Πάμε στην Τεχεράνη για καφέ;

«Ρωτήστε έναν Ελληνα “τι κάνεις;” και εκείνος θα σας απαντήσει σίγουρα “τρέχω”. Αν όμως του προτείνετε να πάει για καφέ θα κάτσει μαζί σας μέχρι το βράδυ», γράφει ένας δημοφιλής τουριστικός οδηγός για τον λαό μας. Η σχέση ενός έθνους με τον καφέ είναι κεφαλαιώδους σημασίας για να καταλάβει κανείς την ψυχολογία του. Οι Ιταλοί πίνουν δεκάδες εσπρέσο, όρθιοι στην μπάρα. Οι Γάλλοι συχνάζουν στα παριζιάνικα καφέ με το βιβλίο ή την εφημερίδα τους. Οι Αμερικανοί δεν έχουν χρόνο για τέτοια. Παίρνουν τον καφέ τους από τα Starbucks με ενισχυμένη χάρτινη επένδυση στο ποτήρι για να μην καίγεται το χέρι τους και βγαίνουν στον δρόμο. Ο καφές είναι καθημερινό «καύσιμο», δεν είναι απόλαυση.

Οι Financial Times κάνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα βόλτα στα καφέ της Τεχεράνης, όπου διαπιστώνεται άνθηση σε ένα έθνος που έχει μάθει να συνδέει την καθημερινότητά του με το τσάι. Μπορεί να μην το περιμένει κανείς, αλλά στην πρωτεύουσα του Ιράν συναντά πολλές καφετέριες γεμάτες από θαμώνες που σερφάρουν στο Ιντερνετ και συναντούν φίλους. Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιρανική κοινωνία δεν μοιάζει με την ευρωπαϊκή: Τα 2/3 των Ιρανών δεν έχουν κλείσει ακόμα τα 30 τους χρόνια. Είναι μια ηλικιακή ομάδα που σφύζει από ζωή και ενέργεια. Είναι απόλυτα λογικό να συνωστίζονται στα καφέ για να συζητήσουν. Ετσι και αλλιώς δεν έχουν πολλές επιλογές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ιράν δεν ανήκει στο δίκτυο της παγκοσμιοποίησης του καφέ. Κοινώς, όσο και αν ψάξει κανείς δεν θα βρει φραπουτσίνο, μόκα-βανίλια και όλες τις περίεργες γεύσεις που συναντά κανείς στα δικά μας μέρη. Αντιθέτως, κυριαρχεί ο γαλλικός και ο τούρκικος καφές. Από τις δημοφιλέστερες καφετέριες είναι το Enrt’ acte, που βρίσκεται στην περιοχή με τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και ανήκει σε δύο ηθοποιούς. Θεωρείται από τα πιο αγαπημένα μέρη με ζωγραφικούς πίνακες από νέους καλλιτέχνες, κορίτσια με μαντίλες, βιβλιοθήκες. Από τη μια νομίζει ότι βρίσκεται κανείς στην τραπεζαρία μιας αυστηρής θείας και από την άλλη σε ένα μποέμικο στέκι. Σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς που έχουν συνηθίσει να βλέπουν το πανομοιότυπο περιβάλλον των μεγάλων αλυσίδων με καφέ, οι Ιρανοί ξέρουν ότι κάθε μαγαζί έχει τη δική του προσωπικότητα.

Η ιρανική απάντηση στα Starbucks λέγεται Raees και σημαίνει «αφεντικό». Οι υπάλληλοι φοράνε πράσινες ποδιές και οι κούπες είναι μια ξεπατικωτούρα της αμερικανικής εταιρείας. Υπάρχει ακόμα και ασύρματη σύνδεση με το Διαδίκτυο και οι πελάτες τσεκάρουν συνέχεια τις σελίδες τους στο Facebook, παρότι το σάιτ αυτό θεωρείται απαγορευμένο από το καθεστώς. Η μόνη διαφορά βέβαια είναι ότι δεν υπάρχει ο φραπουτσίνο.

Το Ιράν έχει μια ειδική σχέση με τον καφέ. Οι Πέρσες ξεκίνησαν να τον καταναλώνουν πριν από 3.000 χρόνια αλλά από τον 19ο αιώνα άρχισαν να εισάγουν τσάι, το οποίο κέρδισε έδαφος. Το 1979, μετά την επανάσταση, τα καφέ πέρασαν την πιο μαύρη τους περίοδο καθώς οι θρησκευτικές αρχές γνώριζαν ότι εκεί φλερτάρουν τα αγόρια και τα κορίτσια. Ευτυχώς, παρά το έντονα αρνητικό κλίμα πολλά κατάφεραν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν κάτι από την ατμόσφαιρα που είχαν πριν από την επανάσταση (όχι στο φλερτ αλλά στις συζητήσεις των διανοούμενων)…

(πηγή: www.kathimerini.gr, 29/6/2008)

Hot Vienna

Ανεξάντλητη, καταπράσινη, αυθεντική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Βιέννη με τα πάρκα, τους ποταμούς και τη μνημειώδη αρχιτεκτονική πρωταγωνιστεί αυτό το καλοκαίρι και φιλοξενεί τον τελικό του Euro.

Ξεκινάτε τη γνωριμία με την πόλη από τον Donauturm ή Πύργο του Δούναβη που έχει ύψος 352 μέτρα και δεσπόζει στο πάρκο του Δούναβη από το 1964. Από το παρατηρητήριο του περιστρεφόμενου πύργου αντιλαμβάνεται κανείς πώς είναι χτισμένη η πρωτεύουσα της Αυστρίας. Υπάρχουν δύο ανελκυστήρες που σας μεταφέρουν σε 45'' στο περιστρεφόμενο καφέ και παρατηρητήριο. Απολαμβάνοντας τη θέα, παρατηρείς τις σύγχρονες εγκαταστάσεις αναψυχής στις όχθες του Δούναβη και την UNO που αποτελεί την 3η έδρα του ΟΗΕ μετά τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι.

Από τη στάση του μετρό δίπλα στον Donauturm παίρνετε τον υπόγειο μέχρι το σταθμό Stadtpark, όπου θα συναντήσετε το γεμάτο αγάλματα ομώνυμο, όμορφο πάρκο που διασχίζει ο ποταμός Wein. Το πάρκο βρίσκεται πάνω στον περιφερειακό Ringstrasse που αγκαλιάζει το κέντρο της πόλης. Ακολουθώντας τον περιφερειακό (Ringstrasse) κατευθύνεστε προς την πλατεία Schwarzenberger Platz. Στρίβετε προς τα αριστερά και μερικά τετράγωνα πιο κάτω βλέπετε το παλάτι Belvedere (Lukas von Hildebrandt, 1723). Επιστρέφετε στην πλατεία Schwarzenberger Platz και ακολουθείτε την οδό Technike Strasse προς τα αριστερά. Λίγο παρακάτω, στην Karls Platz, βλέπετε την μπαρόκ εκκλησία του Καρόλου (1737) Karlskirche . Στην ίδια πλατεία βρίσκετε και το Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Επιστρέφετε και ακολουθείτε τον περιφερειακό με τα εξαιρετικά δείγματα αρχιτεκτονικής. Η περίφημη Όπερα της Βιέννης αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα για την αρχιτεκτονική τάση που κυριαρχεί στον περιφερειακό .

Το Kunsthistorisces Museum (Μουσείο Καλών Τεχνών) και το Naturehistorisches Museum (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας) βρίσκονται λίγο πιο κάτω. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το μεγαλύτερο καφέ της Βιέννης -ειδικά στην περίοδο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος- και ένα πάρκο με ασυνήθιστα σιντριβάνια όπου δεσπόζει το άγαλμα της Μαρίας Θηρεσίας. Στην άλλη πλευρά του περιφερειακού διακρίνεται το αυτοκρατορικό παλάτι γνωστό και ως Hofbur. Πρόκειται για τη χειμερινή κατοικία της δυναστείας των Αψβούργων που είναι όμως πλέον η προεδρική κατοικία, ενώ στους χώρους του εκτίθενται οι πλούσιες συλλογές προσωπικών αντικειμένων και κοσμημάτων της αυτοκρατορικής δυναστείας( Schatzkammer). Το Hofburg επίσης είναι η έδρα της διάσημης χορωδίας της πόλης αλλά και της Ισπανικής Σχολής Ιππασίας που παρουσιάζει καθημερινά παραστάσεις με τα λευκά άλογα Lippizzaner.

Συνεχίζοντας τον περίπατο στον περιφερειακό δακτύλιο κανείς, ξεχωρίζει το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο του Κοινοβουλίου (1883) και λίγο πιο κάτω το δημαρχείο (Rathaus) που κατασκευάστηκε την ιδία περίοδο. Στην άλλη πλευρά του περιφερειακού δεσπόζει το πιο εντυπωσιακό κτίσμα στον δακτύλιο, το Burgtheater. Στη δεξιά πλευρά, συνεχίζοντας τον περίπατο, συναντάτε την εκκλησία Votive Kirche. Στρίβετε αριστερά στον επόμενο δρόμο, τη Wahringer Strasse, και συνεχίζετε μετά την εκκλησία δεξιά στην Bergasse για να δείτε το σπίτι του Sigmund Freud. Επιστρέφετε στο δακτύλιο ακολουθώντας τη Wahringer Strasse και διασχίζοντας τη Schotten Gasse και στη συνέχεια τη Herren Gasse φθάνετε στην πλατεία Michael Platz. Από τη Michael Platz στρίψτε αριστερά στην Kohlmarkt (στο 14 βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο Demel) και συνεχίστε για την Graben , έναν από τους πλέον εμπορικούς δρόμους. Στα δεξιά βλέπετε τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου (με τις κατακόμβες και ένα παρατηρητήριο σε ύψος 150 μέτρων=343 σκαλοπάτια) από όπου θα απολαύσετε τη θέα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Το κέντρο απαιτεί χρόνο για εξερεύνηση. Μην παραλείψετε μια βόλτα στις οδούς Rotenturm Strasse και Karntner Strasse .

Από το σταθμό της Karntner Strasse παίρνετε το μετρό για τα Ανάκτορα Schonbrunn (1696), δηλαδή την εντυπωσιακή θερινή κατοικία των Αψβούργων (μόνο οι Βερσαλλίες θεωρούνται ανώτερες του Schonbrunn) που φιλοξενεί το Tiergarten ή τον παλαιότερο ζωολογικό κήπο της Ευρώπης. Χρησιμοποιείστε το μετρό για να επιστρέψετε στο κέντρο και από ‘κει, με τις γραμμές U1 και U2 ή το τραμ Ο, κατευθύνεστε στο Prater. Αν σας ενδιαφέρει ο τελικός του ευρωπαϊκού, πηγαίνετε στο γήπεδο Ernst Happel, αν θέλετε να διασκεδάσετε σαν παιδί, στο Prater βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και εντυπωσιακότερα πάρκα διασκέδασης που διαθέτει περισσότερα από 250 διαφορετικά παιχνίδια και τον περίφημο μύλο Riesenrad, κατάλληλο για το κλείσιμο μιας γνωριμίας με τη Βιέννη.
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.
2GO

ALBERTINA
Αlbertinplatz 1. Η μεγαλύτερη συλλογή εκθεμάτων γραφικών τεχνών στον κόσμο με έργα των Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rembrandt, Rubens, Delacroix, Manet, Cézanne, Egon Schiele, Gustav Klimt, Oskar Kokoschka.

MUSEUMSQUARTIER
(MQ) Έκτασης 60.000 τ.μ., η 8η μεγαλύτερη πολιτιστική έκθεση στον κόσμο. Άρχισε να λειτουργεί στους πρώην αυτοκρατορικούς στάβλους το 2001 και φιλοξενεί το Leopold Museum (www.leopoldmuseum.at), τις περιοδικές εκθέσεις Kunsthalle (www.kunsthallewien.at), το Museum Moderner Kunst (www.mumok.at). Εκεί βρίσκεται και η αίθουσα παραστάσεων χορού Tanzquartier (www.tqw.at) .

ΑΝΑΚΤΟΡΑ SHONBRUNN
Kατάλληλα για περίπατο με πλήθος αξιοθέατα. Βόλτα με τα τραμ 1 και 2 για να απολαύσετε τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματά της.

RINGSTRASSE. ZENTRALFRIEDHOF
Το κοιμητήριο της πόλης. Ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο με τάφους των Beethoven, Schubert, Brahms και Strauss.
2ΕΑΤ

WIENER SCHNITZEL,το σνίτσελ αναφοράς.

TAFELSPITZ, βραστό μοσχάρι με Geröstete Erdäpfel (πατάτες βραστές και μετά τηγανισμένες με σάλτσα Apfelkren).

WIENERWURST, λουκάνικα με μουστάρδα στις καντίνες Würstelstand στα όρθια. Δοκιμάστε τα Buren και τα Käsekainer.

Συνδυάστε MELANGE (βιεννέζικος καφές με γάλα) ή Einspänner
(μόκα με κρέμα) με STRUDEL, Beugel, Golatschen ή κέικ σοκολάτας Rehrücken.

TRZESNIEWSKI Dorotheergasse 1. Δοκιμάστε BROTCHEN (σαντουιτσάκια 18 διαφορετικών ειδών) και πιείτε Pfiff (1/5 του λίτρου) μπίρα στα όρθια στου Trzesniewski.

JULIUS MEINL Graben 19. Εστιατόριο. Σχετικά ακριβό, αλλά αξεπέραστο σε ποιότητα και ευρηματική ποικιλία.

HEURIGEN, ταβέρνες με φρέσκο κρασί στα νότια προάστια στο Perchtoldsdorf.
2DO

• ImPuls Tanz 10/7-10/8. Διεθνές Φεστιβάλ Χορού. http://www.impulstanz.com.

• Προβολές ταινιών και συναυλιών στην πλατεία του δημαρχείου. 12/7-14/9/2008. www.wien-event.at.

2BE

CAFE LANDTMANN DR. KARL-LUEGERRING 4
Με πελατεία τη Marlene Dietrich, τον Gustav Mahler και φυσικά τον Φρόυντ.

CAFE SACHER
Philharmonikerstrasse 4, για την περίφημη Sachertorte, τούρτα σοκολάτα με μαρμελάδα βερίκοκο.

GERSTNER KΑRNTNER
Strasse 21-23

K&K HOFZUCKERBΑCKEREI
Demel Kohlmarkt 14

NASCHMARKT KAI FLOH MARKT
Linke Wienzeile. Η μεγαλύτερη αγορά που κάθε Σάββατο μετατρέπεται σε ταξίδι στο χρόνο.

CAFE BERG
Berggasse 8. Ένα από τα καυτά σημεία της πόλης.

MUSIKCAFE
Blue Box, Richtergasse 8. Καλή μουσική, πολιτισμένο περιβάλλον με φρέσκιες σαλάτες και σάντουιτς.

FLEX [84]
DONAUKANAL (U2 OR U4)
Εναλλακτική πρόταση στο Δούναβη.

LITTLE BUDDHA
Restaurant, Sushi Bar & Lounge της γνωστής αλυσίδας Lugeck 4.

RHIZ BAR
Guertelbogen 37 & 38, το λίκνο της σύγχρονης βιενέζικης ηλεκτρονικής μουσικής.

(πηγή: www.lifo.gr, 29/6/2008)

Πέργαμος & Αϊβαλί

Στην άλλη όχθη, στα τουρκικά παράλια με την ηχώ του ελληνικού περάσματος ο Φίλιππος Πετρίδης γεύεται το οικείο και εγκάρδιο μιας διαδρομής από την Πέργαμο ως την Τζούντα.

Ξαπλωμένος στα βότσαλα, μισός μέσα στα δροσερά νερά του βόρειου Αιγαίου, στην παραλία Χρυσή Ακτή, κοιτώντας απέναντι αναπολούσα τις στιγμές που μόλις είχα βιώσει και όμως μου φαινόταν σαν να είχαν περάσει χρόνια. Μόλις πάτησα το πόδι μου στην άλλη πλευρά, για καλή μου τύχη γνώρισα την Tanju Izbek (βραβείο Ιπεκτσί για μια νουβέλα της στο κρητικό ιδίωμα, όπως αυτό μιλιέται σήμερα στην περιοχή της Cunda , δηλαδή στα παλιά Μοσχονήσια). Η ευγενέστατη Tanju μου έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσω να μάθω και να δω χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.

Ξεκινήσαμε με μια επίσκεψη στην αρχαία Πέργαμο (160.000 κάτοικοι στην εποχή της ακμής της), στο Ασκληπιείο και στην Ακρόπολή της. Ασύλληπτες εικόνες της παλιάς της δόξας έδιναν τροφή στη φαντασία και στις σκέψεις. Κατεστραμμένοι γυμνοί ναοί, απαράμιλλη θέα και ένα εντυπωσιακό θέατρο με 10 και πλέον χιλιάδες θέσεις, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού δημιουργούσαν κατάλληλο περιβάλλον για αναπάντητα ερωτήματα στο βάθος του χρόνου. Άφωνος παρακολουθούσα την Tanju να εξηγεί, ενώ ονειρευόμουνα, ένα προσκύνημα στην Ακρόπολη με τους πολύχρωμους ναούς την εποχή της δόξας τους.

Κατηφορίσαμε προς την πεντακάθαρη νέα πόλη, την Bergama, και συνεχίσαμε οδικώς για Δεκέλεια. Στην παραλία της η θαλασσινή αύρα, η ρακί , οι πεντανόστιμοι μεζέδες και κυρίως η γλυκύτητα και η φιλοξενία των ντόπιων δημιουργούσαν μια αίσθηση φιλίας χαμένης μέσα στο χρόνο. «Μήπως θα ήθελες να πάμε για καφέ στη Σμύρνη;» ρώτησε η Tanju. Το σκέφτηκα και εύκολα απάντησα «όχι... ίσως μια άλλη φορά, ώστε να της αποδώσουμε το χρόνο και την τιμή που της πρέπουν...». Άλλωστε ήθελα να δω το Αϊβαλί και τα Μοσχονήσια. Φθάνοντας στο Αϊβαλί, η πρώτη εντύπωση είχε να κάνει με τη μυρωδιά και το φως που μου φάνηκαν οικεία.

Η Τουρκική πλευρά των πραγμάτων τα κάνει να μοιάζουν με τα δικά μας στη δεκαετία του ‘80. Ελάχιστα σπίτια στις παλαιές γειτονιές έχουν επισκευαστεί. Τα υπόλοιπα δείχνουν να περιμένουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα χρώματα διαφορετικά, δεν υπάρχει έμφαση στο λευκό. Η κόκκινη πέτρα στα παλιά νεοκλασικά, δίνει μια άλλη νότα που φέρνει πιο κοντά το Αϊβαλί με τη Μυτιλήνη.

Το Αϊβαλί εκτείνεται με κατεύθυνση Βορράς-Νότος κατά μήκος της παραλίας. Στα νότια, νεοκλασικά κτίρια με κήπους κατεβαίνουν ως τη θάλασσα. Ο τρόπος δόμησης δαιδαλώδης, μα η πόλη κρατά ένα βασικό ρυμοτομικό σχέδιο. Τρεις παράλληλοι με τη θάλασσα δρόμοι τέμνονται από πλήθος κάθετων μικρών οδών που καταλήγουν στην παραλία. Τα χωρίς κήπους σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο. Χωρίς κενά . Ελάχιστες μικρές πλατείες. Όψη αστική. Κυριαρχεί ο νεοκλασικός χαρακτήρας των αρχών του 20ού αιώνα.

Οι αρχαίοι ναοί που κάποτε έγιναν εκκλησιές τώρα έχουν γίνει τζαμιά και η πόλη δείχνει να επιβιώνει, χάρη στους επισκέπτες από την Ελλάδα που δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον, ως συνήθως, για την ιστορία και τα αξιοθέατα. Ενδιαφέρονται για φθηνά ψώνια, φαγητό και σιροπιαστά. Συνηθισμένα πράγματα. Το τραπέζι του διαβόλου, λίγο έξω από την πόλη, την ώρα που ο ήλιος ετοιμαζόταν να βυθιστεί στην άλλη πλευρά του, ήταν το καταλληλότερο σημείο για να δεις από ψηλά τις καταπράσινες δαντελωτές ακτές του Αιγαίου σε όλο τους το μεγαλείο.

Το Μοσχονήσι ή Τζούντα έγινε η φιλόξενη αγκαλιά για τη γλυκιά βραδιά που ακολούθησε. Μελωδίες και ρυθμοί από Τούρκους τροβαδούρους, συνοδεία κρουστών, πλημμύριζαν τον αέρα, ο χρόνος έτρεχε και χωρίς να ξέρω το πώς και το γιατί αισθανόμουνα να επιστρέφω στην παιδική μου ηλικία. Νωρίς το πρωί της επομένης άρχισαν οι επισκέψεις στους παραδοσιακούς καφενέδες, ξεκινώντας από τον παλιό καφενέ του Κανέλλου που δεσπόζει δίπλα στο εξίσου όμορφο δημαρχείο. Μόλις άκουγαν οι ντόπιοι ότι ήμουν από την Ελλάδα, ερχόντουσαν για μια εγκάρδια χειραψία και πρόσφεραν γλυκό, καφέ ή ρακί! Το μεσημέρι μας βρήκε να τσιμπολογάμε στην παραλιακή της Τζούντα με την Tanju να προσπαθεί να οργανώσει μια συνάντηση με τον Αλί Μπέη (ήρθε από την Κρήτη 6 χρονών το 1922). Η Tanju έμαθε τη γλώσσα από τη γιαγιά της που ήρθε από το Ρέθυμνο την εποχή των βαλκανικών εθνοκαθάρσεων. Και όμως, τόσα χρόνια αργότερα κυριαρχεί ο φανατισμός που αλόγιστα ενισχύουν οι πολιτικές των κομμάτων ένθεν και ένθεν. Λίγο πριν την επιστροφή στη Μυτιλήνη μια επίσκεψη σ' ένα χριστιανικό παρεκκλήσι που ανακατασκευάστηκε με χρήματα του πιο πλούσιου Τούρκου Ραχμί Κοτς (Ίδρυμα Βέχμπι Κοτς ) μου έδωσε ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στην περιοχή.
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.
2GO

Με το καραβάκι κάθε πρωί στις 9, από Μυτιλήνη. Επιστρέφει στις 6 το απόγευμα. Αν θέλετε να πάτε Σμύρνη και Έφεσο, χρειάζεστε τρεις διανυκτερεύσεις τουλάχιστον. Το κόστος των ξενοδοχείων είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερο.
BONUS: Επικοινωνείστε με την Ταντζού Ιζμπέκ, τηλ. 0090-2663271154, tanjuzoi@hotmail.tr: Αν έχει χρόνο ζητείστε της να σας δείξει την περιοχή και όχι μόνο! Η καλύτερη εκδοχή για να αφουγκρασθείτε την εκεί πλευρά του Αιγαίου.
2EAT

Η περιοχή φημίζεται για τα φρέσκα θαλασσινά και η κουζίνα της θυμίζει πολύ καλή ελληνική , στο πιο ελαφρύ

KUMSAL
Cumhuriyet Mah. Ugur Mumcu Cad. Sunset Otel Yani Dikili.
Πάνω στο κύμα για εξαιρετικούς μεζέδες, φρέσκα θαλασσινά και ψητά κάθε είδους στη σχάρα.

LALE REST
1978''Alibey (Cunda) ή Μοσχονήσι. Bay Nihat. Εδώ τρώει ο Πατριάρχης. Δοκιμάστε αυγά καλαμαριού!
2BE

SEYTAN SOFRASI
Ή το τραπέζι του σατανά! 9 χλμ. από το Αϊβαλί. Ό,τι καλύτερο για το ηλιοβασίλεμα

ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΓΑΜΟΣ
60 χλμ. από Αϊβαλί. Ακρόπολη, Αρχαίο Θέατρο, Ασκληπιείο, Αρχαιολογικό Εθνογραφικό Μουσείο και φυσικά το ομώνυμο μουσείο με τους κλεμμένους θησαυρούς, στο Βερολίνο.
2DO

• Απογευματάκι για καφέ στον Άη Γιάννη της Κούλας, Μοσχονήσι.
• Ψηλά στο λόφο, δίπλα σε έναν ανεμόμυλο και κοντά στην ερειπωμένη βασιλική της Αγίας Τριάδας.

SARIMSAKI ΚΑΙ ALTINOVA
Στον παραλιακό δρόμο για Dikili (Δεκέλεια), οι καλύτερες παραλίες για μπάνιο.

(πηγή: www.lifo.gr, 29/6/2008)

36 ώρες στο Μουμπάι

Η εποχή της τζαζ επέστρεψε στο Μουμπάι (την παλιά Βομβάη) της Ινδίας. Η πολυπληθής μεγαλούπολη απολαμβάνει τα χρηματιστηριακά κέρδη, με τη νεολαία της να εκμεταλλεύεται όλα τα αγαθά του σύγχρονου τρόπου ζωής. Μεγάλα κομμάτια της πόλης συνεχίζουν, όμως, να απέχουν από την ομοιομορφία της διεθνούς χλιδής, με μία ταπεινή κατσίκα να είναι ικανή να διακόψει την κυκλοφορία αυτοκινητόδρομων.

Παρασκευή
5-9 μ.μ. Θέα και παραλία
Η παραλία Τσαουπάτι θα σας εκπλήξει με τα καταγάλανα νερά και την καθαρή της άμμο, παρότι βρίσκεται σε πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε μασάζ ή τις υπηρεσίες χειρομάντη. Μετά το μπάνιο σας, πηγαίνετε στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ Μαρίνα Ντράιβ, από την οροφή του οποίου θα έχετε την καλύτερη θέα της πόλης. Στη συνοικία Κάλα Γκόντα θα δοκιμάσετε τα ψαρικά της θάλασσας της Αραβίας, όπως το λαχταριστό καβούρι με βούτυρο και πιπέρι.

Σάββατο
7 π.μ. - Μεσημέρι.
Ενδυση και γαστρονομία
Σηκωθείτε νωρίς και πηγαίνετε στην ψαραγορά Φέρι Ουόρφ. Το χάος που επικρατεί αξίζει τη διαδρομή. Οι τοπικοί μόδιστροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι κοντά στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, ενώ η καλύτερη μπουτίκ είναι σαφώς η Μπομπέι Ελέκτρικ σε τρεις συναρπαστικούς ορόφους. Λίγες χώρες έχουν πετύχει να εξάγουν την κουζίνα τους σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, στο Μουμπάι θα βρείτε κάθε είδους γαστρονομία, όπως την κουζίνα της ιρανικής παροικίας, στο εστιατόριο Μπριτάνια.
2 μ.μ. - 1 π.μ. Παζάρι και τέχνη
Η εμπειρία στο παζάρι Τσορ, τον δαίδαλο από δρομάκια στην καρδιά της πόλης, είναι μοναδική. Εκεί, θα βρείτε σπάνιες αντίκες και κάθε είδους μπιχλιμπίδια. Η αγορά τέχνης ακμάζει. Αυτό θα διαπιστώσετε, μετά τη βόλτα σας στη συνοικία Κάλα Γκόντα, με τις μυριάδες γκαλερί. Μόλις βραδιάσει, πηγαίνετε στην Κολάμπα για παραδοσιακό μουσουλμανικό κεμπάπ, ενώ από εκεί περάστε να δείτε από κοντά τη μοδάτη νεολαία, στο μπαράκι Μπλου Φρογκ.

Κυριακή
10 π.μ. Πραγματικότητα
Για να δείτε πώς ζει η πλειοψηφία των κατοίκων του Μουμπάι, κρατήστε θέση στο ειδικευμένο τουριστικό γραφείο «Ριάλιτι Τουρς», που θα οργανώσει επίσκεψη στην παραγκούπολη Νταραβί, τη μεγαλύτερη στην Ασία. Μέσα στην εξαθλίωση, θα δείτε βιοτεχνίες και επιχειρήσεις ανακύκλωσης, που αποδεικνύουν τη ζωντάνια και τον δυναμισμό των κατοίκων της πόλης.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
InterContinental Mumbai Marine Drive Hotel (135 Marine Drive, 91-22-6639-9999, www.mumbai.intercontinental.com)
Ferry Wharf Mazgaon Dock (Malet Bunder Road)
Bombay Electric (1 Reay Marg, Best Marg, 91-22-2287-6276, www.bombayelectric.in)
Britannia (11 Sprott Road, Ballard Estate, 91-22-2261-5264)
Blue Frog (D/2 Mathuradas Mills Compound, Lower Parel, 91-22-4033-2300, www.bluefrog.co.in)
Reality Tours and Travel (91-98-2082-2253, www.realitytoursandtravel.com)

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/6/2008)

Δυτική Κρήτη

H δυτική Kρήτη είναι αναμφίβολα από τις ωραιότερες περιοχές της Eλλάδας. Oι παλιές πόλεις των Xανίων και του Pεθύμνου με τα ενετικά τους λιμάνια και τις γραφικές γειτονιές, οι πολυσυζητημένες παραλίες Mονή Πρέβελη, Πλακιάς και Σούγια στο Λιβυκό πέλαγος, το Eλαφονήσι και τα Φαλάσαρνα στη δυτική ακτή, το φαράγγι της Σαμαριάς και η Mονή Aρκαδίου είναι κάποια από τα ορόσημα της περιοχής που κατέχουν τις πρώτες θέσεις στους τουριστικούς οδηγούς. Aυτά αποκλείεται να σας διαφύγουν. Όμως υπάρχουν ακόμα πολλά μέρη που ίσως να μην τα γνωρίζετε. Aν λοιπόν πρόκειται να κάνετε εδώ διακοπές, σημειώστε κάποιους προορισμούς, που τουλάχιστον εμένα μου άφησαν τις καλύτερες αναμνήσεις.

Aπο το Pεθυμνο
Στην κοιλάδα του Aμαρίου. Mε ορμητήριο το Pέθυμνο, ξεκινήστε για ένα road trip στην παραδοσιακή Kρήτη, μέσα σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο. Tο δαιδαλώδες οδικό δίκτυο θα σας φέρει σε δεκάδες χωριά, καταπράσινα φαράγγια, ενετικά ερείπια, ρεματιές και πλατάνια. Mια διαδρομή 80 περίπου χλμ. που περνάει ανάμεσα από τα βουνά Ψηλορείτης και Kέδρος. H διαδρομή: Pέθυμνο - Πρασές - Ποταμοί - Πατσός - Aπόστολοι - Σύβριτος - Mονή Aσωμάτων - Mοναστηράκι - Mέρωνας - Γερακάρι - Σπήλι - Pέθυμνο.
Στους αμμόλοφους του Λιβυκού. Θα κατρακυλήσετε από έναν αμμόλοφο 30 μ. και θα αντικρίσετε το Λιβυκό πέλαγος να απλώνεται μπροστά από μια παρθένα παραλία με τιρκουάζ νερά. Aίσθηση Aφρικής. Άγ. Παύλος, 58 περίπου χλμ. νότια του Pεθύμνου.
Παραλία Λίγκρες, μοναχική και παρθένα. Aπό τις πιο όμορφες παραλίες του Λιβυκού πελάγους. Λεπτό βότσαλο, κρυστάλλινα νερά, μια ταβέρνα, λίγα δωμάτια και φρέσκο ψάρι. Περίπου 52 χλμ. νότια του Pεθύμνου (7 χλμ. από τις Kεραμές).

Aπό τα Χανιά
Xαλέπα, Tαμπακαριά και «Θαλασσινό Αγέρι». Περπατήστε στη Xαλέπα, την πιο αριστοκρατική συνοικία των Xανίων με τα θαυμάσια νεοκλασικά της σπίτια. Mετά κατηφορίστε προς τη θάλασσα, στα Tαμπακαριά: η εικόνα των ερειπωμένων πέτρινων βυρσοδεψείων που βάφονται κόκκινα στο ηλιοβασίλεμα μοιάζει εξωπραγματική. Aπολαύστε την από το «Θαλασσινό Aγέρι» (28210 51136), μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες των Xανίων, ακριβώς μπροστά στο λιμανάκι. Στη νέα πόλη των Xανίων, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο.
Mονή της Aγίας Tριάδας και Mονή Γκουβερνέτου. Bαμμένη στις γήινες αποχρώσεις της ώχρας, στο φως του σούρουπου μοιάζει με ονειρικό σκηνικό που ξεπετάγεται από τους ελαιώνες και τα κυπαρίσσια: H μονή της Aγίας Tριάδας, που χρονολογείται από τον 17ου αι., αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ορθόδοξης μοναστηριακής αρχιτεκτονικής με έντονα στοιχεία βενετσιάνικης επιρροής. Kαι μόλις 4 χλμ. πιο πέρα, η μονή Γκουβερνέτου, εξίσου εντυπωσιακή, ατενίζει από ψηλά το Kρητικό πέλαγος. Στο Aκρωτήρι, 18 περίπου χλμ. ανατολικά των Xανίων.
“Don Rosario” – απόλυτο gourmet στη μέση του πουθενά. Σικελός chef σε ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια στην Eλλάδα. Πού; Στο μικρό, απόμερο χωριό Pαβδούχα. Θεσπέσιες μεσογειακές γεύσεις, εξαιρετικά ιταλικά κρασιά, το απόλυτο gourmet στη μέση του πουθενά. “Don Rosario Restaurant”, 32 χλμ. περίπου δυτικά των Xανίων, 28240 23781.
Tο μοναστήρι του Άγιου Iωάννη του Γκιώνα. Aπό τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του νομού, ένα off road «ησυχαστήριο» σε πανέμορφο, γαλήνιο τοπίο. Oι ντόπιοι το γνωρίζουν καλά, γιατί κάθε 29 Aυγούστου, στη γιορτή του Αγίου, γίνεται εδώ μεγάλο πανηγύρι. Aπό Xανιά 46 χλμ. μέσω Pοδωπού (τα 12 είναι χωματόδρομος).
Mια βόλτα στο φαράγγι του Θέρισου. Tο αξιοθέατο είναι η ίδια η διαδρομή. Για 6 χλμ. οδηγείς μέσα στο φαράγγι, δίπλα σε τρεχούμενα νερά, πλατάνια και πικροδάφνες, περνάς ανάμεσα από τους κατακόρυφους βράχους που υψώνονται στις δύο πλευρές του και καταλήγεις στο ιστορικό χωριό Θέρισο, με τις εξαιρετικές του ταβέρνες. Στο δρόμο προς Mουρνιές, 15 χλμ. νότια των Xανίων.
Aντικρίστε από ψηλά τον εξωτικό Mπάλο. Πρώτα 10 χλμ. ζόρικου χωματόδρομου και μετά άλλα 2 χλμ. πεζοπορίας, για να κατέβεις το βουνό και να αντικρίσεις από ψηλά ένα από τα πιο φωτογενή τοπία: την παραλία του Mπάλου, με τη λευκή άμμο να εισβάλλει ακανόνιστα στα τιρκουάζ του νερά, δημιουργώντας παράξενους σχηματισμούς που θυμίζουν κάτι μεταξύ κοραλλιογενούς ατόλης και λιμνοθάλασσας. Περίπου 65 χλμ. δυτικά των Xανίων.
Mηλιά, ένας καλά κρυμμένος παράδεισος. Φτάνουμε σε μια καταπράσινη κοιλάδα με ρυάκια, πλατάνια και καστανιές. O χωματόδρομος τελειώνει και ένα μονοπάτι 150 μ. οδηγεί στον αναπαλαιωμένο παραδοσιακό οικισμό που λειτουργεί ως αγροτουριστικός ξενώνας. Tο γαλήνιο αυτό καταφύγιο περιλαμβάνει 16 δωμάτια – σπίτια από πέτρα και ξύλο, φτιαγμένα στα ερείπια των παλιών αγροτικών κτισμάτων. Aπόλυτη ηρεμία, υπέροχη φύση, πεζοπορικά μονοπάτια. 4,5 χλμ. μετά το χωριό Bλάτος, στο δρόμο από Xανιά προς Eλαφονήσι, www.milia.gr, 694 5753743.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 26/6/2008)

Sydney

Aν έπρεπε να διαλέξω κάποια πόλη της γης για να ζήσω, αυτή θα ήταν σίγουρα το Sydney. Γιατί έχει ηλιοφάνεια 340 περίπου ημέρες το χρόνο. Γιατί ακόμα και ανάμεσα από τους ουρανοξύστες βλέπεις ουρανό. Για τη θάλασσα με τα φιόρδ που το αγκαλιάζουν. Για το λιμάνι με την εντυπωσιακή του γέφυρα. Για τα πάρκα του, αληθινές οάσεις. Για τους ανθρώπους που δεν προσποιούνται.
Για τα εξαιρετικά του εστιατόρια. Για τη θέα της καθηλωτικής Όπερας από το ferry boat. Για τους περιπάτους στις θαυμάσιες παραλίες, με τους σέρφερς ανεβασμένους στα κύματα του Eιρηνικού. Γιατί είναι μια πόλη ιδιαίτερα όμορφη, που αντισταθμίζει την έλλειψη της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς με μια διάχυτη αίσθηση ελευθερίας.
Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι η μητρόπολη αυτή του κόσμου δεν είναι η πρωτεύουσα της Aυστραλίας. Όχι γιατί έχει 4 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά γιατί είναι μια σύγχρονη, διεθνής, πολυπολιτισμική πόλη με στιλ και έντονα κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Tο Sydney δεν «τελειώνει» όταν έχεις εξαντλήσει όλα τα αξιοθέατα της πόλης. Θα θέλεις ξανά και ξανά να πας στο Darling Harbor να πιεις ακόμα έναν καφέ, να αγοράσεις ακόμα ένα CD με μουσική των Aborigines, που παίζουν στο δρόμο βαμμένοι με μοτίβα ψυχεδέλειας. Nα αιχμαλωτίσεις και άλλες εικόνες της Όπερας, όταν το εκτυφλωτικό λευκό της θα βάφεται από τα χρώματα της δύσης. Nα ξαναμπείς στο εναέριο τρένο που περνάει ανάμεσα στους ουρανοξύστες. Kαι το βράδυ να κατέβεις για μια τελευταία βόλτα στην Kings Cross.

Aξιοθέατα
Eυτυχώς τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι συγκεντρωμένα σε μια μικρή σχετικά έκταση και εύκολα μπορείς να περπατήσεις από το ένα στο άλλο.
Eπισκεφθείτε το Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης (Museum of Contemporary Art), στη δυτική αποβάθρα του λιμανιού. Aπό τις 18 Iουνίου μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, το MCA θα αποτελέσει τον κύριο εκθεσιακό χώρο της Biennale του Sydney, όπου θα παρουσιαστούν τα έργα 140 καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων Maurizio Cattelan, Aleksandr Rodchenko, Alexander Calder, Sharmila Samant κ.ά.
Συνεχίστε τη βόλτα σας δυτικά και θα βρεθείτε στην περιοχή The Rocks, το γραφικό, αναπαλαιωμένο ιστορικό κέντρο της πόλης. Eδώ ο καπετάνιος Arthur Phillip ανακήρυξε το 1788 τη δημιουργία του Sydney.
Aν κουραστήκατε, πάρτε το ferry boat και απολαύστε το Sydney από το κατάστρωμα. Aνακαλύψτε το λιμάνι με τα φιόρδ, τις γύρω παραλίες και τα νησάκια.
Eπισκεφθείτε την Όπερα, ένα από τα πιο διάσημα κτίρια στον κόσμο, που σχεδιάστηκε το 1950 από τον John Utzon. Κατάφερε τελικά να υλοποιηθεί το 1973 και παραμένει μέχρι σήμερα το έμβλημα όλης της Aυστραλίας.
Kοντά στην Όπερα βρίσκεται ο θαυμάσιος βοτανικός κήπος, Royal Botanic Gardens.
Περπατήστε κατά μήκος της Macquarie Street, όπου βρίσκεται το Aurora Place του διάσημου αρχιτέκτονα Renzo Piano και κάντε ένα διάλειμμα στο Hyde Park. Συνεχίστε τη βόλτα σας στην College Street, δείτε το St Mary’s Cathedral και επισκεφθείτε το Australian Museum, όπου μεταξύ άλλων θα απολαύσετε την τέχνη των Aborigenes, ιθαγενών της Aυστραλίας.
Σκαρφαλώστε στη γέφυρα πάνω από το λιμάνι και θα βρεθείτε σχεδόν μετέωροι 134 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού. H γέφυρα ενώνει το βόρειο και το νότιο Sydney, που χωρίζονται από ένα κανάλι. Eίναι η πιο δημοφιλής ατραξιόν της πόλης, μια τέλεια οργανωμένη επιχείρηση, με όλα τα μέτρα ασφαλείας. l Aν δεν δείτε τις παραλίες του Sydney, και ιδιαίτερα το Bondi, θα έχετε χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της Aυστραλίας. Tο Bondi, με τη χρυσή του άμμο και τους σέρφερς, είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες στον κόσμο. Aπό εδώ ένα παράκτιο μονοπάτι 3 περίπου χιλιομέτρων στην κορφή των βράχων, με πανοραμική θέα, οδηγεί στην παραλία Bronte. Mη χάσετε αυτή τη διαδρομή.
Aν έχετε χρόνο, πηγαίνετε σε μια ακόμα πασίγνωστη παραλία, το Manly, περίπου μισή ώρα με το ferry boat.
Eτοιμάζεστε να φύγετε από το Sydney χωρίς να έχετε πάει στα Blue Mountains; Από τα ωραιότερα τοπία της Aυστραλίας, το 2000 ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο Παγκόσμιας Kληρονομιάς. H πιο μαγευτική τοποθεσία είναι το Three Sisters, το οποίο περιλαμβάνεται σχεδόν σε όλα τα ημερήσια οργανωμένα tours.

INFO
Πού να μείνετε
Στην περιοχή The Rocks l Old Sydney Holiday Inn, www.sydneyhotels.holiday-inn.com l Observatory Hotel, www.observatory hotel.com.au l Harbour Rocks Hotel, www. harbourrocks.com.au
Στο Darling Harbour l Medina Grand, Harbourside, www.medinaapartments.com.au l Star City Hotel, www.starcity.com.au l Στο Kings Cross l Victoria Court Sydney, www.victoriacourt.com.au l Hotel 59 & Cafe, www.hotel59.com.au
Στο εμπορικό κέντρο l Blacket Hotel, www.the blacket.com l Westin Sydney, www.westin.com.au /sydney/index.html
Στο λιμάνι (Circular Quay) l Park Hyatt Sydney, www.sydney.park.hyatt.com l Four Seasons Hotel Sydney, www.fourseasons.com/sydney
Tα καλύτερα εστατόρια
Tο Sydney ανήκει στις πόλεις του πλανήτη με το καλύτερο φαγητό: κουζίνα fusion, θαυμάσιο sushi, ποικιλία θαλασσινών και όλες οι γεύσεις του κόσμου. Tιμής ένεκεν, παραθέτουμε τρία διάσημα εστιατόρια που συγκαταλέγονται στις στήλες των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο (η τιμή για πλήρες μενού με κρασί ξεπερνάει τα ­ 100 το άτομο). l Tetsuya’s (sushi/γιαπωνέζικο), 529 Kent St, 9267 2900 l Guillaume at Bennelong (γαλλικό) στην Όπερα, Bennelong Point, 9241 1999 l Rockpool, από τα καλύτερα του κόσμου, μην το χάσετε, 107 George St - The Rocks, 9252 1888, με τον ξακουστό σεφ Neil Perry
Πού να διασκεδάσετε
Για νυχτερινή ζωή πηγαίνετε στο Kings Cross και στην Oxford Street. Δεν θα χρειαστεί να ψάξετε καθόλου, όλα θα τα βρείτε μπροστά σας l Στην περιοχή The Rocks, την Kυριακή το απόγευμα, πολλές pub έχουν live jazz.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 26/6/2008)

Περιστρεφόμενοι ουρανοξύστες θα κατασκευαστούν σε Μόσχα και Ντουμπάι

Οι πρώτοι ουρανοξύστες στους οποίους κάθε όροφος περιστρέφεται ανεξάρτητα, για να προσφέρει θέα 360 μοιρών, θα ξεκινήσουν σύντομα να κατασκευάζονται στο Ντουμπάι και τη Μόσχα, ανακοίνωσε ο γνωστός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Φίσερ.

Τα φουτουριστικά κτίρια θα αλλάζουν σχήμα διαρκώς και «ποτέ δεν θα φαίνονται ίδια», δήλωσε ο Ιταλός αρχιτέκτονας, ο οποίος δεν έχει άλλο ουρανοξύστη στο ενεργητικό του. «Αποκαλώ αυτό το κτίριο 'μηχανή διαβίωσης'» είπε σε παρουσίαση στη Νέα Υόρκη.

Ένας «δυναμικός» πύργος 70 ορόφων έχει ήδη εγκριθεί στη Μόσχα, ενώ ένας δεύτερος, με 80 ορόφους και ύψος 420 μέτρα, αναμένεται να λάβει έγκριση στο Ντουμπάι.

Κάθε όροφος θα περιστρέφεται ανεξάρτητα με ταχύτητα που ρυθμίζεται από σύστημα φωνητικών εντολών, έτσι ώστε κάθε πλήρης περιστροφή να συμπληρώνεται κάθε μία έως τρεις ώρες.

Το κτίριο θα είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες και ανεμογεννήτριες τοποθετημένες οριζόντια μεταξύ των ορόφων. Η παραγόμενη ενέργεια εκτιμάται ότι θα είναι υπεραρκετή για τη λειτουργία του πύργου και το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα κτίρια θα διαθέτουν ακόμα πισίνες, κήπους, αλλά και ανελκυστήρες αυτοκινήτων, ώστε οι ένοικοι να παρκάρουν έξω από το σπίτι τους.

Το εγχείρημα είναι τολμηρό όχι μόνο όσον αφορά το σχεδιασμό αλλά και από κατασκευαστική άποψη, καθώς τα κτίρια θα αποτελούνται από επαναλαμβανόμενα δομικά στοιχεία που θα προκατασκευάζονται σε εργοστάσιο μακριά από τις οικοδομές.

Ο ουρανοξύστης του Ντουμπάι εκτιμάται ότι θα κοστίσει 700 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να εγκαινιαστεί το 2010, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη των έργων.

Η εταιρεία του Φίσερ Dynamic Architecture δέχεται ήδη κρατήσεις από υποψήφιους αγοραστές. Τα διαμερίσματα κοστίζουν από 3,7 έως 36 εκατομμύρια δολάρια.

(πηγή: www.in.gr, 25/6/2008)

Διαφάνεια στα αεροπορικά εισιτήρια

Τα αεροπορικά εισιτήρια στο εφεξής θα πρέπει να παρουσιάζονται με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, περιλαμβάνοντας στη τιμή όλα τα έξοδα που θα επιβαρύνουν τους επιβάτες, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο νέος κανονισμός στοχεύει να δώσει τέλος στην παραπληροφόρηση και στην παραπλανητική διαφήμιση και να διευκολύνει τη σύγκριση ανάμεσα στις τιμές.

Οι τιμές που διαφημίζονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν το σύνολο των φόρων, τις χρεώσεις του αεροδρομίου, τον επίναυλο καυσίμου ή ασφάλειας και όλα τα άλλα έξοδα που μπορεί να προσθέσει μία αεροπορική εταιρεία στη βασική τιμή του εισιτηρίου της.

Επίσης οι προαιρετικές χρεώσεις, όπως για τις αποσκευές ή για τις ακυρώσεις, θα πρέπει να ανακοινώνονται ευθύς εξαρχής με το αίτημα έκδοσης του εισιτηρίου.

Και οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να είναι αναγκασμένοι να σημειώνουν ένα τετραγωνάκι για να δηλώσουν πως δεν συμφωνούν με τους όρους.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν με την απόφασή τους την ανάγκη να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι όλες τις λεπτομέρειες που συνδέονται με τις χρεώσεις των εισιτηρίων, όπως τις επιπλέον χρεώσεις για την ασφάλεια, που προστίθενται από τα κράτη, τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες.

Το κείμενο, που εκσυγχρονίζει σε πολλά σημεία τον κανονισμό του 1992 για την πολιτική αεροπορία, προβλέπει επίσης την κατάργηση κάθε διακρίσεων στις χρεώσεις προς επιβάτες με μόνο κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους.

Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη επίσημη δημοσίευσή του (το αργότερο έως το 2010), ανάλογα με την ταχύτητα έγκρισής του από το καθένα ξεχωριστά από τα κράτη μέλη.

(πηγή: www.in.gr, 25/6/2008)

Αράλη: από λίμνη έγινε πια έρημος

Ο αέρας χτυπά με βία τέσσερα παλιά σοβιετικά πλοία, δεμένα στη λίμνη Αράλη, εκεί όπου κάποτε στο παρελθόν άκμαζε ένα ψαροχώρι γεμάτο ζωή. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και στο λιμάνι Αράλσκ δεν υπάρχει ούτε μία σταγόνα νερό για δείγμα. Αυτό είναι το μελαγχολικό αποτέλεσμα δεκαετιών σοβιετικών πειραματισμών με τη Φύση, πειραματισμών που μετέτρεψαν τη λίμνη Αράλη σε μία απόκοσμη έρημο καλυμμένη με αλάτι. Στο ένα σκαρί κάποιος νεαρός έχει γράψει τη λέξη Αποκάλυψη. Γύρω γύρω αγελάδες αναζητούν το ελάχιστο χορτάρι που φύεται στον πάλαι ποτέ πυθμένα, εκεί όπου παλιότερα τα πλοία ξεφόρτωναν εμπορεύματα και επιβάτες.

«Ολα αυτά που βλέπετε εδώ ήταν καλυμμένα από το νερό», εξηγεί ο Αμανζόλ Ζολμαγκανμπέτ, κάτοικος της περιοχής, που πλησιάζει πια τα εβδομήντα, δείχνοντας με το χέρι την έρημο που ζώνει το Αράλσκ. «Ολοι κλάψαμε όταν εξαφανίστηκε η θάλασσα. Και εγώ έκλαψα γιατί αυτός είναι ο τόπος που μεγάλωσα».

Πώς αποξηράθηκε

Η λίμνη Αράλη συρρικνώθηκε κατά 70% από το 1960 μέχρι σήμερα επειδή οι Σοβιετικοί διοχέτευσαν τα νερά από τους ποταμούς που κατέληγαν στη λίμνη σε διάφορες καλλιέργειες, προκαλώντας στις ντόπιες κοινωνίες ψαράδων δυστυχία και πείνα. Το επίπεδο των νερών έπεσε κατά 16 μέτρα, ενώ οι συχνές καταιγίδες μεταφέρουν αλάτι και σκόνη σε τεράστιες αποστάσεις ακόμα και μέχρι τα Ιμαλάια.

Τελικά, το 1990 η Αράλη κατακερματίστηκε σε δύο τμήματα, ένα μεγάλο νότιο τμήμα νερού που ανήκει στο Ουζμπεκιστάν και ένα μικρότερο βόρειο τμήμα που ανήκει στο Καζακστάν.

«Αρχικά αντιλήφθηκα ότι η λίμνη σιγά σιγά χανόταν από το 1967» θυμάται ο κύριος Αμανζόλ. «Ξαφνικά μία ημέρα το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό.

Τα παιδιά μας σήμερα δεν μπορούν να πιστέψουν ότι κάποτε τούτος ο τόπος βρισκόταν στις όχθες ενός τεράστιου όγκου νερού». Κι όμως, σήμερα μέσα από αυτή την απελπιστική οικολογική καταστροφή διαφαίνεται μία μικρή ελπίδα.

Επταετές πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα βοήθησε ώστε να ξαναγεμίσει το μικρότερο βόρειο τμήμα της λίμνης, αιχμαλωτίζοντας το νερό πίσω από ένα φράγμα και χαρίζοντας στους κατοίκους όχι μόνο αισιοδοξία αλλά και ένα καινούργιο στόχο στη ζωή τους.

Tα 13 χλμ. του φράγματος Κοκ Αράλ είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προγράμματος, με κόστος 86 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί φέτος. Καθώς οικοδομήθηκε το 2005, τα καταγάλανα νερά της λίμνης έφτασαν σε απόσταση 25 χλμ. από το λιμάνι Αράλσκ ενώ παλιότερα απήχαν 100 χλμ.

Επίσης η Παγκόσμια Τράπεζα θα παράσχει βοήθεια στην κυβέρνηση του Καζακστάν χρηματοδοτώντας ένα ακόμα πρόγραμμα, κόστους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα βελτιώσει την απόδοση του νερού και θα αποκαταστήσει την ακτογραμμή του Αράλσκ.

Ψάρια και πάλι

Στα τέλη του χρόνου θα αρχίσει η λειτουργία δύο εργοστασίων επεξεργασίας ιχθύων, ενώ σήμερα ο αλιευτικός στόλος που εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 1990 απασχολεί 600 ανθρώπους. Αν και εξακολουθούν οι «ψαριές» να είναι ελάχιστες συγκριτικά με την περίοδο της ΕΣΣΔ, 16 τύποι ψαριού, μεταξύ των οποίων και ορισμένα νέα είδη, καταλήγουν στα δίχτυα.

Η πλήρης αποκατάσταση της λίμνης Αράλης έχει μακρύ δρόμο. Ανάμεσα σε άλλα που θα πρέπει να γίνουν είναι να κλείσουν οι υφαντουργίες στο Ουζμπεκιστάν, που καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ύδατος, ώστε να επιτραπεί στον ποταμό Αμού Ντάργια να «επιστρέψει» τα νερά του στη λίμνη.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 25/6/2008)

36 ώρες στη Βιέννη

Ενα νέο είδος ενέργειας διαποτίζει σήμερα τους πανέμορφους δρόμους της Βιέννης και ο επισκέπτης νιώθει στον αέρα ότι η αυτοκρατορική πόλη «χαλαρώνει». Το αισθάνεσαι στην αναγέννηση της βιεννέζικης κουζίνας, στη νυχτερινή ζωή που προσφέρει πια τα πάντα, από το απλούστερο μέχρι το πιο πολυτελές και επιτηδευμένο, στα φεστιβάλ όπως το φεστιβάλ σύγχρονου χορού Impuls Tanz που μαγνητίζει την πόλη από τις 10 Ιουλίου ώς τις 10 Αυγούστου.

Παρασκευή
4.30 μ. μ. - μεσάνυχτα.
Περπατώντας στην πόλη
Αποφύγετε τους πολύβουους δρόμους, όπως η Κamtner Strasse, και χαθείτε στα σοκάκια της Πρώτης Περιφέρειας για να απολαύσετε τον ήλιο που δύοντας χρωματίζει υπέροχα τα κτίρια του 17ου και 18ου αιώνα. Περιπλανηθείτε γύρω από την Ισπανική Ιππική Σχολή, το ανάκτορο Hofburg. Οταν διψάσετε για απεριτίφ, το Meinl είναι αυτό που ζητάτε, το μπαρ κάτω από τον παράδεισο της γαστρονομίας, το Julius Μeinl am Graben. Κατά τα μεσάνυχτα κατηφορίστε στο Palmenhaus, το αυτοκρατορικό θερμοκήπιο.

Σαββατο
10 π. μ. - 3 μ. μ.
Η πόλη των Μουσείων
Ξυπνήστε νωρίς και πηγαίνετε στο Νaschmarkt για ολόφρεσκα είδη διατροφής. Στην υπαίθρια αγορά θα βρείτε ό, τι ποθεί η ψυχή σας. Κρύσταλλα Τσεχίας, αναμνηστικά από τον πόλεμο, παλιές κούκλες από πορσελάνη. Το 2001 οι πρώην αυτοκρατορικοί στάβλοι και η ιππική σχολή συνενώθηκαν δημιουργώντας την εκπληκτική Γειτονιά των Μουσείων. Κάνετε μία βόλτα στο Μουσείο Λεοπόλδου, στην Πινακοθήκη και στο Zoom Kinder Museum.
8 μ. μ. - 12.30 μ. μ.
Στον Δούναβη
Αν θέλετε να δειπνήσετε υπέροχα -αλλά ακριβά- επιλέξτε το Vestibul ή το Zum Roten Elefanten με τους απαστράπτοντες πολυελαίους. Δοκιμάστε σούπα με σπαράγγια, σαφράνι και μάραθο ή φιλέτο πέστροφας με σάλτσα μελιτζάνα - μέντα. Περιμένετε υπομονετικά να μπείτε στο Badeschiff Wien, ένα αγκυροβολημένο πλοίο στον Δούναβη που μετατράπηκε σε μοδάτο κλαμπ.

Κυριακή
10 π. μ έως 1 μ. μ.
Αλλον ένα καφέ παρακαλώ
Αμέσως στο Caf? Pruckel για εσπρέσο. Απαραίτητη, βέβαια, μία επίσκεψη στο Kunsthistorisches Museum όπου στεγάζεται μέρος της προσωπικής συλλογής των Αψβούργων.
7.30 μ. μ.
Μουσική για πολλούς
Είναι θρυλική η σχέση της Βιέννης με τη μουσική. Θα βρείτε αναμφίβολα τη συναυλία για το γούστο σας. Δοκιμάστε και κάποιους λιγότερο διάσημους χώρους όπως το Wiener Konzerthaus ή απλά καθίστε μέχρι τα ξημερώματα στη σκηνή τζαζ της Βιέννης, στο Porgy & Bess.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Zum Schwarzen Kameel (Bognergasse 7, 43-1-533-81-25, www.kameel.at)
Meinl (Am Graben 19, 43-1-532-33-34-6100; meinlamgraben.at)
Dark Star (Schulhof 8, 43-1-535-2100)
Cafe Drechsler (Linke Wienzeile 22 and Girardigasse 1, 43-1-581-20-44, www.cafedrechsler.at)
Wohnzeile 4 (Linke Wienzeile 4, 43-1-587-80-80, www.wohnzeile4.at)
Museum Moderner Kunst (www.mumok.at) Leopold Museum (www.leopoldmuseum.at)

(πηγή: www.kathimerini.gr, 21/6/2008)

Λέρος

Η Λέρος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων με έκταση 54 περίπου τετραγωνικών χλμ. και ακτογραμμή 71 χλμ. Το σχήμα της είναι πολυσχιδές, λόγω των βαθέων κόλπων και των μεγάλων φυσικών λιμανιών που διαθέτει.

Το νησί είναι βασικά πεδινό με χαμηλά «βουνά», όπου το υψηλότερο, ο Σκουμπάρδος, είναι μόνον 327 μέτρα. Ισως κι από εκεί κέρδισε την ονομασία της, από την αρχαία ελληνική λέξη λευρός που σημαίνει λείος, επίπεδος. Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από βλάστηση και αρκετά πεδινά μέρη έχουν «δασώσει» με πεύκο, ευκάλυπτο, βαλανιδιά και ελιές. Το νησί έχει πολύ καλό κλίμα, μαλακό και ήπιο. Λόγω αυτού του κλίματος –και σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά που είναι βραχώδη– ευνοείται η καλλιέργεια της ελιάς, των κηπευτικών, των δημητριακών, των εσπεριδοειδών και των αμπελιών, αλλά ακόμα και τροπικών φυτών.

Το Λακκί είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού και κατά πώς λένε τα τουριστικά φυλλάδια της Ελλάδας και όλης της Ανατολικής Μεσογείου! Εχει την όψη τεράστιας λίμνης, η οποία αφήνει ένα άνοιγμα μόλις 400 μέτρων στην πλευρά της θάλασσας. Αυτό το φυσικό χάρισμα ήταν και ο λόγος που ονομάστηκε Portο Lago από τους Ιταλούς και επελέγη ως ναύσταθμός τους. Εγώ κρατώ κάποια μικρή αμφιβολία γιατί νομίζω πως ο Μούδρος της Λήμνου είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Αν. Μεσογείου

Το Λακκί άλλαξε μορφή με την εγκατάσταση των Ιταλών, το 1923. Νέα, μεγάλα κτίρια, φαρδείς δρόμοι, λιμενικά έργα και δενδροφυτεύσεις έδωσαν ένα τελείως άλλο χρώμα και ύφος διαφορετικό από το υπόλοιπο νησί. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της πόλης θεωρείται από τα σπάνια δείγματα αυτού του είδους. Λέγεται Ιταλικός Ρασιοναλισμός με αδρές μεγάλες επιφάνειες και συνδυασμό απλών γεωμετρικών όγκων και λιτών γραμμών καμπύλων ή ευθειών, με μεγάλα παράθυρα χωρίς διακοσμητικά στοιχεία.

Πρωτεύουσα της Λέρου είναι η Αγία Μαρίνα, και αυτή φυσικό λιμάνι, στο μέσο των ανατολικών ακτών του νησιού, χτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δύο πλαγιές και ενωμένη πια σήμερα σήμερα με τον οικισμό του Πλατάνου, την παλιά αρχοντική συνοικία με αρκετά επιβλητικά νεοκλασικά.

Στα βόρεια της Λέρου βρίσκεται το Παρθένι και ο ευρύχωρος και ασφαλής κόλπος του με το νησί Αρχάγγελος στην είσοδό του, προσιτός μόνο γι’ αυτούς που ξέρουν τα περάσματα. Δυτικά είναι ο κόλπος της Γούρνας, αβαθής σε πολλά σημεία με βραχονησίδες και σκοπέλους. Στη μεγαλύτερη βραχονησίδα είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου, που συνδέεται με την απέναντι παραλία της Κόκκαλης μ’ ένα στενό πέρασμα.

Να επισκεφθείτε...

... το Μουσείο - Τούνελ στην περιοχή Μερικιά, με σημαντικά εκθέματα από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το τούνελ κατασκευάστηκε από τον Ιταλικό στρατό, χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητά του σε παγκόσμιο επίπεδο.

... το Παρθένι, το βορειότερο χωριό του νησιού. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (10ος αι. μ. Χ.), χτισμένη με αρχαία υλικά, πιθανόν από ερείπια του ναού της Παρθένου Αρτέμιδος. Πιο βόρεια βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Κιουράς, με αγιογραφίες ζωγραφισμένες από πολιτικούς κρατουμένους της περιόδου της δικτατορίας 1967 - 1974.

... το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Καβουράδαινας κοντά στον Ξηρόκαμπο. Είναι χτισμένο μέσα στα βράχια της ακτής, όπου κατά την παράδοση ένας ψαράς που έψαχνε για καβούρια βρήκε μέσα σε σχισμή την εικόνα της Παναγίας.

... τον Πύργο Μπελένη στα Αλιντα, ένα ωραιότατο αναπαλαιωμένο αρχοντικό που φιλοξενεί το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο.

... το παραθαλάσσιο Παντέλι, με τα γραφικά μικρά του σπίτια και τις παραθαλάσσιες ταβέρνες για ουζάκι ή φαγητό.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς. Ο πρώτος τρόπος είναι «ευρωβόρος» κι ο δεύτερος χρονοβόρος. Η επιλογή δική σας!

Πού θα φάτε: «Σώτος», στον Δρυμώνα, πάνω στην παραλία για φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια αλιευμένα «διά χειρός». «Νερόμυλος», στην άκρη της Αγίας Μαρίνας ένας μύλος μέσα στη θάλασσα με πολύ καλή κουζίνα σε ψάρι και ψαγμένα πιάτα, αλλά και πολύ καλή «ατμόσφαιρα». «Πέτρινο», στο Λακκί βρίσκεται αυτή η καλότατη ψησταριά με καλά κρέατα και κάποια μαγειρευτά.

Τι θα ψωνίσετε: Στη Λέρο θα βρείτε καλό κρασί (εξαίρετη Μανδηλαριά). Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα τα διάφορα παστά θαλασσινά του νησιού. Προμηθευτείτε επίσης πολύ καλή μυζήθρα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 21/6/2008)

Ελληνική τουριστική οικονομία

Σοβαρά προβλήματα για το μέλλον της ελληνικής τουριστικής οικονομίας εγείρει η ανάπτυξη νέων τουριστικών προορισμών σε Ευρώπη, Μεσόγειο και Ασία, τονίζει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Αυτά τα προβλήματα διογκώνονται από τη μονοσήμαντη στήριξη του ελληνικού τουριστικού τομέα (σε ποσοστό 91%) στη δυναμική της δυτικοευρωπαϊκής οικονομίας, την τουριστική ωρίμανση της Δυτικής Ευρώπης, τη μειωμένη εισοδηματική δυναμική και την πληθυσμιακή στασιμότητα των μέχρι τώρα κυριοτέρων τουριστικών προελεύσεων.

Το ΙΤΕΠ σημειώνει ότι «η τουριστική πολιτική δεν μπορεί πλέον να είναι ελλειμματική, όπως επί μακρόν χρόνο υπήρξε, ούτε να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Οι προτεραιότητες πρέπει να αναδιαταχθούν. Χωρίς να υποβαθμιστεί ο ρόλος των δυτικοευρωπαϊκών προελεύσεων, η δυναμική των οποίων δεν είναι πλέον ικανή να εξασφαλίσει μακροπροθέσμως ένα ικανοποιητικό ρυθμό τουριστικής ανάπτυξης, η τουριστική πολιτική οφείλει να αξιοποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την μακροπρόθεσμη δυναμική τόσο των νέων ευρωπαϊκών προελεύσεων, όσο και των υπερπόντιων».

»Μόνο πολιτική με τέτοιες προτεραιότητες είναι εφικτό να καταστήσει δυνατή τη συντήρηση της δυναμικής του τομέα σε μακρά περίοδο χρόνου. Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η αναζήτηση και ενεργοποίηση νέων ακόρεστων πηγών προελεύσεων με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και πληθυσμιακή βάση αρκετά μεγάλη, ώστε να εξουδετερώνει τις απώλειες από τη φθίνουσα δυναμική των παραδοσιακών προελεύσεων» υπογραμμίζει

Κατά την περίοδο 2000-2005, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των αφίξεων από τις δέκα κυριότερες προελεύσεις -οι εννέα εκ των οποίων είναι ευρωπαϊκές- ήταν μόλις 1,5%.

Μελέτη της τουριστικής ζήτησης με δυτικοευρωπαϊκή προέλευση δείχνει δραματική μείωση του δυναμισμού της (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), σύμφωνα με το ΙΤΕΠ. Η μείωση αυτή δεν φαίνεται ότι μπορεί να εξουδετερωθεί από αξιοποίηση των λοιπών δυτικοευρωπαϊκών προελεύσεων, με δεδομένο τον υψηλό βαθμό κορεσμού που τις χαρακτηρίζει και τους χαμηλούς βαθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το μερίδιο της Ανατολικής και ΝΑ Ασίας και των λοιπών υπερπόντιων χωρών θα ήταν εφικτό να αυξηθεί στον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας στο 15-20% αντί του σημερινού 9%, σε συνθήκες μέσου ρυθμού αύξησης 5% του συνόλου των αφίξεων μεσομακροπρόθεσμα, αλλά και με αντίστοιχη αύξηση των συναλλαγματικών εισροών.

Σε αντίστοιχη ανάλυση για τις χώρες της Δυτ.Ευρώπης προέκυψε ότι επίτευξη μέσου ρυθμού αύξησης των αφίξεων της τάξεως του 3%-3,5% βρίσκεται στο πεδίο του εφικτού. Ο ρυθμός αυτός αντιστοιχίζεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 1-1,5% την περίοδο 2000-2006.

Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, κατά το ΙΤΕΠ, διαπιστώνεται υψηλός βαθμός προτίμησης για την Ελλάδα, έναντι των λοιπών ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών, τουριστών με προέλευση τις χώρες του ανατολικού συνασπισμού.

Για την περίοδο 2003 - 2006 ο μέσος ρυθμός αύξησης αφίξεων από τις χώρες της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης στην Ελλάδα ήταν 10,1% έναντι αντίστοιχου ρυθμού 4% για το σύνολο των τουριστικών αφίξεων.

Για τις χώρες τις τέως Σοβιετικής Ένωσης συνάγεται ότι η μεσομακροπρόθεσμη δυναμική για το ευρωπαϊκό τουριστικό προϊόν είναι πολύ ισχυρότερη σε σύγκριση με εκείνη των χωρών της κεντρικής-ανατολικής Ευρώπης. Η ταχύτερη ανάπτυξη, οι κλιματολογικές συνθήκες αλλά και η χαμηλότερη βάση εκκίνησης συνηγορούν υπέρ μιας τόσο αισιόδοξης πρόβλεψης.

Κατά την περίοδο 2000-2006 οι αφίξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 17%.

Πρόβλεψη αφίξεων στην Ελλάδα από ευρωπαϊκές προελεύσεις 2005-2017:

Προελεύσεις 2005 2017 Ποσοστό αύξησης

1. Δυτική Ευρώπη 10.620 16.000 3,5%

2. Κεντρ. & Ανατ. Ευρώπη 1.360 3.200 7,5%

3. Χώρες τ. Σοβ. Ενώσεως 224 2.060 20%

Μερικό Σύνολο 12.204 21.260 4,8%

Υπερπόντιοι (μη ευρωπαϊκοί) 1.083 5.440 14,4%

Σύνολο 13.287 26.700 6%

(πηγή: www.in.gr, 20/6/2008)

Santiago De Cuba

Eικόνες του Τσε, ανδριάντες του Χοσέ Μαρτί και του Μασέο, αυτοκίνητα του ‘50, σε μια πανέμορφη, μαγική χώρα, όπου το αεράκι φέρνει μαζί του τραγούδια και γέλια, και όπου δεν νιώθεις μοναξιά ποτέ. 49 χρόνια μετά την επανάσταση, ξένοι και ντόπιοι χορεύουν, πίνουν και φλερτάρουν τη ζωή σε μπαρ, πλατείες και παραλίες.

Ίσως πρόκειται για άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, θα έλεγαν κάποιοι, ενώ άλλοι, ανάμεσά τους ο κλινήρης Fidel και ο πραγματιστής Raul Castro, διατυμπανίζουν ότι πρόκειται για την επιτυχία της επανάστασης. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, η Κούβα, 49 χρόνια μετά την επανάσταση που έφερε τους Barboudos (γεννειοφόρους) στην εξουσία, αποτελεί ένα μοναδικό υβρίδιο στη παγκόσμια σκηνή. Ο λαός της δημοσίως πανηγυρίζει, αλλά υπάρχουν κι αυτοί που αναζητούν την έξοδο από τη χώρα.

Οι Κουβανοί τα βγάζουν πέρα μετά δυσκολίας, αλλά δεν χάνουν το κέφι τους. Baseball, domino, ron, son, rumpa, πούρα, santeria, δίνουν το διαφορετικό χρώμα στην καθημερινότητα με την οποία μπορεί να έρθει σε επαφή ο επισκέπτης. Αν κάτι υπάρχει σε αφθονία στο νησί, αυτό στα σίγουρα είναι οι αστυνομικοί. Η συνεχής και πολυπληθής παρουσία τους σίγουρα παρέχει ασφάλεια στον ταξιδιώτη, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει ποιος έχει το πάνω χέρι και με ποιο τρόπο. Στο κυρίαρχο ερώτημα, όμως, ποιοι είναι τελικά οι περισσότερο ευτυχισμένοι, είναι αδύνατο να δώσω απάντηση χρησιμοποιώντας ως μοντέλο την Κούβα. Ο λόγος είναι ότι οι Κουβανοί από τη μία σου λένε πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητά τους με μισθό 12 ευρώ το μήνα και δελτίο τροφίμων που φθάνει για 10 αντί για 30 μέρες και από την άλλη χαμογελούν, είναι εγκάρδιοι, ευγενείς, μορφωμένοι και φλερτάρουν ασταμάτητα.

Μια επίσκεψη στην Κούβα μοιάζει με ένα ταξίδι στο χρόνο, καθώς θυμίζει παλαιότερες εποχές στον τόπο μας. Για την Κούβα δεν φτάνουν βιβλία ολόκληρα γεμάτα με εικόνες και εντυπώσεις από την καθημερινή ζωή των Κουβανών που είναι αφ' ενός διαφορετική, αφ' ετέρου γεμάτη χρώματα, χορό, χιούμορ, καταπίεση, στερήσεις και φλερτ. Η γνωριμία με την Κούβα καλό είναι να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της στην Αβάνα, να συνδυάζει ξεκούραση και κολύμπι στις ατέλειωτες, σχεδόν απάτητες, γεμάτες κοκοφοίνικες παραλίες με τιρκουάζ νερά και λευκή ψιλή άμμο, στο Καγιο Γκιγιέρμο (Πλάγια Πιλάρ), ή στο τουριστικό θέρετρο του Βαραδέρο και επισκέψεις-εκδρομές στο Σαντιάγο, Τρινιδάδ και Σιενφουέγος. Ένα ταξίδι τον Ιούλιο πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει το Σαντιάγο, τη μοναδική πόλη στην Κούβα που αποκαλείται «ηρωική», για να τιμηθεί η συμβολή των κατοίκων της στην επιτυχία της επανάστασης. Φθάνοντας Ιούλιο στην ηρωική πόλη, την πατρίδα της επανάστασης, της αφροκουβανικής κουλτούρας και του πλέον διάσημου καρναβαλιού στην περιοχή, διαπιστώνεις άμεσα τη σημασία όλων αυτών των βαρύγδουπων χαρακτηρισμών. Χτισμένη στον μόχθο ενός κόλπου που η βάση του βρίσκεται στις παρυφές της Σιέρα Μαέστρα, υπήρξε ιστορικά το καζάνι στο οποίο μαγειρεύτηκε το γνήσιο κουβανικό προϊόν.

Το Σαντιάγο είναι μια έγχρωμη πόλη, σε μια χώρα που το 70% του πληθυσμού της αποτελείται από έγχρωμους και όπου ομολογουμένως δεν υφίσταται κανενός είδους διάκριση λόγω χρώματος. Τα παραπάνω στοιχεία με τα οποία έρχεται κανείς αντιμέτωπος κυρίως στο Σαντιάγο είναι αναγκαία για να μπορεί να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβη στην Κούβα, τι συμβαίνει σήμερα, αλλά και τι θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Στη διάρκεια του Ιουλίου γιορτάζεται το φεστιβάλ της φωτιάς Festival del Fuego με τιμώμενη χώρα φέτος τη Δομικανική Δημοκρατία και προσκεκλημένους καλλιτέχνες από Τζαμάικα, Μεξικό, Βενεζουέλα. 3 με 9 Ιουλίου και 22 με 27 γίνεται το καρναβάλι. Είναι οι μέρες που η πόλη καταναλώνει περισσότερο ρούμι παρά νερό και επικρατεί εκτός από ζέστη (35 βαθμοί) και υγρασία (90%). Έτσι δημιουργείται μία ευδαιμονική και ενίοτε διονυσιακή ατμόσφαιρα.

Εκτός από τον Ιούλιο, στη διάρκεια όλου του χρόνου, το Σαντιάγο δεν σταματά να χορεύει στους ρυθμούς της conga. Τα λαϊκά πανηγύρια ή Fiestas Populares κάθε Σαββατοκύριακο αποτελούν τους πόλους έλξης για τους νεώτερους, ενώ οι παλαιότεροι προτιμούν τις κουνιστές τους πολυθρόνες, που αποτελούν το απαραίτητο αξεσουάρ και στο πλέον φτωχικό σπιτικό. Η ιστορία του Σαντιάγο ξεκινάει το 1514, όταν χτίστηκε από τον Diego Velasquez. Πρωτεύουσα μέχρι το 1559, βρίσκεται στους πρόποδες της Sierra Maestra, απ' όπου ο Φιντέλ εξαπέλυσε την επίθεσή του ενάντια στο καθεστώς του Μπατίστα.

Είναι η πιο χαρακτηριστική πόλη της Κούβας, με αναπτυγμένη κουλτούρα - άλλωστε αποτελεί το λίκνο της καλλιτεχνικής ζωής του νησιού. Διάσημη για το καρναβάλι της, αλλά και για τους μοναδικούς της μουσικούς που συναντάς σ' όλα τα μπαρ. Οι κάτοικοι της πόλης δεν ασχολούνται με τους τουρίστες, αλλά με τις όποιες δουλειές τους και ο τουρισμός δεν γνωρίζει δόξες. Ως αποτέλεσμα οι τιμές είναι χαμηλες και με λίγα χρήματα μπορείς να περάσεις εξαιρετικά, ειδικά τον Ιούλιο που όλοι γιορτάζουν.

Εκεί γνωρίζεις την αληθινή Κούβα, νησίδα στον ωκεανό της παγκοσμιοποίησης, χαρούμενη και λυπημένη, φτωχή μα αξιοπρεπής, αναχρονιστική και ουτοπική, ευγενής και γεμάτη ερωτισμό, μοναχικό υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης λευκών και εγχρώμων, νησί ελκυστικό και ερωτικό που φλερτάρει τη ζωή με πάθος.
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεθφείτε
2SEE

MUSEO DE AMBIENTE HISTORICO CASA VELAZQUEZ
Το 2ο παλαιότερο σπίτι στην αμερικανική ήπειρο.
Plaza Cespedes, Calle Félix Pena No. 612.

CASTILLO DE SAN PEDRO DE LAR ROCA (EL MORRO)
Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως υπόδειγμα αμυντικής οχύρωσης.
Carretera de El Morro km. 8.

CEMENTERIO DE SANTA IFIGENIA
Μαυσωλείο Χοσέ Μαρτί και σημαντικών Κουβανών (Compay Segundo, Cespedes).
Ave. Raúl Perozo, Agüero.

MUSEO DE CARNAVAL
Στολές, αφίσες και αφροκουβανικοί χοροί (4-5 μ.μ.)
Calle Heredia No. 303.

CUARTEL MONCADA
Από εδώ ξεκίνησε η σημερινή Κούβα.

CASA DEL CARIBE
Το κέντρο δραστηριοτήτων για το φεστιβάλ της φωτιάς 3-9 Ιουλίου.
Calle 13 No. 154 esq. a 8, Vista Alegre.
2BE

CARNAVAL 2008
21-27.6.08
Η διονυσιακή γιορτή των κάτοικων. Για πέντε μέρες, κόνγκα, παρελάσεις, ρούμι, μπίρα και γουρουνόπουλο. Η παρέλαση κάθε βράδυ στις 10 στη Λεωφόρο Τσαρκών, δίπλα στο ξενοδοχείο ΜΕΛΙΑ. • Μην παραλείψετε να αγοράσετε εισιτήρια για την εξέδρα. • Πάρτε μαζί σας ένα θερμός. Τα παγάκια θα σας φανούν χρήσιμα. • Πρώτα ρούμι και μετά μπίρα. Ποτέ το ανάποδο.

PATIO DE LOS DOS ABUELOS
Παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική.

PLAZA DE MARTE, CASA DE LAS TRADICIONES POPULARES
Son, trova tradicional, boleros, ποίηση, εκθέσεις.
La Casona, Tivolí.

CASA DE LA TROVA
Ό,τι καλύτερο υπάρχει στην Κούβα για μουσική απόγευμα-ξημερώματα.
Heredia 208.

CAYO GRANMA
Νησάκι με εξαιρετικό εστιατόριο. Μόνο για γεύμα.
2DO

• Κολυμπήστε με δελφίνια στο Delphinario Baconao. Αξέχαστη εμπειρία.

• 50 χλμ. από το Σαντιάγο με στάσεις για μπάνιο και επισκέψεις στα ακόλουθα:
α. Στο Museo del Transporte Terrestre
β. Στη Valle de la Prehistoria. Ενδιαφέροντα παλιά αυτοκίνητα και 160 προϊστορικά ζώα σε φυσικό μέγεθος από τσιμέντο και βαμμένα!
Carretera Baconao, Daiquirí.

• Επισκεφτείτε τον κήπο του Μανολίτο. Ή El Jardin de los Helechos. Ένας κήπος παράδεισος!
3km Carretera al CANEY.

• Πιείτε mojitos στη βεράντα του Casa Grande, Plaza Cespedes.

(πηγή: www.lifo.gr, 19/6/2008)

Λισαβόνα

Ράθυμη και avante garde, η Λισαβόνα είναι πολλά περισσότερα από την πόλη των επτά λόφων, του πόρτο και των fados.

Η γνωριμία με την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ξεκινά από το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, το Parque Eduardo VII. Είναι εύκολο να φτάσετε εκεί με το μετρό κατεβαίνοντας στη στάση Marques de Pombal (Rotunda). Μετά από μια βόλτα στο πάρκο, ακολουθείστε την Avenida da Liberdade νότια, με κατεύθυνση τον ποταμό Τάγο και απολαύστε τις εικόνες της πόλης. Μερικά τετράγωνα παρακάτω στρίψτε δεξιά στη Rua do Salitre, όπου και θα συναντήσετε τον Βοτανικό Κήπο. Επιστρέψτε στην Avenida de Liberdade και συνεχίστε τη βόλτα προς τον Τάγο για να συναντήσετε την πλατεία Praca dos Restauradores και τη γραφική γειτονιά γύρω από αυτήν που περιμένει να την ανακαλύψετε. Ο περίπατος συνεχίζεται ακολουθώντας εκ νέου την Avenida de Liberdade μέχρι να συναντήσετε την πλατεία Praca do Pedro γεμάτη με εμπορικά και καφέ και ανθοπώλες.

Από τη νότια πλευρά της ακολουθείστε τον μικρό ελικοειδή δρόμο προς την κορυφή του λόφου με το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ή Castelo de Sao Jorge (Βησιγότθοι, 5ο αιώνα μ.Χ.). Απολαύστε την εξαιρετική θέα και επισκεφθείτε τις εκθέσεις που φιλοξενεί σχετικά με την ιστορία της πόλης που λατρεύει το μπακαλιάρο, το πόρτο και τα fados. Γύρω από το δενδροφυτεμένο κάστρο βρίσκεται η παλιά πόλη, η γραφική Alfama, με τα καπηλειά της και τα απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια να αγναντεύουν τον Ατλαντικό. Eπιστρέψτε στην πλατεία Praco do Pedro και ακολουθείστε τη Rue da Prata για μερικά τετράγωνα μέχρι να συναντήσετε την πλατεία Praco do Comercio που η μια της πλευρά είναι πάνω στον Τάγο, ενώ δύο παράλληλοι λεωφόροι, η Rua da Prata και η Rua Aurea, την ενώνουν με την πλατεία Rossio στην καρδιά της κάτω πόλης, την Baixa με την αυστηρά τετραγωνισμένη ρυμοτομία. Από την πλατεία Praco do Comercio πάρτε το λεωφορείο 27 προς τα δυτικά στη Lapa και κατεβείτε στη Rua das Janelas Verdes, για να επισκεφθείτε το μουσείο MNAA ή Museo Nacional de Arte Antiga, που φιλοξενεί έργα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. Με το λεωφορείο 49 συνεχίστε δυτικά προς την Belem, περιοχή σημαντικών μνημείων και μουσείων.

Κατεβείτε στην πλατεία Praca Alfonso de Albuquerque για να επισκεφθείτε το Museo dos Coches. Λίγα τετράγωνα πιο κάτω και προς τα δυτικά θα συναντήσετε το γοτθικό μοναστήρι (Ιερωνυμιτών) του 16ου αιώνα Mosteiro de Jeronimos (αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO). Στο μοναστήρι βρίσκονται οι τάφοι δύο διάσημων Πορτογάλων, του εξερευνητη Βάσκο ντα Γκάμα και του ποιητή Λουίς ντε Καμόες, όπως επίσης το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ακολουθώντας τη Rua da Junqueira και εν συνεχεία τη λεωφόρο Avenida da India συναντάτε το Μνημείο των Ανακαλύψεων Padrao dos Desobrimentos, μια πλώρη τσιμεντένιας καραβέλλας με όλους τους διάσημους Πορτογάλους να κοιτούν προς τον Τάγο και τον Ατλαντικό. Απέναντι θα δείτε την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα Ponte 25 de Abril που συνδέει τη Λισαβόνα με την Almada που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Τάγου. Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1966 και συχνά συγκρίνεται με τη γέφυρα Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο, λόγω του ότι αφενός μοιάζουν, αφετέρου τις κατασκεύασε η ίδια εταιρεία σε σεισμογενείς περιοχές. Τη σημερινή της ονομασία πήρε το 1974, για να τιμηθεί η Επανάσταση των Γαρυφάλων, που απάλλαξε τους Πορτογάλους από τη μακρόχρονη δικτατορία του Σαλαζάρ.

Συνεχίζοντας την Avenida da India θα δείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και απέναντι, χτισμένο μέσα στο ποτάμι την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων, τον μοναχικό πύργο της Belem (1520). Σύμβολο κυριαρχίας, τελωνείο, φάρος αλλά και τόπος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, ανακηρύχθηκε το 1983 από την Unesco μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην περιοχή βρίσκεται και το Centro Coltural de Belem, που αποτελεί τον χώρο έκφρασης και συνάντησης των καλλιτεχνών της πρωτεύουσας. Από εκεί επιστρέψτε με λεωφορείο στην πλατεία Praco do Comercio και περπατήστε μέχρι την πλατεία Praco do Pedro. Πάρτε το μετρό μέχρι τη στάση Pequeno. Εκεί βρίσκεται το Campo Pequeno όπου κάθε Κυριακή (Απρίλιο-Οκτώβριο) και καμιά φορά και Πέμπτη μπορείτε να παρακολουθήσετε ταυρομαχία (δεν σκοτώνουν τον ταύρο στην αρένα). Με το μετρό συνεχίστε τη βόλτα γνωριμίας και στη στάση San Sebastiao κατεβείτε για να δείτε το περίφημο μουσείο Calouste Gulbenkian που μεταξύ πολλών άλλων διαθέτει πίνακες των Rubens και Rembrandt. Η γνωριμία με τη Λισαβόνα, που κατά το μύθο ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα, και είναι χτισμένη σε 7 λόφους (όπως Ρώμη, Κωνσταντινούπολη, Σέφιλντ, Σαν Φρανσίσκο, Γιαουντέ και Σιάτλ), μπορεί να συνεχισθεί ακούγοντας fados σε καπηλειά της Alfama, δοκιμάζοντας πιάτα θαλασσινών (οπωσδήποτε ένα από τα εκατοντάδες πιάτα bacalhau και πίνοντας μέχρι πρωίας dyo, vinho verde, porto ή madeira) στο Bario Alto ή στα μοδάτα μαγαζιά στους παλιούς ντόκους μέχρι το πρωί.
ADDRESS BOOK
Οι διευθύνσεις που πρέπει να επισκεφθείτε.
2EAT

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε:
• Açorda de Mariscos (σούπα θαλασινών)

• Caldeirada (κοκκινιστό κατσαρόλας με θαλασινά)
• Bachalau assado ή cozido (το εθνικό ψάρι, τηγανητό ή βραστό)
• Sardinhas assadas (σαρδέλες στη σχάρα)
• Leitao à bairra (γουρουνόπουλο ψητό)
• Porco con ameijoas a alentejana (γουρουνόπουλο με μύδια)
• Cataplana (σαν παέγια αλλά νοστιμότερη)
2BYE

LISBOA CARD
Για 24 ώρες, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και για είσοδο σε μουσεία 24, 48 ώρες, €25,50, 72 ώρες €31,00

FREEPORT OUTLET
Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με εξαιρετικές τιμές.
Av. Euro 2004 - Alcochete

FEIRA DE ARTESANATO E ANTIGUIDADES, VASCO DA GAMA
Ανοιχτή αγορά καθε 1η και 3η Κυριακή του μήνα στους κήπους Jardim Vasco da Gama.
Rua Vieira Portuense 7

MERCADO DA COLECÇÃO
MERCADO DA RIBEIRA
Κάθε Κυριακή, το δικό τους Μοναστηράκι, στον 21ο αιώνα.
Avenida 24 de Julho 5, Parque das Nações
2BE

PΑRQUE DE NACOES
Για το μεγαλύτερο ενυδρείο, το Oceanário, στην Ευρώπη, πανοραμική βόλτα με τελεφερίκ και γνωριμία με τη φουτουριστική της εκδοχή.

CASA LINHARES
Beco dos Armazéns do Linho, 2, Alfama

SENHOR VINHO
Τα καλύτερα για fados και αν ειστε τυχεροί μπορεί να ακούσετε τις θεϊκές φωνές της ANA MURA ή της MARIZA.
Rua do Meio à Lapa, 18, Lapa

LUX
Το club του ηθοποιού John Malkovich.
Avenida Infante Dom Henrique, Doca do Jardim do Tabaco, Alfama

BICA DO SAPATO
Δίπλα στο LUX. Επίσης του Malkovich, αν σας λέει κάτι, για πορτογαλική κουζίνα και shusi.

BOM JARDIM
Το φθηνότερο για πικάντικο κοτόπουλο, piri-piri.
Travessa de Santo Antão 77
2DO

• A BRASILEIRA με ντεκόρ art nouveau για bica (καφές με γάλα).
Rua Garret, 122, Chiado

• Βόλτα με το τράμ 28 από την πλατεία, Praça do Comércio,
και επίσκεψη στο Miradouro de Santa Luzia.

• Μια βραδιά στο Barrio Alto.

• Ημερήσια εκδρομή στη Sintra, 30 χλμ. από τη Λισαβόνα.

• Για βόλτες, στο Palácio Nacional da Pena, παραλίες και ηλιοβασίλεμα στο Cabo da Roca, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.
2SEE

• Ο Πειρασμός του Αγίου Αντωνίου του Ιερώνυμου Μπος. Museu Nacional de Arte Antiga, Rua das Janelas Verdes.

• Γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα (η μακρύτερη στην Ευρώπη).

• Μουσείο GULBENKIAN (Rubens, Rembrandt και η συλλογή του Aga Khan)
Av Berna, 45 .

(πηγή: www.lifo.gr, 19/6/2008)

Δυτική Αττική

Yπάρχουν ένα σωρό προορισμοί για όλες τις εποχές και απέχουν μόλις μερικά χιλιόμετρα από την Aθήνα. Φέτος, λοιπόν, το σκάμε από την Aθήνα στη δυτική Aττική.

Γιατί να πάμε τόσο κοντά; Γιατί δεν έχουμε αρκετό χρόνο και χρειαζόμαστε μια μονοήμερη απόδραση. H οποία θέλουμε να μυρίζει θάλασσα και καλοκαίρι. Eπειδή υπάρχουν φυσικές ομορφιές δίπλα μας που δεν τις προτιμάμε συχνά.

Γιατί δυτική Aττική; Tο 60% της περιοχής καλύπτεται από δάση και λιβάδια. Για τον Σαρωνικό και τον κόλπο των Aλκυονίδων με τις καθαρές ακτές τους για μπάνιο και ουζοκατάσταση. Για την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής που πάνε πίσω στις αρχές του ελληνικού πολιτισμού και για τα μοναστήρια και τα έθιμα. Για τις παραδοσιακές λιχουδιές. Πολλές δραστηριότητες, για όλες τις ορέξεις: δυναμικές εξορμήσεις, ορειβατικές περιπέτειες, ποδηλασία σε πευκοδάση ή μπάνιο, κάμπινγκ και άραγμα στην παραλία.

INFO
Ψάθα: Στους πρόποδες του βουνού Πατέρας, με μια πανέμορφη παραλία στον κόλπο που σχηματίζει ένα φυσικό λιμανάκι και φρέσκους ψαρομεζέδες.
Πάχη: Παραθαλάσσιος οικισμός. Mην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Aϊ-Γιώργη με τέλεια θέα στον Σαρωνικό.
Aλεποχώρι: Στην πλευρά του Kορινθιακού κόλπου, συνδυάζει πολύ πράσινο και πανέμορφες παραλίες. Aπέχει μόλις 60 χλμ. από την Aθήνα.
Kινέτα: Mια παραλία 6 χιλιομέτρων γεμάτη πεύκα για σκιά και κρυστάλλινα νερά για μπάνιο.
Λουτρόπυργος: Στην παλιά εθνική οδό Aθηνών -Kορίνθου, αμέσως μετά τα διόδια Eλευσίνας, με ήρεμη παραλία. Θυμίζει νησί.
Nέα Πέραμος: Bόλτα στη μαρίνα με τα σκάφη, καλή κουζίνα και προσεγμένα εστιατόρια - ταβέρνες. Ψάρι πάνω στη θάλασσα και ποτό σ’ ένα από τα γραφικά μπαράκια.
Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Δυτικής Aττικής: 210 5517.200, www.west-att.gr

Πού να μείνεις
Για οργανωμένο camping: Kινέττα Kόουστ (Aνάμεσα στην Kινέττα και τους Aγ. Θεοδώρους), 22960 62570 l Ποσειδών (Aλεποχώρι), 22690 51492
Ξενοδοχεία: l Hotel Egosthenion (15 χλμ. από Bίλια), Πόρτο Γερμένο, www.hotel-egosthenion.gr, 22630 41226 l Kinetta Beach, Kινέτα, www.kinettabeach.gr, 22960 65080 l Ξενοδοχείο Aκτή, Λουτρόπυργος, 22960 43630.

Πώς θα πας
KTEΛ N. ATTIKHΣ: Aφετηρία Θησείου (Άνωθεν Hλεκτρικού Σταθμού), 210 3464.731/ Σταθμός Bιλίων: 22630 22206

(πηγή: www.athensvoice.gr, 19/6/2008)

Oδοιπορικό στις παραλίες της Xαλκιδικής

Δαντελωτά ακρογιάλια, όπου άνετα μπορείτε να εξασκήσετε τη live your myth κλισέ EOTική ορολογία, σε συνδυασμό με πλάνα από την ταινία του Λικ Mπεσόν. Tα νερά της Xαλκιδικής θυμίζουν «Aπέραντο Γαλάζιο», ο βυθός έχει το χρώμα των γαλαζοπράσινων ματιών της Άντζελας Γκερέκου, η αμμουδιά παραπέμπει στο χαμένο παράδεισο, το ελληνικό φως πρωί πρωί σε προκαλεί να τσιτάρεις Eλύτη και να δικαιώσεις το ανέκδοτο «Σαν τη Xαλκιδική δεν έχει». O «Aρμενιστής», το Λιναράκι στη Συκιά, όλες οι παραλίες της Kαλλιθέας και ο «Mπούσουλας» στη Σάνη, φτιάχνουν το ιδανικό σκηνικό για κολύμπι, ριλάξ και διακοπές διαρκείας.
Oι κορυφογραμμές της Aθωνικής Πολιτείας, όπως τις κοιτάς από την παραλία της Συκιάς, η προσομοίωση της Kαλλιθέας με το Kάπρι, όπως ατενίζεις τον Tορωναίο Kόλπο πίνοντας παγωμένα αφεψήματα στο «Σπιτάκι», η θέα και το ηλιοβασίλεμα στη Φούρκα, όλα σε παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά, κι όλα όμως ταυτόχρονα είναι τόσο μοναδικά, τόσο βόρεια Eλλάδα.
Kι αν κατά βάθος το καλοκαίρι δεν έχει ανάγκη τίποτα περισσότερο από καθαρά σεντόνια, κρύο νερό και αντικουνουπικές σίτες, τότε, ναι, εδώ οι διακοπές και η ζωή θα μπορούσαν να μοιάζουν με βιντεοκλίπ του “Summertime and the living is easy”. Tσεκάραμε προσωπικά καταλύματα που εγγυώνται χαμηλή τιμή και υψηλή ποιότητα. Πρώτο πόδι, στην πολύβουη Kαλλιθέα, ο «Άμμων Zευς» (23740 22357). Δεύτερο πόδι, στο Kαλαμίτσι, η «Eρμιόνη» (23750 41157), και στο Πόρτο Kουφό το «Στούντιο Mελίτων». Tρίτο πόδι και Πυργαδίκια, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της κυρίας Σουλτάνας Aραβά (23750 93293), με την καλύτερη θέα προς την Aθωνική Πολιτεία. Kαι υπάρχει πάντα και για πάντα το μυθικό κάμπινγκ του «Aρμενιστή» (23750 91497). Mια οργανωμένη παραδείσια πολιτεία, ευλογημένη από τη συνύπαρξη πράσινου και μπλε. Ένα διαρκές Γούντστοκ δίπλα στο κύμα, με όλες τις φυλές του θέρους να συμβιώνουν αρμονικά. Aγόρια με τατουάζ και κορίτσια με ράστα εξτένσιονς στήνουν σκηνή δίπλα σε τροχόσπιτα και οικογένειες φανατικών του camp life. Διάσημο πλέον σε όλη την Eλλάδα, συνδυάζει διακοπές αλλά και πολιτισμό, εφόσον νύχτες με live ροκ, τζαζ και ρεμπέτικα είναι κάτι σύνηθες για τους διαβιούντες.
Kολυμπήστε ακόμα και γνωρίστε την Kαλογριά, την Eλιά και τις Σπαθιές, όπου, αν υπήρχε γαλαζόμετρο, θα χτυπούσε tilt. Ένα οδοιπορικό στη Xαλκιδική όμως θα ήταν ανολοκλήρωτο αν δεν γνωρίζατε και τα μικρά νησιά της. Nοικιάστε βάρκα από την Oυρανούπολη και πηγαίνετε στα Γαϊδουρονήσια, όπου το κάμπινγκ είναι free, ο βυθός γυάλινος και οι διακοπές ανέμελες. Aπέναντι ακριβώς βρίσκεται η Aμμουλιανή, ενώ όσοι φτάσετε στη Bουρβουρού περάστε και απέναντι στη Διάπορο.
Tέλος υπάρχει και το “Sani Resort” (23740 31231). Διάσημο κοσμοπολίτικο ησυχαστήριο με μαρίνα, το κλασικό πλέον πολιτιστικό φεστιβάλ “Jazz On The Hill” και “Sounds Of The World”, το εστιατόριο «Nτομάτα» του Kαραμολέγκου και βέβαια τη θεϊκή θάλασσα μπροστά στον Mπούσουλα. l

(πηγή: www.athensvoice.gr, 12/6/2008)

Μπανγκόκ

Ξεχάστε τη μουντρουχιά της Αθήνας. Στην Μπανγκόκ όλοι χαμογελούν. Στα μαγαζιά, στα tuk-tuk, στα πολυκαταστήματα, πορτιέρηδες, ταξιτζήδες, ακόμη κι οι αστυνομικοί, όλοι έχουν ένα χαμόγελο ευγένειας και κατανόησης. Ακόμα και ο οδηγός που του κλείνεις το δρόμο.

Η Πόλη των Αγγέλων, η αποκαλούμενη και «Βενετία της Ανατολής», διαθέτει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει ή να φανταστεί ένας επισκέπτης. Είναι μια παλιά πόλη (από το 1782) και ταυτόχρονα μια σύγχρονη, πολύβουη μεγαλούπολη με πληθυσμό πάνω από 8 εκατoμμύρια. Οι ρυθμοί στην Μπανγκόκ θυμίζουν Νέα Υόρκη. Εδώ θα βρείτε διάφορα πολυτελή ξενοδοχεία και υπερσύγχρονα καταστήματα ρούχων ή διασκέδασης που συνήθως αποτελούν παραρτήματα μιας από τις γνωστές διεθνώς αλυσίδες.

Βουδιστικοί ναοί κοντά σε μια «ζούγκλα» από ναούς του σεξ. Τα καλύτερα ξενοδοχεία στον κόσμο δίπλα σε τενεκεδόσπιτα. Τα πολυτελέστερα σπα και τα «σπα» του δρόμου. Πιρόγες ανεβοκατεβαίνουν το ποτάμι, tuk-tuk κινούνται σαν δαιμονισμένα στην πόλη και σε hyperways, ενώ skytrains σταματούν σε φουτουριστικά πολυκαταστήματα. Θυμίζει Metropolis του Lang, αλλά μόλις στρίψεις στη γωνία μπροστά σου ξεπροβάλλει ή «άλλη» πλευρά, γεμάτη από εκπλήξεις που συνωμοτούν σε μια μοναδική, μαζική επιδρομή των αισθήσεων. Οι πέντε αισθήσεις στην Krung Thep Maha Nakhon, όπως αποκαλείται στα Τάι η Μπανγκόκ, γνωρίζουν την αποθέωσή τους και ο πλέον απαιτητικός ταξιδιώτης θα ικανοποιήσει κάθε του επιθυμία με τόσο λίγα χρήματα όσο πουθενά αλλού στον κόσμο.

Για διασκέδαση υπάρχει ποικιλία, από παραδοσιακούς χορούς, μέχρι kick boxing και νυχτερινή αγορά στην Pratunam. Στα της νύχτας πρέπει φυσικά να δοθεί στο σεξ ο (μεγάλος) χώρος που του αναλογεί. Η Πόλη των Αγγέλων στο κομμάτι αυτό κατέχει τα σκήπτρα. Η πορνεία εδώ τυγχάνει της εκτίμησης που ετύγχανε στη δημοκρατία του Περικλέους. Ο αριθμός των «ναών» και των ιερειών του σεξ πρακτικά ξεπερνάει κατά πολύ τη φαντασία.

Νύχτα και ξύλο, πολύ ξύλο, στο οποίο, αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε μέρος, είναι μια ακόμη νυχτερινή ταϊλανδέζικη υπόθεση, καθώς το Muai Thai ή Thai kick boxing αποτελεί ακόμα μια ατραξιόν. Είναι ασύλληπτη η εμπειρία παρακολούθησης αγώνων στα -γεμάτα από Ταϊλανδούς που στοιχηματίζουν συνέχεια- στάδια Lumpini ή Ratchada Mnoen. Σε πολλά μπαρ θα συναντήσετε και πρόχειρα γήπεδα για Muai Thai. Διάφοροι, κυρίως Βρετανοί ή Αυστραλοί, τύφλα στο μεθύσι, δοκιμάζουν πόσο ξύλο αντέχουν. Έχει πλάκα τη νύχτα. Δεν προλαβαίνεις με τίποτα να κάνεις όλα όσα θα 'θελες.
ADDRESS BOOK
Διευθύνσεις που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε:
2EAT

Τα καλύτερα τοπικά πιάτα που θα 'πρεπε να δοκιμάσετε κατά τη γνώμη μου είναι τα παρακάτω:

TOM YUM GOONG Η καυτερή γαριδόσουπα

PAD THAI Ταϊλανδέζικα noodles

GAENG DAENG Ψιλοκομμένο κρέας με κόκκινο Curry

KAI MED MA MUANG Κοτόπουλο, μπαχαρικά, Cashew Nuts και μέλι

SOM TUM Spicy Green Papaya Salad

KHAO PAD Fried Rice

PAK BOONG Βραστό σπανάκι σκορδάτο

Η κουζίνα στην Μπανγκόκ (στο δρόμο, όπως και σε gourmet εστιατόρια), είναι γενικά εξαιρετική και υπάρχουν φαγητά από κάθε μέρος του πλανήτη:

THIP SAMAI
Για τοπική κουζίνα.
313 Thanon Mahachai, +662221680

LE SYS
Soi Lang Suan 3, +6626522401

RIVER BAR CAFE
Με εξαιρετική θέα.
405/1 Soi Chao Phraya Siam, Thanon Ratchavithi

MAHA NAGA
2 Sukhumvit Soi 29, +6626623060

EAT ME!
Γκαλερί, διεθνής κουζίνα και club.
2/F, 1/6 Piphat Soi 2, Thanon Convent, +6622380931

BISCOTTI
Αν θέλετε μακαρόνια, πίτσα ή ψάρι.
253 Rajadamri, Four Seasons Hotel, +6622516127

THANON SARASIN & THANON KAMPHAENGPHET
Για ψαρικά ή θαλασσινά Thai style.
Chatuchak market
2BE

ICQ
Το κορυφαίο club.
Thanon Kamphaengphet, +6622724775

SIAM NIRAMIT
Ταϊλανδέζικη κουζίνα σε all you can eat buffet & εντυπωσιακό show. Tiamruammit Road, Thailand Cultural Centre

PAK KHLONG TALAD
Η αγορά λουλουδιών της πόλης.

BED
Supperclub
Sukumvit Soi 11 +6626513537

Q-BAR
Sukumvhit Soi 11

BROWN SUGAR
Για Jazz.
231/20 Thanon Sarasin, +66225018256

SAXOPHONE
Για blues.
3/8 Thanon Phayathai, Victory Monument, +6622465472

CALYPSO
Με Katoey, δηλαδή ladyboy cabare.
Asia Hotel, Thanon Phyathai, +66221689378

FREEMAN DANCE ARENA
60/18-21 Thanon Silom, +6626308033

BABYLON
34 Soi Nanta, Sathorn Soi 1, +6626797984/5
2BUY

CENTRAL WORLD
BTS Chidlom (περισσότερα από 500 καταστήματα σε 840.000 τετραγωνικά μέτρα). Το Zen (50.000 τετραγωνικά μέτρα) και το ιαπωνικό Isetan είναι τα κυρίαρχα πολυκαταστήματα.

SIAM PARAGON
BTS Siam. Όλα τα είδη πολυτελείας, από μια κίτρινη Ferrari μέχρι παπούτσια Jimmy Choo.

MBK (Mah Boon Krong)
Phayathai Road, Pathumwan BTS National Stadium (2.000 καταστήματα για όλα τα γούστα).

PANTIP PLAZZA
Petchaburi Road, για ηλεκτρονικά, σε πολύ καλές τιμές.

EMPORIUM
Για fashionistas, 622 Sukhumvit Soi 24, BTS Phrom Phong.

CHATUCHAK WEEKEND MARKET
(τμήματα 2-8) Thanon Phahon Yothin, River City, για αντίκες, Thanon Yotha.

ORIENTAL PLACE
Για αντικείμενα τέχνης, Charoen Krung Soi 38.

GEM SUPERSTORE
Για πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, Thanon Silom 314/314-1-3.

JIM THOMPSON
Για μεταξωτά, 9 Thanon Surawong.
2DO

• Βόλτες με πλωτό ταξί στον ποταμό Chao Phraya (αποτελεί τον κορμό ενός δαιδαλώδους συστήματος καναλιών), επισκέψεις νωρίς το πρωί στην περίφημη πλωτή αγορά Wat Sai και περιήγηση στους πιο γνωστούς από τους 400 ναούς ή τα βουδιστικά μοναστήρια της περιοχής: Wat Phra Kaew, Wat Pho, Wat Arun και Wat Traimit με τον ολόχρυσο Βούδα που έχει ύψος 3 μέτρα και βάρος 5,5 τόνους.

• Παραδοσιακό ταϊλανδέζικο μασάζ ή nuad phan bo-ran (εναλλακτική ολιστική θεραπεία ηλικίας 2.500 ετών - πρωτοεφαρμόστηκε από τον φίλο και γιατρό του Βούδα).

• Εκδρομή στο νησάκι Koh Kret (οι Μον είναι μια εθνική μειονότητα που ζει εκεί από το 1722 και ήταν η κυρίαρχη φυλή στην περιοχή, από τον 6ο έως τον 10ο αιώνα).

(πηγή: www.lifo.gr, 12/6/2008)

36 Ωρες στην Πόλη του Μεξικού

Η Πόλη του Μεξικού μοιάζει να πετυχαίνει ό,τι προσπαθεί τα τελευταία χρόνια. Οι ανεξάρτητοι κινηματογραφιστές της πόλης έχουν αναδειχθεί στο εξωτερικό, με τη «Βαβέλ» του Αλεχάντρο Ιναρίτου να κερδίζει Χρυσή Σφαίρα και επτά υποψηφιότητες για Οσκαρ το 2007 και το «Λαβύρινθο του Πάνα» του Γκουγιέρμο ντελ Τόρο να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία τη χρονιά εκείνη στις κινηματογραφικές αίθουσες του κόσμου. Την ίδια ώρα, διευθυντές μουσείων από όλο τον κόσμο σπεύδουν στη μεξικανική μεγαλούπολη για να εξασφαλίσουν σπάνια έργα τέχνης της σύγχρονης γενιάς καλλιτεχνών της χώρας.

Παρασκευη
3 μ.μ. Για νάκο...
Στην καθομιλούμενη γλώσσα των Μεξικανών, «νάκο» σημαίνει κακόγουστο ή πορνογραφικό. Σήμερα, όμως, νάκο μπορεί να σημαίνει κάτι που είναι της μόδας, όπως οι αλυσίδες που φορούν οι μουσικοί χιπ χοπ. Θα βρείτε ό,τι πιο «νάκο» υπάρχει στο κατάστημα Νάκο Μισελάνα, που πουλάει δημοφιλή μπλουζάκια με τα συνθήματα της ημέρας, που θα σας κάνουν να περνάτε απαρατήρητοι στους πολύβουους δρόμους.
4 μ.μ. Διαγωνισμός τάκος
Μην προσπαθήσετε να συνειδητοποιήσετε την έκταση και τον πληθυσμό της Πόλης του Μεξικού. Προτιμήστε τις μικρές απολαύσεις, όπως τους πλανόδιους πωλητές τάκος. Οι τρεις καλύτεροι: Ελ Τιζοντσίτο, Ελ Καλίφα και Ελ Φαρολίτο, βρίσκονται σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλο, στη μοδάτη και συμπαθητική συνοικία της Κοντέζα. Παραγγείλετε μια δροσερή άγουα χορτσάτα (ποτό ρυζιού με άρωμα κανέλας) και το δημοφιλές τάκο αλ παστόρ (με γέμιση ψιλοκομμένο χοιρινό) σε κάθε ένα από τα μικρά εστιατόρια και αποφασίστε μόνοι ποιος είναι ο καλύτερος.
8.30 μ.μ. Aνδρες με μάσκες
Ορμήστε στην εκπληκτική σύγχυση της «λούτσα λίμπρε» (ελεύθερη πάλη). Φαντασθείτε μια αζτέκικη εκδοχή του αμερικανικού κατς και θα καταλάβετε τι είναι αυτό το πολυαγαπημένο σπορ. Θα διασκεδάσετε προσπαθώντας να καταλάβετε τους κανόνες, μέσα στις ιαχές του κοινού και την εκκωφαντική μεξικάνικη ροκ μουσική.
10 μ.μ. Τρελή γαστρονομία
Δεν θα βρείτε τίποτε πιο παλαβό και διασκεδαστικό από το Λα Μπιπολάρ, μια ζωντανή «καντίνα» (εστιατόριο) ιδιοκτησίας του ηθοποιού Ντιέγκο Λούνα. Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με πλαστικά καφάσια και τα τραπέζια φτιαγμένα από πάγκους κρεοπωλείων. Τα μπλουζάκια «νάκο» που αγοράσατε νωρίτερα θα σας κάνουν να περάσετε απαρατήρητοι. Στον κατάλογο, θα βρείτε νόστιμα κλασικά μεξικάνικα εδέσματα, με σύγχρονη άποψη.
Μεσάνυχτα. Κοκτέιλ και κιτς
Για να περάσετε καλά, σε απολαυστικά κακόγουστο σκηνικό, πηγαίνετε στο Μαλβέρντε, που πήρε το όνομά του από τον Χεσούς Μαλβέρντε, το θρυλικό Ρομπέν των Δασών του Μεξικού. Διακοσμημένο με πολύχρωμο κολάζ από μάσκες παλαιστών του κατς και αφίσες της Παρθένου της Γουαδελούπης, το μικρό κλαμπ προσελκύει χαρούμενο πλήθος, που λικνίζεται στους ήχους της σάλσα, της μεξικάνικης ποπ και της μούζικα νορτένια (της μουσικής του Βορρά).

Σαββατο
Μεσημέρι. Ταξίδι στον χρόνο
Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το περίφημο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας. Μην παραλείψετε, όμως, να περπατήσετε και στην κεντρική πλατεία Ζόκαλο, που είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατείες στον κόσμο και πραγματική «χρονο-κάψουλα» στη μεξικανική ιστορία. Το φθινόπωρο του 2006, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στο βόρειο άκρο της μνημειώδους πλατείας γιγάντιο μονόλιθο, με απεικόνιση της θεότητας Τλαλόκ των Αζτέκων, προστάτη της βροχής. Για να δείτε από κοντά τα ευρήματα του Ζόκαλο, πηγαίνετε στα ερείπια του Τέμπλο Μαγιόρ, του σημαντικότερο ναού της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, της Τενοχιτλάν, που σήμερα έχει γίνει μουσείο. Ολοκληρώστε τη βόλτα στο προεδρικό μέγαρο για να δείτε τις τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα.
1.30 μ.μ. Σκελετοί που χορεύουν
Η φθινοπωρινή γιορτή της Ημέρας των Νεκρών, που γιορτάζεται τον Νοέμβριο, ζωντανεύει στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.
3 μ.μ. Μεξικάνικο σάντουιτς
Οι τόρτας είναι τα σάντουιτς των Μεξικάνων. Το καλύτερο κατάστημα γι' αυτά είναι το Λα Τεξκοκάνα, δίπλα στο μουσείο. Δοκιμάστε το δημοφιλές σάντουιτς με μπακαλιάρο ή ψητό χοιρινό, σερβιρισμένο με φρέσκο αβοκάντο ή τσίλι.
4 μ.μ. Ψώνια χειροτεχνίας
Το κατάστημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης είναι ακριβό. Για τον λόγο αυτό, προχωρήστε μερικά τετράγωνα πιο κάτω, μέχρι το Τσέντρο Αρτιζανάλ λα Σιουνταντέλα. Στον υπαίθριο αυτό χώρο, θα βρείτε πάνω από 300 λαϊκούς καλλιτέχνες που πουλούν κάθε τι χειροποίητο που μπορείτε να φαντασθείτε.
9.30 μ.μ. Φιέστα στην Κοντέζα
Με το δημοφιλές ρουφ-μπαρ του, τη μοδάτη ντίσκο και την κινηματογραφική αίθουσα στο υπόγειο, το ξενοδοχείο Κοντέζα είναι διάσημο για τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και για τα περιποιημένα δωμάτιά του. Το μόνιμα γεμάτο εστιατόριο, στην κατάλευκη εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου, είναι ιδανικό σημείο παρατήρησης της «χρυσής νεολαίας» της μεξικανικής μεγαλούπολης.

Κυριακή
10 π.μ. Προ-κολομβιανή γυμναστική
Ουδείς γνωρίζει γιατί ακριβώς έπεσε η πρωτεύουσα των Αζτέκων, Τενοχιτλάν. Μεταξύ 150 μ.Χ. και 450 μ.Χ., η πόλη υπήρξε επίκεντρο του ισχυρού πολιτισμού των Αζτέκων, που κυριάρχησε στην Κεντρική Αμερική. Ανεβείτε λοιπόν στην πανύψηλη Πυραμίδα του Ηλιου, μία ώρα με το αυτοκίνητο έξω από την πρωτεύουσα, για να απολαύσετε τη θέα, που προκαλεί ζάλη.
Μεσημέρι. Δροσιά της τεκίλα
Ανταμείψτε τους εαυτούς σας για τη σκληρή ανάβαση στην πυραμίδα με ένα σφηνάκι τεκίλα στο Τετσινάνκο, πίσω από την Πυραμίδα της Σελήνης. Το άνετο εστιατόριο διαθέτει και εξαίρετο γεύμα.
2 μ.μ. Ιδρώστε!
Συνεχίστε την εξερεύνηση του προ-ισπανικού Μεξικού στη σύγχρονη σπα του ξενοδοχείου W. Στο κέντρο της σπα θα δείτε -και θα χρησιμοποιήσετε- την παραδοσιακή σάουνα των Αζτέκων, την Τεμαζκάλ, που διαθέτει ακόμη και τις προβλεπόμενες ψαλμωδίες του σαμάνου των Αζτέκων.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε
NaCo Miscelanea (126-B Yautepec, Condesa; 52-55-5286-1343)
El Tizoncito (362 Campeche, 52-55-5286-5374),
El Califa (22 Altata, 55-52-5271-6285)
El Farolito (19 Altata, 52-55-5273-7297)
Arena Mexico (189 Calle Dr. Lavista, Col. Doctores; 52-55-5588-0385)
La Bipolar (155 Malitzin, Coyoacan; 52-55-5484-8230)
Malverde (Amsterdam at Teotihuacn, Condesa; 52-5584-0486)
National Museum of Anthropology (www.mna.inah.gob.mx)
Museo de Arte Popular (11 Revillagigedo, Centro Historico; 52-55-5510-2201; www.map.org.mx)
La Texcocana (87 Avenida Independencia; 52-55-5521-7871)
Centro Artesanal la Ciudadela (Balderas y Plaza de la Ciudadela, 1 and 5; www.laciudadela.com.mx)
W Hotel spa (252 Campos Eliseos, Polanco; 52-55-9-138-1800; www.whotels.com/mexicocity)