Ζαγοροχώρια

Σαράντα έξι πανέμορφα χωριά, σκαρφαλωμένα στα βουνά βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, τα Ζαγοροχώρια μαγεύουν τον επισκέπτη, τόσο με τη μοναδική, φυσική ομορφιά τους όσο και με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους. Πλαισιωμένα από καταπράσινες βουνοπλαγιές, τρεχούμενα νερά, επιβλητικά φαράγγια και μαγευτικές λίμνες, αποτελούν ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο.

Με έκταση χιλίων περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, το Ζαγόρι χωρίζεται στο δυτικό, ανατολικό και κεντρικό τμήμα, καθένα με τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη δική του ιστορία και, βέβαια, τα δικά του, μοναδικά χωριά.

Βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, το δυτικό Ζαγόρι περιλαμβάνει ορισμένα από τα δημοφιλέστερα, και ίσως ομορφότερα χωριά της περιοχής. Το Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι, που πλαισιώνουν την κοιλάδα του Βοϊδομάτη, έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές που επιστρέφουν εδώ κάθε χρόνο για να θαυμάσουν τη μοναδική αρχιτεκτονική, να περιηγηθούν στα λιθόστρωτα σοκάκια, να απολαύσουν τη μοναδική θέα και να αισθανθούν κοντά στη φύση.

Ο ίδιος ο ποταμός Βοϊδομάτης αποτελεί ένα από τα μαγευτικότερα τοπία της περιοχής, το ιδανικότερο, ίσως, σκηνικό για πεζοπορικές διαδρομές, ατελείωτες περιηγήσεις, αλλά και extreme sports, για τους λάτρεις του είδους. Τα καταγάλανα νερά του, με σταθερή θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου όλο το χρόνο, προκαλούν τους τολμηρούς για μία βουτιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή την εποχή, τα πλαισιωμένα από αιωνόβια πλατάνια μονοπάτια που βρίσκονται στις όχθες του είναι ιδανικά για πεζοπορία, καθώς κρύβουν αμέτρητες εκπλήξεις σχεδόν σε κάθε βήμα.

Πέτρινα γεφυράκια που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο παραμύθι, πυκνή βλάστηση και μοναδικές εικόνες που δημιουργούνται καθώς το φως του ήλιου αντανακλάται πάνω στα πεντακάθαρα νερά –σημειώστε ότι ο Βοϊδομάτης είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια το νερό των οποίων είναι πόσιμο– συνθέτουν ένα τοπίο που γοητεύει και ανταμείβει ακόμη και τους ορκισμένους εχθρούς της πεζοπορίας.

Παραμένοντας στο δυτικό Ζαγόρι, αξίζει να επισκεφθείτε τη μαγευτική Δρακόλιμνη, όπου ζει ο αλπικός Τρίτωνας, το σπάνιο είδος αμφιβίου που μοιάζει με μικρό δράκο, αλλά και το ρέμα Ρογκοβό, ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Παπίγκου, που σχηματίζει μικρές λιμνούλες, τις λεγόμενες οβίρες.

Το κεντρικό Ζαγόρι περιλαμβάνει τα χωριά Βίτσα, Μονοδένδρι, Κήποι, Δίλοφο, Κουκούλι, Τσεπέλοβο, Διπόταμο, Φραγκάδες, Λεπτοκαρυά κ.ά. Δύο από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, η Βίτσα και το Μονοδένδρι, αποτελούν και τα σημεία απ’ όπου ξεκινούν τα μονοπάτια που θα σας οδηγήσουν στο φαράγγι του Βίκου. Στο κεντρικό Ζαγόρι συγκεντρώνονται και μερικά από τα ωραιότερα γεφύρια της περιοχής, όπως το Καλογέρικο, με τις τρεις καμάρες, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κήποι και Κουκούλι.

Παραδοσιακά, πέτρινα αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίμια που καταλήγουν σε γραφικές πλατείες, πέτρινες και μαρμάρινες βρύσες που αναβλύζουν κρυστάλλινο νερό, ιστορικά κτίσματα, εκκλησίες, απαράμιλλη θέα στις καταπράσινες πλαγιές και στο φαράγγι του Βίκου, όλα διεκδικούν το χρόνο και, βέβαια, το θαυμασμό σας, δελεάζοντάς σας να κάνετε ”άλλη μία στάση” σε κάθε βήμα της περιήγησής σας.

Εδώ θα έχετε, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αγαπίου Τόλη, στους Κήπους, με 40 χιλιάδες αντικείμενα της καθημερινής ζωής από όλη την περιοχή του Ζαγορίου, το Μουσείο Παραδοσιακών Ασχολιών, στον Ελαφότοπο, και τη Βιβλιοθήκη της Πασχαλείου Σχολής, στο Καπέσοβο, όπου φυλάσσεται, μεταξύ άλλων, ένα από τα δεκατρία σωζόμενα αντίγραφα της Ελληνικής Χάρτας του Ρήγα Φεραίου.

Η κατάβαση στο φαράγγι του Βίκου γίνεται μέσω των μονοπατιών που ξεκινούν από αρκετά χωριά του Ζαγορίου, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι και ο Βίκος. Κάτοχος του ρεκόρ Guiness του φαραγγιού με το μικρότερο άνοιγμα στον κόσμο –μόλις 1100 μέτρα– και με βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα, το φαράγγι αποτελεί, μαζί με τον Βοϊδομάτη, τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου. Η πλούσια βλάστηση, τα σπάνια είδη ζώων και πουλιών που φιλοξενεί, τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που το διασχίζει αναμφισβήτητα θα σας εντυπωσιάσουν.

Λιγότερο δημοφιλής, αλλά εξίσου γοητευτική, η περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου εντυπωσιάζει όσους αναζητούν προορισμούς έξω από την πεπατημένη, τοπία ανέγγιχτα από την τουριστική ανάπτυξη και προβολή. Χωριά όπως η Βοβούσα, το Φλαμπουράρι, οι Καρυές και το Γρεβενίτι αξίζουν αρκετό από το χρόνο σας, όχι μόνο για τη φυσική ομορφιά τους αλλά και για το παραδοσιακό τους χρώμα, που μοιάζει να παραμένει αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου.

Καθίσταται, βέβαια, σαφές ότι ένα Σαββατοκύριακο δεν αρκεί για να ανακαλύψετε όλη την ομορφιά των χωριών του Ζαγορίου, να θαυμάσετε τα φυσικά τοπία και να περιπλανηθείτε στα γραφικά καλντερίμια και τις λιθόκτιστες πλατείες καθενός από αυτά. Η γοητεία της περιοχής λειτουργεί σα μαγνήτης, κάνοντας ακόμη και τους πλέον αμύητους να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να γνωρίσουν εκ νέου τη μαγεία του φυσικού περιβάλλοντος που, όσα χρόνια κι αν περάσουν, δε σταματά να εκπλήσσει.

Διαμονή
Τα χωριά του Ζαγορίου διαθέτουν πληθώρα επιλογών σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας, καθώς πολλά από τα παραδοσιακά αρχοντικά της περιοχής έχουν μετατραπεί σε ξενώνες που συνδυάζουν την ατμόσφαιρα εποχής με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Μια από τις καλύτερες επιλογές είναι το Aristi Mountain Resort, ένα συγκρότημα πέτρινων κτισμάτων απέναντι από τους πύργους της Αστράκας και τη χαράδρα του Βοϊδομάτη, το οποίο διαθέτει 14 συνολικά δωμάτια και σουίτες, θερμαινόμενη πισίνα με εκπληκτική θέα της γύρω περιοχής, σάουνα και χώρο υποδοχής με τζάκι. Οι τιμές ξεκινούν από 100 ευρώ για τα δίκλινα δωμάτια και φτάνουν μέχρι 200 ευρώ για τις σουίτες.

Εξαιρετική επιλογή αποτελεί και ο παραδοσιακός ξενώνας Πρίμουλα, στα Άνω Πεδινά, που διαθέτει επτά δωμάτια και μία ανεξάρτητη, διώροφη σουίτα, όλα με παραδοσιακά έπιπλα, ξύλινα πατώματα, πέτρινους τοίχους που αναδίδουν μία αίσθηση θαλπωρής και τζάκι σε ορισμένα δωμάτια. Οι τιμές ξεκινούν από 90 ευρώ για τα δίκλινα δωμάτια χωρίς τζάκι και από 100 ευρώ για τα δίκλινα με τζάκι.

Οικονομικότερη, αλλά εξίσου καλή επιλογή αποτελεί ο παραδοσιακός ξενώνας Σελήνη, ανακαινισμένο παραδοσιακό αρχοντικό στο χωριό Βίτσα, με οκτώ δωμάτια και εκπληκτική θέα στη γύρω περιοχή. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 40 ευρώ.

Πού θα φάτε
Σε όλα σχεδόν τα χωριά του Ζαγορίου θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε παραδοσιακές γεύσεις -δοκιμάστε οπωσδήποτε τις φημισμένες πίτες- παρασκευασμένες με αγνά, τοπικά υλικά.
Δύο από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό αποτελούν η ”Χαράδρα του Βίκου” στο Μονοδένδρι, όπου θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή Κασιόπιτα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, και το εστιατόριο Λίθος, στο Δίλοφο.

(πηγή: www.in2life.gr, 30/1/2007)

Προς πώληση το Κάστρο του Δράκουλα



Σχεδόν μισό εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο, οι οποίοι πληρώνουν περί τα 3,5 ευρώ έκαστος για να θαυμάσουν από κοντά το Κάστρο του Βλαντ Γ’ του Παλουκωτή, του θρυλικού κόμη των Καρπαθίων που ενέπνευσε το χαρακτήρα της ιστορίας του Μπραμ Στόκερ, αποτελούν έναν αριθμό αρκετό για να δελεάσει οποιοδήποτε υποψήφιο αγοραστή του θρυλικού κάστρου.


Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη η ταχύτητα με την οποία η είδηση ότι το Κάστρο του Δράκουλα πωλείται έκανε το γύρο του κόσμου. Κι ακόμη περισσότερο, δεν αποτελεί έκπληξη το μυθικό ποσό των 60.130.000 ευρώ που όρισε ως αρχική τιμή ο σημερινός ιδιοκτήτης, Ντομινίκ των Αψβούργων, προκειμένου να παραχωρήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας στον επίδοξο αγοραστή.

Εγγονός της τελευταίας ιδιοκτήτριας, της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας, ο von Habsburg ανέκτησε την ιδιοκτησία του κάστρου, το οποίο είχε κατασχεθεί το 1956 από το κομμουνιστικό καθεστώς, τον περασμένο Μάιο. Η αρχική συμφωνία ήταν πως, αν θελήσει να το πουλήσει, θα υποβάλει πρώτα την πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ρουμανίας και, αν αυτή απορριφθεί, τότε θα αναζητήσει υποψήφιους αγοραστές.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση σχετικά με την πώληση του κάστρου, ενδιαφέρον εξέφρασε το συμβούλιο της ρουμανικής επαρχίας Μπρασόφ, η προσφορά του οποίου, όμως, απορρίφθηκε από την οικογένεια των Αψβούργων. Από τη μεριά του, το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας δήλωσε ότι δε θα κατασπαταλήσει το δημόσιο χρήμα για την αγορά του κάστρου, την τιμή του οποίου βρίσκει υπερβολικά υψηλή.

Όπως όλα δείχνουν, ο δρόμος για τους υποψήφιους ιδιώτες αγοραστές έχει ανοίξει, ενώ ο δικηγόρος του Ντομινίκ, Κόριν Τρανταρίφ, δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη πολλές προσφορές από το εξωτερικό, οι οποίες ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Κτισμένο το 1377, το μεσαιωνικό κάστρο των 57 δωματίων, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω υπογείων διαδρόμων ή μέσω της εσωτερικής αυλής, χρειάζεται εκτεταμένα έργα συντήρησης, αλλά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Άλεξ Πρίσκου, ”για κτίριο του 14ου αιώνα, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση”.

(πηγή: www.in2life.gr)

Διεθνείς κωδικοί αναγνώρισης χωρών - αυτοκινήτων

COUNTRY

CAR CODE

A

AFGHANISTAN

AFG

ALBANIA

AL

ALDERNEY

GBA

ALGERIA

DZ

AMERICAN SAMOA

USA

ANDORRA

AND

ANGOLA

ANG

ANGUILLA

AIA

ANTARCTICA

[none]

ANTIGUA AND BARBUDA

[none]

ARGENTINA

RA

ARMENIA

ARM

ARUBA

[none]

ASCENSION ISLAND

[none]

AUSTRALIA

AUS

AUSTRIA

A

AZERBAIJAN

AZ

B

BAHAMAS

BS

BAHRAIN

BRN

BANGLADESH

BD

BARBADOS

BDS

BELARUS

BY

BELGIUM

B

BELIZE

BZ

BENIN

DY

BERMUDA

[none]

BHUTAN

[none]

BOLIVIA

BOL

BOSNIA AND HERZEGOVINA

BIH

BOTSWANA

BW

BOUVET ISLAND

N

BRAZIL

BR

BRUNEI DARUSSALAM

BRU

BULGARIA

BG

BURKINA FASO

BF

BURUNDI

RU

C

CAMBODIA

K

CAMEROON

CAM

CANADA

CDN

CAPE VERDE

[none]

CAYMAN ISLANDS

[none]

CENTRAL AFRICAN REPUBLIC

RCA

CHAD (Tchad)

TCH

CHILE

RCH

CHINA

RC

CHRISTMAS ISLAND

AUS

COCOS (KEELING) ISLANDS

AUS

COLOMBIA

CO

COMOROS

[none]

CONGO, REPUBLIC OF

RCB

CONGO, DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE (formerly Zaire)

CD

COOK ISLANDS

NZ

COSTA RICA

CR

CÔTE D'IVOIRE (Ivory Coast)

CI

CROATIA (Hrvatska)

HR

CUBA

C

CYPRUS

CY

CZECH REPUBLIC

CZ

D

DENMARK

DK

DJIBOUTI

[none]

DOMINICA

WD

DOMINICAN REPUBLIC

DOM

E

ECUADOR

EC

EGYPT

ET

EL SALVADOR

ES

EQUATORIAL GUINEA

[none]

ERITREA

[none]

ESTONIA

EST

ETHIOPIA

ETH

F

FAEROE ISLANDS

FO

FALKLAND ISLANDS (ISLAS MALVINAS)

[none]

FIJI

FJI

FINLAND

FIN

FRANCE

F

FRENCH GUIANA

F

FRENCH POLYNESIA

F

G

GABON

GAB

GAMBIA

WAG

GEORGIA

GE

GERMANY (Deutschland)

D

GHANA

GH

GIBRALTAR

GBZ

GREAT BRITAIN

GB

GREECE

GR

GREENLAND

[none]

GRENADA

WG

GUADELOUPE

F

GUAM

USA

GUATEMALA

GCA

GUERNSEY

GBG

GUINEA

RG

GUINEA-BISSAU

[none]

GUYANA

GUY

H

HAITI

RH

HEARD AND MCDONALD ISLANDS

AUS

HONDURAS

[none]

HUNGARY

H

I

ICELAND

IS

INDIA

IND

INDONESIA

RI

IRAN (Islamic Republic of Iran)

IR

IRAQ

IRQ

IRELAND

IRL

ISLE OF MAN

GBM

ISRAEL

IL

ITALY

I

J

JAMAICA

JA

JAPAN

J

JERSEY

GBJ

JORDAN (Hashemite Kingdom of Jordan)

HKJ

K

KAZAKHSTAN

KZ

KENYA

EAK

KIRIBATI

[none]

KOREA, NORTH (Democratic People's Republic of Korea)

[none]

KOREA, SOUTH (Republic of Korea)

ROK

KUWAIT

KWT

KYRGYZSTAN

KS

L

LAOS

LAO

LATVIA

LV

LEBANON

RL

LESOTHO

LS

LIBERIA

LB

LIBYA (Libyan Arab Jamahirya)

LAR

LIECHTENSTEIN (Fürstentum Liechtenstein)

FL

LITHUANIA

LT

LUXEMBOURG

L

M

MACAU

RC

MACEDONIA (Former Yugoslav Republic of Macedonia)

MK

MADAGASCAR

RM

MALAWI

MW

MALAYSIA

MAL

MALDIVES

[none]

MALI

RMM

MALTA

M

MARSHALL ISLANDS

[none]

MARTINIQUE

F

MAURITANIA

RIM

MAURITIUS

MS

MAYOTTE

F

MEXICO

MEX

MICRONESIA

[none]

MOLDOVA

MD

MONACO

MC

MONGOLIA

MGL

MONTENEGRO

MNE

MONTSERRAT

[none]

MOROCCO

MA

MOZAMBIQUE (Moçambique)

MOC

MYANMAR

BUR

N

NAMIBIA

NAM

NAURU

NAU

NEPAL

NEP

NETHERLANDS

NL

NETHERLANDS ANTILLES

NA

NEW CALEDONIA

F

NEW ZEALAND

NZ

NICARAGUA

NIC

NIGER

RN

NIGERIA

NGR

NIUE

NZ

NORFOLK ISLAND

AUS

NORTHERN MARIANA ISLANDS

USA

NORWAY

N

O

OMAN

[none]

P

PAKISTAN

PK

PALAU

[none]

PALESTINE

PS

PANAMA

PA

PAPUA NEW GUINEA

PNG

PARAGUAY

PY

PERU

PE

PHILIPPINES

RP

PITCAIRN

[none]

POLAND

PL

PORTUGAL

P

PUERTO RICO

USA

Q

QATAR

QA

R

REUNION

F

ROMANIA

RO

RUSSIAN FEDERATION

RUS

RWANDA

RWA

S

SAINT HELENA

[none]

SAINT KITTS AND NEVIS

[none]

SAINT LUCIA

WL

SAINT PIERRE AND MIQUELON

F

SAINT VINCENT AND THE GRENADINES

WV

SAMOA (formerly Western Samoa)

WS

SAN MARINO (Republic of)

RSM

SAO TOME AND PRINCIPE

[none]

SAUDI ARABIA (Kingdom of Saudi Arabia)

SA

SENEGAL

SN

SERBIA

SRB

SEYCHELLES

SY

SIERRA LEONE

[none]

SINGAPORE

SGP

SLOVAKIA

SK

SLOVENIA

SLO

SOLOMON ISLANDS

[none]

SOMALIA

SO

SOUTH AFRICA (Zuid Afrika)

ZA

SOUTH GEORGIA AND SOUTH SANDWICH ISLANDS

[none]

SPAIN (España)

E

SRI LANKA

CL

SUDAN

SUD

SURINAME

SME

SVALBARD AND JAN MAYEN ISLANDS

N

SWAZILAND

SD

SWEDEN

S

SWITZERLAND (Confederation of Helvetia)

CH

SYRIA

SYR

T

TAIWAN

RC

TAJIKISTAN

TJ

TANZANIA

EAT

THAILAND

T

TIMOR-LESTE (formerly East Timor)

[none]

TOGO

TG

TOKELAU

NZ

TONGA

[none]

TRINIDAD AND TOBAGO

TT

TUNISIA

TN

TURKEY

TR

TURKMENISTAN

TM

TUVALU

[none]

U

UGANDA

EAU

UKRAINE

UA

UNITED ARAB EMIRATES

UAE

UNITED KINGDOM (Great Britain)

GB

UNITED STATES

USA

URUGUAY

ROU

UZBEKISTAN

UZ

V

VANUATU

[none]

VATICAN CITY (Stato della Città del Vaticano)

SCV

VENEZUELA

YV

VIETNAM

VN

VIRGIN ISLANDS, BRITISH

BVI

VIRGIN ISLANDS, U.S.

USA

W

WALLIS AND FUTUNA ISLANDS

F

WESTERN SAHARA

MA

Y

YEMEN

YEM

Z

ZAMBIA

Z

ZIMBABWE

ZW