπως επίσης και η Κιουρεπίπε, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Κοντά βρίσκεται και το Τρου ο Σερφς, ο κρατήρας ενός ηφαιστείου. Περπατήστε άφοβα επάνω του, αφού το ηφαίστειο είναι ανενεργό. Από εκεί ψηλά θα απολαύσετε μια μοναδική θέα προς τη δυτική πλευρά του νησιού. Διασχίζοντας την ενδοχώρα, περάστε από τους πανέμορφους κήπους του Παμπλεμούς. Οι βοτανικοί κήποι είναι από τους πιο πλούσιους στον κόσμο με σπάνιες ποικιλίες δέντρων και φυτών. Θα δείτε, μεταξύ άλλων, νούφαρα γίγαντες σαν τεράστια ταψιά! Στη Γιουρέκα υπάρχει μία αποικιακού τύπου κατοικία, η οποία έχει μετατραπεί σε μουσείο. Πολύ κοντά βρίσκεται το πάρκο πουλιών Καζέλα, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μερικά από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο. Η τοποθεσία συνδυάζει τη μαγεία με την ηρεμία και μια υπέροχη θέα μέχρι τη θάλασσα. Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το Μάχεμπουργκ, μια πόλη αποικιακού ύφους με πλούσια ιστορία. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πολύ ενδιαφέρον ναυτικό μουσείο. Κοντά στην πόλη βρίσκεται και το Ντομέν ντε Σασέρ. Πρόκειται για μία εκπληκτική, προστατευμένη περιοχή με ελάφια, πιθήκους και αγριογούρουνα. Μέσα στο πυκνό τροπικό δάσος θα έχετε πάλι την ευκαιρία να δείτε σπάνια τροπικά φυτά και πουλιά. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο με οδηγό -γιατί εκεί οδηγούν δεξιά και θα μπλέξετε- και κάνετε το γύρο του νησιού. Αυτή η εκδρομή θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη!

Θαλάσσια σπορ
Παράδεισος και των θαλάσσιων σπορ! Μπορείτε να κάνετε ακόμα και υποθαλάσσιους... περιπάτους φορώντας τις ειδικές στολές κατάδυσης. Έτσι, θα θαυμάσετε από κοντά τα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή σε μια τροπική λαγκούνα. Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες στο νησί είναι από το Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο.

Δείτε οπωσδήποτε
Μη λησμονήσετε να επισκεφθείτε το Ιλ ο Σερφς, νησάκι στην ανατολική ακτή, στη μέση μιας θαλάσσιας λίμνης. Πρόκειται για ένα ακόμα παιχνίδισμα των κοραλλιών του Μαυρίκιου που πραγματικά εντυπωσιάζουν. Περάστε και στο διπλανό νησάκι Μανζενί, που το χωρίζει μόνο μια στενή λωρίδα θάλασσας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με την Air Mauricius, τηλ.: 210-3225748. Μια μικρή εταιρεία, που όμως παρέχει άψογο σέρβις στα ολοκαίνουργια αεροπλάνα της. Οι περισσότερες πτήσεις γίνονται απευθείας από ευρωπαϊκές πόλεις και διαρκούν περίπου 12 ώρες. Αγορές: Στο Πορτ Λούις ψωνίστε εκπληκτικά βαμβακερά, σάρι, παρεό, υφάσματα, βότανα και μπαχαρικά. Στην αγορά της Φλορεάλ υπάρχει το κατάστημα Ανταμάς, όπου θα βρείτε αφορολόγητα κοσμήματα. Γλώσσα: Η επίσημη γλώσσα είναι η αγγλική, αλλά χρησιμοποιείται και η γαλλική. Ώρα: +2 ώρες. Νόμισμα: Ρουπία. Γραφείο τουρισμού στην Αθήνα: τηλ.: 210-3246404.

Φαγητό - Διασκέδαση
Τρυφερές καρδιές από κοκκοφοίνικα, γαρίδες, λαχανικά, ψαρικά, αγριογούρουνο και χορταρικά με κάρι, σε μοναδικούς εξωτικούς συνδυασμούς. Να συνοδεύσετε το φαγητό σας με άσπρο ρούμι ή την ντόπια μπίρα και μετά να ζητήσετε τροπικά φρούτα. Στα ξενοδοχεία υπάρχουν πολύ καλά εστιατόρια.

Διασκεδάστε στα ξενοδοχεία απολαμβάνοντας τις βραδιές Σάγκα (συγκρότημα τοπικής μουσικής και χορού).

(πηγή: www.7merestv.gr,