Στη... Θήρα του Φθινοπώρου

Είναι κάποια μέρη στην Ελλάδα που, όσο και να θέλεις να διαμαρτυρηθείς για την εμπορευματοποίηση, την υπέρμετρη τουριστική προβολή τους και την οικονομική εκμετάλλευση που αγγίζει –όταν δεν ξεπερνά– τα όρια της αισχροκέρδειας, σε αιχμαλωτίζουν με τη φυσική ομορφιά τους τόσο όσο χρειάζεται για να ξεχάσεις τα πάντα: από τα πλήθη των τουριστών που στριμώχνονται γύρω σου για να θαυμάσουν την υπέροχη θέα μέχρι το γεγονός ότι τον καφέ που απολαμβάνεις τον πλήρωσες όσο μια φθηνή σαμπάνια.

Αυτή είναι η περίπτωση της Σαντορίνης. Ιδιαίτερη σε κάθε γωνιά της, ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, μαγευτική όλες τις εποχές και όλες τις ώρες της ημέρας, γεμάτη κόσμο που θαυμάζει κάθε πιθανό και απίθανο σημείο της.

Τι κι αν τα πάντα διατίθενται σε ”τουριστικές” τιμές, τι κι αν τα καλντερίμια της καθίστανται δύσβατα από τα πλήθη τουριστών που τα πλημμυρίζουν, τι κι αν τα συγκεκριμένα πλήθη διακατέχονται από την ανεξήγητη επιθυμία να χειροκροτήσουν τον ήλιο όταν δύει; Το τίμημα είναι μικρό μπροστά σε τόση ομορφιά.

Ιδιαίτερα το Φθινόπωρο, όταν το προαναφερθέν τίμημα έχει κάπως μετριαστεί –αλλά σε καμία περίπτωση εξαλειφθεί– δίνοντας τη θέση του σε περισσότερο γαλήνιες μέρες και νύχτες, η Σαντορίνη αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό μεγάλων ή –γιατί όχι;– και μικρών αποδράσεων.

Φθάνοντας στο νησί, καθώς το πλοίο πλησιάζει το λιμάνι, το βλέμμα στρέφεται διαδοχικά προς τη λεγόμενη ”νεότερη γη της Μεσογείου”, τα νησάκια της Καλντέρας, που δημιουργήθηκαν από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου που έδωσε στη Σαντορίνη τη χαρακτηριστική, άγρια ομορφιά της, και τους κάθετους βράχους που υψώνονται επιβλητικά πάνω από το λιμάνι.

Ανεβαίνοντας προς την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, το περιβάλλον τοπίο δεν προϊδεάζει στο ελάχιστο για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Μαύρα και κόκκινα βράχια που κόβουν την ανάσα, δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο που διακόπτεται μόνο από τη μαγευτική θέα της καλντέρας.

Η ίδια η πρωτεύουσα της Σαντορίνης έχει χαρακτηριστεί ”η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας” –και η μοναδική αδικία του χαρακτηρισμού έγκειται στον όρο ”πόλη”. Σκαρφαλωμένα κυριολεκτικά πάνω στα βράχια που υψώνονται στην καλντέρα, πιστά στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με κατάλευκα σπίτια, εκκλησάκια με γαλάζιους τρούλους, στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και τη συνοικία με το ομορφότερο όνομα των Κυκλάδων, το Φηροστεφάνι, τα Φηρά αποτελούν δικαίως τον κυριότερο πόλο έλξης τουρισμού στο νησί.

Επιτομή της έκφρασης ”η πόλη που ποτέ δεν κοιμάται”, συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου. Ιδιαίτερα τα βράδια, καθ’ ότι αποτελούν το… μονοπώλιο της νυχτερινής διασκέδασης από την πλευρά της Καλντέρας, τα Φηρά σφύζουν από ζωή. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους είναι ευρέως γνωστός ως ”ο δρόμος των μπαρ”.

Από την πρωτεύουσα της Σαντορίνης, βέβαια, δε θα μπορούσαν να λείπουν και όλες εκείνες οι καθαρά ”τουριστικές” εικόνες, που μαζί με το χειροκρότημα του ηλιοβασιλέματος στην Οία, έχουν καταστεί συνώνυμες της cult, πλέον, τουριστικής βιομηχανίας του νησιού, όπως τα γαϊδουράκια, στολισμένα με ανεκδιήγητα αξεσουάρ που ανεβοκατεβαίνουν ασταμάτητα τα 570 σκαλοπάτια μέχρι το παλιό λιμάνι, απ’ όπου ξεκινούν τα βαρκάκια για το ηφαίστειο, ή οι τιμοκατάλογοι των caldera-view-tavern, που έχουν εφεύρει την παγκόσμια πρωτοτυπία της χωριάτικης σαλάτας ”για ένα άτομο” –πράγμα που αποκαλύπτεται μόνο μετά την είσοδο στο μαγαζί.

Στη βόρεια πλευρά της Καλντέρας, η Οία δεν έχει τυχαία συνδέσει το όνομά της με το ηλιοβασίλεμα. Ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που κηρύχθηκε διατηρητέος δε θα μπορούσε να συγκριθεί σε ομορφιά με τίποτα λιγότερο από το εκπληκτικό του ηλιοβασίλεμα. Κανένα από τα επιμέρους στοιχεία που απαρτίζουν τη μαγευτική εικόνα της Οίας δε θα μπορούσε να απομονωθεί ή να περιγραφεί επαρκώς με λόγια.

Από τα πολύχρωμα κτίσματα που δίνουν την ξεχωριστή νότα στον κατάλευκο οικισμό, τα κυκλαδίτικα εκκλησάκια, την κλασσική μουσική που ακούγεται από τα cafe, τα οποία είναι τόσα όσο χρειάζεται για να μην ”πνίγουν” την πόλη μέχρι τους ανεμόμυλους που στέκονται φρουροί πάνω από τον οικισμό, τα λιθόκτιστα καλντερίμια και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, τα πάντα στην Οία είναι όπως ακριβώς χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτή η ονειρική, σχεδόν παραμυθένια, ατμόσφαιρα που την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο.

Οι υπόλοιποι οικισμοί και τα χωριά της Σαντορίνης κάθε άλλο παρά υστερούν σε ομορφιά. Όταν κατορθώσετε να... αποχωριστείτε την Οία, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο την πρώτη φορά, περάστε οπωσδήποτε από το επονομαζόμενο ”μπαλκόνι της Σαντορίνης”, το Ημεροβίγλι, που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στο υψηλότερο σημείο της Καλντέρας και το Βόθωνα, το ”άσημο” χωριό κοντά στη Μεσσαριά, με τα υπόσκαφα σπίτια κτισμένα μέσα στη χαράδρα.

Συγκρινόμενες με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, οι παραλίες του νησιού δεν εντυπωσιάζουν. Λαμπρή εξαίρεση του κανόνα, βέβαια, αποτελεί η Κόκκινη Παραλία, η οποία αξίζει μία επίσκεψη, έστω μόνο για να θαυμάσετε το μοναδικό τοπίο που έχει σχηματίσει εδώ η ηφαιστειακή λάβα, ακόμη κι αν ο καιρός δεν ενδείκνυται για κολύμπι.

Καθώς, όμως, στο νησί βρέχει σπάνια, το πιθανότερο είναι ότι θα επισκεφθείτε και τις δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες Περίσσα και Καμάρι, οι οποίες αποτελούν τουριστικά θέρετρα, με αμέτρητα ταβερνάκια, καφέ και μπαρ κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Αν δεν είστε fan του τρίπτυχου ομπρέλα – ξαπλώστρα – φρέσκο ψάρι στην παραλία, προτιμήστε τις κοντινές στην Οία παραλίες, όπως οι Μπαξέδες, ο Κολούμπος και το Πορί. Μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο να τις εντοπίσετε, καθώς δε διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, αλλά η αναζήτηση αξίζει τον κόπο.

Διαμονή

Στη Σαντορίνη υπάρχει πληθώρα επιλογών διαμονής, από ενοικιαζόμενα δωμάτια σε χαμηλές τιμές μέχρι πολυτελέστατες σουίτες με μοναδική θέα στην Καλντέρα.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν το boutique hotel La Maltese, στο Ημεροβίγλι, το οποίο προσφέρει, μεταξύ άλλων, δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική βεράντα και εκπληκτική θέα στην Καλντέρα, δύο πισίνες, spa και gourmet εστιατόριο, και το ξενοδοχείο Περίβολας στην Οία, στις παροχές του οποίου περιλαμβάνονται πισίνα, sauna, Jacuzzi, 24ωρο room service και, βέβαια, μοναδική θέα από τις βεράντες των δωματίων. Οι τιμές ξεκινούν από 435 και 368 ευρώ αντίστοιχα.

Εξαιρετική πρόταση αποτελεί και το ξενοδοχείο Katikies, στην Οία, το οποίο διαθέτει δωμάτια διακοσμημένα με αντίκες και σουίτες με ιδιωτικό jacuzzi, βεράντα και θέα στη θάλασσα. Στις παροχές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δύο πισίνες, jacuzzi, βιβλιοθήκη με πρόσβαση στο internet, εστιατόρια και μπαρ. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 265 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Όπως όλα τα ιδιαίτερα ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη, η Σαντορίνη, από γαστρονομικής απόψεως, έχει τις ”κακοτοπιές” της -οι οποίες, όμως, διακρίνονται σχετικά εύκολα, καθώς θυμίζουν τα τουριστικά ταβερνάκια της Πλάκας. Αν τις αποφύγετε, είναι μάλλον απίθανο να μη φάτε καλά.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές για τους λάτρεις της fusion κουζίνας είναι τα εστιατόρια 1800 και Papagalo στην Οία. Gourmet γεύσεις, που δε χάνουν το μεσογειακό τους προσανατολισμό, στυλάτο περιβάλλον και άψογο σέρβις είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αμφότερα θα σας κοστίσουν περί τα 30-35 ευρώ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Περισσότερο low profile, αλλά με εξαιρετική κουζίνα, ευφάνταστες δημιουργίες και όμορφο περιβάλλον, το Strogili, επίσης στην Οία, κερδίζει εξίσου τις εντυπώσεις. Bonus οι ταράτσες που ”βλέπουν” Καλντέρα και οι λογικές τιμές -περίπου 20-25 ευρώ το άτομο.

Αν προτιμάτε κάτι πιο παραδοσιακό, η ταβέρνα Ποσειδώνας στα Φηρά σερβίρει σπιτικά πιάτα σε ένα πανέμορφο κήπο, κάτω από την κεντρική πλατεία. Υπολογίστε περίπου 15-20 ευρώ το άτομο.

Για επιδόρπιο, οπωσδήποτε στο Μελένιο, στην Οία, για πραγματικά σπιτικά, φρεσκότατα γλυκά, στο φούρνο του ”Πέτρου του Ξενύχτη”, στα Φηρά, για το καλύτερο φρέσκο παγωτό που δοκιμάσατε ποτέ και στην Creperie της κεντρικής πλατείας των Φηρών για γλυκές κρέπες σκέτη αμαρτία.

Για τον καφέ σας, τρεις είναι οι top επιλογές στο νησί: το Tropical στα Φηρά, με την καλύτερη θέα στην Καλντέρα, το Meteor στην Οία, με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό και το μοναδικό ντεκόρ στον mini κήπο του και το Wet Stories στην Περίσσα, με αναπαυτικά κρεβάτια (!) στη θέση των... ξεπερασμένων, πια, καναπέδων.

Τα club του νησιού είναι, σχεδόν όλα, συγκεντρωμένα στα Φηρά -χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι αν θελήσετε ένα ποτό στην Οία ή στην Περίσσα δε θα βρείτε ένα μπαράκι.

Εμείς ξεχωρίσαμε το Koo, για την όμορφη αυλή, τα ”σωστά” κοκτέηλ και την καλή mainstream μουσική του, το Murphy’s για την ατμοσφαιρική διακόσμηση και τις R’n’B κατευθύνσεις του και το Casablanca Soul, για το εκπληκτικό περιβάλλον που μας ταξίδεψε απευθείας στο Μαρόκο.

Το jazz bar Kira Thira διοργανώνει συχνά live βραδιές αυθεντικής jazz, ενώ το δημοφιλές Enigma ξεχωρίζει κυρίως για την ευφάνταστη διακόσμηση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του.

Αξίζει να δείτε:

* Τα οινοποιεία του νησιού, και ιδιαίτερα αυτά των Μπουτάρη, Κουτσογιαννόπουλου, Σιγάλα και Γαβαλά, τα οποία προσφέρουν ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις τους και δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών τους.
* Το μοναδικό στο νησί υπόσκαφο Μουσείο Οίνου, το οποίο στεγάζεται στο οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, και μας ξεναγεί στην ιστορία του σαντορινιού κρασιού.
* Το Αρχαιολογικό Μουσείο στα Φηρά, το οποίο φιλοξενεί γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και άλλα ευρήματα από την αρχαϊκή μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο.
* Το Μουσείο της Προϊστορικής Θήρας, επίσης στα Φηρά, με τα μοναδικά ευρήματα προϊστορικής τέχνης.
* Την αρχαία πόλη της Θήρας, στην τοποθεσία Μέσα Βουνό.
* Το Ναυτικό Μουσείο στην Οία, μία αναδρομή στη ναυτική παράδοση του νησιού από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.
* Τα δύο νησιά της Καλντέρας, Παλαιά και Νέα Καμένη, ή αλλιώς ”το ηφαίστειο”, τα οποία είναι επισκέψιμα με καραβάκια που ξεκινούν από το παλιό λιμάνι των Φηρών και από τον Αθηνιό.
* Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, καθώς και το Καστέλλι, το μεσαιωνικό οχυρό του νησιού.
* Τα χωριά Πύργος, Εμπορείο, Καρτεράδος και Βούρβουλος.

(πηγή: www.in2life.gr, 26/9/2006)

Ιος

Ανήκετε στην κατηγορία των αναποφάσιστων; Ακόμη και η επιλογή καλοκαιρινού προορισμού σας προβληματίζει; Αν είναι έτσι, ναι, εμείς το δεχόμαστε, άλλωστε μόνο τέτοιοι προβληματισμοί δικαιολογούνται στην ενότητα ”Αποδράσεις”...

Εφ’ όσον για πολλούς οι Κυκλάδες ήταν και παραμένει κλασική επιλογή, επιλέγουμε και σας ταξιδεύουμε κάπου ανάμεσα στη Νάξο και στη Σαντορίνη. Εκεί βρίσκεται η Ίος ή ”Νιος” για τους ντόπιους.

Με ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων, φερόμενη και αυτή ως πατρίδα του Ομήρου, με υπέροχες παραλίες, έντονη βραδινή ζωή, όμορφα τόπια, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και πολλές πολλές φυσικές ομορφιές, αξίζει να προστεθεί στη λίστα όλων όσων είναι ακόμη στην αναζήτηση.

Περίπου σε 4 ώρες με ταχύπλοο από τον Πειραιά φτάνει κανείς στο λιμάνι της Ίου. Στην είσοδο του λιμανιού η Αγία Ειρήνη στέκει αγέρωχη στην άκρη του βράχου.

Κοιτώντας ψηλότερα, στο μάτι κυριαρχεί η Χώρα του νησιού ίσως ή πιο καλοδιατηρημένη σε όλες τις Κυκλάδες. Κορυφή της οι ανεμόμυλοι και ακόμη ψηλότερα οι τρεις Εκκλησιές συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς άξιο να σε κερδίσει πριν ακόμη αποβιβαστείς.

Η Ίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το νησί με τους πλέον ετερόκλητους οπαδούς.

Στη χώρα κάθε βράδυ ξεφαντώνουν μέχρι πρωίας νέοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε παρέες ”γιάπηδων” με χαλαρότερη διάθεση, μεσήλικες και οικογένειες που συνωστίζονται στα υπέροχα ταβερνάκια της Χώρας και βεβαίως η, πιο νότια, πρωθυπουργική παρέα...

Όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί θα συμφωνήσουν σε ένα πράγμα. Αυτό το νησί σε παρασύρει. Μπορείς να χαλαρώσεις όσο θέλεις και να διασκεδάσεις περισσότερο από όσο περίμενες. Οι νύχτες στη Χώρα της Ίου, θυμίζουν κάτι από... Ολυμπιάδα. Συνωστισμός, διάθεση, πανηγύρι. Οι μέρες έχουν κάτι από απέραντο γαλάζιο.

Πολύ ωραίες παραλίες, σε κάθε πλευρά του νησιού κοσμικές ή απομονωμένες, δημιουργούν συνδιαστικά την τέλεια επιλογή.

Οδηγός μετάβασης
- Καθημερινά δρομολόγια από τον Πειραιά με φερυμπόουτ και ταχύπλοα.
Για περισσότερες πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πειραιά. Τηλ. 210- 4147800. Λιμεναρχείο Ίου. Τηλ: 22860-91264.

Οδηγός... επιβίωσης
Διαμονή:
- Liostasi Sun Club. Στη Χώρα με υπέροχη πισίνα και μοναδική θέα. Τηλ: 22860-92140
- Ios Palace. Αμφιθεατρικά χτισμένο στην παραλία του Μυλοπότα. Τηλ: 22860-91269
- Hermes. Στην περιοχή του Άγιου Ιωάννη, πολύ κοντά στη Χώρα. Τηλ: 22860-91471
- Far Out Hotel. Στο Μυλοπότα Τηλ: 22860- 91446
- Far Out Camping. Τηλ: 22860-91468
- Manganari. Στην ομώνυμη παραλία. Τηλ: 22860-91200

Παραλίες:
- Η πρώτη επιλογή είναι να νοικιάσετε βαρκάκι [υπάρχουν διαθέσιμα] και να κάνετε το γύρο του Νησιού. Σε αυτή τη βόλτα αξίζει να κάνετε μια στάση στις παραλίες Κολιτσάνη, Παπα Αυλάκι, Κάλαμος και Πλάκες. Επίσης προτείνουμε:
- Μαγγανάρι. 23 χιλιόμετρα από τη χώρα. Διαθέτει άπλα και αρκετές επιλογές για το μεσημεριανό σας. (Ελπίζουμε μέχρι να πάτε, ο δρόμος να έχει ασφαλτοστρωθεί).
- Αγια Θεοδότη. Βρίσκεται βορειοανατολικά 10 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Δοκιμάστε τα διαθέσιμα θαλάσσια σπορ και τιμήστε ανεπιφύλακτα το ταβερνάκι στην άκρη.
- Μυλοπότας. 3 χιλιόμετρα νότια της Χώρας. Είναι οργανωμένη και στέκι για τη νεολαία του νησιού κατά τις μεσημεριανές ώρες.
- Κουμπάρα. 2 χιλιόμετρα βόρεια από το λιμάνι. Το υπάρχον καφέ εστιατόριο με πολύ ωραίο φαγητό και υπέροχο freddo. Οι ρομαντικοί, αξίζει να μείνετε και για το ηλιοβασίλεμα.

Αξίζει να επισκεφτείτε:
- Το Αρχαιολογικό μουσείο στη Χώρα.
- Τον Τάφο του Ομήρου, στη Θέση Πλακωτό στη βόρεια πλευρά του νησιού.
- Την Αγια Ειρήνη στο Λιμάνι.
- Την Παναγία την Γκρεμμιώτισσα στη Χώρα. Η ανάβαση απαιτεί αντοχή, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει.

Φαγητό:
Στην Ίο σε γενικές γραμμές θα φάτε καλά!
Εμείς ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε το Λόρδο Βύρωνα στη Χώρα. Με ιδιαίτερο διάκοσμο και μοναδική κουζίνα. Μην ξεχάσετε να κάνετε κράτηση με το που θα φτάσετε στο νησί.
Για επιδόρπιο, γλυκά του κουταλιού στην μικρή πλατεία στο κέντρο της Χώρας, συνοδεία μπουζουκιού και τραγουδιού χωρίς μικρόφωνα κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

(πηγή: www.in2life.gr, 27/6/2006)

10 tips για ασφαλείς κρατήσεις μέσω internet

Φέτος το καλοκαίρι, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η πλοήγηση στο internet για να επιλέξετε τον προορισμό των διακοπών σας και να κάνετε κρατήσεις εισιτηρίων και ξενοδοχείων, ακολουθήστε τις συμβουλές της Business Software Alliance για να προστατευθείτε από τους κινδύνους που παραμονεύουν στον κυβερνοχώρο.

1. Προστατεύστε τον υπολογιστή σας. Εγκαταστήστε τις ενημερώσεις ασφαλείας (security updates) ώστε το λογισμικό του υπολογιστή σας να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιλέξτε ένα καλό anti-virus πρόγραμμα που θα σας παρέχει προστασία από ιούς και εγκαταστήστε ένα firewall που θα προστατεύσει τον υπολογιστή σας από την παράνομη πρόσβαση των hackers.

2. Να είστε ενημερωμένοι. Όταν πραγματοποιείτε κρατήσεις δωματίων, αεροπορικών/ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ή ενοικιάσεις αυτοκινήτων μέσω internet να επιβεβαιώνετε οτι ο προμηθευτής είναι αξιόπιστος. Αναζητήστε στην ιστοσελίδα το σήμα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού πιστοποίησης που επιβεβαιώνει τη φερεγγυότητά του. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την ταυτότητα του προμηθευτή, πραγματοποιήστε μια εκτενή αναζήτηση στο internet για να συλλέξετε περισσότερες πληροφορίες.

3. Κατανοήστε τους όρους της συναλλαγής. Επιβεβαιώστε ότι έχετε κατανοήσει και ότι συμφωνείτε πλήρως με τους όρους συναλλαγής που θέτει ο προμηθευτής για να μην βρεθείτε εξ απροόπτου.

4. Εξετάστε τα επίπεδα προστασίας που προσφέρει η ιστοσελίδα. Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διάρκεια της συναλλαγής εμφανίζεται μία κλειδαριά στο κάτω δεξιό μέρος του browser και ότι η διεύθυνση της ιστοσελίδας ξεκινάει με https, όπου το τελικό s συμβολίζει την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

5. Διασφαλίστε ασφαλή πληρωμή. Προτού καταχωρήσετε τα προσωπικά στοιχεία πληρωμής (όνομα, διεύθυνση, αριθμό πιστωτικής κάρτας, κλπ) επιβεβαιώστε ότι η σύνδεση σας με το internet είναι ασφαλής.

6. Κρατάτε τις αποδείξεις. Να εκτυπώνετε και να κρατάτε τις αποδείξεις αγοράς ή τον κωδικό παραγγελίας.

7. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας. Ο,τι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό μάλλον δεν είναι! Αποφύγετε να δώσετε προσωπικά στοιχεία και χρήματα σε μια ιστοσελίδα που δεν σας εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

8. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα spam e-mail. Ένα e-mail που φθάνει στο γραμματοκιβώτιό σας και προέρχεται από άγνωστο αποστολέα, περιέχει ανορθογραφίες και οι τιμές που προσφέρει είναι εξαιρετικά χαμηλές, τότε πρόκειται σίγουρα για spam.

9. Μην απαντάτε σε spam. Ακόμα και εάν ένα spam e-mail σας προτρέπει να διαγραφείτε από την λίστα παραληπτών, αυτό μπορεί να είναι παγίδα. Απαντώντας στο εν λόγω e-mail επιβεβαιώνετε στον spammer ότι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση είναι εν ενεργεία.

10. Να θυμάστε ότι τα προγράμματα λογισμικού είναι από τα πιο διαδεδομένα πειρατικά προϊόντα που προσφέρονται στο internet. Επιλέγετε πάντα νόμιμα προγράμματα λογισμικού για χρήση στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στο internet επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της BSA.

Σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε η Forrester για λογαριασμό της BSA σε τέσσερις χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, και Καναδά) βρέθηκε ότι το 96% των καταναλωτών ανησυχεί για την ασφάλεια στο internet και συμφωνεί ότι μια ιστοσελίδα αποκλειστικά αφιερωμένη σε θέματα προστασίας και ασφάλειας θα ήταν πραγματικά χρήσιμη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα 2/3 των χρηστών έχουν ήδη εγκαταστήσει τρία ή περισσότερα προγράμματα λογισμικού για προστασία του υπολογιστή τους. Ωστόσο, η ασφάλεια στο internet αποτελεί ευθύνη και των προμηθευτών οι οποίοι οφείλουν να παρέχουν πιστοποιημένη διαβεβαίωση στους χρήστες ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς συναλλαγές.

Ο καταναλωτής που θα προστατεύσει τον υπολογιστή του με ένα αξιόπιστο προϊόν ασφάλειας λογισμικού και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορεί να εξασφαλίσει μια ευχάριστη και πάνω απ’ όλα ασφαλή εμπειρία καλοκαιρινών αγορών στο internet.

(πηγή: www.in2life.gr, 22/6/2006)

Ελαφόνησος

Το τιρκουάζ χρώμα της θαλάσσιας λωρίδας που ενώνει την Πελοπόννησο με την Ελαφόνησο -ένα τσιγάρο δρόμος- είναι πραγματικά μοναδικό.Ο δρόμος για την παραλία του Σίμου τότε ήταν χωματόδρομος και η πρόσβαση σε αυτή δύσκολη. Όταν το αυτοκίνητο δεν πήγαινε άλλο, έπρεπε να αναλάβουν τα πόδια.

Μέσα από μικρά κέδρα και αμμόλοφους, με τη δυσπιστία ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων (”μα που ήρθαμε εδώ κάτω;”) και περίεργα βλέμματα σε αυτόν που είχε την ιδέα, ξεπροβάλει η ωραιότερη παραλία που είχα επισκεφτεί μέχρι τότε και που έμελλε να γίνει ο αγαπημένος μου προορισμός για τα επόμενα χρόνια.

Η Κοινότητα της Ελαφονήσου έχει έκταση 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 800 κάτοικοι. Το νησί κατοικήθηκε από την προϊστορική περίοδο. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ο Δημοσθένης το επισκέφθηκε το 413 π.Χ. Κατά τον Παυσανία η περιοχή ονομαζόταν ”Όνου Γνάθος”, γιατί είχε σχήμα γαϊδουρομασέλας και ήταν ενωμένο με την απέναντι περιοχή της Πούντας.

Μετά το 370 μ.Χ. η περιοχή καταποντίστηκε και σχηματίστηκε το νησί. Στη διαδρομή με το φεριμπότ, αν κοιτάξει κανείς μέσα στο νερό, διακρίνονται ερείπια και αρχαίοι αμαξωτοί δρόμοι, με διάφορες κατευθύνσεις.

Η Ελαφόνησος δεν είναι για όλους. Οι δυο υπέροχες παραλίες του νησιού με τιρκουάζ νερά, οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους, σε προκαλούν να κυλιστείς πάνω τους, να παίξεις με την άμμο, να χαλαρώσεις, αλλά βασικά να νιώσεις ότι δε χρειάζεσαι πολυτέλειες για να περάσεις καλά. Αρκεί αυτή η θάλασσα, αυτή η αμμουδιά.

Στην Ελαφόνησο δε θα βρεις πολυτελή ξενοδοχεία, ούτε κατασκευασμένα σκηνικά. Στην Ελαφόνησο θα χαρείς για ό,τι δημιούργησε η φύση και ο ανεμοστρόβιλος που μετέφερε μεγάλη μάζα άμμου από την Αφρική όπως μνημονεύουν οι παλιότεροι.

Σχετικά πρόσφατα -δεν έχω καταλήξει αν ήταν για καλό- σε μια μεγάλη έκταση στην άκρη της μεγάλης παραλίας, κατασκευάστηκε οργανωμένο κάμπινγκ, ενώ ο δρόμος εδώ και αρκετά χρόνια έχει ασφαλτοστρωθεί, και η πρόσβαση είναι πλέον πολύ εύκολη.

Η σταθερή αξία για την παραλία, το μπαράκι του Παντελή, απο ό,τι μάθαμε μετά από... ανοιγοκλεισίματα, δεν υπάρχει πια. Έκλεισε λόγω... ”παραβίασης ωραρίου”, όπως μας είπαν οι ανταγωνιστές του. Κρίμα...

Οι υπηρεσίες που προσέφερε μπορούν να αναζητηθούν πλέον στο κάμπινγκ, αλλά και στην ταβέρνα που λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια πάνω από την παραλία του Σίμου.

Στη ανατολική πλευρά του νησιού αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς και την Παραλία της Παναγιάς, η οποία δεν υστερεί σε τίποτα. Διαθέτει υπέροχη αμμουδιά και περισσότερη ηρεμία. Είναι ιδανική για οικογένειες αλλά και για απογευματινό περίπατο. Αν βρεθείτε εκεί, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εδέσματα της ”Λιμνίτσας”, της παρακείμενης πολύ συμπαθητικής ταβέρνας.

Στο φιλόξενο λιμάνι το οποίο αποτελεί αφετηρία για κάθε ταξιδιώτη, μπορεί κανείς να βρει τα απολύτως απαραίτητα. Μόνο αν έχετε φροντίσει για μετρητά δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα μιας και δεν υπάρχει τράπεζα ή μηχάνημα ανάληψης στο νησί.

Διαμονή

Επειδή τα τελευταία χρόνια το νησί γνωρίζει μεγάλες δόξες, πολλά καινούργια διαμερίσματα ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο. Ενδεικτικά σας προτείνουμε τα εξής:

- Elafonisos mare, διαθέτει δωμάτια και μεζονέτες. Τηλ: 27340-61349
- Estella. Τηλ: 27340-61031
- Studios [Δωμάτια με Θέα] κοντά στην παραλία του Σίμου. Τηλ: 6946-175517
- Capari Studios Τηλ: 27340-61200
- Μανιάτης, Ενοικιαζόμενα δωμάτια, Τηλ: 27340- 61190
- Simos Camping, Τηλ: 27340-22672

Για την ώρα του φαγητού, έχετε αρκετές επιλογές. Με λίγα λόγια, κατεβείτε στο λιμάνι, κάντε μια βόλτα μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και επιλέξτε ό,τι σας κάνει κέφι.

Εμείς ξεχωρίσαμε:

- Μπαμπίνος: Ουζερί- μεζεδοπωλείο. Καταπληκτική ποιότητα, όμορφο περιβάλλον, πολύ καλό σέρβις.
- Νταγιαντάς: Ψαροταβέρνα – ψησταριά δίπλα στο κύμα, από το μεσημέρι.
- Τράκαινα: Παραδοσιακό σουβλατζίδικο με χειροποίητες τηγανιτές πατάτες.
- Ψαροταβέρνα Αδερφών Μέντη: Συγκεντρώνει πολύ κόσμο όλες τις ώρες.

Ωστόσο, από τη φετινή μας επίσκεψη στο νησί, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι, αν και υπάρχει πληθώρα φρέσκου ψαριού, αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις χρεώνεται σαν... είδος πολυτελείας.

Για γλυκό έχετε μια και καλή επιλογή να κατευθυνθείτε ”Στην Άκρη” και να τα δοκιμάσετε όλα. Συνεχίστε με ποτό στο Αγνάντι και στο διπλανό Remezzo. Η επομένη θα είναι μια άλλη μέρα, η παραλία σας περιμένει... όσο και εσείς εκείνη!

Κλείνοντας, ελπίζουμε ότι φεύγοντας από την Ελαφόνησο, θα εύχεστε, όπως και εμείς, να επιστρέψετε σύντομα!!

(πηγή: www.in2life.gr, 19/6/2006)

Σκύρος

Μια λωρίδα γης μήκους 4 χιλιομέτρων ενώνει τα δύο μέρη της Σκύρου, το βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό, που, κατά μία θεωρία, κάποτε ήταν δύο ξεχωριστά νησιά. Με βάση την εν λόγω θεωρία εξηγείται και η μεγάλη διαφορά που παρατηρείται στα δύο τμήματα του νησιού: το βόρειο τμήμα είναι γεμάτο πευκοδάση που θυμίζουν έντονα τις υπόλοιπες Σποράδες, ενώ το νότιο πλησιάζει περισσότερο στη μορφολογία των Κυκλάδων.

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών τμημάτων της Σκύρου είναι οι μοναδικής ομορφιάς παραλίες, με τα καταγάλανα νερά, τη χρυσή άμμο και το ατελείωτο, στις περισσότερες περιπτώσεις, μήκος τους –το οποίο είναι και το πρώτο πράγμα που εκπλήσσει τον ανυποψίαστο επισκέπτη.

Αν έχετε αρκετές ημέρες στη διάθεσή σας, θα συνιστούσαμε να τις επισκεφθείτε όλες, καθώς η καθεμιά διαθέτει τη δική της, ξεχωριστή ομορφιά. Αν πάλι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, εντάξτε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας την Κυρα Παναγιά, τον Πεύκο, τα Γυρίσματα, την Καλαμίτσα, τις Αχερούνες και τον Αγ. Φωκά.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, στο βόρειο τμήμα της Σκύρου, με τα κατάλευκα σπιτάκια, κτισμένα αμφιθεατρικά στο λόφο και το επιβλητικό κάστρο, λαξεμένο σχεδόν πάνω στο βράχο, είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα ομορφότερα μέρη του νησιού.

Η Χώρα διασχίζεται από τη λεγόμενη Μεγάλη Στράτα, από την οποία ξεκινούν όλα τα πλακόστρωτα, ελικοειδή καλντερίμια, και η οποία καταλήγει στην Πλατεία της Αιώνιας Ποίησης, όπου δεσπόζει το άγαλμα του ποιητή Roupert Brooke. Ο Brooke πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Σκύρο –ο τάφος του βρίσκεται στις Τρεις Μπούκες, στο νότιο τμήμα του νησιού.

Η θέα από το εκκλησάκι του Άη Γιώργη, στο υψηλότερο σημείο της Χώρας, είναι μαγευτική, ενώ μία επίσκεψη αξίζουν επίσης τα δύο Μουσεία που βρίσκονται εδώ, Ιστορικό και Λαογραφικό Μάνου Φαλτάιτς, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, μεταξύ άλλων, την αναπαράσταση ενός παραδοσιακού σκυριανού σπιτιού.

Όλα τα χωριά του νησιού –άλλα ανεπτυγμένα τουριστικά και άλλα πιο ήσυχα, με άρωμα περασμένων εποχών– διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και τη φυσική τους ομορφιά, και προσκαλούν τον επισκέπτη να τα γνωρίσει καλύτερα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορείτε να επισκεφθείτε το νότιο τμήμα της Σκύρου (το οποίο είναι και το πιο δύσβατο, τουλάχιστον αν δεν το επισκεφθείτε με 4x4) με καραβάκι, το οποίο ξεκινά καθημερινά από τη Λιναριά και επισκέπτεται μερικές από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού –συμπεριλαμβανομένου και του Σαρακήνου, του μικρού νησιού που βρίσκεται μπροστά στο άνοιγμα του κόλπου Τρεις Μπούκες. Η εκδρομή διαρκεί περίπου 6 ώρες, και κοστίζει 25 ευρώ το άτομο.

Φεύγοντας, μην παραλείψετε να αγοράσετε κάποια από τα δημοφιλέστατα παραδοσιακά σκυριανά γλυκά.

Διαμονή

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν τα ξενοδοχεία Skiros Palace (τηλ.: 22220 91994, 92212, 92227) στα Γυρίσματα και Νεφέλη (τηλ.: 22220 91964) στη Χώρα.

Το Νεφέλη διαθέτει 21 δωμάτια, πλήρως εξοπλισμένα με mini bar, τηλεόραση, air condition, τηλέφωνο και room service, καθώς και πισίνα, σάουνα και τζακούζι σε ορισμένα δωμάτια, παιδική πισίνα, παιδότοπο, πάρκινγκ και πρόσβαση στο internet. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται από 65 έως 150 ευρώ.

Το Skiros Palace, σε απόσταση 50 μόλις μέτρων από την παραλία των Γυρισμάτων, διαθέτει 80 δωμάτια, εξοπλισμένα με air condition, τηλέφωνο, μουσική και μεγάλα μπαλκόνια με εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 50 ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Στη Σκύρο θα βρείτε πληθώρα εξαιρετικών εστιατορίων και ταβερνών, για να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Στη Χώρα, πολύ καλές επιλογές αποτελούν τα ”Ο παππούς κι εγώ”, ”Λιακός” και ”Μαργέτης”. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, επισκεφθείτε τη ”Μανολιά”, ενώ στην Καλαμίτσα τις ”Μουριές”. Τέλος, στο δρόμο προς την Ασίτσα συναντάμε το ”Πέρασμα”, με εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα.

Όσον αφορά τη νυχτερινή σας διασκέδαση, η Σκύρος αναμφισβήτητα θα σας εκπλήξει, καθώς διαθέτει πολλά εξαιρετικά bar με μουσική που καλύπτει όλα τα γούστα, τα οποία θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι αργά.

Στη Χώρα, θα ξενυχτήσετε στην ”Ακαμάτρα”, το ”Ηρώον” και το ”Κατά Λάθος”, τα οποία λειτουργούν από το πρωί, για καφέ. Λίγο έξω από τη Χώρα, στην ”Καλυψώ” θα ακούσετε jazz ήχους, ενώ στη Λιναριά ο ”Κάβος” είναι μια από τις καλύτερες επιλογές, για ποτό και καφέ –κρίως λόγω της εκπληκτικής του θέας στη θάλασσα. Τέλος, για τους φίλους της ελληνικής μουσικής προτείνουμε το bar ”Artistico” στη Χώρα.

(πηγή: www.in2life.gr, 14/6/2006)

Λουτράκι: το νέο αθηναϊκό προάστιο

Kαι ο Θεός έπλασε το Λουτράκι
Tο Λουτράκι δεν είναι μαγικό, δεν είναι υπέροχος προορισμός, δεν είναι ανερχόμενη όαση. Eίναι όμως το νέο αθηναϊκό προάστιο, γοργά αναπτυσσόμενο και λιτά όμορφο, σαν ατελείωτο κυριακάτικο μεσημέρι. Tο μέρος σε κάθε επίσκεψη αλλάζει, όμως αντιστέκεται στο νεοεποχικό λίφτινγκ με αναλλοίωτες εικόνες-φόδρα στη μνήμη: το μέρος όπου τα παππούδια παίζουν ξερή κατεβάζοντας ελεγχόμενο ουζάκι, την παραλία όπου το (όποιο) κοσμοπολίτικο ύφος παραμένει πάντα υποταγμένο στο λουτροπολίτικο vintage, τις ταμπέλες όπου το «Φρέσκο Ψάρι» μοσχοβολάει, τη λίμνη Bουλιαγμένη με τις ταβέρνες με αίσθηση ντόπιας Kορνουάλης. Kι αν σε τρώει η τσέπη σου, κάνεις μια σπονδή στους Ocean's 11, μπαίνεις στο λουσάτο καζίνο και ρίχνεις μια μπίλια («όλα στο 12»), δίπλα στο βλοσυρό μπανανέμπορο και τη χήρα ταξιάρχου.

Oι ειδήσεις μας αναλυτικά
Kοντινές εκδρομές με ιστορική αξία και τροφή για το μάτι: η υπερπαραγωγή της Pωμαϊκής Έπαυλης στην περιοχή Kατουνίστρα, με εξαιρετικά ψηφιδωτά και ανασκαφή σε εξέλιξη. Tα μοναστήρια της Aναστάσεως Xριστού και Aγίας Tριάδος, άνευ σκηνωμάτων και εκκωφαντικής σταυροπροσκυνήσεως. Kοντά στην Περαχώρα βρίσκεται η Eσχατιώτιδα (για τους φίλους «λίμνη Bουλιαγμένης»), μία από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες της Eλλάδας -εδώ οι αρχαίοι είχαν δυο ιερά αφιερωμένα στην Ήρα Aκραία και στην Ήρα Λιμενία. Ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα της αστείρευτης εφευρετικότητας της φύσης και με εξαιρετικές ψαροταβέρνες all around. H λίμνη ενώνεται στη νότια πλευρά της με τον Kορινθιακό Kόλπο. Πάνω από τα ταβερνάκια έχει ένα μονοπάτι, προτεινόμενο για ολίγο βάδισμα πριν τη μεγάλη συνάντηση με τις κουτσομούρες.

Bησσαρίωνα φάε τη σκόνη μου
Σε μικρή απόσταση από το Λουτράκι και σε υψόμετρο 700 μέτρων στα Γεράνεια όρη είναι χτισμένη η Iερά Mονή του Oσίου Παταπίου. H ιστορία της Mονής ξεκινάει το 1904, με τις διαδικασίες διεύρυνσης του σπηλαίου στο οποίο ανακαλύφθηκε το σκήνωμα του Oσίου Παταπίου. Mερικά χρόνια αργότερα, το 1954, ο μητροπολίτης Kορινθίας Προκόπιος ίδρυσε τη Mονή. O Όσιος Πατάπιος, με γερό όνομα στην τέχνη της θαυματουργίας, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ως ασκητής στην έρημο. Eίναι ωραία και για mountain bike στην περιοχή -το πνεύμα του Πατάπιου θα δείξει τη δέουσα ανοχή. Eπίσης, υπάρχει μια πολύ δραστήρια πίστα αεροπτεριστών (στις 17 και 18 Aυγούστου γίνονται εδώ εκδηλώσεις).

Σ' έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω
Aν η φράση «χάζι στις παραλιακές καφετέριες και μπουγέλα στα beach bar» χτυπάει κάποια χορδή σου, η μεγάλη παραλία μπροστά στην πόλη παίζει το ρυθμό (για πιο ερημικές παραλίες συστήνεται το βόρειο μέρος της χερσονήσου, προς Mικρά και Mεγάλα Στραβά και Mυλοκοπή). Eίπαμε, το Λουτράκι υπήρξε κοσμοπολίτικο κέντρο αναψυχής και θεραπευτικού τουρισμού, αλλά σήμερα άλλες παραστάσεις (αισθητικής '00ς) ταρακουνούν το ενδιαφέρον στον Aθηναίο γουικέντερ.

Λουτράκι 27440
Πολλές οι ταβέρνες και τα εστιατόρια, όπως το Amfitrion του Ποσειδών Resort, η ψαροταβέρνα Mαϊστράλι (πάνω στη λεωφόρο Ποσειδώνος) και η ταβέρνα Στρούγκα για βαρβάτα κρεατικά, επίσης στην Ποσειδώνος. Tο μεζεδοπωλείο Pίγανι (27440-66744) στο δρόμο απέναντι από το καζίνο θυμίζει εξοχική κατοικία, σερβίρει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, έχει και δυνατή λίστα κρασιών -στο τέλος κερασμένο το κολασμένο παγωτό καϊμάκι. Στάσου στο Πευκάκι (27440-22426), ξενοδοχείο με cafe restaurant διαμορφωμένο σε επίπεδα, ελληνικές γεύσεις και μοσχοβολιές από ευκάλυπτους και χουμαριές. Στο lounge bar Hype (27440-66996) η μουσική άποψη ισορροπεί με το elegant στιλ, κομψές πολυθρόνες, καναπέδες, πισίνα και... αρχοντιά στο τετράγωνο. Tο Cocoon (27440-26342) είναι το talk of the town όλης της Kορινθίας, beach bar restaurant με διαχρονικό όνομα στην καλοκαιρινή διασκέδαση, ανοίγει από το πρωί και ξημερώνεται μετά από απογειωτικές νύχτες (τα κυριακάτικα μεσημέρια οργανώνει parties με καλεσμένους επώνυμους dj). H αλτερνατίβα που ασφυκτιά (και) στο Λουτράκι βρίσκει απάγκειο στο Red side (27440-61220), ένα «φάνκικο» στέκι στα κόκκινα, από μια εύφλεκτη δημιουργική παρέα που συγκινητικά επιμένει να ακούει Nina Simone και James -και να μοιράζεται την άλλη όψη της αισθητικής με όσους πιστούς. Όμορφα κορίτσια και αγόρια συναντιούνται στην Ypanema (27410-91225), στη Λίμνη Hραίου, ερωτεύονται στο all day beach bar resto και παίρνουν βαθιές ανάσες κοσμοπολιτισμού. Λίγο πιο έξω από τη λουτρόπολη, πηγαίνοντας προς Eπίδαυρο, συναντάς στις Kεχριές το Baba's Bay (27410-34707), ένα 24ωρο beach bar με σημαία το γνωμικό «εδώ μπορείς και να ησυχάσεις και να διασκεδάσεις» -οι downtempo ήχοι αλλάζουνε σε beats στο σωστό χρόνο και η θάλασσα γυαλί...

(πηγή: www.athensvoice.gr, 8/6/2006)

Πήλιο

Τα 24 συνολικά χωριά του Πηλίου αποτελούν την ανθρώπινη παρέμβαση που προσδίδει την τελική πινελιά, καθιστώντας τη φυσική ομορφιά του τοπίου ακόμη πιο ζωντανή. Παραδοσιακά κτισμένα, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού, όλα διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και την πλούσια ιστορία του τόπου.

Το Πήλιο είναι καταπράσινο, όλες τις εποχές του χρόνου. Βασικός λόγος για το γεγονός αυτό είναι οι πολυάριθμες πηγές που αναβλύζουν στο βουνό, και καταλήγουν σε περίτεχνα διακοσμημένες πέτρινες κρήνες.

Πίνοντας νερό σε μία από τις δεκάδες που θα συναντήσετε στο δρόμο σας, θα διαπιστώσετε ότι είναι από τα καθαρότερα που υπάρχουν. Αυτό, βέβαια, είναι εμφανές και στα ρυάκια που διασχίζουν το βουνό, τα κρυστάλλινα νερά των οποίων σχηματίζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρούς καταρράκτες, πέφτοντας από βράχια και δημιουργώντας έτσι ένα ακόμη πιο παραμυθένιο σκηνικό.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να γνωρίσετε την περιοχή είναι να επιλέξετε ως ”ορμητήριο” κάποιο από τα μεγαλύτερα χωριά, όπως την Πορταριά, τη Ζαγορά ή την Τσαγκαράδα, τόσο για εύκολη πρόσβαση στα υπόλοιπα χωριά όσο και για περισσότερες επιλογές νυχτερινής διασκέδασης, όταν θα επιστρέφετε από τις καθημερινές σας περιηγήσεις.

Καθώς τα καλύτερα σημεία των χωριών του Πηλίου βρίσκονται ”κρυμμένα”, αθέατα στην πλειοψηφία τους από τους κεντρικούς, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για περπάτημα.

Διασχίζοντας τα λιθόκτιστα δρομάκια που οδηγούν στα ”ενδότερα” των χωριών θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε και να θαυμάσετε σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, όπως την πλατεία της Μακρινίτσας, και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου που βρίσκεται κοντά σε αυτήν, τη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με σπάνια βιβλία και ιστορικά ντοκουμέντα, και τα ερείπια του Θεοξένεια, του πολυτελέστερου ξενοδοχείου των Βαλκανίων της προπολεμικής περιόδου, στην Πορταριά.

Περπατώντας στα καλντερίμια θα φτάσετε και στην πλατεία, που αποτελεί το κέντρο κάθε χωριού και περιλαμβάνει, σχεδόν πάντα, έναν επιβλητικό υπεραιωνόβιο πλάτανο (του οποίου η ηλικία μπορεί να αγγίζει και τη χιλιετία, όπως στην περίπτωση αυτού της Τσαγκαράδας), μία μαρμάρινη ή πέτρινη κρήνη και μία πετρόκτιστη εκκλησία με λιθόστρωτη στέγη και περίτεχνο διάκοσμο. Λόγω του ότι η πλατεία αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής του χωριού, γύρω της βρίσκονται οι ταβέρνες του χωριού, καφενεία, καφετέριες, μαγαζιά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπαράκια.

Αν και το μοτίβο φαίνεται να είναι σχεδόν το ίδιο σε όλα τα χωριά (πλακόστρωτη πλατεία, από την οποία ξεκινούν όλα τα δρομάκια, καλντερίμια και μονοπάτια, που οδηγούν μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι του χωριού) ωστόσο η διαφορετικότητά τους, ο ξεχωριστός χαρακτήρας του καθενός από αυτά, είναι που τα καθιστά μοναδικά.

Υπάρχουν χωριά ανεπτυγμένα τουριστικά, και άλλα που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα τα χαρακτήριζαν ”έξω από την πεπατημένη”. Χωριά με υπέροχη θέα στο Αιγαίο και χωριά με άρωμα βουνού. Άλλα με πλούσια ιστορία, που φτάνει μέχρι την αρχαιότητα, άλλα με φημισμένη γεωργική παραγωγή και άλλα με εκπληκτικά αξιοθέατα –μουσεία, βιβλιοθήκες και μοναστήρια.

Όλα, όμως, με απαράμιλλη ομορφιά και φιλόξενους κατοίκους, πάντα με τη διάθεση να κεράσουν τον επισκέπτη ένα τσίπουρο ή ένα σπιτικό γλυκό του κουταλιού και να του διηγηθούν περιστατικά από την ιστορία και τη ζωή του τόπου τους.

Το πλέον ”κοσμοπολίτικο” από τα χωριά του Πηλίου, η Πορταριά συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, λόγω όχι μόνο της εγγύτητάς της στο Βόλο, αλλά και της εξαιρετικά οργανωμένης τουριστικής υποδομής της.

Στα πλακόστρωτα καλντερίμια που εκτείνονται γύρω από την κεντρική πλατεία, θα συναντήσετε μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας παραδοσιακά κτίσματα, όπως το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο, το Αρχοντικό Ζούλια, που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο, το Τσοπότειο Σχολαρχείο και την Παναγία Πορταρέα, ένα βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αιώνα, ότι απέμεινε από το παλιό μοναστήρι γύρω από το οποίο χτίστηκε το χωριό.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι παραλίες, στις οποίες το Πήλιο χρωστάει το μεγαλύτερο αριθμό των θερινών επισκεπτών του. Οι φιλόξενες, γαλήνιες ακτές του Παγασητικού, με τα καταγάλανα νερά και τις αμμουδερές παραλίες συναγωνίζονται επάξια σε ομορφιά και… δημοτικότητα αυτές του Αιγαίου, με τους ειδυλλιακούς ορμίσκους, τους λευκούς βράχους και τα πολύχρωμα βότσαλα.

Αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος του χρόνου της επίσκεψης στο Πήλιο αξίζει να επενδυθεί στην εξερεύνηση των ”απάτητων” παραλιών, των οποίων η μαγευτική εικόνα θα σας ανταμείψει για την πολύωρη πεζοπορία στα απότομα μονοπάτια που κατηφορίζουν τις κατάφυτες πλαγιές.

Διαμονή

Το Πήλιο διαθέτει πλήθος ξενώνων, πανσιόν και ενοικιαζόμενων δωματίων, για κάθε γούστο και… βαλάντιο. Εμείς θα σας προτείναμε να επιλέξετε για τη διαμονή σας κάποιον από τους παραδοσιακούς ξενώνες –που στην πλειοψηφία τους είναι αναστηλωμένα αρχοντικά περασμένων αιώνων– για να προσδώσετε μία ακόμη πιο νοσταλγική, ρομαντική αίσθηση στη διαμονή σας στο, ούτως ή άλλως παραμυθένιο, Πήλιο.

Στην Πορταριά, το Αρχοντικό Αθανασάκη (τηλ.: 24280 99235) προσφέρει δωμάτια των οποίων η παραδοσιακή διακόσμηση, όπως και αυτή του σαλονιού, διατηρεί ζωντανή την αύρα των παλιών αρχοντικών, σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Διαθέτει, επίσης, μεγάλο κήπο και ιδιωτικό πάρκινγκ. Το πρωινό περιλαμβάνει σπιτικές μαρμελάδες, πίττες και ασύγκριτη μερέντα. Οι τιμές κυμαίνονται από 65 έως 110 ευρώ, με πρωινό.

Στην Τσαγκαράδα, ο ”Χαμένος Μονόκερος” (τηλ.: 24260 49930) αποπνέει παραμυθένια ατμόσφαιρα, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους όσο και στα επιπλωμένα με αντίκες βικτωριανού στυλ δωμάτιά του. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 80 ευρώ.

Για παραδοσιακές γεύσεις

Στο Κατηχώρι, λίγο έξω από την Πορταριά, επισκεφθείτε τις ”Γεύσεις Δεσποτικού” (τηλ.: 24280 99020) με πολύ καλό φαγητό, σπιτικά επιδόρπια και ζωντανή μουσική. Ανοιχτά μόνο Σαββατοκύριακα.

Το εστιατόριο ”Παλιός Σταθμός” (τηλ.: 24230 86425) στον ατμοσφαιρικό χώρο του παλιού σταθμού του Μουτζούρη, στις Μηλιές, προσφέρει σπιτικό φαγητό και άψογο σέρβις, σε ένα μοναδικό περιβάλλον.

Στην πλατεία της Πορταριάς, το εστιατόριο ”Κρίτσα” (τηλ.: 24280 99121) προσφέρει παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις –ίσως το καλύτερο σπετσοφάϊ που δοκιμάσατε ποτέ.

(πηγή: www.in2life.gr, 5/6/2006)

Πατάγια

Είναι ένα από τα διασημότερα εξωτικά θέρετρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Είναι πανέμορφη, διάσημη και προπαντός εξωτική! Σε αυτή την παραλία με τα καταπράσινα πεντακάθαρα νερά, τη λευκή ψιλή άμμο και την οργιώδη τροπική βλάστηση, πριν από 25 χρόνια υπήρχε ένα ψαροχώρι. Τα πλεονεκτήματα όμως της ευρύτερης περιοχής ήταν τόσα που γρήγορα την έφεραν πρώτη στις προτιμήσεις. Μια επίσκεψη στο τροπικό αυτό θέρετρο δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης χώρας, της καθημερινότητας, του τρόπου ζωής, των εθίμων και των παραδόσεών της και από την άλλη να ζήσει μοναδικές εξωτικές διακοπές.

Η Πατάγια βρίσκεται 147 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μπανγκόκ στον κόλπο της Ταϊλάνδης. Έτσι, η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, είναι εύκολη και σύντομη.

Παραλίες και νησάκια
Μια απίθανη αμμουδιά 4 χλμ. απλώνεται μπροστά σας. Πρόκειται για την κεντρική Πατάγια. Τα δέντρα φτάνουν μέχρι το νερό που είναι καταπράσινο και διαφανές. Πίσω της απλώνεται μια ολόκληρη πόλη, γεμάτη καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία. Λίγο νοτιότερα θα βρείτε μια άλλη παραλία, τη Ζομτιέν, που λατρεύουν όσοι κάνουν θαλάσσια σπορ και κυρίως γουίντσερφινγκ. Εδώ τα πράγματα είναι πιο ήσυχα, ενώ υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εξοχικές κατοικίες.

Απέναντι από την παραλία της Πατάγια (15 λεπτά με ταχύπλοο) βρίσκεται το τροπικό νησάκι Λαν, που αξίζει να επισκεφθείτε για μπάνιο, σπορ και φαγητό. Λίγο μακρύτερα (35 λεπτά με ταχύπλοο), ένα άλλο τροπικό νησάκι, το Πάι, σας περιμένει πιο ήσυχο, με πεντακάθαρα νερά και ερημικές παραλίες. Ανάμεσα στην Πατάγια και τη Ζομτιέν λειτουργεί ένα πάρκο ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους, με νεροτσουλήθρες, πισίνες, μπαρ, εστιατόρια και έναν πύργο ύψους 240 μέτρων.

Δείτε οπωσδήποτε
Αφού λύσατε το θέμα μπάνιο, παιχνίδια και θαλάσσια σπορ, ξεκινήστε να γνωρίσετε και κάποια αξιοθέατα που θα σας φέρουν κοντύτερα στη χώρα και τους ανθρώπους της. Το Μίνι Σιάμ είναι ένα πάρκο όπου έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όλη την Ταϊλάνδη σε μικρογραφία!

O ναός Γιαν Σαν Γκουαραράμ (Yansangwararam) θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική του. Εκεί κοντά μπορείτε να δείτε και έναν κινέζικο ναό, που ονομάζεται Γιχάν Σιάν (Wihan Sian). Το Million Years Stone Park & Crocodile Farm είναι ένα τεράστιο αγρόκτημα όπου θα θαυμάσετε φυτά μπονσάι, τροπικά λουλούδια, τεράστιους βράχους χιλιάδων ετών, κροκόδειλους, άλλα άγρια ζώα και σε μια μεγάλη λίμνη γιγάντια ψάρια.

Ένας άλλος ενδιαφέρων ζωολογικός κήπος είναι ο Κάο Κία, σε μια έκταση 2.000 εκταρίων, με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη άγριων ζώων. Μην παραλείψετε πάντως να δείτε από κοντά τους εντυπωσιακούς ελέφαντες και να κάνετε έναν περίπατο στην πλάτη τους. Να έχετε προμηθευτεί μπανάνες για να τους προσφέρετε. Τρελαίνονται και θα σας λατρέψουν!

(πηγή: www.7merestv.gr)

Passport - Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος 2006

Η περίφημη Domus Aurea ή οικία του Νέρωνα στη Ρώμη έκλεισε για συντήρηση μέχρι νεότερης ανακοίνωσης για τη λήξη των εργασιών. STOP Το κάπνισμα απαγορεύτηκε στα μπαρ και τα εστιατόρια της Ουρουγουάης. Επίσης το κάπνισμα απαγορεύτηκε σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους της Σκωτίας από τις 26 Μαρτίου. STOP Το φουτουριστικό σύμβολο των Βρυξελών, το Atomium, άνοιξε και πάλι για τους επισκέπτες μετά από δυο χρόνια επισκευών. STOP Έξη νέες διαδρομές για πεζοπορία χαράχθηκαν στην βορειοανατολική Αυστραλία. Δείτε περισσότερα στην www.queenslandholidays.com.au/great_walks. STOP Ιατρικά νέα: Σοβαρά κρούσματα Δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν στη Βραζιλία (περίχωρα του Ρίο), Ινδονησία (στα υψώματα της Τζακάρτα), Μεξικό (στις επαρχίες Oaxaca και Sinaloa) και στο Βιετνάμ (στο δέλτα του Mekong). Πολλά κρούσματα (σχεδόν επιδημικά) μιας ασθένειας που μοιάζει με το Δάγκειο (Chikungunya virus) παρουσιάστηκαν το Φεβρουάριο στο νησί Reunion, επίσης αρκετές περιπτώσεις στις Σεϋχέλλες και λίγες στον Μαυρίκιο. Από το Νοέμβριο ως τον Ιούνιο πλήθος είναι τα κρούσματα κάθε χρόνο της Μηνιγγίτιδας στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, ιδιαίτερα στην Ουγκάντα (επαρχία Moroto, Nakapiripirit), επίσης σε περιοχές της Κένυα (επαρχία West Pokot) και στο Σουδάν. Ελονοσία (27 περιπτώσεις σε Βρετανούς ταξιδιώτες) αναφέρθηκε στην Γκάμπια. STOP Προορισμός EuroDisney: Από το αεροδρόμιο λειτουργεί απευθείας λεωφοριακή γραμμή για το πάρκο και τα ξενοδοχεία του. STOP Την πρώτη ευρωπαϊκή λίστα αεροπορικών εταιριών, στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η δραστηριοποίηση στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθέτησε στις 22 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μαύρη λίστα με τις μη ασφαλείς αεροπορικές εταιρίες, που σύντομα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ε.Ε., συστάθηκε κατόπιν εις βάθους ανάλυσης με ειδικούς από τα κράτη μέλη της. STOP Η είσοδος στα δυο μεγαλύτερα μουσεία της Κοπενγχάγης (Εθνικό και Πινακοθήκη) είναι πλέον ελεύθερη. STOP 2,3 εκατομμύρια διελεύσεις πολιτικών αεροπλάνων έγιναν από τον εναέριο χώρο της Μ. Βρετανίας το 2005. STOP Που μπορείτε να παρατηρήσετε φάλαινες στην Ευρώπη; Στη Γροιλανδία, στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου. Στον Βισκαϊκό κόλπο, στην Ισπανία, στο διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου. Στις Αζόρες, στο διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου. Στην Ιρλανδία, στο διάστημα Μαΐου – Φεβρουαρίου. Στη Νορβηγία, στο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Στο Γιβραλτάρ, στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Στα Κανάρια νησιά, στο διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου. Στην Ισλανδία, στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου. STOP To μετρό του Τορίνο άρχισε τη λειτουργία του το Φεβρουάριο. Την έναρξή του, με 22 σταθμούς, άρχισε φέτος και το νέο μετρό του Ν. Δελχί στην Ινδία. STOP Ο ΕΟΤ έχει δημιουργήσει δυο γραφείο ενημέρωσης τουρισμού στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, ο χρόνος έκδοσης VISA για την Ελλάδα απαιτεί 15 μέρες. STOP Ο δήμαρχος Βεγορίτιδας, Μιχάλης Γεωργίου δήλωσε ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια Αθήνα - λίμνη Βεγορίτιδα, με υδροπλάνο. Ανάλογα δρομολόγια αναφέρθηκαν πως θα γίνουν και προς τη λίμνη Πλαστήρα. Τα υδροπλάνα της AirSea Lines έχουν ήδη αρχίσει τα δρομολόγια από την Πάτρα προς την Κέρκυρα. STOP Αν βρεθείτε στη Μονμάρτη στο Παρίσι, προτιμήστε το εστιατόριο Le Buffet, 18 rue Des 3 Flores Butte, για εξαίρετη γαλλική κουζίνα σε πολύ καλές τιμές και άψογο service. STOP Πλήθος αναφορές υπάρχουν για μικροκλοπές στην παραδοσιακή αγορά της Δαμασκού. Προσοχή στα πορτοφόλια σας. Επίσης ανάλογα περιστατικά αναφέρονται στα νυχτερινά λεωφορεία στο νότιο Περού με κλοπή χειραποσκευών. STOP Πιστοποιημένα εστιατόρια κρητικής κουζίνας στο νησί: www.concred.gr/concred_estiatoria.htm. STOP Το νέο ταξιδιωτικό portal της Ευρώπης (www.visiteurope.com), που αποσκοπεί να αποτελέσει μια μοναδική πλατφόρμα για την προώθηση της Ευρώπης ως ενιαίου τουριστικού προορισμού.

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmos Travel - Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος 2006