Στοκχόλμη

Απομακρυσμένη τόσο γεωγραφικά όσο και συνειδησιακά από την κλασική Ευρώπη και τις εμβληματικές πόλεις της, η Στοκχόλμη αποτελεί έναν άσημο, ωστόσο, ”εξωτικό” τουριστικό προορισμό. Η εικόνα της σκανδιναβικής πρωτεύουσας, που ζει σε ήσυχους ρυθμούς, απόλυτης τάξης και κοινωνικής ευημερίας δεν απέχει από την πραγματικότητα, αλλά η ατμόσφαιρα της πόλης περικλείει πολλά περισσότερα απ’όσα χωρά η φαντασία του νοτιοευρωπαίου.

Διατηρεί αλώβητη την αρχοντική της πλευρά, με τα βασιλικά ανάκτορα να δεσπόζουν στο κέντρο της, και τη μεσαιωνική της ταυτότητα, αφού ο ιστός της παλιάς πόλης όχι μόνο διατηρείται, αλλά φιλοξενεί κι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της ζωής της πόλης. Υποστηρίζει συνάμα τον μοντέρνο χαρακτήρα της στο σύγχρονο κέντρο της, όπου δεσπόζουν τα σύγχρονα κτίρια, το περιβόητο σουηδικό design, οι άριστες συγκοινωνίες, και οι υποδομές.

Μέσα σ’αυτό το ισορροπημένο κέλυφος, επιτρέπει την ύπαρξη αρκετών ελεύθερων δημόσιων χώρων και πάρκων (οι οποίοι κατακλύζονται με την παραμικρή ηλιοφάνεια), υποθάλπτει μια μποέμικη γειτονιά, όπου εκφράζεται η πιο ”ανήσυχη” πλευρά των πρωτευουσιάνων Σουηδών, και ταυτόχρονα συντηρεί τη διάσημη σκανδιναβική μελαγχολία και εσωτερικότητα, εκείνη που συναντάμαι στις ταινίες του Μπέργκμαν.

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η Στοκχόλμη είναι μια νησιωτική πρωτεύουσα- λιγότερο γοητευτική από τη Βενετία και ηπιότερη από τη Νέα Υόρκη- αλλά με έντονο τον προσωπικό της χαρακτήρα. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή της σκανδιναβικής χερσονήσου στην είσοδο της λίμνης Μέλαρεν. Τα κεντρικά μέρη της πόλης περιλαμβάνουν δεκατέσσερα νησιά και τις όχθες του αρχιπελάγους όπου η λίμνη Μέλαρεν συναντά τη Βαλτική Θάλασσσα, και ο ιστός της συνδέεται με 53 γέφυρες.

Το κέντρο της πόλης είναι κατ’ουσίαν τοποθετημένο πάνω στο νερό, επί του κόλπου Ρινταρφγέρντεν. Είναι μια μάλλον μικρή πρωτεύουσα σε έκταση και σε πληθυσμό (οι μόνιμοι κάτοικοι αγγίζουν μόλις το 1,5 εκατομμύριο. Οι Σουηδοί μάλιστα εντυπωσιάζονται με την έκταση της Αθήνας και τα 5,5 εκατομμύρια κατοίκους).


Η πρώτη αναφορά για την πόλη έρχεται στα μέσα του 13ου αιώνα όπου ο κρατικός αξιωματούχος Μπίργκερ Τζάρλ διέταξε να χτιστεί ένα φρούριο σε ένα από τα νησιά για να ελέγχεται η είσοδος στη λίμνη Μέλαρεν. Εκεί ελεγχόταν η κυκλοφορία των πλοίων στις πλωτές οδούς μέσω της χρήσης κορμών (Stock) που τοποθετούνταν ως φράχτης. Holm σημαίνει μικρό νησάκι, οπότε η Στοκχόλμη (Stock holmen) πήρε από εκεί το όνομά της.

Το πρώτο βράδυ της άφιξής μου, η πόλη έμοιαζε σχεδόν ”χριστουγεννιάτικη” (αργότερα έμαθα ότι υπάρχουν χριστουγεννιάτικες αγορές που λειτουργούν όλο το χρόνο!), καθώς υπήρχε ήπια χιονόπτωση, που δημιουργούσε παραμυθένια ατμόσφαιρα και κίνητρο για μια βόλτα στην παλιά πόλη, τη συνοικία Gamla Stan.

Στα σοκάκια και τις αλέες της παλιάς πόλης, ανάμεσα στα ιστορικά μνημεία και τα αναπαλαιωμένα μεσαιωνικά κτίρια, βρίσκονται καταπληκτικές αντικερί με πλήθος ναυτικών αντικειμένων (χάρτες, μικρογραφίες ιστιοφόρων, ναυτικές στολές και όργανα ναυσιπλοίας), παλαιοβιβλιοπωλεία, μαγαζιά με ζαχαρωτά και κάποια μικρά καφέ και μπαρ, για να συνέλθει ο επισκέπτης από το τσουχτερό κρύο.


Στην προμετωπίδα της παλιάς πόλης βρίσκεται το Βασιλικό Παλάτι, ένα επιβλητικό κτίριο, το οποίο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες. Μοιάζει λίγο αστείο βέβαια όταν ξέρεις την σοσιαλδημοκρατική παράδοση της Σουηδίας, αλλά υποθέτουμε ότι το ”σουηδικό μοντέλο” χωράει και τους ευγενείς. Παρεπιπτόντως, οι απόγονοι του Γουσταύου, κατοικούν σε ένα ανάκτορο έξω από τη Στοκχόλμη και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στο λαό, μιας και στην ουσία δεν διεκδικούν και τρομερά προνόμια.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα περιοχή της παλιάς Στοκχόλμης είναι το Skansen, η οποία βρίσκεται στο νησί Djurgarden. To Skansen αποτελεί το παλαιότερο ανοικτό μουσείο του κόσμου με παλαιά δείγματα κτιρίων και έχει ενταχθεί στο βασιλικό πάρκο του νησιού, όπου λειτουργεί και ζωολογικός κήπος. Εκεί επίσης λειτουργεί και η περίφημη χριστουγεννιάτικη αγορά – η οποία αργεί μόνον την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς- και όπου βρίσκει κανείς απίστευτα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Στο ίδιο νησί έχει δημιουργηθεί και το Vasa Museum, το οποίο ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να περιτυλίξει το ναύαγιο του πολεμικού πλοίου Vasa. Πρόκειται για ναυάγιο του 17ου αιώνα, το παλαιότερο που σώζεται στον κόσμο. Οι συντηρητές, οι οποίοι επιχείρησαν την ανάσυρσή του, φοβούμενοι την καταστροφή του, το άφησαν στην ακτή του νησιού και δημιούργησαν το μουσείο για να το μελετήσουν με ασφάλεια και φυσικά να το διασώσουν.

Πέρα από το Vasa, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Moderna Museet), το οποίο βρίσκεται στο λόφο του Skeppsholmen (πολύ κοντά στο Εθνικό Μουσείο και απέναντι από τα Ανάκτορα). Πέρα από τους μοντέρνους εικαστικούς σουηδούς καλλιτέχνες, υπάρχει ειδικό τμήμα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, αλλά και την σχεδιαστική παραγωγή των Σουηδών, η οποία εκτός από λειτουργική είναι πραγματικά ιδιαίτερη.

Αυτό που σίγουρα αξίζει τον κόπο είναι μια βόλτα στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, με τα 24.000 νησιά. Οι εκδρομές με τα πλοιάρια ξεκινούν από το Stromkajen και το Strandvagen και κάνουν στάσεις σε διάφορα σημεία του αρχιπελάγους όπου λειτουργούν τουριστικά εστιατόρια και καταλύματα.

Στη μοντέρνα πλευρά της Στοκχόλμης τώρα, εκτός από την περιήγηση στους εμπορικούς πεζοδρόμους και τις πλατείες, υπάρχει η δυνατότητα μιας πανοραμικής άποψης της πόλης από το τελευταίο όροφο του δημαρχιακού γυάλινου πύργου. Εκεί μάλιστα λαμβάνει χώρα και το ετήσιο δείπνο των Βραβείων Νόμπελ.

Η πιο μοδάτη και ενδιαφέρουσα περιοχή της πόλης ωστόσο για νυχτερινές και όχι μόνον εξόδους είναι το SoFo! Στην ουσία πρόκειται για τη συντομογραφία του South of Folkungagatan. Η αλήθεια είναι ότι το εύρημα των Σουηδών πολύ μας βόλεψε, γιατί η προφορά αυτής της γλώσσας δεν είναι και ότι ευκολότερο. Παρόλα αυτά, οι Σουηδοί μιλούν όλοι εξαιρετικά αγγλικά (αλλά και άλλες ευρωπαικές γλώσσες) και είναι πολύ φιλικοί και εξυπηρετικοί αν και ασυνήθιστοι στη λογική των τουριστών. Το SoFo, συγκεντρώνει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της νυχτερινής ζωής με αρκετά μπαρ και κλαμπ, και άλλα concepts διασκέδασης, όπως γκαλερί όπου φιλοξενούνται συναυλίες ή παραστάσεις.

Επίσης εκεί υπάρχουν πολλά καταστήματα με εναλλακτικά ρούχα, κοσμήματα και είδη τέχνης, αλλά και second hand αγορές.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η πληθώρα των ζωντανών μουσικών σκηνών και κυρίως των jazz bars, τα οποία είναι κατάμεστα.

Πέραν του SoFo ενδιαφέροντα μπαρ υπάρχουν στο σύγχρονο κέντρο της Στοκχόλμης, όπως το Riche ή το Rival Bar, το οποίο βρίσκεται εντός του ομώνυμου μπουτίκ ξενοδοχείου. Βέβαια η μεγάλη ατραξιόν είναι το Ice Bar, εντός του ξενοδοχείου Nordic Light Hotel. Όπως δηλώνει η επωνυμία του εδώ όλα είναι από πάγο (μάλιστα από το νερό του ποταμού Torne). Τα καθίσματα, οι τοίχοι, το μπαρ αλλά και τα ποτήρια. Εισέρχεσαι στο μπαρ, ντυμένος σαν Εσκιμώος και παραμένεις το πολύ μισή ώρα. Σερβίρεται μόνον βότκα (συγκεκριμένης φίρμας) σε διάφορα κοκτέιλ. Η κράτηση θεωρείται απαραίτητη.

Σημειώστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ στη Σουηδία είναι μετρημένη (στη δεκαετία του 80 υπήρξε και απαγόρευση) λόγων των αυξημένων κρουσμάτων αλκοολισμού. Ετσι οι μερίδες αλκοόλ είναι μικρές και πανάκριβες (περίπου 20 ευρώ για ένα ποτό σε μέσο μπαρ). Το κάπνισμα απαγορεύεται παντού! Αλλά υπάρχουν τασάκια έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια στην περίπτωση που αμετανόητος καπνιστής, αντέξει το πολικό ψύχος.

Το φαγητό της Στοκχόλμης δεν είναι αξιομνημόνευτο αν και η βάση του είναι τα ψάρια. Οι γκουρμέ προσπάθειες στρέφονται προς τις ξένες κουζίνες, αλλά και εκεί δεν καταφέρνουν τρομερά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά τα εστιατόρια έχουν πολύ ενδιαφέρουσα διακόσμηση και art de la table, ενώ η ατμόσφαιρα είναι ζεστή παρά την προιδέαση για τους ψυχρούς Σουηδούς. Οι τιμές ωστόσο είναι τσουχτερές παντού. Ενδεικτικά ένα σνακ και ένας καφές αγγίζει τα 10 ευρώ στα πιο λαικά σημεία. Για το νερό δεν το συζητώ, το μπουκαλάκι των 500 ml κοστίζει 5 ευρώ!

Πάντως αξίζει τον κόπο να δειπνήσετε στο Republik (Tulegatan 17) με γαλλική κουζίνα, αλλά πολύ ενδιάφερων διάκοσμο και κέφι. Επίσης στο Lejontornet (Lilla n nygatan 5), όπου σερβίρονται σκανδιναβικά εδέσματα, πανάκριβα ουίσκι και καταπληκτικά κρασιά.

Επίσης μια βόλτα στο PA&Co συνωστίζεται ο λαμπερός κόσμος της Στοκχόλμης (ηθοποιοί, μοντέλα και celebrities). Για το μεσημέρι ένα γεύμα σούπερ designατο Fredsgatan 12 επιβάλλεται.

Για τη διαμονή σας εκεί έχουμε να σας προτείνουμε τα εξής: Η μακράν καλύτερη επιλογή είναι το Grand Hotel Stockholm, που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι και η θέα είναι μαγευτική. Οι τιμές, αρκετά τσουχτερές, ξεκινούν από 290 ευρώ για ένα στάνταρ δίκλινο με θέα στο ποτάμι και πρωινό. Επόμενη πρόταση το Nordic Light Hotel, με το περίφημο Absolut Icebar. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από τα 230 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Τέλος, ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το Rival Hotel, αφού το κάθε ένα από τα 99 δωμάτια είναι διακοσμημένο διαφορετικά. Οι τιμές εδώ είναι κυμαινόμενες ανάλογα με τη μέρα ή το μήνα, ενδεικτικά όμως μπορούμε να πούμε πως για ένα δίκλινο με πρωινό ξεκινούν από 160 ευρώ.

(πηγή: www.in2life.gr. 27/2/2007)

Μαδρίτη

Μια βόλτα στους δρόμους της Μαδρίτης είναι αρκετή για να νιώσεις τα υψηλά ντεσιμπέλ του ρυθμού της. Είναι βέβαιο ότι ο τουρίστας και η μονοτονία δεν θα ανταμώσουν στα σοκάκια της Μαδρίτης. Ακόμα και η αρχιτεκτονική της προδίδει την ποικιλία που αναζητούν στη ζωή οι "μαδριλένιος". Κι όταν πέφτει η νύχτα οι ρυθμοί του μάμπο, της σάμπας, του φλαμένκο δεν μπορούν παρά να ξεσηκώσουν ακόμα και τους πιο συντηρητικούς. Αν η Βαρκελώνη είναι η "διαφορετική, η Μαδρίτη κρατάει επάξια το τίτλο της βασίλισσας της Ιβηρικής, φτάνει να την περπατήσεις, να νιώσεις το παλμό της, να υποκύψεις τελικά στη γοητεία της.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη παλιά πόλη. Οι περίφημες πλατείες είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η Plaza Mayor-προσοχή στη προφορά, λέγεται Πλάθα Μαγιόρ- η τεράστια πλατεία με τις χαρακτηριστικές στοές, όπου λειτουργούν εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα, εξακολουθεί είναι πόλος έλξης, όπως άλλοτε που γίνονταν ποικίλα happenings, από αγώνες πάλης μέχρι και ταυρομαχίες. Φωτογραφίστε τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του κτιρίου της Κάσα ντε λα Παναδερία, που βρίσκεται στη πλατεία, ενώ θα απολαύσετε το καφεδάκι σας σ’ ένα από τα υπαίθρια καφέ με θέα στο άγαλμα του έφιππου Φιλίππου Γ’.

Ζήστε την καθημερινότητα των Μαδριλένιων στη μεγάλη σκεπαστή σιδερένια αγορά του Σαν Μιγκέλ με τα φρούτα και τα λαχανικά
Ολοι ανεξαιρέτως κάποια στιγμή καταλήγουν στην ιστορική Πουέρτα δελ Σολ, κοινώς στη Πύλη του Ήλιου. Για τους ξένους είναι γνωστή ως το σημείο που υποδέχεται η Μαδρίτη το νέο χρόνο, για τους ντόπιους αποτελεί το σημείο όπου θα απολαύσουν τα τάπας, δηλαδή τους διάσημους σπανιόλικους μεζέδες. Μη προσπεράσετε αδιάφορα τη πλάκα που ορίζει το "Μηδέν Χιλιόμετρο", το σημείο δηλαδή που ορίζει το κέντρο του οδικού δικτύου της Ισπανίας.

Η περιπλάνηση στη Μαδρίτη θα σας φέρει στην Gran Via, κοινώς στη Μεγάλη Οδός, που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ιδιαιτερότητα της είναι οι διαφορετικοί αρχιτεκτονικοί ρυθμοί των κτιρίων της, από νεοκλασικά και αρ ντεκό μέχρι ουρανοξύστη της δεκαετίας του ’20 όπως το κτίριο Τελεφόνικα.
Κάντε μια στάση στη Πλάθα Δε Εσπάνια για την κλασική φωτογραφία στο πέτρινο οβελίσκο και στο άγαλμα του Θερβάντες.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και μεγαλόπρεπα αξιοθέατα της πόλης είναι τα Βασιλικά Ανάκτορα. Χτισμένα το 1764, υπήρξαν για σειρά ετών η κατοικία των Ισπανών ηγεμόνων μέχρι το 1931.Ανάμεσα στις υπερπολυτελείς αίθουσες ξεχωρίζουν, το "σαλόνι της πορσελάνης", του οποίου οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πορσελάνη, η τραπεζαρία με εντυπωσιακή διακόσμηση και βέβαια η αίθουσα του θρόνου. Επίσης ξεχωρίζουν, το Βασιλικό Οπλοστάσιο, με την τεράστια συλλογή όπλων, καθώς και η εξαιρετική συλλογή ταπήτων.

Αν επιθυμείτε να απολαύσετε ένα περίπατο, όπως συνηθίζουν και οι Μαδριλένοι, τότε περπατήστε στο καταπράσινο Paseo Del Prado. Η περιοχή είναι διάσημη για τα μουσεία όπως το Museo Thyssen-Bornemisza, που φιλοξενεί τη συλλογή των βαρόνων Τισεν Μπορνεμίσθα, με έργα Ιταλών και Φλαμανδών πριμιτίφ μέχρι τους πρωτοποριακούς ζωγράφους του 20ου αιώνα.
Ακόμα κι αν δεν είστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν επισκεφθείτε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, το Μουσείο Πράδο. Ανάμεσα στα έργα της ισπανικής ζωγραφική φιλοξενούνται έργα των Ελ Γκρέκο , Γκόγια, Βελάσκεθ. Επίσης έργα εκτίθενται έργα Φλαμανδών ζωγράφων όπως του Ρούμπενς και Μπός, Ιταλών όπως του Μποτιτσέλι, του Ραφαήλ, κ.τλ. Στην άλλη πτέρυγα του μουσείου Κασόν δελ Μπουέν Ρετίρο εκτίθενται γλυπτά και έργα ζωγραφικής του 19ου και 20ου αιώνα.

Οι ταυρομαχίες είναι ένα στοιχείο αναπόσπαστα δεμένο με την Ισπανία και βέβαια με την πρωτεύουσα της. Αν λοιπόν βρεθείτε στη Μαδρίτη αναζητήστε τη αρένα las Ventas. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες όχι μόνο της πόλης αλλά ολόκληρης της Ισπανίας. Στο εξωτερικό χώρο θα δείτε τα αγάλματα σημαντικών ταυρομάχων. Αξίζει να κάνετε μια στάση στο μουσείο Taurin. Τα εκθέματα του ζωντανεύουν το παρελθόν των ταυρομαχιών. Ανάμεσα στις συλλογές ξεχωρίζει η στολή του μεγάλου ταυρομάχου Μανολέτε, την οποία φορούσε όταν χτυπήθηκε από τον ταύρο Ισλέρο.
Μόλις πιάσουν οι πρώτες ζέστες στήνονται οι ομπρέλες, βγαίνουν τα τραπεζάκια έξω και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καστεγιάνα, σε έναν από τους πιο hotδρόμους της Μαδρίτης. Σημειώστε το Terraza Bulevar. Θα το εντοπίσετε λόγω του συνωστισμού!
Κατεβαίνοντας το Paseo de Recoletosκάντε μια στάση στο El Esprejoκαι απολαύστε το καφεδάκι σας σε ένα χώρο που παραπέμπει στην μπέλ εποκ.
Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το διάσημο καφέ Gijon, που κρατάει ζωντανό το κλίμα των φιλολογικών καφενείων των αρχών του περασμένου αιώνα.

Shopping
Ενας νέος εμπορικός παράδεισος για τους Ευρωπαίους είναι η Μαδρίτη. Στη περιοχή της Salamancaκαι ειδικότερα ο χώρος που περιβάλλεται από τους δρόμους Serrano, Velazquezκαι Ortega y Gassetθα βρείτε τα πιο σικ καταστήματα της πόλης. Επώνυμοι οίκοι όπως Versace, Armani, Escada, Adolfo Dominguez, το διάσημα κατάστημα Loeweκαι βέβαια το Farrutxμε τα ξεχωριστά παπούτσια θα τραβήξουν την προσοχή σας. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η calle Almirante, ένας δρόμος, που αν και έχει χάσει τη παλιά του αίγλη, εξακολουθεί να φιλοξενεί καταστήματα με μοντέρνα είδη. Επίσης, η Gran Viaχωρίς να αποτελεί πλέον την καρδιά του εμπορικού κέντρου της Μαδρίτης διαθέτει αξιόλογα κοσμηματοπωλεία αλλά και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως Zara, Cortefielκαι βέβαια ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Ευρώπης το Casa del Libro. Περάστε από το El Corte Ingles, το μεγαλύτερο κατάστημα της Μαδρίτης, που λόγω της κοσμοσυρροής των τουριστών μπορεί πλέον να θεωρηθεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης.

Η βόλτα της Κυριακής
Μην προβληματιστείτε για το πώς θα γεμίσετε το πρωινό της Κυριακής στην Μαδρίτη. Αναζητήστε στο χάρτη τη Ριβέρα ντε Κουρτιδόρες και ξεκινήστε για τη πιο ζωηρή υπαίθρια αγορά της πόλης, το Ράστο. Στους πάγκους συνωστίζονται δεκάδες ετερόκλητα προϊόντα από αντίκες και καινούργια έπιπλα, ρούχα και χειροποίητες δημιουργίες μέχρι δίσκους και βιβλία. Απαράβατος κανόνας είναι βεβαίως το παζάρι στις τιμές.
Την ίδια μέρα προγραμματίστε μια βόλτα μέχρι το Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofiaγια να θαυμάσετε από κοντά τη διάσημη Γκουέρνικα του Πικάσο.

Ισπανικές γεύσεις
Ισως από τις πρώτες λέξεις που μαθαίνει ο τουρίστας είναι "τάπας". Πρόκειται για τα "μεζεδάκια" που συνοδεύουν το ποτό. Πριν την νυχτερινή διασκέδαση οι Μαδριλένοι παραδοσιακά κάνουν μια στάση για να απολαύσουν τα περίφημα τάπας. Η ποικιλία είναι τεράστια εμείς καταγράφουμε τους πιο δημοφιλείς όπως καλαμάρες φρίτος μποκαδίγιος (καλαμάρι τηγανισμένο με αλεύρι και φέτες ψωμιού), πατάτας μπράβας (πατάτες τηγανητές με καυτή σάλτσα τομάτας και τσίλι), επίσης τα μεζεδάκια τηγανητών ψαριών και θαλασσινών έχουν τη πρώτη θέση στις παραγγελίες των ντόπιων.
Η ισπανική κουζίνα έχει ξεχωριστές γεύσεις. Ξεκινήστε με την κλασική ισπανική ομελέτα, τη tortilla. Δοκιμάστε τη διάσημη paella, το cocido, τη διάσημη κρύα σούπα gazpachoαλλά και η ζεστή σκορδόσουπα με αβγό ποσέ (sopa de ajo). Μη ξεχνάτε επίσης ότι η Ισπανία έχει εξαιρετικά ψάρια και θαλασσινά, τιμήστε τα δεόντως.

Εστιατόρια
Cabo Mayor(Juan Ramon Jimenez37): Για εξαίσια θαλασσινά.
Jockey(Amador de los Rios6): Μια από τις κλασικές αξίες στη Μαδρίτη
Casa Mundi(Calle Donoso Cortes14): Για αυθεντικές ισπανικές γεύσεις
Φλαμένκο
Μη φύγετε από την Ισπανία αν δεν παρακολουθήσετε μια παράσταση με μουσική, τραγούδια και χορούς φλαμένκο. Σημειώστε λοιπόν: Cafe de Chinitas (Torija 7)

(πηγή: BHMA)

Κίνδυνος για ταξιδιώτες από το κουνούπι «τίγρης της Ασίας»

Ευρωπαίοι που επέστρεψαν από ταξίδι σε νησιά του Ινδικού ωκεανού εκδήλωσαν μία εξωτική αρρώστια, η οποία μπορεί να μεταδίδεται από τον «τίγρη της Ασίας» - το μεγαλόσωμο κουνούπι με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες ραβδώσεις στην κοιλιακή χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει εντοπισθεί και στην χώρα μας, προειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε σε όλα τα νοσοκομεία στα τέλη Μαρτίου, η ασθένεια λέγεται πυρετός Chikungunya, οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους aedes στο οποίο ανήκει και ο «τίγρης» (επιστημονικά λέγεται aedes albopictus).

Chikungunya σημαίνει στα σουαχίλι «αυτός που βαδίζει σκυφτός» - και ο πυρετός πήρε την ονομασία του από τον τρόπο με τον οποίο περπατούν οι πάσχοντες, που πονούν φοβερά στις αρθρώσεις.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχει εκτεταμένη επιδημία πυρετού Chikungunya σε νησιά του Ινδικού Ωκεανού, με επίκεντρο τη νήσο Reunion όπου υπολογίζεται ότι έχει προσβληθεί το ένα τρίτο του πληθυσμού - περίπου 157.000 άνθρωποι, οι 22.000 από τους οποίους πιστεύεται ότι μολύνθηκαν μεταξύ 13 και 19 Φεβρουαρίου.

Ο ιός έχει επίσης μολύνει χιλιάδες ανθρώπους και στις Σεϋχέλλες, τη Μαδαγασκάρη, τον Μαυρίκιο και την Mayotte, ενώ εξαπλώθηκε και στην γειτονική Ινδία (στην πολιτεία Andhra Pradesh).

Στην πραγματικότητα, μέχρι τις 10 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 2.406 κρούσματα στη Reunion, 4.650 κρούσματα στις Σεϋχέλλες, δύο στη Μαδαγασκάρη (μέσα σε μία εβδομάδα), 2.553 στον Μαυρίκιο, 924 στη Mayotte και 139 στην Andhra Pradesh.

Ωστόσο, έχουν αρχίσει να παρατηρούνται κρούσματα και στην Ευρώπη, σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις παραπάνω περιοχές. Τέτοια κρούσματα έχουν έως τώρα αναφερθεί σε Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία και Νορβηγία.

Τι είναι ο πυρετός Chikungunya

Ο πυρετός Chikungunya είναι ένας αιμορραγικός πυρετός, εκδηλώνεται 4 έως 7 ημέρες μετά από το τσίμπημα και χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού που συνοδεύεται από έντονο πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς των άκρων (στους καρπούς, τους αστραγάλους και τα δάκτυλα), πρήξιμο, πονοκέφαλο και μερικές φορές δερματικό εξάνθημα. Στα παιδιά, εξάλλου, μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγίες (λ.χ. στα ούλα).

Αν και σε παλαιότερες επιδημίες ο πυρετός Chikungunya δεν είχε αποβεί μοιραίος, στην διάρκεια της τρέχουσας έχουν αναφερθεί 73 κρούσματα με «βαριά κλινική εικόνα» (επιπλοκές από το νευρικό σύστημα, το ήπαρ κ.ά.) που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.

Έχουν επίσης αναφερθεί 33 κρούσματα σε νεογέννητα ηλικίας κάτω των 28 ημερών, ενώ 125 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτόν.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι η άμεση αναφορά των κρουσμάτων έχει μέγιστη σημασία για τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και ζητά με το έγγραφό του την άμεση ενημέρωση όλων των γιατρών, ώστε να αναγνωρίσουν αμέσως τυχόν ασθενείς – και να τους υποβάλλουν στην ενδεδειγμένη θεραπεία, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Αναφέρει επίσης ότι τα τυχόν κρούσματα πρέπει να δηλωθούν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Αναφέρει, τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων οργανώνει μια ομάδα ειδικών, για να αξιολογηθεί ο κίνδυνος που υπάρχει για τις ευρωπαϊκές χώρες.

(πηγή: health.ana.gr)

Γαλαξίδι

Το Γαλαξείδι αποτελεί προορισμό παντός τύπου και καιρού. Είναι μία μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη του νομού Φωκίδας που μπορεί να την απολαύσει κανείς εξίσου το χειμώνα και το καλοκαίρι. Διαθέτει γραφικότητα νησιού και φυσική ομορφιά βουνού, αφού είναι χτισμένο σε δύο λόφους, συνδυασμός που συμβάλλει στο ευχάριστο και αναζωογονητικό κλίμα.

Σημαντικό στοιχείο του Γαλαξειδίου αποτελεί η μακρόχρονη ιστορία και η παράδοση. Το όνομά του το κληρονόμησε τον 10ο αιώνα από τον βυζαντινό τοπάρχη Γαλαξείδη, και παρά τις καταστροφές που υπέστη στην πάροδο των αιώνων από ξένους κατακτητές (Σλάβους, Φράγκους, Καταλάνους, Ιππότες της Ρόδου, Τούρκους), κατάφερε να διατηρήσει την ταυτότητα και την αίγλη του.

Τα δύο φυσικά του λιμάνια, η Αγορά και ο Χηρόλακας, έπαιξαν ρόλο στην γραφική αρχιτεκτονική του μορφή, αφού φιλοξένησαν πολυταξιδεμένους ναυτικούς, οι οποίοι, επηρεασμένοι από ξένα λιμάνια, δημιούργησαν τα καπετανόσπιτά τους που ορθώνονται σήμερα επιβλητικά κατά μήκος του λιμανιού. Έτσι δημιουργήθηκε μια ναυτική πολιτεία, με τα στενά σοκάκια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τους όρμους να γοητεύουν τους επισκέπτες.

Στο Γαλαξείδι αξίζει κανείς να επισκεφτεί το πλούσιο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγ. Νικολάου στο λόφο που βρίσκεται και ο μεγαλόπρεπος ναός, καθώς και τον Ζωδιακό κύκλο της Αγ. Παρασκευής. Υπάρχουν επίσης δύο αρχαιολογικοί χώροι, ο τάφος του Λοκρού και τα απομεινάρια του Αρχαίου Τείχους της πόλης.


Αυτό που μας εντυπωσίασε ωστόσο ήταν η Σπηλιά στην πλατεία Μάμμα. Πρόκειται πράγματι για μία σπηλιά που, ανακατασκευάστηκε και χρησίμευσε σαν κοινοτικό ψυγείο (!) από το 1940 και μετά. Σήμερα, δυστυχώς, βρίσκεται παραμελημένη με μία παρατημένη παράσταση φάτνης που φαίνεται να ξεθωριάζει χρόνο με το χρόνο.

Οι βόλτες όμως του επισκέπτη δεν είναι ανάγκη να περιοριστούν στα λιμανάκι και τα δρομάκια του Γαλαξειδίου. Το δάσος που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Αγοράς προσφέρεται για περιπάτους και ορειβασία στη φύση, ενώ, αν το ζητήσετε, όλο και κάποιος βαρκάρης θα προσφερθεί να σας αρμενίσει για λίγο στα ανοιχτά και στα κοντινά νησάκια με τα ξωκλήσια.

Στο Γαλαξείδι μπορείτε να δοκιμάσετε κάθε είδους ελληνικό έδεσμα με έμφαση στα τοπικά μεζεδάκια και στο φρέσκο ψάρι, και όλα αυτά σε πολύ λογικές τιμές. Οι ταβέρνες που σας προτείνουμε εμείς είναι τα ”3 Γουρουνάκια”, ”Η Ωραία Ελλάς” και το ”Μπάρκο Μαρίτσα”, για την καλύτερη γαριδομακαρονάδα! Αμέσως μετά όμως σπεύσατε στα ζαχαροπλαστεία για παραδοσιακά γλυκά, όπως Ρεβανί, Αμυγδαλάκι, Σαμουσάδες, Δίπλες και γλυκά κουταλιού.

Για τη διαμονή σας εκεί σας προτείνουμε το ξενοδοχείο 5 αστέρων Villa Olympia, όπου οι τιμές στο δίκλινο κυμαίνονται στα 80 ευρώ με πρωινό (τηλ. 22650 41174). Επίσης, συμπαθέστατο είναι και το ξενοδοχείο Galaxa, 4 αστέρων, στα 60 ευρώ με πρωινό (τηλ. 22650 41620). Μας άρεσε ωστόσο και η σοφίτα του Luiza, 3 αστέρων, που κυμαίνεται στα 60 με 70 ευρώ, με πρωινό (τηλ. 22650 41271).

Η διαδρομή από Αθήνα προς Γαλαξείδι δεν διαρκεί πάνω από 3 ώρες, αφού απέχει 220 χλμ. Θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, στρίβοντας στην είσοδο για Θήβα, θα ανεβείτε στην Αράχωβα, θα περάσετε τους Δελφούς και μετά θα κατευθυνθείτε προς Ιτέα. Το Γαλαξείδι απέχει από την Ιτέα 17 χλμ. Μην προσπεράσετε όμως όλα αυτά τα όμορφα μέρη. Η εκδρομή μπορεί να γίνει ακόμα πιο ευχάριστη αν κάνετε μία στάση στο Μαντείο των Δελφών και άλλη μία για καφεδάκι στην Ιτέα!

(πηγή: www.in2life.gr, 21/2/2007)

Αποκριάτικο ξεφάντωμα παντού!

Κάθε χρόνο τις αποκριές ο πλανήτης ξεφαντώνει. Ξεφύγετε λοιπόν από την καθημερινότητα και... όπου γης και καρναβάλι!

Βασιλεία: Μόλις το ρολόι δείξει 4 π.μ. της Κυριακής τα φώτα ανάβουν, οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπάνε και οι μπάντες βγαίνουν στους δρόμους για την πρωινή παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ύστερα ο κόσμος τρέχει στα μικρά εστιατόρια όπου γεύεται τη melhsuppe (σούπα από αλεύρι) και ένα τοπικό γλυκό από κρεμμύδι. Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το βράδυ της τρίτης ημέρας με χορούς και σατυρικά δρώμενα.

Νίκαια: Τα πολύχρωμα κοστούμια, τα πυροτεχνήματα, οι λουλουδοπόλεμοι και οι παρελάσεις μεταμφιεσμένων συνθέτουν το σκηνικό του καρναβαλιού. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η περίφημη Promenade des Anglais, η λεωφόρος με τους φοίνικες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο χορός των μεταμφιεσμένων, η νυχτερινή παρέλαση, το κάψιμο του Kαρνάβαλου και τα χιλιάδες πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό.

Μόναχο: Οι χιλιάδες επισκέπτες που συρρέουν στην Κολoνία, στο Μόναχο και το Μαντς τέτοιες μέρες έρχονται αντιμέτωποι με ένα τρελό ξεφάντωμα. Οι κάτοικοι, ντυμένοι με περίεργες στολές, πλημμυρίζουν τους δρόμους χορεύοντας και τραγουδώντας, ενώ στις ταβέρνες η γλυκιά και ελαφριά μπίρα, το τραγανό κοτόπουλο και ποικίλες γερμανικές νοστιμιές μεγαλώνουν την απόλαυση.

Νέα Ορλεάνη: Αρχοντικά αποικιακού ρυθμού, ποταμόπλοια και πολλή τζαζ. Στην ατμοσφαιρική Νέα Ορλεάνη το καρναβάλι θυμίζει πολύ αυτό των λατινικών χωρών. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη μεγάλη παρέλαση που ξεκινά από τη λεωφόρο Claibome και καταλήγει στο Δημοτικό Στάδιο, όπου αρχίζει το ξεφάντωμα.

Ρίο ντε Τζανέιρο: Πρωτότυπα κοστούμια, μουλάτες καλλονές, σάμπα και μαγεία. Για τέσσερις ημέρες το Ρίο ντε Τζανέιρο μεταμορφώνεται κυριολεκτικά. Διαγωνισμοί κοστουμιών, χορός και μουσική στους δρόμους, πυροτεχνήματα και η περίφημη Samba school parade συνθέτουν το σκηνικό του πιο θεαματικού καρναβαλιού στον κόσμο.

Και στην Ελλάδα...
Πάτρα: Οι πρωτότυπες ιδέες, η ένθερμη συμμετοχή του κόσμου και η πληθώρα των εκδηλώσεων αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας του καρναβαλιού της Πάτρας. Highlight η καθιερωμένη παρέλαση με τα άρματα το βράδυ της Κυριακής.

Σκύρος: Οι γραφικές φιγούρες του Γέρου και της Κορέλας (άντρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα), αλλά και τα μπουλούκια των μεταμφιεσμένων δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην ατμόσφαιρα ξεσηκώνοντας τον κόσμο.

Νάουσα: Η Αποκριά της χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: τον αυθορμητισμό του κόσμου, τα σατυρικά καρναβάλια που αναπαριστούν έθιμα, κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα και ειδικότερα το έθιμο του Γενίτσαρου και της Μπούλας (του γαμπρού και της νύφης). Ντυμένοι με τις τοπικές νυφιάτικες ενδυμασίες γίνονται οι επικεφαλής ενός μπουλουκιού που διασχίζει την πόλη και συγκεντρώνεται στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου γίνεται αναπαράσταση γεγονότων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ξάνθη: Συναυλίες, παραδοσιακά και χορωδιακά συγκροτήματα γεμίζουν τις πλατείες. Την τελευταία Κυριακή γίνεται η παρέλαση του Καρνάβαλου που καταλήγει στην πλατεία και συνοδεύεται από αναπαραστάσεις εθίμων και χορών, ενώ την επόμενη ημέρα οι Ξανθιώτες καίνε τον Τζάρο στον ποταμό Κόσυνθο.

Πληροφορίες
Για τους προορισμούς του εξωτερικού απευθυνθείτε σε μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία.

Πάτρα
Μετάβαση: ΚΤΕΛ τηλ.: 210-5147310. ΟΣΕ τηλ.: 1110.
Διαμονή: Primarolia (τηλ.: 2610-624900), Αστήρ (τηλ.: 2610-277502), Galaxy (τηλ.: 2610-275981), Ελ Γκρέκο (τηλ.: 2610-272931), Mediterranee (τηλ.: 2610-279602).
Χρήσιμα: Γραφείο Καρναβαλιού: 2610-226063.

Σκύρος
Μετάβαση: Οδικώς μέχρι την Κύμη και μετά με πλοίο. ΚΤΕΛ τηλ.: 210-8317153, Λιμεναρχείο Κύμης τηλ.: 22220-22606.
Αεροπορικώς ΟΑ τηλ.: 210-9666666.
Διαμονή: Νεφέλη (τηλ.: 22220-91964), Σκύρος Παλάς (τηλ.: 22220-91994), Κινγκ Λυκομήδης (τηλ.: 22220-93249), Λιναριά Μπέι (τηλ.: 22220-93276).
Χρήσιμα: Λιμεναρχείο: 22220-93475.

Νάουσα
Μετάβαση: ΚΤΕΛ Αθήνας τηλ.: 210-5152548. ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης τηλ.: 2310-522160. ΟΣΕ Αθήνας τηλ.: 210-5297777, ΟΣΕ Θεσ/νίκης τηλ.: 2310-517517.
Διαμονή: Βίλα Ανθέμια (τηλ.: 23320-43480), Ελλάς (τηλ.: 23320-22006), Εσπερίδες (τηλ.: 23320-20250), Βέρμιον (τηλ.: 23320-29311).
Χρήσιμα: Για το καρναβάλι: 23320-29346.

Ξάνθη
Μετάβαση: ΚΤΕΛ Αθήνας τηλ.: 210-5132084, ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης τηλ.: 2310-526526. ΟΣΕ Αθήνας τηλ.: 210-52978777, ΟΣΕ Θεσ/νίκης τηλ.: 2310-517517.
Διαμονή: Le Chalet (τηλ.: 25410-68511), Ζήτα Παλλάς (τηλ.: 25410-64414), Έλενα (τηλ.: 25410-63901), Νέστος (τηλ.: 25410-27531).
Χρήσιμα: Για το καρναβάλι: 25410-22632.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Ανάφη

"Ξέρεις τι λένε για μας στη Σαντορίνη; Ότι δεν έχουμε ψωμί να φάμε λένε” μου είπε ένας ψαράς που μπάλωνε τα δίχτυα του, το πρώτο μεσημέρι που κατέβηκα στο λιμάνι της Ανάφης για φαγητό. Τη φράση αυτή την άκουσα αμέτρητες φορές κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο νησί. Στην αρχή την πήρα για παράπονο. Αλλά δεν ήταν.

”Ριγμένη” από κάποιες γεωγραφικές συγκυρίες δίπλα στο πλέον προβεβλημένο νησί των Κυκλάδων, η Ανάφη μοιάζει εκ πρώτης όψεως με τη δευτερότοκη πριγκίπισσα που καταδικάστηκε να ζει για πάντα στη σκιά της μεγάλης, πανέμορφης αδερφής της. Τα φαινόμενα, όμως, απατούν.

Διότι, όπως κάθε πολύτιμο μυστικό, η θέση της αυτή της επιτρέπει να παραμένει κρυμμένη από τα αδιάκριτα, αδηφάγα βλέμματα της τουριστικής βιομηχανίας, ένας κρυφός παράδεισος, που διατηρεί τη γοητεία του αλώβητη, αποκλειστικά για όσους θα μπουν στον κόπο να την εξερευνήσουν.

Το πλοίο στο λιμάνι φτάνει βράδυ. Από μακριά, τα ελάχιστα φώτα του μοναδικού οικισμού του νησιού, της Χώρας, μόλις που διακρίνονται. Αν δεν υπήρχαν κι αυτά, δύσκολα θα υποψιαζόσουν την ύπαρξη στεριάς. Αυτή πρέπει να ήταν κι η εικόνα που έδωσε τροφή στο μύθο που θέλει την Ανάφη να αναδύθηκε ξαφνικά από το πέλαγος για να προσφέρει καταφύγιο στον Ιάσονα και τους Αργοναύτες του κατά την επιστροφή τους από την Κολχίδα.

Στο λιμάνι γίνονται έργα. ”Για να αποκτήσει βραχίονα, να βαθύνει και να γίνει, επιτέλους, κανονικό λιμάνι” λένε οι ντόπιοι. Φέτος πρέπει να έχουν τελειώσει. Η προσέγγιση χωρίς το βραχίονα και με τα μελτέμια του Αιγαίου δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ανεβαίνουμε τον ελικοειδή δρόμο προς τη Χώρα. Σύντομη διαδρομή, χωρίς εκπλήξεις. Η ώρα είναι περασμένη, και τα εκπληκτικά τοπία δυσδιάκριτα στο σκοτάδι. Τα λιθόστρωτα καλντερίμια της Χώρας, όμως, είναι ατμοσφαιρικά φωτισμένα και, σε συνδυασμό με τη σχεδόν απόκοσμη ησυχία που επικρατεί δημιουργούν ένα ονειρικό σκηνικό.

Το διπλό κρεβάτι στο δωμάτιο είναι κτιστό –μα υπάρχουν ακόμη κτιστά κρεβάτια;–, η δροσιά τόσο φυσική που δεν πρόσεξα αν υπήρχε air condition. Το μπαλκόνι μοιάζει να κρέμεται πάνω από τη θάλασσα, που καθρεφτίζει το φως του φεγγαριού σε μια απέλπιδη, θαρρείς, προσπάθεια να θυμίσει στους ανθρώπους πως τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τις φυσικές εικόνες.

Το πρωί ο πρώτος καφές έχει background το απέραντο γαλάζιο. Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα, η εικόνα της θάλασσας. Και στην άκρη, ένας θεόρατος βράχος, που μοιάζει να έπεσε από κάποια μονομαχία Τιτάνων. Και να έμεινε για πάντα εκεί, να ατενίζει τη θάλασσα και να εμπνέει τους ανθρώπους να διηγούνται ιστορίες.

Ο Κάλαμος, ο δεύτερος μεγαλύτερος βράχος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ. Στην κορυφή του, το μοναστήρι της Παναγίας αντικατέστησε, κάποια στιγμή, το Ναό του Απόλλωνα που βρισκόταν εδώ. Συμβολισμοί της αιώνιας ανάγκης των ανθρώπων να φτάσουν ψηλά, να αγγίξουν το θεό.

Πρώτη στάση, η δημοφιλέστερη, ίσως, παραλία του νησιού, το Κλεισίδι, με τα κρυστάλλινα νερά του και τη χρυσαφένια αμμουδιά. Ελάχιστοι επισκέπτες, οι περισσότεροι κατασκηνωτές. Ούτε ξαπλώστρες, ούτε ομπρέλες, ούτε αυτοσχέδια beach bars να καλύπτουν τον ήχο των κυμάτων. Παράδεισος.

Το μεσημέρι, στο ταβερνάκι του λιμανιού, η Νεκταρία μας σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και μας μιλάει για την ΑΕΚ, που φέτος θα πάρει το Champions League, για τη ζωή στο νησί, με τους 300 κατοίκους του, και για τον τουρισμό, που πάει όλο και καλύτερα, 40 άτομα ήρθαν τον Αύγουστο. ”Μη διανοηθείτε να φύγετε αν δε δείτε ανατολή από την Καλαμιώτισσα” μας λέει.

Συνέχεια στο Μέσα Ρούκουνα, που δεν έχει αποκτήσει άδικα τη φήμη της μεγαλύτερης αμμουδερής παραλίας των Κυκλάδων. Παραιτούμαι της προσπάθειας να βρω έστω και μια πετρούλα σε ολόκληρη την παραλία –δεν υπάρχει– και μένω να θαυμάζω το τοπίο, να αναρωτιέμαι πώς έχουν μείνει μυστικά τέτοια μέρη στην Ελλάδα και να προσπαθώ με το μάτι να υπολογίσω πόση ώρα θα μας πάρει να ανεβούμε τον Κάλαμο.

Κατέληξα στη μία – μιάμιση ώρα. Τελικά ήταν λίγο παραπάνω από δύο. Ο δρόμος πηγαίνει μέχρι ένα σημείο, το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, στους πρόποδες του βράχου, και από εκεί και πέρα βρίσκεσαι αντιμέτωπος –είπαμε– με το δεύτερο μεγαλύτερο σε ύψος –και όγκο, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα– βράχο της Μεσογείου.

Το κλισέ ”το θέαμα θα σας αποζημιώσει” που θα ακολουθούσε, υπό άλλες συνθήκες, την παραπάνω πρόταση, είναι πολύ λίγο για να περιγράψει την εικόνα που αντικρίζεις από την κορυφή. Το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα, που δείχνει τόσο γαλήνια από ψηλά, μακρινή αλλά ταυτόχρονα σε απόσταση… βουτιάς. Μην την επιχειρήσετε.

Οι… μυημένοι φτάνουν στην κορυφή του Κάλαμου με sleeping bag και περνούν τη νύχτα εδώ, για να δουν τη μαγευτικότερη –χωρίς υπερβολές– ανατολή της Μεσογείου. Ένας κατακόκκινος ήλιος ξεπροβάλλει κάτω από τα πόδια τους, βάφοντας τη θάλασσα με τα ομορφότερα χρώματα της ημέρας, δημιουργώντας μια από εκείνες τις εικόνες που καμία φωτογραφική μηχανή δεν μπορεί να πιάσει. Γι’ αυτό οι επισκέπτες του νησιού επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Στα πόδια του βράχου, το Δρακοντόσπηλο αξίζει, επίσης, μία επίσκεψη, ενώ εδώ κοντά, στην παραλία του Αγίου Ιωάννη, φημολογείται ότι εμφανίζονται τακτικά κοπάδια φώκιες –τα οποία δεν καταφέραμε να δούμε. Επιφυλασσόμαστε.

Λίγες ώρες αργότερα, το… beach hopping συνεχίζεται. Στο Κατσούνι, τη Φλαμουρού, τα Κατελυμάτσα, το Μέγα Ποταμό, το Μοναστήρι, τους Αγίους Αναργύρους. Οι παραλίες του νησιού, η μία καλύτερη απ’ την άλλη. Όλες σχεδόν ερημικές, με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά, απαλή άμμο και φόντο γαλάζιο, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Σκηνικό παραμυθένιο, για λίγους. Ονειροπόλους. Ερωτευμένους. Ταξιδευτές.

Οι μέρες εδώ κυλούν αργά. Πολύ αργά. Λες κι έχει σταματήσει ο χρόνος. Με ατελείωτες περιπλανήσεις στα πανέμορφα, λιθόκτιστα σοκάκια της Χώρας, φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, ό,τι έχουν πιάσει τα καΐκια, στα κουκλίστικα ταβερνάκια στον Άγιο Νικόλαο, το Ρούκουνα, το Κλεισίδι και, βέβαια, τη Χώρα, απογευματινούς καφέδες με θέα τον ήλιο να βουτάει στη θάλασσα.

Κι όταν σκοτεινιάζει, αυτοσχέδια πάρτι στο Αρμενάκι. ”Όποιος έχει μουσικό όργανο το φέρνει”. Τραγούδια, χορός, ρακόμελα. Όλοι μια παρέα. Κι όλοι στο τέλος καταλήγουν στο Μύλο, το μπαράκι της Χώρας, για συνέχεια μέχρι το ξημέρωμα. Μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τις καθημερινές πρέπει να προλάβουμε να δούμε ανατολή από την Καλαμιώτισσα.

Κι από αξιοθέατα; Λίγα και καλά. Η αρχαία Χώρα, στη θέση Καστέλι, όπου σώζονται τείχη, λείψανα και τάφοι και τα Κατελυμάτσα, το παλιό λιμάνι του νησιού, με τους τάφους τους να αποτελούν ένδειξη της ύπαρξης αρχαίου νεκροταφείου. Και, βέβαια, οι αμέτρητοι ναοί και τα εκκλησάκια που ξεφυτρώνουν σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του νησιού.

Την τελευταία μέρα, στο μικρό μαγαζάκι με τα σουβενίρ στη Χώρα, συνειδητοποίησα ότι αυτό που μέχρι στιγμής εκλάμβανα ως παράπονο από τους τόσο φιλόξενους, εγκάρδιους και υπερήφανους κατοίκους του νησιού, δεν ήταν παρά ένα κλείσιμο του ματιού στον υποψιασμένο επισκέπτη, μια περιπαικτική διάθεση απέναντι σε αυτούς που αφέθηκαν να αλωθούν από τον τουρισμό, μια αίσθηση ευγνωμοσύνης για το μυστικό που φυλάσσεται ακόμα.

”Και τι θες;” μου είπε η ιδιοκτήτρια ”να γεμίσουν αυτά τα σοκάκια μεθυσμένους τουρίστες, να τα σπάνε κάθε βράδυ; Άσ’ τους να νομίζουν πως δεν έχουμε νερό να πιούμε. Καλύτερα έτσι”. Όντως. Καλύτερα έτσι.

Διαμονή
Στην Ανάφη δε θα βρείτε ξενοδοχεία 5 αστέρων με πισίνες και Jacuzzi. Ποιος χρειάζεται, άλλωστε, περιττές πολυτέλειες μπροστά σε τέτοιες εικόνες φυσικής ομορφιάς; Υπάρχουν, όμως, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, με μοναδική θέα στη θάλασσα, όμορφη διακόσμηση και όλες τις απαραίτητες παροχές –ψυγείο, κουζινάκι, air condition– η διαμονή στα οποία θα σας κοστίσει από 30 έως 50 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.

Φαγητό και διασκέδαση
Όπως μάλλον θα καταλάβατε, παρά τις κακεντρεχείς διαδόσεις, και ψωμί να φάτε και νερό να πιείτε, αλλά και –κυρίως– φρεσκοψαρεμένες θαλασσινές νοστιμιές και σπιτικό φαγητό θα βρείτε στην Ανάφη.

Εξαιρετικούς ρεβυθοκεφτέδες και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ θα δοκιμάσετε στο εστιατόριο της Μαργαρίτας, στο Κλεισίδι, ενώ στη Χώρα θα κατευθυνθείτε στην ταβέρνα της Αλεξάνδρας για ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, σπιτική αστακομακαρονάδα και ντόπια κρέατα, με υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο.

Εκπληκτική αστακομακαρονάδα και άλλες –φρεσκότατες– θαλασσινές νοστιμιές θα απολαύσετε και στο ”Ακρογιάλι”, στον Άγιο Νικόλαο, το λιμάνι του νησιού.

Το βράδυ, αυτοσχέδια πάρτι και ολονύχτια γλέντια οργανώνονται στο ”Αρμενάκι”, που διαθέτει επίσης πολύ καλή κουζίνα, ενώ τα cafe της χώρας δυναμώνουν τη μουσική και λειτουργούν ως μπαράκια.

Info
Στην Ανάφη θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά σε 17 ώρες -λόγω των αμέτρητων ενδιάμεσων σταθμών του δρομολογίου. Για να αποφύγετε το πολύωρο του ταξιδιού, θα το συνδυάσετε με ένα day trip στη Σαντορίνη, απ’ όπου θα πάρετε το τοπικό πλοίο που θα σας μεταφέρει σε δύο μόλις ώρες στην Ανάφη.

Στο νησί υπάρχει λεωφορείο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από τη Χώρα προς το λιμάνι και τις παραλίες, καθώς και η δυνατότητα να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι.

(πηγή: www.in2life.gr, 12/6/2007)

Καθαρά Δευτέρα στην Ελλάδα

Ξέφρενα γλέντια, πολύχρωμες παρελάσεις, πάρτι στους δρόμους της πόλης, clubbing εντός… τειχών, παραδοσιακά κούλουμα, χαρταετοί σε γαλάζιο φόντο, βόλτες στην εξοχή, οικογενειακές συναθροίσεις, βλάχικοι γάμοι, ευφάνταστα κοστούμια, μίνι και μάξι αποδράσεις…

Ό,τι κι αν σας φέρνει στο μυαλό το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, όσο κι αν λατρεύετε –ή βαριέστε– τα παραδοσιακά έθιμα, το βέβαιο είναι πως το πρώτο τριήμερο του χρόνου είναι, επισήμως, γεγονός –πράγμα που δε φαίνεται να περνά απαρατήρητο από κανέναν.

Είτε, λοιπόν, σκέφτεστε να τιμήσετε τις παραδόσεις, συμμετέχοντας σε κάποιο από τα δημοφιλή καρναβάλια της χώρας, είτε αναζητάτε εναλλακτικές ιδέες προορισμών απαλλαγμένων από μαζικούς εορτασμούς, αυτό το τριήμερο έχει κάτι για όλους. Εμείς βάζουμε τις ιδέες. Εσείς, απλά, ετοιμάστε βαλίτσες.

Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Παράδοση σε ρυθμούς... latin
Η Θράκη φέτος μας έβαλε τα γυαλιά με τις εξαιρετικές λαογραφικές εκδηλώσεις της. Το δε καρναβάλι της Ξάνθης, ένα από τα πιο παλιά και παραδοσιακά της Ελλάδας, οργανώθηκε όσο ποτέ, με συναυλίες, latin party, και θεατρικές παραστάσεις, με αποτέλεσμα όλη η πόλη, από τις αρχές του χρόνου, να ζει μία ατέλειωτη γιορτή της παράδοσης και του πολιτισμού.

Το Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες παρελάσεις, με άρματα και μουσικές που θα ξεπροβοδίσουν και φέτος τις απόκριες με κάψιμο του ”Τζάρου”, την Κυριακή το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου, μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα. Τέλος, τη Δευτέρα, θα ξεκινήσει η Σαρακοστή με κούλουμα, παραδοσιακούς χορούς και άλλα τοπικά έθιμα.

Πατρινό Καρναβάλι: Κλασικό και αγαπημένο
Στην Πάτρα, από την άλλη, πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πλέον πολυπληθές καρναβάλι. Λίγο ο πολύς φοιτητόκοσμος, λίγο η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, το Πατρινό καρναβάλι συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου που πλημμυρίζουν τους δρόμους και τις πλατείες.

Από την Παρασκευή το πρωί θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις, όπως το ζωντανό σκάκι, πάρτυ και συναυλίες, που θα πραγματοποιηθούν στις δύο μεγάλες πλατείες, των Τριών Συμμάχων και του Γεωργίου Α’. Κατά τις 22:00 όλοι θα κατευθυνθούν στη δημοτικό θέατρο Απόλλων, όπου θα πραγματοποιηθεί ο χορός του δημάρχου Πατρών με θέμα ”Μια βραδιά στην όπερα” (Un ballo in maschera).

Το Σάββατο γύρω στις 18:00 θα ξεκινήσει από την Παπαφλέσσα η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση, που θα καταλήξει στο Δημοτικό Θέατρο για το 3ο φετινό Μπουρμπούλι. Μεγάλη μέρα όμως είναι η Κυριακή, αφού από το πρωί οι καρναβαλιστές θα σπεύσουν για τον Διαδικτυακό Κρυμμένο Θησαυρό, μετά για την παραδοσιακή Μεγάλη Παρέλαση, μετά στο μόλο Αγ. Νικολάου για το κάψιμο του Καρνάβαλου και τέλος για το 4ο Μπουρμπούλι. Ουφ! Τι μέρα κι αυτή!

Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι: Αποκριά με νησιώτικο άρωμα
Ένα από τα σημαντικότερα Καρναβάλια της Ελλάδας, και ακόμα περισσότερο της Κρήτης, είναι αυτό του Ρεθύμνου, που και φέτος οργανώθηκε με περισσό μεράκι και κέφι. 5.000 καρναβαλιστές υπολογίζονται πως θα οδηγήσουν φέτος τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής με τα πληρώματα και τις Άμαξες, ενώ κάθε βράδυ θα γίνεται και ένα διαφορετικό, ξέφρενο πάρτυ από τις συμμετέχουσες ομάδες. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς γιατί μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλεται η ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύεται η μακραίωνη ιστορία η πλούσια παράδοση του Ρεθύμνου.

Μία ιδιαίτερη πρόταση για τη διαμονή σας εκεί είναι το ξενοδοχείο Veneto (τηλ. 28310 56 634), στο κέντρο του Ρεθύμνου.

Καρναβάλι στα Ιόνια νησιά: Όταν η τρέλα δεν πάει στα βουνά
Μεγάλα και εντυπωσιακά καρναβάλια πραγματοποιούνται και στα Ιόνια νησιά. Πιο συγκεκριμένα, στην Κεφαλονιά θα γίνει και φέτος το Ληξουριώτικο Καρναβάλι, σε μία γιορτή με άρματα, χορευτικά και φιλαρμονικές, που θα ολοκληρωθεί και εδώ με το κάψιμο του καρνάβαλου. Η παράδοση συναντάει τα τρελοκεφαλονίτικα καλαμπούρια και το κέφι απογειώνεται.

Εξίσου διασκεδαστικό πρόκειται να είναι και το καρναβάλι στη Ζάκυνθο. Αυτοσχέδιοι χοροί και θεατρικά παίζονται στις πλατείες από μασκαρεμένους άνδρες, ενώ την Κυριακή, μαζί με την περιφορά του Καρνάβαλου γίνεται και η πολύ αστεία ”Κηδεία της Μάσκας”, με τους ”θλιμμένους” συγγενείς να την οδηγούν σε απρόοπτες εξελίξεις!

Καρναβάλι στη Νάουσα: ”Μπούλες” και ”Γενίτσαροι” σέρνουν το χορό
Στη Νάουσα, το Καρναβάλι είναι ξεχωριστό. Η πόλη γιορτάζει την Αποκριά με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο ριζωμένο στην ιστορία, την παράδοση και τους ηρωικούς αγώνες. Σε αντίθεση με τα άλλα μέρη της Ελλάδας, το Καρναβάλι εδώ δεν χαρακτηρίζεται από ”αταξία”, αλλά από μία τυπικά οργανωμένη διαδικασία ετοιμασίας των χειροποίητων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα, την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα οι δρόμοι γεμίζουν με παραδοσιακά εδέσματα, γλυκά και τοπικό κρασί και η γιορτή μετατρέπεται σε ένα μεγάλο φαγοπότι.

Σκυριανό Καρναβάλι: Αποκριάτικα έθιμα με παρελθόν και... μέλλον
Άλλο ένα νησί που αξίζει κανείς να επισκεφτεί αυτό το τριήμερο είναι η Σκύρος. Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν κυρίως για την τριάδα μεταμφιέσεων του ”γέρου”, της ”κορέλας” και του ”φράγκου”. Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο, με παραδοσιακές χειροποίητες στολές, που περιλαμβάνει αποκλειστικά άνδρες.

Οι τρεις ομάδες μετέχουν σε ένα μυστηριακό χορό, που θυμίζει Διονυσιακό μυστήριο, υπό τους ήχους των κουδουνιών, που κρέμονται από τους ”γέρους” και τα σφυρίγματα των κοχυλιών, που κρατούν οι ”φράγκοι”. Το γλέντι κρατά όλο το βράδυ, όπου πλέον μετέχουν και κοπέλες, ντυμένες με παραδοσιακές ανοιξιάτικες στολές, και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με τα κούλουμα.

(πηγή: www.in2life.gr, 14/2/2007)

Δράμα

Ο Νομός Δράμας είναι γεμάτος από φυσικές ομορφιές. Εκεί θα βρείτε σπήλαια, παρθένα δάση με σπάνια είδη δέντρων και συχνά άγρια οργιώδη βλάστηση, χιονισμένες πλαγιές, εύφορες πεδιάδες και γραφικά χωριά με πλούσια λαϊκή παράδοση. Με το αγροτοτουριστικό πρόγραμμα δημιουργήθηκαν ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακές ταβέρνες, καταστήματα προώθησης τοπικών προϊόντων και χειροτεχνημάτων στο ορεινό και δασώδες τμήμα του νομού.

Γνωριμία με την πόλη
Κτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρού, μέσα σε μια κατάφυτη πεδιάδα γεμάτη χρώματα, περιστοιχισμένη από καπνά, χρυσούς ήλιους και το λευκό βαμβάκι που καλλιεργούνται στη γη της, η Δράμα δεν είναι μόνο μια πόλη με ιστορία, αλλά ζωντανή και σύγχρονη. Κήποι, πάρκα, παλιά αρχοντικά, καπνομάγαζα, μύλοι, γραφικές γειτονιές συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό για περιπλάνηση.

Οδοιπορικό
Σε απόσταση 42 χλμ. από την πόλη θα βρεθείτε στο Νευροκόπι, το οποίο πρωτοστατεί στα δελτία καιρού με τις πιο χαμηλές πανελληνίως θερμοκρασίες του! Λίγο πιο πέρα, στα Λευκόγεια, θα συναντήσετε μία τεχνητή λίμνη με αρδευτικό φράγμα και ένα σημαντικό υγροβιότοπο και παραλίμνιο δάσος. Κατευθυνθείτε προς τους Ποταμούς για να δείτε την τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε στην κοίτη του Νέστου από το υδροηλεκτρικό φράγμα της ΔΕΗ και μέσα από μια μαγευτική παραλίμνια διαδρομή, στη σκιά του Φαλακρού, θα βρεθείτε στο γραφικό οικισμό του Περάσματος. Εκεί κοντά θα δείτε ένα σπήλαιο, ενώ στη γειτονική Μικρομηλιά σας περιμένει ένα δίκτυο μονοπατιών που θα σας οδηγήσει στο μοναδικό στη χώρα μας αυτοφυές δάσος σημύδας.

Εάν γοητεύεστε από τη μοναδική φυσική ομορφιά των σπηλαίων, αναζητήστε και το άλλο σπήλαιο, του Μααρά, στην κοινότητα Αγγίτη, στις εκβολές του ομώνυμου ποταμού, μόλις 24 χλμ. από τη Δράμα. Διανύοντας μια πανέμορφη δασώδη διαδρομή, που διαρκεί περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο, στα 78 χλμ. από τη Δράμα, θα φτάσετε στο δάσος της Ελατιάς. ένα μοναδικό αλπικό τοπίο όπου κυριαρχεί το σπάνιο είδος δέντρων στη χώρα μας, η ερυθρελάτη. Θα περιπλανηθείτε στο υπέροχο δάσος, στους χώρους αναψυχής, στο δασικό χωριό και στο Στραβόρεμα με τους μαιάνδρους.

Στο δεύτερο δάσος του νομού, το Παρθένο Δάσος Φρακτού, θα φτάσετε μέσω του χωριού Παρανέστι, που βρίσκεται 35 χλμ. ανατολικά της Δράμας. Από το Παρανέστι το Φρακτό απέχει 50 χλμ., σε διαδρομή χωμάτινη, καλής όμως κατάστασης, διάρκειας 2,5 ωρών. Το Παρθένο Δάσος είναι ο παράδεισος των φυσιολατρών, που έρχονται να θαυμάσουν τους καταρράκτες του, τους ιδιόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, την άγρια βλάστηση και το μεγαλείο της παρθένας φύσης.

Ανηφορίστε στο Φαλακρό Όρος και συνεχίστε προς τα γραφικά χωριά Βώλακας, Πύργοι και Γρανίτης στις υπώρειες και μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορφές του. Μπορείτε να κάνετε και σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (τηλ.: 25210-23049).

Πληροφορίες Μετάβαση: Με αεροπλάνο θα φτάσετε στην Καβάλα (36 χλμ. από τη Δράμα), ΟΑ Αθήνας τηλ.: 210-9666666. Η Δράμα απέχει από την Αθήνα 675 χλμ. και από τη Θεσ/νίκη 168 χλμ. ΚΤΕΛ Αθήνας, τηλ.: 210-5130220, ΚΤΕΛ Θεσ/νίκης, τηλ.: 2310-595420. ΟΣΕ Αθήνας, τηλ.: 210-5297777, ΟΣΕ Θεσ/νίκης, τηλ.: 2310-517517.

Αγορές: Τοπικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης θα βρείτε στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων (τηλ.: 25220-60456) και στο Γυναικείο Συνεταιρισμό Παρανεστίου (τηλ.: 25240-22292).

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομία: 25210-33333, Δήμος: 25210-35555, ΚΤΕΛ: 25210-32421, ΟΣΕ: 25210-36569

(πηγή: www.7merestv.gr)

Χάνι Μπανιά: Το μικρό μυστικό της Ναυπακτίας

Μία εξαιρετική ιδέα για ένα χειμωνιάτικο τριήμερο, σαν αυτά που επιτέλους καταφθάνουν, είναι μία εκδρομή στη Ναυπακτία. Πιο συγκεκριμένα, μία εκδρομή στον ποταμό Εύηνο, και στα γύρω χωριά, που θα σας εκπλήξουν από τη φυσική ομορφιά τους και θα σας ενθουσιάσουν με τις δυνατότητες που έχετε για δραστηριότητες στη φύση.

Όταν μιλάμε για ορεινή Ναυπακτία εννοούμε τη διαδρομή από την Πίνδο προς τον Κορινθιακό κόλπο. Η διαδρομή όμως που εμείς σας προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι πιο συγκεκριμένη. Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε από Αθήνα, μέσω εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, για Ναύπακτο και αφού καταλήξετε εκεί για έναν πρωινό καφέ, με θέα το παλιό λιμάνι μπροστά σας και το επιβλητικό κάστρο πίσω σας στο βουνό, να κάνετε αναστροφή προς Αντίρριο με κατεύθυνση το Θέρμο.

Η διαδρομή για Θέρμο είναι απλή, γιατί μπορείτε να ακολουθήσετε ένα μόνο δρόμο, πρέπει να προσέξετε όμως γιατί ο δρόμος είναι στενός και σε πολλά σημεία χωράει μόνο ένα αμάξι. Αυτό όμως όχι για πολύ αφού σε ένα τέταρτο της ώρας θα έχετε φτάσει στον βασικό προορισμό σας, τη γέφυρα Μπανιά, που συνδέει τη Ναύπακτο με το Θέρμο.

Μην περιμένετε να αντικρίσετε ένα τουριστικό θέρετρο, με σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, πλημμυρισμένο από κόσμο. Η περιοχή προσφέρεται κυρίως για εναλλακτικό τουρισμό γι’αυτό τα πάντα εκεί έχουν διατηρήσει το παραδοσιακό, χωριάτικο στοιχείο με τα λιθόκτιστα σπίτια και τις καταπράσινες πλαγιές. Τα βλέμματα όμως, αναμφίβολα μαγνητίζει το ποτάμι.

Ο Εύηνος, ή Φίδαρης, γνωστός από την Μυθολογία σαν πέρασμα του Ηρακλή και της Δηιάνειρας, πήρε το όνομα του από τον βασιλιά Εύηνο. Ο ποταμός πηγάζει από τα Βαρδούσια και εκβάλλει στον Πατραϊκό κόλπο. Έχει έντονη παραποτάμια βλάστηση αλλά όχι τόσο μεγάλη παροχή νερού, η οποία μάλιστα το καλοκαίρι μειώνεται ή διακόπτεται τελείως. Το φράγμα του Αγ. Δημητρίου που ολοκληρώθηκε εκεί το 1995 έπαιξε ρόλο στο να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο η στάθμη του ποταμού αλλά και στο να εκτραπεί το νερό με σήραγγα στο Μόρνο και να αποφύγει η Αθήνα τον κίνδυνο λειψυδρίας.

Το τοπίο γύρω από τη γέφυρα είναι μαγευτικό. Ο συνδυασμός νερού, πράσινου και βουνού αφοπλίζει όποιον βρεθεί εκεί και γαληνεύει το βλέμμα και την ψυχή. Η περιπέτεια όμως δεν βρίσκεται μακριά. Από τους πρόποδες ήδη του χωριού θα σας υποδεχθούν διάφοροι σύλλογοι που θα σας παρασύρουν σε αθλητικές δραστηριότητες και θα σας συστήσουν τις αξίες του εναλλακτικού τουρισμού.

Για τους πιο περιπετειώδεις τύπους προτείνεται το ράφτινγκ και το καγιάκ. Η κατάβαση του ποταμού γίνεται με φουσκωτά και τα μαθήματα αναλαμβάνουν έμπειροι οδηγοί-εκπαιδευτές που θα σας παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιδοθείτε στην πιο παραδοσιακή πεζοπορία, την ιππασία, το ποδήλατο βουνού, την ορειβασία και το ραπέλ, την αναρρίχηση δηλαδή στις πλαγιές του βουνού. Υπάρχει καλύτερη ιδέα για να ’βγάλετε’ το παιδί από μέσα σας;

Δεν υπάρχει προτιμότερος τρόπος να ολοκληρωθεί με τέτοια μέρα από τη διανυκτέρευση, πού αλλού;, στο ’Χάνι’. Το Χάνι είναι ουσιαστικά ο μοναδικός ξενώνας της περιοχής, εκτός αν επιλέξετε να μείνετε στη Ναύπακτο που απέχει μόνο 16χλμ. Στο Χάνι θα νιώσετε πραγματικά ότι βρίσκεστε σε χωριό, τα (6) δωμάτια που διαθέτει είναι λιτά, ζεστά και φιλόξενα, και διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες μπάνιου, θέρμανσης και τηλεόρασης, ενώ στον κοινόχρηστο χώρο μπορείτε να απολαύσετε τη ζεστασιά από το τζάκι, τα σπιτικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά και την υπέροχη θέα στο ποτάμι.

Αν όμως αντέχετε και έχετε όρεξη για νυχτερινό ξεφάντωμα, υπάρχει πάντα το κέντρο της Ναυπάκτου, που τα εστιατόρια στην παραλία, τα μπαρ-club αλλά και τα μπουζούκια αφθονούν και προσελκύουν τους νεώτερους κάθε εποχή του χρόνου. Πολύ καλές επιλογές εκεί αποτελούν το Πέτρινο και το Σπιτικό στο Γρίμποβο, ενώ για ψητά επιβάλλεται να πάτε στον Παπαδόπουλο λίγο έξω από τη Ναύπακτο, στη Χιλιαδού.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Χάνι Μπανιά προσφέρεται επίσης για άλλες εκδρομές με το αυτοκίνητο. Ας μην ξεχνάμε ότι εκεί κοντά βρίσκεται και το Τρίκορφο Φωκίδας, με το περίφημο μοναστήρι των ”παπαροκάδων”, ενώ όλα τα κοντινά στη Ναύπακτο χωριά, το Μοναστηράκι, ο Μαραθιάς κ.α., θα σας υποδεχθούν με τα λιμανάκια τους ανοιχτά σαν αγκαλιές.

Αν λοιπόν ψάχνετε να βρείτε έναν χειμερινό προορισμό, όχι πολύ μακριά από την Αθήνα, που θα σας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και αυθεντικές, παραδοσιακές απολαύσεις που λίγοι έχουν γευτεί, και ακόμα λιγότεροι θυμούνται, η περιοχή της Ναυπακτίας αποτελεί σίγουρα μία ιδανική πρόταση για’σας.

Info:
Ξενώνας ’Το Χάνι’: περιοχή Χάνι Μπανιά, τηλ. 26340 29417
Οι τιμές στον ξενώνα ξεκινούν από 50 ευρώ για τα δίκλινα και 65 ευρώ για τα τρίκλινα. Στην τιμή περιλαμβάνεται και πρωινό.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου: τηλ. 26340 23072


(πηγή: www.in2life.gr, 6/2/2007)

Βενετία

Η διαχρονική ομορφιά της Βενετίας «πλέει» πάνω από τα κανάλια, περνά κάτω από τις γέφυρες και διεισδύει μέσα στα παλάτια.

Η Βενετία, όπως ίσως θα θυμάστε από τα σχολικά βιβλία, ήταν παλαιότερα μια από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο και συνδέθηκε στενά με το Βυζάντιο. Λίγο αργότερα έκανε εκεί αισθητή την παρουσία της μια νέα τάξη, αυτή των ευγενών, που έδωσε ιδιαίτερη αίγλη στην πόλη και ανέπτυξε το εμπόριο. Στην πορεία της ιστορίας η Βενετία έγινε μήλον της Έριδος και πολλοί τσακώθηκαν για το ποιος θα την πρωτοπάρει. Ανάμεσά τους και ο Μέγας Ναπολέων, ο οποίος κατόρθωσε τελικά να την κατακτήσει, ενώ αργότερα παραδόθηκε στους Αυστριακούς και εντέλει ενώθηκε με το τότε ιταλικό βασίλειο. Σήμερα αποτελεί μια πόλη-μουσείο, ένα μοναδικό στον κόσμο θέαμα, καθώς είναι το μόνο μέρος της Γης όπου τα σπίτια αντί για κήπους έχουν κανάλια!

Η πρώτη εντύπωση
Φτάνοντας στη Βενετία θα διαπιστώσετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στην εποχή της Αναγέννησης. Τα παλάτια, οι ωραίες πλατείες, οι γόνδολες δημιουργούν μια νοσταλγική και ρομαντική ατμόσφαιρα, ενώ στον αέρα πλανάται το διακριτικό άρωμα μιας περασμένης εποχής.

Όλοι οι δρόμοι ξεκινούν από το κατεξοχήν αξιοθέατο και σημείο συνάντησης της πόλης, την πλατεία του Αγίου Μάρκου, που έχει χαρακτηριστεί -και όχι άδικα- ως «το πιο ωραίο σαλόνι του κόσμου». Εκεί θα δείτε τον ομώνυμο καθεδρικό ναό (βυζαντινού ρυθμού), επιβλητικότατο και μεγαλοπρεπή, το πανέμορφο παλάτι των δόγηδων καθώς και το υπέροχο ρολόι. Ανεβείτε στο καμπαναριό του μεγάλου ναού, που είναι το παλαιότερο της Βενετίας, για να απολαύσετε φανταστική θέα της πόλης. Περπατώντας και γνωρίζοντας καλύτερα την πόλη, είναι σίγουρο ότι θα την ερωτευτείτε - και παράλληλα θα νιώσετε την ανάγκη να ερωτευτείτε...

Από την πλατεία του Αγίου Μάρκου ξεκινά και το Μεγάλο Κανάλι, η κεντρική αρτηρία, όπου επικρατεί συνωστισμός από γόνδολες! Επιβιβαστείτε σε μια από αυτές (η βόλτα κοστίζει βέβαια κάτι παραπάνω, αλλά αξίζει τον κόπο να φανείτε γενναιόδωροι) για να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία. Θα περάσετε κάτω από την περίφημη Γέφυρα των Στεναγμών αλλά και του Ριάλτο, ενώ διασχίζοντας το Μεγάλο Κανάλι θα δείτε μερικά από τα πιο σπουδαία μνημεία της πόλης καθώς και τα αριστοκρατικά παλάτια που κοσμούν τις όχθες του. Επίσης, τη γέφυρα του Ριάλτο αξίζει να την περάσετε και περπατώντας για να δείτε τα δεκάδες μαγαζάκια με τα πολύτιμα κοσμήματα και τα φημισμένα κρύσταλλα Μουράνο.

Μουσεία και δρώμενα
Όμως η Βενετία, εκτός από πόλη του αιώνιου ρομάντζου, είναι και μεγάλο πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Έτσι, κατά την περιήγησή σας θα συναντήσετε πολλά μουσεία, από τα οποία πιο σημαντικά είναι το αρχαιολογικό, με ελληνορωμαϊκές συλλογές, και το Κορρέρ, με ζωγραφικούς πίνακες και γλυπτά. Το ιστορικό κέντρο είναι επίσης γεμάτο θέατρα, αίθουσες εκθέσεων και συναυλιών. Την εποχή του Καρναβαλιού διοργανώνονται πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις σε βίλες, ακαδημίες και στις περίφημες βενετσιάνικες σκουόλε. Μην τις χάσετε!
Ακόμη, πρέπει να επισκεφτείτε και μερικές πολύ αξιόλογες εκκλησίες όπως τη Σάντα Μαρία ντελά Σαλούτε, την Πιετά, με έκθεση μουσικών οργάνων που ανήκαν στο συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι, τον Σαν Τζόρτζο ντέι Γκρέκι (ορθόδοξη) και βέβαια την πιο γνωστή εκκλησία της πόλης μετά τον Σαν Μάρκο, τη Σάντα Μαρία Γκλοριόζα ντε Φράρι.

Με καραβάκια μπορείτε να κάνετε τον περίπλου της Βενετίας, η οποία απαρτίζεται από 118 νησάκια! Θα περάσετε και από το νησί Ριάλτο, και βέβαια το περίφημο Μουράνο, διάσημο ανά τον κόσμο για τα πολύχρωμα κρύσταλλά του. Θα κάνετε μία στάση εκεί και θα επισκεφτείτε το Μουσείο Μουράνο, όπου θα σας κάνουν μια μικρή επίδειξη για το πώς φτιάχνονται τα περίφημα κρύσταλλα από φυσητό γυαλί, και θα συνεχίσετε την περιήγησή σας στα όμορφα κανάλια. Θα πάτε και στο νησάκι Μπουράνο που φημίζεται για τις χειροποίητες δαντέλες.

Το βενετσιάνικο καρναβάλι
Κατά τη διάρκειά του η πόλη ζει σε μια ατμόσφαιρα μπαρόκ γιορτής, ενώ οι διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνονται προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες απ? όλο τον κόσμο. Ο θεσμός του καρναβαλιού ξεκινά από πολύ παλιά και έχει βαθιά τις ρίζες του στη λαϊκή φαντασία. Όλοι συγκεντρώνονταν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπως άλλωστε και σήμερα, για να δουν θεατρικές παραστάσεις και τους «’θλους του Ηρακλή», ένα χάπενινγκ που κρατάει από το 13ο αιώνα!

Σήμερα το εορταστικό πνεύμα
έχει επιστρέψει για τα καλά στο καρναβάλι. Οι παλιές παραδόσεις έχουν εξελιχθεί, όπως επίσης η φαντασία και η πρωτοτυπία στις στολές και τις μάσκες. Τα στενάκια και τα κανάλια γεμίζουν από πολύχρωμες φορεσιές εμπνευσμένες κυρίως από χαρακτήρες της commedia dell? arte. Οι πιο παράξενες επινοήσεις αποκριάτικων κοστουμιών στροβιλίζονται σε μια δίνη κεφιού, η πόλη γίνεται ένα ανοιχτό θέατρο, στο οποίο πρωταγωνιστεί όλος ο κόσμος, με σκηνικό τα κανάλια και τις πλατείες.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Στην πλατεία Σαν Μάρκο θα βρείτε το πολύ καλό Al Graspo de Va με εντυπωσιακά εδέσματα, ενώ πολύ καλή κουζίνα έχουν και τα Al Angelo, Da Alfredo και Da Raffaele. Στο La Fenice να παραγγείλετε κρέας, ενώ να περάσετε απαραιτήτως από το Antico Pignolo και το La Colomb.

Απολαύστε τον καφέ σας στο κλασικό Cafe Florian, στο Harry?s Bar, όπου σύχναζαν ο Έρνεστ Χέμινγκουεϊ και ο Όρσον Γουέλς, και στο Quadri. Πολύ καλά μπαράκια για ποτό είναι τα Rosa Salva, Haig?s και Al Cherubin. Vibes θα βρείτε στην ντίσκο Alla Maddalena, ενώ για ζωντανή μουσική στο Martini Scala.

Αγοράστε δαντέλες Μπουράνο και κρύσταλλα Μουράνο. Για μάσκες να πάτε στο κατάστημα Αρτιτζιάνο Μάτσερε.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Μεζέβ

Η Μεζέβ βρίσκεται σε μια κοιλάδα των Άλπεων, ανάμεσα σε ποτάμια. Η φήμη της ως ένα από τα ομορφότερα χειμερινά κέντρα των Άλπεων αναδύθηκε τη δεκαετία του '80. Μοιάζει με χειμωνιάτικη ζωγραφιά, σύγχρονη, κοσμοπολίτικη, με άριστη υποδομή, πολλές παροχές για σκι και άλλα σπορ, και προπαντός μια γωνιά όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί όλη τη νοστιμιά και την παράδοση της πλούσιας Σαβοΐας.

Το πρώτο και πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι... ο κόσμος. Το τζετ σετ δηλαδή που συγκεντρώνεται εκεί. Το ξύλο κυριαρχεί παντού, οπότε η ζεστασιά είναι εξασφαλισμένη. Από την κεντρική πλατεία θα βυθιστείτε μέσα στα στενά δρομάκια, περπατώντας πάνω σε καλντερίμι. Δείτε την εκκλησία που χρονολογείται από το 1085 και την όμορφη πρόσοψη του Δημαρχείου. Επισκεφθείτε το μικρό μουσείο με έργα τέχνης μπαρόκ καθώς και το μουσείο με εκθέματα από την καθημερινή αγροτική ζωή της περιοχής. Χαζέψτε τις 200 σικ μπουτίκ (αριθμός ρεκόρ) που είναι συγκεντρωμένες σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο. Άλλα αξιοθέατα είναι τα υπέροχα ιδιωτικά σαλέ, τα πολυτελή ξενοδοχεία και οι πανσιόν με το ρουστίκ διάκοσμο.

Εκδρομές
Κάντε έναν ημερήσιο περίπατο από το κέντρο της πόλης και προς το Μον ντ' Αρμπουά, την κοντινή πλαγιά δηλαδή, περνώντας από ένα υπέροχο δάσος. Εκεί θα συναντήσετε επισκέψιμες φάρμες σε πλήρη δράση. Υπάρχουν και θαυμάσια εστιατόρια για το μεσημέρι. Η θέση της πόλης διευκολύνει τις εξορμήσεις σε υπέροχα μέρη, όπως το διάσημο Σαμονί, η παλιά πόλη του Ανενσί, το Τορίνο και τα χιονοδρομικά των ιταλικών Άλπεων καθώς και το Μον Μπλαν και τη Γενεύη. Μην παραλείψετε να κάνετε μία νυχτερινή βόλτα με το τρενάκι ή το μηχανοκίνητο έλκηθρο μέσα και γύρω από την πόλη. Με τα χιόνια και τα φώτα το τοπίο γίνεται παραμυθένιο!

Σπορ
Το χιονοδρομικό κέντρο της Μεζέβ παρέχει τη δυνατότητα σε περίπου 100.000 σκιέρ την ώρα (!) να ανεβούν με 81 σκι λιφτ και να απολαύσουν 300 χλμ. πλούσιου χιονιού σε 131 πίστες. Το υψόμετρο κυμαίνεται από τα 1.113 μ. έως τα 2.350 μέτρα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Βερόνα

Η ιδιαίτερη πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, το μέρος όπου οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι «σφαγίασαν» άδικα έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες από καταβολής του ανθρώπινου γένους, σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο της ιστορίας της Ιταλίας αλλά και μια πόλη με εξαιρετικά υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως φαίνεται από το φινετσάτο ντύσιμο των κατοίκων της, από τις εξαιρετικές βιτρίνες των καταστημάτων της, από τα προσεγμένα εστιατόριά της.

Η πόλη από ψηλά
Ξεκινήστε από την τεράστια πλατεία Μπρα, όπου βρίσκεται και η περίφημη Αρένα -σήμα κατατεθέν της πόλης- με τις διάσημες καλοκαιρινές παραστάσεις όπερας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σωζόμενα αμφιθέατρα των ρωμαϊκών χρόνων, χωρητικότητας 20.000 ατόμων! Ανεβείτε στο επάνω διάζωμά της και θαυμάστε από εκεί τη θέα στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς την οδό Mατσίνι με τα κομψά καταστήματα. Περάστε από τη γραφική Πιάτσα ντελ Έρμπε με την πολύχρωμη τουριστική αγορά και τα μοναδικής ομορφιάς αναγεννησιακά σπίτια, καθώς και από την Πιάτσα ντέι Σινιόρι. Από την κορυφή του Πύργου των Λαμπέρτι θα απολαύσετε όλη τη Βερόνα να απλώνεται στα πόδια σας. Στην εκκλησία Σάντα Μαρία Αντίκα θα επισκεφθείτε τους φημισμένους τάφους της οικογένειας Σκαλιτζέρι, σημαντικά γοτθικά ταφικά μνημεία.

Το άγαλμα της Ιουλιέτας
Εκεί κοντά θα βρείτε το σπίτι της Ιουλιέτας, όπου σήμερα χιλιάδες ερωτευμένοι απ' όλο τον κόσμο κολλάνε στους τοίχους του χειρόγραφα σημειώματα με όρκους αγάπης. Στην αυλή του δεσπόζει ένα καλόγουστο σκούρο μπρούντζινο άγαλμα της ηρωίδας του Σαίξπηρ. Λένε μάλιστα ότι πρέπει να χαϊδέψει ο επισκέπτης το στήθος της Ιουλιέτας για να του φέρει (ερωτικό;) γούρι. Ωραία όλα αυτά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η τραγική ιστορία της Ιουλιέτας και του Ρωμαίου είναι μάλλον δημιούργημα του Σαίξπηρ. Λέγεται ακόμη πως το υποτιθέμενο σπίτι της νεαράς δεν ήταν παρά ένα πανδοχείο του 13ου αιώνα. Συνεχίστε τη βόλτα σας με μια επίσκεψη στην Αγία Αναστασία, τη μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης, αλλά και στον Καθεδρικό Ναό του 1120 μ.Χ. Στο εσωτερικό του θα δείτε την «Κοίμηση», ένα θαυμάσιο έργο του Τιτσιάνο. Συνεχίστε προς την Πόντε Σκαλιτζέρι, την ομορφότερη γέφυρα της Βερόνας (την πόλη διασχίζει ο ποταμός Άντιτζε). Δίπλα της δεσπόζει το Καστελβέκιο, ένα εντυπωσιακότατο φρούριο που λειτουργεί ως μουσείο. Να δείτε οπωσδήποτε και τον Σαν Τζένο Ματζόρε με την εντυπωσιακή πρόσοψη στο χρώμα του ελεφαντόδοντου. Θεωρείται η ομορφότερη ρωμανική εκκλησία της Βόρειας Ιταλίας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πάτε αεροπορικώς μέσω Ρώμης. Αν πάτε με τρένο από Ρώμη, επισκεφθείτε το www.trenitalia.it. Μπορείτε να πάτε με πλοίο (Πάτρα - Ανκόνα) και με το ΙΧ σας ή να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Οι αυτοκινητόδρομοι είναι άψογοι, αλλά να βάζετε πάντα το αυτοκίνητο σε φυλασσόμενο πάρκινγκ.

Φαγητό: Από τα εξαιρετικά κεντρικά εστιατόρια της Βερόνας προτιμήστε το Antica Bottega del vino (τηλ.: 045-8004535) με τα χαρακτηριστικά βερονέζικα πιάτα του. Κάντε όμως κράτηση. Εξαιρετική ντόπια κουζίνα θα βρείτε και στο La Stueta (τηλ.: 045-8032462). Μην παραλείψετε επίσης να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά παγωτά.

Διασκέδαση: Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε μπαράκια με μουσική και με κρύα πιάτα. Σε γενικές γραμμές πάντως, δεν είναι μια πόλη που φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Passport - Φεβρουάριος 2007

Η συνθήκη Σένγκεν Δεύτερης Γενιάς (SIS II) που θα περιλαμβάνει και τα δέκα νέα μέλη της Ε.Ε. θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τα μέσα του 2008, αντί των αρχών του 2007, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί. STOP Από τις 15 Οκτωβρίου η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εφαρμόζει νέα διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης για θεώρηση διαβατηρίου (βίζα) για ταξίδια στις ΗΠΑ. Οι αιτούντες πρέπει να συμπληρώνουν την αίτηση (έντυπο DS -156) ηλεκτρονικά, στα αγγλικά (http://evisaforms.state.gov και www.usembassy.gr). STOP Λόγω των πρόσφατων τεταμένων σχέσεων η Ρωσία και η Γεωργία διέκοψαν τις θαλάσσιες, χερσαίες και αεροπορικές συνδέσεις τους. STOP Οι πρώτες interactive κάμερες έφθασαν στη Βρετανία, όχι μόνο για να παρακολουθούν τους κάθε είδους παραβάτες, αλλά και για να τους επιπλήττουν αν χρειαστεί! Το σύστημα επιτρέπει στους αστυνομικούς να κάνουν παρατηρήσεις όπως «σας παρακολουθούμε», όταν ο χειριστής του μόνιτορ αντιληφθεί κάποια παρανομία. STOP Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον Παναμά εξαιτίας μιας μυστηριώδους ασθένειας. Άλλα δέκα άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά βρίσκονται σε πορεία ανάρρωσης από τον πυρετό, την διάρροια και την μερική παράλυση. Λένε πως πρόκειται για δάγκειο πυρετό, γρίπη ή τον ιό του Δυτικού Νείλου. STOP Η Αίγυπτος ανακοίνωσε στις 11/10 τον εντοπισμό κρούσματος της γρίπης των πουλερικών σε μία πτηνοτρόφο. Κρούσματα νόσου των πτηνών και στην Ινδονησία, Κίνα και Ταϊλάνδη. STOP Στη Γερμανία υπήρξαν κρούσματα του πυρετού της Lassa σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από την Σιέρα Λεόνε. Λεπτοσπύρωση παρουσιάστηκε σε νερά της περιοχής Surat στην Ινδία. Επίσης, Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα (που οφείλετε σε κουνούπια) αναφέρθηκε σε περιοχές του Νεπάλ. Πολλά ήταν τα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στην Κούβα (στην Αβάνα), ηπατίτιδας στη Βουλγαρία (Plovdiv) και αιμορραγικού πυρετού στην Κριμαία της Ρωσίας (41 περιπτώσεις). STOP Σε έξι μήνες μπαίνουν όρια τα όρια στο μέγεθος των χειραποσκευών που φέρουν οι επιβάτες στην Ε.Ε. σύμφωνα με τελευταία απόφαση, οι διαστάσεις δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 56Χ45Χ25 cm. STOP Στα εστιατόρια του Λονδίνου άρχισε η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων εκτός αν βρίσκονται σε αθόρυβη λειτουργία. STOP Το τουριστικό έντυπο Zhongguo Luyou Bao ανακοίνωσε τους δέκα δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς, για το μήνα του μέλιτος των Κινέζων. Ανάμεσα σε αυτούς και η Ελλάδα. STOP Από την 1 Οκτωβρίου δεν απαιτείται ειδική άδεια εισόδου για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Θιβέτ, σύμφωνα με τις νέες επιθυμίες του Πεκίνου. Μάλιστα ο νέος σιδηρόδρομος Πεκίνο – Θιβέτ (ο υψηλότερος στον κόσμο πλέον) ξεπούλησε όλα τα εισιτήριά του το καλοκαίρι και νέο αεροδρόμιο λειτουργεί στην πόλη Nyingchi, ενώ ένα ακόμα κατασκευάζεται στην πόλη Qamdo. STOP Από τον Ιούλιο του 2007 το κόστος εισόδου στα εθνικά πάρκα της Ρουάντα (με τους γορίλες) από 385 USD θα είναι 500 USD. Στη γειτονική Ουγκάντα το κόστος είναι 375 USD. STOP Ο πίνακας του Μούνκ «η Κραβγή» επέστρεψε το Μουσείο Μούνκ του Όσλο. STOP Το υψηλότερο τελεφερίκ του κόσμου: Merida, Βενεζουέλα, στα 4765 μ. Το τελεφερίκ GulmargJammu & Kashmir, στην Ινδία, είναι το μακρύτερο στην Ασία και φτάνει σε υψόμετρο 4390 μ. Νέο τελεφερίκ άρχισε τη λειτουργία του στο Hong Kong από τις 21/9.

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmos Travel - Φεβρουάριος 2007