Τήνος

Η Τήνος, λίγες μόνο ώρες μακριά από τη Ραφήνα και μια ανάσα από την κοσμική Μύκονο, υπόσχεται αυθεντικό κυκλαδίτικο άρωμα, αλλά και την πολυτέλεια των άδειων παραλιών.

Η ιδέα να πάμε Τήνο το Σαββατοκύριακο αρχικά δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Όπως, υποθέτω, και για την πλειοψηφία των αναγνωστών που δεν επιλέγει τις εξορμήσεις της με βάση θρησκευτικά κριτήρια, η πρώτη αντίδραση ήταν χλιαρή –αν όχι εντελώς αρνητική. Αδικαιολόγητα, όπως πολύ γρήγορα αποδείχθηκε.

Φθάνοντας στο λιμάνι της Τήνου αργά το βράδυ, η πρώτη εικόνα που τραβά την προσοχή είναι ο φωτισμένος ναός της Παναγίας, το επιβλητικό οικοδόμημα που φιλοξενεί την εικόνα που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, στην οποία η Τήνος χρωστά μεγάλο μέρος της φήμης της, αλλά και της ”αδικίας” να στερείται λίγη από τη δημοτικότητα που θα της αναλογούσε, αν δεν είχε ταυτιστεί αποκλειστικά και μόνο με το λεγόμενο ”θρησκευτικό τουρισμό”.

Αδικία, γιατί η Τήνος αποτελεί μια σύνθεση εικόνων φυσικής ομορφιάς, γραφικών παραδοσιακών χωριών και μαγευτικών παραλιών που μακράν απέχουν από τη μονοσήμαντη εικόνα που της έχει αποδοθεί. Η Χώρα του νησιού, κλασσική κυκλαδίτικη εικόνα, αμφιθεατρικά κτισμένη γύρω από το λιμάνι, με κατάλευκα κτίσματα και στενά σοκάκια, έντονη κίνηση και νυχτερινή ζωή, είναι μόνο η εισαγωγή στη συνολική εικόνα της Τήνου και παρ’ ολ’ αυτά - ας μας επιτραπεί- λόγω του ”πανυγηριού” που έχει στηθεί γύρω από την εκκλησία, ίσως το μόνο μέρος του νησιού που καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Η πραγματική ομορφιά του νησιού βρίσκεται στα χωριά του. Ορεινά στην πλειοψηφία τους, ξεχασμένα σε άλλη εποχή, άλλα με εκπληκτικά καταπράσινα τοπία, που δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση την άγονη εικόνα που οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδυάσει με τις Κυκλάδες, άλλα με παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα, στενά καλντερίμια και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όλα, όμως, με τη δική τους, μοναδική ομορφιά που κάνει όσους έχουν επισκεφθεί το νησί να συνιστούν ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά.

Θα ήταν αναμφίβολα άδικο να ξεχωρίσουμε τα ”καλύτερα”, καθώς όλα ανεξαιρέτως αξίζουν μία, έστω σύντομη, επίσκεψη, ενώ η συνολική εικόνα που δημιουργούν αποτελεί, ίσως, τη χαρακτηριστικότερη της Τήνου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Πύργο, ο οποίος κατέχει τη φήμη του ομορφότερου, ίσως, χωριού και αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ φιλοξενεί και το σπίτι και μουσείο του φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και την Καρδιανή, μια καταπράσινη όαση με πανύψηλα πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακά κυκλαδίτικα κτίσματα.

Οι παραλίες της Τήνου αποτελούν ένα από τα δυνατά σημεία της. Τριάντα εννέα στο σύνολό τους, και αμμουδερές στην πλειοψηφία τους, άλλες οργανωμένες και άλλες απόμερες, δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τις κοσμοπολίτικες παραλίες των Κυκλάδων.

Οι ντόπιοι θα σας συμβουλεύσουν να επιλέξετε παραλία ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου –κάποια από τις νότιες όταν φυσά βοριάς και κάποια από τις βόρειες για τους νοτιάδες– καθώς τα μελτέμια εδώ δεν αστειεύονται. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα θεωρούταν ότι ο Αίολος κατοικούσε σε ένα από τα βουνά της Τήνου.

Μερικές από τις καλύτερες παραλίες είναι ο Άγιος Πέτρος, η Λιβάδα, η Παχιά Άμμος, που είναι και η πλέον εξωτική του νησιού, αν και συχνά εκτεθειμένη στους βοριάδες, ο Άγιος Φωκάς και ο Άγιος Ρωμανός.

Διαμονή

Στην Τήνο θα βρείτε πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων, για κάθε γούστο και budget. Στη Χώρα λειτουργεί, επίσης, οργανωμένο κάμπινγκ, με δωμάτια και σκηνές.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν τα Tinos Beach Hotel (τηλ.: 22830 22626-9) στα Κιόνια, με 180 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα και σουίτες με κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, ψυγείο και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και Porto Tango Hotel (τηλ.: 22830 24411) στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο διαθέτει δωμάτια με όλες τις απαραίτητες παροχές, καθώς και γυμναστήριο με σάουνα, υδρομασάζ, το νεόχτιστο ”Tango Thalasso Spa Center”, και εστιατόριο με μενού βασισμένο σε βιολογικά προϊόντα.

Φαγητό και διασκέδαση

Εκτός από τις ομορφιές της, η Τήνος έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της μοναδικούς μεζέδες παραδοσιακής κουζίνας. Η έξοδος για φαγητό στο νησί σε γενικές γραμμές θα σας κοστίσει τα αναμενόμενα 20-25 ευρώ το άτομο, ενώ τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές τηνιακές γεύσεις είναι κάθε άλλο παρά λίγα.

Εμείς δοκιμάσαμε και προτείνουμε το Κουτούκι της Ελένης, στη Χώρα, για σπιτικούς μεζέδες –δοκιμάστε μαραθοτηγανίτες οπωσδήποτε–και πρωτότυπες γεύσεις, όπως το κοτόπουλο με μπύρα, και τα Οινομαγειρέματα στον Πάνορμο, για εξαιρετικές ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως η λούτζα, είδος αλλαντικού που θυμίζει προσούτο, και θαλασσινούς μεζέδες.

Όσον αφορά τη βραδινή σας έξοδο, τόσο στη Χώρα όσο και σε αρκετά από τα χωριά θα βρείτε μπαράκια και club που θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δύο από τα καλύτερα είναι ο Κουρσάρος, όπου θα ακούσετε καλή μουσική, με έμφαση στους ροκ ήχους, και ο Κάκτος, από το μπαλκόνι του οποίου θα απολαύσετε εκπληκτική θέα στη φεγγαρόλουστη θάλασσα.

Αξίζει να δείτε:

* Τους αμέτρητους περιστεριώνες του νησιού –λέγεται πως είναι πάνω από 600– εξαίρετο δείγμα παραδοσιακής τηνιακής αρχιτεκτονικής.
* Το Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια
* Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι στην Παναγία της Τήνου, το οποίο φιλοξενεί πλούσια συλλογή εκθεμάτων από την αρχαιότητα, καθώς και ευρήματα από το Ναό του Ποσειδώνα.
* Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών που κατάγονταν από την Τήνο, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος.
* Το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, με έργα και προσωπικά αντικείμενα του φημισμένου γλύπτη, στον Πύργο.
* Το Μαυσωλείο της Έλλης, όπου φυλάσσονται τα οστά των μελών του πληρώματος του καταδρομικού Έλλη, που τορπιλίστηκε το 1940 στο λιμάνι της Τήνου, καθώς και διάφορα αντικείμενα από το ιστορικό καταδρομικό.
* Τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Τήνου, που αριθμεί συνολικά πάνω από 700, με κυριότερη βέβαια την εκκλησία της Παναγίας, στη Χώρα.
* Το σεληνιακό τοπίο στο Βώλακα, αποτέλεσμα ενός μοναδικού παγκοσμίως γεωλογικού σχηματισμού.

(πηγή: www.in2life.gr, 18/9/2006)

Σπήλαια Διρού: Στα ”σπλάχνα” της Μάνης

Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης, η φύση, με ασύγκριτη τέχνη σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές ”κουρτίνες” και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνία, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα.

Η ύπαρξή του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του, μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.

Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα ενώ σήμερα, το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα. Η εξερεύνηση του σπηλαίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα τόσο πάνω πάνω οσο και κάτω από το νερό, με σπηλαιοκαταδύσεις.

Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.

Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο -εξ ού και το όνομα Βλυχάδα- και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι 14 βαθμοί Κελσίου ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται μεταξύ 17-19 βαθμών, χειμώνα-καλοκαίρι.

Οι σχηματισμοί των κρυστάλλων και των ασβεστολιθικών πετρωμάτων χαρακτηρίζονται ως μοναδικοί στον κόσμο, σχηματίζοντας ένα απόκοσμο σκηνικό μέσα στο σπήλαιο, το οποίο αφήνει έκθαμβο τον επισκέπτη. Όπως αναφέρουν και οι βαρκάρηδες που αναλαμβάνουν την περιήγηση, οι ντόπιοι έχουν ονομάσει τους μοναδικούς σχηματισμούς κρυστάλλων που θα συναντήσετε με ονομασίες από την αρχαία μυθολογία, όπως οι Ηράκλειες Στήλες, το πέλμα του Ποσειδώνα, ενώ το αχανές σπήλαιο χωρίζεται και με βάση το κυρίαρχο χρώμα των κρυστάλλων σε ”κόκκινη” αίθουσα, ”λευκή αίθουσα”, ”αίθουσα του ωκεανού” κ.α.

Η τουριστική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα και η περιήγησή τους με βάρκα διαρκεί περίπου μισή ώρα ενώ το μήκος του σπηλαίου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη καθώς συνεχίζεται η εξερεύνηση μέχρι και σήμερα.

Η Αλεπότρυπα
Ενώ το σπήλαιο Βλυχάδα προσελκύει έντονη τουριστική κίνηση λόγω του πρωτοφανούς μεγέθους και των εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών, ένα διπλανό σπήλαιο έκρυβε θησαυρό για τους αρχαιολόγους και μια τραγωδία για τους πρόγονούς μας της Νεολιθικής Εποχής.

Ειδικότερα, η Αλεπότρυπα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα της έρευνας, κατοικήθηκε κατά τη διάρκεια της Νεότερης και Τελικής Νεολιθικής Εποχής (5.400-3.200 π.Χ.) και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, αποθήκη αγαθών, εργαστήριο οικοτεχνικής δραστηριότητας και χώρος ταφής και λατρείας νεκρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ισχυρή σεισμική δόνηση κατά το τέλος της 4ης χιλιετίας προκάλεσε εκτεταμένες αποκολλήσεις βράχων από την οροφή και τα πλευρικά τοιχώματα, σφραγίζοντας την είσοδο του σπηλαίου και εγκλωβίζοντας τους χρήστες του.

(πηγή: www.in2life.gr, 12/9/2006)

Καϊάφας

Ακόμη και ο όρος ”παραλία”, που, τουλάχιστον για το μέσο Έλληνα, εκφράζει μια έκταση η οποία, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετά βίας αγγίζει τα δύο χιλιόμετρα σε μήκος, έχω την εντύπωση ότι το αδικεί αυτό το μέρος. Εντύπωση με την οποία θα συμφωνήσουν όσοι έχουν σταθεί έστω και μία φορά σε κάποιο σημείο της ”παραλίας” προσπαθώντας να διακρίνουν το τέλος της.

Δε θα σας πούμε να μην το κάνετε, γιατί αποκλείεται να αντισταθείτε στον πειρασμό. Όλοι το κάνουν. Θα σας προειδοποιήσουμε, όμως, ότι είναι μάταιο. Η αμμουδιά καλύπτει μια έκταση πενήντα και πλέον χιλιομέτρων –επομένως ο όρος ”ως εκεί που φτάνει το μάτι” είναι μάλλον ανεπαρκής.

Όταν το βλέμμα συνηθίσει την απεραντοσύνη και ο μέχρι προ ολίγου ανυποψίαστος επισκέπτης παραιτηθεί της προσπάθειας να εντοπίσει το τέλος της παραλίας, το περιβάλλον τοπίο αποτελεί την επόμενη έκπληξη. Ένα κατάφυτο πευκοδάσος, που τελειώνει λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, πλαισιώνει σαν κορνίζα τη χρυσαφένια άμμο.

Ακόμη και οι ράγες του τραίνου που το χωρίζουν στα δύο, αποτελώντας το μοναδικό σημάδι ”πολιτισμού” στη γύρω περιοχή, μοιάζουν αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού τοπίου. Τοποθετημένες στο κατάλληλο σημείο, δίπλα στον τελευταίο αμμόλοφο που εμποδίζει τη θέα στη θάλασσα από το δάσος, δίνουν την εντύπωση ότι ήταν πάντα εκεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε για πρώτη φορά την ”παραλία” είναι ο πλέον ανορθόδοξος. Ερχόμενοι από την Τρίπολη, αφήνετε πίσω σας την πόλη της Ζαχάρως και, όταν δείτε στα δεξιά του δρόμου τη λίμνη του Καϊάφα, αναζητάτε έναν από τους χωματόδρομους στα αριστερά, που οδηγούν στα ξέφωτα του δάσους. Αφήνετε το αυτοκίνητο σε ένα από αυτά και συνεχίζετε το μονοπάτι με τα πόδια. Θα καταλάβετε ότι είστε κοντά στην παραλία από τα τροχόσπιτα με ξένες πινακίδες και τις σκηνές που θα πληθαίνουν όσο προχωράτε.

Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη διαδρομή –που δε διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά– θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το καταπράσινο δάσος, να διασχίσετε τις γραμμές του τραίνου, να σκαρφαλώσετε τους αμμόλοφους που το χωρίζουν από τη θάλασσα και να εκτιμήσετε, έτσι, τη συνολική ομορφιά του τοπίου.

Περιττό, βέβαια, να πούμε ότι το θέαμα που θα αντικρίσετε από την κορυφή του τελευταίου αμμόλοφου –που είναι και το μοναδικό σημείο από το οποίο φαίνεται η θάλασσα– θα σας κόψει την ανάσα. Η ”παραλία” βραβεύεται με γαλάζια σημαία κάθε χρόνο από την καθιέρωση του προγράμματος –χωρίς, βέβαια, να έχει ανάγκη την πιστοποίηση για να αποδείξει την αξία της.

Οι λουόμενοι που θα συναντήσετε θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, παρέες τουριστών που θα έχουν κατασκηνώσει σε κάποιο από τα ξέφωτα και θα σας πουν ”kalispera” με ιδιάζουσα προφορά περνώντας δίπλα σας. Οι Έλληνες θα βρίσκονται μάλλον σε κάποιο κοσμικό θέρετρο –προσωπικά δε συνάντησα ούτε έναν.

Εννοείται ότι δε φεύγετε σε καμία περίπτωση από την ”παραλία” πριν το ηλιοβασίλεμα –ούτε κατά τη διάρκειά του, βέβαια, αλλά αυτό δε χρειάζεται να το επισημάνουμε, καθώς δεν πρόκειται να σας περάσει καν από το μυαλό– το οποίο είναι, χωρίς υπερβολές, ένα από τα μαγευτικότερα που έχουμε δει ποτέ.

Στην απίθανη περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις, διασχίζετε και πάλι το δάσος, περνάτε απέναντι το δρόμο και βρίσκεστε στη μοναδικής ομορφιάς λίμνη του Καϊάφα. Δημιουργημένη από ένα σεισμό, τον 6ο αιώνα π.Χ., η λίμνη καλύπτει μια έκταση που εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων και πλάτος 600 μέτρων. Σύμφωνα με ορισμένες διηγήσεις των ντόπιων, όταν τα νερά είναι πολύ καθαρά, στο βυθό της διακρίνονται τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης.

Η λίμνη φημίζεται κυρίως για τα ιαματικά λουτρά της, τα οποία πηγάζουν από το σπήλαιο των Ανυγρίδων Νυμφών, έχουν σταθερή θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο και θεωρείται ότι θεραπεύουν αποτελεσματικά ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών και παθήσεων. Είναι, όμως, και ένας σημαντικός υδροβιότοπος, που φιλοξενεί διάφορα είδη ψαριών, ζώων και πουλιών.

Info
* Για να φτάσετε εδώ από την Αθήνα, η διαδρομή που περνά από την Τρίπολη ”συμφέρει” χιλιομετρικά σε σχέση με αυτή μέσω Πάτρας.

* Η περιοχή ενδείκνυται και για... sightseeing, καθώς απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από την αρχαία Ολυμπία, ενώ βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

* Η πλησιέστερη πόλη είναι η Ζαχάρω, όπου θα βρείτε και οργανωμένη παραλία με beach bar και εστιατόρια, η οποία ουσιαστικά αποτελεί προέκταση της παραπάνω ”παραλίας”.

* Για τη διαμονή σας, εννοείται ότι η περιοχή ενδείκνυται για κάμπινγκ. Αν, όμως, η ιδέα δε σας ενθουσιάζει, στη Ζαχάρω θα βρείτε πληθώρα ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων. Δύο από τα καλύτερα είναι το Theodore (τηλ.: 26250 31724) το οποίο διαθέτει δωμάτια εξοπλισμένα με air condition, τηλεόραση, ψυγείο, κουζίνα και θέα στη θάλασσα –η οποία βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων– και το Banana Place (τηλ.: 26250 34400) που προσφέρει, μεταξύ άλλων, εξωτερική πισίνα και χώρους άθλησης.

* Εάν δε συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από την πολυτέλεια 5 αστέρων στη διαμονή σας, τα μοναδικά θέρετρα Grecotel Olympia Riviera Resort και Aldemar Olympian Village απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα οδήγησης.

(πηγή: www.in2life.gr, 7/9/2006)

Νότια Κρήτη

Το πιθανότερο είναι πως η φήμη της ομορφιάς της Νότιας Κρήτης έχει φτάσει και στα αυτιά αυτών που δεν είχαν έως τώρα την ευκαιρία να την επισκεφτούν. Παραλίες που μοιάζουν εξωτικές, φοίνικες... και πολύ φαγοπότι σε καλούν σαν σύγχρονες σειρήνες.

Χρησιμοποιήσαμε την Ιεράπετρα ως ”βάση” και από εκεί οργανώσαμε περιηγήσεις στη νότια και τη νοτιοδυτική Κρήτη. Βέβαια, το μέγεθος του νησιού είναι τέτοιο που δεν είναι δυνατόν για τον επισκέπτη να το γυρίσει όλο- εκτός εάν δεν έχει πάρει άδεια από τη δουλειά του, αλλά βγήκε οριστικά στη σύνταξη!

Αποφύγαμε τους κλασικούς τουριστικούς προορισμούς και προτιμήσαμε κυρίως τη νότια Κρήτη, κάνοντας το λάθος όμως να μην χρησιμοποιήσουμε την Εθνική Οδό αλλά το ελλιπές οδικό δίκτυο στο νότο, κάτι που είχε σημαντικές επιπτώσεις στους χρόνους των διαδρομών. Ευτυχώς αποζημιωθήκαμε από τα υπέροχα κρητικά τοπία.

Σε γενικές γραμμές, το μέγεθος του νησιού είναι τέτοιο που παρά την -έντονη- τουριστική κίνηση, είναι πολύ εύκολο να συναντήσετε ερημικές και όχι δύσβατες παραλίες με έντονη φυσική ομορφιά. Το Βάι είναι ένα σκηνικό μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ενώ τα χωριά στα βουνά της Κρήτης -και κυρίως στον Ψηλορείτη- δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού.

Ιεράπετρα

Οι παραλίες της Ιεράπετρας βραβεύτηκαν για το 2002 με 10 ”Γαλάζιες Σημαίες” πληρώντας τα κριτήρια που τίθενται σχετικά με την καθαριότητα, την οργάνωσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικά η παραλία της Χρυσής ψηφίστηκε φέτος η έκτη καλύτερη και καθαρότερη παραλία της Ελλάδας, σε ηλεκτρονική ψηφοφορία που έχει καθιερώσει η Δημοτική Επιχείρηση Ενημέρωσης Προβολής και Ποιοτικού Ελέγχου του Δήμου Αθηναίων.

Η Χρυσή είναι ένας προορισμός που προτείνεται από όλους τους τουριστικούς οδηγούς και όχι άδικα. Το καραβάκι αναχωρεί καθημερινά από την Ιεράπετρα για να σας οδηγήσει επτά μίλια νότια, σε ένα νησάκι καλυμμένο με κεδρόδασος και περιστοιχισμένο από παραλίες στρωμένες με ροζ θραύσματα οστράκων.

Κούτσουρας

Πάνω στο νότιο άξονα, λίγα χιλιόμετρα πριν το Μακρύ Γιαλό και 41 περίπου χιλιόμετρα από τη Σητεία βρίσκεται ο Κούτσουρας, το πιο καινούργιο από τα χωριά της επαρχίας. Η ραγδαία ανάπτυξη του οικισμού κατά τη δεκαετία του 1980 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικού τουριστικού κέντρου.

Πρόκειται για μια υπέροχη παραλία με σκούρο σταχτί μοναδικό βότσαλο που βρίσκεται απλωμένο στα πλάτη της με τα πεντακάθαρα γαλανοπράσινα νερά και με τα παχύσκιωτα αλμυρίκια αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους επισκέπτες. Η παραλία είναι δικαίως βραβευμένη με γαλάζιες σημαίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ιδιαίτερα προσεγμένα και με καλή σχέση ποιότητας/τιμής είναι και τα πάμπολλα ταβερνάκια πάνω ακριβώς από τη θάλασσα.

Αγία Γαλήνη-Άγιος Παύλος

Πίσω από το προφυλαγμένο λιμάνι, αμμόλοφοι τριάντα μέτρων και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα πίσω από την Τριόπετρα. Το ανέβασμα του αμμόλοφου στην επιστροφή δεν είναι και ότι ευκολότερο, ειδικά όταν ο ήλιος καίει – και καίει πολύ εδώ.

Ακριβώς πριν τον Αγιο Παύλο Ρεθύμνου, στρίβετε δεξιά και προχωράτε για λίγο στο χωματόδρομο μέχρι το τέρμα του. Εδώ θα βρεθείτε στην κορυφή ενός μεγάλου αμμόλοφου (όσο απόλαυση είναι η κατάβασή του με…κουτρουβάλημα, τόσο δύσκολη είναι η ανάβαση, ειδικά εάν φυσάει δυνατά και σηκώνει άμμο). Από κάτω σας εκτείνεται μια υπέροχη, ”παρθένα” παραλία, από τις πιο όμορφες στην Κρήτη. Πρόβλημα είναι τα δυνατά μελτέμια.
Βάι

Το Βάι είναι η ελληνική απάντηση στους τροπικούς προορισμούς του εξωτερικού. Το μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη φοινικοδάσος αποτελεί ιδανικό σκηνικό και παράλληλα, προστατεύει με τη σκιά του τους λουόμενους στα κρυστάλλινα νερά της λουτρόπολης. Γιατί φοινικιές θα βρείτε και αλλού στον κόσμο, αλλά πού αλλού θα μπορέσετε να τους συνδυάσετε με ρακές και μεζέδες;

Πρέβελη

Η Μονή Πρέβελης περιβάλλεται από ένα τοπίο που, σαν την Αγία Άννα στην Αμοργό, σε κάνει να σκέφτεσαι μήπως έχει έλθει η ώρα να εγκαταλείψεις τα εγκόσμια. Το ποτάμι ξεπροβάλλει σαν γαλάζιο φίδι από το φαράγγι και χύνεται στη θάλασσα μπροστά στα μάτια σου, ενώ οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού παραπέμπουν σε ..τροπικότερους προορισμούς.

Ζάκρος

Αν ακολουθήσετε την δίωρη διαδρομή μέσα από το ”φαράγγι των νεκρών” θα αποζημιωθείτε με την υπέροχη παραλία αλλά και το μινωικό παλάτι της Ζάκρου που καταστράφηκε το 1450 π.Χ., πιθανόν από μια έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας.

Ξερόκαμπος

Ο Ξερόκαμπος είναι διάσημος για τις πανέμορφες παρθένες παραλίες του, αλλά και τα κρίνα που φυτρώνουν πάνω στην αμμουδιά. Το τοπίο αποζημιώνει για τη δύσκολη διαδρομή. Στις παραλίες του Ξερόκαμπου μπορείτε να απολαύσετε, εκτός από την υπέροχη θάλασσα, και το φρέσκο ψάρι στις ταβέρνες που υπάρχουν. Μπορείτε ακόμα να διανυκτερεύσετε, αφού υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Κέρδος είναι η υπέροχη ανατολή.

Λίμνη Κουρνά (από σπόντα)

Η λίμνη του Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη με φρέσκο νερό στην Κρήτη. Βρίσκεται στους πρόποδες των Λευκών Ορέων και φιλοξενεί πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το νερό της λίμνης αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με το πώς το φωτίζει ο ήλιος. Το βάθος της λίμνης είναι ιδιαίτερα μεγάλο (εικάζεται ότι παρά τις προσπάθειες δεν έχει εντοπιστεί ο βυθός της).

Σε όσους αρέσει το παραπέντε, η λίμνη του Κουρνά, με τα δυνατά ρεύματα αέρα που δημιουργούν τα γύρω βουνά μπορεί να εξασφαλίσει μια μοναδική πτήση. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε θαλάσσια ποδήλατα (τα μοναδικά που έχω δει με τέντες για τον ήλιο) ή κανό και να απολαύσετε αμεσότερα τη γοητεία αυτού του ειδυλλιακού τοπίου.

(πήγή: www.in2life.gr, 4/9/2006)

Passport - Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος 2006

Το τελευταίο έτος η επίσκεψη στις περιβόητες φαβέλες του Ρίο έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς, αν βρεθείτε στη μαγευτική βραζιλιάνικη πόλη μπορείτε να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο www.bealocal.com STOP Νέα τουριστική κάρτα άρχισε να ισχύει από τις 21/4 στη Ρώμη με κόστος 18 € και καλύπτει τις εισόδους σε δυο αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία της επιλογής σας και απεριόριστη χρήση μετρό και λεωφορείων STOP Προορισμός Ιαπωνία: ενδεικτικά κόστη για Ιαπωνία, Youth Hostel 15 €, Σούσι 12 τεμάχια 5,10 €, Μπολ με noodles 2,50 €, 24 ώρες pass για το μετρό 4,90 €, μοσχαρίσια μπριζόλα 1,21 € STOP Η φτηνότερη λύση για τη μεταφορά από το αεροδρόμιο Narita στο κέντρο του Τόκυο είναι το τραίνο της Keisei Limited Express με 1000 γιεν (4,90 €) STOP Το pass των Ιαπωνικών σιδηροδρόμων για μια εβδομάδα απεριόριστων διαδρομών κοστίζει περίπου 200 € STOP Η ψαραγορά του Τόκιο (με τους διάσημους τόνους) είναι ανοικτή για επίσκεψη από τις 05:30 STOP Το εισιτήριο για τους αγώνες sumo (basho) κοστίζουν 14 € STOP Οδηγίες για φτηνές πτήσεις: Προτιμήστε τις αεροπορικές πτήσεις μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης, τις πολύ πρωινές ή βραδινές, εκτός περιόδων διακοπών ή αργιών (στην Ελλάδα ή τη χώρα προορισμού), προτιμήστε τις on-line κρατήσεις που συχνά προσφέρουν εκπτώσεις, κάντε τις κρατήσεις σας αρκετά νωρίς STOP Προορισμός Πολωνία: Χαμηλές τιμές (περίπου το μισό των ελληνικών), ιδιαίτερα φιλικοί κάτοικοι, πόλεις κοσμήματα (Κρακοβία, Γκντάνσκ, Βαρσοβία), εύκολες μετακινήσεις με τραίνο, πολύ όμορφη εξοχή και χωριά. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι οι νέοι τουριστικοί προορισμοί. STOP Προετοιμάστε το ταξίδι σας στα Φόκλαντς, www.tourism.org.fk STOP Το διευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 επεκτάθηκε και στην Κύπρο και ιδιαίτερα στο όρος Τρόοδος STOP Ο ιός των κουνουπιών Chikungunya παρουσιάστηκε με πλήθος κρουσμάτων στο Μαυρίκιο, Μαδαγασκάρη, Σεϋχέλλες και στα νησιά Ρενιόν STOP Κρούσματα Cryptosporidiosis (ασθένεια με διάρροια και άλλες αναταραχές του πεπτικού) εμφανίστηκαν στην Μποτσουάνα STOP Πέντε κρούσματα με σοβαρά προβλήματα δηλητηρίασης αναφέρθηκαν στο Βόρνεο. Προσοχή στην προσωπική υγιεινή και στους κανόνες υγείας STOP Στην Αφρικανική ήπειρο (Μπουργίνα Φάσο, Πράσινο Ακρωτήριο, Νίγηρας, Γουινέα, Κένυα, Ουγκάντα, Ακτή Ελεφαντόδοντου) κατεγράφησαν πλήθος κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Επίσης Χολέρα στην Μοζαμβίκη και την Αγκόλα STOP Δάγκειος Πυρετός παρουσιάστηκε στην Παραγουάη, Ινδονησία, Μαδαγασκάρη, Μαλβίδες και Βιετνάμ STOP Αν φτάσετε στο Μπουένος Άϊρες δοκιμάστε μια ημερήσια ποτάμια εκδρομή στην Ουραγουάη με υδροπτέρυγο, www.buquebus.com STOP Τα περισσότερα Ισπανικά μουσεία προσφέρουν δωρεάν είσοδο σε κατοίκους χωρών μελών της Ε.Ε., να έχετε πάντα το διαβατήριό μαζί σας STOP Οι Γαλλικοί σιδηρόδρομοι προσφέρουν επιβράβευση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με γενναίες εκπτώσεις, μέσω της επιλογής Dernier Minute, στο site www.voyages-sncf.com STOP Οι Γερμανικοί σιδηρόδρομοι προσφέρουν το εισητήριο Happy Weekend Ticket για ταξίδια οπουδήποτε στη χώρα με κόστος 30 € STOP Περισσότερες από 1000 ιαπωνικές οικογένειες φιλοξενούν δωρεάν κάθε χρόνο ξένους επισκέπτες με το πρόγραμμα Home Visit System, ρωτήστε στην πρεσβεία της Ιαπωνίας.

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmos Travel - Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος 2006