Disneyland Paris

Όταν τα παιδιά ονειρεύονται, όλα είναι στολισμένα με χρυσόσκονη, είναι μαγικά! Όταν όμως ονειρεύονται οι ”μεγάλοι” αυτή η μαγεία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Όσοι από εσάς έχετε παιδιά, θα περάσετε εξαιρετικά, αφού θα ξετρελαθούν με τον παραμυθένιο κόσμο του Μίκυ και της Μίνι, θα απολαύσουν τα περιπετειώδη παιχνίδια και τις εντυπωσιακές προβολές και θεατρικές παραστάσεις και θα ”χαθούν” στο ονειρεμένο τοπίο.

Όσοι όμως δεν έχετε παιδιά είστε λίγο άτυχοι γιατί θα βρεθείτε στην δύσκολη θέση να... αφήσετε για πρώτη φορά μετά από καιρό τον εαυτό σας ελεύθερο! Θα νιώσετε ακόμα περισσότερη χαρά και συγκίνηση που θα έρθετε σε επαφή με ένα κόσμο, όπως εσείς τον γνωρίσατε, στην ’χάρτινη’, μη ψηφιακή μορφή του, όταν τα κόμιξ πραγματικά σας έκαναν να γελάτε και να χαλαρώνετε.

Το χαρούμενο περιβάλλον θα ξυπνήσει αναμνήσεις καλά κρυμμένες στην παιδική σας εποχή και, το κυριότερο, δε θα νιώσετε καμία αμηχανία όταν αρχίσετε να αντιδράτε ανάλογα γιατί αυτός ακριβώς θα είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας εκεί! Να ξαναγίνετε παιδιά!

Τώρα, λοιπόν, αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει κα φανταστείτε: το πάρκο της Disneyland αποτελείται από πέντε ”χώρες”. Η πρώτη μπαίνοντας είναι η κεντρική λεωφόρος της Αμερικής του 1900, και το σκηνικό είναι μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ανάλογο. Μετά ακολουθούν οι χώρες της Φαντασίας, με το υπέροχο κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, η χώρα των Συνόρων, με τα εξωτικά τοπία, η χώρα της Περιπέτειας, με το πιο γρήγορο τρενάκι στο ’Βουνό του Μεγάλου Κεραυνού’ και η χώρα των Ανακαλύψεων, για όσουν αγαπούν τις εξερευνήσεις.

Λέγεται πως η πιο θεαματική και δημοφιλής ατραξιόν είναι ο μικρόκοσμος ”Ιt’s a small world”, όπου το παραμύθι συναντά την τεχνολογία των animation. Εμείς όμως εντυπωσιαστήκαμε με τις περιπέτειες στους ”Πειρατές της Καραϊβικής”, ενώ οι πιο θαρραλέοι έσπευσαν στο ”Space Mountain: Mission 2”, όπου με ένα βαγόνι-πύραυλο απογειώνεσαι στο... σύμπαν!

Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Επιβάλλεται, επίσης, μία βόλτα στο πάρκο των στούντιος του Walt Disney καθώς και η παρακαλούθηση της ολοζώντανης παρέλασης όλων των χαρακτήρων της Disney, μέσα σε τραγούδια και χορό.

Και στο τέλος της μέρας, αφού θα έχετε απολαύσει κάθε είδους λιχουδιά στα κουκλόσπιτα-εστιατόρια του πάρκου, αφού θα έχετε παραδοθεί στην αγορά μικρών και μεγάλων αναμνηστικών (θα σας ξετρελλάνουν οι αποκριάτικες στολές), ετοιμαστείτε να βυθιστείτε ακόμα περισσότερο στο όνειρο μένοντας σε ένα από τα παλάτια-ξενοδοχεία του πάρκου (π.χ. το Prestige Delux). Τα δωμάτια θα σας κάνουν να νιώσετε πως πρωταγωνιστείτε σε κάποιο τρισδιάστατο παραμύθι, από το οποίο δε θα θέλετε να ξεφύγετε ποτέ.

Τώρα θα σκέφτεστε βέβαια το κόστος όλων αυτών, και δε θα έχετε και άδικο, οι τιμές είναι αρκετά υψηλές. Εμείς σας προτείνουμε να βρείτε κάποιο πακέτο που θα αντιποκρίνετε στις ”αντοχές” και τις απαιτήσεις σας μέσω κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου.

Από τις δελεαστικότερες προτάσεις μεμονομένων ταξιδιών στη Disneyland είναι αυτή του Manessis Travel, η οποία περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης, δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 ή 4 αστέρων και είσοδο στα πάρκα, σε τιμές που ξεκινούν από 370 ευρώ το άτομο. Το Heronia Travel προσφέρει επίσης μεμονομένα πακέτα, που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχείο της επιλογής σας και εισιτήρια εισόδου στα πάρκα, σε τιμές που ξεκινούν από 303 ευρώ κατ’ άτομο.

Το πρακτορείο 24 Hours προσφέρει πακέτο πέντε διανυκτερεύσεων στο Παρίσι, εκ των οποίων οι δύο στη Disneyland, στην τιμή των 890 ευρώ κατ’ άτομο.

Διαμονή
Το πάρκο της Disneyland περιλαμβάνει 14 συνολικά ξενοδοχεία, για κάθε γούστο και... budget. Δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι το πολυτελέστατο Disneyland Hotel, στην είσοδο του πάρκου, με δωμάτια και σουίτες διακοσμημένα σε βικτωριανό στυλ και όλες τις παροχές ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων, και το νεοϋρκέζικου στυλ Disney’s Hotel New York, με Art Deco δωμάτια και σουίτες και, βέβαια, όλες τις απαραίτητες παροχές. Οι τιμές αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 415 και 295 ευρώ αντίστοιχα, για δύο διανυκτερεύσεις κατ’ άτομο, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στο πάρκο.

Φαγητό και διασκέδαση
Περισσότερα από 50 εστιατόρια συμπληρώνουν ιδανικά την παραμονή σας στο πάρκο, προσφέροντας πληθώρα γευστικών επιλογών, από αμερικανική, γαλλική και διεθνή κουζίνα μέχρι μεξικάνικες νοστιμιές, θαλασσινές σπεσιαλιτέ και, βέβαια, το αγαπημένο των παιδιών fast food.

Εμείς ξεχωρίσαμε και προτείνουμε τα stylish Blue Lagoon, με θαλασσινές νοστιμιές και πιάτα εμπνευσμένα από την Καραϊβική και Manhattan Restaurant, με ντεκόρ που παραπέμπει στην Αμερική των ’30s και δημιουργική κουζίνα που συνδυάζει γαλλικές συνταγές με πιάτα από την Ιταλία, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Υπολογίστε περίπου 30 ευρώ το άτομο, για καθένα από αυτά. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε το εμπνευσμένο από τη ζωή του ίδιου του Disney, ”Walt’s, An American Restaurant”, με προσωπικά αντικείμενα του ίδιου και fusion κουζίνα -περίπου 25 ευρώ το άτομο.

Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με το γεύμα δίπλα στους αγαπημένους τους ήρωες, αλλά και τις αμέτρητες επιλογές pizza που προσφέρει το Cafe Mickey, το οποίο διαθέτει και πιάτα διεθνούς κουζίνας, (υπολογίστε περίπου 25 ευρώ το άτομο) αλλά και με την πιτσαρία του Συνταγματάρχη Hathi, από το Βιβλίο της Ζούγκλας (περίπου 12 ευρώ το άτομο). Για παγωτό, κατευθυνθείτε στο Fantasia Gelati.

Όσον αφορά τη βραδινή σας διασκέδαση, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ 9 διαφορετικών μπαρ, από το στυλάτο New York City Bar του Disney’s Hotel New York και το αποικιακού τύπου Captain’s Quarters μέχρι το Sports Bar με τις ζωντανές αναμεταδόσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων και το παραδοσιακά αμερικανικό Billy Bob’s Country Western Saloon, με ζωντανή country μουσική.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το πάρκο της Disneyland συνδέεται με τακτική συγκοινωνία με το Παρίσι, από το οποίο απέχει περίπου 32 χιλιόμετρα. Η είσοδος για τους ενήλικες κοστίζει 27 ευρώ και για τα παιδιά 23 ευρώ, ενώ διατίθενται και passes τριών ημερών, προς 73 και 62 ευρώ αντίστοιχα. Το πάρκο λειτουργεί καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Γράφοντας αυτό το άρθρο αναπολώ το δικό μου ταξίδι στη Eurodisney. Πρόκειται για μια εμπειρία που όσο κράτησε με γέμισε χαρά και που είμαι σίγουρη πως θα επαναλάβω στο μέλλον. Προς το παρόν έχετε προτεραιότητα εσείς! Καλές διακοπές λοιπόν!

(πηγή: www.in2life.gr, 31/10/2006)

Διεθνής κώδικας σημάτων με σημαίες






Εδώ κάθε σημαία αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο γράμμα και στο ανταποκρινόμενο μονογραμματικό σήμα. Οι σημαίες γράμματα και τα τριγωνικά νούμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδιασμό των 2 ή περισσοτέρων έτσι ώστε να επιτρέπεται η ανταλλαγή πολλών μυνημάτων.

Αυτές οι πληροφορίες προήλθαν απο το Διεθνή Κώδικα Σημάτων του 1999 (International Code of Signal, Pub.102 from the National Imagery and Mapping Agency) ο οποίος περιέχει τον πλήρη κώδικα.

Ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο

Για το ταξίδι σας είναι απαραίτητα:

Διεθνής άδεια οδήγησης
Σε ορισμένα κράτη της Ευρώπης που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και σε όλες της χώρες των άλλων ηπείρων, χρειάζεστε τη διεθνή άδεια οδήγησης προκειμένου να οδηγήσετε αυτοκίνητο, είτε το δικό σας είτε ενοικιαζόμενο.
Η διεθνής άδεια οδήγησης χορηγείται αυθημερόν από τα κατά τόπους Γραφεία της ΕΛΠΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τη διαδικασία έκδοσης μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο της ΕΛΠΑ στη διεύθυνση: http://www.elpa.gr


Διεθνές πιστοποιητικό αυτοκινήτου (πολύπτυχο)
Στα κράτη της Ασίας και της Αφρικής (όχι της Ευρώπης) απαιτείται από τις εκεί τελωνειακές αρχές, κατά την είσοδο ενός αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, το διεθνές πιστοποιητικό πορείας (πολύπτυχο). Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από την ΕΛΠΑ αυθημερόν, με την προσκόμιση της ελληνικής άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και της ταυτότητας του ιδιοκτήτη του. Στοιχίζει 105 ΕΥΡΩ και καλύπτει πολλαπλά ταξίδια (10 για Ι.Χ. αυτοκίνητα και 25 για φορτηγά) που θα πραγματοποιηθούν μέσα σ· ένα δωδεκάμηνο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και το δικτυακό τόπο της ΕΛΠΑ στη διεύθυνση: http://www.elpa.gr

Διεθνής ασφάλιση
Από την ασφαλιστική εταιρία που καλύπτει το αυτοκίνητό σας πρέπει να προμηθευθείτε το διεθνές ασφαλιστήριο (πράσινη κάρτα) που ενδέχεται να σας ζητηθεί στα σύνορα του ξένου κράτους.

Οδική βοήθεια
Αν, οδηγώντας στο εξωτερικό, χρειασθείτε κάποια πληροφορία ή οδική βοήθεια για το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Εθνική Λέσχη Αυτοκινήτου ή Τουρισμού της συγκεκριμένης χώρας, εφ' όσον είσαστε συνδρομητές στην ΕΛΠΑ. Θα εξυπηρετηθείτε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο μόνο αν έχετε εφοδιασθεί με το βιβλιάριο Διεθνούς Αυτοκινητιστικής Εξυπηρέτησης (ΔΑΕ) που διατίθεται από τα κατά τόπους γραφεία της ΕΛΠΑ αντί 20 ΕΥΡΩ.

(πηγή: Υπουργείο Μεταφορών, www.yme.gr)

Υπερπόντιες κτήσεις και εξαρτημένα εδάφη χωρών του κόσμου

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΓΟΥΑΔΕΛΟΥΠΗ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΓΑΛΛΙΚΗ ΓΟΥΙΑΝΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΡΕΟΥΝΙΟΝ, ΑΦΡΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΜΑΓΙΟΤ, ΑΦΡΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΊΑ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΓΟΥΟΛΙΣ ΚΑΙ ΦΟΥΤΟΥΝΑ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ Υπερπόντιοι Νομοί ΣΑΙΝΤ ΠΙΕΡ & ΜΙΚΕΛΟΝ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΔΑΝΙΑ
Αυτοδιοικούμενα τμήματα της Δανικής Επικράτειας ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕΣ , ΕΥΡΩΠΗ
Αυτοδιοικούμενα τμήματα της Δανικής Επικράτειας ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, ΕΥΡΩΠΗ

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΟΙ ΝΗΣΟΙ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΑΜΟΑ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΓΚΟΥΑΜ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΗΣΟΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΜΑΡΙΑΝΕΣ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΠΑΛΑΟΥ, ΩΚΕΑΝΙΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Εξαρτώμενα Εδάφη ΓΚΟΥΕΡΝΣΕΙ, ΕΥΡΩΠΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Εξαρτώμενα Εδάφη ΤΖΕΡΣΕΥ, ΕΥΡΩΠΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Εξαρτώμενα Εδάφη ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ, ΕΥΡΩΠΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Εξαρτώμενα Εδάφη ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΜΑΝ, ΕΥΡΩΠΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΑΝΓΚΟΥΙΛΛΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΝΗΣΟΙ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΗΣΙΑ ΚΕΙΜΑΝ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΜΟΝΤΣΕΡΑΤ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΗΣΙΑ ΤΕΡΚΣ ΚΑΙ ΚΕΙΚΟΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΒΕΡΜΟΥΔΕΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΗΣΙΑ ΦΩΚΛΑΝΤ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΗΣΙΑ ΠΙΤΚΑΙΡΝ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Υπερπόντιες Κτήσεις ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΑΦΡΙΚΗ

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΗΣΙΑ ΚΟΥΚ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Υπερπόντιες Κτήσεις ΝΙΟΥΙ, ΩΚΕΑΝΙΑ
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Υπερπόντιες Κτήσεις ΤΟΚΕΛΑΟΥ, ΩΚΕΑΝΙΑ

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΑΡΟΥΜΠΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ Υπερπόντιες Κτήσεις ΟΛΛΑΝΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΛΕΣ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ελβετία

ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Αν και οφείλει τη φήμη της στο εαρινό φεστιβάλ, προσφέρεται περισσότερο για καλοκαιρινές διακοπές(παρόλη τη βορινή της θέση, είναι η θερμότερη περιοχή της Ελβετίας). Οι ντόπιοι κάνουν βόλτες πάνω κάτω στο Ρήνο, δροσίζονται σε κάποιο από τα πολλά σιντριβάνια της πόλης ή τρωγοπίνουν καθιστοί στα πεζοδρόμιά της. Στη βόρεια όχθη βρίσκεται η Kleinbasel (η μικρή Βασιλεία). Το πρόθεμα Klein ήταν ένας υποτιμητικός χαρακτηρισμός και απευθυνόταν στην εργατική τάξη που κατοικούσε εκεί. Στο ίδιο κλίμα είναι και η προτομή του «Βασιλιά με τη γλώσσα», που δείχνει έναν βασιλιά να βγάζει τη γλώσσα του στο βορρά και να κοροϊδεύει

Στη πλατεία μπορείτε να δείτε το κατακόκκινο δημαρχείο, που χρονολογείται από το 16ο αι. Αν κατευθυνθείτε δυτικά θα περάσετε από την παλιά συνοικία των καλλιτεχνών και θα φτάσετε στη παλιά πύλη της πόλης ηλικίας 600 ετών.

Επισκεφθείτε το μουσείο Jean Tinguely, που είναι αντάξιο του μεγάλου γλύπτη. Τα περισσότερα έργα εδώ τρίζουν, τρέμουν και στροβιλίζονται μόλις τα ακουμπήσει κάποιος. Είναι κρίμα γιατί μόνο λίγα από αυτά μπορείτε να αγγίξετε. Το Klamauk, ένα πειραγμένο τρακτέρ που βγάζει ήχους, χορεύει και τραγουδάει και χρησιμοποιήθηκε στη κηδεία του δημιουργού του.

Το φεστιβάλ της Βασιλείας ξεκινάει τη Δευτέρα μετά την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής στις 4.00 π.μ. ακριβώς. Τα φώτα των δρόμων σβήνουν χωρίς καμία προειδοποίηση και η πομπή ξεκινάει την πορεία της στο κεντρικό τμήμα της πόλης. Οι συμμετέχοντες φορούν περίτεχνες φορεσιές και μάσκες. Μερικοί κρατούν τεράστια ζωγραφισμένα φανάρια και κάποιοι παίζουν τύμπανα και λαούτα. Τα μπαρ μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα και νυχτερινά δρομολόγια τρένων φέρνουν κόσμο στη πόλη από τα γύρω μέρη. Οι εκδηλώσεις τελειώνουν το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης τεράστια άρματα γυρίζουν στο δρόμο και πετάνε στο κόσμο φρούτα, λουλούδια, κομφετί και ζαχαρωτά. Το απόγευμα της Τρίτης παρελαύνουν τα παιδιά.

Η δεύτερη μεγάλη γιορτή είναι Vogel Gryff, στο τέλος Ιανουαρίου. Η συμβολική της σημασία είναι ότι διώχνει το χειμώνα. Οι τρεις πρωταγωνιστές –ο γρύπας, ο πρωτόγονος και το λιοντάρι- χορεύουν στο ρυθμό των τύμπανων πάνω σε μια σχεδία στο Ρήνο και κάποια στιγμή βγαίνουν στη στεριά.

Ο Μέλανας Δρυμός πήρε το όνομά του από τα σκουρόχρωμα φύλλα που έχουν τα αειθαλή του δέντρα. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο Μέλανας Δρυμός είναι η πατρίδα του γνωστού μας κούκου, του ρολογιού με το πουλάκι. Βρίσκεται ανατολικά του Ρήνου, ανάμεσα στη Βασιλεία και Καρλσρούη. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα. Στο Triberg θα δείτε τα δυο μεγαλύτερα ρολόγια – κούκους στο κόσμο, σε μέγεθος σπιτιού. Εδώ υπάρχουν επίσης οι ψηλότεροι καταρράκτες της Γερμανίας: το νερό πέφτει από 163 μ. σε επτά επίπεδα.

ΔΟΥΝΑΒΗΣ
Ο Δούναβης πηγάζει από το Μέλανα δρυμό και φτάνει ως τη Μαύρη Θάλασσα. Τα εδάφη γύρω από το ποτάμι προσφέρονται για πεζοπορίες και περιηγήσεις με ποδήλατο ή μοτοσικλέτα

BADEN
Το Baden είναι ένα σπα παλαιού τύπου, από τους Ρωμαϊκούς χρόνους οι άνθρωποι έρχονταν εδώ για να κάνουν ένα διάλειμμα από τα άγχη της καθημερινής ζωής και να ωφεληθούν από τα θεραπευτικά ιαματικά λουτρά. Θα βρείτε 19 θειούχες πηγές που πιστεύετε ότι βοηθούν στους ρευματισμούς και στη θεραπεία αναπνευστικών, καρδιαγγειακών και κάποιων νευρολογικών παθήσεων.

Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε μια σκεπαστή γέφυρα και σπίτια με κλιμακωτές τριγωνικές σκεπές. Πηγαίνετε δίπλα στο πύργο της πόλης και ανεβείτε τα εκατοντάδες σκαλοπάτια για τη κορυφή του λόφου, θα σας αποζημιώσει η θέα.

ΛΟΥΚΕΡΝΗ
Το πρώτο κτίριο της Λουκέρνης ήταν ένα παρεκκλήσι όπου ο μύθος λέει ότι ένας άγγελος υπέδειξε το σημείο αυτό στους πρώτους εποίκους της περιοχής. Η τοποθεσία είναι ένας επίγειος παράδεισος, αγκαλιασμένη από μια γραφική λίμνη και περιστοιχισμένη από βουνά.

Επί αιώνες τα πλούτη χαϊδεύουν τους κατοίκους της περιοχής, που δε γνώρισαν ποτέ φτώχεια και στερήσεις.

Οπωσδήποτε πρέπει να περάσετε πάνω από τη ξακουστή γέφυρα της Λουκέρνης. Η οκτάγωνη δεξαμενή του νερού παραμένει όπως ήταν, αλλά τα πλευρικά στηρίγματα και η τριγωνική σκεπή καταστράφηκαν από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκαν.

Δείτε το Μνημείο του Λέοντος αφιερωμένο στους Ελβετούς στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη του1792. Κάποτε ο Μάρκ Τουαίην αποκάλεσε αυτό το σκαλιστό λιοντάρι « το πιο θλιμμένο και συγκινητικό κομμάτι πέτρας στο κόσμο».

Δείτε το Μουσείο Μεταφορών, περιλαμβάνει: φυσικά αεροπλάνα, τρένα και αυτοκίνητα. Το θέαμα συμπληρώνεται με διαστημόπλοια, προσομοιωτές πτήσης κ.α. Τέλος αν το επιτρέπει ο καιρός ένα μονίμως φουσκωμένο αερόστατο θα σας ανεβάσει στα 120 μ. πάνω από το μουσείο.

Τέλος πηγαίνετε στο Μουσείο Πικάσο όπου θα έρθετε σε επαφή με τον καλλιτέχνη και όχι με το έργο του. Παρουσιάζετε σε στιγμές δημιουργίας και ανάπαυλας στο σπίτι του στις Κάννες.

Κάρι

Το κάρι μυρίζει έντονα.

Κάθε μυρουδιά μη αλλοιωμένης φαγώσιμης ουσίας έχει ενδιαφέρον. Λαχανικά, μυριστικά, κρέας, ψάρια, θαλασσινά, μπαχάρια, όλα κάτι μας αφηγούνται. Για την καταγωγή, την ιστορία τους, για άλλες μακρινές γεωγραφικές συντεταγμένες. Οσοι ταξίδεψαν στις Ινδίες θα σας το βεβαιώσουν.

Εβδομάδες μετά την επιστροφή τους, η οσμή του κάρι τούς ακολουθούσε. Διαπότισε το δέρμα, τα μαλλιά, τα ρούχα τους.

Κάρι = σάλτσα για τον σύγχρονο Ινδό. Kaari, Kaikaari, Kaaree ή Khadi. Ποικίλοι τρόποι γραφής και προφοράς, αλλά το ίδιο περίπου νόημα. Η προέλευση της λέξης, ινδική τάχα ή εγγλέζικη από τους εποικιστές του 17ου αιώνα; Αναπάντητο ερώτημα. Μόνο στα νότια παράλια και στις ανατολικές επαρχίες της μεγάλης χώρας, όπου και οι ορυζώνες, τρώγουν εδέσματα ­ κάρι με ρύζι. Αλλού τα συνοδεύουν με φακές ή roti ή chapati. Πλακουτσωτά αρτίδια σαν τις πίτες στο σουβλάκι, καμωμένα από αλεύρι σταρένιο ή σόργου ή κεχριού.

α) πώς θα το «δέσουμε»
Με κρεμμύδι. Ροδέλες, ψιλοκομμένο ή πολτός. Οι σεφ των εστιατορίων αποκαλούν αυτή την τεχνική «βραστή πάστα κρεμμυδιών». Ελαφρώς για γλυκύτερη γεύση, περισσότερο τσιγάρισμα θα δώσει στη σάλτσα χρωματικό και γευστικό βάθος.

Με γιαούρτι. Προτιμότερο το στραγγιστό. Προσδίδει σώμα, κρεμώδη υφή και οξύτητα. Κολακεύει το κάρι πουλερικών ή χοιρινών.

Με γάλα καρύδας. Υψηλά ποσοστά λιπαρότητας, άρα και νοστιμιάς. Και ιδιαζούσης γλυκύτητας και λαχταριστής ρευστότητας. Πατέντα του Νότου των Ινδιών και όχι μόνο.

Με ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Αμυγδαλόψιχα, τριμμένα κάσιους, αράπικα φιστίκια. Ή σουσάμι, κόκκοι μουστάρδας, σπόροι κολοκύθας.

Με φακές. Βρασμένες ξεχωριστά και πολτοποιημένες στο μπλέντερ.

β. οξύτης
Στόχο μιας σάλτσας κάρι αποτελεί η πολυπλοκότητα. Το καυτερό και το ηδύ γυρεύουν ένα ξινό αντίβαρο. Που θα επιτύχουμε:

Με τομάτα. Αφαιρούμε πάντοτε την επιδερμίδα.

Με ξίδι. Από μελάσα για τη ράτσα των Πάρσι, από καρύδα στα δυτικά παράλια. Το πλησιέστερο σε αυτά τα εξωτικά ξίδια εκείνο από μηλίτη.

Με tamarind. Ο πιο δημοφιλής όξινος παράγων. Το φρούτο με τους σπόρους του συμπιέζονται σε ένα τουβλάκι. Κόβουμε έναν κύβο, μουλιάζουμε σε λίγο νερό επί 20', σουρώνουμε το ξινό νερό.

Με λάιμ.

γ. χρώμα - γεύση - μυρωδιά
Πρωταγωνιστούν τα μπαχαρικά και τα μυριστικά. Μεγίστης σπουδαιότητας το σωστό άλεσμα των πρώτων. Στα παλάτια των μαχαραγιάδων, στα μεγάλα σπιτικά και στα ρεστοράν ο εντεταλμένος τρίφτης αποκαλείται masaalchi. Ad hoc εργαλείο το γουδί από μαύρο γρανίτη και μια, ούτως ειπείν, χονδρή βελόνα πλεξίματος, τον παλαιό καιρό όλα αυτα. Σήμερα το μίξερ απλουστεύει τη διαδικασία, έχει λάμες πιο σμιχτές στη βάση. Βολικό επίσης το μασίνι που αλέθουμε τον καφέ. Δεύτερο βήμα. Το καβούρδισμα με ή χωρίς λιπαρή ουσία. Σε αντικολλητικό ταβά τον οποίο θα κινούμε συνεχώς:

Κόλιαντρος, οι σπόροι. Η γευστική τους συνεισφορά μεγιστοποιείται όταν η πούδρα καβουρδιστεί επί 3' χωρίς λάδι και σε χαμηλή φωτιά. Δραστικό διουρητικό.

Τέρμερικ (turmeric ή haldi). Το αγοράζουμε αλεσμένο. Ωμό χρησιμοποιείται για μαρινάτες ψαριών. Ροδίζεται για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε λάδι. Αντισηπτικό.

Κύμινο, οι σπόροι (jeera). Θα τους καβουρδίσουμε λιγότερο από 1' σε καυτό τηγάνι. Ταιριάζει σε όλα τα κάρι λαχανικών. Χωνευτικό.

Μουστάρδα, οι κόκκοι. Καβουρδίζονται επί 10"-15" σε λάδι. Μετά θα προσθέσουμε στο τηγάνι τα υπόλοιπα καρυκεύματα και τέλος θα τα πολτοποιήσουμε όλα μαζί σε μια πάστα.

Γκάραμ μάσαλα. Χαρμάνι από κανελοφαρίφαλα, μαύρο πιπέρι, μαύρο καρδάμωμο. Θα το βρούμε σε παραλλαγές με άλλα μπαχαρικά. Ταιριάζει σε κρέας κάρι.

(πηγή: BHMA)

Χαβιάρι

Οι δρόμοι του εκλεκτού εδέσματος και τα μυστικά της απόλαυσής του

Ανοιξη ­ και φθινόπωρο οι οξύρρυγχοι ανηφορίζουν τους ποταμούς ως την Κασπία για να ζευγαρώσουν. Εκατομμύρια χρόνια το ίδιο δρομολόγιο. Τα σπαθάτα ψάρια επεβίωσαν παγετώνων, κατακλυσμών, καταποντισμών. Κινδύνευσαν όμως από την κατάρρευση του κομμουνισμού! Κατά 75% μειώθηκε ο ιχθυοπληθυσμός ετούτος μέσα σε μια 15ετία μετά την πτώση του καθεστώτος. Ψαριά 29.000 τόνων το 1981 και 7.000 τόνων το '95. Δέκα χρόνια ακόμη αλιευτικού πλιάτσικου θα αφάνιζαν ολοσχερώς το είδος.

Εστω και με καθυστέρηση η CITES (Διεθνής Σύμβαση Εμπορίου για τα υπό εξαφάνισιν Είδη Χλωρίδος και Πανίδος) απέτρεψε το οικολογικό, μα και γαστριμαργικό, έγκλημα. Από 1ης Απριλίου 1998 η εξαγωγή και η εισαγωγή του χαβιαριού διεξάγονται με την έκδοση αυστηρών πιστοποιητικών. Το όριο εξαγωγών έχει πλαφόν 250 τόνους έναντι 1.400 τόνων που εξήχθησαν το 1990! Από τους 250 τόνους το Ιράν δικαιούται τους 130 και η κρατική εταιρεία Shilat με πολύ ζόρι επέλεξε τους 20 προνομιούχους πελάτες στους οποίους θα πουλήσει εφέτος την πολυτελή ντελικατέτσια. Και οι ταξιδιώτες στην Περσία και στη Ρωσία, αν συλληφθούν με περισσότερα από 250 γραμμάρια, θα έχουν κυρώσεις.

Για πολλές δεκαετίες δύο αυταρχικά καθεστώτα, της Τεχεράνης και της Μόσχας, παραβλέποντας τις ιδεολογικές τους διαφορές, αλληλοβοηθήθηκαν ώστε οι πολύτιμες πέρλες να μεταφράζονται σε συνάλλαγμα. Η παράνομη αλιεία του ιχθύος ετιμωρείτο με 30ετή φυλάκιση. Τα 15 εκκολαπτήρια ωών στην τέως Σοβιετική Ενωση δούλευαν ρολόι. Σήμερα απέμεινε ένα. Οι δημοκρατίες του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν, οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι, οι μάφιες εσύλησαν αλόγιστα την Κασπία θυσιάζοντας γενεές οξυρρύγχων. Τέτοιες ζημιές δεν αναστρέφονται από τη μία ημέρα στην άλλη. Δώδεκα-είκοσι χρόνια απαιτούνται για να φθάσει στη σεξουαλική ωριμότητα ο Luso-Luso ή μηθελούγκα. Ψιλά γράμματα για τους λαθρεμπόρους. Τα ρωσικά πειρατικά ξεφόρτωναν στα γερμανικά λιμάνια. Στα σουπερμάρκετ της Ευρώπης αβέρτα κυκλοφορούσε φθηνό, κακό χαβιάρι. Οι απληροφόρητοι τουρίστες αγόραζαν κοψοχρονιά τα γυάλινα βαζάκια στο γεφύρι Charles της Πράγας.

Λέμε «Κολυνός» και εννοούμε «οδοντόπαστα», «πυρέξ» για όλα τα πυρίμαχα σκεύη, «μπικ» για τα στυλό διαρκείας. Οι Βρετανοί με το ρήμα «χουβερίζω» ή «κάνω χούβερ» δηλώνουν ότι σκούπισαν με την ηλεκτρική σαρώστρα. Οταν η φίρμα γίνεται ισχυρότερη από το προϊόν, εισέρχεται στο πεδίο του θρύλου. Και Πετροσιάν ίσον χαβιάρι. Η πρώτη αγοραστική δύναμη που διακινεί 35-40 τόνους ετησίως. Με 250.000 γαλλικά φράγκα τζίρο, 200 εργαζομένους στην εξαγωνική κοιτίδα και στις ΗΠΑ 20 καταστήματα, ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη από το 1984 και στο Παρίσι, στο πατάρι του ιστορικού μαγαζιού στην οδό Latour-Maubourg.

Ας πιάσουμε όμως τον μύθο Πετροσιάν από το ξεκίνημα. Στα ταραγμένα χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης δύο νεαροί Αρμένηδες, γεννημένοι στον Καύκασο, ο Μελκούμ και ο Μουτσέγκ Πετροσιάν, ξενιτεύονται στην Πόλη του Φωτός όπου σπουδάζουν Ιατρική και Δίκαιο. Με δεδομένη τη φυλετική προδιάθεση, οι δύο αδελφοί σκαρφίστηκαν να φέρουν το χαβιάρι στη δεύτερη πατρίδα τους. Εκτιμώντας σωστά πώς το timing ή το μαινετόν. Δεκαετία του '20. Les annees folles. Η Δύση γενικώς, το Παρίσι ιδιαίτερα υποδέχονται τη ρωσική εμιγκράτσια: καλλιτέχνες, διανοούμενοι, πρίγκιπες αληθινοί και αυτόκλητοι μαϊμούδες, φτωχοδιάολοι απατεώνες, τίμιοι υπηρέτες δίχως πια αφεντικά. Ο κοσμικός, ο αρτίστικος, ο τόνος του σμαρτ γούστου εκπορεύεται από τον Ντιαγκίλεφ ­ εμπνευστή, ιδρυτή, ψυχή και γενικό κουμάντο των ρωσικών μπαλέτων. Εισάγει στην Ευρώπη τον Νιζίνσκι και άλλους χορευτές, εν οις και η πρώτη σύζυγος του Πικάσο, Ζοζί Σαλιάπιν, καθιέρωσε τους πατριώτες του ζωγράφους όπως ο Μπάκοτ, διέδωσε τους μεγάλους της μουσικής σαν τον Στραβίνσκι. Από τον Προυστ ως τον Κοκτό και την Κοκό Σανέλ, άπαντες γοητεύονται από τον μεγάλο Σέργιο.

Γλέντια, μεθύσια σαμπάνιας... και τι λοιπόν θα πλαισίωνε τελειότερα τον αφρό των ημερών τε και νυχτών από τις μαύρες μπίλιες του λούσου. Η σπανιότης του προϊόντος εντείνει περαιτέρω την αίγλη του. Θρίαμβος. Το μπλε κουτί θα γίνει μύθος. Ο Καίσαρας Rita συμπεριλαμβάνει το χαβιάρι στα εδεσματολόγια του ξενοδοχείου του της πλατείας Βαντόμ και συμβάλλει έτσι σημαντικά στην εδραίωσή του. Βεβαίως, ο Μουτσέγκ Πετρουσιάν αξιοποίησε προσφυώς τη γνωριμία του με τη θυγατέρα του Ηλία Μαΐλοφ, Νο 1 χαβιαροπαραγωγού της τσαρικής Ρωσίας, αλλά αυτό μόνο του δεν θα αρκούσε.


Αγωνίστηκαν τα δύο αδέλφια για να επιβάλουν το προϊόν. Που σε κάθε στάδιο έχει υψηλότατες απαιτήσεις και γυρεύει απόλυτη προσωπική επένδυση. Ο οίκος παράγει, εμπορεύεται, μεταπωλεί κάτω από διαφορετική φίρμα. Ο οίκος αλιεύει τους οξύρρυγχους. Η τσέπη με τα αβγά αφαιρείται από την κοιλιά. Απλώνονται οι χάντρες μέσα σε σίτα για να απομακρύνονται τα ανεπιθύμητα στοιχεία. Πασπαλίζονται με αλάτι, η ποιότης και η ποσότης του οποίου παραμένουν μυστικά. Το αλάτι είναι που σφίγγει τις πέρλες και τους προσδίδει την υφή τους. Επί τόπου γίνεται η πρώτη επιλογή. Και μετά η ωρίμανση. Στη φάση αυτή αναδεικνύεται η τεχνογνωσία του οίκου αφού αναλόγως της εποχής, του είδους αλλά και του κάθε ψαριού μεταβάλλεται το χρονικό διάστημα που θα μετατρέψει το ωμό υλικό στην πεμπτουσία του τελικού προϊόντος. Εξειδικευμένοι τεχνίτες ελέγχουν την όψη, τη μυρωδιά, τη γεύση, την υφή των κόκκων και όταν θεωρήσουν ότι έφθασαν στο απόγειό τους τα συσκευάζουν. Ο πελάτης δοκιμάζει και αγοράζει. Με την αυτοπεποίθηση που διακρίνει εκείνον που καμαρώνει για το προϊόν του, οι Πετροσιάν είναι έτοιμοι να σας ανοίξουν το κάθε κουτί.

Ποιότητες-χαρακτηριστικά
Beluga: 30 περίπου κόκκοι στο γραμμάριο, διαμέτρου 4-45 mm. Απόχρωση γκρίζα του ατσαλιού και λάμψη. Μυρωδιά φίνα. Το στόμα πλημμυρίζει καθώς οι χάντρες εκρήγνυνται και στον ουρανίσκο παραμένει επί μακρόν το γευστικό αποτύπωμα.

Oscietre: 50 περίπου κόκκοι στο γραμμάριο, διαμέτρου 3-35 mm, χρώματα καστανά, με ανταύγειες ντορέ-λαδί. Χαντρίτσες συγκολλημένες μεταξύ τους, τραγανές, κρουστές. Μυρωδιά ιωδιούχος. Εξοχο στόμα με απόηχους καβουρδισμένου φουντουκιού.

Sevruga: 70 περίπου κόκκοι στο γραμμάριο, διαμέτρου 2-2,5 mm. Σε όλη την κλίμακα των γκρι, αυτό που δοκίμασα βαθύ γκρίζο σουρί. Μύτη σαφής, έντονη, μεταλλική, παραπέμπει στο ψάρι. Υφή χαλαρή, αλμυρούτσικο, με κοντή επίγευση.

Διάρκεια ζωής: πέντε εβδομάδες στο ψυγείο. Οταν το κουτί αποσφραγισθεί, το περιεχόμενο πρέπει να καταναλωθεί σε τέσσερις-πέντε ημέρες.

Πώς το απολαμβάνουμε: Σκέτο, μέσα από το γυάλινο βάζο.

Τα κομμένα αβγά, κρεμμύδια, ραπανάκια, ροδέλες λεμονιού επιφέρουν ποινές. Λεμόνι; Ποτέ!

Τι θα πιούμε
Το χαβιάρι συνωνυμεί με τη γιορτή. Ηγουν, σαμπάνια! Ή ένα πλούσιο λευκό κρασί.
Βότκα; Ενα τόσο δυνατό οινόπνευμα ναρκώνει τον ουρανίσκο...


Η φαρμακοποιία της παράδοσης
Ενα φορτίο βιταμίνης D και ολιγοστοιχείων (φώσφορος, ποτάσιο). Συν τα λιπαρά οξέα ω3, δηλαδή ισχυρή καρδιοπροστασία. Το εικοσαπεντανοϊκό και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (FPA, DHA) απομακρύνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων, μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, ευνοούν την αγγειοδιαστολή.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Κανέλα

Η κανελιά υπάρχει σε εκατό παραλλαγές. Δύο πάντως από αυτές δεσπόζουν στην αγορά.

Η Cinnamomum zeylanicum και η C. cassia ή aromaticum. Εκατό γραμμάρια της δεύτερης ποικιλίας, της κινέζικης, περιέχουν 2-3 γρ. αιθερίου ελαίου. Δηλαδή έχουν αρωματικό φορτίο 3-4 φορές ισχυρότερο από το cinnamon της Κεϋλάνης με περιεκτικότητα σε εσάνς 0,5-1 γρ. στα 100 γρ. Χρυσαφί, τοπάζι, τούτο το μυρωδάτο λάδι αποστάζεται και παρουσιάζει πολύπλοκη χημική σύνθεση με 30 περίπου συστατικά. Βασικότερο από τα οποία η κιναμμική αλδεΰδη. Παρ' ότι λιγότερο μυρουδάτη από την κινέζικη, η κανέλα της Κεϋλάνης κέκτηται μεγαλύτερης ευγένειας. Πρώτη άλλωστε παγκοσμίως χώρα παραγωγός και εξαγωγεύς η Σρι Λάνκα, με δεύτερη τις Σεϋχέλλες. Στην κατανάλωση τώρα πρωτεύει το Μεξικό και έπονται οι ΗΠΑ.


Οι κανελιές δεν ξεπερνούν τα 15 μέτρα. Πολλά πολλά κλαριά, ωραία, σκληρά ανθεκτικά φύλλα ωοειδούς σχήματος. Τα ασπροκίτρινα ανθάκια δένουν καρπούς σαν βατόμουρα μπλε και οβάλ επίσης. Εμάς όμως μας ενδιαφέρουν τα κλαριά, τα πολλά κλαριά του δέντρου. Ο φλοιός τους αποκολλάται με προσεκτική απόξεση και αφού απομακρυνθεί το εξωτερικό στρώμα θα απομείνει ένας λεπτός υμένας πάχους λιγότερο από ένα χιλιοστό. Που καθώς ξηραίνεται, συστρέφεται φτιάχνοντας το μπαστουνάκι που ξέρουμε. Η επεξεργασία αυτή είναι ντελικάτη, κοστίζει ακριβά και εφαρμόζεται μόνο στο προϊόν της Κεϋλάνης.

Ολίγη ιστορία

Ολίγη; Με το όνομα kwai βρίσκεται η πρώτη αναφορά στα κινέζικα κιτάπια του αυτοκράτορα Shennung 2.700 χρόνια π.Χ. και μάλιστα σαν φάρμακο. Στους αιγυπτιακούς παπύρους του Εμπέρ βλέπουμε την κανέλα πολλές φορές. Από τους άραβες εμπόρους οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι γνώριζαν το καρύκευμα. Ο Ηρόδοτος, ο Αριστοτέλης, ο Πλίνιος ερμηνεύουν με ονειρώδη τρόπο την προέλευσή του. Γιγάντια πουλιά ξεκολλούσαν με τα ράμφη τους τα ξυλάκια από πελώρια δέντρα. Θα έπρεπε όμως κάποιος να τσιγκλήσει τα μυθώδη τούτα πτηνά καταστρέφοντας τις μεγάλες φωλιές τους. Πράγμα άκρως επικίνδυνο, φοβιστικό και... ακριβό.

Πολύ μετά, στους καιρούς των Σταυροφόρων, οι τροβαδούροι τραγούδησαν με φαντασία ομοίως τους θρύλους γύρω από τα πολύτιμα μυρωδικά «... λίγο πριν μπει ο Νείλος στο αιγυπτιακό έδαφος, οι ντόπιοι ψαράδες ρίχνουν τα δίχτυα τους και το πρωί τα βρίσκουν γεμάτα με τζίντζερ, τριανταφυλλόξυλο και κανέλα. Κι όλα τούτα έρχονται από τον επίγειο Παράδεισο...».

Ο Μαγγελάνος ανακαλύπτει τα νησιά των μπαχαρικών και οι Πορτογάλοι θα κρατήσουν το μονοπώλιο του κινναμώμου ως τα μισά του 17ου αι. Τους διαδέχονται οι Ολλανδοί που παίζουν σκληρά το παιχνίδι της μαρκέτας. Από το 1833 οι ντόπιοι κρατούν στα χέρια τους το εμπόριο του προϊόντος.

Πώς θα τη διατηρήσουμε
Σε σκοτεινό, δροσερό μέρος μακριά από την υγρασία, φυλαγμένη σε κουτί που κλείνει καλά. Τα μασουράκια έχουν μακρότερο χρόνο ζωής. Τα χρησιμοποιούμε σε φαγητά ή ηδύσματα όπου η αρωματική παρουσία του μπαχαρικού θέλουμε να παραμείνει διακριτική. Αντιθέτως όταν επιδιώκουμε την έντονη και σαφή γεύση της κανέλας θα προτιμήσουμε την πούδρα. Που όμως ξεθυμαίνει γοργά ακόμη και καλά φυλαγμένη. Μπορούμε λοιπόν να αλέσουμε μόνοι μας τα ξυλάκια στο μιξεράκι ή στον μύλο του καφέ, αφού προηγουμένως τα σπάσουμε σε μικρά μικρά κομμάτια. Πράγμα απλούστατο λόγω του εύθρυπτου χαρακτήρα τους. Οι Εγγλέζοι μάλιστα χρησιμοποιούν την έκφραση «έγινε κανέλα» για να πουν «έγινε θρύψαλα» ή μεταφορικώς για τον κατακερματισμό της υπόληψης κάποιου. Σαν να λέμε δηλαδή «έγινε ρόμπα».

Οι χρήσεις
Εκπαλαι τη μεταχειρίσθηκαν στην παρασκευή γλυκών, ζεστών κρασιών. Θυμηθείτε για παράδειγμα τη σανγκρία. Γίνεται δίχως κανέλα; Ή τα mulled wines.

Πείτε κανελλογαρίφαλο και ιδού οι αχώριστοι σύντροφοι. Ταιριάζει επίσης με τα πιπέρια, το γλυκάνισο, το κύμινο. Επίσης συνδυάζεται με την αγνή απαλότητα υλικών όπως το γάλα, η κρέμα, το βούτυρο ή το αλεύρι στις ζύμες. Πετυχημένος ο συνδιασμός και με τα ξινούτσικα φρούτα. Δεν θα την παραλείψουμε ούτε στα μεγάλα φτερωτά κυνήγια ή στο αγριογούρουνο. Τόσο στη μαρινάτα όσο και στο μαγείρεμα. Τέλος η κανέλα πάει με τα κόκκινα ξηρά ή γλυκά κρασιά, μα όχι με τα λευκά. Και τώρα περνάμε στην πράξη.

(πηγή: BHMA)

Copacabana

Πολυσύχναστη και εντυπωσιακή είναι δύο λέξεις που περιγράφουν απόλυτα τη διάσημη Copacabana. Η μυθική πλαζ αποτελείται από δύο χωριστές παραλίες την Leme, μήκους ενός χιλιομέτρου, και την Coppacabana, με μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων.

Η περιοχή οφείλει το όνομα της σε μια εικόνα της Παναγίας με το όνομα Copacabana, που σημαίνει "γαλάζια, αστραφτερή παραλία", όπως ακριβώς είναι η εντυπωσιακή αμμουδιά. Επάνω από την παραλία η λεωφόρος Ατλάντικα και τα πεζοδρόμια με τα εντυπωσιακά ασπρόμαυρα κύματα που θυμίζουν μωσαϊκό. Αμέτρητα κιόσκια, μικροπωλητές, εστιατόρια "αγκαλιάζουν" σχεδόν αποπνικτικά την αμμουδιά. Οι ήχοι της σάμπα διαχέονται στην ατμόσφαιρα και ανεβάζουν απότομα την ήδη καυτή θερμοκρασία. Αποφύγετε τις εμφανίσεις toplessαν δεν θέλετε να έχετε προβλήματα με την αστυνομία. Και κυρίως αφήστε τα τιμαλφή, τις πιστωτικές κάρτες και την κάμερα στο ξενοδοχείο.

Απολαύστε τον ήλιο, ίσως και τη θάλασσα αλλά κυρίως "κλέψτε" κάτι από την ατμόσφαιρα της πιο διάσημης παραλίας του κόσμου. Η αίγλη και οι εντυπωσιακές καλλονές έχουν μεταφερθεί στη γειτονική Ipanema, ο μύθος-αν και λίγο ρυτιδιασμένος- όμως καλά κρατεί για την Copacabana.

Όπερα στη Σκάλα του Μιλάνο

Αν είστε φίλος της όπερας μια θέση της πλατείας στη La Scala είναι καλή επιλογή, αν έχετε και λίγη τύχη θα βρείτε εισιτήριο και θα περάσετε ένα απολαυστικό βράδυ.

Διαφορετικά, πηγαίνετε από το μεσημέρι και στηθείτε εμπρός στο αριστερό ταμείο του θεάτρου. Δύο ώρες πριν από την παράσταση θα αρχίσουν να πουλούν εισιτήρια. Μόνο 160 φυσικά είναι για ορθίους και ψηλά στη γαλαρία.

Η ακουστική είναι πολύ καλή, αλλά δεν θα βλέπετε παρά ένα ελάχιστο μέρος της σκηνής. Το πρόβλημά σας όμως θα είναι οι αντιρρήσεις και τα σχόλια που θα κάνουν, όχι και πολύ διακριτικά, οι διπλανοί σας και μάλιστα διαρκούσης της παράστασης.

Καμιά φορά πιάνονται και στα χέρια και, πιο συχνά, υποδέχονται με διόλου κολακευτικά επιφωνήματα ακόμη και διάσημους πρωταγωνιστές. Ωστόσο με μια άγραφη συμφωνία που τηρείται ευλαβικά τίποτε δεν γράφεται στις εφημερίδες ή μεταδίδεται από το ραδιόφωνο, ακόμη και όταν τα "ουουουουου" για την πριμαντόνα καλύπτουν τα τούμπι της ορχήστρας.

Πρωτοχρονιά στη Νέα Υόρκη

H Time Square φοράει τα γιορτινά της και υποδέχεται αστραφτερά το νέο έτος.

Αν η παραμονή σας βρει στη Νέα Υόρκη, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε μικρά 'μυστικά' για τη μεγάλη εκδήλωση στην Time Square, ώστε να περάσετε τη πιο ξεχωριστή πρωτοχρονιά της ζωής σας.

- Θυμηθείτε ο πρώτος εορτασμός της υποδοχής του νέου χρόνου έγινε στη Time Square έγινε το 1904.

- Η διάσημη πλατεία γίνεται πόλος έλξης για πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους! Οι προνοητικοί σπεύδουν να βρουν μια θέση στα πεζοδρόμια γύρω στις 5 το απόγευμα. Ντυθείτε ζεστά και φορέστε μαλακά παπούτσια. Είναι τα μοναδικά όπλα για να αντιμετωπίσετε το κρύο και την ορθοστασία

- Η εντυπωσιακή μπάλα που δίνει το σύνθημα της αλλαγής του χρόνου θα ανέβει στον ιστό της στις 6:05 μ.μ.


- Μπορείτε να φέρετε μαζί σας τις 'προμήθειες' σας! Προσοχή όμως μη κρύψετε στη τσάντα αλκοολούχα ποτά. Θυμηθείτε ότι στη Νέα Υόρκη απαγορεύεται αυστηρά η οινοποσία δημοσίως. Προτιμήστε λοιπόν μια σαμπάνια χωρίς αλκοόλ.

- Προσοχή στις τσάντες και τα πορτοφόλια σας.

- Ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να βρεθείτε στη καρδιά της εκδήλωσης μην ανησυχείτε, από τις τεράστιες οθόνες που έχουν στηθεί στη περιοχή θα μπορέσετε να δείτε τα happenings.

- Στις 11:59 θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Ο δήμαρχος της πόλης θα πατήσουν το κουμπί για να πέσει η τεράστια μπάλα που θα δώσει το σύνθημα της αλλαγής του χρόνου.

- Εκατοντάδες χιλιάδες μπαλόνια και κομφετί πέσουν και ο ουρανός θα γίνει μέρα από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα.

Πέρα Παλάς στην Κωνσταντινούπολη

Η Μάτα Χάρι κοιμήθηκε σ' αυτό, όπως και ο Τρότσκι. Ο λόγος για το ξενοδοχείο Πέραν Παλάς της Κωνσταντινούπολης που είναι τόσο πλούσιο σε ιστορία ώστε ο δήμαρχος της Πόλης θέλει να το μετατρέψει σε μουσείο "της ζωής τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα πρώτα της Τουρκικής Δημοκρατίας". Κτισμένο το 1892 για να εξυπηρετεί κυρίως τους επιβάτες του Εξπρές Οριάν που κατέληγε στην Πόλη ύστερα από τριών ημερών ταξίδι από το Παρίσι το ξενοδοχείο έγινε από την πρώτη στιγμή πασίγνωστο γιατί οι πελάτες του έφθαναν από το τρένο καθισμένοι αναπαυτικά πάνω στη ράχη των τούρκων χαμάληδων. Οταν περάσετε την κεντρική είσοδο και μπείτε στο λόμπι του, πραγματικά μπαίνετε σε έναν κόσμο που έχει εξαφανισθεί.

Τα φώτα είναι χαμηλωμένα, οι τοίχοι καλυμμένοι με γυαλιστερά πλακάκια και οι μαρμάρινες κολόνες του δίνουν την αρχοντιά που αναζητούσαν βασιλείς, βεζίρηδες, σουλτάνοι αλλά και ηθοποιοί, επαναστάτες και μεγαλέμποροι. Πάνω στις πόρτες πολλών από τα 145 δωμάτιά του είναι βιδωμένες ασημένιες πλάκες με ονόματα πρώην πελατών. Στο 103 είχε μείνει η Γκρέτα Γκάρμπο, στο 304 η Σάρα Μπερνάρ, στο 202 ο σάχης της Περσίας και στο διπλανό ακριβώς Κύριε ελέησον: ο Λέων Τρότσκι.

Ο Χέμινγκγουεϊ κοιμήθηκε στο 218 και η Ζακλίν Κένεντι - Ωνάση στο 308. Το δωμάτιο με τον πιο τακτικό πελάτη είναι το 411: έμενε η Αγκαθα Κρίστι όσο διάστημα έγραφε το "Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές". Σήμερα μαζεύονται εκεί μία φορά τον μήνα τούρκοι και ξένοι φίλοι των αστυνομικών μυθιστορημάτων και συζητούν. Φυσικά οι ιδιοκτήτες τού Πέραν Παλάς δεν δέχονται καν συζήτηση. Το ξενοδοχείο αφήνει κέρδη, αφού ακόμη και τον χειμώνα, όταν δεν "είναι η σεζόν", δεν έχει ποτέ άδειο δωμάτιο. "Κάθε δύο χρόνια μάς ζητούν να το πουλήσουμε για να το κάνουν μουσείο και αυτό το καταλαβαίνω. Είναι το μόνο ξενοδοχείο, όχι μόνο της Πόλης αλλά και ολόκληρης της Τουρκίας, που έμεινε από εκείνη την εποχή" λέγει η Λεϊλά Τασκίν, μια από τις μάνατζερ· και προσθέτει, "το ξενοδοχείο θα μείνει ως έχει".

Ινδία

Το ταξίδι στην Ινδία μοιάζει με πέρασμα σε έναν διαφορετικό κόσμο, με διαφορετικά έθιμα και παραδόσεις από αυτές της Ευρώπης. Γι' αυτό καλό είναι να έχετε κατά νου τα εξής:

Διαμονή: Αν αποφασίσετε να μείνετε σε ένα πρώην παλάτι μαχαραγιά και όχι σε ξενοδοχείο (η τιμή του δωματίου είναι συμφέρουσα και η εμπειρία μοναδική), καλύτερα να απευθύνεστε στον οικοδεσπότη σας με τον τίτλο "Μεγαλειότατε". Μπορεί θεωρητικά να έχουν καταργηθεί οι κάστες στην Ινδία, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στα χαρτιά.

Αμφίεση: Φροντίστε να καλύπτετε τα περισσότερα σημεία του σώματός σας, ιδίως αν πρόκειται να επισκεφθείτε κάποιο ναό. Αλλά ακόμη και όταν κυκλοφορείτε στον δρόμο δεν είναι πρέπον να έχετε τις γάμπες και τους ώμους σας ακάλυπτους η βερμούδα στους άνδρες αποτελεί σημάδι ότι προέρχονται από χαμηλή κάστα.

Νερό: Η πιο συνηθισμένη συμβουλή είναι να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό να αποφεύγετε ακόμη και τα παγάκια. Εμείς προσθέτουμε και το φρέσκο γάλα, γιατί δεν είναι παστεριωμένο (για τον ίδιο λόγο αποφύγετε και τα παγωτά).

Κοσμήματα: Πολύ καλά πετράδια σε συμφέρουσες τιμές θα βρείτε στο Rajasthali Emporium. Παρ' όλα αυτά, λόγω του ότι είναι κατάστημα που ανήκει στην κυβέρνηση, δεν μπορείτε να παζαρέψετε. Αν σας αρέσουν οι διαπραγματεύσεις, κατευθυνθείτε στο παζάρι Johari Bazaar, που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Τζαϊπούρ. Εκεί οι περισσότεροι πωλητές δέχονται δολάρια.

Μην οδηγείτε: Με 50 δολάρια την ημέρα νοικιάζετε ένα αυτοκίνητο με κλιματισμό και με οδηγό, ο οποίος τις περισσότερες φορές τελεί και χρέη ξεναγού. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κυκλοφορείτε.

Προσοχή: Προτού φύγετε, ενημερώστε τον οικογενειακό γιατρό σας σχετικά με το ταξίδι στην Ινδία. Ισως χρειαστεί να κάνετε εμβόλια για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα και την ελονοσία. Για κάθε ενδεχόμενο μην ξεχάσετε τον αντιτετανικό ορό.

Περού, Βολιβία

Περού, μία από τις πιο συναρπαστικές και πολυδιάστατες χώρες της Νότιας Αμερικής σε συνδυασμό με τη φαινομενικά φτωχή συγγενή, αλλά στην πραγματικότητα αυθεντική έκπληξη, Βολιβία, μία από τις πιο ελκυστικές προτάσεις. Η διαδρομή από το Πούνο στη Λα Παζ μέσω της λίμνης Τιτικάκα, της ψηλότερης πλωτής λίμνης της Γης που τη μοιράζονται το Περού και η Βολιβία, η επίσκεψη στην ινδιάνικη αγορά του Ταραμπούκο, από τις γνησιότερες στις Ανδεις, η μελαγχολική γοητεία της βολιβιανής πόλης Πατοσί, η διείσδυση στα τροπικά δάση με τριήμερη παραμονή σε πρωτόγονο κατάλυμα στον Εθνικό Δρυμό Ταμποπάτα του Περού είναι ορισμένα από τα highlights του ταξιδιού που δεν στέκεται μόνο στα κλασικά αξιοθέατα του Περού. Το ταξίδι ξεκινά από την πλούσια σε μουσεία και αξιοθέατα Λίμα για να γίνει πιο εξωτικό στη συνέχεια, φτάνοντας στα Νησιά Ούρος που είναι φτιαγμένα από "τορτόρα", ένα είδος παπύρου και επιπλέουν στη λίμνη Τιτικάκα.

Στις εμπειρίες της διαμονής σας στη Βολιβία περιλαμβάνονται η γοητευτική ντεκαντάνς της αποικιακής Πατοσί, που θεωρείται η υψηλότερη πόλη της Γης (4.070 μ. υψόμετρο), η ζωντανή Σούκρε που διαθέτει ορισμένα από τα ομορφότερα δείγματα αρχιτεκτονικής στη Λατινική Αμερική, η κυριακάτικη αγορά του Ταραμπούκο, όπου μπορείτε να παζαρέψετε πόντσος, υφαντές ζώνες, πλουμιστές φούστες και τσάντες τσούπας για τα φύλλα της κόκας, ακούγοντας τους αγρότες να διαλαλούν τις θεραπευτικές ιδιότητες των λαδιών από φίδια ή να παίζουν τσαράνγκο (τοπικό έγχορδο όργανο). Μάτσου Πίτσου, η ιερή πόλη με το Ναό του Ήλιου, την Ιερή Πλατεία, το Θυσιαστήριο και τα άλλα πέτρινα ερείπια που είναι χτισμένα σε μια δυσπρόσιτη πλαγιά που περιβάλλεται από βαθιές χαράδρες και άγρια δάση. Το αποικιακό Τρουχίγιο με τους πυραμιδοειδείς ναούς του Ήλιου και της Σελήνης και η χτισμένη στη μέση μιας καταπράσινης κοιλάδας ιστορική Καχαμάρκα είναι οι τελευταίες πόλεις του Περού τις οποίες θα πρέπει να επισκεφθείτε πριν πάρετε το δρόμο του γυρισμού.

Αίγυπτος

Μάθημα 1ον: Αφήνετε άδεια πάντοτε μια τσέπη του παντελονιού σας. Σε όλους όσοι σας ενοχλούν δείξτε επιδεικτικά πως είστε... "πανί με πανί".

Τέχνασμα 2ον: Αγοράστε ένα φθηνό παραδοσιακό καφτάνι ή ένα μαντίλι. Δεν πρόκειται να τους ξεγελάσετε έτσι εύκολα και να σας περάσουν για ντόπιο, αλλά θα τους ρίξετε... στο φιλότιμο και θα σας αφήσουν ήσυχους.

Κόλπο 3ον: Σε όποιον σας ρωτήσει από πού ήρθατε, απαντήστε από την Πολωνία ή από τη Ρουμανία και... καθαρίσατε. Τα σαΐνια ξέρουν πολύ καλά πως δεν θα έχετε λεφτά... για πέταμα.

Προειδοποίηση 4η: Αποφύγετε τις υπαίθριες αγορές και τα παζάρια για τα ψώνια σας. Μάλλον θα σας κοροϊδέψουν και θα σας πουλήσουν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Προτιμήστε τη σίγουρη λύση, δηλαδή τα μεγάλα μαγαζιά γύρω από τα ξενοδοχεία του Λούξορ.

Χόνγκ Κόνγκ

Η θέση του είναι "στρατηγική" και η γνώμη του εγκυρότατη. Αν επισκέπτεστε το Χονγκ Κονγκ για δουλειές και έχετε λίγο μόνο χρόνο στη διάθεσή σας, ο θυρωρός του γνωστού ξενοδοχείου Mandarin Oriental προτείνει:

Να δείτε την πόλη από ψηλά, νοικιάζοντας ένα ελικόπτερο. Η εμπειρία είναι μοναδική.
Να επισκεφθείτε το γειτονικό Μακάου με υδροπλάνο. Από εκεί, αν έχετε χρόνο, μπορείτε να συνεχίσετε βλέποντας και τα κοντινά νησιά που είναι πανέμορφα. Ενα από τα πιο γνωστά για τη φυσική ομορφιά του είναι το Πουκέτ. Σωστός παράδεισος με πάντα ζεστό καιρό (γύρω στους 26-27 βαθμούς Κελσίου).

Να δειπνήσετε στο ιταλικό εστιατόριο Va Bene ή στο Benissimo. Για τους λάτρεις της γαλλικής κουζίνας μία καλή επιλογή είναι το Cafe Des Artistes και για να δοκιμάσετε την κινεζική κουζίνα κλείστε τραπέζι στο Chine, το καλύτερο της πόλης.

Το βράδυ, αποφύγετε τη συνοικία Mong Kok. Λόγω του ότι πρόκειται για εμπορική περιοχή, τη νύχτα δεν κυκλοφορεί εκεί ψυχή.

Μανίλα

Φτάσατε στη Μανίλα και περιμένετε δύο ώρες για τις αποσκευές σας, μένετε μισή ώρα λόγω κυκλοφορίας μέσα στο ταξί σε μια διασταύρωση και, επιτέλους, φθάνετε στο ξενοδοχείο σας όπου ευτυχώς δεν σας περιμένει κάποια άσχημη έκπληξη. Καλώς. Διότι αυτή είναι η θετική πλευρά. Ξεχάστε τις μπροσούρες με τα φανταχτερά χρώματα και τη βλάστηση, τις ακρογιαλιές και τα πάρκα που πήρατε από το τουριστικό γραφείο.

Η ρύπανση που κάνει να τσούζουν τα μάτια σας και ύστερα σου λένε "νέφος" στην Αθήνα είναι απλώς η εισαγωγή στην προσγείωσή σας στην πραγματικότητα. Αν ψάχνετε για κτίρια της ισπανικής εποχής, θα απογοητευθείτε όταν διαπιστώσετε πως ούτε ίχνος δεν έχει μείνει "κολόνιαλ" αρχιτεκτονικής. Ούτε και να ψάξετε για "παέλα", της μόδας είναι τα χάμπουργκερ και οι πίτσες, μολονότι δεν λείπουν εστιατόρια με πολύ καλής ποιότητας γαλλικά ή κινεζικά φαγητά.

Ούτε και τα μπαρ με τις δωδεκάχρονες που κρατούν συντροφιά σε κοιλαράδες Ευρωπαίους και Αμερικανούς είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αν ψάχνετε κάτι τέτοιο, τότε δεν έχετε παρά να κάνετε βόλτες στο Μεμόριαλ Παρκ και στο διπλανό του, Λογιόλα Παρκ. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι οι Μεγάλοι των Φιλιππινών στρατηγοί, δάσκαλοι, πρόεδροι, ανάμεσά τους και ο Νινόι Ακίνο, ο σύζυγος της πρώην προέδρου Κόρι Ακίνο που τον δολοφόνησαν καθώς έφθανε από την εξορία του το 1982. Το ιδιαίτερο όμως είναι ότι σε αυτά τα πάρκα υπάρχουν εκατοντάδες τάφοι. Μεγάλοι, μερικοί... ηλεκτροφωτισμένοι και με τρεχούμενο νερό, όλοι λίγο πολύ στολισμένοι με ιδιόμορφες φιγούρες φιλιππινοκαθολικών αγίων, ο ένας δίπλα στον άλλον, μερικοί δύο και τρία πατώματα. Αρκετοί κατοικούνται και από συγγενείς ή φίλους των νεκρών.

Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν παρατηρούνται αρρώστιες και τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σημειωθεί επιδημίες όπως στο Κάιρο ή στην Πόλη του Μεξικού, όπου υπάρχουν κατοικούμενοι τάφοι κατά χιλιάδες.

Χιλή

Μέχρι πρότινος τα μόνα "κλικ" που μας έκανε το όνομα Χιλή ήταν είτε πολιτικά σχετικά με τον Αλιέντε και τον Πινοσέτ είτε μυθιστορηματικά εμπνευσμένα από τα μυθιστορήματα της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Τώρα όμως η πιο μακρόστενη χώρα της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να δελεάζει και τα ταξιδιωτικά μας ένστικτα, αποτελώντας την πιο νέα τάση στα μακρινά εξωτικά ταξίδια.

Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στο σχήμα της, το οποίο της έχει χαρίσει μια μοναδική ποικιλία τοπίων ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Από τη σεληνιακή έρημο Ατακάμα με τους καουμπόηδες γκάουτσος, τους κόνδορες και τις αποικίες των φλαμίνγκος, στη διάσημη οινοπαραγωγική Κεντρική Κοιλάδα, κι από τη Ζώνη των λιμνών και των ηφαιστείων στην Παταγονία των παγετώνων και των πιγκουίνων, η Χιλή προσφέρεται για ταξίδια περιπέτειας.

Στο μόνο που υστερεί η Χιλή σε σχέση με άλλους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Λατινικής Αμερικής είναι ως προς τα μνημεία οι ακρότητες όμως της φύσης θα σας αποζημιώσουν. Δύο από τις δυνατότερες εμπειρίες του ταξιδιού στη Χιλή βρίσκονται αρκετές ώρες μακριά από την ίδια τη χώρα και συγκεκριμένα στη μέση του Ειρηνικού. Πρόκειται για τα Rapa Nui, γνωστότερα σε μας ως Νησιά του Πάσχα, με τις 400 περίπου μυστηριώδεις λίθινες φιγούρες και κάποια από τα πιο εκφραστικά φολκλορικά χορευτικά συγκροτήματα στον κόσμο, αλλά και το πιο άγνωστο Νησί του Ροβινσώνα Κρούσου, χαρακτηρισμένο χάρη στην παρθένα φύση του ως εθνικό πάρκο της Χιλής, στο οποίο αναζήτησε καταφύγιο ο ναυτικός Αλεχάντρο Σέλκιρκ που πιστεύεται ότι ενέπνευσε το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε.

Όσο για την ίδια τη Χιλή, εκτός από το Σαντιάγκο, το οποίο είναι μια σύγχρονη "ουρανοξυστούπολη", η Κεντρική Κοιλάδα γύρω του προσφέρεται για επισκέψεις και γευσιγνωσίες κρασιού σε μία από τις πιο φημισμένες οινοπαραγωγικές ζώνες της Αμερικής. Στην περιοχή των λιμνών και των ηφαιστείων (υπάρχουν πάνω από 100 ηφαίστεια, από τα οποία περισσότερα από τα μισά είναι ενεργά), θα βρείτε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή και πολλές δυνατότητες για ειδικές δραστηριότητες, όπως rafting στις λίμνες, trekking στις Ανδεις, ιππασία, κατάβαση στους κρατήρες, μπάνιο στις θερμές πηγές.

Όσο όμως πλησιάζουμε προς το βορειότερο ή το νοτιότερο άκρο της χώρας, το τοπίο γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό. Ένα ηλιοβασίλεμα στην Κοιλάδα του Φεγγαριού στην έρημο Ατακάμα στο βόρειο τμήμα της Χιλής, η οποία χρησιμοποιούνταν για ασκήσεις των αστροναυτών στη δεκαετία του '60, και μια κρουαζιέρα με παγοθραυστικό στις αποικίες των πιγκουίνων και των θαλάσσιων λεόντων στην Παταγονία είναι σύμφωνα με όσους έχουν γυρίσει τη Χιλή δύο από τις πιο extreme εμπειρίες που μπορεί να σας προσφέρει το φυσικό της τοπίο.Μέχρι πρότινος τα μόνα "κλικ" που μας έκανε το όνομα Χιλή ήταν είτε πολιτικά σχετικά με τον Αλιέντε και τον Πινοσέτ είτε μυθιστορηματικά εμπνευσμένα από τα μυθιστορήματα της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Τώρα όμως η πιο μακρόστενη χώρα της Λατινικής Αμερικής αρχίζει να δελεάζει και τα ταξιδιωτικά μας ένστικτα, αποτελώντας την πιο νέα τάση στα μακρινά εξωτικά ταξίδια.

Στη Βουδαπέστη

Στου Γκέρμπο, ένα από τα ωραιότερα ζαχαροπλαστεία και καφενεία της Ευρώπης, πρέπει να κλείσεις τραπέζι από 48 ώρες πριν, αν θέλεις να έχεις θέα στην πλατεία Βόροσμαρτι. Ξεχάστε τη δίαιτα και μη διστάσετε να παραγγείλετε μια πάστα "Λίντσερ" ή "Ζάχερ" πολύ γευστικότερες από τις αντίστοιχες της Βιέννης. Φυσικά, κοστίζουν περίπου 18 δολάρια χωρίς το (απαραίτητο 15%) πουρμπουάρ. Ηρθε η ώρα για φαγητό; Δεν έχουμε πρόβλημα ως Ελληνες. Και στις 3 το μεσημέρι είτε στις 11 τη νύχτα, αν μπείτε σε ένα από τις δεκάδες καλά εστιατόρια, θα σας σερβίρουν ζεστό φαγητό και όχι μόνο γκούλας. Προσωπικά, απολαμβάνω τα μπιστρό των άνετων πεζόδρομων της Πέστης.

Στο καφέ Κορ θα έχετε παρέα κάποια μοντέλα της διπλανής "γειτονιάς των φορεμάτων" και όχι λίγους νεόκοπους επιχειρηματίες. Διαλέξτε από τους δίσκους που είναι έτοιμοι, καθήστε σε ένα τραπέζι έστω και αν κάθονται άλλοι και απολαύστε το φαγητό. Θα σας φέρουν καφέ μόλις τελειώσετε το πιάτο και είναι "προσφορά του καταστήματος".

Θέλετε μαζί με το πρόχειρο φαγητό και πολύ καλό κρασί του κάμπου της λίμνης Μπάλαντον; Στου Λου Λου θα κάνετε επιλογή ανάμεσα σε 166 διαφορετικά είδη. Κατά τα άλλα, θυμίζει παριζιάνικο μπιστρό.

Θαυμάστε το κτήριο της Βουλής, ένα ψευτογοτθικό μεγαθήριο από την άλλη πλευρά του Δούναβη.

Ο υπόγειος περνά κάτω από την λεωφόρο Αντρασι, δεύτερος σε αρχαιότητα, μετά του Λονδίνου.

Βερόνα

Κάντε ένα ταξιδάκι ως τη Βερόνα και ειδικά εκεί γύρω στο Πάσχα. Οχι γιατί έχουν κάτι το εξαιρετικό οι πασχαλιάτικες εκδηλώσεις της Καθολικής Εκκλησίας αλλά για πρακτικότερους λόγους. Τα εισιτήρια των τρένων και αεροπλάνων είναι ακόμη (σχετικώς) φθηνά, τα ξενοδοχεία κάνουν έκπτωση ως και 30% στις "κανονικές" τιμές τους και, ίσως το σπουδαιότερο, η Βερόνα δεν έχει τον κόσμο που συγκεντρώνει το καλοκαίρι ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν είναι πρόβλημα ακόμη και να περπατήσεις στη βία Ματσίνι. Πέραν τούτων, η Βερόνα είναι μια θαυμάσια πόλη, το "κάτι άλλο" της Ιταλίας. Οι εκκλησίες της και η μεγάλη Αρένα είναι πραγματικοί θησαυροί τέχνης και αρχιτεκτονικής σύλληψης έργα του 13ου και 14ου αιώνα όταν στη Βερόνα κυριαρχούσαν οι πρίγκιπες της Σκάλας, οι Σκαλιγκέρε, προτού την καταλάβουν οι Βενετσιάνοι. Φυσικά δεν θα μπορέσετε να "αισθανθείτε" τη Βερόνα αν δεν την περπατήσετε ή έστω αν δεν πάρετε ένα ποδήλατο (νοικιάστε το από την Τσιταντέλα).

Καθώς ο Αδίγης διαπερνά τις παρυφές της παλιάς πόλης, ρίξτε μια ματιά στα δυο τρία γεφύρια της όλα κτισμένα με δουλεμένο γρανίτη. Ανάμεσα στο Κόρσο Καβούρ και στο Κόρσο Πόρτα Μπορσάρι θα βρείτε τρία μουσεία με έργα του Βερονέζε και της Βενετσιάνικης σχολής καθώς και μοναδικές νωπογραφίες του 12ου αιώνα αλλά και του 14ου και 15ου όταν άρχισαν, στη Βερόνα πρώτα, να χρησιμοποιούν μεταλλικές βαφές. Αν βρεθείτε Κυριακή επισκεφθείτε τις "μνημειακές" εκκλησίες. Αγοράστε ένα εισιτήριο για να εξασφαλίσετε απρόσκοπτη είσοδο στον Αγιο Ζήνωνα (Σαν Ζένο) και στην Αγία Αναστασία (Σάντ' Αναστασία) με τις "μοντερνιστικές" νωπογραφίες. Μην παραλείψετε να φωτογραφηθείτε εμπρός στο άγαλμα του Δάντη στην πλατεία του Γκομπερναντόρε και φιλοδωρήστε γενναιόδωρα τους νεαρούς μουσικούς που παίζουν εκεί τριγύρω Βιβάλντι, Τέλεμαν, Αλμπινόνι κ.ά. Ανάμεσά τους θα βρίσκεται ασφαλώς κάποιος που σε λίγα χρόνια θα είναι διάσημος φλαουτίστας, τσελίστας ή και μαέστρος. Και μια συμβουλή. Μην ακούσετε τους Ναπολιτάνους ή τους Τζενοβέζους που θα σας κατηγορήσουν την κουζίνα της Βερόνας.

Η ζήλια τους. Μάλιστα στο Κορτιτσέλο Σαν Μάρκο είναι οι "Ντόντιτσι Απόστολι", ένα ρέστοραν με αναγεννησιακές νωπογραφίες στους τοίχους και σερβίτσια - κόπιες παλιών ποτηροπιατικών και μαχαιροπίρουνων. Τολμήστε να παραγγείλετε αλογίσιο ρόστο. Δεν αστειεύομαι. Είναι γευστικότατο και η σπεσιαλιτέ σάλτσα σβήνει την κάποια ξινίλα που έχει το ψαχνό. Για καφέ και απεριτίφ οι Βερονέζοι το συνηθίζουν πάρα πολύ και προς το μεσημέρι και κατά τις 6 το απόγευμα θα σας πρότεινα τα καφενεία της πιάτσα Μπρα, με τους κήπους και τους αιωνόβιους και μυρωδάτους κέδρους (ιδιαίτερα την άνοιξη) αλλά και στο Τεάτρο Φιλαρμόνικο, κοντά στην Πόρτα Νουόβα, σερβίρουν καλό παγωτό και καφέ.

Βοτανικός κήπος του Brooklyn

Από τα μέσα του Μαρτίου και μέχρι το Μάιο ο Βοτανικός Κήπος του Brooklyn τυλίγεται στο άρωμα των ανθισμένων κερασιών από την Ιαπωνία. Πρόκειται για το ιδανικό περιβάλλον για την πραγματοποίηση της γιαπωνέζικης γιορτή Sakura Matsuri, που γίνεται με την ανθοφορία των κερασιών και έχει σκοπό να καλωσορίσει την άνοιξη.

Στο Βοτανικό Κήπο του Brooklyn βρίσκονται πάνω από 200 κερασιές, σε 40 ποικιλίες, αριθμός που είναι εντυπωσιακός για χώρα εκτός Ιαπωνίας. Ολόκληρη την άνοιξη ο κήπος πλημμυρίζει από τα ροζ και άσπρα χρώματα των λουλουδιών. Η γιορτή συνήθως προγραμματίζεται με την ανθοφορία των κερασιών Κουαζάν. Νεοϋορκέζοι -Γιαπωνέζοι και μη- καλωσορίζουν την άνοιξη με πλούσιες εκδηλώσεις όπως: εκθέσεις Bonsai, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κατασκευή γιαπωνέζικης κούκλας, παραδοσιακοί γιαπωνέζικοι χοροί, τελετουργία του τσαγιού, επιδείξεις με γιαπωνέζικα ξίφη, χειροτεχνία για παιδιά και βέβαια παραδοσιακή γιαπωνέζικη κουζίνα.

Μυστικά για την Τυνησία

Είναι πολύ πιο φθηνή απ' ό,τι νομίζετε και αν είστε σωστά ενημερωμένοι δεν θα κάνετε το λάθος: θα κλείσετε δωμάτιο στην ακτή, μόλις 18 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Τύνιδα. Ετσι, θα συνδυάσετε την υπέροχη θέα της Μεσογείου με τις φθηνές τιμές του ξενοδοχείου.

Φυσικά και δεν θα φοβηθείτε να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές από τα διάφορα κιόσκια που θα... σας "σπάσουν τη μύτη". Φάτε ελεύθερα. Είναι καθαρά και δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο δηλητηρίασης. Μην το παρακάνετε, όμως. Και προσοχή, όχι νερό από τη βρύση.

Απαθανατίστε την κάθε σας στιγμή, αλλά μακριά από αεροδρόμια, αστυνομικούς και κυβερνητικά κτίρια. Είναι... ευαίσθητες περιοχές.

Το γκαρσόνι του εστιατορίου δεν σας λέει ψέματα. Δεν πρόκειται να σας σερβίρουν παρά μόνον εγχώρια κρασιά. Μη διστάσετε να τα δοκιμάσετε, είναι νέκταρ. Συνιστούμε τα Vin Gris de Tynisie ή το υπέροχο Chateau Mornag. Από τα κόκκινα διαλέξτε μεταξύ των Sidi Saad, Magon και Vieux Thibar και από τα λευκά σίγουρα το Blanc de Blanc ή το Muscat de Kelibia.

Μετρό στο Παρίσι

Αν πάτε στο Παρίσι αξίζει να μπείτε στην νεώτερη των γραμμών του μετρό, του υπογείου Meteor που μεταφέρει τους επιβάτες από το νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, τον σταθμό Tolbiac-Massena, στο βορειοδυτικό, και συγκεκριμένα στον σταθμό Gare St. Lazare, σε 12 λεπτά! Το τρένο κατευθύνεται από υπολογιστή, τρέχει χωρίς κραδασμούς πάνω σε ράγες από καουτσούκ και δεν έχει θύρες-χωρίσματα ανάμεσα στα βαγόνια. Ετσι οι επιβάτες βλέπουν ολόκληρο το εσωτερικό του τρένου από τη μία άκρη ως την άλλη.

Μαρόκο

Για όσους θέλουν να αποφύγουν τον θόρυβο και την πολυκοσμία της πόλης, μια καλή επιλογή είναι το ξενοδοχείο La Roseraie στην Οροσειρά του Ατλαντος. Μία ώρα μακριά, είναι το ιδανικό κρησφύγετο για να χαλαρώσετε και να εξερευνήσετε την ενδοχώρα με ένα από τα καθαρόαιμα άλογα που θα διαλέξετε από τους στάβλους του ξενοδοχείου.

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το Μαρόκο είναι ένας ασφαλής ταξιδιωτικός προορισμός. Οι ντόπιοι είναι ιδιαίτεροι φιλικοί και φιλόξενοι με τους τουρίστες μερικές φορές τόσο φιλικοί ώστε μπορεί να ζητήσουν να... αγοράσουν τη γυναίκα ή την κόρη σας προσφέροντας σε αντάλλαγμα καμήλες και πρόβατα! Παρ' όλα αυτά, επειδή είναι μια χώρα με ήθη και έθιμα δικών της αποχρώσεων καλό είναι να είστε σωστά πληροφορημένοι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε παρόμοιες καταστάσεις:

Οι γυναίκες φροντίστε να είστε σεμνά ντυμένες (αφήστε τις κοντές φούστες, τα σορτς και τις μπλούζες με τα "βαθιά" ντεκολτέ στο σπίτι σας) ώστε όχι μόνο να μην προκαλέσετε τα περίεργα βλέμματα αλλά και να σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Εχετε πάντα στον νου σας ότι η κοινωνία είναι ανδροκρατούμενη, γι' αυτό σε κάθε μορφή συναλλαγής με τους ντόπιους προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία και το χιούμορ σας. Οσο φιλικός και αν είναι ο πωλητής του καταστήματος, αν προσπαθεί με το ζόρι να σας πουλήσει την πραμάτεια του αρνηθείτε ευγενικά και αποχωρήστε από το κατάστημα.

Μάθετε κάποιες βασικές λέξεις στα αραβικά. Οι περισσότεροι μιλούν γαλλικά, αλλά λέξεις όπως "baraka" ή "safi" που σημαίνουν "αρκετά" και "φτάνει, ως εδώ" θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μικροπαρεξηγήσεις.

Προσπαθήστε να μη δείχνετε "εντελώς τουρίστες". Κοιτάτε μακριά μπροστά σας, αποφύγετε να τους κοιτάτε "στα μάτια" και προσποιηθείτε, ακόμη και αν έχετε χαθεί, ότι ξέρετε ακριβώς πού βρίσκεστε και πού πηγαίνετε.

Αν μιλάτε καλά γαλλικά και σας πλησιάζουν συνεχώς πλανόδιοι πωλητές, προσποιηθείτε ότι δεν είστε τουρίστες αλλά μόνιμοι κάτοικοι και δουλεύετε για τη γαλλική κυβέρνηση.
Αντί να αρνηθείτε κάτι που σας προσφέρουν να αγοράσετε, δικαιολογηθείτε λέγοντας τους ότι: α) δεν είστε τουρίστας αλλά εργάζεστε στη χώρα, β) δεν έχετε χρήματα, γ) αγοράσατε αυτό που σας προσφέρουν μόλις... χθες από άλλο κατάστημα.

Αν δεν βγάζετε άκρη με κανέναν τρόπο, προσποιηθείτε ότι δεν καταλαβαίνετε τίποτε απ' ό,τι σας λένε. Μιλήστε τους ελληνικά. Θα μπερδευτούν, θα απογοητευθούν και θα σας αφήσουν στην ησυχία σας.

Αν κάποιος σας προσεγγίσει μιλώντας σας αγγλικά, το πιθανότερο είναι ότι προσπαθεί να σας φλερτάρει.


Η καλύτερη λύση για να δείτε όλα τα αξιοθέατα της πόλης είναι να προσλάβετε έναν ξεναγό. Ζητήστε να σας υποδείξει κάποιον το ξενοδοχείο.

Λίχνεσταϊν

Μπορεί ο κόσμος να λέγει ειρωνικά ότι στο Λίχτενσταϊν δεν μετρούν σε ημέρες την τουριστική περίοδο αλλά σε... ώρες αφού, καθώς γράφει ο Μπράντον Μίτσενερ, "ώσπου να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου το έχασες", αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το λιλιπούτειο πριγκιπάτο των Αλπεων προσφέρει όχι μόνο μια θαυμάσια διαμονή σε όσους έχουν γεμάτο πορτοφόλι, φυσικά αλλά και καλό φαγητό, εξαιρετικό κρασί και συνήθως κάποια "χάπενινγκ" και κάποιες "ατραξιόν" πολύ ενδιαφέρουσες.

Στο (όχι και τόσο λιλιπούτειο) Ανάκτορο του Βαντούζ, όπου κατοικούν ο πρίγκιψ Χανς - Ανταμ Β' φον Ουντ του Λίχτενσταϊν και η σύζυγός του πριγκίπισσα Μαρί, άρχοντες του πριγκιπάτου από το 1990, απαγορεύεται η είσοδος. Στην πλατεία όμως και σε όλους τους κοντινούς χώρους οργανώνονται γιορτές, δημόσιες εκθέσεις και πλειστηριασμοί κρασιών και τυριών.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Σαγκάης

Προσπεράστε τους αδαείς τουρίστες που παζαρεύουν τις αντίκες (οι περισσότερες από τις οποίες κατασκευάστηκαν τους τελευταίους μήνες) στις σαββατιάτικες υπαίθριες αγορές κοντά στον κήπο Yu Yuan και κατευθυνθείτε προς τις τεράστιες αποθήκες που βρίσκονται λίγο πιο έξω από τη Σαγκάη, μεταξύ των αριθμών 1430-1438 του δρόμου Hongqiao.

Το περιβάλλον μπορεί να μη σας καλύπτει αισθητικά χαώδη κτίρια-αποθήκες δίπλα στη λεωφόρο, φτιαγμένα από τσιμέντο αλλά εκεί μέσα θα βρείτε αυθεντικά κομμάτια του 18ου αιώνα. Σας προτείνουμε τα μαγαζιά Mountain Valley Antique Furniture, Shanghai Sugu Furniture Shop, Shanghai Hongmei Antiquated Furniture Bazaar και Shanghai Wan Βο Arts & Crafts. Αν έχετε σκοπό να ψωνίσετε αρκετά κομμάτια, θα σας συνιστούσαμε να συνοδεύεσθε από έναν μεταφραστή.

Παρίσι: οι κρυφές γωνιές

Για όσους νομίζουν ότι τα έχουν δει όλα στο Παρίσι αλλά και για εκείνους που θέλουν να ξετρυπώσουν κρυφές γωνιές, οι πολυταξιδεμένοι συνεργάτες της Πυξίδας έχουν να προτείνουν τρεις ιδέες για ξεχωριστές αποδράσεις: ένα μουσείο, ένα πάρκο και έναν καθεδρικό ναό.

Αναφερόμαστε στο Musee Marmottan (00 331 4224 0702), το οποίο στεγάζεται σε ένα αριστοκρατικό οίκημα στην οδό Louis Boilly, στον αριθμό 2, λίγο πιο κάτω από τη λεωφόρο Ραφαέλ, κοντά στο Δάσος της Βουλώνης. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν περισσότερους από 60 πίνακες του Μονέ, τους οποίους έχει κληροδοτήσει ο γιος του καλλιτέχνη. Το μουσείο είναι ανοικτό καθημερινά (εκτός Δευτέρας).

Μια και βρίσκεστε στην περιοχή πάρτε ένα ταξί από το μουσείο και κατευθυνθείτε στο Parc de Bagatelle, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Δάσους της Βουλώνης. Σας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη, ένας καταπράσινος επίγειος παράδεισος, που κάθε γωνιά του κρύβει σπάνιες ομορφιές: μεγάλες εκτάσεις με τριανταφυλλιές, έναν μικρό παραδοσιακό πύργο και ένα πέτρινο σιντριβάνι ύψους 30 μέτρων.

Ελάχιστοι τουρίστες επισκέπτονται τον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου, ίσως επειδή βρίσκεται εκτός κέντρου του Παρισιού. Και όμως είναι πολύ εύκολο να πάτε. Πάρτε το μετρό και κατεβείτε στο τέρμα της γραμμής St Denis - Basilique. Στην αυλή του ναού έχουν ταφεί οι περισσότερες γαλαζοαίματοι της Γαλλίας από τον 6ο αιώνα και εντεύθεν και πραγματικά αξίζει να δείτε τα υπέροχα γλυπτά των τάφων τους.

Καταδύσεις στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία, το τελευταίο άδυτο για τους λάτρεις των θαλάσσιων και υποβρύχιων σπορ, ανοίγει επιτέλους τις πύλες της. Ενώ οι υπόλοιπες μορφές τουρισμού δεν έχουν αρχίσει να ενθαρρύνονται ακόμη (π.χ., δεν δίδονται βίζες), οι πρώτοι δύτες θα επισκεφθούν τη χώρα για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα. Η εν λόγω χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο μήκος ακτών στην Ερυθρά Θάλασσα: περισσότερα από 1.800 χιλιόμετρα.

Και το καλύτερο;

Τα μέρη αυτά είναι εντελώς παρθένα, ανέγγιχτα από την τουριστική βιομηχανία ή την αλιεία. Κοραλλιογενείς ύφαλοι, νησάκια καθώς και πολλά ναυάγια περιμένουν να εξερευνηθούν.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες που ήδη έχουν αναλάβει τις πρώτες εκδρομές στην περιοχή δηλώνουν πασιχαρείς: "Ο θαλάσσιος πληθυσμός αυξάνεται περισσότερο στα ζεστά νερά της Ερυθράς Θάλασσας. Επίσης υπάρχουν περίπου 28 ναυάγια στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τζέντα".

Πού το ξύρισμα αποτελεί ακόμη απολαυστική ιεροτελεστία

Το ξύρισμα είναι ίσως η αρχαιότερη καλλωπιστική συνήθεια των ανδρών. Το περιοδικό "Conde Nast Traveller" παραθέτει εννέα διευθύνσεις κουρείων όπου το ξύρισμα γίνεται όπως τον παλιό καλό καιρό, παραμένει δηλαδή μια απολαυστική ιεροτελεστία:

Παρίσι: Alain Maitre Barbier, 8 rue St Claude, 75003 (0033-1-42-77-55-80).
Βρυξέλλες: Le Windsor, 10 rue Duquesnoy, (0032-2511-8796).
Ρώμη: Peppino, via della Vite, (0039-6-679-8404).
Νέα Υόρκη: Dumond, 19 West 44th Street, (00-1-212-382-0151).
Ουάσιγκτον: Lewis Barber Shop, 5503 Colorado Avenue North West, (00-1-202-732-9813).
Σίδνεί: Gallant Hairdressing, 613 The Royal Arcade, 255 Pitt Street, (0061-29-267-9574).
Τόκιο: Yonekura (βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Okura), 2 Chome 10-4 Poranomon, Minatoku.
Χονγκ Κονγκ: The Barber Shop (βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο The Mandarin Oriental Hotel), 5 Connaught Road, (00-852-2522-4858).
Λονδίνο: Austin Reed, 103-113 Regent Street W1, (0171-499-1850).

"Χούλα": το λίκνισμα μιας πολυνησιακής χορεύτριας

Στο μεγάλο νησί της Χαβάης ικανοποιούνται όλες οι επιθυμίες των ταξιδιωτών. Εάν είστε λάτρης της φύσης, οι καταρράκτες Ακάκα και Καχούνα θα σας εντυπωσιάσουν. Εάν αγαπάτε τα θαλάσσια σπορ, μια εμπειρία από καγιάκ στον κόλπο Κεαλακεκούα, όπου ζει κοπάδι δελφινιών, θα σας μείνει αξέχαστη. Μη χάσετε επίσης κάποια κατάδυση με αναπνευστήρα για να θαυμάσετε τα γιγάντια διαβολόψαρα.

Και κάτι που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί: Σπάνια πουλιά που θα σας εντυπωσιάσουν στο Εθνικό πάρκο Κοκεέ. Εάν πάλι θελήσετε επιστρέφοντας να κρατήσετε έστω και λίγο, αυτή τη μυστηριακή και αρμονική ατμόσφαιρα που πλανάται σε όλο το νησί, είτε μέσα από τις μυρωδιές των ευκαλύπτων και των καρπίνων είτε μέσα από το λίκνισμα των καλλίγραμμων χορευτριών, ακούστε τους θρύλους και τις παραδόσεις που κρύβει μέσα του ο χορός "Χούλα".

Ο Δημόσιος Χώρος Αναψυχής, Καλόπα, με τα 400 στρέμματα πάρκου δε θα σας αφήσει μόνο εικόνες από τα υπεραιωνόβια δέντρα, οχία, με τους κατακόκκινους ανθούς λεχούα, αλλά θα αισθανθείτε εντελώς διαφορετικά τους ψαλμούς του "Χούλα". Ακούστε προσεκτικά για το μωρό Λάου-κα-ιέιε, που βρέθηκε στις ρίζες του δέντρου οχία και δείτε, πως οι ντόπιοι υμνούν τα δέντρα αυτά και τις φτέρες μέσα από το χορό τους.

Στο Μιλάνο

- Για αυθεντικές μιλανέζικες γεύσεις AlfredoGranSanBernardo, στην via Borgese. Δοκιμάστε το περίφημο ριζότο με θαλασσινά

- Δοκιμάστε το ριζότο τζάλο δηλαδή το ριζότο με το γνωστό κρόκο. Πρόκειται για μια από τις φημισμένες τοπικές σπεσιαλιτέ.

- Ο ναός της πίτσα θεωρείται η PizzaBigστη λεωφόρο Bianzaενώ η κλασσική αξία στις πίτσες φέρει το όνομα DiGennaro, κοντά στο Ντουόμο.

Γνήσιο Αμερικάνικο στέικ

Θα σας ενημερώσω για μερικά ρέστοραν στην Αμερική που προσφέρουν το γνήσιο αμερικανικό στέικ. Λοιπόν, στη Νέα Υόρκη εγώ θα σας έστελνα στο Sparks Steak House (τηλ. 687-4855), στο Σικάγο το Gene & Georgetti φημίζεται (τηλ. 527-3718), στην Ουάσιγκτον θα προτιμούσα το Sam & Harry's Steak House (τηλ. 296-4333), στο Μαϊάμι είναι πραγματικά πολύ καλό το Shula's Steak House (τηλ. 820-8102) και στην Ατλάντα θα προτιμούσα του Bone's (τηλ. 237-2663).

Δύο ακόμη πληροφορίες: η τιμή ποικίλλει από 14 ως 22 δολάρια το στέικ (μαζί με τον φόρο). Εννοείται ότι μαζί με το στέικ σας, που στο πιάτο κατά τον νόμο πρέπει να ζυγίζει ψημένο ένα πάουντ (460 γραμμάρια) τουλάχιστον, έρχονται πατάτες όπως εσείς τις προτιμάτε, σαλάτα (συνήθως λάχανο και μαρούλι) και νερό παγωμένο κατά βούλησιν.

Προσέξτε το κρασί. Ρέστοραν όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω συνήθως έχουν δικό τους κόκκινο κρασί και είναι πάντοτε πολύ καλό. Η καράφα του μισού λίτρου δεν θα κοστίσει πάνω από 8 δολάρια.

Αν όμως θελήσετε μπουκάλι, τότε ετοιμαστείτε για μερικές δεκάδες δολάρια. Ακόμη και το καλό κόκκινο της Καλιφόρνιας στοιχίζει πάνω από 15 δολάρια.


Τι και πού μπορεί να φάει κανείς πρόχειρα στη Νέα Υόρκη;
Αν βρεθείτε κοντά στη Γουόλ Στριτ επισκεφθείτε το Dean & DeLuca, χαμηλά επί της Μπρόντγουεϊ. Αν πάλι βρίσκεστε "κάτω" από το Πάρκο, κοντά στην 80ή Οδό, επί της Μπρόντγουέϊ θα βρείτε του Zabar's με πολλούς (φτασμένους και μη) καλλιτέχνες.

Υπάρχει και η «επαρχιακή» λύση

Οι έξυπνοι κυνηγοί παλαιών αντικειμένων στο Λονδίνο γνωρίζουν ότι θα βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε πάγκους πλανόδιων πωλητών και όχι στα μαγαζιά, και μάλιστα μακριά από τις κεντρικές αγορές της πόλης. Οι εξυπνότεροι όμως προτιμούν τις αγορές του Μπέρμιγχαμ και του Νιούαρκ, από τις οποίες ψωνίζουν και οι λονδρέζοι αντικέρ.

Η Αγορά Αντικών του Μπέρμιγχαμ οργανώνεται κάθε έξι εβδομάδες. Είναι σχετικά μικρή και μπορεί κανείς να βρίσκεται πίσω στο Λονδίνο το απόγευμα. Είναι όμως εξαιρετικά πλούσια σε προσφορές.

Το Μπέρμιγχαμ βρίσκεται περίπου 180 χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου. Πρέπει να φθάσει κανείς εκεί αρκετά νωρίς το πρωί, γι' αυτό είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσει το ναυλωμένο λεωφορείο που μεταφέρει τους εμπόρους αντικών και περνάει από πολλά σημεία του Λονδίνου.

Επισήμως η αγορά ξεκινάει στις 7.30 το πρωί, αλλά δεν είναι κακό να βρίσκεστε εκεί νωρίτερα, για να δείτε τα πακέτα να ξετυλίγονται. Υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα με εκατοντάδες πάγκους καθώς και μια υπαίθρια αγορά. Τα αγαθά ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε αγοραστή: άφθονα είδη από πορσελάνη και γυαλί, αλλά και παιχνίδια, κοσμήματα, υφάσματα και αντικείμενα τέχνης. Οι τιμές κυμαίνονται από 35 ώς 165 στερλίνες, ενώ δεν λείπουν και τα... άχρηστα αντικείμενα, που είναι και πολύ ακριβά. Φυσικά, το «παζάρι» όχι μόνο επιτρέπεται αλλά και επιβάλλεται.

Η Αγορά Διεθνών Αντικών και Συλλογών του Νιούαρκ οργανώνεται έξι φορές τον χρόνο. Πρόκειται για ένα διήμερο φεστιβάλ αγοράς, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, όπου συγκεντρώνονται πωλητές και εμπορεύματα από πολλά σημεία της Ευρώπης. Το εισιτήριο εισόδου είναι 20 στερλίνες και ισχύει και για τις δύο ημέρες όπου διαρκεί.

Το Νιούαρκ βρίσκεται στην κομητεία του Νότιγχαμ, 108 μίλια βορείως του Λονδίνου. Ο καλύτερος τρόπος να φθάσει κανείς εκεί είναι να ενοικιάσει αυτοκίνητο. Η διαδρομή από το Λονδίνο διαρκεί τρεις ώρες. Πρέπει ¬ και πάλι ¬ να βρίσκεστε εκεί πριν από τις 7.00 το πρωί, διαφορετικά αφενός δεν θα βρείτε θέση να παρκάρετε, αφετέρου θα χάσετε τις καλύτερες ευκαιρίες.

Η αγορά του Νιούαρκ είναι εκείνη που προτιμούν οι έμποροι αντικών. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία επιτραπέζιων εμπορευμάτων καθώς και έπιπλα, στολίδια για τον κήπο αλλά και είδη όπως βαλίτσες από δέρμα κροκοδείλου, πινακίδες για μαγαζιά και μεγάλες μακέτες γιοτ. Χρειάζεται όμως προσοχή: μην αναρωτηθείτε ποτέ για ποιον λόγο υπάρχουν όλα αυτά τα αγαθά. Θα παρασυρθείτε σε υπαρξιακά ερωτήματα του είδους «γιατί υπάρχω;», «τι κάνω στη ζωή μου;» και θα μελαγχολήσετε. Το καλύτερο είναι να χαζέψετε στους πάγκους, να παζαρέψετε κάτι που σας αρέσει και να απομακρυνθείτε εγκαίρως. Μην ξεχάσετε, τέλος, να είστε κατάλληλα ντυμένοι, γιατί βρέχει συχνά και ξαφνικά.


Αφού ψωνίσετε:

Μπέρμιγχαμ: Αποφύγετε να αγοράσετε κάτι φαγώσιμο από τους πάγκους που υπάρχουν στην αγορά. Προτιμήστε τα εστιατόρια All Bar One (43, Newhall St., 44-121/212 - 1227) και Primitivo (10-12 Barwick St., 44-121/236-6866), σερβίρουν εξαιρετικά πιάτα ζυμαρικών και σάντουιτς. Βρείτε λίγη ώρα να επισκεφθείτε το City of Birmingham Museum and Art Gallery και το Barber Institute of Fine Arts, που εκθέτουν έργα γνωστών ζωγράφων.

Νιούαρκ: Η πόλη δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά ο επόμενος σταθμός του τρένου είναι το Grantham, όπου υπάρχει το εστιατόριο Harry's Place (17, High St., 44-1476/561-780), που σερβίρει εξαίσια και ασυνήθιστα φαγητά.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Νησί των Χριστουγέννων: Όταν τα καβούρια βγαίνουν στους δρόμους!

Το Νησί των Χριστουγέννων είναι μια μικρή ημιαυτόνομη κτήση της Αγγλίας που αποδόθηκε στην Αυστραλία και βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό με έκταση 135km² και πληθυσμό 1493 άτομα . Το όνομα της πρωτεύουσας είναι The Settlement.

===
============

Στη καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, σε κοντινή απόσταση από την Ιάβα βρίσκεται το Νησί των Χριστουγέννων. Το παράδοξο είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού του δεν είναι άνθρωποι αλλά τεράστια κόκκινα καβούρια. Όσο για την παρουσία τους στους δρόμους του νησιού, αυτή αφήνει άναυδους μόνο τους τουρίστες


Ολόκληρο το Νησί των Χριστουγέννων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραδείσους του πλανήτη. Σχεδόν το 63% του εδάφους του έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο. Εκεί ζουν και γεννούν περίπου 100 εκατομμύρια κόκκινα καβούρια! Όταν φτάνει η περίοδος της αποδημίας των «κόκκινων» κατοίκων του νησιού προς τη θάλασσα, οι δρόμοι της πόλης παίρνουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα. Τα καβούρια ακολουθούν συγκεκριμένα δρομολόγια για να καταλήξουν στη θάλασσα. Δυστυχώς όμως δεν υπολογίζουν όμως τα αυτοκίνητα. Έτσι οι ιθύνοντες για να μειώσουν τα ποσοστά των τροχαίων με θύματα τα καβούρια, εκτός από την εκτροπή της κυκλοφορίας, φτιάχνουν ειδικά περάσματα και τούνελ που θα τα οδηγήσουν στο σωστό δρόμο.

Αν λοιπόν βρεθείτε στο μαγευτικό Νησί των Χριστουγέννων, μη παραξενευτείτε αν δείτε ότι μαζί με σας κάνουν τη «βόλτα» τους χιλιάδες εκατοντάδες οικογένειες τεράστιων καβουριών. Προσοχή, μην τα ενοχλήσετε, απλώς φωτογραφήστε τα.

(πηγή: BHMA)

Παιδιά και ταξίδι

Δυστυχώς το ταξίδι μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο από ειδυλλιακό, όταν τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο βαριούνται, κουράζονται και γίνονται όλο και πιο οξύθυμα. Μια λύση είναι να τα εφοδιάσουμε με τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Αλλη, είναι να έχουμε μαζί μας φρούτα, ξηρούς καρπούς και κάποια μπισκότα. Αλλη, να κάνουμε συχνές στάσεις. Μια σειρά από τις αγαπημένες κασέτες με τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών, αλλά και τα αγαπημένα παραμύθια. Ολα αυτά είναι ιδανικά φτάνει να τα έχουμε έτοιμα.

Μία άλλη λύση είναι τα ομαδικά παιχνίδια. Παιχνίδια παλιά και γνωστά που παίζονται ευχάριστα μέσα στο αυτοκίνητο, ξεκουράζουν, μορφώνουν, κάνουν τα παιδιά να σκέπτονται, συγκεντρώνουν την προσοχή τους και το κυριότερο είναι παιχνίδια που γεφυρώνουν το χάσμα των γενεών γονέων και παιδιών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα κουρασμένα και εκνευρισμένα παιδιά μεταφέρουν αυτή την ένταση του περιορισμένου χώρου του αυτοκινήτου και στον οδηγό. Τότε αυτός εκνευρισμένος κάνει χειρονομίες, γυρίζει προς τα πίσω και το μόνο που δεν κάνει είναι η προσεκτική οδήγηση. Οι γονείς οδηγοί πρέπει να είναι κι έξυπνοι παιδαγωγοί. Υπάρχουν τρόποι που τα παιδιά θα παίξουν ευχάριστα, μαζί με τους γονείς ή μόνο με τον γονέα συνοδηγό, μιάς και ο άλλος πρέπει να έχει τα μάτια του στραμμένα άλλου.

Ποία είναι όμως τα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μέσα στο κλειστό χώρο του αυτοκινήτου δίχως καμία προετοιμασία ;

Τα 5 πέντε παιχνίδια που δίνουμε παρακάτω και που συχνά επινοούν οι οικογένειες από μόνες τους μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούν να δώσουν απόλυτες λύσεις. Ο σχεδιασμός των παιχνιδιών μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να γίνει, φτάνει όμως ν'αποφεύγονται οι έντονες κινήσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι τα παιχνίδια αυτά να εναλλάσσονται συχνά για να μην κουράζουν κανένα.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το μαγνητικό σκάκι κλπ μπορούν επίσης να κάνουν την ώρα να περάσει ευχάριστα. Ο θόρυβος όμως μερικές φορές των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αποσπά την προσοχή του οδηγού.

Τα άτομα μίας οικογένειας πολύ συχνά ανακαλύπτουν πως μέσα στον κλειστό χώρο του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού τους προσφέρεται ποιοτικός χρόνος με την υπόλοιπη οικογένεια μακριά από την τηλεόραση και όλα εκείνα που τους αποσπούν την προσοχή μέσα στο σπίτι. Ρωτώντας ακόμη την άποψη των νεωτέρων μελών της οικογένειας πάνω σε σοβαρά θέματα, οδηγούνται συχνά σε θετικές απαντήσεις και εκπλήξεις. Ετσι μέσα στο αυτοκίνητο, κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού δίνεται πολλές φορές η μοναδική ευκαιρία να γεφυρωθεί το πολυσυζητημένο χάσμα των γενεών. Τολμήστε να το προσπαθήσετε και όλη η οικογένεια θα είναι ευχαριστημένη, ξεκούραστη και προπαντός ασφαλής.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 1 : ΟΙ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Το παιχνίδι αυτό εξελίσσεται πάντα πολύ καλά μέσα στο αυτοκίνητο, είναι ευχάριστο και κάνει τα παιδιά να βάζουν το μυαλό τους να σκέπτεται. Η μία ομάδα συμφωνεί για μια λέξη (πράγμα, ζώο κ.λ.π.) και η άλλη προσπαθεί να το μαντέψει με ερωτήσεις. Ομως ο ενήλικος η το παιδί που θέτει τη λέξη πάζλ του ζώου, φυτού, ή πράγματος καλό είναι να μην θέτει όριο ερωτήσεων. Ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις κάθε παίκτη θα του δοθεί η ανάλογη βοήθεια από τους υπολοίπους, έτσι ώστε να μπορέσει να μαντέψει τη λέξη πάζλ. Νικητής είναι αυτός που θα βρει πρώτος την λέξη πάζλ. Συνήθως είναι τα παιδιά μιάς και οι γονείς έχουν φροντίσει να δώσουν την κατάλληλη βοήθεια και τις λέξεις - κλειδιά. Παραλλαγή είναι και το παιχνίδι στο οποίο το παιδί βρίσκει τη λύση καθώς ο γονιός απαντά στις ερωτήσεις μόνο με ναι ή όχι. Και με τον τρόπο αυτό κυλά ή ώρα ευχάριστα για όλους δίχως εκνευρισμούς.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2 : ΚΡΙΚΕΤ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Μπορεί το παιχνίδι αυτό ν'απέχει πολύ από το πραγματικό κρίκετ, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο ενδιαφέρων μπορεί να αποκτήσει, καθώς το σκορ ανεβαίνει. Το παιχνίδι έχει ως εξής :

Αυτοί που είναι μέσα σε αυτοκίνητο, ο καθένας με τη σειρά του, γίνονται "σκόρερ" δηλαδή καλούνται να προσδιορίσουν τι είναι κάποιο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Το σκορ αυξάνεται ανάλογα με τα υπόλοιπα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι βαθμοί μπορούν να συμφωνηθούν πριν αρχίσει το παιχνίδι αλλά και για να μην υπάρχουν διαφωνίες ο "αρχηγός διαιτητής" θα πρέπει να θέσει τους κανόνες εξ αρχής. Ενας βαθμός μπορεί να δίνεται για ένα μικρό αυτοκίνητο (θα πρέπει να καθοριστεί), δύο για ένα μεγαλύτερο, τέσσερις για ένα αυτοκίνητο ίδιο με της οικογένειας, έξι για ένα λεωφορείο ή ένα στέϊσιον - βάγκον. Μπορεί όμως να προκαθοριστεί κι ένας "κακός" βαθμός, ένας αρνητικός για αυτοκίνητο απλής κατασκευής ή πολύ παλιό μοντέλο ή μοτοσικλέτα. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρων κάθε ηλικιακού γκρουπ, για το οποίο μπορεί να υπάρχει το πρόβλημα της βαριεστιμάρας και ειδικά των ηλικιών από 5 έως και 12. Για πιο ενημερωμένα παιδιά ή μεγαλύτερης ηλικίας οι βαθμοί μπορεί να δίνονται ανάλογα με τον αριθμό των βαλβίδων ή και άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών αυτοκινήτων που συναντάμε στο δρόμο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα χρώματα των αυτοκινήτων. Αυτός που τελικά θα έχει το γρηγορότερο μάτι θα είναι ο κερδισμένος. Τώρα αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν υπάρχουν φανατικά παιδιά με το αυτοκίνητο (πράγμα πολύ σπάνιο) τότε το ίδιο μπορεί να γίνει με ζώα που θα δούμε στην εξοχή, γεωργικά μηχανήματα κ.λ.π. Φτάνει να υπάρχει και κάποιος μεγάλος που να έχει σχετικές γνώσεις, έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίσει πιθανές διαφωνίες.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 3 : ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ενα μέλος της οικογένειας τραγουδάει ένα - δύο στίχους ενός τραγουδιού και μετά ονομάζει μία λέξη "χ". Ο επόμενος στη σειρά παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει τη λέξη "χ" ή οποία μπορεί να είναι οποιαδήποτε λέξη, κοινή σε τραγούδια, τραγουδώντας ένα τραγούδι που την περιέχει. Μόλις τραγουδήσει έναν στίχο γνωστού τραγουδιού με τη λέξη αυτή, προτείνει μία λέξη από το τραγούδι του. Αυτό το παιχνίδι γεφυρώνει το χάσμα των γενεών περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών, από τους προνηπιακούς ρυθμούς ως τις τελευταίες επιτυχίες και φυσικά πολλές παλιές χρυσές επιτυχίες και δημοτικά τραγούδια που θα θυμούνται ασφαλώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (παππούδες και γιαγιάδες). Αν κανείς δεν μπορεί να βρει ένα τραγούδι με την λέξη που πρέπει ν'αναφερθεί, τότε αυτός που πρότεινε "τιμωρείται" με τραγουδώντας ο ίδιος ένα τραγούδι με την λέξη αυτή. Ακόμα και γι'αυτούς που δεν είναι ιδιαίτερα μουσικόφιλοι, το παιχνίδι αυτό μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και μπορεί να "φωτίσει" το ρεπερτόριο ενός μέλους της οικογένειας περισσότερο απ'ότι ένα οικογενειακό απόγευμα στο σπίτι. Ακόμη το παιχνίδι αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους παλιά και καλά ελληνικά τραγούδια και δημοτικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4 : ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΩ

Για τα μικρότερα παιδιά κυρίως παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια. Για να λειτουργήσει σωστά το παιχνίδι ο καθένας πρέπει να παίζει με την σειρά του, αρχίζοντας από τον μικρότερο. "Κατασκοπεύω και παρατηρώ με το μικρό μου μάτι κάτι που αρχίζει με.. "(ένα αρχικό γράμμα λέξης - πράγματος το οποίο βλέπει γύρω του). Για τους μικρούς μας φίλους αυτός είναι ένας από τους πιο ωραίους τρόπους να μάθουν τον ήχο των γραμμάτων του αλφαβήτου. Τα αντικείμενα όμως στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θα εξαντληθούν γρήγορα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να επιτραπεί και η χρήση λέξεων και αντικείμενων έξω από τον χώρο του αυτοκινήτου, όπως πινακίδες, δέντρα, πουλιά κ.λ.π. Πολύ καλό παιχνίδι κυρίως για μικρά παιδιά που μαθαίνουν να προφέρουν σωστά τα γράμματα της αλφαβήτου, αλλά και τις λέξεις ονομασίες των διαφόρων πραγμάτων.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 5 : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, που περιέχουν τα αρχικά πόλεων ή νομών, που μπορεί να μας κάνουν να περάσουμε ευχάριστα μισή τουλάχιστον ώρα, κατά την διάρκεια του ταξιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ζητούμενο είναι να σχηματίσουμε με τα γράμματα των πινακίδων του μπροστινού αυτοκινήτου διάφορες λέξεις. Αρκεί τα γράμματα να παραμένουν πάντα στην ίδια σειρά. Για τα παιδιά τα γράμματα αυτά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης. Το παιχνίδι μπορεί να έχει και πολλές διάφορες παραλλαγές, δηλαδή νικητής να είναι αυτός που σχηματίζει την μεγαλύτερη η την μικρότερη λέξη. Μπορούν ν'αποκλειστούν τα ονόματα όπως Νίκος, Μαρία, Κική, Σταμάτης κ.λ.π. ή και να επιτρέπονται. Ετσι μια πινακίδα ΔΟΚ 2568 να παράγει "δοκός, δοκάρι, διοίκηση, δοκιμή, δούκας". Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πινακίδων κυκλοφορίας. Μάλιστα πολλά παιδιά κρατούν και λίστες απ'αυτές. Το όλο παιχνίδι αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία, δίχως να κουράζεται ο οδηγός. Ετσι αν συναντήσουμε στο δρόμο, το αυτοκίνητο με πινακίδες ΤΧΡ 1542, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι είμαστε "τυχεροί" κ.λ.π. Σίγουρα κάθε πινακίδα κυκλοφορίας κρύβει ένα τυχερό μήνυμα, ένα σημάδι, μία σκέψη ή αίσθηση που θα μας κάνει να το συζητήσουμε στη διάρκεια που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Πιθανοί εκνευρισμοί των παιδιών στο αυτοκίνητο θα πρέπει να θεωρούνται μακρινά προβλήματα.

Συνταγές από τον κόσμο

http://www.fora.gr/cook/

Το παγωμένο τσάι

Όπως πολλά σπουδαία πράγματα, έτσι και το παγωμένο τσάι εφευρέθηκε εντελώς τυχαίο πριν από περίπου 100 χρόνια. Η ιστορία του ξεκίνησε στη Διεθνή Έκθεση του St. Louis, στην Πολιτεία του Μιζούρι, το 1904. Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε με την ευκαιρία της αγοράς της Πολιτείας Λουϊζιάνα από τη Γαλλία. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση ή όχι, αλλά διάφορα μοντέρνα φαγώσιμα έκαναν πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αυτήν την έκθεση (όπως, π.χ., το παγωτό και διάφορα αεριούχα αναψυκτικά).

Εκεί είχαν μαζευτεί διάφοροι αισιόδοξοι έμποροι μεταξύ των οποίων ήταν και ένας Άγγλος, ονόματι Richard Βlechynden. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε η Μεγάλη Βρετανία ήταν στις δόξες της και πως ο παραπάνω κύριος είχε έρθει αντιπροσωπεύοντας μια αγγλική εταιρεία της Κίνας. Προσπαθούσε να πουλήσει το προϊόν του, δηλαδή το κινέζικο τσάι, στη μεγάλη αγορά της Αμερικής. Ο καιρός όμως δεν βοηθούσε, αφού το θερμόμετρο πήγαινε να σπάσει και ο κόσμος έλειωνε από τη ζέστη. Φυσικά, κανένας δεν ενδιαφερόταν για μια κούπα καυτό τσάι. Η τύχη του όμως άλλαξε από τη στιγμή που ζήτησε από το διπλανό περίπτερο λίγο πάγο, από αυτόν που χρησιμοποιούσαν για το παγωτό (!), τον έριξε στο τσάι του για να τον δροσίσει, αλλά για καλή του τύχη το όλο συμβάν παρατήρησε κάποιος περαστικός, ο οποίος του είπε «μπορώ να έχω κι εγώ ένα τέτοιο;». Σε λίγο υπήρχε ουρά.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός ώσπου να βρει ένα σωστό χαρμάνι από διαφορετικά είδη τσαγιού για να πετύχει ένα όντως δροσιστικό παγωμένο ρόφημα. Έτσι, με λίγα λόγια, γεννήθηκε το iced tea. Αυτό που γνωρίζουμε από τις κονσέρβες σήμερα - η σκόνη δηλαδή - πρωτοφτιάχτηκε το 1953. Γίνεται από κανονικό τσάι, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να συγκεντρωθούν οι γευστικές ουσίες του. Είναι αφυδατωμένο διάλειμμα τσαγιού, όπως είναι δηλαδή και ο στιγμιαίος καφές. Βέβαια, σήμερα περιέχει και χίλια δύο άλλα συστατικά, από ψεύτικες γεύσεις μέχρι χρώμα και συντηρητικά. Δεν παύει όμως να είναι δημοφιλέστατο.

Εάν θολώσει...
Αναλόγως της ποικιλίας, καμιά φορά το τσάι θολώνει καθώς παγώνει. Όμως δεν έχει καμία διαφορά στην τελική γεύση. Απλώς το pΗ αλλάζει καθώς κρυώνει το τσάι. Ορισμένες ποικιλίες έχουν από τη φύση τους υψηλότερη οξύτητα, κάτι που τις κάνει να θολώνουν. Αν ρίξουμε μια-δυο φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού στο ποτήρι μας θα βοηθήσει τη χημική ισορροπία. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε 1-2 κ.τσ. ζεστό νερό μέσα για να μη μας θολώσει.

Βέβαια και το νερό που χρησιμοποιούμε έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό οι αυστηροί λάτρεις του τσαγιού προτείνουν πάντα το μεταλλικό νερό.

Λίγες συμβουλές για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε σε ποτήρια με παγάκια.
Αν φτιάξουμε το τσάι από βραδύς, την άλλη ημέρα πικρίζει. Να το φτιάχνουμε φρέσκο κάθε ημέρα.
Ποτέ να μη χρησιμοποιήσουμε την καφετιέρα για να βράσουμε νερό για το τσάι μας. Αλλάζει τελείως τη γεύση.

Λίγα για τα συστατικά του τσαγιού
Το τσάι περιέχει καφεΐνη, αιθέρια έλαια, τανίνες και διάφορα άλλα συστατικά. Περιέχει επίσης μαγνήσιο και κάλιο. Χωρίς την πρόσθεση του γάλακτος ή της ζάχαρης, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες - περίπου 2-3 θερμίδες στα 180 γραμ.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε το χύμα τσάι είναι σε μεταλλικά δοχεία, τα οποία πρέπει να κλείνουν ερμητικά. Αν η αποθήκευση είναι σωστή, το τσάι κρατάει 18 μήνες, ενώ το μαύρο τσάι της Κίνας βαστάει για χρόνια.


Τι είδος τσαγιού να χρησιμοποιήσουμε για το παγωμένο τσάι
Η αρχική συνταγή για παγωμένο τσάι, αποτέλεσμα των πειραμάτων του κ. Βlechnyden, ήταν ένα αναψυκτικό με διάφορα είδη τσαγιού μέσα, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή γεύση.

Σχεδόν κάθε είδος τσαγιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε παγωμένο τσάι. Όμως, ορισμένα είναι καλύτερα επειδή κρατάνε το κρυστάλλινο χρώμα τους περισσότερο ή δεν πικρίζουν. Σε γενικές γραμμές, το μαύρο κινέζικο τσάι δεν είναι ό,τι το καλύτερο, γιατί δεν κρατάει η γεύση του για πολύ. Προτιμότερο είναι το Οrange Ρekoe, το Οolong και το Κeemum, τα οποία μπορούμε να βρούμε στα σούπερ μάρκετ και σε δυο-τρεις γκουρμέ μπουτίκ στην Αθήνα.

(πηγή: NEA)