Ολυμπία

Μια ανοιξιάτικη περιήγηση στον τόπο όπου καλλιεργήθηκε το αθάνατο ολυμπιακό πνεύμα και φιλοξενήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα θα σας συγκινήσει.

Πρόκειται για το χώρο που το όνομά του είναι σήμερα ταυτόσημο με την ειρήνη, την ευγενή άμιλλα, τα υψηλότερα ανθρώπινα ιδανικά. Η Ολυμπία, όμως, εκτός από μέρος ιστορικό, δεν παύει να είναι και περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους. Η Αρχαία Ολυμπία απέχει από τον Πύργο (πρωτεύουσα του Νομού Ηλείας) μόλις 19 χλμ. Από την κωμόπολη της Ολυμπίας η οποία εξελίσσεται σε σύγχρονο τουριστικό κέντρο ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος, χαραγμένος ανάμεσα σε δάφνες, κυπαρίσσια και ελιές, σας οδηγεί προς τον αρχαιολογικό χώρο. Η Ολυμπία κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1300 π.Χ. Η λατρεία του Δία πρέπει να άρχισε στην περιοχή από τους Αιολείς, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στο 1200 π.Χ. Σύντομα ο τόπος εξελίχθηκε σε εξαιρετικά σημαντικό θρησκευτικό κέντρο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν εκεί το 776 π.Χ. για να καταργηθούν το 393 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄. Σύμφωνα με έναν από τους μύθους για την ίδρυσή τους, την αρχή την έκαναν οι ολύμπιοι θεοί οργανώνοντας στην πεδιάδα του Αλφειού τους δικούς τους αγώνες. Ένας άλλος μύθος θέλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ιδρύθηκαν από το βασιλιά Πέλοπα, σε ανάμνηση της αρματοδρομίας κατά την οποία είχε νικήσει το βασιλιά Οινόμαο.

Περιήγηση
Αμέσως μετά τη γέφυρα του Κλαδέου, ενός ορμητικού χειμάρρου που λίγο πιο κάτω χύνεται στον Αλφειό, βρίσκεται η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου. Περπατήστε τον απ άκρη σ άκρη και ενημερωθείτε για τη σπουδαία ιστορία του, διαβάζοντας κάποιον από τους έγκυρους οδηγούς που θα έχετε φροντίσει να προμηθευτείτε. Τα λατρευτικά κτίρια ήταν συγκεντρωμένα στον ιερό χώρο της Αλτεως (δάσος). Εκεί μέσα υπήρχαν και οι τρεις ναοί (του Δία, της Ήρας και της Ρέας), το Πελόπιο, το Ιπποδάμειο, το Φιλιππείο, πλήθος βωμών και πολλά αγάλματα. Από τα δυτικά ένα χαμηλό τείχος με δύο πύλες (τη βόρεια και τη νότια) χώριζε την Αλτι από μια σειρά κτίρια που εξυπηρετούσαν τους αθλητές, τους ιερείς και τους επίσημους ξένους. Πρόκειται για το Γυμνάσιο, την Παλαίστρα κ.ά. Στη βόρεια πλευρά είχαν χτιστεί οι Θησαυροί αρχαίων ελληνικών πόλεων, ενώ στη νότια πλευρά το Βουλευτήριο.
Περπατήστε στο χώρο του Γυμνασίου, όπου γίνονταν οι προγυμνάσεις των αθλητών του δρόμου και του πεντάθλου. Ίδρυμα ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, λειτουργούσε υπό την επίβλεψη του Γυμνασιάρχου, ενώ στο χώρο του συχνά φιλοξενούσε γιορτές, συμπόσια, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες. Δείτε την Παλαίστρα, που χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. και χρησίμευε για τις προγυμνάσεις των αθλητών της πάλης, της πυγμής και του παγκρατίου. Ήταν ένα τετράγωνο οικοδόμημα στο εσωτερικό του οποίου υπήρχε ξεσκέπαστη αυλή, η οποία περιβαλλόταν από κίονες δωρικού ρυθμού. Συνεχίστε προς το εργαστήριο του Φειδία δίπλα σε μια χριστιανική εκκλησία, το οικοδόμημα στο οποίο λέγεται ότι ο μυθικός γλύπτης δούλεψε το περίφημο άγαλμα του Δία. Τα Λουτρά (όπου οι αθλητές καθάριζαν τα σώματά τους από το λάδι και τη σκόνη) και το Λεωνιδαίο, το μεγαλύτερο κτίριο της Ολυμπίας, το οποίο χρησιμοποιόταν ως ξενώνας, είναι μερικά ακόμη από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα.

Τα μουσεία
Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια του Ναού του Δία (εκεί φυλασσόταν το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα του πατέρα των θεών) και, φυσικά, επισκεφθείτε το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται και ο διάσημος σε όλο τον κόσμο Ερμής του Πραξιτέλη.
Ένα άλλο μουσείο που πρέπει να επισκεφθείτε είναι της «Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας», το οποίο στεγάζεται στο επίσης ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο του παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου που ιδρύθηκε το 1886.
Στην Ολυμπιακή Ακαδημία θα δείτε την ταριχευμένη καρδιά του Γάλλου εκπαιδευτικού Πιερ ντε Κουμπερντέν, που ήταν ο εμπνευστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής μέχρι το 1925. Ήταν δική του επιθυμία να τοποθετηθεί στο χώρο της Ολυμπίας.
Κάντε μια βόλτα και στο χωριό Φλόκας (3 χλμ. από την Oλυμπία). Εκεί βρίσκεται το Θέατρο Ολυμπία στο οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες δίνονται παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με δικό σας αυτοκίνητο από την Αθήνα, από όπου ο Πύργος απέχει 310 χλμ. Αλλιώς με ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5134110) ή με το τρένο από το σταθμό Πελοποννήσου (τηλ. ΟΣΕ: 210-5131601). Δρομολόγια για τις μεγαλύτερες πόλεις του νομού και για την Ολυμπία γίνονται από τον Πύργο (τηλ. ΚΤΕΛ Πύργου: 26210-22592).
Χρήσιμα: Αυτόματο: 26240, Δήμος: 22549, Τουριστική Αστυνομία: 22550.

Φαγητό Διασκέδαση Αγορές
Σε γενικές γραμμές η περιοχή έχει πολύ καλό φαγητό. Οι γραφικές ταβερνούλες της αποκλείεται να σας αφήσουν παραπονεμένους. Καταπληκτικό αρνάκι λαδορίγανη θα απολαύσετε στην Αμβροσία. Νοστιμότατη και η κουζίνα του Κλαδέου.
Όσο για τη διασκέδασή σας, οι περισσότερες καφετέριες και τα μπαράκια είναι συγκεντρωμένα στον Πύργο, οπότε οι λάτρεις της νυχτερινής ζωής θα πρέπει να καταφύγουν εκεί.
Η περιοχή βγάζει ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, οπότε φεύγοντας μπορείτε να αγοράσετε.

(πηγή: www.7merestv.gr, 28/4/2005)