«Συμπατριώτες μας Αβορίγινες σας ζητούμε τώρα συγγνώμη»

Η νέα κυβέρνηση της Αυστραλίας υπό τον πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη από τους Αβορίγινες, τους αυτόχθονες της περιοχής, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου, στις 13 του ερχόμενου μήνα, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να αποκλιμακώσει την ένταση στις φυλετικές σχέσεις στην Αυστραλία.

Οπως δήλωσε η αρμόδια για τα προβλήματα των Αβοριγίνων, η υπουργός, Τζένι Μακλίν, έχει έρθει σε επαφή με τους ηγέτες των αυτοχθόνων φυλών αλλά, επί του παρόντος, δεν είναι ακόμα γνωστό ποια μορφή θα λάβει το αίτημα της κυβέρνησης. Πάντως είναι βέβαιο ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα ενδώσει σε ήδη διατυπωθέντα αιτήματα για οικονομική αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις πολιτικές των περασμένων κυβερνήσεων.

Γενικότερα, οι σχέσεις των Αβοριγίνων και του υπόλοιπου πληθυσμού της Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από ωμότητα, σκληρότητα και αδιαφορία. Δεκάδες χιλιάδες ιθαγενείς πέθαναν από ασθένειες, πολέμους και ανέχεια τα χρόνια που ακολουθούσαν του εποικισμού των Ευρωπαίων, ενώ, μόλις το 1962 έλαβαν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Μεγαλύτερη, όμως, ήταν η ζημία που προκλήθηκε στους αυτόχθονες πληθυσμούς από την πολιτική υποχρεωτικής τοποθέτησης των παιδιών τους σε οικογένειες λευκών ή σε κρατικά ιδρύματα, σε μία προσπάθεια αφομοίωσής τους.

Μελέτη που ολοκληρώθηκε το 1997 υπολόγισε ότι το ένα στα τρία έως το ένα στα δέκα παιδιά Αβοριγίνων, που ανήκουν στις λεγόμενες «χαμένες γενιές» «απήχθησαν» από τα σπίτια και τις οικογένειές τους μέσα στον 20ό αιώνα. Η πρακτική καταργήθηκε μόλις το 1969.

Η κα Μακλίν εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει συγχώρεση από τους Αβοριγίνους, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι η σημερινή γενιά Αυστραλών θα επωμιστεί τις ευθύνες του παρελθόντος.

«Δεν φταίμε εμείς»
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ είχε αρνηθεί πεισματικά να απολογηθεί στην κοινότητα των ιθαγενών γι’ αυτά τα δεινά. «Υπάρχουν εκατομμύρια Αυστραλών που ουδέποτε σκέφτηκαν να προβούν σε μία τέτοια κίνηση, για τον απλούστατο λόγο ότι ουδέποτε αισθάνθηκαν ότι έπρεπε να απολογηθούν για κάτι», είχε δηλώσει ο κος Χάουαρντ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Νιώθουν συντριβή για ό,τι συνέβη στο παρελθόν αλλά αυτό διαφέρει πολύ από την ανάληψη ευθυνών».

Πολλοί από τους επικριτές του πρώην πρωθυπουργού πιστεύουν ότι δεν θέλησε να ζητήσει συγγνώμη από τους Αβοριγίνους επειδή, όπως πίστευε, με αυτόν τον τρόπο θα άνοιγε τις πύλες για την απαίτηση χρηματικών αποζημιώσεων.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 31/1/2008)

Drive it or RV it in New Zealand

April and May are shoulder season in New Zealand, and the weather is still nice and the crowds aren't as thick -- it's autumn to our spring here in the northern hemisphere. We're presenting two different ways to explore it: via car through vibrant wine country or via motorhome.

These two trips are both lengthy, and that's important -- you're spending a good chunk of time in transit, so it makes sense to maximize your time and get the most out of it. Swain Tours (tel. 866/226-9097; www.swaintours.com) has a special package that combines New Zealand's vineyards and stays at boutique hotels starting at $2,650 per person for ten nights of accommodations, international round-trip airfare and domestic airfare, four breakfasts, and eleven days of a car rental. The price is based on travel April 1-May 31 from Los Angeles on Air New Zealand (click on special offers heading at the top of the page). The package starts in Hotel Du Vin, situated south of Auckland in a vineyard and winery, with a day at leisure, followed by a five-hour drive to Napier's Mon Logis Boutique Hotel in the center of the Hawke Bay Region. The next couple of days find you in Martinborough, known for its pinot noir, and ending at Peppers Martinborough Hotel. Finally, the trip to Blehnehim and Hotel D'Urville puts you right in the heart of the large wine-producing Marlborough region on South Island, famous for its zippy, citrusy Sauvignon Blancs. The last stop is in Christchurch with time at leisure and accommodations at The George Hotel.

If you really want to do something different, Go Way (tel. 800/387-8850; www.goway.com) has a great deal for motorhome vacations through New Zealand. It's an outdoorsy culture where camping is big -- Kiwis call it "tramping." Starting from $1,799 per person you can make your own way through this varied terrain, whether it's farms, beaches, grasslands, geothermal valleys or vineyards. The price reflects travel May 1-June 8 and July 24-August 31 and you must book by July 31. New Zealand is blessed with a network of campervan sites with cooking, washing and laundry facilities. The sixteen-day package includes international airfare from Vancouver on Air New Zealand for fourteen days of an RV rental and three excursions: a one-hour bike safari, Waiheke Island Explorer and best of both worlds day tour. United States residents take note that it is possible to depart from Los Angeles if need be, but the three excursions are not included in the promotional price. Furthermore, if you book for travel between April 1 and August 31, you get an extra week free of RV rental depending on availability, for a total of 23 days altogether. That's a seriously long vacation for a not-so-serious price.

(πηγή: www.frommers.com, 31/1/2008)

Το «αγκάθι» της Κορσικής

«Αγκάθι» για τη Γαλλία συνεχίζει να αποτελεί για περισσότερα από 30 χρόνια η Κορσική, το νησί της Μεσογείου το οποίο οι Γάλλοι συνηθίζουν να αποκαλούν «νησί της ομορφιάς». Στη Γαλλία στήνονται κάλπες για τοπικές εκλογές τον Μάρτιο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση του Παρισιού και το νησί των 280.000 κατοίκων, ένα από τα 95 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας είναι σε ένταση από το 1975, όταν ξεκίνησε η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας με βίαια μέσα, ενώ σπανίως περνά μία μέρα χωρίς κάποιο βίαιο επεισόδιο.

Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα σημειώθηκαν τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις σε τράπεζες. Οι δύο τελευταίες, στις 21 Ιανουαρίου, με δύο αυτοσχέδιες βόμβες που τοποθετήθηκαν στα τοπικά υποκαταστήματα δύο γαλλικών τραπεζών, της Credit Lyonnais και της Credit Agricole.

Την ίδια ημέρα η αστυνομία συνέλαβε τρεις νεαρούς, ανάμεσα στους οποίους και έναν ανήλικο ως ύποπτους για τον εμπρησμό του τοπικού Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα, Αιάκειο, εννέα ημέρες νωρίτερα.

Τότε, δύο ημέρες πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, δεκάδες Κορσικανοί εθνικιστές είχαν καταλάβει το κτίριο του Κοινοβουλίου με αίτημα τη συγκέντρωση όλων των φυλακισμένων ομοϊδεατών τους σε μία φυλακή και το τέλος του καθεστώτος που χαρακτηρίζουν «αστυνομική καταπίεση».

Ο Φιγιόν κατά την άφιξή του είχε χαρακτηρίσει «αισχρό και ακατανόητο» αυτό που συνέβη στο περιφερειακό Κοινοβούλιο. «Είμαστε σε δημοκρατία» είχε πει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

Αναπτύσσεται το αυτονομιστικό κίνημα

Το αυτονομιστικό κίνημα της Κορσικής άρχισε να αναπτύσσεται μετά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε το νησί στη δεκαετία του 1950, όταν αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των πολιτών που μετανάστευσαν, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη.

Τα αρχικά αιτήματα των εθνικιστών αφορούσαν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών και μεγαλύτερο σεβασμό στην τοπική κουλτούρα. Σε αυτό το αίτημα συμπεριλαμβανόταν η διδασκαλία της γλώσσας και της ιστορίας της Κορσικής στα σχολεία του νησιού.

Ιδιαίτερη αντίδραση είχαν προκαλέσει και οι αυξανόμενες πωλήσεις ακινήτων στην Κορσική σε οικονομικά συμφέροντα από την ηπειρωτική Γαλλία και η χρήση υλικών και εργατικού δυναμικού από εκεί στις τουριστικές υποδομές του νησιού.

«Οι πιο ωραίες περιοχές της Κορσικής έχουν παραδοθεί σε μεσίτες κερδοσκόπους και σε τουριστικούς πράκτορες που καταστρέφουν την τοπική ξενοδοχειακή βιομηχανία, επιτάσσουν τις ακτές και ακρωτηριάζουν την ύπαιθρο χωρίς να παράγουν κανένα πραγματικό κέρδος για τους κατοίκους» είχε δηλώσει ο Έντμοντ Σιμεόνι, από τα ηγετικά στελέχη των εθνικιστών της Κορσικής.

Η ένταση αυξάνεται

Οι εντάσεις αυξήθηκαν με την άφιξη των πρώτων Γάλλων από την Αλγερία, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί και ασχολήθηκαν με την παραγωγή κρασιού και φρούτων. Μία τέτοια ιδιοκτησία, με κελάρια κρασιού, κοντά στην πόλη της Αλέρια, κατελήφθη στις 21 Αυγούστου του 1975 από μία ομάδα 20 εθνικιστών με επικεφαλής τον ίδιο τον Σιμεόνι.

Με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών, Μισέλ Πονιατοβσκί, η κατάληψη κατεστάλη με την επιδρομή περίπου 2.000 αστυνομικών, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από τεθωρακισμένα οχήματα. Κατά την επιχείρηση έγινε ανταλλαγή πυρών στην οποία σκοτώθηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ ο Σιμεόνι συνελήφθη.

Ακολούθησαν ημέρες βίαιων συγκρούσεων κατά τις οποίες ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής

Το επεισόδιο οδήγησε στην ίδρυση, το Μάιο του 1976, του σκληροπυρηνικού Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου της Κορσικής (FLNC).

Από τότε οι επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο νησί και στην ηπειρωτική χώρα δε σταμάτησαν. Υπολογίζονται σε εκατοντάδες κάθε χρόνο, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν στόχο εξοχικές κατοικίες που έχουν αγοράσει μη Κορσικανοί. Στις επιθέσεις αυτές συνήθως δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Καμπή στο θέμα αυτό αποτέλεσε το 1998 η δολοφονία του ύπατου εκπρόσωπου της γαλλικής κυβέρνησης στο νησί, Κλοντ Ερινιάκ, ο οποίος πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, ενώ πήγαινε σε συναυλία κλασικής μουσικής.

Ήταν η πρώτη δολοφονία κυβερνήση του νησιού από το 1943, όταν οι ναζί είχαν βασανίσει μέχρις θανάτου τον θρυλικό ήρωα της γαλλικής αντίστασης Ζαν Μουλέν, αναγάγοντας το θέμα της Κορσικής και της αντιμετώπισης της τοπικής τρομοκρατίας στις πρώτες προτεραιότητες της γαλλικής κυβέρνησης.

Το 2003 η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε τη συγκρότηση περιφερειακής συνέλευσης που θα είχε την εξουσία να επιβάλλει φόρους και να ελέγχει τις δημόσιες υπηρεσίες. Ωστόσο, το σχέδιο απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία σε δημοψήφισμα που διεξήχθη στο νησί.

«Η κατάσταση θα παραμείνει όπως έχει, έχουμε δει ξανά πόσο δύσκολο είναι το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων στην Κορσική» είχε δηλώσει μετά το δημοψήφισμα ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

(πηγή: www.in.gr, 29/1/2008)

Κολονία - Καρναβάλι 2008

Από την ”Weiberfastnacht” Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου, πρώτη μέρα του Καρναβαλιού μέχρι την “Rosenmontag”, την Δευτέρα πριν το ξεκίνημα της Σαρακοστής στις 4 Φεβρουαρίου η μητρόπολη του Ρήνου βρίσκεται κυριολεκτικά στα χέρια των καρναβαλιστών. Από τις 31 Ιανουαρίου έχει κανείς τη δυνατότητα να βιώσει τους ρυθμούς του καρναβαλιού.

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 30/1/2008)

Kangaroo and Fraser: Two Magical Australian Islands

Australia's coastline is famous for its white sand, rocky outcrops, inviting surf, often tumultuous waves and its incredible marine life. Perhaps lesser known are its hundreds of smaller islands that hug the mainland of every state and lie further offshore in territorial waters. Many are uninhabited, several are national parks and a number are homes to resorts. Although the islands of Queensland and the Great Barrier Reef are probably the best known to the outside world (Dunk, Hamilton, Hayman, Heron, Lizard, Great Keppel, Whitsundays) a visit to others around the country can be the highlight of your trip down under.

Kangaroo Island
Kangaroo Island (www.tourkangarooisland.com.au), off the southern coast of South Australia is actually Australia's third largest island. With pristine landscapes, an abundance of wildlife, beaches that you would only dream of and fewer tourists than you'd imagine, it makes as ideal getaway from Adelaide or a complete destination on its own.
Accessible by 45-minute trip on a SeaLink ferry (www.sealink.com.au) four times a day from Cape Jervis, the southern-most tip of the mainland 60 miles from Adelaide ($35 per adult one way plus $68 if you bring a vehicle), it is also possible to fly to Kangaroo Island from Adelaide (30 minutes) on Regional Express (tel. +61/8-8553-2938; www.regionalexpress.com.au) for $69 one-way or Air South (tel. +61/8-8234-4988; www.airsouth.com.au) from $55 on-way (early-bird special). The island is actually rather large, a tad over 1,700 square miles (larger than Rhode Island, smaller than Delaware), so you may choose to rent a car on the mainland and bring it over, or there are car rental facilities on the island itself (including Hertz and Budget).
The island boasts a rather large number of accommodation options, albeit all low key with not a high rise in site. Most people opt for bed and breakfast stays, or will rent a seaside cottage, plus there are hostels and camp grounds. There are several deluxe private homes available for short stays and the standard hotel/motel options. An overnight stay at a hosted bed and breakfast including accommodations and breakfast ranges from $100 to $200 for two people, depending on the location. Motel accommodation starts at a low $40 per night for two people. Get away from it all at The Allure Beach Retreat (www.allurebeachretreat.com.au), a simple two room eco-retreat surrounded by pristine wilderness with its own private access beach located at Pennington Bay. Rooms here are priced at $170 per night for two people. Charlie Bates (www.charliebates.com.au) is a 100 year old cozy stone cottage located in Peneshaw. Again, there are two rooms here, priced at $106 for two per night, or $132 for four people with a three-night minimum.
Apart from laying on one of the idyllic beaches all day, there is a lot to see and do here including Kangaroo Island's four major parks: Flinders Chase National Park with its stunning rock formations (Remarkable Rocks and Admiral's Arch); Seal Bay Conservation Park where visitors can walk among huge colonies of Australia sea lions; Kelly Hill Conservation Park known for its magnificent limestone caves; and Cape Willoughby Conservation Park with its historic lighthouse. If for no other reason, you should visit Kangaroo Island for its abundant and accessible wildlife. The island is home to huge numbers of kangaroos, koalas, echidnas and endangered Cape Barren geese, plus you are likely to also spot bandicoots, wallabies, fairy penguins, possums, frogs, bats, goanna lizards and seals (and perhaps a few snakes, but I don't want to scare you).

Fraser Island
Fraser Island (www.fraserisland.net), the world's largest sand island, may be in Queensland, but it is very different from the larger resort-style islands located to its north. Firstly it is totally sand which makes it rather unique. But rather than being desert-like it is actually green, with rainforests, dozens of fresh water lakes of various colors to swim in, sensational sand dunes up to 600 feet high and some of the most superb beaches you will ever encounter.
The island is generally accessed from Hervey Bay, a town best known for its premier whale watching from July to November, located about three to four hours drive north of Brisbane. You can fly into Hervey Bay (although the airlines call it "Fraser Coast") from Brisbane on QantasLink (www.qantas.com.au) from $96 one-way, from Melbourne or Sydney on Virgin Blue (www.virginblue.com.au) from $114 and $53 one-way respectively or from Sydney aboard JetStar (www.jetstar.com) from $52 one-way (all fares were valid between February and May, 2008). From Hervey Bay, you need to take a barge or catamaran to get across. The catamaran is $24 per person one-way whereas the barge costs around $124 round-trip but that includes your 4WD vehicle plus up to four passengers (only 4WD vehicles are allowed on the island). There are several competing barge companies so for a comparison of rates and schedules visit www.boxatrix.com/fraser/barge.htm. The site also features listings of 4WD vehicle rental locations in Hervey Bay and on the island.
You will definitely need an off-road vehicle if you plan to explore the island. There are no paved roads outside the resort areas and most of your driving will be along huge stretches of beach (including the famed 75-mile beach). It is essential to get your hands on a good map of the island plus be very aware of tide times as many a wayward visitor has got stranded on a beach during high tide or had their vehicle immersed while on a leisurely outing to a remote beach. If you choose not to rent a 4WD vehicle, your best bet will be to stay at a resort and take organized group tours of the island from there.
When I first visited Fraser, accommodation options were limited to one or two properties, but today the choice has widened somewhat to include several privately owned homes for rent, plus budget cabins and units. Camping is still one of the most popular ways to experience the Island. Kingfisher Bay Resort and Village (www.kingfisherbay.com) is the largest of the eco-resorts, the most luxurious and the most expensive. You can actually get a helicopter flight here from Hervey Bay to save you the boat ride ($172 per person one-way). Room rates here start at $168 for two people per night. They also have villas for four people from $268 per night or larger houses that sleep up to 12 people priced from $485 per night. Fraser Island Beach Houses (www.fraserislandbeachhouses.com.au) offers a selection of absolute beach frontage two and three bedroom units, plus a number of smaller studios. A minimum of two nights is required. Rates start from $141 per night for two people.
A World Heritage listed site, Fraser is home to more than 200 species of birds along with wallabies, possums, turtles, flying foxes (a type of fruit bat), dugongs (Australian manatees) and goannas. But Fraser is best known for its pure bred dingoes, which roam the island is large numbers. Generally dingoes are not dangerous (try to remove the thoughts of "a dingo's got my baby" from your mind) but it is important not to feed them and to be aware that they are wild animals, not cute dogs. For a swimming experience to remember, take a dip in Lake Boomanjin, the largest perched lake in the world, Lake Wabby, just north of Eurong on the east coast, Lake McKenzie in the middle of the southern part of the island and Lake Bowarrady, where you'll be sharing the water with tortoises. Don't miss the classic photo opportunity at the S.S. Maheno shipwreck site located on a stretch of beach about 38 miles from the southern tip of the island on the ocean side.

(πηγή: www.frommers.com, 29/1/2008)

Φωτοκαταγραφές (29/1/2008)



(όπως πάντα click για μεγέθυνση)

Η Βενετία από τον αέρα

Ελληνικά Καταφύγια

Τα ελληνικά καταφύγια, μετά από πολλές περιπέτειες, τα τελευταία χρόνια ανακάμπτουν, ανακαινίζονται, ομορφαίνουν και… διαδίδονται από στόμα σε στόμα, για να γίνουν ξανά trend και να μας θυμίσουν ότι φυσιολατρικό weekend δεν είναι μόνο οι παραδοσιακοί ξενώνες σε κατάφυτα πευκοδάση –αλλά και η, έστω και προσωρινή, απάρνηση της περιττής πολυτέλειας για να ζήσουμε την εμπειρία του βουνού όχι με την κοσμική αλλά με την αυθεντική της έννοια.
Το άρθρο συνεχίζεται παρακάτω

Γιατί; Γιατί το απαιτεί η εποχή. Γιατί είναι ρομαντικό. Γιατί είναι κρίμα να πιστεύουμε, σαν παραπληροφορημένοι τουρίστες, ότι η ομορφιά του ελληνικού τοπίου εξαντλείται στο τρίπτυχο ήλιος-θάλασσα-παραθαλάσσια ταβέρνα. Γιατί η εμπειρία εγγυάται το λεγόμενο «γέμισμα μπαταριών» πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε κοσμικό θέρετρο. Γιατί, όπως λέει και η λαϊκή θυμοσοφία, το χιόνι είναι ευτυχία. Ή απλά γιατί θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό.

Παρά τη διαδεδομένη αντίληψη, τα καταφύγια δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «κλειστές λέσχες» δεινών σκιέρ ή ορειβατών. Μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από αυτά είτε έχετε έρθει στο βουνό για σκι, είτε για trekking, είτε για ορειβασία είτε απλά για βόλτα. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση, τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της διανυκτέρευσης σε κάποιο καταφύγιο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα εμπνευστείτε να συμμετέχετε σε κάποια από τις λεγόμενες δραστηριότητες βουνού, είτε αυτή λέγεται σκι, είτε αναρρίχηση ή πεζοπορία, και βέβαια ότι θα νιώσετε πως βρίσκεστε όσο εγγύτερα στη (χιονισμένη) φύση γίνεται. Το μειονέκτημα είναι ότι ίσως σας φανεί πως στερείστε λίγη από την πολυτέλεια των πεντάστερων ξενοδοχείων που θα βρίσκατε στο κοσμικό θέρετρο στους πρόποδες του βουνού –αλλά κι αυτό από μόνο του είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε έστω μια φορά, αν μη τι άλλο για να αποφασίσετε αν σας αρέσει.

Για να διανυκτερεύσετε σε κάποιο καταφύγιο, καλό είναι πάντα να έρχεστε σε συνεννόηση με τον Ορειβατικό Σύλλογο ή την εταιρεία που το διαχειρίζεται, για να πληροφορηθείτε τα σχετικά με την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα την περίοδο που σας ενδιαφέρει. Το κόστος διαμονής σπάνια ξεπερνά τα 15 ευρώ το άτομο, ενώ όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου.

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε πέντε από τα καλύτερα ελληνικά καταφύγια που υπόσχονται να αποτελέσουν το ιδανικότερο σκηνικό για τα… λευκά Σαββατοκύριακά σας.

Οξιά: Για τους φυσιολάτρες
Περιτριγυρισμένο από το ειδυλλιακό τοπίο του νοτιότερου δάσους οξιάς της Ευρώπης, το καταφύγιο Λάμπρος Ευταξίας, που διαχειρίζεται η εταιρεία Κλαουδάτος, μπορεί να μη βρίσκεται στην καρδιά κάποιου πολυσύχναστου χιονοδρομικού, προσφέρεται, όμως, για πλήθος φυσιολατρικών δραστηριοτήτων, από ορειβασία και πεζοπορία μέσα στη φύση μέχρι σκι εκτός πίστας για τους πεπειραμένους.
Από τα δυνατά του σημεία, η απόσταση που το χωρίζει από… τα πάντα –16 χιλιόμετρα χωματόδρομου από το Γαρδίκι, προσπελάσιμα με αυτοκίνητο μόνο όταν το χιόνι το επιτρέπει, αλλιώς κάνετε την καρδιά σας πέτρα και ξεκινάτε την τρίωρη πεζοπορία, σκεπτόμενοι ότι η θέα από το μπαλκόνι του στα 1740 μέτρα υψόμετρο θα σας ανταμείψει– θα σας κάνει να ξεχάσετε οτιδήποτε έχει να κάνει με καθημερινότητα, στρες, κίνηση στους δρόμους και ζωή κοντά στον «πολιτισμό» γενικότερα. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 35 άτομα, ενώ διαθέτει αυτόνομη κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει μόλις 12 ευρώ. Έξτρα bonus οι παραδοσιακές γεύσεις και τα υπέροχα σπιτικά γλυκά που σερβίρονται δίπλα στο τζάκι.
Διαδρομή: Λαμία – Μακρακώμη – Γαρδίκι – Οξιά
Πληροφορίες: 22370 25130, 22370 22114

Βελούχι: Για τους δραστήριους
Στην καρδιά του χιονοδρομικού του Καρπενησίου, σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, το πλήρως ανακαινισμένο καταφύγιο του Βελουχίου μπορεί να φιλοξενήσει έως 27 άτομα, διαθέτει αυτόνομη κουζίνα από την οποία βγαίνουν καθημερινά λαχταριστές λιχουδιές, θέρμανση με καλοριφέρ και ντουζιέρες. Παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, για την περίπτωση που έρθετε απροετοίμαστοι και τελικά μπείτε στον πειρασμό. Αν πάλι πιστεύετε ότι τα πέδιλα δε σας πηγαίνουν, αλλά δε θέλετε και να περάσετε όλη την ημέρα με επιτραπέζια δίπλα στο τζάκι, μία πληθώρα οργανωμένων δραστηριοτήτων σας περιμένουν: μηχανάκια χιονιού, καταρριχήσεις (rappel), canyoning, τοξοβολία, trekking και ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη και ποδήλατο βουνού. Η διανυκτέρευση θα σας κοστίσει 12 ευρώ.
Διαδρομή: Λαμία – Καρπενήσι – Χιονοδρομικό Καρπενησίου
Πληροφορίες: 22370 25130, 22370 22002

Παρνασσός: Για τους Αθηναίους
Ο αγαπημένος χειμερινός προορισμός των κατοίκων της πρωτεύουσας δε θα μπορούσε παρά να διαθέτει ένα από τα καλύτερα οργανωμένα καταφύγια. Σε υψόμετρο 1820 μέτρων, στην καρδιά του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού, το καταφύγιο Μ. Δέφνερ μπορεί να φιλοξενήσει 37 άτομα, ενώ διαθέτει θέρμανση από καλοριφέρ, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι. Στα συν, τα μαθήματα ορειβασίας και αναρρίχησης τα οποία παραδίδουν οι έμπειροι οδηγοί βουνού που έχουν αναλάβει το καταφύγιο. Άλλες δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετέχετε περιλαμβάνουν καταρριχήσεις rappel, trekking και ποδήλατο βουνού. Η διαμονή κοστίζει 12 ευρώ, ενώ για τα μέλη των ορειβατικών συλλόγων 8 ευρώ.
Διαδρομή: Αθήνα – Αράχωβα – Γεροντόβραχος
Πληροφορίες: 22370 22940

Όλυμπος: Για τους σκληροπυρηνικούς
Στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, στο διάσελο μεταξύ των κορυφών Προφήτης Ηλίας και Τούμπα, ένα από τα τρία συνολικά οργανωμένα καταφύγια του βουνού των θεών, το Γιόσος Αποστολίδης βρίσκεται σε υψόμετρο 2.720 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει έως 80 άτομα τη θερινή περίοδο, από τέλος Μαΐου μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Τη χειμερινή περίοδο, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, της δυσκολίας ανεφοδιασμού, αλλά και των υψηλών εξόδων συντήρησης, τόσο αυτό όσο και τα άλλα δύο καταφύγια που διαχειρίζεται ο Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης –Σπήλιος Αγαπητός, σε υψόμετρο 2100 μέτρων με δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και Χρήστος Κάκαλος σε υψόμετρο 2650 μέτρων με δυνατότητα φιλοξενίας 18 ατόμων– δε λειτουργούν σε καθημερινή βάση, μπορούν όμως κατόπιν συνεννοήσεως να φιλοξενήσουν οργανωμένες ορειβατικές ομάδες. Το κόστος διανυκτέρευσης είναι 10 ευρώ, 5 ευρώ για τα μέλη του συλλόγου και 8 ευρώ για τα μέλη των υπόλοιπων σωματείων.
Η εναλλακτική λύση για την περιοχή ακούει στο όνομα Βρυσσοπούλες, φιλοξενεί μέχρι 60 άτομα, βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 1800 μέτρων και σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την Ελασσόνα, μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Στην ίδια τοποθεσία λειτουργεί και το ομώνυμο χιονοδρομικό. Για την είσοδό σας τόσο σε αυτό όσο και στο καταφύγιο, απαιτείται αστυνομική ταυτότητα, άδεια του διοικητή της μονάδας και μια υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση ατυχήματος δε φέρει ευθύνη ο Ελληνικός Στρατός. Αν υπομείνετε τη μάχη με τη γραφειοκρατία, κερδίζετε bonus δωρεάν διανυκτέρευση στο καταφύγιο και χρήση της χιονοδρομικής πίστας.
Πληροφορίες: ΣΕΟ Θεσσαλονίκης, 2310 224710
Για το καταφύγιο Βρυσσοπούλες: 24930 23467, 23821

Βαρδούσια: Για τους ορειβάτες
Από τα μεγαλύτερα –ίσως και τα πλέον φιλόξενα– καταφύγια της Ελλάδας, το αγαπημένο των ορειβατών καταφύγιο των Βαρδουσίων βρίσκεται στη θέση Πιτιμάλικο, σε υψόμετρο 1.960 μέτρων, και μπορεί να φιλοξενήσει έως 60 άτομα. Από εδώ θα ξεκινήσετε με έμπειρο οδηγό για ορειβασία ή αναρρίχηση στο αλπικό τοπίο, σε οποιαδήποτε διαδρομή επιλέξετε, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας σας. Το καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων χωματόδρομου από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, πράγμα που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, καθότι η πεζοπορία αν ο δρόμος είναι κλειστός από το χιόνι θα σας πάρει από 3 έως 6 ώρες –το μοναδικής φυσικής ομορφιάς τοπίο, όμως, και το φιλόξενο περιβάλλον σίγουρα αξίζουν τον κόπο. Η διανυκτέρευση κοστίζει 10 ευρώ, ή 8 ευρώ αν είστε μέλος κάποιου ορειβατικού συλλόγου.
Πληροφορίες: 22650 62195, 22650 62484

(πηγή: www.in2life.gr, 4/12/2007)

Θεσσαλονίκη

Το προαιώνιο ερώτημα αν ο άνθρωπος κάνει τον τόπο ή ο τόπος τον άνθρωπο, στη Θεσσαλονίκη βρίσκει, έστω και στιγμιαία, έστω και απατηλά, την απάντησή του. Περπατώντας λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα στην παραλία, ανεβαίνοντας βράδυ την Αριστοτέλους, ψάχνοντας το δρόμο το χάραμα στα Λαδάδικα σκέφτεσαι ότι σε αυτήν την πόλη είναι απλά αδύνατο να δεις κόσμο να τρέχει –διόρθωση: είναι απλά αδύνατο να υπάρχει κάποιος που να θέλει να τρέξει. Έχει μια ηρεμία αυτή η πόλη, ένα έμφυτο easy going που διέπει την ύπαρξή της, μια γαλήνη που πηγάζει και εμπνέεται από την ομορφιά της, κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι το αποτέλεσμα είναι που αντανακλάται στους ανθρώπους κι όχι το αντίστροφο.

Ξεκινάω την περιπλάνηση από τα Λουλουδάδικα κι αισθάνομαι ότι περπατάω μέσα σε μια ζωγραφιά γεμάτη χρώματα ανοιξιάτικα –κι ας είναι φθινόπωρο–, μια ζωγραφιά ζωντανή, με κόσμο να κινείται αδιάκοπα –ποτέ όμως βιαστικά–, μια ζωγραφιά πλημμυρισμένη από αρώματα, που βγαίνουν από τα λουλούδια και τους πάγκους της παρακείμενης αγοράς Μοδιάνο και ξεχύνονται στην ατμόσφαιρα.

Κατηφορίζω την οδό Κομνηνών προς την παραλία, ψάχνοντας την εικόνα εκείνη που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου από την πρώτη φορά που επισκέφτηκα την πόλη. Την εικόνα της σκυθρωπής θάλασσας με την προοπτική που, κοιτάζοντάς την από το πλάι και προς Βορρά, καταλήγει στον Λευκό Πύργο. Κοιτάζοντάς την σκέφτομαι ότι, παράξενο, δεν έχω πετύχει ποτέ αυτή τη θάλασσα γαλήνια. Στρίβω αριστερά για να βρω την Αριστοτέλους, να απορροφηθώ στη χαλαρότητά της, να αφήσω να με παρασύρει η απαλή ενέργειά της. Παγωτό από το Σιέλ, στο ισόγειο του Electra Palace, στο χέρι, μια σύντομη στάση – φόρος τιμής στο Ολύμπιον και συνεχίζουμε.

Έξω από τον Τερκενλή, δε μου είναι ποτέ σαφές αν οι μυρωδιές τυλίγουν όντως τον αέρα ή αν είναι προϊόν της φαντασίας. Όπως και να έχει, το απαραίτητο «προσκύνημα» για τσουρέκι βουτηγμένο στη σοκολάτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ταξιδιού. Στην επιστροφή, όχι μαζί με το παγωτό. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου, το τεράστιο Ρολόι Ανθοκομίας, που ξανατέθηκε σε λειτουργία το 2005, στολίζεται από λουλούδια εποχής στην περίμετρό του, τα οποία απεικονίζουν τις ώρες, θυμίζοντας ότι κάτι τέτοιες, μικρές αλλά χαρακτηριστικές, λεπτομέρειες δημιουργούν την έκπληξη και κάνουν μια πόλη ιδανική για περπάτημα. Σύντομη στάση για ουζάκι και μεζέδες στο Ουζερί Aristotelous και συνέχεια για λίγο ιστορικό sightseeing.

Σε τρία μόλις τετράγωνα απόσταση, η ανοιχτή Πλατεία Αρχαίας Αγοράς λειτουργεί ως πύλη εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς με τις στοές της –το hot spot για κάθε λάτρη της ιστορίας που επισκέπτεται την πόλη και θέλει να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Απέναντι, η Αγορά Βλάλη, περισσότερο γνωστή ως Καπάνι, η παλαιότερη λαϊκή αγορά της πόλης που λειτουργεί ακόμα, αποπνέει παράδοση, με τα χαρακτηριστικά, χαμηλά της καταστήματα και τις καμάρες. Δίπλα της ακριβώς, το Μπεζεστένι, ή Σκεπαστή Αγορά, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. Αυτό είναι το μαγικό σε αυτήν την πόλη. Ότι μπορείς να περπατήσεις δυο χιλιάδες χρόνια ιστορίας, κάνοντας πολύωρες στάσεις σε τρεις διαφορετικούς αιώνες, σε δύο οικοδομικά τετράγωνα.

Ανεβαίνω λίγο ακόμα και χάνομαι στο λαβύρινθο της Άνω Πόλης. Λιθόστρωτα δρομάκια, κάποια αδιέξοδα, εδώ κι εκεί μερικά ξέφωτα, μικρές πλακόστρωτες πλατείες. Χαρακτηριστικά κομψά κτίρια –δείγματα της Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής, μου λένε– με έναν αέρα αρχοντικό, αύρα κοσμοπολίτικη. Στην κορυφή, τα τείχη με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο μοιάζουν να επιβλέπουν την αέναη ηρεμία της πόλης, έτοιμα να επέμβουν αν αυτή διαταραχθεί. Κατεβαίνω προς τα Μεσαιωνικά Τείχη της πόλης, που στέκονται ακόμα σε αυτήν την πλευρά, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά προς την οδό Μαύρης Πέτρας, την οποία η παράδοση θέλει στοιχειωμένη, κτισμένη πάνω σε ένα δίκτυο σπηλαίων. Λες;

Συνεχίζω προς την Καμάρα, ή ιστορικότερα τη θριαμβική αψίδα του Γαλέριου, και από εκεί στα ανάκτορα του ίδιου αυτοκράτορα, στην Πλατεία Ναυαρίνου. Σύντομη στάση εδώ για κρέπες –ίσως οι καλύτερες της πόλης. Κι επιστροφή στην παραλία, γιατί έχει αρχίσει να βραδιάζει και τα χρώματα του ορίζοντα δε φαίνονται καλύτερα από πουθενά αλλού. Η περαντζάδα του Λευκού Πύργου πλημμυρίζει από κόσμο που φαίνεται να πιστεύει το ίδιο. Δεν απέκτησε άδικα την ταμπέλα της «ρομαντικής» αυτή η πόλη.

Καθώς βραδιάζει, οι παλμοί της πόλης αρχίζουν να ανεβαίνουν. Στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, στα Λαδάδικα, στον πεζόδρομο της Ζεύξιδος, η ένταση της μουσικής ανεβαίνει, μαζί με τη διάθεση, το αλκοόλ ρέει, τα μπαράκια και οι γειτονιές τους αρχίζουν να βουίζουν. Το δρομολόγιο αχαρτογράφητο, από το Άδυτο των Λαδάδικων για τα rock tunes που θα μας ανεβάσουν στην πρώην γκαλερί νυν πολύχρωμο μπαράκι “Urban” της Ζεύξιδος και από εκεί στο Residents της Σταρτηγού Καλλάρη, κοντά στον Λευκό Πύργο. Bar hoping μέχρι να ξημερώσει –η Θεσσαλονίκη ενδείκνυται για το σπορ, κάθε ημέρα της εβδομάδας– και για να «στρώσει το στομάχι» μπουγάτσα στην «Ωραία Αθηνά» της Βασιλίσσης Όλγας στο ύψος Μαρτίου ή στην «Κοζάνη» επί της Εγνατίας κοντά στην Αριστοτέλους.

Shopping το επόμενο πρωί, στην Τσιμισκή και το ευρύτερο κέντρο, με τις λαμπερές βιτρίνες – πειρασμούς και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, αλλά και σε μικρά διαμαντάκια, όπως είναι τα ευρηματικότατα Lola Mundo και Boyzroom, δίπλα δίπλα στην οδό Λασσάνη 7, με υπέροχο, θεατρικό σκηνικό και ρούχα από Fred Perry μέχρι Erotokritos και Rare. Απαραίτητη στάση για ακατάσχετη κρεατοφαγία, ο Οβελίξ και το στάνταρ καφεδάκι πριν ή μετά στο Nouveau της Πλατείας Αριστοτέλους. Απογευματινή, εξαιρετική σοκολάτα σε λευκή κούπα – έπος στο Sorbe λίγο πιο πάνω, τα πρώτα cocktails και το all time classic people watching στο super trendy Tsimiski Times, και για το βραδάκι επιλεγμένες, hard to find μπίρες από όλο τον κόσμο στο Extrablatt, στο 46 της Αλ. Σβώλου. Κάπως έτσι, τα λεπτά γίνονται ώρες, οι ώρες μέρες… κι η στιγμή που πρέπει να φύγουμε φτάνει χωρίς να το καταλάβει κανείς.

Δεν ξέρω πόσο καιρό θα μπορούσα να μείνω στη Θεσσαλονίκη πριν γίνω κι εγώ “soft” –ή αν και πότε θα επέλεγα να φύγω. Ούτε μπορώ με βεβαιότητα να πω αν, τελικά, είναι η πόλη που κάνει τους ανθρώπους ή το αντίστροφο. Ίσως, σε τελική ανάλυση, να μην έχει σημασία. Ξέρω μόνο πως αν κάθε φορά επιστρέφω –εγώ και όλοι όσοι την έχουν επισκεφθεί έστω και μία μόνο φορά– είναι όχι μόνο γιατί αισθάνομαι διαρκώς να μου λείπει αλλά και γιατί αν κάποιοι θέλουν να την εγκαταλείψουν και κάποιοι άλλοι να αναζητήσουν εκεί τη μόνιμη στέγη τους, μάλλον πρόκειται λιγότερο για σύγκρουση απόψεων και περισσότερο για ταύτιση. Ίσως δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες αν συνενώνονταν να αποτελούσαν την ιδανική στάση ζωής. Την οποία μάλλον αξίζει να κυνηγήσεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να διανύεις 500 και κάτι χιλιόμετρα κάθε Σαββατοκύριακο.

Διαμονή
Συνηθισμένη να φιλοξενεί πλήθος επισκεπτών, η Θεσσαλονίκη διαθέτει πληθώρα ξενοδοχείων για κάθε γούστο και budget. Από τις κορυφαίες επιλογές, το Hyatt Regency Thessaloniki στο 13ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Περαίας, συνώνυμο τις πεντάστερης πολυτέλειας, προσφέρει μοναδικά δωμάτια και σουίτες που ξεκινούν από 170 ευρώ.
Πολυτελέστατο και το Electra Palace, ακριβώς στο σημείο όπου χτυπά η καρδιά της πόλης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, προσφέρει διαμονή 5 αστέρων σε δωμάτια και σουίτες που ξεκινούν από 165 ευρώ το δίκλινο. Στην ίδια κατηγορία και το Makedonia Palace, της αλυσίδας Classical Hotels, με τη μοναδική του θέση πλάι στο κύμα και σε απόσταση αναπνοής από το Λευκό Πύργο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια και σουίτες, σε τιμές που ξεκινούν από 165 ευρώ.
Στις οικονομικότερες επιλογές, το 4 αστέρων City Hotel, της οδού Κομνηνών, προσφέρει δωμάτια και σουίτες με όλες τις απαραίτητες παροχές σε τιμές που ξεκινούν από 140 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, ενώ λίγο πιο κάτω, το 3 αστέρων Hotel Luxembourg διαθέτει όμορφα, προσεγμένα δωμάτια από 100 περίπου ευρώ τη βραδιά. Τέλος, τα φιλόξενα δωμάτια του 3 αστέρων sup. El Greco θα σας κοστίσουν περί τα 99 ευρώ.

Γεύσεις Θεσσαλονίκης
Είναι εδώ και χρόνια κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί των παράδεισο των απανταχού καλοφαγάδων. Παραδοσιακές γεύσεις, ενίοτε “with a twist” για να μη συνηθίζει ο… ουρανίσκος μας, αλλά και –βέβαια– για να μην τη χορταίνουμε με τίποτα. Αξίζει να φάτε τουλάχιστον από μία φορά σε όλα τα παρακάτω.
Για φρέσκες ψαρολιχουδιές και λοιπούς θαλασσινούς μεζέδες στις 7 Θάλασσες (Λεωφ. Νίκης 3, τηλ.: 2310 233173). Για δημιουργική μεσογειακή κουζίνα, με έμφαση στη μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων που θα ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς ουρανίσκους, στην Παπαρούνα (Βηλαρά 2, Συγγρού 7, τηλ.: 2310 510852). Για σπιτικά μεζεδάκια και παραδοσιακή κουζίνα στη Ρούγα (στοά Καρύπη 28, τηλ.: 2310 241727). Για ουζάκι και τις σχετικές ποικιλίες στην Αγορά (Καποδιστρίου 5 και I. Δραγούμη, τηλ.: 2310 532428) και το περίφημο Bit Bazaar (Προσφ. Αγοράς 32-34, Παλιατζίδικα, τηλ.: 2310 278097).
Για μεσογειακές γεύσεις με φαντασία, μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες μπύρας και freestyle ατμόσφαιρα στο Ζύθο (Κατούνη 5, Λαδάδικα, τηλ.: 2310 540284) και το αδελφάκι του, το Ζύθο στο Ντορέ (Τσιρογιάννη 7, Λευκός Πύργος, τηλ.: 2310 279010) που συγκεντρώνει και τον καλλιτεχνικό κόσμο της πόλης.
Για ακόμη πιο κοσμοπολίτικο αέρα και διεθνή κουζίνα το Kitchen Bar στο λιμάνι είναι αυτό που ψάχνετε. Για πολίτικη κουζίνα, γεύσεις ανατολής αλλά και θαλασσινές νοστιμιές, κατευθυνθείτε στο Μόλυβο (Ι. Δραγούμη 31 κ Καποδιστρίου 1, τηλ.: 2310 555952) και για έθνικ, από Μεξικό μέχρι Λίβανο και από Ισπανία μέχρι Κίνα, στο αδελφάκι του, Μόλυβος Ethnic (Ι. Δραγούμη 8 και Παπαδοπούλου 2, τηλ. 2310 244614).
Δημιουργίες με θαλασσινά, παραδοσιακά πιάτα αλλά και ανατολίτικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στον πανέμορφο χώρο του 1901 (Καντούνη 9, Λαδάδικα, τηλ.: 2310 553141), κρητική και ποντιακή κουζίνα στο εξαιρετικό Από Δυο Χωριά (Βύρωνος 7, Πλ. Ναυαρίνου, τηλ.: 2310 269204) και μεζέδες με ουζάκι στο πάντα κεφάτο Ούζου Μέλαθρον (Βενιζέλου 23, τηλ.: 2310 220043). Νοστιμότατη κουζίνα συνοδεία live ρεμπέτικων από ένα εξαιρετικό team μουσικών θα απολαύσετε στην Πριγκιπέσσα (Φιλικής Εταιρείας 5, τηλ.: 2310 273542).

(πηγή: www.in2life.gr, 14/11/2008)

Μακρινά ταξίδια επιλέγουν και τον φετινό χειμώνα οι Βρετανοί

Τους δέκα δημοφιλέστερους προορισμούς χειμερινών αποδράσεων για τους Βρετανούς ανακοίνωσε πρόσφατα το Cheapflights.co.uk, βασιζόμενο στις επιλογές των χρηστών του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Βρετανοί επιλέγουν και φέτος ταξίδια σε ηλιόλουστους προορισμούς, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται πολύ μακριά από την πατρίδα τους, αφού πρώτη στις προτιμήσεις τους εμφανίστηκε η Τενερίφη και ειδικότερα τα Κανάρια Νησιά. Η λίστα των δέκα δημοφιλέστερων προορισμών για τους Βρετανούς το φετινό χειμώνα έχει ως ακολούθως:

1. Τενερίφη
2. Μπανγκόκ
3. Ορλάντο
4. Ντουμπάι
5. Λανζαρότε
6. Κέιπ Τάουν
7. Γκόα
8. Γκραν Κανάρια
9. Μπαρμπάντος
10. Σάρμ Ελ Σέιχ

Όπως σχολίασε η Γενική Διευθύντρια του Cheapflights, κα Francesca Ecsery "Ο Ιανουάριος είναι μήνας ευκαιριών, αφού πολλές αεροπορικές εταιρίες έχουν προσφορές, δίνοντας την ευκαιρία στο επιβατικό κοινό να επιλέξει αποδράσεις σε πολλούς προορισμούς και με χαμηλό κόστος".

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 29/1/2008)

Αναμένοντας Κινέζους τουρίστες πολλοί προορισμοί

Προετοιμασίες για την υποδοχή Κινέζων τουριστών, ενόψει της εβδομάδας διακοπών τους (6-12 Φεβρουαρίου) για τον εορτασμό της νέας χρόνιας (`Chinese New Year`) σύμφωνα με το Κινέζικο ημερολόγιο, γίνονται σε πολλούς υπερατλαντικούς προορισμούς, με στόχο την μέγιστη ικανοποίηση τους, αφού πρόκειται για την σημαντικότερη γιορτή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί προορισμοί ετοιμάζουν ειδικές εκδηλώσεις για τους Κινέζους τουρίστες, ενώ πολλές επιχειρήσεις αλλάζουν τη διακόσμηση τους, προσφέροντας ειδικά μενού, αλλά και αναμνηστικά δωράκια στους καλεσμένους τους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Κινέζικος εξερχόμενος τουρισμός αυξήθηκε κατά 700%. Η ανοδική οικονομία της Κίνας χάρισε στους πολίτες της οικονομική άνεση, ενώ οι καλύτερες διπλωματικές σχέσης της χώρας και οι ελαστικότεροι κανονισμοί ταξιδίων μεγένθυναν τις δυνατότητες των Κινέζων για περισσότερα ταξίδια σε υπερατλαντικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, μέχρι το τέλος του 2007 θα έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό 37,5 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση στον αριθμό κατά 17% συγκριτικά με το 2006, ενώ μέχρι το 2020 ο αριθμός τους θα έχει αγγίξει τα 100 εκατομμύρια.

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 29/1/2008)

Η κατάσταση στην Κένυα

Οι σφαγές στην Κένυα συνεχίζονται, βιασμοί και βίαιες επιθέσεις καταγράφονται στα στρατόπεδα όπου οι πρόσφυγες αναζητούν ασφάλεια, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι προόδου. Χθες άρχισε επισήμως η μεσολαβητική προσπάθεια του πρώην γεν. γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος όμως δεν θεωρεί ότι θα έχει εξευρεθεί λύση σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων εβδομάδων.

Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν η αντιπολίτευση του Ράιλα Οντίγκα κατήγγειλε τον πρόεδρο Μοάι Κιμπάκι για εκτεταμένη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών των δύο ανδρών απέκτησαν και φυλετικό χαρακτήρα, αλλά και χαρακτήρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Πάνω από δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα χθες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από τις αρχές του χρόνου στους 850 νεκρούς. Τις τελευταίες ημέρες, τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της αντιπολίτευσης, Μελίτους Γουερέ, ο οποίος δέχθηκε δύο σφαίρες στα δύο μάτια καθώς εισερχόταν στο γκαράζ του σπιτιού του. Ο Οντίγκα έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη πολιτική δολοφονία» και προειδοποίησε ότι η Κένυα «διολισθαίνει σε καθεστώς αναρχίας».

Ο Κόφι Ανάν ευελπιστεί να φέρει σε επικοινωνία τους δύο άνδρες και να έχει επιλύσει τα άμεσα προβλήματα εντός τεσσάρων εβδομάδων. «Στους ηγέτες που βρίσκονται σήμερα εδώ λέω ότι ο κόσμος θέλει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσετε την κατρακύλα αυτής της όμορφης και πλούσιας χώρας», είπε ο Κόφι Ανάν. Η Κοντολίζα Ράις εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στη χώρα και δήλωσε ότι οι εκλογές «δεν ενέπνευσαν εμπιστοσύνη στο λαό της Κένυας.»

Στο μεταξύ, ο κύκλος της βίας αγγίζει και τα μέρη στα οποία πολλοί πρόσφυγες αναζητούν ασφάλεια. Επίσκεψη της UNICEF σε στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο η οργάνωση δεν είναι καν σε θέση να κατονομάσει για λόγους ασφαλείας, αποκάλυψε ότι γυναίκες πέφτουν συστηματικά θύματα βιασμών. Καθώς οι γυναίκες μιλούσαν με μέλη της οργάνωσης, άνδρες με ματσέτες εμφανίστηκαν και τους είπαν να σωπάσουν. Οταν η UNICEF παραπονέθηκε στη διοίκηση του στρατοπέδου, εισέπραξε την απάντηση ότι «τίποτα δεν συμβαίνει εδώ».

Σύμφωνα με στοιχεία του συντονιστικού γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, οι δείκτες σεξουαλικής βίας έχουν διπλασιαστεί. Θύματα των βιασμών είναι όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και νεαρά αγόρια, ενώ για τους άνδρες υπάρχει η ιδιαίτερη τιμωρία της υποχρεωτικής περιτομής, που συχνά γίνεται με σκουριασμένες ματσέτες. «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κένυα είναι ανθρωπιστική τραγωδία», ανέφερε η οργάνωση.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/1/2008)

Αλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ μελών αντιπάλων φυλών στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Αιτία των βίαιων επεισοδίων, εδώ και εβδομάδες, είναι η αμφισβήτηση της επανεκλογής του προέδρου Κιμπάκι στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα. Ολα τα θύματα έφεραν τραύματα από μαχαίρι.

Από τις συγκρούσεις που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη μέχρι σήμερα έχουν συνολικά σκοτωθεί τουλάχιστον 31 άνθρωποι οι περισσότεροι από τα πυρά της αστυνομίας που επιχειρούσε να διαλύσει διαδηλωτές, ενώ στις συγκρούσεις που ακολούθησαν την ορκωμοσία του Κιμπάκι οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά σε όλη την χώρα τους 650.

Ο επίτροπος της ΕΕ Λουί Μισέλ που συναντήθηκε με τον Κιμπάκι και τον Οντίνγκα, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κάλεσε και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν με συνομιλίες να επιλύσουν την κρίση και να σταματήσουν οι σκοτωμοί.

Ο πρόεδρος του Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος(ODM), Ενρι Κόσγκεϊ, κάλεσε σε νέες πανεθνικές διαδηλώσεις την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι οι άλλες ημέρες της εβδομάδας θα είναι αφιερωμένες σε προσευχές.

(πηγή: www.flash.gr, 21/1/2008)

Ρεκόρ τουριστών το 2007

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε ο αριθμός των τουριστών στον κόσμο το 2007, σημειώνοντας αύξηση 6,2% σε σχέση με το 2006 σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού. Ο αριθμός των τουριστών ανήλθε σε περίπου 898 εκατομμύρια.

«Μολονότι οι ώριμες οικονομίες παραμένουν οι πρώτοι προορισμοί, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης των νέων αγορών ισχυροποιεί το τουριστικό δυναμικό για τον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WTO Φραντσέσκο Φραντζιάλι κατά την παρουσίαση του ετήσιου απολογισμού του οργανισμού στην έδρα του στη Μαδρίτη.

«Είμαστε συνετά αισιόδοξοι για το 2008, το οποίο θα γνωρίσει μιαν αύξηση, αλλά μάλλον όχι τόσο υψηλή όσο το 2007», πρόσθεσε.

Ολες οι περιοχές σημείωσαν πέρυσι αύξηση πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους, με τη Μέση Ανατολή να προηγείται με αύξηση 13% και να ακολουθεί η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού με 10%, η Αφρική με 8%, η αμερικανική ήπειρος με 5% και η Ευρώπη με 4%.

Πρώτος προορισμός παγκοσμίως παρέμεινε η Γαλλία. Δεύτερος ήταν πέρυσι η Ισπανία. Μεταξύ των χωρών που σημείωσαν μεγάλη τουριστική αύξηση στην Ευρώπη ήταν η Ελλάδα με ποσοστό 12% και η Πορτογαλία με 10%.

Από τις 52 εκατομμύρια επιπρόσθετες αφίξεις παγκοσμίως, η Ευρώπη δέχθηκε περίπου 19 εκατομμύρια, η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού 17 εκατομμύρια, η αμερικανική ήπειρος 6 εκατομμύρια, η Μέση Ανατολή 5 και η Αφρική 3.

Η Μέση Ανατολή είχε 46 εκατομμύρια τουρίστες, εξακολουθώντας να σημειώνει τουριστική επιτυχία παρά τις συνεχιζόμενες εντάσεις. Ο τουρισμός στη Συρία αυξήθηκε κατά 31% και στην Αίγυπτο κατά 20%.

Στην Αφρική, στους προορισμούς με την ταχύτερη αύξηση του τουριστικού ρεύματος περιλαμβάνονται το Μαρόκο (αύξηση 14%), η Κένυα (13%) και η Νότια Αφρική (8%).

Στην Ασία, ο τουρισμός στη Μαλαισία αυξήθηκε κατά 20%, στην Καμπότζη κατά 19%, στην Τουρκία κατά 18%, στο Βιετνάμ κατά 16%, στην Ινδονησία κατά 15%, στην Ιαπωνία κατά 14%, στην Ινδία κατά 13% και στην Κίνα κατά 10%.

Στην Αμερική, μεταξύ των χωρών με τη σημαντικότερη αύξηση βρίσκονται η Χιλή με 12%, η Αργεντινή με 11% και οι ΗΠΑ με 10%.

(πηγή: www.flash.gr, 29/1/2008)

Σε νέα βάση η λειτουργία των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ

Νέα δεδομένα για τη λειτουργία των γραφείων εξωτερικού του ΕΟΤ δημιουργούνται μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Σάββατο, στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συνάντησης των γενικών διευθυντών των γραφείων, παρουσία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έδωσε το στίγμα της νέας πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των γραφείων στις χώρες όπου προΐστανται.

Πλέον, η λειτουργία των γραφείων περνάει σε νέα επιστημονική βάση, με τα σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ και έρευνας αγοράς να τίθενται στην πρώτη γραμμή.

Το Internet αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, αφού τόσο η νέα πύλη του ΕΟΤ, με τη νέα της μορφή, όσο και η διασύνδεση με τα γραφεία του Οργανισμού, θα δώσουν άλλη διάσταση στην επικοινωνία των γραφείων με την αγορά αλλά και την κεντρική πολιτική ηγεσία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο ισχυρός κρίκος επικοινωνίας της Αθήνας με τα 23 κεντρικά γραφεία του ΕΟΤ ανά τον κόσμο θα είναι η νέα επιτροπή που θα συσταθεί, με στόχο τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των διευθυντών με την κεντρική διοίκηση. Επικεφαλής της επιτροπής θα αναλάβει το μέλος του ΔΣ του ΕΟΤ Μάκης Καλίγερος.

Στην κατεύθυνση της εύρυθμης λειτουργίας των γραφείων και της άμεσης παρακολούθησης των εργασιών τους, η γενική γραμματεία του υπουργείου θα έχει ενημέρωση από κάθε γραφείο ξεχωριστά σε μηναία βάση.

Παράλληλα, αποφασίστηκε οι συναντήσεις των γενικών διευθυντών να γίνονται δύο φορές ετησίως, από μία που ήταν μέχρι πρότινος. Η επόμενη θα λάβει χώρα στην Αθήνα σε έξι μήνες.

Αμεση προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί η αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των γραφείων, αλλά και η στελέχωση τους μέσω και μεταθέσεων από την κεντρική διοίκηση, λόγω της δυσκολίας που εμφανίζουν οι προσλήψεις. Παράλληλα, δεδομένη θεωρείται η αναβάθμιση και της Διεύθυνσης Προσωπικού Εξωτερικού.

Σε, ό,τι αφορά τη λειτουργία νέων γραφείων η Κίνα, η Ρωσία, η Ν.Αφρική και η Ινδία είναι οι αγορές που σύντομα η Ελλάδα θα εγκαινιάσει νέα γραφεία του ΕΟΤ.

(πηγή: www.in.gr, 27/1/2008)

Καρναβάλι Βενετίας 2008















(πηγή: www.bbc.co.uk)

Μεγάλο το μερίδιο αγοράς των εταιριών χαμηλού κόστους στην Ισπανία

Αύξηση ρεκόρ στο μερίδιο αγοράς πέτυχαν τον περασμένο μήνα, Δεκέμβριο, οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ισπανία. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της χώρας, κ. Joan Clos, οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους κέρδισαν το 41,7% της ισπανικής αγοράς, πετυχαίνοντας αύξηση μεριδίου 35,4%, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2006.

Χαρακτηριστικά μάλιστα ο κ. Clos ανέφερε ότι οι πληρότητες αεροσκαφών των εταιριών χαμηλού κόστους κυμάνθηκαν το Δεκέμβριο στο 80,2%, όταν των παραδοσιακών εταιριών οι πληρότητες βρίσκονταν στο 77,3%.

Οι εταιρίες Ryanair, easyjet και Air Berlin μετέφεραν το 58,4% του συνόλου των επιβατών, ενώ η Vueling Airlines το 9,4%. Η θυγατρική δε της Iberia, Clickair μετέφερε το 6,7% των επιβατών.

"Το 2007, οι αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους εξυπηρέτησαν σχεδόν 24 εκατομμύρια επιβάτες, κερδίζοντας το 40% της αγοράς και πετυχαίνοντας παράλληλα αύξηση μεριδίου της τάξης του 34% σε σχέση με το 2006" πρόσθεσε ο Ισπανός Υπουργός.

(πηγή: www.traveldailynews.gr 28/1/2008)

Travel Health & Safety: Decoding Airlines' Special Meals

Along with "military intelligence," the phrase "airline food" is said to be an oxymoron, and I agree. Most of it is pretty awful. There's a website, www.airlinemeals.net, devoted not only to photos of airline food being served today, but of snapshots of great meals from the past, back as far as the 1950s even. There are over one thousand photos of UAL meals, only one for Vladivostok Avia, for instance. These appear to be provided by dedicated frequent flyers and sometimes, by crew. I recall fondly when I could order a fruit plate and spare myself the complexities of mystery meat, overcooked veggies and Jell-O desserts. Well, surprise -- you can order special meals today, too, provided you know the ropes.

When you can get a meal, it's apt to be on a flight of five hours or more, or overseas, or, of course, if you are in business or first class. If you are none of the above, content yourself with snacks, most not healthy, or bring your own food along. Nearly all airline meals are produced by a few giant catering kitchens scattered around the world, all of them private concerns that cater to as many airlines as they can. I visited one on Long Island a few years back and was impressed not only by the cleanliness, but the special area where kosher food was cooked and assembled, even cleaner and better policed, I thought at the time. Another area for other special meals was nearly as neat, with separate freezers, too, and an entirely different production line. There were many different kinds of special meals in the past, a refugee meal on Northwest still sticking in my mind. (It was designed to appeal to the Vietnamese fleeing Saigon in the 1970s.)

Special Meals

If you can't get a decent preview of your meal (and good luck trying), you might want to consider, especially for health reasons, a special meal. Special meals need to be ordered in advance, usually a minimum of 24 hours, and are divided into several categories: religious, medical, vegetarian and "other." Of the hundreds of airlines and their special meals, I've chosen just American Airlines and United as samples here.

Vegetarian Special Meals

American offers breakfasts of bagel, margarine, jelly, maybe fruit; for lunch pasta, a variety of salads, roll, margarine, maybe a veggie meatloaf; for dinner the veggie meatloaf and fruit, salads or tofu frittata. They may add nuts or peanuts for protein. There's a non-dairy Asian Vegetarian meal, which is the same as the Vegetarian Meal, but seasoned Indian-style.

United has three kinds of vegetarian (vegan, lacto-ovo and "Asian"). At breakfast, the vegan menu has donuts, then egg- and dairy-free pastas for lunches and dinners. Included may be veggies, nuts, plant oils, tofu, soy milk, and the like. The lacto-ovo vegetarian meal requests get you the stricter Vegan meal anyhow, but if you're in first or business class, you can augment that with appetizers and desserts containing dairy products. Domestically, milk is available on all meal service flights for those who wish it. The "Asian" vegetarian meal is the same as the Vegan .

"Other" Special Meals

American has no "other" meal choices.

United has a Traveler's Lighter Choice meal, meaning a fresh fruit plate, which you can have on any scheduled service designated as breakfast, lunch or dinner flights. In addition, they have Japanese Obento meals on all USA-JAPAN-USA flights, in first and business class on lunch and dinner flights. They're also available in the Narita-Hong Kong market in first class, again lunch and dinner only. (Pity, as I think breakfast is the best meal in Japan.)

Medical Special Meals, Diabetic & Gluten Free

For diabetics, American offers anything from bagel and jelly through cereal to scrambled eggs and turkey ham, for breakfast. For lunch, it's smoked turkey sandwich or grilled chicken, and for dinner a seafood entree, salad, fruit and dessert.

United believes diabetics would like its low-calorie diabetic meals, with no sugar, fried or fatty food or anything sweetened.

As to gluten-free meals, American offers rice cakes and fruit for breakfast (eggs in first or business), grilled chicken with raw veggies for lunch, and shrimp, seafood and rice cakes again for dinner.

United's gluten-free meals forbids wheat, barley, oats and rye, baked goods, pastas and gravies.

Medical Meals/Other

United has several additional medically-related meals, including Low-Purine (e.g., no gravies or sweetbreads), Low-Cholesterol (e.g., no fats, dairy), Low-Calorie (e.g., no fats, sugars, mayo), High-Fiber (no wheat flour products), Low-Protein (e.g., no soups, cured meats) and Low-Sodium (e.g., no salt, MSG, cheese).

Religious (or Faith-based) Special Meals

There are hundreds of religions that say something about diet, but here I am not concerned with What Would Jesus Eat?, the name of an interesting book, or specific Christian diets for those wishing to lose weight. (They include the Hallelujah Diet, the Body by God Diet and the Weight Loss God's Way diet, for instance.) The airlines mostly limit themselves to Hindu, Kosher and Moslem meals.

American's Hindu meal is simply their Vegetarian Meal (see above). Their Kosher Meal, they explain, is Orthodox as approved by the Jewish Orthodox Union, adapted somewhat during Passover. They don't serve Kosher on routes to and from Delhi or Montevideo.

United's Hindu Meals are "pure Vegan, and do not include meat, fish, eggs or dairy products". Count on rice, fruits and veggies, starches, tofu, dried beans and peas.

The United Kosher meal "comes from a certified kosher vendor?prepared under rabbinical supervision," and adapted for Passover. They say they are "working closely with Heart Smart Restaurants International to develop healthier choices for our kosher customers."

American's Moslem Meals that contain lamb or chicken are certified by The Halal Food Council S.E.A. of Salisbury, MD. Breakfast is similar to Vegan meals, while lunch may included a falafel sandwich or a Vegan Patty in pita bread. Dinner may be pasta or bean/risotto mix, or halal lamb or chicken.

The United Muslim Meal (note the different spellings) prohibits pork, sausages, alcohol, eel and animal fats, but allows fruits and veggies, pasta, cheese and more. "If locally available, poultry is slaughtered according to the specified halal method." Halal, by the way, in English usage, means food that is permissible according to Islamic law.

Snacks for the Rest of Us

I haven't been impressed by the snacks being offered and/or sold these days, and remember fondly the occasional box containing an apple and a piece of cheese with a package of crackers for the latter.

The snacks available on most American Airline flights, selling for $3, include the following, three of which are definitely not healthy choices: Mega Bite Cookie (4. oz.), Lay's Stax Potato Crisps (5.75 oz.), 3 Musketeers candy bar (3.28 oz.) and Great Nut Supply Co, Nut Blend (4 oz.).

United has a variety of Snack Boxes, and their website says, helpfully, "None of the items?contain peanuts, peanut flour or peanut oil. Some have been manufactured in a facility that also processes peanuts and are labeled as such."

United has four boxes, available on flights that depart before 8pm and more than 3 hours in length, or anytime on flights longer than 5 hours. Each box is $5. Three contain things like potato chips and cookies, or candy, but the Smartpack has healthy, natural and organic ingredients, including cheese, granola bar, pita crackers and more.

(πηγή: www.frommers.com, 24/1/2008)

10 καλύτερα ξενοδοχεία boutique στον κόσμο

Εμείς επιλέξαμε να σας προτείνουμε, τα 10 καλύτερα ξενοδοχεία boutique στον κόσμο. Δεν έχουν καμία σχέση με τους θηριώδεις ξενοδοχειακούς όγκους, που βλέπουμε να διαφημίζονται σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά χαρακτηρίζονται από το ξεχωριστό τους στιλ και προσφέρουν οικειότητα και ιδιαίτερη προσοχή στον πελάτη τους. Είναι ξεχωριστές ξενοδοχειακές μονάδες, με δώδεκα ή λιγότερα δωμάτια και θεωρούνται αυθεντικοί θησαυροί ξεκούρασης.



1. The Eugenia στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης
Πρόκειται για ένα αποικιακό σπίτι του 19ου αιώνα, που διαθέτει δώδεκα πολυτελείς σουίτες. Βρίσκεται στην καρδιά της Μπανγκόκ και είναι γνήσιος εκφραστής της μυθικής κουλτούρας για την φιλοξενία, στην ανατολή.
Η επίπλωσή του αποτελείται από αυθεντικές αντίκες Βικτοριανής εποχής, προσαρμοσμένες στις ανέσεις του 21ου αιώνα. Είναι ξακουστό για τις μπανιέρες στα λουτρά του, που είναι χάλκινες χειροποίητες. Η διακόσμηση, τα κρεβάτια και τα υπόλοιπα έπιπλα, εύκολα σε ταξιδεύον στο παρελθόν, ογδόντα έως εκατό χρόνια πριν, σ’ ένα πιο ήρεμο χωροχρόνο, όπου οι άνθρωποι ρουφούσαν γουλιά-γουλιά το τσάι ή τον καφέ τους και απολάμβαναν το θρόισμα του αέρα από τα φοινικόδεντρα.
www.phukethotel.com/bangkok-city/the-eugenia.html




2. Katitche Point Greathouse, στα Βρετανικά νησιά Virgin
Το Katitche Point Greathouse, είναι χτισμένο από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Michael Helm, στις κατάφυτες απότομες πλαγιές του Gorda.
Αποτελείται από τέσσερα συνεχόμενα πυραμοειδή κτήρια και διαθέτει πέντε σουίτες. Η βίλα αυτή, προσφέρει συναρπαστική και ειρηνική διαφυγή με θέα τον ορίζοντα του Ατλαντικού Ωκεανού, όπου καταλήγουν οι αμέτρητες αποχρώσεις των γαλάζιων - τιρκουάζ νερών της Καραϊβικής.
Η επίπλωση είναι ξεχωριστή, με κυρίαρχο υλικό το ξύλο. Κάθε σουίτα έχει ξεχωριστούς χώρους για χαλάρωση, φαγητό και δικές της βεράντες με καταπληκτική θέα. Η Mimi, που είναι η chef της βίλας θα σας προσφέρει εξαιρετικές γεύσεις της κουζίνας της Καραϊβικής, και παράλληλα είναι πάντα πρόθυμη να σας προσφέρει το φαγητό που εσείς επιθυμείτε να της παραγγείλετε, συνοδευμένο με γαλλική σαμπάνια ή ξεχωριστά κρασιά απ’ όλα τα μέρη της γης.
www.katitchepoint.com



3. Riad Meriem, στο Μαρακές του Μαρόκο
Αν θέλετε να ζήσετε «νύκτες μαγικές κι ονειρεμένες», τότε ίσως το Riad Meriem να είναι αυτό που αναζητούσατε.
Το Riad Meriem διαθέτει πέντε σουίτες και βρίσκεται στην καρδιά της Medina του Μαρακές. Είναι σχεδιασμένο από τον ιδιοκτήτη του, Thomas Hays, γι' αυτούς που δεν επιζητούν την απρόσωπη πολυτέλεια.
Εκείνο που το κάνει ξεχωριστό, είναι η έξοχη σχεδίασή του που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα μοναδικό μείγμα των αραβικών και ανατολίτικων ευαισθησιών. Ο Hays χρησιμοποίησε τοπικά και διεθνή στοιχεία και υλικά, καθώς επίσης κι ένα φάσμα χρωμάτων που προέρχονται από τις φυσικές αποχρώσεις του αραβικού τοπίου, των πολύχρωμων κήπων και του δροσερού τρεχούμενου νερού.
Συνδυάζοντας όλα αυτά, κατάφερε να δημιουργήσει μια ήρεμη και μεθυστική όαση που δεσμεύει όλες τις αναγκαίες αισθήσεις, για ένα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο πολυτέλειας.
www.hipmarrakech.com/riad.php?id=87



4. Το Inn στα βουνά Coyote στην Κόστα Ρίκα
Το ξενοδοχείο αυτό είναι χτισμένο στην καρδιά της Κόστα Ρίκα., σε υψόμετρο 4.000 ποδιών, μέσα σε μια ιδιόκτητη έκταση 70 στρεμμάτων.
Διαθέτει τέσσερα δωμάτια και όλα λειτουργούν καθαρά οικολογικά. Είναι το ιδανικό περιβάλλον για την υπαίθρια περιπέτεια και την καθολική απομόνωση. Προσφέρει φιλήδονο φαγητό σε πανέμορφους τροπικούς κήπους, υπό την προσοχή των πουλιών της άγριας φύσης, περιπάτους και βόλτες με ποδήλατα στο βουνό.
Απλά χαλαρώστε και απολαύστε το ανοιξιάτικο κλίμα και τα σπιτικά γεύματα στο ξενοδοχείο. Ή εκμεταλλευτείτε την τοπική σχολή μαγειρικής της Κόστα Ρίκα, όπου θα περιπλανηθείτε στην αφθονία διαφορετικών συστατικών και θα μάθετε τις νέες τεχνικές μαγειρέματος κάτω από την προσωπική καθοδήγηση των chef-ιδιοκτητών του πανδοχείου.
Ανεμογεννήτριες παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια, οι καλλιέργειες των λαχανικών και των οπωροφόρων δέντρων είναι οικολογικές, όλοι φροντίζουν για να συντηρούν την ενέργεια και τους πόρους, και συμμετέχουν στην τοπική αναδάσωση και τη συντήρηση φύσης.
www.cerrocoyote.com



5.Το La Casa Azul στην Βαλέντσια της Ισπανίας
Όταν ένας κοσμηματοπώλης ανοίγει ένα ξενοδοχείο, δύσκολα θα περίμενε κανείς να του λείπει η λάμψη ή η γοητεία, και το La Casa Azul στη Βαλέντσια δεν απογοητεύει.
Ο Vicente Graciα, που είναι ένας από τους καλύτερους κοσμηματοπώλες της Ισπανίας, έφτιαξε αυτό το τριώροφο ξενοδοχείο, που έχει ακριβώς τρία δωμάτια, ένας σε κάθε πάτωμα, σε ένα οίκημα του 19ου αιώνα. Κάθε ένα δωμάτιο σχεδιάστηκε από έναν διαφορετικό σχεδιαστή και έχει διαφορετικό ύφος. Το ένα χαρακτηρίζεται από τα επιχρυσωμένα και παλαιά του έπιπλα, το άλλο είναι σχεδιασμένο σε ρυθμό μπαρόκ και το άλλο είναι επηρεασμένο από την τεχνοτροπία της ανατολής. Στο ισόγειο όπου είναι και η reception, λειτουργεί μια καταπληκτική κάβα κρασιών (παράγουν και δικό τους κρασί) και το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων καλύπτεται πλήρως στην ταράτσα του κτηρίου που προσφέρει ξεχωριστή θέα της κεντρικής αγοράς της Βαλέντσια και παράλληλα αποτελεί, μια από τις ιδιαίτερες αίθουσες φαγητού της Ευρώπης.
Το La Casa Azul, είναι ένας πραγματικός πολύτιμος λίθος και κοστίζει περίπου 270 € η βραδιά.
www.lacasaazul.com.mx



6. Το Helsingfors στην Παταγονία της Αργεντινής
Το μοντέρνο Σκανδιναβικό (!) αυτό κρησφύγετο είναι ένας ναός απομόνωσης, στο εθνικό πάρκο Los Glaciares, 100 μίλια από την κοντινότερη πόλη στο δρόμο που αγκαλιάζει τις ακτές μιας λίμνης. Το οίκημα περιβάλλεται από ένα μεγαλοπρεπές φυσικό τοπίο στους πρόποδες των βουνών των Άνδεων. Πίσω του προστατεύεται από το πυκνό δάσος και μπροστά του απλώνεται η πανοραμική άποψη της λίμνης, Έχει 8 δωμάτια με ένα ιδιωτικό λουτρό. Οι χώροι είναι διακοσμημένοι - τόσο σε επίπεδο υλικών όσο και σε επίπεδο χρωμάτων - σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον.
Οι φιλοξενούμενοι μοιράζονται την εμπειρία τους γύρω από ένα μεγάλο τζάκι στο living room ή στο bar. Ένα πλούσιο κελάρι με κρασιά από την Αργεντινή και τη Χιλή συνοδεύει την απόλαυση της γευστικής τοπικής κουζίνας. Το Helsingfors, λειτουργεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.
www.helsingfors.com



7. Το Pitcher Inn στο Vermont
Το Pitcher Inn λειτουργεί στην καρδιά των πράσινων βουνών του κεντρικού Βερμόντ, από το 1850. Αρχικά ήταν ένα απλό πανδοχείο που εξυπηρετούσε τους περαστικούς της περιοχής. Το πανδοχείο εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Τα χρόνια πέρασαν, αλλά οι αρχές της φιλοξενίας του παρελθόντος δεν αλλοιώθηκαν, όπως επίσης και η διακόσμηση και τα χρώματα του πανδοχείου κι έτσι σήμερα, αποτελεί ένα γοητευτικό προορισμό στο Βερμόντ.
Διαθέτει συνολικά έντεκα δωμάτια και σουίτες, από τα οποία εννέα είναι δίκλινα και βρίσκονται στο κεντρικό κτήριο και άλλα δυο δωμάτια που είναι σουίτες και βρίσκονται σε διπλανό κτήριο που είναι μια παλιά σιταποθήκη ανακατασκευασμένη κατάλληλα.
Κάθε δωμάτιο έχει διαφορετικό ύφος διακόσμησης με θέματα είτε από την ιστορία της περιοχής είτε διάφορα σπορ. Όλα τα δωμάτια έχουν κλιματισμό, υποδαπέδια θέρμανση, δικά τους μπάνια με Jacuzzi. Σε κάποια δωμάτια υπάρχει και σάουνα.
pitcherinn.com



8. Το “The Outpost” στην νότιο Αφρική.
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Enrico Daffonchio σχεδίασε το "The Outpost". Χρησιμοποιώντας απλές, καθαρές γραμμές και συνδυάζοντας στοιχεία από ατσάλι, έφτιαξε ένα σύγχρονο και όμορφο κτήριο που ταιριάζει απόλυτα και δίνει έμφαση στο σεβασμό του πανέμορφου και άγριου τοπίου της περιοχής, που το περιβάλει.
Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει ένα μεγάλο κύριο κτήριο και δώδεκα αυτόνομα διαμερίσματα. Το συγκρότημα αυτό είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου που κοιτάει τον ποταμό Luvuvhu και όλα τα κτήρια ενώνονται μεταξύ τους με ξύλινες γέφυρες.
Ο μοντέρνος σχεδιασμός κάθε διαμερίσματος, που βασίζεται στο μπετόν το ατσάλι και στις υφασμάτινες κουρτίνες και αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πιο ελεύθερη θέα του τοπίου της κοιλάδας του ποταμού Luvuvhu.
Το κάθε διαμέρισμα περιλαμβάνει μια μεγάλη βεράντα, εσωτερικό σαλόνι και κρεβατοκάμαρα με κρεβάτι king size. Οι κουρτίνες που κλείνουν το χώρο του λουτρού μπορούν να ανοίξουν και να απολαύσετε το μπάνιο σας, με την υπέροχη θέα της Αφρικανικής κοιλάδας στα πόδια σας.
www.theoutpost.co.za



9.Το Serinn House στην Τουρκία
Η μονάδα αυτή διαθέτει πέντε δωμάτια και βρίσκεται στους αμμώδεις κίτρινους απότομους βράχους στην πόλη Urgup της Καππαδοκίας.
Ο Τούρκος αρχιτέκτονας Rifat Ergor από την Κωνσταντινούπολη, έχει διακοσμήσει τις φυσικές σπηλιές, μέσα στις οποίες είναι τα δωμάτια διατηρώντας μια πολύ σύγχρονη ευαισθησία. Η κα. Eren Serpen, που κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη, είναι η ιδιοκτήτης του Serinn. Μετά από είκοσι χρόνια ενασχόλησής της στον τομέα των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών, αποφάσισε να ανοίξει αυτό το ιδανικό ξενοδοχείο.
Τα πέντε δωμάτια, προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις για να χαλαρώσετε στη μέση του απίστευτου ηφαιστιογενούς τοπίου.
Η ποιότητα του ξενοδοχείου αναδεικνύεται και στις επιλογές της κουζίνας του. Ο διάσημος chef Defne Koryόrek έχει βάλει τη σφραγίδα του στο menu, συνδυάζοντας τουρκικές και διεθνείς γεύσεις.
www.serinnhouse.com




10. Το JapaMala Resort, στη Μαλαισία
Το JapaMala Tioman είναι ένα θέρετρο με δώδεκα πολυτελείς ξύλινες βίλες σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον, ακριβώς μερικά βήματα πάνω από την παραλία, στο νησί Tioman, στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας.
Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί προστατευμένο θαλάσσιο πάρκο, με απίστευτη ποικιλία ψαριών και κοραλλιών. Οι καθαρές άσπρες παραλίες και τα ζεστά σμαραγδένια νερά, αγκαλιάζουν το νησί.Απομονωμένες και ρομαντικές, αυτές οι βίλες προκαλούν ένα συναίσθημα ονείρου χλιδής και περιπέτειας. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να επιστρέψετε πίσω, στην επαφή με τη φύση, χωρίς να χάσετε από τα μάτια σας τις πολυτέλειες της ζωής.
Μεγάλη προσοχή υπήρξε, για να ελαχιστοποιηθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική επίδραση. Κανένας βράχος δεν κινήθηκε, κανένα δέντρο δεν κόπηκε. Κατά συνέπεια καμία από τις βίλες δεν είναι η ίδια. Κάθε μια είναι μοναδική - ακολουθώντας το χαρακτήρα του εδάφους επάνω στο οποίο χτίστηκε..
www.japamalaresorts.com

(πηγή: www.fe-mail.gr)

Τα 10 "ασυνήθιστα" ξενοδοχεία της Ευρώπης




Hotel Im Wasserturm, στην Κολωνία της Γερμανίας
Είναι μάλλον το πιο ασυνήθιστο ξενοδοχείο στην Γερμανίας. Τα στρογγυλό του κτήριο, χτίστηκε πριν από 130 χρόνια και υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη υδάτινη δεξαμενή στην Ευρώπη.
Ανασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Andree Putman και άρχισε να λειτουργεί σαν ξενοδοχείο το 1990.
Μπορείτε να συνεχίσετε την «υγρή» παράδοση ρουφώντας γουλιά-γουλιά το ποτό σας στο bar “La Vision”, που βρίσκεται στον 11ο και τελευταίο όροφο, απολαμβάνοντας την θέα της πόλης.
www.hotel-im-wasserturm.de



Four Seasons Hotel Gresham Palace, στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό παλάτι που με ιδιαίτερη προσοχή ανακατασκευάστηκε το 2004. Με σεβασμό στην αρχική του μεγαλοπρέπειά, χρησιμοποιήθηκαν υλικά της εποχής του και έδωσαν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Οι χώροι του είναι δείγματα πραγματικής βασιλικής πολυτέλειας, όπως και οι υπερσύγχρονες υποδομές και υπηρεσίες του.
Η θέα στο Δούναβη και στους απέναντι λόφους της Βούδα θα σας μείνει αξέχαστη.
www.fourseasons.hu



K+K Hotel Central, στην Πράγα της Τσεχίας
Το νεοκλασικό κτήριο του ξενοδοχείου αυτού, που βρίσκεται στην παλιά πόλη της Πράγας, στέγαζε ένα ιστορικό cabaret, πριν από τη μετατροπή του το 2004.
Έχουν ανακαινισθεί με μεγάλη προσοχή τα θεατρικά στοιχεία του κτηρίου, όπως γυάλινοι ανελκυστήρες και η περίκομψη κεντρική εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον παλιό χώρο του θεάτρου, ο
οποίος τώρα έχει μετατραπεί σε restaurant.

www.kkhotels.cz




Chateau de Trigance, στο Trigance της Γαλλίας
Βρίσκεται πάνω σε ένα βραχώδη λόφο, έξω από το χωριό Trigance στη νότια Γαλλία. Το κτήριο είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο, χτισμένο τον 11ο αιώνα, που μετατράπηκε το 1961 σε ξενοδοχείο.
Δειπνήστε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου που φωτίζεται με κεριά απολαμβάνοντας ιδιαίτερες γαλλικές τοπικές γεύσεις.
Τα δωμάτια του ξενοδοχείου, με τους πέτρινους τοίχους και τα έπιπλα αντίκες θα σας ταξιδέψουν σε άλλες μακρινές «ηρωικές»εποχές.
www.chateau-de-trigance.fr




The Lighthouse, στο Llandudno της Βόρειας Ουαλίας
Το φρούριο που μέχρι το 1985 στέγαζε τον φάρο της περιοχής χτίστηκε το 1862. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι όλοι επενδεδυμένοι με Oregon.
Η βικτοριανή διακόσμηση των δωματίων, είναι επηρεασμένη από την χρήση που είχαν οι χώροι στο παρελθόν.
Η τραπεζαρία που βρίσκεται στο βορινό τμήμα, θα σας γοητεύσει με την υπέροχη θέα που προσφέρει στο πέλαγος, την ώρα που θα απολαμβάνετε το διάσημο παραδοσιακό Ουαλλέζικο πρόγευμα.
www.lighthouse-llandudno.co.uk



Old Bank Hotel, στην Οξφόρδη της Αγγλίας
Το κτήριο ήταν στέγαζε την πρώτη τράπεζα της Οξφόρδης και το 1999, ανακατασκευάστηκε από τον Jeremy Mogford σε ξενοδοχείο.
Τα 42 του δωμάτια έχουν την δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα. Οι κοινόχρηστοι χώροι εκφράζουν το σύγχρονο ύφος της βρετανικής τέχνης του 20ού αιώνα.
www.oldbank-hotel.co.uk




Hotel Pulitzer, στο Amsterdam της Ολλανδίας
Εάν μείνετε σ’ αυτό το ξενοδοχείο, θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κρουαζιέρα στα κεντρικά κανάλια της πόλης.
Βρίσκεται σε ένα σύμπλεγμα κτηρίων του 17ου και του 18ου αιώνα, που ανακαινίσθηκαν το 2000, ανάμεσα στα κανάλια Prinsengracht και Keizersgracht.
Το ξενοδοχείο είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ολλανδικής τεχνοτροπίας, διαθέτει υψηλής ποιότητας ανέσεις και αποτελεί ένα από τα βασικά κέντρα τέχνης της Ολλανδικής πρωτεύουσας.
www.starwoodhotels.nl



The Krolewski Hotel, στο Γντανσκ της Πολωνίας
Το Krolewski βρίσκεται την παλιά πόλη του Γκτανσκ, στις όχθες του ποταμού Μολδάβα.
Είναι φτιαγμένο σε μια μετασκευασμένη παλιά σιταποθήκη.
Η κατασκευή του, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν, έγινε το 2000. Διαθέτει 30 υπερπολυτελή δωμάτια και σουίτες, που προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις στους φιλοξενούμενους του ξενοδοχείου.
www.hotelkrolewski.pl



Langholmen Hotel and Hostel, στην Στοκχόλμη της Σουηδία
Εδώ μπορείτε να υπηρετήσετε μια εθελοντική «φυλάκιση» στο Langholmen, που αποτελούσε την μεγαλύτερη φυλακή της Σουηδίας πριν από τη μετατροπή του το 1989, σε ξενοδοχείο.
Τα δωμάτιά του, είναι φτιαγμένα μέσα στα παλιά κελιά της φυλακής και προσφέρει 24ωρη εξυπηρέτηση.
www.langholmen.sw




Mandarin Oriental, Prague, στην Πράγα της Τσεχίας
Εδώ θα συναντήσετε την εσωτερική ειρήνη που προσφέρει ένα δομινικανό μοναστήρι του 14ου αιώνα.
Η μετατροπή του σε ξενοδοχείο έγινε το 2006. Διαθέτει 99 δωμάτια και σουίτες, Spa, εστιατόρια και bar.
Δειπνήστε σ’ ένα από τα πέντε θολωτά δωμάτια του εστιατορίου Essentia ή απολαύστε τη θέα των ιστορικών κτηρίων της πόλης από τα μπροστινά δωμάτια του ξενοδοχείου.
www.mandarinoriental.cz

(πηγή: www.fe-mail.gr, 10/12/2007)