Χαλκιδική

Γνωρίστε την ανατολική πλευρά της πανέμορφης Χαλκιδικής, που είναι λιγότερο τουριστική από τα δύο δυτικά «πόδια» της, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα!

Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν το επίνειο του Αγίου Όρους- Είναι πραγματικά μια πανέμορφη περιοχή γεμάτη από γραφικά τοπία, χρώματα και αρώματα, τα οποία λες και της τα χάρισε το «περιβόλι της Παναγιάς» με το οποίο συνορεύει.
Είναι συγχρόνως μια ιστορική γωνιά με πολλά αξιοθέατα, αλλά και τόπος για φανταστικές διακοπές, με συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή και όλο και περισσότερους παραθεριστές. Γιατί και εδώ, όπως συμβαίνει και στα δύο δυτικά και πιο τουριστικά «πόδια» της Χαλκιδικής (την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία), το γαλάζιο της θάλασσας βρέχει την καταπράσινη ακτή.
Ευκαιρία λοιπόν -κυρίως οι γυναίκες, που δυστυχώς δεν μπορούν να επισκεφτούν το Αγιο Όρος- να περιπλανηθείτε γύρω του, απολαμβάνοντας την υπέροχη φύση και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που του προσδίδει.

Οδοιπορικό
Η περιοχή ανήκει πλέον στο Δήμο Σταγίρων-Ακάνθου, του οποίου έδρα είναι η Ιερισσός, χτισμένη μπροστά στον ομώνυμο κόλπο. Ξεκινήστε τις βόλτες σας από την πόλη της Ιερισσού. Δείτε τα ερείπια του κάστρου και του βυζαντινού ναού. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Απολαυστικές είναι και οι πεντακάθαρες αμμουδερές παραλίες της.
Στη διαδρομή από τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, προς την Ιερισσό θα πρέπει να κάνετε και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες στάσεις: αρχικά στα ιστορικά Στάγιρα, στην ορεινή πλευρά του νομού, απ όπου καταγόταν ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης- το άγαλμά του δεσπόζει στην είσοδο της πόλης. Θα δείτε το φρούριο, τα μεταλλεία και σημαντικά βυζαντινά μνημεία.
Πιο πέρα θα συναντήσετε τη Στρατονίκη, μέσα στο πράσινο και τα λουλούδια, με τα όμορφα σπίτια της που χτίστηκαν σε εποχές πλούτου. Από εδώ η θάλασσα απέχει δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο και αμέσως φτάνετε στο Στρατώνι. Μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία! Ένας γραφικός οικισμός μέσα στο πράσινο και μπροστά σε μια υπέροχη θάλασσα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την Ολυμπιάδα, που είναι απλωμένη στις ακτές του Στριμονικού Κόλπου. Η πόλη είναι σύγχρονη, αλλά κοντά της βρίσκονται τα αρχαία Στάγιρα, πατρίδα του Αριστοτέλη.

Προς το Αγιο Όρος
Συνεχίζοντας με κατεύθυνση το Αγιο Όρος, θα περάσετε από καταπληκτικές παραλίες όπου θα σταματάτε για να απολαύσετε μπάνιο. Πιο κάτω από την Ιερισσό θα κάνετε άλλη μία στάση στη Νέα Ρόδα για να δείτε τη διώρυγα που άνοιξε ο Ξέρξης προκειμένου να γλιτώσει το μεγάλο κύκλο που θα έπρεπε να κάνουν τα πλοία του γύρω από τη χερσόνησο του Αθω. Το χωριό είναι συναρπαστικά γραφικό και από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα. Οι εξορμήσεις σας θα καταλήξουν στην Ουρανούπολη, διατηρητέο οικισμό και εκκίνηση των επισκεπτών του Αγίου Όρους. Διαθέτει θαυμάσιες παραλίες και τη μεγαλύτερη τουριστική υποδομή. Δείτε τον πύργο και το φραγκικό κάστρο. Μικρά νησάκια βρίσκονται τριγύρω, που επίσης προσφέρονται για μπάνιο.

Η Αμμουλιανή
Είναι το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμο πληθυσμό. Θα περάσετε εκεί από την Τρυπητή. Θα κάνετε θαυμάσιο μπάνιο και θα φάτε φρέσκο ψαράκι.
Από την Ιερισσό ή από την Ουρανούπολη οργανώστε μια μίνι κρουαζιέρα κάνοντας τον περίπλου του Αγίου Όρους. Μοναδική εμπειρία! Μερικά μοναστήρια μάλιστα μεταφέρουν με βάρκες στα εκδρομικά πλοιάρια τις εικόνες για να προσκυνήσουν και οι γυναίκες.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μπορείτε να φτάσετε από τη Θεσσαλονίκη στην Ιερισσό ή την Ουρανούπολη, τηλ.: 2310-924444. Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, θα πάτε από τον Πολύγυρο στην Ιερισσό (83 χλμ.) και την Ουρανούπολη (96 χλμ.). Μπορείτε, όμως, να κατεβείτε στην ανατολική ακτή της Χαλκιδικής και από τον Σταυρό, στρίβοντας στο 80ό χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Ο δρόμος αυτός είναι πιο εύκολος και σύντομος.
Χρήσιμα: Κωδικός: 23770 Ιερισσός: Δήμος: 22752, Αστυνομία: 22206 Ουρανούπολη: Δήμος: 71216, Αστυνομία: 71203 Νέα Ρόδα: 31023 Αμμουλιανή: 51208 Ολυμπιάδα: Κωδικός: 23760. Δήμος: 51275, Αστυνομία: 51233 Γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους Ουρανούπολης: 71421.

Φαγητό - Διασκέδαση
Θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Στην Ολυμπιάδα καθίστε στο Γερμανικό, όπου θα βρείτε και μαγειρευτά. Στην Ουρανούπολη, στον Κρητικό και στη Νέα Ρόδα, στου Κωστάκη.
Εάν θέλετε να διασκεδάσετε, στην Ουρανούπολη και στην Ιερισσό, αλλά και στις πιο οργανωμένες παραλίες, θα βρείτε μπαράκια για το βραδινό σας ποτό. Εκείνα που αξίζουν, όμως, είναι τα πανηγύρια στην Ολυμπιάδα (7 Ιουλίου και 15 Αυγούστου), στη Νέα Ρόδα (28 Αυγούστου και η γιορτή της σαρδέλας στο τέλος Ιουλίου) και στην Ιερισσό (20 Ιουλίου).

(πηγή: www.7merestv.gr, 16/9/2005)

Χαβάη

Ο ωκεανός την τυλίγει με ένα μαγευτικό τιρκουάζ χρώμα. Δροσιστείτε στα ακρογιάλια της, ανακαλύπτοντας τι σημαίνει εξωτικός παραδεισος.

Μόλις φτάσατε στο νησί του παραδείσου! Οι αξιαγάπητοι κάτοικοί του θα σας υποδεχτούν με ένα κολιέ από φρέσκα λουλούδια, με τις αισθησιακές μουσικές από τις χαβάγιες τους και με το χαιρετισμό «Aloha!». Γνωρίστε τα highlights του τόπου.

Kailua Kona: Ήταν δημοφιλής τόπος διακοπών των ευγενών κατά το 19ο αιώνα. Είναι μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων, χτισμένη στην ακτή Κόνα. Επισκεφτείτε την εκκλησία Moku aikaua με την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Περάστε από το λόμπι του ξενοδοχείου Κing Kamehameha, στο οποίο φιλοξενείται έκθεση με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του χαβανέζικου πολιτισμού. Εξαιρετικό το παλάτι Hilihe e, ενώ μια εκδρομή που δεν πρέπει να χάσετε είναι εκείνη στο παραλιακό πάρκο του παλιού αεροδρομίου. Στην περιοχή μπορείτε να κάνετε οργανωμένες καταδύσεις και μίνι κρουαζιέρες. Οι φίλοι των υποβρύχιων καταδύσεων, του καγιάκ, του σέρφινγκ αλλά και του ψαρέματος θα βρουν τον παράδεισό τους!

Keauhou: Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου αποτελεί ένα από τα κοσμήματα της περιοχής. Χρονολογείται από το 1880, μεταφέρθηκε όμως εδώ το 1912 από την παραλία White Sands. Στο εργοστάσιο σοκολάτας της περιοχής κάνουν πολύ ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις. Εδώ θα μάθετε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τη... μαύρη αμαρτωλή θεά.

Holualoa: Πρόκειται για ένα χωριό καλλιτεχνών με εξαιρετικά χειροτεχνήματα και γκαλερί με έργα τέχνης. Πολύ όμορφα αντικείμενα θα βρείτε στο κατάστημα Kimura s και στο Κέντρο Τέχνης Kona. Το τελευταίο είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την παράδοση και τη χειροτεχνία. Μπορείτε μάλιστα να πάρετε μέρος σε ένα από τα εργαστήριά του και να μάθετε να πλέκετε καλάθια ή να φτιάχνετε σκεύη από πηλό.

Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Kaloko Ηonokohau: Έχει έκταση περί τα 4.500 στρέμματα και πρόκειται για το μεγαλύτερο θησαυρό του νησιού. Στην τεράστια έκτασή του θα συναντήσετε το ανακαινισμένο ιστορικό πέτρινο Μονοπάτι του Βασιλιά, ανάγλυφα σχέδια πάνω σε βράχους, παλαιές εγκαταστάσεις λουτρών, λίμνες με σπάνια ψάρια κ.ά. Μπορείτε να το περπατήσετε ή να το διασχίσετε με τζιπ 4x4. Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντηλιακό (ο ήλιος καίει πολύ!) και νερό. Εξαιρετική για μπάνιο είναι η παραλία Honokohau, με υπέροχη άμμο.

Περιοχή βραχογραφιών Waikoloa: Εδώ θα δείτε μια περιοχή καλυμμένη από στεγνή λάβα, επάνω στην οποία έχουν σκαλιστεί αγάλματα. Τα περισσότερα από αυτά χρονολογούνται από το 16ο αιώνα. Στην παραλία Anaeho omalu θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Περάστε και από το Hilton Waikoloa Village, που εκτός από ξενοδοχείο είναι και ένα τεράστιο θεματικό πάρκο με δική του λιμνοθάλασσα, μεγάλες πισίνες και καταρράκτες. Θα διασκεδάσετε πολύ!

Κρατικό Παραλιακό Πάρκο Hapuna: Εδώ θα βρείτε την πιο δημοφιλή και μάλλον πιο όμορφη παραλία του νησιού. Προσοχή όμως, μερικές φορές δημιουργούνται επικίνδυνα ισχυρά ρεύματα. Ολόκληρο το πάρκο έχει έκταση 244 στρέμματα, μέσα στα οποία θα βρείτε και εστιατόρια-σνακ μπαρ για πρόχειρο (αλλά όχι άνοστο) φαγητό.

Hawi: Κωμόπολη την οποία αξίζει να επισκεφτείτε για να γνωρίσετε από κοντά και τη ζωή των ντόπιων. Περπατήστε στους κατάφυτους και ανθισμένους δρόμους της. Τα εστιατόριά της φημίζονται για το εξαιρετικό φαγητό τους, οπότε μην παραλείψετε να απολαύσετε ένα γεύμα. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το μικρό χωριό Makapala.

Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων: Μέσα στην τεράστια έκτασή του βρίσκονται δύο ενεργά ηφαίστεια. Το τοπίο θα σας εντυπωσιάσει. Πρόκειται για μια γη κατάσπαρτη με δεκάδες κρατήρες, με «αγάλματα» που δημιούργησε η λάβα όταν πάγωσε, αλλά και με εντυπωσιακές οάσεις που ξεπροβάλλουν μέσα από το άνυδρο, «εχθρικό», γκρίζο χρώμα που έχουν αφήσει πίσω τους οι εκρήξεις των ηφαιστείων. Η περιοχή είναι ιδανική για περιηγήσεις. Καλό είναι να έχετε μαζί σας έναν οδηγό για να σας δείξει όλες τις κρυφές ομορφιές της.

Pu ukohola Heiau: Να επισκεφτείτε οπωσδήποτε την ιστορική τοποθεσία με τη θαυμάσια φύση καθώς και τα ερείπια ναών και φρουρίων.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Απευθείας πτήση από την Αθήνα για τη Χαβάη δεν υπάρχει και βεβαίως ούτε αεροπλάνο που θα μπορούσε να την πραγματοποιήσει έχει κατασκευαστεί. Η Χαβάη βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Θα πάτε με ενδιάμεσους σταθμούς (2 ή και 3). Επιλέξτε ένα καλό ταξιδιωτικό γραφείο, όπως το Joy Tours (τηλ.: 210-8657400) που ειδικεύεται στα ταξίδια στις ΗΠΑ.
Χρήσιμα: Κωδικός Κλήσης: 001 808. Βίζα: Είναι απαραίτητη. Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα, τηλ.: 210-7212951
Ώρα: 12 ώρες μπροστά από την Ελλάδα Ρεύμα: 110V. Ωράριο καταστημάτων: 8.30-4.30. Τηλέφωνο ανάγκης: 911

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Εξαιρετικό χαβανέζικο φαγητό (που μπερδεύει το γλυκό, το αλμυρό, το καυτερό και το ξινό) θα απολαύσετε στο Roy s Waikoloa Bar and Grill. Πολύ πιο φτηνά θα φάτε σε κάποιο από τα δεκάδες ταβερνάκια που θα βρείτε σε κάθε γωνιά του νησιού.
Σε όλες τις πολυσύχναστες περιοχές τα μπαρ (αρκετά εκ των οποίων έχουν και καραόκε) λειτουργούν μέχρι πολύ αργά, προσφέροντας άφθονο κέφι.
Αγοράστε υπέροχα κομψοτεχνήματα από πηλό, ψάθα και κεντημένα υφάσματα. Επίσης, θα βρείτε παντού πολύ όμορφα και πρωτότυπα κοσμήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 2/9/2005)

Passport - Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος 2005

Το διάσημο ράλι Paris-Dakar αλλάζει εκκίνηση, αρχή από Λισσαβώνα στις 28/12, μετά πέρασμα στην Αφρική στο Μαρόκο, Μαυριτανία, Μάλι και Γουινέα και τέλος στο Ντακάρ της Σενεγάλης. STOP Υποχρεωτικά από την 1η Μαΐου για τους πολίτες και ξένους επισκέπτες της Αυστρίας είναι τα ευδιάκριτα φωσφοριζέ γιλέκα ασφαλείας (High Visibility Vests), όταν αυτοί βγουν πεζή από το όχημά τους στους εθνικούς δρόμους της χώρας. Πρόστιμο από 14 ως 2180 € για τους μη έχοντες το γιλέκο. Σε σύντομο διάστημα το ίδιο μέτρο θα ισχύσει σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία. STOP 40 € το πρόστιμο στα οχήματα που ανήκουν σε χώρα μέλος της Ε.Ε. και οι πινακίδες του δεν είναι νέου τύπου, οι ενιαίες δηλαδή σε όλες τις χώρες μέλη. Σε Γαλλία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Βέλγιο το σύνολο των οχημάτων διαθέτουν τις νέες πινακίδες, Στις άλλες χώρες μέλη διάφορες λύσεις οδηγούν σε γρήγορη αντικατάσταση με χαμηλό κόστος, μόνο η Ελλάδα απομένει τελευταία, χωρίς λήψη μέτρων. Προσοχή μετά την έξοδό σας από τα σύνορα. STOP Ιατρικά νέα: Κρούσματα επιδημίας τέτανου στην Ινδονησία, τύφος στην Γκαμπόν, Ηπατίτιδα Α σε περιοχές της κεντρικής Ρωσίας και στην Ουρουγουάη (επαρχία Artigas). Κρούσματα Λύσσας στη Ρωσία (περιοχές Kurgan, Sverdlovsk) και Μηνιγγίτιδας στις Φιλιππίνες (πόλη Baguio). Επίσης την εμφάνισή της έκανε η Νόσος των Πτηνών στο Βιετνάμ (28 περιπτώσεις, 9 άτόμα νεκρά). Τέλος Ελονοσία και Δάγκειος Πυρετός εμφανίστηκε με πολλά κρούσματα στη Δομινικανή Δημοκρατία, Μαλαισία και Ανατολικό Τιμόρ, Τρυπανοσωμίαση στην Ουγκάντα και Πανώλη στο Κονγκό και στη Σιέρα Λεόνε. Απαραίτητα να επικοινωνείτε με το γραφείο εμβολιασμών της Νομαρχίας πριν να ταξιδέψετε σε περιοχές εκτός Ευρώπης (210-6460493,210-6463863). STOP Η δεύτερη πλέον δημοφιλής λέξη αναζήτησης στο google.com είναι η easyjet STOP Αν βρεθείτε στην Κωνσταντινούπολη, μη χάσετε το εξαίρετο Sakip Sabanci Museum, με συλλογές ζωγραφικής του 18ου και 19ου αιώνα από Ευρώπη και Ασία. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο εποχής, στην κορυφή ενός λόφου με θέα στην πόλη και το Βόσπορο. Istinye Cacidesi 22, Emirgan STOP Σύμφωνα με νέα οδηγία της Ε.Ε. από τον Ιούλιο φέτος οι σκύλοι οδηγοί τυφλών επιτρέπονται στις καμπίνες επιβατών, στις πτήσεις μακράς διάρκειας. STOP Προορισμός Ιταλία, Αιολίδες Νήσοι. Το μοναδικό σύμπλεγμα νησιών στην Ευρώπη όπου με πολύ χαμηλό κόστος μπορείτε να απολαύσετε γνήσιο Ιταλικό στυλ και το μοναδικό ηφαίστειο που η λάβα του ρέει στη θάλασσα εδώ και χρόνια. Υπέροχο θέαμα το βράδυ, δείτε www.vulcanoconsult.it/regina_cruiser_trips_program.htm STOP Αναφορές από το Mexico City παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση των κλοπών και των επιθέσεων με αναισθητικά αέρια τις απογευματινές ώρες. STOP Προβλήματα ασφάλειας αναφέρθηκαν στα δυτικά προάστια της Πράγας, οι αστυνομία ανακοίνωσε αυξημένες περιπολίες STOP Στο Μαρόκο προσοχή στις συναλλαγές με Ευρώ, αναφέρθηκαν αρκετές συναλλαγές με πλαστά νομίσματα που δόθηκαν σε τουρίστες. STOP Για να εξερευνήσετε την Κροατία δείτε το www.mycroatia.co.uk STOP Για να αποφύγετε την πιθανότητα να μείνετε εκτός πτήσης κάντε επιβεβαίωση της κράτησής πριν την πτήση ή φροντίστε να είστε από τους πρώτους στο check-in. Σε περίπτωση που δεν επιβιβαστείτε ζητήστε να μάθετε αν ζητήθηκε από άλλους επιβάτες να παραχωρήσουν εθελοντικά τη θέση τους σε εσάς (είναι κανονισμός των ΗΠΑ και της Ε.Ε.), επίσης ζητήστε να μάθετε αν μπορείτε (με μικρή διαφορά χρημάτων) να κάνετε upgrade την θέση σας στην πρώτη ή την business class. STOP Αν παραμείνετε εκτός μιας πτήσης ζητήστε αποζημίωση σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε. και εντός επτά ημερών, επίσης επιλέξτε ποια από τις επόμενες πτήσεις σας καλύπτει για να πετάξετε και επιβεβαιώστε πως δεν είστε παράτυπα σε λίστα αναμονής. Περισσότερα: www.europa.eu.int/transport/air/rights/info_en.html STOP Εξαιρετική επιλογή για διαμονή στο Μαρόκο: www.kasbahdutoubkal.com STOP Στην Τυνησία προσοχή στο αεροδρόμιο, τελευταία έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για απώλειες (κλοπές) αποσκευών STOP Για το ταξίδι σας στη Γαλλία προτιμήστε τους σιδηρόδρομους, είναι δυνατό να κάντε πλήρη κράτηση της θέσης σας πριν την άφιξη (www.sncf.com) και να παραλάβετε το εισητήριο με courier ή από τα γκισέ των σταθμών φτάνοντας στη χώρα.

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmos Travel - Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος 2005