Κιλκίς, Λίμνη της Δοϊράνης, Λίμνη Κερκίνη

Γνωρίστε τους οικολογικούς παραδείσους που αποτελούν τη φυσική πύλη της Ελλάδας με τα Βαλκάνια και χαρείτε τη φύση.

Αφετηρία του οδοιπορικού μας θα είναι το Κιλκίς. Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε το ίδιο οδοιπορικό έχοντας για αφετηρία σας τις Σέρρες.

Το Κιλκίς
Είναι μια πόλη κτισμένη γύρω από το λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο ομώνυμος μεταβυζαντινού ρυθμού ναός του 1832 με σπάνιες τοιχογραφίες. Στους πρόποδες του λόφου δείτε ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας, μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που εκτείνεται σε δύο ορόφους, σε μια τεράστια έκταση που ξεπερνά τα 1.000 τ.μ. Ο σπάνιος εσωτερικός του διάκοσμος από κοραλλιογενές υλικό το καθιστά μάλιστα 17ο ανάμεσα στα καλύτερα σπήλαια του κόσμου, ενώ, σύμφωνα με μελέτες, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του είναι ιδανική για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων! Κατηφορίζοντας από το λόφο θα επισκεφθείτε το πολύ ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσετε τον περίφημο Κούρο της αρχαίας Ευρωπού καθώς και μία σειρά από κεραμικά, αγάλματα, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες. Δείτε και το πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο.

Περάστε από τον πευκόφυτο λόφο των Ηρώων για να δείτε το μνημείο των πεσόντων κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο, αλλά και από το μικρό Πολεμικό Μουσείο. Το αλσύλλιο της γειτονικής Ξυρόβρυσης είναι ιδανικό για αμέριμνες βόλτες σε καταπράσινο περιβάλλον, ενώ στα 7 χλμ. από την πόλη, στο γραφικό και καταπράσινο χωριό Μεταλλικό, θα συναντήσετε πηγές μεταλλικού νερού.

Στη λίμνη της Δοϊράνης
Ακολουθώντας το δρόμο και με κατεύθυνση την οροσειρά του Μπέλες, θα φτάσετε στην πανέμορφη λίμνη της Δοϊράνης και το γραφικό παραλίμνιο χωριό που συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, ιδανικό για χαλάρωση και ηρεμία. Περνώντας από τα Χίλια Δέντρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δοϊράνη, θα βρεθείτε σε ένα καταπράσινο δάσος πνιγμένο στις βελανιδιές. Ανεβαίνοντας βορειότερα θα διασχίσετε τις Μουριές, όπου ένας επιβλητικός καταρράκτης με εκατό μέτρα ύψος και το κατάφυτο τοπίο από πλατάνια, σφεντάμι και φράξο θα σας εντυπωσιάσουν!

Η
λίμνη Κερκίνη
Από το χωριό Καβαλάρης αξίζει να κάνετε μία παράκαμψη και να μπείτε σε άλλο νομό, προκειμένου να γνωρίσετε το μοναδικό υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης -από τους σημαντικότερους ολόκληρης της Ευρώπης-, που απλώνει τα καταπράσινα νερά του ανάμεσα στους Νομούς Κιλκίς και Σερρών (γεωγραφικά η λίμνη ανήκει στο Νομό Σερρών). Ένα μαγευτικό τοπίο με υπέροχες εικόνες από νούφαρα που επιπλέουν στην επιφάνεια σχηματίζοντας ένα μοναδικό υγρό λιβάδι, ενώ πελεκάνοι ξεκουράζονται στα γαλήνια νερά της. Εάν κατά τύχη συναντήσετε στη βόλτα σας κανένα ζαρκάδι, αλεπού ή νυφίτσα, μην εκπλαγείτε γιατί στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κερκίνης βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη θηλαστικών, αρκετά από τα οποία, όπως το ζαρκάδι, η αγριόγατα και η βίδρα, θεωρούνται είδη υπό εξαφάνιση. Πολύ σημαντική -από οικολογικής πλευράς- θεωρείται και η ιχθυοπανίδα της λίμνης.

Συνεχίστε το οδοιπορικό σας προς το όμορφο Πολύκαστρο και την Αξιούπολη, δίπλα στον Αξιό ποταμό, όπου αξίζει να επισκεφθείτε την ειδυλλιακή τοποθεσία «Μεγάλο ρέμα» για ψάρεμα και το Φράγμα του Μεταλλείου με την πανέμορφη λίμνη.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Oδοιπορικό στις νησιώτικες τοπικές γεύσεις

Η νησιωτική Ελλάδα, με τη ξεχωριστή της παράδοση και τον δικό της πολιτισμό, δεν θα μπορούσε ν΄ άφηνε απ΄ έξω τη γευσιγνωσία. Από τη μια οι πρώτες ύλες-προϊόντα των νησιών μας και από την άλλη η σύνθεση του πληθυσμού των, δημιουργούν τη βάση για μια ξεχωριστή κουζίνα.
Για παράδειγμα, οι ελληνικοί νησιωτικοί πληθυσμοί "μπολιάστηκαν" μετά από την καταστροφή του 1922 με ομάδες ελλήνων από διάφορετικά μέρη της Μικράς Ασίας -είτε παράλια είτε από την ενδοχώρα.
Οι νέοι κάτοικοι έφεραν μαζί τους το δικό τους πολιτισμό, τις δικές τους τέχνες και φυσικά την κουζίνα τους. Σ΄ αυτήν την πολυσύνθετη κουζίνα θα επιχειρήσουμε ένα σύντομο, με καταγραφικό χαρακτήρα, οδοιπορικό.Το καλοκαίρι είναι η εποχή, που μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε τα νησιά της πατρίδα μας, μέσα από τις διακοπές. Εκτός από την ξεκούραση και τη διασκέδαση που θα επιδιώξουμε, εκτός από τα αξιοθέατα που θα δούμε, η αναζήτηση των γεύσεων από τα τοπικά φαγητά και προϊόντα θα ολοκληρώσει τη γνωριμία μας με τον τόπο, που επισκεπτόμαστε. Τα τοπικά προϊόντα και τα τοπικά φαγητά είναι μια παράμετρος του πολιτισμού ενός τόπου. Μέσα από αυτά, την παρασκευή και την επεξεργασία τους, διαμορφώνονται συνήθειες και έθιμα, που συμβάλλουν στη διαφορετικότητα της κάθε περιοχής.

Κυκλάδες

Αμοργός: Το "πατατάτο", κατσίκι με πατάτες στην κατσαρόλα, το "ξιδάτο" -τοπική παραλλαγή του πατσά, τα ξεροτήγανα, η κακαβιά, το ρακόμελο και το μαύρο ψωμί, συνθέτουν το ξεχωριστό στην αμοργιανή κουζίνα.


Άνδρος: Η φρουτάλια, είναι η παραδοσιακή ομελέτα του νησιού, με λουκάνικα και ψημένη σε λίπος χοιρινού (γλίνα).


Ιος: Δοκιμάστε ρεβιθοκεφτέδες, "τσιμέτια" (ντολμάδες με κολοκυθοανθούς), λιαστές μαρίδες στα κάρβουνα και νιώτικο τυρί (φτιάχνεται από πρόβειο γάλα, είναι κίτρινο και σκληρό και ωριμάζει για τρεις μήνες στα βαρέλια).


Τζια (Κέα): Το "πασπαλά" (χοιρινό με αυγά και τομάτες), η "λόξα" ( χοιρινό παστό), ξινοτύρι και κριθαρένιες κουλούρες, αποτελούν την τοπική γευστική εκδοχή.

Κίμωλος: Η "λαδένια" (ένα είδος πίτσας, που για αντί ζυμάρι γίνεται με ψωμί, αλειμμένο με λάδι και σκεπασμένο με φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδια) είναι η τοπική νοστιμιά του νησιού. Το κιμουλιάτικο μανούρι ενδείκνυται για πικάντικες μακαρονάδες.

Κύθνος: Μην αγνοήσετε το "σίγλινο" (τοπική τυρόπιτα) και τα "κολόπια" (πίτα με ρύζι και σπανάκι).

Μύκονος: "Φασολάκια μαυρομάτικα με τηγανιά", Ρεβίθια με "μπουράντζα", μαραθοκεφτέδες και πράσινες τηγανητές ντομάτες. Δύσκολο, ίσως, να τα βρείτε στις κοσμοπολίτικες ταβέρνες του νησιού, αλλά αξίζει τον κόπο να τα αναζητήσετε.

Νάξος: Φημίζεται για το νωπό κατσικίσιο κρέας, αλλά οι ναξιώτες φτιάχνουν και εξαιρετικές πίτες, όπως "σεφουκλωτές" (χορτόπιτες με σέφουκλα, μάραθο, μαϊντανό, παπαρούνες, και άλλα μυρωδικάχορταρικά).

Πάρος: Δοκιμάστε τους "καράβολους" (σαλιγκάρια φρικασέ), τα κρασιά και τα τυριά της και οπωσδήποτε τη "γούνα" (λιαστό ψάρι).

Σαντορίνη: Είναι η πατρίδα της φάβας, ανά το Αιγαίο, αλλά μην παραλείψετε τους τοματοκεφτέδες και τις άσπρες τηγανητές μελιτζάνες.

Σίκινος: Σαλάτες με ντόπια κάπαρη.

Σίφνος: "Ρεβιθάδα" (ρεβίθια στο μαστέλο και ψημένα, για 12 ώρες, σε ξυλόφουρνο).

Σέριφος:Η ξινομυζήθρα της είναι μοναδική, καθώς τα μπουρέκια. Δοκιμάστε ρεβίθια μαγειρεμένα με σταφίδες, από την ποικιλία "πλατύραχο" και με δάφνη.

Σύρος: Μοναδικός ουζομεζές το χταπόδι ξιδάτο, με λιαστή τομάτα αγκινάρες και κρίταμο τουρσί. Ταχινόσουπα και σκοδομακαρονάδα είναι μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ και φυσικά τα συριανά λουκούμια και η χαλβαδόπιτα.

Τήνος: "Λούζα" -ένας είδος τοπικού προσούτου- την τηνιακή γραβιέρα, τομάτες κουρκούτι με αγκιναρόρυζο και πιτσούνια (περιστέρια) κοκκινιστά.

Δωδεκάνησα

Αστυπάλαια: Τα "Αραντιστά" είναι φακές μαγειρεμένες με ψιλοτριμμένο ζυμάρι και μπόλικο ξύδι. Μην αγνοήσετε τις τυρόπιτες με κοπανιστή και μέλι.

Κάλυμνος: Το "Μουούρι" είναι γεμιστό αρνί με ρύζι και μυρωδικά, ψημένο σε πήλινο σκεύος και "μιρμιζέλι" (κρίθινη κουλούρα, με λάδι, τομάτα και τοπικό κατσικίσιο τυρί).

Κάρπαθος: Δοκιμάστε το "χόνδρο" (κρέας με αλεσμένο ζυμάρι), αλλά και τις "μακαρούνες" (χειροποίητα ζυμαρικά).

Κάσος: Το "Πασπαρά" είναι κρέας ρολό, γεμιστό με συκωτάκια, πνευμόνια, ρύζι, σταφίδες και ξηρούς καρπούς. Προτιμήστε το μαζί με "σιτάκα" (χειροποίητα μακαρόνια σοταρισμένα με βούτυρο και κρεμμύδι). Επίσης, "ροϊκιό" -πιάτο με μαγειρεμένα χορταρικά και οπωσδήποτε ντολμαδάκια, "ξυλικόπιτες" και μυζηθρόπιτες.

Λέρος: Η "κληρόπιτα" (τυρόπιτα αρωματισμένη με ούζο) και η "ξεσκέπαστη" (τυρόπιτα με μία στρώση φύλλου, ψημένη σε κεσεδάκια στο φούρνο) έχουν μια μοναδική γεύση, καθώς φτιάχνονται από την τοπική μυζήθρα.

Κως: Τοματάκι γλυκό και πικάντικο "κρασοτύρι" είναι οι τοπικές γεύσεις που ξεχωρίζουν.

Νίσυρος: Δοκιμάστε τα τοπικά τυριά και τη σουμάδα από πικραμύγδαλο.

Ρόδος: Τα κρασιά της είναι μοναδικά, καθώς και τα μαγειρευτά της, που συνδυάζουν τη νησιώτικη ελληνική εκδοχή, με επιρροές ανατολίτικες και ευρωπαϊκές.

Τήλος:Αναζητείστε να φάτε κατσίκι λεμονάτο γεμιστό με ρύζι, μπαχαρικά και ντόπια μυζήθρα.

Ανατολικό Αιγαίο

Ικαρία: Το "ρασκό" (άγριο κατσικάκι), το "τσουρβά" (μαγειρεμένο χοιρινό με καλαμπόκι), το "σουφικό" (μπριάμ στο τηγάνι) είναι η κορυφή των τοπικών σπεσιαλιτέ. Δοκιμάστε "καθούρα" (τοπικό κατσικίσιο τυρί από μεμονωμένους παραγωγούς). Την άνοιξη "στρίφουλο πανέ" (θαλασσινό χόρτο). Βολβούςκαι σαλάτα από χόρτα(τσουγκράνες) με σκορδαλιά. Τοπικά κρασιά: "Καρίμαλη", "Αφιανές" και ακόμα ούζο "Δολύχι" και τοπικάγλυκα κουταλιου "Τέσκος".

Λέσβος: Δοκιμάστε τα "σογάνια" (κρεμμυδοντολμάδες), σαρδέλες Καλλονής και "κεσκέκι" (βραστό κρέας με σιτάρι).

Χίος: Μαγειρευτά με μαστίχα, σουμάδα από ξεραμένα σύκα και χειροποίητα μακαρόνια στα βόρεια χωριά του νησιού.

Σάμος: Υπέροχα κρασιά και γεύσεις από μικρασιατική κουζίνα.

Επτάνησα

Ζάκυνθος: Τα κρασιά της έχουν μια ιδιαίτερη γεύση και συνοδεύονται από το τοπικό κρασοτύρι και τη γραβιέρα.

Ιθάκη: Το μαγειρευτό της κουνέλι και το κοτόπουλο στην "τσερέπα" αξίζουν πραγματικά τον κόπο.

Κέρκυρα: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την "παστιτσάδα", το "σοφρίτο" και το "μπουρδέτο" -ένα είδος ψαρόσουπας.

Κεφαλονιά: Πρωτοστατεί η "αλιάδα" (σκοδαλιά), το μαγειρευτό κουνέλι και το "προκάδο" (χόρτα, τσιγαρισμένα με σκόρδο).

Λευκάδα: Η γεύση του τοπικού αβγοτάραχου κερδίζει τους πάντες. Αξίζει ν΄ αγοράσετε τοπικά λουκάνικα και να πιείτε την παραδοσιακή σουμάδα στην απογευματινή σας βόλτα.

Σποράδες

Αλόννησος: Μοιράστε τις προτιμήσεις ανάμεσα σε μια αστακομακαρονάδα, ροφό στο φούρνο και σε ένα πιάτο με γίδα βραστή.

Σκιάθος: Η τυρόπιτα της ξεχωρίζει, καθώς και από τα γλυκά της το "άσπρο" και τα αμυγδαλωτά.

Σκόπελος: Ο ροφός στιφάδο προτείνεται απ΄ όλους.

Σκύρος: Οι "τερόπιτες" είναι κολοκύθα με μυζήθρα ανακατεμένες και ψημένες στο "τσεράμι" (κεραμική πλάκα στην οποίαν έχουν τρίψει κρεμμύδι και την έχουν αλείψει με λάδι).

Λευκωσία



Είναι κάποιες πόλεις στον κόσμο, όχι λίγες σε αριθμό, που έχουν δικαίως ή αδίκως φορτωθεί την υπόληψη του «δύσκολου» προορισμού –είτε λόγω ταραχώδους σύγχρονης ιστορίας που συνεχίζεται σε… ταραχώδη επικαιρότητα, είτε λόγω έλλειψης συνοχής και ομορφιάς στον αστικό ιστό– αλλά που, παρ’ όλα αυτά, όταν τις επισκέπτεσαι, συνήθως για λόγο διαφορετικό από αυτόν του ταξιδιού αναψυχής, ανακαλύπτεις ότι αδικούνται από τη φήμη τους, όχι γιατί τις βρίσκεις ακαταμάχητα όμορφες, αλλά γιατί ανακαλύπτεις σε αυτές ένα ενδιαφέρον που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχε και που ξεπερνά κατά πολύ την ομορφιά στη στενή της έννοια –μια μαγεία, που μεταφράζεται διαφορετικά στο μυαλό διαφορετικών ανθρώπων. Μία από αυτές τις πόλεις είναι η Λευκωσία.

Χωρίς κραυγαλέα ομορφιά, χωρίς ιδιαίτερη συνοχή στον αστικό ιστό και χωρίς συγκλονιστική αρχιτεκτονική στα κτίρια και τους δημόσιους χώρους της –αν εξαιρέσει κανείς την παλιά πόλη– αλλά γεμάτη ιστορία, που αντικατοπτρίζεται σε άκρως ενδιαφέροντα μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα, με υπέροχη κουζίνα, έντονη νυχτερινή ζωή και –κυρίως– εξαιρετικά ενδιαφέροντες ανθρώπους, η πρωτεύουσα της Κύπρου είναι ένα ζωντανό μουσείο, που καταφέρνει να συγκινήσει ακόμη και όσους –και συμμεριζόμαστε απόλυτα αυτήν την άποψη– δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για κανένα μουσείο.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Ξεκινώντας από την κεντρική Πλατεία Ελευθερίας, στο νοτιοδυτικό άκρο των τειχών που έκτισαν το 1567-70 οι Ενετοί, στην προσπάθεια να αποκρούσουν την οθωμανική εισβολή στην πόλη, ο δρόμος από τον οποίο ξεκινούν όλες οι περιηγήσεις είναι ένας πανέμορφος πεζόδρομος, η οδός Λήδρας –η οποία οφείλει το όνομά της στην ονομασία του νησιού κατά την αρχαιότητα. Γεμάτη ζωή κάθε ώρα της ημέρας και της νύχτας, η Λήδρας φιλοξενεί αμέτρητα καταστήματα, cafe, μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα που λειτουργούν ως πόλος έλξης ντόπιων και επισκεπτών.

Ο πεζόδρομος καταλήγει στην Πράσινη Γραμμή –η υπόλοιπη οδός Λήδρας είναι «κρυμμένη» πίσω από τα τείχη, στην τουρκοκυπριακή πλευρά της πόλης. Στο τέλος του δρόμου, το Μουσείο – Παρατηρητήριο της Λήδρας δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δουν από τον τελευταίο του όροφο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια, ολόκληρο το βόρειο τμήμα της πόλης. Για μια πιο ολοκληρωμένη άποψη, το πέρασμα των συνόρων πραγματοποιείται από το περίφημο ξενοδοχείο Ledra Palace, στη Λεωφόρο Μάρκου Δράκου, όπου σήμερα εδρεύουν οι δυνάμεις του ΟΗΕ. Διακόσια περίπου μέτρα από το πέρασμα του Ledra Palace, ο Προμαχώνας Roccas έχει γίνει γνωστός κυρίως ως το μοναδικό σημείο όπου η ζώνη ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδόν εξαφανίζεται και η ελληνική με την τουρκική πλευρά της πόλης απέχουν ελάχιστα.

Η περιώνυμη Λαϊκή Γειτονιά, που θεωρείται το ομορφότερο τμήμα της Παλιά Πόλης, αποτελεί το αναστυλωμένο κομμάτι της –και, βέβαια, αυτό που προσελκύει τους περισσότερους τουρίστες. Γεμάτο μικρά καταστήματα με σουβενίρ, γραφικά καφενεδάκια και εστιατόρια, πλακόστρωτο στο σύνολό του και με μια αύρα περασμένων εποχών, φαίνεται εκ πρώτης όψεως «τουριστικοποιημένο», θα σας μαγνητίσει, όμως, για περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε –ειδικά αν καθίσετε για «ένα γρήγορο καφέ» και προκύψει κουβέντα με τους ντόπιους.

Στην πλατεία Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το κτίριο της αρχιεπισκοπής, περισσότερο γνωστό ως Παλάτι του Αρχιεπισκόπου, απομίμηση ενετικού κτιρίου, με το γιγάντιο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον προαύλιο χώρο, αποτελεί ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της πόλης. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Μακάριος στεγάζει τρεις εκθεσιακούς χώρους, την Ευρωπαϊκή Αίθουσα Τέχνης, την Αίθουσα της Ελληνικής Επανάστασης και το Βυζαντινό Μουσείο Τέχνης.

Πολύ κοντά βρίσκονται και η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, το Εθνογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 15ου αιώνα και φιλοξενεί εκθέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης και λαογραφικούς πίνακες ζωγραφικής, και το Μουσείο Εθνικού Αγώνα, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα ενάντια στους Βρετανούς (1955-59).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μουσείο της Κύπρου, στη συμβολή των λεωφόρων Μουσείου και Ομήρου, κοντά στην Πλατεία Λλόυντ Τζορτζ, στο οποίο εκτίθενται μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης και το γιγάντιο άγαλμα του αυτοκράτορα Σέπτιμου Σεβήρου που ανακαλύφθηκε στην Κυθρέα το 1928.

Οι τρεις πύλες –παραδοσιακές είσοδοι των τειχών– της παλιάς πόλης, Πύλη της Αμμοχώστου στα ανατολικά, Πύλη της Πάφου στα δυτικά και Πύλη της Κυρήνειας στα βόρεια παρουσιάζουν ενδιαφέρον όχι μόνο για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους ύφος αλλά και για την ιστορία τους. Η πλέον καλοδιατηρημένη, Πύλη της Αμμοχώστου, στη λεωφόρο Αθηνάς, χρησιμοποιείται σήμερα ως συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος. Πολύ κοντά στην πύλη βρίσκεται η κτισμένη το 1450 εκκλησία της Παναγίας Χρυσαλινιώτισσας, η παλαιότερη βυζαντινή εκκλησία της πόλης, φημισμένη για τη συλλογή σπάνιων εικόνων που διαθέτει.

Άλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης είναι το κτισμένο το 1570 Τζαμί Μπαϊρακτάρη, στο σημείο από το οποίο οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην πόλη, ανοίγοντας ρήγμα στα τείχη, στον προμαχώνα Constanza, το αναστυλωμένο Αρχοντικό του Γεώργιου Χατζηγάκη, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και αποτελεί εξαίσιο δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής, το Τζαμί Omeriye, στην οδό Τρικούπη και η Καθολική Εκκλησία του Τίμιου Σταυρού, στην οδό Πάφου, η πίσω πλευρά της οποίας βρίσκεται εντός της ζώνης ασφαλείας του ΟΗΕ στην τουρκική πλευρά της πόλης –και η οποία λειτουργεί υπό τον όρο η πίσω πόρτα να παραμένει πάντα κλειστή.

Η Νέα Πόλη, αν και συγκεντρώνει πολύ λιγότερους επισκέπτες, είναι η σύγχρονη πλευρά της Λευκωσίας –κατά τι άναρχα δομημένη, με ογκώδη τσιμεντένια κτίρια και γυάλινους πύργους, αλλά γεμάτη ζωή, έντονους ρυθμούς και άπειρες ευκαιρίες διασκέδασης. Σημείο αναφοράς και κεντρικότερος δρόμος της είναι η Λεωφόρος Μακαρίου, στην οποία συγκεντρώνεται και ένα μεγάλο ποσοστό των εμπορικών κέντρων και καταστημάτων της πόλης. Παρά το γεγονός ότι δεν προσφέρεται ιδιαίτερα για sightseeing –και επίσης ότι δεν περπατιέται καθόλου εύκολα– η Νέα Πόλη αξίζει όσο από το χρόνο σας μπορείτε να της διαθέσετε, αν μη τι άλλο για να μη φύγετε με την εντύπωση ότι η Λευκωσία ζει παγιδευμένη στο χρόνο, μακριά από τη σύγχρονη ανάπτυξη και τους έντονους ρυθμούς ζωής.

Διότι πράγματι, αυτό που εντυπωσιάζει κυρίως και πρωτίστως τον επισκέπτη της Παλιάς Πόλης είναι η ονειρική, σχεδόν απόκοσμη, ησυχία που επικρατεί εντός των τειχών της. Η οποία μάλιστα δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε έλλειψη κόσμου, ο οποίος την κατακλύζει συνεχώς, αλλά κατά πάσα πιθανότητα στο σεβασμό που εμπνέει η ιστορικότητα του τόπου. Αλλιώς δεν εξηγείται. Μετά είναι και οι άνθρωποι, φιλόξενοι, ευγενικοί, πάντα έτοιμοι να διηγηθούν ιστορίες, αρκεί να θέλεις να τις ακούσεις.

Κάπως έτσι, μαζί με τις διηγήσεις για το ταξίδι-μάθημα ιστορίας, γεννήθηκε και ο μύθος μιας πόλης που, παρά τη φήμη περί δύσκολου προορισμού, κολλάει στο μυαλό του επισκέπτη που φτάνει εδώ για ένα σύντομο business trip και καταλήγει να επιστρέφει ξανά και ξανά. Συνήθως χωρίς να συνειδητοποιεί τι ακριβώς είναι αυτό που νοσταλγεί –καθότι, όπως λέγαμε στην αρχή, η «μαγεία» της κάθε πόλης σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους μπορεί να σημαίνει κάτι εντελώς ακαθόριστο. Διαφορετικά τι μαγεία θα ήταν;

Διαμονή

Προσανατολισμένη κυρίως στον business traveler, η Λευκωσία διαθέτει πληθώρα πολυτελέστατων ξενοδοχείων, αλλά λίγες οικονομικές επιλογές. Από τις κορυφαίες προτάσεις, το 5 αστέρων Hilton Cyprus προσφέρει όλες τις πολυτελείς παροχές που περιμένετε από το όνομα Hilton –δύο εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήριο, εξωτερική και εσωτερική πισίνα, 4 γήπεδα τέννις και σκουός καθώς και πολυτελέστατα standard και executive δωμάτια και σουίτες– σε τιμές που ξεκινούν από 200 ευρώ.

Εξαιρετικές επιλογές αποτελούν και τα Centrum Hotel, στη Λαϊκή Γειτονιά, με πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, άψογο σέρβις και δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο internet, και Classic Hotel, μέλος του Small Luxury Hotels of the World, με μινιμαλιστική διακόσμηση, άριστες παροχές και κομψά δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 97 ευρώ τη βραδιά για το δίκλινο δωμάτιο.

Οικονομικότερη επιλογή είναι το Tony’s Bed & Breakfast (Σόλωνος 13) στο κέντρο της πόλης, το οποίο προσφέρει μικρά αλλά προσεγμένα δωμάτια προς 50 περίπου ευρώ.

Φαγητό και διασκέδαση

Το βέβαιο στη Λευκωσία είναι ότι, όσο κι αν προσπαθήσετε, αποκλείεται να μη φάτε καλά. Η τοπική κουζίνα είναι εξαιρετική και οι επιλογές για να την απολαύσετε αμέτρητες. Δική μας αγαπημένη, το Καθ’ Οδόν στο τέρμα της οδού Λήδρας, πολύ κοντά στην Πράσινη Γραμμή, σερβίρει κορυφαίους παραδοσιακούς μεζέδες συνοδεία ζωντανής μουσικής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τοπικές γεύσεις θα απολαύσετε και στην Ταβέρνα Zanettos (Τρικούπη 65), στο Στέκι της Λωξάντρας (Φανερωμένης 67), στο ατμοσφαιρικό Erodos (Πατριάρχου Γρηγορίου 1) και στο 1900 Πάει Καιρός (Πασικράτους 11-15).

Στην απίθανη περίπτωση που βαρεθείτε τα τοπικά εδέσματα, η πόλη προσφέρει επίσης μεγάλη ποικιλία σε επιλογές διεθνούς κουζίνας, από τις οποίες ξεχωρίζουν το κινέζικο Dragon (Λεωφ. Γεωργίου Γρίβα Διγενή) και το λιβανέζικο Abu Faysal (Κλήμεντος 31).

Για τα ξενύχτια σας, οι επιλογές είναι κάθε άλλο παρά περιορισμένες. Προτείνουμε το μπαρ Sfinakia (Σανταρόζα 2) για αρχή και για τη συνέχεια το Club Cilo (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 52), το Zoo (Στασινού 15) και το all time classic Taj Mahal που μοιάζει αρκετά –αλλά ξεπερνά, κατά την ταπεινή μας άποψη– το αντίστοιχο της Αθήνας.

(πηγή: www.in2life.gr)

Christiania




Πρόκειται για μία ιστορία μακρόχρονη, πολύχρωμη αλλά και αιματοβαμμένη, που στην πραγματικότητα περιγράφει ένα πολιτικο-κοινωνικό πείραμα, του οποίου το αποτέλεσμα, τρεις και πλέον δεκαετίες μετά, δεν έχει ακόμα επαληθευτεί. Το πείραμα βασίζεται στο αξίωμα της ελεύθερης ζωής σε μία πόλη που θα «κυβερνάται» μόνο από τους κατοίκους της. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει μία τέτοια κοινωνία «μετα-χίπικη» ή και αναρχική. Η φιλοσοφία, ωστόσο, που την διέπει έχει τις ρίζες της πολύ πιο βαθιά από την όποια ρομαντική, ή και ουτοπιστική αντίληψη για μία ελεύθερη πόλη.


Όλα ξεκίνησαν το 1970, όταν μία ομάδα νεαρών πολιτών γκρέμισαν τα σύνορα στη γωνία του Prinsessegade και του Refshalevej, κοντά στο Grey Hall (στο κέντρο) της Κοπεγχάγης και κατέλαβαν μία έκταση 34 τ.μ., η οποία μέχρι τότε ανήκε στο στρατό και παρέμενε αχρησιμοποίητη. Το έκαναν στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν έναν χώρο στέγασης αλλά και για να διεκδικήσουν έναν πιο πράσινο παιδότοπο για τα παιδιά του, μακριά από τη φασαρία της πόλης.

Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκε στο Charlottenborg μία έκθεση με τίτλο «Noget for Noget» (Πάρε και Δώσε), στην οποία έλαβαν μέρος οι απανταχού hippies, πουλώντας τα υπάρχοντά τους και εκθέτοντας τα έργα τέχνης τους, είτε αυτά ήταν θεατρικά ή και μουσικά happenings. Η εναλλακτική εφημερίδα «Hovedbladet» (Η Κεφαλή) δημοσιεύτηκε σε συνδυασμό με την έκθεση περιέχοντας ένα άρθρο με ιδέες για τη δημιουργική αξιοποίηση της έκτασης αυτής, η οποία ήταν και παραμένει ιδιοκτησία του υπουργείου άμυνας της Δανίας. Πρότεινε δε, συγκεκριμένα, να παραχωρηθεί αυτή η έκταση σε νέους άστεγους και άπορους της Δανίας για να δημιουργήσουν εκεί τις κατοικίες τους.

Το άρθρο αυτό οδήγησε στη μαζική εισροή πολιτών, από κάθε κοινωνικό στρώμα, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μιας καταπράσινης, ήσυχης πόλης, και ενός εναλλακτικού τόπου ζωής. Μιας κοινότητας, δηλαδή, που θα οργανωνόταν σύμφωνα με την ελεύθερη και κοινή βούληση των μελών της. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της Christiania.

Τα πράγματα, βέβαια, δεν ήταν τόσο απλά. Η δανέζικη κυβέρνηση αντέδρασε σε αυτήν την αυθόρμητη κίνηση των πολιτών, στέλνοντας κατά καιρούς αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν τον κόσμο από την περιοχή. Η μεγάλη έκταση της Christiania, όμως, και η σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της τους ανάγκασε να κάνουν πίσω. Το θέμα σύντομα έγινε πολιτικό και έφτασε, το 1972, να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο. Μετά από διαβουλεύσεις, οι Κριστιανίτες συμφώνησαν να πληρώνουν για τη χρήση του νερού και του ρεύματος στην πόλη, και σαν αντάλλαγμα να αναγνωρίζονται από το κράτος σαν ένα «κοινωνικό πείραμα». Το 1973, όμως, η κυβέρνηση άλλαξε και μαζί της άλλαξε και η στάση του κράτους προς την Christiania, η οποία αποτελούσε τώρα κίνδυνο και έπρεπε να καταργηθεί.

Παρά τις συνεχείς αστυνομικές επιθέσεις, η Christiania κατάφερε να οργανωθεί. Χωρίστηκε σε δέκα μικρότερες, αυτόνομες περιοχές, οι οποίες υπέκεινταν στην υψηλότερη αρχή το «Common Meeting» (Σύνοδος των Κοινών), στην οποία μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Ταυτόχρονα, οργανώθηκαν και ομάδες, οι οποίες φρόντιζαν για την ομαλή λειτουργία της πόλης. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μία ομάδα υπεύθυνη για τα σκουπίδια, μία ομάδα σιδηρουργών, μία ομάδα καλλιτεχνών κ.ο.κ.

Σε μία τέτοια κοινωνία, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και τα παράδοξα: Στις εκλογές που έγιναν στην Christiania, το 1974, ανάμεσα στους εκλεχθείς για το συμβούλιο της πόλης εμφανίστηκε για πρώτη φορά και μία γυναίκα, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη την Δανία, όταν εμφανίστηκε στις συναντήσεις του συμβουλίου ταΐζοντας, γυμνόστηθη, το μωρό της. Ήταν κάτι τέτοιο επιτρεπτό σε μία πραγματικά ελεύθερη πόλη;

Με την πάροδο των χρόνων η Christiania καθιέρωσε τις οργανωτικές της δραστηριότητες. Ίδρυσε ένα κοινοτικό λουτρό, ένα νηπιαγωγείο, μία υπηρεσία συγκομιδής σκουπιδιών και ανακύκλωσης, καθώς και άλλα καταστήματα και βιομηχανίες. Οι κάτοικοι, εξάλλου, οργανώθηκαν σε πολύχρωμες ομάδες, η κάθε μία εκ των οποίων έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο καθήκον: Η κόκκινη φροντίζει για την εξωτερική δράση, η πράσινη για την τροφή, η μπλε για την κοινωνική συνείδηση κλπ. Οι δε Δανοί άρχισαν να υποστηρίζουν την ύπαρξη της πόλης, καλλιτέχνες πραγματοποιούν κατά καιρούς συναυλίες με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα και να βοηθήσουν έτσι την Christiania, και όλα αυτά συνεισφέρουν στην αναβολή του κλεισίματός της.

Παρόλα αυτά, η ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών (κυρίως μαριχουάνας) είναι ένα καλό πάτημα για την κυβέρνηση της Δανίας που βρίσκει έτσι συνεχώς αφορμές να εισβάλλει, μέσω της αστυνομίας, στην πόλη και να προχωρεί σε συλλήψεις. Όταν δεν επιτυγχάνει τους σκοπούς της, δεν διστάζει μάλιστα να διακόπτει την παροχή νερού και ρεύματος, να παρεμποδίζει την εισαγωγή τροφίμων και άλλων προϊόντων και να δυσχεραίνει έτσι την φιλειρηνική ζωή των κατοίκων.

Ζώντας πέρα από κάθε συμβατικότητα, οι 1.000 περίπου κάτοικοι της Christiania, θύματα και θύτες ενός αδιάκοπου κοινωνικού πειράματος, δεν παύουν να αποτελούν κοινωνία μέσα στην κοινωνία, και όπως συμβαίνει πάντα, να γίνονται το μικρό ψάρι της κάθε -φιλελεύθερης ή συντηρητικής- δανέζικης κυβέρνησης. Δεν πτοούνται όμως. Συνεχίζουν να καλλιεργούν τα βιολογικά τους λαχανικά, να κάνουν βόλτες με το χαρακτηριστικό Christiania bike και να χτίζουν μόνοι τους τα μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτια τους. Υποδέχονται με απεριόριστη φιλοξενία τους χιλιάδες επισκέπτες που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στα εδάφη της, παραδίδοντας μαθήματα συμβίωσης και κοινοκτημοσύνης. Συνεχίζουν να μάχονται για την ελευθερία τους.

(πηγή: www.in2life.gr)

Κεφαλονιά

Ένα από τα αξιοσημείωτα στοιχεία της Κεφαλονιάς είναι η τεράστια ιστορική και πολιτισμική της κληρονομιά. Το νησί φαίνεται να κατοικείται από τα πρώτα κιόλας χρόνια του ελληνικού πολιτισμού, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ερείπια των δωρικών ναών του 6ου και 7ου αιώνα, όσο και από το ίδιο το όνομα του νησιού, που προήλθε από έναν πρόσφυγα εξ Αθηνών, το μυθικό Κέφαλο.

Πολυπόθητη για πολλούς ακόμα αποδείχθηκε με την πάροδο των χρόνων η Κεφαλονιά, και όχι τυχαία αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου (688 τ.χλμ.), διαθέτοντας όχι μόνο υπέροχο φυσικό τοπίο και βλάστηση, αλλά τον Αίνο, έναν από τους δέκα εθνικούς δρυμούς, και το Μύρτο, την καλύτερη ελληνική θάλασσα της Ελλάδας (σύμφωνα με στοιχεία του Ε.Ο.Τ.), την ωραιότερη της Μεσογείου, και μία εκ των εντυπωσιακότερων του κόσμου. Οι ”τυχεροί” κατακτητές που πέρασαν από το νησί, λοιπόν, ήταν οι Ρωμαίοι (τα αρχαία χρόνια), οι Τούρκοι, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί.

Το 1864 η Κεφαλονιά ενώνεται επιτέλους με την Ελλάδα, αλλά τα πλήγματα δεν σταματούν. Το 1953 την Κεφαλονιά συνταράζει σεισμός της τάξεως των 7 Ρίχτερ και διάρκειας ενός λεπτού, που καταστρέφει, σχεδόν ολοκληρωτικά το νησί. Αυτός είναι ο λόγος που δεν βλέπει κανείς παραδοσιακή αρχιτεκτονική στο νησί, παρά μόνο στο Φισκάρδο, μία από τις ομορφότερες πόλεις στο βορειότερο σημείο της Κεφαλονιάς.

Στα πιο πρακτικά τώρα, το νησί βρίσκεται ανάμεσα στη Ζάκυνθο και τη Λευκάδα και είναι εύκολα προσβάσιμο, είτε με καράβι από την Πάτρα και την Κυλλήνη ή αεροπορικώς. Πιο συγκεκριμένα, το ταξίδι από την Κυλλήνη στο Αργοστόλι, την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, διαρκεί 2 ώρες και ένα τέταρτο, από την Κυλλήνη στον Πόρο διαρκεί μία ώρα και ένα τέταρτο, από την Πάτρα στη Σάμη διαρκεί δυόμισι ώρες, ενώ αεροπορικώς η πτήση δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα.

Τα μέρη που οφείλει κανείς να επισκεφτεί στο νησί είναι –χωρίς ίχνος υπερβολής- αμέτρητα. Όταν λοιπόν αποφασίσει κανείς να πάει στην Κεφαλονιά, πρέπει να είναι αποφασισμένος πως θα διανύσει μεγάλες αποστάσεις και πως για αυτό θα χρειαστούν μέρες. Και μη διανοηθείτε, φυσικά, να μην πάρετε αυτοκίνητο. Τα ΚΤΕΛ Κεφαλονιάς είναι οπωσδήποτε πολύ χρήσιμα, αλλά αν θελήσετε να βρεθείτε σε λιγότερο τουριστικά σημεία, θα χρειαστείτε αυτοκίνητο.

Μία καλή ιδέα είναι να μείνετε στο Αργοστόλι, που κατά κάποιο τρόπο βρίσκεται στη μέση και δυτικά του νησιού, και από εκεί να οργανώσετε όλες τις εκδρομές σας. Το Αργοστόλι, από μόνο του, είναι η μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία τυπική ελληνική κωμόπολη. Διαθέτει τα παλαιότερα ξενοδοχεία, τις πιο κοσμοπολίτικες ταβέρνες, και κάθε είδους κατάστημα. Μην περιμένετε πολλά από βραδινή ζωή. Υπάρχουν κάποια μπαράκια, και ελάχιστα clubs που συχνάζουν κυρίως ξένοι τουρίστες. Θα διαπιστώσετε, δηλαδή, πως πρόκειται για ένα περισσότερο οικογενειακό νησί.

Αξιοθέατα αποτελούν η γέφυρα με τις καμάρες που αναγκαστικά θα διανύσετε για να βρεθείτε στην απέναντι όχθη του νησιού, η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη, που στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο και το Λαογραφικό Μουσείου, με παραδοσιακές φορεσιές, εκκλησιαστικά κειμήλια, λιθογραφίες και άλλα, αλλά και μία αίθουσα με την εντυπωσιακή Συλλογή Βυζαντινών Εικόνων. Αξίζει να επισκεφθείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα των προϊστορικών και μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και τις καταβόθρες, στην είσοδο του λιμανιού, όπου κατά έναν ανεξήγητο -μέχρι πριν μερικά χρόνια- τρόπο, το νερό που εισχωρεί καταλήγει στην αντίθετη (ανατολική) πλευρά του νησιού, στη Σάμη.

Μιλώντας για τη Σάμη, πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο, αλλά σημαντικότερο, λιμάνι του νησιού, και μία πόλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πέρα από την παραθαλάσσια ζώνη της, με τα πολύβουα ταβερνάκια, τις καφετερίες και τα μπαράκια, η Σάμη ξεχωρίζει ως κοιτίδα σπηλαίων, δύο εκ των οποίων είναι σήμερα επισκέψιμα. Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, στον Καραβόμυλο, και το σπήλαιο της Δρογκαράτης στο δρόμο προς το χωριό Χαλιωτάτα. Το πρώτο αποτελεί το γεωλογικό στολίδι του νησιού, αφού η βόλτα σε αυτό με τη βάρκα, ανάμεσα στους σταλαχτίτες και το ιριδίζον νερό, είναι μαγευτική. Το δεύτερο δημιουργεί δέος με το μέγεθός του, τους τεράστιους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες και τα χρώματα της φωτιάς που δημιουργεί η αντανάκλαση των προβολέων.

Λίγα χιλιόμετρα από τη Σάμη βρίσκεται η παραλία της Αντίσαμου. Η δεύτερη, κατά τη γνώμη μου, καλύτερη παραλία του νησιού, όχι μόνο λόγω του εκπληκτικής αισθητικής τοπίου, με τον καταπράσινο λόφο να δεσπόζει καμαρωτά, αλλά και για το πεντακάθαρο νερό, το ολόλευκο στρογγυλό βότσαλο και τον κοραλλόσπαρτο βυθό. Προτιμήστε την, αν δεν φοβάστε τα βαθιά νερά και αν θέλετε να πάτε κάπου λιγότερο πολυσύχναστα. Η συγκεκριμένη παραλία, μάλιστα, έκανε το γύρο του κόσμου ως το ορμητήριο του Λοχαγού Κορέλι, στην ομώνυμη ταινία.

Ο Πόρος, κάμποσα χιλιόμετρα νοτιότερα, αποτελεί το τρίτο λιμάνι του νησιού. Θα βρεθείτε εκεί αν προσαράξει το πλοίο σας από την Κυλλήνη. Πρόκειται για άλλο ένα όμορφο και αρκετά τουριστικό μέρος του νησιού, που προσφέρεται περισσότερο για ήρεμες διακοπές και πεζοδρομία στη φύση. Φτάνοντας στον Πόρο, αξίζει να σταματήσετε για λίγο στο εκπληκτικό ”Στενό του Πόρου”, ένα φαράγγι ύψους 80 μέτρων με θέα που κόβει την ανάσα. Ο μύθος θέλει τα βαθουλώματα που έχουν δημιουργηθεί στους βράχους, στα ρυάκια του φαραγγιού, να έχουν γίνει από το πάτημα του Ηρακλή, καθώς διέσχιζε την περιοχή.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή ακόμα νοτιότερα του Πόρου, το επόμενο μεγάλο χωριό που συναντά κανείς είναι η Σκάλα. Εκεί αξίζει να βρεθείτε για να περάσετε μία ολόκληρη μέρα λουόμενοι στην τεράστια αμμώδη παραλία με τα πεντακάθαρα και ρηχά νερά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Επισκεφτείτε το Ρατζακλί, το γραφικό χωριό με την πανέμορφη θέα στη θάλασσα και τα εξαιρετικά εστιατόρια. Σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας, μάλιστα, τα Ποταμάκια, όπου η άμμος είναι ψιλή και ζεστή φιλοξενείται ένα ποσοστό της μεσογειακής θαλάσσιας χελώνας Carreta-carreta.

Δύο αρκετά δημοφιλείς παραλίες στα νοτιοδυτικά του νησιού είναι ο Πλατύς και ο Μακρύς Γιαλός, που τους χωρίζουν μόνο μερικά βράχια. Βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Αργοστόλι και αποτελούν τον αγαπημένο προορισμό των νέων, αφού οι πλαζ αυτές, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, διαθέτουν beach bars και διάφορα θαλάσσια σπορ, ενώ βρίσκονται περιτριγυρισμένες από το καταπράσινο πευκοδάσος.

Κοιτώντας κανείς το χάρτη της Κεφαλονιάς, θα παρατηρήσει μία μεγάλη χερσόνησο στα βορειοδυτικά του νησιού. Πρόκειται μάλλον για το πιο αδικημένο κομμάτι, αυτού του έτσι και αλλιώς πανέμορφου νησιού. Εκεί βρίσκεται το Ληξούρι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, πατρίδα του σατιρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα low profile κωμόπολη, που δείχνει να προτιμά την νησιωτική της ησυχία όλο τον χρόνο. Αξίζει να βρεθεί κανείς εκεί απόγευμα για βόλτα στην πλατεία ή βραδάκι για φαγητό. Τη μέρα, το ενδιαφέρον πολλών έλκει η παραλία Ξι, κοντά στο Ληξούρι, με την κόκκινη άμμο.

Στο Μύρτο, ακόμα βορειότερα του νησιού, δε θα αναφερθούμε περισσότερο. Όσοι έχουν ήδη επισκεφτεί την Κεφαλονιά γνωρίζουν. Οι υπόλοιποι είναι προτιμότερο να βρεθούν ενώπιον της εκπληκτικής θέας από το δρόμο και να κολυμπήσουν στην καταγάλανη αυτή θάλασσα για να καταλάβουν. Προσέξτε, ωστόσο, να πάτε μέρα που δε θα φυσάει βοριάς, για να μην έχει ανακατέψει το νερό, και θυμηθείτε να κολυμπήσετε μέχρι τη σπηλιά στην άκρη της παραλίας.

Φεύγοντας από το Μύρτο πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από την Άσσο, ένα ακόμα πανέμορφο γραφικό χωριό της Κεφαλονιάς, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μία καταπράσινη χερσόνησο. Ο μικρός οικισμός δε θα μπορούσε να είναι πιο χαριτωμένος, με την επτανήσια αρχιτεκτονική του και τα γραφικά του ταβερνάκια στο μικρό λιμανάκι, ιδανικά για μεσημεριανό φαγητό κάτω από τα δροσερά πλατάνια. Στην Άσσο υπάρχουν και τα ερείπια ενός Ενετικού κάστρου, του 15ου αιώνα, με τμήματα των τειχών να διαγράφουν τους στρατώνες του, καθώς και ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου.

Η περιπλάνησή μας στα πιο αξιοσημείωτα μέρη της Κεφαλονιάς τελειώνει στο Φισκάρδο. Θα μπορούσε επίσης να αρχίζει από εδώ, αλλά, ως είθισται, το καλό το φυλά κανείς για το τέλος. Λέγεται ότι πρωτοκατοικήθηκε πριν 40.000 χρόνια, ενώ αργότερα χρησίμευσε ως το απάνεμο λιμανάκι των αρχαίων Ρωμαίων. Σήμερα, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί το ομορφότερο σημείο της Βενετίας. Οι λέξεις δύσκολα μπορούν να περιγράψουν τη γραφικότητα, την μοναδική αρχιτεκτονική, τις διακοσμητικές λεπτομέρειες των σπιτιών, πάνω σχεδόν στο νερό, τα μαγευτικά χρώματα, του πράσινου, του λευκού, του γαλάζιου, που δημιουργούν τελικά έναν πολύτιμο πίνακα. Σου φτάνει να κάθεσαι σε μία γωνιά και να τον θαυμάζεις.

Το Φισκάρδο υπήρξε η πατρίδα του ποιητή της θάλασσας, του Νίκου Καββαδία. Στο Φισκάρδο επιστρέφουν τα υπερπολυτελή σκάφη μετά τη βόλτα τους στην Ιθάκη, δημιουργώντας μία μικρογραφία των Καννών. Στο Φισκάρδο βρίσκεται και η Τασία, η περίφημη ταβέρνα της γνωστής μαγείρισσας, με τις ονειρεμένες αστακομακαρονάδες. Θα πρέπει ωστόσο να είμαστε αμερόληπτοι: και στη Βάσω θα φάει κανείς εξίσου καλά, και σε πιο λογικές τιμές, αλλά και στον Ηρόδοτο. Σε κάθε περίπτωση, υποσχεθείτε στον εαυτό σας πως όταν πάτε στην Κεφαλονιά, θα βρεθείτε και στο Φισκάρδο. Και τηρήστε το.

(πηγή: www.in2life.gr, 5/6/2007)

Λευκάδα

Απόκρημνοι βράχοι, χρυσές αμμουδιές, σμαραγδένια νερά, φιλόξενοι άνθρωποι, ιστορικά αξιοθέατα... Ένας ονειρεμένος τόπος διακοπών!

Tο όνομά της πήρε από τους κάτασπρους βράχους που κατεβαίνουν στην μπλε θάλασσα... Βρίσκεται στη μέση του Ιονίου Πελάγους, έχει υπέροχη φύση, όμορφα χωριά, καταπληκτικές παραλίες, τέλεια τουριστική υποδομή και προσφέρεται για οικονομικές διακοπές.

Γνωριμία με το νησί
Στη Λευκάδα μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητό σας διασχίζοντας τη γέφυρα των 50 μ. που την ενώνει με την Αιτωλοακαρνανία. Μόλις περάσετε τη γέφυρα, σας υποδέχεται το υπέροχο μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας, χτισμένο το 1300 από το Σικελό Ορσίνι, αλλά και η Λιμνοθάλασσα, ένας από τους πιο αξιόλογους υγροβιότοπους του Ιονίου. Η πόλη της Λευκάδας είναι η γενέτειρα σημαντικών πνευματικών προσωπικοτήτων, όπως ο Βαλαωρίτης, ο Σικελιανός, ο Σβορώνος.

Περάστε πρώτα από την παλιά πόλη για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά κτίσματα. Κάποια έχουν ιδιαίτερη ιστορική σημασία, όπως το σπίτι όπου γεννήθηκε ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, Κουιζούμι (Λευκάδιος Χερν). Κάντε τη βόλτα σας στο Μποσκέτο, το καταπράσινο πάρκο που στολίζεται με προτομές ποιητών και γνωστών καλλιτεχνών της Λευκάδας. Επισκεφτείτε στη συνέχεια τη Δημόσια Βιβλιοθήκη με τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, τη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο Γκίνες, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας με πλούσια συλλογή ευρημάτων από το 2000 π.Χ., το Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα «Πανταζής Κοντομίχης», το Μουσείο Φωνογράφου και το Μουσείο Παλαιών Ενθυμημάτων, από την εποχή της ρομαντικής Λευκάδας.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία, όπου φυσικά επιβάλλεται να κάνετε το παραδοσιακό σουλάτσο και να καθίσετε σε ένα από τα καφενεία για να πιείτε μια δροσιστική σουμάδα. Στη συνέχεια, θα ανηφορίσετε στο Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης, που είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κέντρο του νησιού, και στο εκκλησάκι του Παντοκράτορα, στο προαύλιο του οποίου βρίσκεται ο τάφος του Βαλαωρίτη. Αξίζει, επίσης, να κάνετε μία στάση στις εκκλησίες του Αγίου Μηνά και του Αγίου Ιωάννη του Αντζούση, στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το χριστιανισμό.

Εκδρομές - Παραλίες
Οι όμορφες εξοχές, όμως, σας περιμένουν. Πάρτε το δρόμο που κατευθύνεται προς το νότιο μέρος του νησιού και κάντε μία στάση στη Λυγιά, ένα γραφικό ψαροχώρι. Αφού ρίξετε μια βουτιά στην πανέμορφη παραλία της, κάντε μια παράκαμψη για να δείτε τη μαγευτική Κοιλάδα του Έρωτα. Επόμενη στάση η Νικιάνα, παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο μέσα στο πράσινο, με την εκκλησία της Παναγιάς, μια θαυμάσια παραλία και μαγευτική θέα προς τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας. Στη συνέχεια, θα φτάσετε στο κοσμοπολίτικο Νυδρί.

Να πάτε στον προϊστορικό οικισμό για να δείτε τους πανέμορφους καταρράκτες και τις λιμνούλες και, φυσικά, να πάρετε το εκδρομικό καραβάκι που κάνει το γύρο των νησιών που βρίσκονται απέναντι από το Νυδρί - το θρυλικό Σκορπιό του Ωνάση, τη Μαδουρή με το αρχοντικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το Σκορπίδι του Λιβανού, το Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό.
Νοτιότερα από το Νυδρί θα βρείτε όμορφες παραλίες στον Βλυχό και το Γένι, ενώ στο γραφικό οικισμό του Πόρου θα δείτε το μεσαιωνικό πύργο. Πολύ όμορφες τοποθεσίες είναι επίσης ο Μικρός Γιαλός, τα Σύβοτα και ο Εύγηρος με την περίφημη Χοιροσπηλιά.

Σειρά έχει η Βασιλική, όπου συνωστίζονται οι λάτρεις του σερφ. Συνεχίστε προς τον Άγιο Πέτρο και φτάνοντας στο Καμήλι στρίψτε αριστερά για να πάτε στην πανέμορφη παραλία των Εγκρεμνών και, βέβαια, στο μοναδικό Πόρτο Κατσίκι. Στο δρόμο σας θα βρείτε το Αθάνι και προχωρώντας βόρεια το Καλαμίτσι και το Κάθισμα. Κάντε το μπάνιο σας στην όμορφη πλαζ του Άγιου Νικήτα και σκαρφαλώστε μέχρι το παραδοσιακό ορεινό χωριό Καρυά. Απολαύστε, όμως, και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα από το ακρωτήρι Λευκάτας, απ' όπου αυτοκτόνησε η Σαπφώ, ερωτοχτυπημένη.

Φεύγοντας, αγοράστε κάποια παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως: παστέλια, μαντολάτα, σουμάδα, ροζολί, λάδι, φακή από την Εγκλουβή, σαλάμι και λουκάνικα, αυγοτάραχο, λευκό και κόκκινο κρασί. Από το Αθάνι προμηθευτείτε νόστιμο θυμαρίσιο μέλι. Περίφημα είναι τα κεντήματα της Καρυάς.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Το νησί συνδέεται με τη στεριά με γέφυρα. Απέχει 380 χλμ. από την Αθήνα και 492 χλμ. από τη Θεσ/νίκη. Αν δεν έχετε ΙΧ μπορείτε να πάτε με λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αθήνας: 210-5250108, Θεσ/νίκης: 2310-545303) ή αεροπορικώς στο Άκτιο. Από εκεί (18 χλμ.) θα σας μεταφέρει λεωφορείο.
Διαμονή: Πληροφορίες θα βρείτε στο site της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας www.lefkada.gr, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων, τηλ.: 21266, 21267, 21608, www.family-hotels.gr και από την Ένωση Ξενοδόχων Λευκάδας, τηλ.: 24539.
Χρήσιμα: Αυτόματο: 26450, Δήμος: 23000, Τουριστική Αστυνομία: 29379, Λιμεναρχείο: 22322.

Φαγητό - Διασκέδαση
Καθίστε για πρωινό στο Μποσκέτο στη Λευκάδα. Στην παλιά πόλη να φάτε στο Ρεγάντο και στη Ρομάντικα. Πολύ καλούς μεζέδες θα γευθείτε στο Μόλο. Στον Άγιο Νικήτα να περάσετε από το Πορτόνι και τη Σαπφώ. Στη Λυγιά να φάτε στις ψαροταβέρνες του Γιάννη και του Ξούρα. Στο Αθάνι δοκιμάστε τα μαγειρευτά της Λευκάτας. Στη Νικιάνα να καθίσετε στον Μηνά, στο Σπίτι του Κολονέλου και στην ταβέρνα Πανταζής.

Πιείτε το ποτό σας στην όμορφη αυλή του Coconut και μετά επισκεφτείτε το Il Posto και το Εxcess.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Λέρος

Δαντελωτές ακτές, αμμουδερές παραλίες, φυσικά λιμάνια, πολύ πράσινο και γραφικοί οικισμοί συντελούν στο να εκπλαγεί ο επισκέπτης φτάνοντας στο νησί. Η Λέρος είναι το νησί των αντιθέσεων αλλά και της αρμονίας. Έχει πολύ υγιεινό κλίμα και πανάρχαια ιστορία. Ήταν το νησί της ’ρτεμης και κατοικείται από τον 8ο αι. π.Χ.

Οδοιπορικό
Η σύγχρονη Λέρος αρνείται πεισματικά να προσαρμοστεί στους έντονους ρυθμούς. Τα κάτασπρα σπίτια φιλοξενούν ανθρώπους ήσυχους που ξέρουν να απολαμβάνουν τον ήλιο και την ξεγνοιασιά. Ανθρώπους πάντα έτοιμους να σας κεράσουν στο πέρασμά σας.
Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Λέρου έχει ως στόχο της την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του νησιού, τις ενέργειες που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τα προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τις πολιτιστικές παρεμβάσεις και τη γενικότερη προβολή του νησιού. Οι 8.000 κάτοικοι της Λέρου και η Αναπτυξιακή Σύμπραξη φροντίζουν ώστε το νησί να διατηρήσει τη ζωντάνια του, τις παραδόσεις του και να αποτελέσει κέντρο δραστηριότητας και για τα γειτονικά νησιά.

Θα φτάσετε στο Λακκί, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, με άψογη ρυμοτομία, πάρκα και υπέροχα κτίρια που χτίστηκαν από τους Ιταλούς. Εκεί βρίσκονται δύο συμβολικά μνημεία, το ένα για να θυμίζει τη βύθιση του αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Όλγα» και το άλλο για τα θύματα του πολέμου. Δείτε την εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Θεολόγου και τα όμορφα εκκλησάκια στην είσοδο του κόλπου και συνεχίστε νότια προς τον Ξηρόκαμπο. Κατεβείτε την πέτρινη σκάλα που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καβουράδαινας, χτισμένο σε μία σχισμή βράχων δίπλα στη θάλασσα.

Επισκεφτείτε έπειτα τους τρεις -ενωμένους πλέον- οικισμούς του νησιού: τον Πλάτανο, την Αγία Μαρίνα και το Παντέλι. Στην είσοδο του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας βρίσκεται το Μπούρτζι. Η πόλη κοσμείται από θαυμάσια αρχοντικά, ενώ αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Περάστε από τον παλαιοχριστιανικό ναό με τα αξιόλογα ψηφιδωτά και δείτε τον αλευρόμυλο, ένα από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Από τον Πλάτανο θα ανεβείτε τα 300 σκαλιά που βγάζουν στο Κάστρο, το οποίο ανοικοδομήθηκε από Ιωαννίτες ιππότες. Η θέα από εκεί είναι μοναδική! Στο εσωτερικό του Κάστρου σώζεται το μοναστήρι της Κυράς, με όμορφες τοιχογραφίες, τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και μια βυζαντινή εκκλησιαστική συλλογή. Δείτε ακόμη τα αρχοντικά του Κανδιόγλου και του Αντωνέλλου. Γνωρίστε μετά το Παντέλι και τα καταπράσινα ’λιντα.

Επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγίας της Γουρλομάτας και το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στον Πύργο του Μπελένη. Βορειότερα, στην Κόκκαλη, να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου, χτισμένο σε ένα νησάκι-βράχο που ενώνεται με τη στεριά. Πίσω από το ιερό διακρίνονται τα βυθισμένα θεμέλια ενός αρχαίου ναού.Τέλος, στο Παρθένι θα δείτε ερείπια του ναού της Αρτέμιδος και την εκκλησία της Αγίας Κιούρας.

Κολύμπι
Στο Λακκί να κολυμπήσετε στις αμμουδιές Κουλούκι και Μερικιά και στην Αγία Μαρίνα στις Πλάκες, στο Παντέλι και στο Βρωμόλιθο. Από τα ’λιντα θα πάτε στο Κριθώνι όπου θα κάνετε μπάνιο στις Γούρνες, στο Διαλισκάρι και στην Κόκκαλη. Στο Κρυφό θα δείτε μια όμορφη σπηλιά, ενώ στο Παρθένι θα απολαύσετε τις παραλίες του Αγίου Στεφάνου, του Μπελεφούτη και της Ρήνας. Με καΐκι μπορείτε να κάνετε εκδρομές στα γύρω νησιά: Αρχάγγελος, Αγία Κυριακή, Λέβιθα, Φαρμακονήσι, Τρυπητή, Κίναρος.

Πληροφορίες
* Μετάβαση: Με το πλοίο από τον Πειραιά το ταξίδι διαρκεί 10 ώρες. Με ταχύπλοο λιγότερο. (Λιμεναρχείο Πειραιά, τηλ.: 210-4226000, Πρακτορείο, τηλ.: 210-4121172). Μπορείτε να πάτε και με αεροπλάνο.
* Χρήσιμα: Αυτόματο: 22470, Τουριστική Επιχείρηση Δήμου: 22109, Δημαρχείο: 23711, Λιμεναρχείο: 22224, Aστυνομία: 22222, Αεροδρόμιο: 22777, Γραφείο Τουρισμού: 25880. Χρήσιμο site: www.hellogreece.gr

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Στα ταβερνάκια ζητήστε να σας φέρουν παστό κολιό, λέρικες τυρόπιτες, χταπόδι στη θράκα, ψάρια μαρινάτα με δενδρολίβανο, μυζήθρα και διασόγαλο, ποτό που μοιάζει με σουμάδα. Δοκιμάστε ακόμη φούσκες και αχινούς. Στο Λακκί καθίστε στο Πέτρινο και στο Κουλούκι. Στο Κριθώνι μπορείτε να φάτε στη Λητώ, τις Εσπερίδες και την Τσιάγκρα. Στην Αγία Μαρίνα προτιμήστε το Θάλασσα, το Νερόμυλο και τα Κιούπια. Αν βρεθείτε στο Παντέλι, επισκεφτείτε τον Ζορμπά και την Ψαροπούλα. Στα ’λιντα, το Στέκι και το ’λιντα. Για επιδόρπιο αναζητήστε τα φρούτα γκαβάφες και τα ντόπια γλυκά πουγκάκια.
* Τα περισσότερα μπαράκια βρίσκονται στην Αγία Μαρίνα. Σημειώστε ότι στις 24 Ιουλίου αναβιώνει το έθιμο του Κλύδωνα και στις αρχές Αυγούστου γίνονται τα Μπουλαφέντεια.
* Αγοράστε είδη λαϊκής τέχνης, σερβίτσια και κεραμικά, όπως επίσης μυζήθρα, σουμάδα, μέλι, ποτά και παξιμάδια εφτάζυμα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Πλακιάς

Ο Πλακιάς βρίσκεται στα νότια παράλια του Νομού Ρεθύμνης, σε μια περιοχή που ονομάζεται Γιαλιά. Ήταν ένα γραφικό ψαροχώρι -το όνομα τού το έδωσαν οι ψαράδες, γιατί αποτελεί συνέχεια μιας υποθαλάσσιας πλάκας- χτισμένο στον όρμο του Λιβυκού Πελάγους, πλάι στα ερείπια της μινωικής πόλης Λάμων, με φανταστικές παραλίες τριγύρω, μια καταπληκτική φύση να το περιβάλλει και με... ηλιοφάνεια 328 ημέρες το χρόνο! Με αυτά τα χαρίσματα δεν άργησε -και μάλιστα αφού πρωτοανακαλύφθηκε από Γερμανούς τουρίστες- να μετατραπεί γρήγορα σε ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο του νομού και ολόκληρης της Κρήτης. Χτίστηκαν πολλά ξενοδοχεία και κέντρα, αλλά η γραφικότητα και η όλη κρητική ατμόσφαιρα δεν χάθηκαν.

Συγκεντρώνονται εκεί πλέον ξένοι και Έλληνες τουρίστες και κυρίως πολλοί νέοι. Περπατήστε στον Πλακιά και μετά ανεβείτε με το τρενάκι στα όμορφα ορεινά χωριά. Στο χωριό Ασώματος επισκεφθείτε το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο Παπαγεωργουλάκειο. Γνωρίστε ακόμη τα όμορφα χωριά Σέλλια (5 χλμ.) και Μύρθιος (3 χλμ.).

Κοντινή περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ιστορικού όπως και θρησκευτικού ενδιαφέροντος είναι η Πρέβελη. Ακόμη, αν είστε άνθρωποι της περιπέτειας και αγαπάτε την άγρια φυσική ομορφιά, περπατήστε το Φαράγγι του Κοτσύφου. Υπάρχουν πολλά εντυπωσιακά φαράγγια στην περιοχή, με πιο διάσημο εκείνο της Πρέβελης.

Παραλίες
Θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες της Ελλάδας! Μπροστά στον Πλακιά υπάρχει μια πρώτη θαυμάσια παραλία, όπου θα απολαύσετε το μπάνιο σας. Καλό είναι όμως να μετακινηθείτε και λίγο για να κάνετε μπάνιο και σε άλλες καταπληκτικές παραλίες που απλώνονται ανατολικά, όπως το Δαμνόνι, το Αμμούδι και τα Σχοινάρια, ή δυτικά, όπως η Σούδα και το Ροδάκινο. Όσο προχωρείτε και προς τις δύο πλευρές, θα ανακαλύπτετε κι άλλες, ήσυχες και εξίσου πανέμορφες.

Εκδρομές
Από τον Πλακιά μπορείτε να πραγματοποιήσετε θαυμάσιες εξορμήσεις σε όλη τη νότια πλευρά του νομού, αλλά και της Κρήτης. Είστε πολύ κοντά στην Πρέβελη, στην Αγία Γαλήνη, στα Μάταλα και στα Σφακιά. Μπορείτε να πάτε και στο φαράγγι της Σαμαριάς, που είναι από τα ομορφότερα της Ευρώπης και η διάσχισή του αποτελεί μια εμπειρία ζωής. Επίσης, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Φραγκοκάστελο.

Σπορ
Μπορείτε να κάνετε καταδύσεις στο θαυμάσιο βυθό της περιοχής, λειτουργεί μάλιστα και σχολή για να πάρετε σχετικά μαθήματα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε περιπάτους ή ποδήλατο, αφού υπάρχουν πολλά μονοπάτια μέσα στη φύση. Επιπλέον, οι θάλασσες της περιοχής είναι παράδεισος για ερασιτέχνες ψαράδες!

Τολμήστε το
Μοναδική εμπειρία και θεραπεία κατά του άγχους(!) είναι να καθίσετε στο καφενείο του χωριού και να πιάσετε την κουβέντα με τους «γεροφιλόσοφους» Κρητικούς πίνοντας ένα καφεδάκι ή αν προτιμάτε, μια ρακή που θα συνοδεύσετε με ωμή αγκινάρα, φρέσκα κουκιά, ελιές ή ακόμη με κεράσια ή πεπόνι.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Κύπρος

Σαγηνευτική και όμορφη η Kύπρος, σαν την αρχαία θεά του έρωτα, την Aφροδίτη, που αναδύθηκε από τα κρυστάλλινα νερά της. Φαινόμενο φυσικής ομορφιάς και ιδανικός προορισμός για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί να επισκεφθεί έναν τόπο γεμάτο αντιθέσεις, που μαγεύει στη θέασή του.

Σήμερα η Kύπρος είναι μια σύγχρονη χώρα, στην οποία αβίαστα παντρεύονται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός με τη μαγεία της ιστορικής και αρχαιολογικής μνήμης. Στο όμορφο νησί θα ανακαλύψετε έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, με σύγχρονη τουριστική υποδομή, με σαγηνευτικές παραλίες, εύοσμες, κατάσπαρτες με αμπελώνες και ελαιώνες βουνοπλαγιές, έντονη νυχτερινή ζωή, και όχι μόνο, που θα σας συναρπάσει. Ένας ανέμελος τόπος, όπου η διαχρονική καλοσύνη του λαού είναι και στις μέρες μας αισθητή και χειροπιαστή.

Kύρια χαρακτηριστικά
H Kύπρος, με πρωτεύουσα τη Λευκωσία, είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Mεσογείου. Tα 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρά της περιλαμβάνουν ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών, πευκόφυτα δάση και μερικές από τις πιο καθαρές παραλίες της Eυρώπης. Tο νησί έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με άφθονη ηλιοφάνεια ακόμα και το χειμώνα και λιγοστή βροχόπτωση. Tα κυρίαρχα γεωγραφικά στοιχεία του συντίθενται από την οροσειρά του Tροόδους, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού, και την οροσειρά του Πενταδάκτυλου στο Bορρά, γύρω από την Kερύνεια, με την πεδιάδα της Mεσαορίας ενδιάμεσα. Oι γνωστές πόλεις της Λεμεσού και της Λάρνακας βρίσκονται στη νότια ακτή, ενώ η Πάφος και η χερσόνησος του Aκάμα βρίσκονται στο δυτικό άκρο.

«Eξωτικές» παραλίες
Eν όψει καλοκαιριού, οφείλουμε να τονίσουμε το βασικό χαρακτηριστικό της Kύπρου, τις άφθονες, πεντακάθαρες, σχεδόν εξωτικές παραλίες. Oι επισκέπτες του νησιού έχουν να επιλέξουν μεταξύ άφθονων όμορφων παραλιών, προκειμένου να απολαύσουν τον ήλιο και τη μαγεία του καλοκαιριού.

H Kύπρος με περηφάνια συμμετέχει στην Eκστρατεία Γαλάζιας Σημαίας και το 2006· η Διεθνής Kριτική Eπιτροπή απένειμε τη Γαλάζια Σημαία σε 49 οργανωμένες παραλίες της Kύπρου, οι οποίες βρίσκονται σε 13 παράκτιες κοινότητες και δήμους. O λόγος για τις παραλίες Λούμα, Περνέρα, Ποτάμι, Bρυσί, Πρωταράς, Nησιά Λομβαρδή Kόννος Mπέι, Kέρμια, Άμμος του Kαμπούρη, Γλυκί Nερό, Πανταχού, Λούκκος του Mάντη, Kατσάρκα, Περνέρα, Bαθιά Γωνιά, Nησί, Nησί Mπέι, Λάντα, Mακρόνησος και Aγία Θέκλα, Γιαννάθες, Φοινικούδες, Kαστέλλα και Mακένζι είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που βραβεύθηκαν και αναμφισβήτητα αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Tο άλλο πρόσωπο του νησιού
H Kύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό όχι μόνο για τους λάτρεις της παραλίας αλλά και για όσους απολαμβάνουν το επιβλητικό τοπίο των βουνών.

Για να ζήσετε μια άλλη Kύπρο, κρυμμένη από την πολυκοσμία, επισκεφτείτε το εσωτερικό του νησιού και την οροσειρά του Tροόδους. Eκεί δεσπόζει μεγαλόπρεπα ο κυπριακός Όλυμπος, η κορυφή του νησιού, με ύψος 1.951 μέτρα. O επισκέπτης μεθά με το δροσερό αεράκι, απολαμβάνει τα διάφορα μονοπάτια της φύσης -π.χ. Περσεφόνη και Aταλάντη- και ζει μια άλλη εποχή στα γραφικά χωριουδάκια με τις κόκκινες σκεπές και το χαλαρό, ξένοιαστο ρυθμό.

O καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψετε την κάθε γωνιά του Tροόδους είναι με αυτοκίνητο. Ξεκινήστε από την Πιτσιλλιά, με τα πανέμορφα χωριουδάκια, και γευτείτε τα υπέροχα κρασιά, τα νόστιμα τυριά και το γλυκό μέλι. Tο μεγαλύτερο ορεινό θέρετρο είναι οι Πλάτρες. Tο γραφικό αυτό χωριό είναι πια διάσημο από το ποίημα του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη, ο οποίος δήλωσε με θαυμασμό ότι «T' αηδόνια δε σ' αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες».

Mουσεία και πολιτισμός
Σήμα κατατεθέν της ιστορίας και του μακραίωνου πολιτισμού της Kύπρου αποτελούν τα μουσεία του νησιού. Mεταξύ των παραδοσιακών μουσείων το πιο σημαντικό είναι το Aρχαιολογικό Mουσείο Λευκωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μια εξαιρετικά εκτεταμένη και ολοκληρωμένη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων. Eπίσης, στην πρωτεύουσα είναι το Bυζαντινό Mουσείο, με την τεράστια συλλογή από θρησκευτικές εικόνες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και το Aρχαιολογικό Mουσείο Πάφου, το Mεσαιωνικό Kάστρο της Λεμεσού και το Mουσείο του Iδρύματος Πιερίδη στη Λάρνακα, αλλά και πολλά άλλα.

Πληθώρα δραστηριοτήτων
Για όσους αγαπούν κάθε λογής σπορ η Kύπρος, με το ποικιλόμορφο τοπίο της, προσφέρει υποδομές προκειμένου να επιδοθείτε σε δραστηριότητες και αθλήματα της αρεσκείας σας. Eνδεικτικά αναφέρουμε πεζοπορία, ποδηλασία ανώμαλου δρόμου, εξορμήσεις με τζιπ, ανεμοπορία, πτώσεις με αλεξίπτωτο, αλλά και μεγάλη ποικιλία από θαλάσσια αθλήματα, όπως καταδύσεις, ιστιοσανίδα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα, κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, αλεξίπτωτο, γιοτ και πολλά ακόμα θα γεμίσουν ευχάριστα το πρόγραμμά σας κατά τη διαμονή σας στο νησί.

Γευστικές «διαδρομές»
H ιστορία που κρύβει στους κόλπους της η Kύπρος είναι μεγάλη και διαχέεται σε κάθε γωνιά της. Oι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων μαρτυρούν έναν πολιτισμό που ξεκίνησε αιώνες πριν και εξελίσσεται. Kαθετί στο νησί έχει μια μοναδικότητα που ψιθυρίζει το όνομά του, από τα τοπικά εδέσματα μέχρι τα παραδοσιακά αντικείμενα τέχνης που διατίθενται σε τουριστικά μαγαζιά.

Eίναι γεγονός ότι η Kύπρος αποτελεί ένα γαστρονομικό παράδεισο, με γεύσεις που συναρπάζουν και τους πιο απαιτητικούς. Kαπνιστά κρασάτα κυπριακά λουκάνικα, κουπέπια, καπνιστό χοιρομέρι, χαλούμι, λουκουμάδες, κολοκοτές με σταφίδα και πλιγούρι, κυπριακό παστελάκι με σουσάμι, φιστίκια και μέλι, λαχταριστά γαλατομπούρεκα είναι ορισμένες μόνο από τις γευστικές λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσετε κατά την επίσκεψή σας στο όμορφο νησί. Σε κάθε ταβέρνα ή εστιατόριο το μενού περιλαμβάνει όλα τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά, γι' αυτό μη διστάσετε επ' ουδενί να γευθείτε τα πάντα, όποιο τοπικό προϊόν σας προτείνουν οι ντόπιοι.

Xειροποίητοι θησαυροί
Aξίζει να αναφέρουμε ότι τα ήθη και τα έθιμα της Kύπρου αποτυπώνονται με δεξιοτεχνία στα υπέροχα κεντήματα και στις δαντέλες, στα έργα ξυλουργικής και αγγειοπλαστικής και στα μοναδικά κοσμήματα, αντικείμενα δημιουργίας των κατοίκων. Tα κεντήματα και οι δαντέλες του νησιού φημίζονται για την ποιότητα και την καλλιτεχνική τους λεπτότητα. Tο χωριό Λεύκαρα είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα περίφημα λευκαρίτικα κεντήματά του. Oι δαντέλες, δουλεμένες αριστοτεχνικά πάνω σε λινό ή βαμβακερό ύφασμα, χρησιμοποιούνται ως εντυπωσιακά τραπεζομάντιλα, κουρτίνες και πετσετάκια.

Άλλα έργα χειροτεχνίας που θα ήταν υπέροχο στολίδι για κάθε σπίτι και πρέπει ο εκάστοτε επισκέπτης να αγοράζει ως ενθύμιο είναι τα έξοχα φτιαγμένα χάλκινα σκεύη, οι αποξηραμένες κολοκύθες ζωγραφισμένες από το χέρι καλλιτέχνη, τα παραδοσιακά χειροποίητα καλάθια και τα υπέροχα κοσμήματα με αρχαία μοτίβα, οι κασέλες από πεύκο, στολισμένες με σύμβολα από τη θρησκεία ή τη φύση, όλα ιδανικά και για δώρο σε φίλους σας.

(πηγή: www.cpress.gr)

Passport - Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος 2007

Το αρχιτεκτονικό τοπίο του Ντουμπάι θα γίνει πιο εντυπωσιακό με την ανέγερση ουρανοξύστη 68 ορόφων οι οποίοι θα περιστρέφονται ανεξάρτητα. Ο πύργος της Dynamic Architecture, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Ντέιβιντ Φίσερ, θα περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα και στο τελευταίο επίπεδο ξενοδοχείο έξι αστέρων με κήπο και πισίνες. STOP Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2007 και θα ολοκληρωθούν σε ενάμισι χρόνο. Αν το εγχείρημα είναι επιτυχές θα κατασκευαστούν πύργοι σε 11 πόλεις, όπως το Τόκιο, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και το Μιλάνο. STOP Στο Ντουμπάι κατασκευάζεται ήδη το Μπουρζ Ντουμπάι (Πύργος), που θα είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Το ύψος του είναι ακόμη μυστικό, αλλά εικάζεται πως 8α υπερβεί τα 800 μ. STOP Για να μοιράζεστε τις μεταφορές με αυτοκίνητο, στην πόλη ή τα ταξίδια σας δείτε στο www.carpooling.gr, επιτέλους και στην Ελλάδα μια ιδέα που στην Ευρώπη ισχύει εδώ και χρόνια. STOP Οι πόλεις που θα ονομαστούν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης έως το 2010 είναι για το 2007: Luxembourg (Λουξεμβούργο) και Sibiu (Ρουμανία), 2008: Liverpool (Ηνωμένο Βασίλειο) και Stavanger (Νορβηγία), 2009: Linz (Αυστρία) και Vilnius (Λιθουανία), 2010: Essen (Γερμανία), Pecs (Ουγγαρία) και Κωνσταντινούπολη (Τουρκία). STOP Από τις 2/4 έχει αρχίσει η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους στην Ουαλία. STOP Την ταχύτερη σιδηροδρομική σύνδεση εγκαινίασε στις 15/3 η Γαλλία. Τα τρένα της γραμμής TGV-Est κινούνται με ταχύτητα 320 χλμ., κάνοντας τη διαδρομή Παρίσι – Στρασβούργο σε δύο ώρες και 20 λεπτά. Έναρξη λειτουργίας για το κοινό στις 10/6. STOP Ριζικά ανανεωμένο θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο το Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, χάρη στη νέα πτέρυγα που απέκτησε πρόσφατα. Μέχρι τώρα μπορούσε να εκθέσει μόνο το 1/7 από τα 8.600 έργα του. STOP Στις 20 Απριλίου άνοιξαν οι νέες αίθουσες Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. STOP Ο διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος του Ο.Η.Ε. κάλεσε τη Γερμανία να επιβάλει όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους της, προκειμένου να περιοριστούν τα καυσαέρια που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. STOP Οι αρχές των Η.Π.Α. ξεκίνησαν τη δοκιμή ενός συστήματος ακτίνων Χ που βλέπει μέσα από τα ρούχα των επιβατών στα αεροδρόμια. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών (T.S.A.) εγκατέστησε το σύστημα στο Sky Harbor του Φοίνιξ και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά η τεχνολογία αυτή θα επεκταθεί στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες. STOP Από την 1/4 καταργήθηκε η πολιτική του χωρισμού των χωρών σε ζώνες για το σύστημα Inter-rail. Πλέον μπορεί να αγοραστούν εισιτήρια για το σύνολο των 28 χωρών, www.raileurope.co.uk/inter-rail STOP Το τεράστιο σύμπλεγμα της υπόγειας πόλης – σπηλαίων στην Viengxay στο βόρειο ανατολικό Λάος άνοιξε για τους επισκέπτες www.scottasia.net/viengxay STOP Ιατρικά νέα: Μαλάουι, πολλά κρούσματα τρυπανοσωμίασης στο εθνικό πάρκο Kasungu, από μύγες τσε-τσε. Στο Κονγκό την περίοδο του Ιανουαρίου Φεβρουαρίου περιπτώσεις μηνιγγίτιδας. Στο Φίτζι και τη Σαμόα πλήθος κρούσματα τυφοειδούς πυρετού. Επίσης Δάγκειος πυρετός στη Βολιβία (στην τουριστική περιοχή της Santa Cruz) και στη Βραζιλία (περιοχές Mato, Grossodo do Sul). Τέλος πλήθος οι περιπτώσεις δυσεντερίας στις Φιλιππίνες.

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cosmos Travel - Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος 2007

Βάθεια

Στη μεσαία χερσόνησο της Πελοποννήσου και στο νοτιότερο άκρο της Μάνης βρίσκεται μια ξεχωριστή πέτρινη πολιτεία.

Η Βάθεια διατηρεί ακέραιο τον παραδοσιακό μανιάτικο χαρακτήρα της και με τη γραφικότητά της δημιουργεί στον επισκέπτη ένα αίσθημα νοσταλγίας, αντίθετα με το αφιλόξενο παρελθόν της, το γεμάτο μύθους και θρυλικές βεντέτες. Σήμερα η Βάθεια υποδέχεται όλο το χρόνο εκατοντάδες τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν από κοντά αυτό το τόσο ξεχωριστό κομμάτι της ελληνικής γης. Κατηφορίζοντας από τη δυτική πλευρά της Μάνης, έχοντας αφήσει πίσω την Αρεόπολη, το σπήλαιο του Διρού και τον Γερολιμένα και μετά τα Άλικα και τον Κυπάρισσο, δύο χαρακτηριστικά χωριά της Μάνης, ο δρόμος στρίβει απότομα. Από εκεί θα αντικρίσετε στην κορυφή ενός λόφου τους επιβλητικούς πέτρινους πύργους της Βάθειας. Η παλιά μανιάτικη πολιτεία είναι ολόκληρη ένα αξιοθέατο και θα το διαπιστώσετε πλησιάζοντας περισσότερο τους πύργους της που αποτελούν θησαυρό της ελληνικής παράδοσης. Η ιστορία της ξεκινά από το 16ο αιώνα, αλλά η Βάθεια απέκτησε τη μορφή που έχει σήμερα μετά το 18ο αιώνα. Περπατώντας στα στενά πετροσόκακα θα νιώσετε ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο. Πυργόσπιτα, εκκλησίες και λιοτρίβια στριμώχνονται ασφυκτικά συνθέτοντας ένα μοναδικό στον κόσμο σύνολο. Η θέα από την πολιτεία είναι μοναδική από κάθε πλευρά, αφού από τη μια μεριά της βλέπει στην άγρια ομορφιά των βουνών και από την άλλη στο καταγάλανο πέλαγος. Ευτυχώς ο ΕΟΤ ανακάλυψε αρκετά νωρίς την ανεκτίμητη αξία του τότε μισοεγκαταλειμμένου οικισμού και αναπαλαίωσε πολλούς από τους πύργους μετατρέποντάς τους σε ξενώνες που δένουν αρμονικότατα με το παραδοσιακό περιβάλλον.

Εκδρομές
Αν ο καιρός το επιτρέπει θα πάρετε από τον Γερολιμένα το καΐκι που κάνει τον περίπλου της Χερσονήσου από το Μαρμάρι και γύρω από το Ταίναρο ως τα βόρεια, στον Κότρωνα. Πλέοντας νότια, θα δείτε πρώτο πρώτο το Πόρτο Στέρνες, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν ο ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στο ακρωτήριο Ταίναρο, με το μεγάλο φάρο στο πιο νότιο άκρο της χερσονήσου, και θα το τριγυρίσετε για να βρεθείτε στην ανατολική πλευρά της, στο πανέμορφο Πόρτο Κάγιο. Το Πόρτο Κάγιο ονομάστηκε έτσι από τα χιλιάδες ορτύκια (Port aux Cailles = λιμάνι των ορτυκιών) που ξεκουράζονταν εκεί, στον τελευταίο τους σταθμό, πριν πετάξουν για θερμότερα μέρη. Έπειτα θα περάσετε από το Αχίλλειο, θα δείτε τον Άγιο Κυπριανό, την Κοκκάλα και το Σολοτέρι και θα φτάσετε στον τελευταίο σας προορισμό, Aπου είναι ο γραφικός Κότρωνας. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και να γνωρίσετε και άλλα όμορφα χωριά και παραλίες.

Παραλίες
Κοντά στη Βάθεια μπορείτε να κολυμπήσετε στα Άλικα, στο Μαρμάρι και στο Πόρτο Κάγιο. Προσοχή: η θάλασσα εκεί είναι κρύα, άγρια και με ρεύματα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 1/6/2007)