Ίχνη του Ροβινσώνα Κρούσου βρέθηκαν σε ερημονήσι του Ειρηνικού

Ίχνη που τοποθετούν τον Σκωτσέζο ναυτικό Αλεξάντερ Σέλκιρκ, τον πραγματικό «Ροβινσώνα Κρούσου», σε ένα ερημονήσι του Ειρηνικού Ωκεανού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Το 1704 ο Σέλκιρκ εγκατέλειψε με τη θέλησή του το πλοίο του, μετά από διαμάχη με τον πλοίαρχό του, και αποβιβάστηκε σε ένα μικρό τροπικό νησάκι του Ειρηνικού Ωκεανού, το Αγκουας Μπουένας, όπου και παρέμεινε μόνος του για πέντε περίπου χρόνια, πριν ένα άλλο βρετανικό πλοίο τον πάρει μαζί του πίσω στην πατρίδα του.

Τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό Post-Medieval Archaeology, οι αρχαιολόγοι βρήκαν στο νησί -που πλέον έχει μετονομαστεί σε Νήσο Ροβινσώνα Κρούσου και ανήκει στη Χιλή- τα απομεινάρια της διαμονής ενός Ευρωπαίου, που είναι ο Σέλκιρκ, όπως πιστεύουν, καθώς περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όργανα ναυσιπλοΐας.

Ο Σέλκιρκ αποτέλεσε το πρότυπο για το διάσημο μυθιστόρημα Ροβινσώνας Κρούσος του Ντάνιελ Νταφόε, όπου ο πρωταγωνιστής αποδεικνύεται άκρως επινοητικός προκειμένου να επιβιώσει, συνεχώς ελπίζοντας για τη σωτηρία του και την ίδια στιγμή φοβούμενος τη θέα ενός καταρτιού στον ορίζοντα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι ο Σέλκιρκ είχε κατασκευάσει δύο καταφύγια κοντά σε ένα ρυάκι με φρέσκο νερό και ένα παρατηρητήριο πάνω από το λιμάνι για να παρακολουθεί αν έρχονταν φιλικά ή εχθρικά πλοία.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο μετά τη σωτηρία του το 1709, κυνηγούσε κατσίκες με ένα όπλο που είχε κρατήσει από το πλοίο του και χρησιμοποιούσε το δέρμα τους για ρούχα και το κρέας τους για φαγητό. Διάβαζε τη Βίβλο, έψελνε και είχε δηλώσει στους σωτήρες του πως είχε ευχαριστηθεί την ερημική περιπέτειά του περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο της ζωής του.

Μετά την αρχαιολογική ανακάλυψη, το νησί δεν αποκλείεται να προσελκύσει πολλούς τουρίστες, που θα θέλουν να εμπνευστούν από την εμπειρία του Σκωτσέζου ναυτικού.

Το βιβλίο του Νταφόε εκδόθηκε το 1719 και είναι αβέβαιο αν ο συγγραφέας συναντήθηκε ποτέ με τον Σέλκιρκ ή αν απλώς ανέπλασε σε μυθιστόρημα τη γοητευτική ιστορία που άκουσε από τρίτους.

(πηγή: www.in.gr, 31/10/2008)

«Στον αέρα» και πάλι οι συνομιλίες για την Alitalia

Αποχώρησαν οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την Alitalia όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες που είχαν με τα συνδικάτα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία πώλησης της αεροπορικής εταιρείας.

Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη για το ναυάγιο των συνομιλιών.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές της CAI εγκατέλειψαν τις συνομιλίες όταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν το όρους τους συμβολαίου που προτείνουν οι υποψήφιοι αγοραστές. Μάλιστα, εκπρόσωποι των συνδικάτων μιλούν για «ανεξήγητη» συμπεριφορά εκ μέρους τhς CAI.

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι της CAI δηλώνουν «πολύ ανήσυχοι για την κατάσταση από την κατάρρευση των συνομιλιών».

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο 1η Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να παρουσιάσουν οι επενδυτές την πρότασή τους για την αγορά της εταιρείας.

(πηγή: www.in.gr, 31/10/2008)

Φιγάλεια - Νέδα: Θηλυκός πειρασμός

Η Φιγάλεια με τον καταπληκτικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και η Νέδα, το πανέμορφο ποτάμι με τα ενδιαφέροντα γεωλογικά φαινόμενα, θα σας προσφέρουν μια εκδρομή μάθησης και περιπέτειας. Προτού εξορμήσετε σταθείτε λιγάκι στην Κυπαρισσία. Περπατήστε στην παλιά πόλη, με το βυζαντινό κάστρο να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου που περιστοιχίζεται από πανύψηλα κυπαρίσσια.

Η Φιγάλεια
Υπήρξε με το όνομα αυτό από την αρχαιότητα. Φτάνοντας θα δείτε μερικά τούρκικα σπίτια και δύο τζαμιά. Στις αρχαίες Βάσσες, κοντά στην Ανδρίτσαινα, σε υψόμετρο 1.130 μ. και μέσα σε άγριο τοπίο προβάλλει ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα. Κατασκευάστηκε από το γνωστό μας Ικτίνο και διακρίνεται για τη μοναδική αρμονία του με την τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος, ίσως επειδή για την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά ντόπια υλικά. Ο ναός είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένος και θεωρείται μοναδικό μνημείο παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Περνώντας από την καταπράσινη Ανδρίτσαινα σταθείτε να ξαποστάσετε στην κεντρική πλατεία που τη σκεπάζει ένας τεράστιος πλάτανος και περπατήστε στα δρομάκια της.

Διασχίζοντας τη Νέδα
Από τη Φιγάλεια ξεκινά το μονοπάτι για το πέρασμα της Νέδας, μια καταπληκτική διαδρομή στην κοίτη του ποταμού που περνά από σήραγγες, πηγές και καταρράκτες. Το Στόμιο είναι μια μεγάλη σήραγγα, μήκους 100 μ., που έχει τη μορφή σπηλιάς, με δύο μάλιστα επίπεδα. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα και πουλιά. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια πρωτόγνωρη περιπατητική εμπειρία. Πριν την είσοδο του Στομίου και σε απόσταση 150 μ. από την κοίτη της Νέδας, ένα καταπληκτικό θέαμα θα σας κόψει την ανάσα. Οι καταρράκτες της Φιγάλειας με τα ορμητικά νερά τους να ξεπροβάλλουν μέσα από ένα άγριο φαράγγι και να διασχίζουν δύο τεράστιους μυτερούς βράχους. Είναι κάτι το συγκλονιστικό! Από κει θα προχωρήσετε και θα συνεχίσετε την πεζοπορία, η οποία σας πληροφορούμε ότι είναι σχετικά επικίνδυνη λόγω της ολισθηρότητας της όχθης. Σε κάποια σημεία μάλιστα ίσως χρειαστεί να κολυμπήσετε σε μερικές από τις λίμνες που σχηματίζει το ποτάμι και επειδή ο καιρός δεν είναι και ιδανικός για? ψυχρολουσίες, είναι καλύτερα να προτιμήσετε να παρακάμψετε αυτά τα σημεία σκαρφαλώνοντας. Το πέρασμα ολοκληρώνεται με την κατάβαση ως τις εκβολές, στον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Έχετε σαν βάση των εξορμήσεών σας την Κυπαρισσία, που απέχει 270 χλμ. από την Αθήνα μέσω Τρίπολης-Μεγαλόπολης. Στην Κυπαρισσία μπορείτε να φτάσετε και με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5134293) ή με τρένο (τηλ. ΟΣΕ: 210-5297777). Από εκεί θα κάνετε 25 χλμ. για να φτάσετε στη Φιγάλεια και μετά αρχίζει η πεζοπορία για το πέρασμα της Νέδας.

Διαμονή: Αν μείνετε στην Κυπαρισσία, σας προτείνουμε τα Κανελλάκης (τηλ.: 24464), Τσολαρίδης (τηλ.: 22145), Απόλλων (τηλ.: 24411) και Βασιλικόν (τηλ.: 22655). Στην Ανδρίτσαινα μείνετε στο Θεοξένια (τηλ.: 22219).

Χρήσιμα: * Κυπαρισσία: Αυτόματο: 27610, Δήμος: 22210, Αστυνομία: 62230 * Ανδρίτσαινα: Αυτόματο: 26260, Δήμος: 22236, Αστυνομία: 22209

Φαγητό: Πολύ νόστιμο φαγητό θα γευθείτε στην Ανδρίτσαινα στην Ταβέρνα Τσιγουρή. Στην Κυπαρισσία τα περισσότερα εστιατόρια βρίσκονται στο λιμάνι. Καθίστε λοιπόν στου Μαρτσέλου και στα Ποράκια.

Διασκέδαση: Η Κυπαρισσία έχει νυχτερινή ζωή.

Αγορές: Τα ντόπια προϊόντα, και κυρίως το πασίγνωστο μεσσηνιακό λάδι, είναι πολύ καλής ποιότητας. Θα βρείτε εσπεριδοειδή και εποχιακά κηπευτικά, καθώς και χωριάτικη φέτα.

(πηγή: www.7merestv.gr, 31/10/2008)

Σε ισχύ τίθενται οι κανονισμοί κατά παραπλανητικών τιμών αεροπορικών εισιτηρίων

Σε ισχύ τίθενται από την Παρασκευή 31/10/2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέοι κανονισμοί που αποσκοπούν στο να θέσουν τέλος στις παραπλανητικές διαφημίσεις φθηνών εισιτηρίων από τις αεροπορικές εταιρείες.

Οι κανονισμοί, οι οποίοι εγκρίθηκαν από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο προβλέπουν την υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να περιλαμβάνουν όλους τους φόρους και τις επιβαρύνσεις στις τιμές των εισιτηρίων που διαφημίζουν.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θέλουν να δουν να σταματούν οι διαφημίσεις που υπόσχονται πολύ φθηνά εισιτήρια με έξτρα επιβαρύνσεις «κρυμμένες» πίσω από ένα αστερίσκο. Θέλουν επίσης να διασφαλίσουν ότι το πλήρες κόστος ενός εισιτηρίου θα είναι αμέσως ορατό στον καταναλωτή κατά την διαδικασία κράτησης.

«Ο δίκαιος ανταγωνισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας: με διαφάνεια στις τιμές οι επιβάτες θα γνωρίζουν προκαταβολικά πόσα πρόκειται να πληρώσουν και θα μπορούν να κάνουν ενημερωμένη επιλογή» δήλωσε ο Αντόνιο Τατζάνι, επίτροπος της ΕΕ σε θέματα Μεταφορών.

Οι τιμές που διαφημίζονται θα πρέπει να περιλαμβάνουν το σύνολο των φόρων, τις χρεώσεις του αεροδρομίου, τον επίναυλο καυσίμου ή ασφάλειας και όλα τα άλλα έξοδα που μπορεί να προσθέσει μία αεροπορική εταιρεία στη βασική τιμή του εισιτηρίου της.

Επίσης οι προαιρετικές χρεώσεις, όπως για τις αποσκευές ή για τις ακυρώσεις, θα πρέπει να ανακοινώνονται ευθύς εξαρχής με το αίτημα έκδοσης του εισιτηρίου. Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να πωλούν το ίδιο εισιτήριο με διαφορετικές τιμές σε διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι ο ακριβής τρόπος εφαρμογής των νέων κανονισμών μπορεί να διαφέρει ελαφρά από χώρα σε χώρα.

(πηγή: www.in.gr, 30/10/2008)

Ανδρίτσαινα

Mια πέτρινη πολιτεία στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού. Παλιά αρχοντικά και πλακόστρωτα καλντερίμια. Αμφιθεατρικές γειτονιές με απαράμιλλη θέα. Η κωμόπολη της Ανδρίτσαινας, αν και διοικητικά υπάγεται στο νομό Ηλείας, διατηρεί στενούς δεσμούς αίματος με τα χωριά της Αρκαδίας, αφού ανήκουν στον ίδιο ορεινό όγκο.

Η Ανδρίτσαινα είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της χώρας μας. Όσοι την ανακαλύπτουν, απολαμβάνουν την απόλυτη ηρεμία και ομορφιά. Μπορεί να μη διαθέτει τις πολυτελείς υποδομές άλλων ορεινών θέρετρων, όμως αυτό της δίνει μια αυθεντικότητα, την αίσθηση μιας Ελλάδας άλλης δεκαετίας.
Το Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Αρχοντικό Κανελλόπουλου, κρατάει σήμερα τις μνήμες της ακμής της, τότε που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πόλεις της Πελοποννήσου, στα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821. Η Νικοπούλειος Βιβλιοθήκη, από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες των Βαλκανίων, διατηρεί πλούσια συλλογή από σπάνια βιβλία και χειρόγραφα του 16ου και 17ου αιώνα. Στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε την Τρανή Βρύση, την αρχαιότερη της Πελοποννήσου, χτισμένη το 1724.
Η ευρύτερη περιοχή προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από ιστορικά μνημεία, φαράγγια, ποτάμια με πέτρινα γεφύρια, καταρράκτες. Γραφικά ορεινά χωριά, όπως η Αμπελιώνα (14 χλμ.) και η Θεισόα (13 χλμ.). Και ακόμα, πεζοπορίες, rafting και canoe-kayak στον ποταμό Λούσιο, διαδρομές 4Χ4 και ποδηλασία βουνού, για όσους προτιμάνε πιο περιπετειώδη weekends.
Ένας από τους μεγαλύτερους πόλους έλξης της περιοχής είναι ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που απέχει μόλις 13 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα. Κτισμένος τον 5ο π.Χ. αιώνα από τον Ικτίνο, σήμερα συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Από τον αρχαιολογικό χώρο του ναού, κατηφορίζουμε προς το χωριό Άνω Φιγαλεία (8 χλμ.), επισκεπτόμαστε τα ερείπια της αρχαίας Φιγαλείας, και από εκεί καταλήγουμε στο φαράγγι της Νέδας, ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας, που άρχισε να γίνεται γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια. Η Νέδα είναι ο μοναδικός ποταμός με γυναικείο όνομα. Το καλοκαίρι, ένα μπάνιο στα σμαραγδένια νερά των λιμνών που δημιουργούν οι καταρράκτες του, είναι η ανταμοιβή ενός δύσκολου αλλά μαγευτικού trekking.
Στα 29 χιλιόμετρα από την Ανδρίτσαινα, στα πόδια του επιβλητικού της κάστρου του 13ου αιώνα, απλώνεται η πετρόχτιστη Καρύταινα, το Τολέδο της Ελλάδας, όπως την αποκαλούν. Δεν είναι σπάνιες οι νύχτες που η ομίχλη τυλίγει το φωτισμένο κάστρο, κάνοντάς το να μοιάζει με οπτασία που κρέμεται από τον ουρανό. Λίγο έξω από το χωριό, στο γεφύρι του Ατσίχολου, βρίσκεται η αφετηρία του rafting στον ποταμό Λούσιο. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, μετά από 13 χλμ. θα συναντήσουμε το όμορφο χωριό Μαράθα (Βλαχορράφτη), με τον καταρράκτη Βροντού.
Η λίστα των αξιοθέατων θα μπορούσε να συνεχιστεί με ακόμα περισσότερα χωριά, κάστρα, τοπία… Όμως, καλύτερα μπείτε στο αυτοκίνητο και ακολουθείστε τους μικρότερους δρόμους. Περπατήστε στα δασικά μονοπάτια. Και ανακαλύψτε τη δική σας ορεινή Ηλεία.

INFO
Πώς θα φτάσετε
Η Ανδρίτσαινα απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Αν και οι περισσότεροι ακολουθούν το δρόμο μέσω Μεγαλόπολης, σας προτείνω την εξαιρετικά όμορφη διαδρομή μέσω Βυτίνας - Δημητσάνας - Στεμνίτσας, που είναι μόνο κατά ελάχιστο μεγαλύτερη.

Πού να μείνετε
Στον παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα Αυγερινός - Συράκος, με τζάκι στο δωμάτιό σας (26260 22314)
Στην πανσιόν Επικούρειος Απόλλων, στο κέντρο του χωριού, με πολύ καθαρά και περιποιημένα δωμάτια (26260 22840)
Στο ξενοδοχείο Theoxenia, στην είσοδο της Ανδρίτσαινας (αν έρχεστε από τη Μεγαλόπολη), με θαυμάσια θέα της γύρω περιοχής (26260 22219)
Στο καινούργιο, ωραίο ξενοδοχείο Απολλώνιον, 1 χλμ. περίπου έξω από το χωριό, στο δρόμο προς Πύργο (26260 22900)
Στο Αρχοντικό Δέδε, ξενώνα που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο (693 9260898)

Πού να φάτε
Ταβέρνα ο Πάπαρης. Γίδα βραστή, σούβλα, και ποικιλία ψητών.
Το Πέτρινο. Ωραίος χώρος και ψητά στα κάρβουνα.
Εστιατόριο του Σελούλη. Δίπλα στο καφενείο Επικούρειος.
Απόλλων, με ποικιλία νόστιμων μαγειρευτών.
Ψησταριά η Ανδρίτσαινα. Εκτός από τα ψητά, δοκιμάστε τις πίτες και τα γλυκά της Έλσας.
Το Πεύκο. Καφέ - εστιατόριο, το καλοκαίρι με τραπεζάκια έξω.
Εστιατόριο Τσιγουρή. Καλά μαγειρευτά.

Για καφέ/ποτό
Καφενείο Επικούρειος Απόλλων. Παλιό αυθεντικό καφενείο, θαυμάσιος χώρος και άριστος ελληνικός καφές.
Scabroso. Μπαρ με πολύ
ατμοσφαιρικό χώρο και καλά ποτά.
Άρωμα Εποχής. Music-cafe με ωραία μουσική, ποτά, και πολύ καλό καπουτσίνο.
Πριν φύγετε, αγοράστε παραδοσιακές χυλοπίτες και ρίγανη.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 30/10/2008)

H Lufthansa αγόρασε την BMI

Την δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Heathrow και μια από τις μεγαλύτερες της Μεγάλης Βρετανίας, την BMI, εξαγόρασε κατά 50% η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa, η οποία ήδη κατείχε το 30% της.

Με αυτή την κίνηση, η Lufthansa γίνεται η δεύτερη εταιρεία, μετά την British Airways, που αποκτά τον έλεγχο των περισσοτέρων πτήσεων από το αεροδρόμιο του Heathrow, αφού η BMI κατέχει το 11% των απογειώσεων και προσγειώσεων στο αεροδρόμιο. Η BMI μετέφερε την περασμένη χρονιά 10,6 εκατ. επιβάτες, πετώντας σε 51 προορισμούς, με 54 αεροπλάνα. Η Lufthansa παραδέχθηκε ότι η συμφωνία αυτή θα επηρρεάσει τον ανταγωνισμό στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά όπως δήλωσε ήταν θέμα της αρχής ανταγωνισμού να αποφασίσει αν θα εγκρίνει αυτή τη συναλλαγή. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Η Γερμανική εταιρεία δεν ανακοινώνει το ποσό της εξαγοράς της BMI, όμως πηγές αναφέρουν ότι έφτασε τα 318 εκατ. λίρες Αγγλίας.

Η Lufthansa πετά σε 209 προορισμούς, με 276 αεροσκάφη, και το 2007 μετέφερε 83,1 εκατ. επιβάτες.

(πηγή: www.traveldailynews.gr, 30/10/2008)

Κινεζικό ημερολόγιο, εορτασμός της πρωτοχρονιάς

Year Chinese New Year Begins Animal Sign

2000 February 5 Dragon
2001 January 24 Snake
2002 February 12 Horse
2003 February 1 Sheep
2004 January 22 Monkey
2005 February 9 Rooster
2006 January 29 Dog
2007 February 18 Pig
2008 February 7 Rat
2009 January 26 Ox
2010 February 14 Tiger
2011 February 3 Rabbit
2012 January 23 Dragon
2013 February 10 Snake
2014 January 31 Horse
2015 February 19 Sheep
2016 February 8 Monkey
2017 January 28 Rooster
2018 February 16 Dog
2019 February 5 Pig

36 ώρες στο Παρίσι, στη συνοικία του Μαραί

Η συνοικία του Μαραί, στο κέντρο του Παρισιού, θα σας βοηθήσει να σβήσετε από το μυαλό σας όλα τα τουριστικά στερεότυπα, που πλήττουν την Πόλη του Φωτός. Αυτό το παλιό εβραϊκό γκέτο, με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, φιλοξενεί σήμερα κάθε σύγχρονη τάση στις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τη γαστρονομία και την αρχιτεκτονική. Απολαύστε τη!

Παρασκευή
5 μ.μ. - Μεσάνυχτα. Χιπ-χοπ ή καφέ
Οι μοδάτες γκαλερί έχουν κατακλύσει το Μαραί σε τέτοιο βαθμό, που κάθε πόρτα μοιάζει να στεγάζει και μία από αυτές. Στην γκαλερί Πιεροτέν, σε έπαυλη του 17ου αιώνα, μπορείτε να δείτε έκθεση καλλιτεχνών χιπ-χοπ. Από εκεί, περάστε από το εστιατόριο «Σε Ζυλιέν», για μοναδικές γαλλικές γεύσεις, αλλά και για να δείτε από κοντά τη σύγχρονη γαλλική νεολαία. Για το χωνευτικό σας, μην παραλείψετε να πάρετε τον καφέ σας στο παραδοσιακό «Λα Μπελ Ορτάνς», που εκτός από τη ζεστή ατμόσφαιρα, διαθέτει και βιβλιοπωλείο.

Σάββατο
10.30 π.μ. - 3 μ.μ. Περιοδεία - ντιζάιν
Το τουριστικό γραφείο «Πάρις Ουόκς» (Περίπατοι του Παρισιού) προσφέρει δίωρη περιήγηση του Μαραί, με στάσεις σε ιστορικά κτίσματα και ενδιαφέροντα σημεία. Αφού κουράσετε τα πόδια σας, περάστε από το φουτουριστικό κατάστημα «Λιέ Κομέν», για να δείτε από κοντά δημιουργίες διάσημων σχεδιαστών, όπως ο Φιλίπ Σταρκ. Δίπλα, η μπουτίκ του Κριστόφ Λεμαίρ θα σας ενημερώσει για τις τελευταίες τάσεις της μόδας.
4 μ.μ. - Μεσάνυχτα. Φιέστες
Στο Ευρωπαϊκό Σπίτι Φωτογραφίας θα μπορέσετε να δείτε έκθεση φωτογραφιών της συνοικίας τον περασμένο αιώνα, αλλά και σύγχρονη δουλειά μεγάλων φωτογράφων. Στο κοντινό ιαπωνικό εστιατόριο Ουσάγκι, δοκιμάστε την υβριδική ιαπωνογαλλική κουζίνα του Σισνούκε Καουαχάρα, που συνδυάζει τις λεπτές γεύσεις της πατρίδας του με τα φίνα γαλλικά εδέσματα. Στο Μαραί, όμως, θα βρείτε και τα καλύτερα μικρά μπαράκια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως το ΝΥΧ.

Κυριακή
11 π.μ. - 2 μ.μ. Δρόμος και χωριό
Στην οδό «ντε Ροζιέ», το επίκεντρο της σύγχρονης εβραϊκής συνοικίας, τα κρεοπωλεία κόσερ γειτνιάζουν με τα αραβικά καταστήματα φαλάφελ και σαουάρμα. Πριν ξεκινήσετε για το αεροδρόμιο, περάστε από το «Βιλάζ Σεν Πολ», το «χωριό», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, για να σκαλίσετε στα παλαιοπωλεία, όπου μπορεί βρείτε ξεχασμένους θησαυρούς.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 25/10/2008)

Αλεξάνδρεια: Στολίδι της Μεσογείου

Μια ιστορική πόλη που ζει και αναπνέει αιώνες τώρα με τη γοητεία της Δύσης και τη μεθυστική μαγεία της Ανατολής.

Η Αλεξάνδρεια βγαίνει μέσα από τις θάλασσες του χρόνου, σαν το πιο γερό σκαρί που άντεξε σε όλες τις τρικυμίες. Και αν άλλοτε στο κατάστρωμά του η συνάντηση του αραβικού κόσμου με τη Δύση ήταν συχνά επεισοδιακή, σήμερα, στο ίδιο κατάστρωμα, η συμβίωση των δύο πολιτισμών είναι αρμονική, γεμάτη εμπειρίες, χρώματα, αρώματα και αναμνήσεις ήχων «από την πρώτη ποίηση της ζωής μας ? σαν μουσική τη νύχτα, μακρινή, που σβήνει», όπως γράφει και ο ποιητής. Όταν θα την επισκεφθείτε, η ατμόσφαιρά της θα σας πλημμυρίσει. Περπατήστε στην ολόφωτη το βράδυ προκυμαία της, περιδιαβείτε τους δρόμους με τα υπέροχα σπίτια. Απολαύστε την ομορφιά της πλατείας Ταχρίρ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου, το παλιό Χρηματιστήριο, το Δικαστικό Μέγαρο, τους κήπους του Σαλαλάτ? Γνωρίστε το μεγαλείο της πόλης, που προέρχεται από τα βάθη των αιώνων, περπατώντας ανάμεσα στα ευρήματα του Μουσείου των Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων, στο ρωμαϊκό θέατρο ή στις κατακόμβες του Κομ - Ες Σουκάφα, στο μεγαλύτερο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αιγύπτου.

Στη γειτονιά του Καβάφη
Βουτάει το μυαλό και η καρδιά του ταξιδιώτη στη μνήμη και την Ιστορία: όταν αντικρίζει το ανάκτορο Ρας - Ετ - Τιν, το φρούριο Κάιτ Μπέι, εκεί όπου βρισκόταν ο φάρος και το τζαμί Αμπού Ελ - Αμπάς, το μεγαλύτερο της πόλης, αφιερωμένο στους ψαράδες και τους ναυτικούς. Επισκεφθείτε το σπίτι του Καβάφη, που έχει μετατραπεί σε μουσείο. Περπατήστε στη γραφική γειτονιά και καθίστε στο καφενείο που έπινε τον καφέ του ο ποιητής. Αξίζει ­επίσης να δείτε το Βασιλικό Μουσείο Κοσμημάτων που βρίσκεται σε μια πρώην βασιλική βίλα. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από τα διαμάντια και τα υπέροχα κοσμήματα που ανήκαν στον Μωχάμετ ’λι και την οικογένειά του.

Εκδρομές
Δύο κοντινές - ημερήσιες εκδρομές πρέπει απαραιτήτως να τις κάνετε: Η μία είναι στο Κάιρο, για να γνωρίσετε την πόλη, τα μνημεία, το σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο και τις Πυραμίδες, και η άλλη στο Ελ Αλαμέιν, την περιοχή όπου έγινε η ομώνυμη μάχη, με νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά των Γερμανών. Αν, μάλιστα, έχετε μέρες μπροστά σας, κάντε μια βόλτα μέχρι την εντυπωσιακή Όαση της Σίβα. Πιο μακριά, μπορείτε να οργανώσετε μία εκδρομή στο Λούξορ, όπου θα δείτε τις πιο ενδιαφέρουσες αρχαιότητες της Αιγύπτου και να κάνετε μια κρουαζιέρα στο «θεό» Νείλο. Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στη σπουδαία Βιβλιοθήκη της ­Αλεξάνδρειας, τη μεγαλύτερη του κόσμου. Μετά τις καταστροφές που υπέστη, εγκαινιάστηκε πρόσφατα και λειτουργεί και πάλι σε ένα καταπληκτικό μοντέρνο κτίριο. Έργο που τιμά και ενδιαφέρει όλη την ανθρωπότητα. l

Πληροφορίες
Μετάβαση: Υπάρχουν απευθείας πτήσεις με την Ολυμπιακή (τηλ.: 210-9666666). Το εξειδικευμένο πρακτορείο Pyramis (Κυδαθηναίων 3, Αθήνα, τηλ.: 210-3254975-9) μπορεί να οργανώσει ιδανικά το ταξίδι σας.

Διαμονή: Πολύ καλά είναι τα: Sofitel Alexandria Cecil (τηλ.: 4836401), El Salamlek Palace (τηλ.: 5477999) και Sheraton Montazah (τηλ.: 5480550).

Χρήσιμα: Κωδικός: 00203
Νόμισμα: Ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 8 αιγυπτιακές λίρες Κλίμα: Αυτή η εποχή είναι η καλύτερη. Ούτε ζέστη, ούτε κρύο. Γι' αυτό και πρόκειται για την «υψηλή περίοδο» στην Αίγυπτο, κάτι σαν το δικό μας Αύγουστο. Έτσι, μη σας παραξενέψει αν οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες. Τουριστικές πληροφορίες στην Αλεξάνδρεια: τηλ.: 807985
Tip: Σε καμία περίπτωση μην πιείτε νερό βρύσης και αποφεύγετε εντελώς τα ωμά λαχανικά στα εστιατόρια. Προμηθευτείτε εντομοαπωθητικά.

Φαγητό: Υπάρχουν πολύ καλά εστιατόρια όπως τα: Adora, Fuul, Al Foud στο Ξενοδοχείο El-Salamlek Palace και Santa Lucia. Στο δρόμο δοκιμάστε φελάφελ στο χαρτί. Καθίστε για θαυμάσια γλυκά, καφέ ή τσάι στο καταπληκτικό art deco Καφέ Pastroudis ή στο Trianon.

Διασκέδαση: Μην παραλείψετε να απολαύσετε παραδοσιακό χορό της κοιλιάς.

Αγορές: Θα βρείτε από μπακίρια μέχρι χρυσαφικά, υφάσματα, ριχτάρια και μπαχαρικά. Κάντε παζάρια - είναι απαραίτητο! Προσοχή όμως στην ποιότητα αυτών που αγοράζετε.

(πηγή: www.7merestv.gr, 24/10/2008)

Ευρωβουλευτές κατά του «εικονικού ξεγυμνώματος» επιβατών

Κατά της χρήσης νέων σκάνερ που είναι γνωστά ως «σαρωτές σώματος» στα αεροδρόμια, μέσω των οποίων γίνεται «εικονικό ξεγύμνωμα» στους επιβάτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιος φέρει πάνω του απαγορευμένο αντικείμενο, τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές σε ψηφοφορία που διεξήχθη.

Το νέο αυτό μέτρο περιλαμβανόταν σε πρόταση κανονισμού, όπου και χαρακτηριζόταν ως «μέτρο τεχνικής φύσεως, που άπτεται της ασφάλειας της αεροπορίας».

Οι συσκευές αυτές παράγουν σαρωτικές εικόνες του σώματος, σαν να ήταν το άτομο γυμνό και επομένως ισοδυναμεί με σωματικό έλεγχο κατόπιν απογύμνωσης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι το μέτρο αυτό «θα έχει αντίκτυπο στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, στην προστασία των δεδομένων και στην προσωπική αξιοπρέπεια».

Οι ευρωβουλευτές εκτιμούν, επίσης, ότι δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ληφθεί η απόφαση, γι’ αυτό ζητούν από την Επιτροπή:

-Να εκπονήσει έκθεση αντίκτυπου επί των θεμελιωδών δικαιωμάτων

-Να ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και της ομάδας εργασίας για την προστασία των δεδομένων

-Να πραγματοποιήσει επιστημονική και ιατρική αξιολόγηση του ενδεχόμενου αντίκτυπου επί της υγείας αυτών των τεχνολογιών

-Να εκπονήσει έκθεση αξιολόγησης ως προς τις οικονομικές και εμπορικές πτυχές καθώς και τη σχέση κόστους-ωφέλειας του μέτρου.

Κοινό σύστημα τελών στα αεροδρόμια της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, υπέρ μιας νέας πρότασης οδηγίας για ένα κοινό σύστημα τελών στα αεροδρόμια της ΕΕ ετάχθη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας τη σχετική έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή, Ούλριχ Στόκμαν.

Στόχος της οδηγίας είναι να αποτραπεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που έχουν στην αγορά ορισμένα αεροδρόμια.

Εκτιμάται ότι τα νέα μέτρα θα θίξουν κυρίως τα αεροδρόμια με δυναμικότητα που υπερβαίνει τα 5 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Το πεδίο εφαρμογής της νέας οδηγίας θα καλύπτει τα μεγαλύτερα αεροδρόμια κάθε κράτους-μέλους, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών τους. Θίγονται, επομένως, τα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Λάρνακας και της Πάφου.

Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει μηχανισμούς για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ χρηστών και αεροδρομίων, για την προστασία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, οι μηχανισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

(πηγή: www.in.gr, 23/10/2008)

Γυμνός έλεγχος

Προβληματισμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλεί το ενδεχόμενο οι ταξιδιώτες των αεροδρομίων να περνούν από ειδικό ανιχνευτή που θα εμφανίζει στην οθόνη το σώμα τους γυμνό, ούτως ώστε να διαπιστώνεται εάν μεταφέρουν κάποιο επικίνδυνο όργανο.

Το νέο σύστημα ελέγχου των επιβατών ισχύει εδώ και μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου οι επιβάτες, πριν επιβιβασθούν, περνούν από έναν θάλαμο στην οθόνη του οποίου εμφανίζεται γυμνή η εικόνα τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και στα αεροδρόμια της Μ. Βρετανίας και της Ολλανδίας.

Από τον κανόνα δεν εξαιρείται κανείς. Όλοι περιμένουν ακίνητοι για 30 δευτερόλεπτα τη "φωτογράφηση", ενώ όποιος αρνηθεί περνά από εξονυχιστικό σωματικό έλεγχο.
Αρκετοί ευρωβουλευτές κατανοούν το αυτονόητο της ασφάλειας στα αεροδρόμια, τονίζουν ωστόσο ότι είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει το "πράσινο" φως για την εγκατάσταση τέτοιων μηχανημάτων χωρίς να συμβουλεύεται την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Από την πλευρά τους φορείς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι ένα τέτοιο μέτρο έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 2, παράγραφος 1 του Συντάγματος, το οποίο καθιερώνει την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας για σεβασμό και προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τέλος, ενστάσεις διατυπώνονται και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην υγεία η χρήση των ακτίνων Χ με τις οποίες σαρώνεται το ανθρώπινο σώμα.

(πηγή: www.skai.gr, 6/10/2008)

Metro στον κόσμο

Η υπόγεια «καρδιά» της πόλης
Φώτα, χρώματα, άνθρωποι όλων των φυλών, ένας ολόκληρος κόσμος ζει κάτω από τα πόδια μας, στα μετρό του κόσμου

Για όσους ζουν και εργάζονται στις μεγάλες πόλεις, το μετρό είναι απλώς ένα μέσο συγκοινωνίας, συχνά ανιαρό. Για τον Μάρκο Πεζαρέζι όμως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσει κανείς τον κόσμο.

«Θέλετε να γνωρίσετε τον κόσμο; Πάρτε ένα μετρό. Με λίγες πένες, λιρέτες, πέσος ή σεντς μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι ανά τη γη, να συναντήσετε ανθρώπους από κάθε κουλτούρα. Κάτω από τα πόδια μας, στο Λονδίνο ή στο Μιλάνο, στην Καλκούτα ή στο Τόκιο, ζει ο κόσμος του μετρό, ένας υπόγειος καθρέπτης της υπέργειας ζωής» λέει. Ο φωτορεπόρτερ Πεζαρέζι γεννήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας το 1964. Οταν πήγε στο Λονδίνο, πριν από οκτώ χρόνια, μεγαλύτερη εντύπωση από οτιδήποτε άλλο του έκανε ο υπόγειος κόσμος: «Με συνεπήραν τα φώτα, ο χώρος, τα χρώματα, ένας κόσμος που μου αποκαλύφθηκε πρώτη φορά» λέει. Του δημιουργήθηκε λοιπόν η επιθυμία να καταγράψει «τα διάφορα έθιμα και τις αισθητικές των κατοίκων του κόσμου φωτογραφίζοντας τους υπόγειους σιδηροδρόμους των μεγαλύτερων πόλεων». Το αποτέλεσμα ­ 110 φωτογραφίες ­ δημοσιεύτηκε στο βιβλίο «Underground: Travels on the global metro» («Υπόγειος: Ταξίδια στο παγκόσμιο μετρό»), μια διαδρομή κάτω από την επιφάνεια της γης σε 10 πόλεις.

Βερολίνο, 1994
«Περνούσα τις ημέρες μου μετακινούμενος συνεχώς από σταθμό σε σταθμό. Με γοήτευαν οι σκληρές γραμμές στα πρόσωπα των ανθρώπων, η νέα τροπή που είχε πάρει η ιστορία. Το αστικό τοπίο είχε αλλάξει ριζικά από το τελευταίο ταξίδι μου. Ηταν μια μοναδική ευκαιρία για να παρατηρήσω και να καταγράψω την ένωση δύο πολιτισμών, της Ανατολής και της Δύσης».

Μιλάνο
«Στο τέλος της περιήγησής μου στα μετρό του κόσμου υπέφερα από κλειστοφοβία, δεν μπορούσα να παραμείνω κάτω από τη γη πολλή ώρα. Ονειρευόμουν τη θάλασσα, γαλάζια και διάφανη, και λιβάδια που έλαμπαν στον ήλιο. Ημουν εξαντλημένος αλλά ικανοποιημένος. Στις λεωφόρους που τρέχουν κάτω από τις πόλεις μας όλες οι γραμμές οδηγούν σε μια έκπληξη».

Τόκιο, Μάρτιος 1996
«Διέσχισα αυτή την ατελείωτη πόλη από τη μια άκρη ως την άλλη και έφθασα στον σταθμό Σιν-Τακασιμαντάιρα, μακριά από το ζωντανό και παλλόμενο κέντρο. Μου άρεσε να ακολουθώ παρέες νεαρών γυναικών, ντυμένων με παραδοσιακά κοστούμια. Από τις 8 ως τις 9.30 το πρωί, στους κυριότερους σταθμούς, άνδρες με μπλε στολές και άσπρα γάντια σπρώχνουν τους επιβάτες απαλά για να τους στριμώξουν στα βαγόνια προτού κλείσουν οι πόρτες».

Νέα Υόρκη, Νοέμβριος 1995
«Το δίκτυο του μετρό της Νέας Υόρκης είναι τεράστιο (1.160 χιλιόμετρα). Τότε μόλις είχαν καθαριστεί τα γκράφιτι και οι σταθμοί ήταν πιο καθαροί και ευχάριστοι, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι άνθρωποι. Αν πάρετε το 7-Train από το Κουίνς, γνωστό ως "Οριάν Εξπρές", θα συνταξιδεύσετε με μετανάστες από την Κίνα και την Κορέα· αν πάρετε το F-Train από το Μπρούκλιν, συνεπιβάτες σας θα είναι κοσμηματοπώλες ρωσικής καταγωγής και ορθόδοξοι Εβραίοι καθ' οδόν προς τη Γειτονιά των Διαμαντιών».

Καλκούτα, Απρίλιος 1995
«Το δίκτυο αποτελείται από μία μόνο γραμμή με 17 σταθμούς, εκ των οποίων ο ένας, ο Μαχάτμα Γκάντι, ήταν ακόμη υπό κατασκευή. Αφού διήνυσα τους πρώτους 11 σταθμούς της διαδρομής, αναγκάστηκα να βγω στη γη, να περπατήσω για 300 μέτρα και να ξαναπάρω το μετρό στον σταθμό Μπίρις Παρκ. Εκανε αφόρητη ζέστη, περίπου 45 βαθμούς, αλλά η υγρή ατμόσφαιρα γινόταν πιο υποφερτή χάρη στην ινδική μουσική που διαχεόταν παντού».

Λονδίνο, Ιανουάριος 1995
«Το Λονδίνο έχει το αρχαιότερο μετρό του κόσμου (εγκαινιάστηκε το 1863). Μια νύχτα στον σταθμό του Μπρίξτον φωτογράφισα έναν πανκ και συζήτησα μαζί του για την πόλη και τους κατοίκους της, την ελευθερία και τα βίτσια, τη μοναξιά και την ποίηση. Επειτα από αυτό τα κίνητρα της δουλειάς μου έγιναν πιο σαφή από ποτέ».

Μόσχα, Μάρτιος 1995
«Φωτογράφισα ένα μετρό που όμοιό του δεν είχα ξαναδεί. Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του '30 και επιθυμία των κατασκευαστών του ήταν κάθε εργάτης που το χρησιμοποιεί να αισθάνεται σαν τον τσάρο. Υπάρχουν σταθμοί φτιαγμένοι ολόκληροι από μάρμαρο με μεγαλοπρεπείς πολυελαίους που φωτίζουν μπρούτζινα γλυπτά. Οι Ρώσοι είναι μανιώδεις αναγνώστες και στα βαγόνια διαβάζουν βιβλία με φροντισμένα καλύμματα, απόδειξη του πόσο τα σέβονται».

Παρίσι, 1996
«Από τους 375 σταθμούς του μετρό, οι 370 έχουν τα ονόματα σημαντικών ή λιγότερο σημαντικών προσώπων ή γεγονότων της γαλλικής ιστορίας και μόνο πέντε βαπτίστηκαν προς τιμήν ξένων (Κένεντι, Ρούζβελτ, Βασιλιάς Γεώργιος, Γκαριμπάλντι και Μπολιβάρ). Ενας από τους πιο ενδιαφέροντες είναι ο Μπαρμπές Ροσεσουάρ, που χρησιμοποιείται κυρίως από Αραβες, χαρακτηριστικούς τύπους της πόλης, έναν τυφλό που υμνεί τον Αλλάχ...».

Πόλη του Μεξικού, Σεπτέμβριος 1995
«Το μετρό της Πόλης του Μεξικού έχει πολύ αισθησιακά και φωτεινά χρώματα. Ομάδες τυφλών ζητούν ελεημοσύνη παίζοντας μουσική και ταξιδεύοντας διαρκώς από γραμμή σε γραμμή. Σταθμοί όπως ο Κοπίλκο και ο Τακουμπάγια είναι διακοσμημένοι με πανέμορφες "murales" (τοιχογραφίες) και έχουν μια ατμόσφαιρα ονειρική. Αποτελούν σημείο συνάντησης όπου μερικοί φιλιούνται, άλλοι διαβάζουν και άλλοι χαμογελούν».

(πηγή: www.tovima.gr)

Ορεινή Αρκαδία: Γραφική και πανέμορφη

Τα χωριά της είναι το ένα πιο όμορφο από το άλλο, ενώ η φύση μαγεύει τον επισκέπτη με τα χρώματα και την ηρεμία της.

Ο Νομός Αρκαδίας προσφέρεται για ένα απολαυστικό διήμερο κι αυτό γιατί τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά του θα σας χαρίσουν εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες. Θα ξεκινήσετε την περιήγησή σας από την Τρίπολη, με πρώτη στάση το Λεβίδι που βρίσκεται 25 μόλις χιλιόμετρα βορειοδυτικά της και είναι χτισμένο σε δύο λόφους στα 850 μέτρα υψόμετρο. Εκεί θα ­ανεβείτε αν είστε φαν του σκι και της ορειβασίας. Πολύ κοντά στην Τρίπολη, στα 38 χιλιόμετρα, θα συναντήσετε άλλη μια γραφική πόλη, τη Βυτίνα, με σπίτια χτισμένα από το ντόπιο μαύρο μάρμαρο μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο. Τα δάση που την τυλίγουν είναι υπέροχα.

Δημητσάνα
Προχωρήστε στη Δημητσάνα, μια καλοδιατηρημένη πόλη που μοιάζει με ζωντανό μουσείο της πλούσιας παράδοσης της περιοχής. Χτισμένη επάνω από το εκπληκτικής ομορφιάς Φαράγγι του Λούσιου, με τα ψηλά πέτρινα σπίτια της αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Περπατήστε στους γραφικούς δρόμους της, επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο και τη βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις. Λίγο έξω από το χωριό, το Μουσείο Υδροκίνησης αξίζει μια στάση. Πρόκειται για ένα χώρο μοναδικό στην Ελλάδα και αναφέρεται στην προβιομηχανική τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν στην περιοχή.

Στεμνίτσα
Η γειτονική Στεμνίτσα έχει κι αυτή τη δική της ομορφιά. Περπατώντας μέσα στα πέτρινα στενά της θα αισθανθείτε ότι κάνετε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Πιείτε το καφεδάκι σας στην πανέμορφη πλατεία της, επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο και τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας, τη συνοικία Παλαμηδέικα, την καταπράσινη πλαγιά της Πέρα Μεριάς και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Μέσω ενός χωματόδρομου θα φτάσετε και ως τον άξιο λόγου αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας.

Το φαράγγι
Φυσικά, αφού φτάσατε ως τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, θα ­επισκεφθείτε και το Φαράγγι του Λούσιου. Περπατώντας 15 λεπτά περίπου, θα φτάσετε στη Μονή Προδρόμου, η οποία κρέμεται κυριολεκτικά από πάνω. Η Μονή Φιλοσόφου θα σας εντυπωσιάσει με το Κρυφό Σχολειό της. Τέλος, στη Μονή Αιμυαλών δώστε προσοχή στις τοιχογραφίες του Ναυπλιώτη ζωγράφου Δημήτρη Μόσχου. Η Ζάτουνα με τα πετρόχτιστα σπίτια της, τα Λαγκάδια με τα εντυπωσιακά αρχοντικά τους, το Ελληνικό, το Ζυγοβίτσι με τη θαυμάσια θέα, η πνιγμένη στο πράσινο Ελάτη, τα Μαγούλιανα, χτισμένα ψηλά, στα 1.357 μέτρα, και άλλα, πολλά πανέμορφα χωριά μπορούν να αποτελέσουν μερικές ακόμη στάσεις του ταξιδιού σας και να το κάνουν ακόμα πιο μαγευτικό.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Αν έχετε ΙΧ θα διανύσετε 165 χλμ. μέχρι την Τρίπολη και από εκεί 30-50 χλμ. για τις γύρω διαδρομές. Αλλιώς θα πάρετε από την Αθήνα το λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5132834) ή το τρένο (τηλ.: 210-5131601) και από την Τρίπολη το τοπικό λεωφορείο (τηλ.: 2710-224311).

Διαμονή: Στην Τρίπολη στο Ανακτορικόν (τηλ.: 2710-222545). Στη Βυτίνα στην Αίγλη (τηλ.: 27950-22216) και στο Μαίναλον (τηλ.: 27950-22217). Στο δρόμο από Στεμνίτσα προς Ελάτη στο Σαλέ Ελάτη (τηλ.: 27950-22900), στη Δημητσάνα στο Δημητσάνα (τηλ.: 27950-31518), στον Ξενώνα Καζάκου (τηλ.: 27950-31660), στον Ξενώνα Κουστένη (τηλ.: 27950-31571) και στον Πύργο Ξενιού (τηλ.: 27950-31750).

Χρήσιμα: Αυτόματο Τρίπολης: 2710. Αστυνομία: 224847. Δήμος: 222235. Ταξί: 226220.

Φαγητό: Στη Βυτίνα το Αρχοντικό της Αθηνάς έχει θαυμάσια κρέατα και η Κληματαριά καλομαγειρεμένες παραδοσιακές συνταγές. Στου Καμπέα, στο δρόμο από τη Βυτίνα προς τα Λαγκάδια θα απολαύσετε χειροποίητα ζυμαρικά. Στη Δημητσάνα ξεχωρίσαμε το Μπαρουτάδικο, Το λημέρι του Τρύπα και την Καλή θέα. Στη Στεμνίτσα ο Σαρακινιώτης είναι πολύ καλή ψησταριά και το Συμπόσιο σερβίρει νόστιμες ελληνικές σπεσιαλιτέ.

Αγορές: Τυροκομικά προϊόντα, μέλι, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά. Στη Βυτίνα θα βρείτε ξυλόγλυπτα, ενώ στη Στεμνίτσα είδη αργυροχρυσοχοΐας.

(πηγή: www.7merestv.gr, 17/10/2008)

36 ώρες στην Μπανγκόκ με τα πολλά μυστικά

Η ζέστη, η κίνηση, τα πλήθη. Αυτά θα ακούσετε μόλις πείτε στους φίλους σας ότι θα πάτε στην Μπανγκόκ. Τα παραπάνω ισχύουν πράγματι, αλλά η Μπανγκόκ μπορεί να σας αποκαλύψει τους θύλακες ηρεμίας και καλαισθησίας, που διαθέτει, συνήθως λίγα μόλις μέτρα από τις πολύβουες αρτηρίες της μεγαλούπολης των εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Παρασκευή
5.30 μ.μ. - 11 μ.μ. Βόλτα στην Πανπόνγκ
Ο ποταμός Τσάο Πράγια προσφέρει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεάματα στην Μπανγκόκ, με την αδιάκοπη κίνηση πλωτών μέσων. Απολαύστε το θέαμα στην ταράτσα του ξενοδοχείου Οριένταλ. Στο κοντινό εστιατόριο Ιτ Μι θα έχετε την πρώτη σας γεύση τοπικής κουζίνας, αλλά και των καλλιτεχνών της πόλης, που εκθέτουν έργα τους στην κεντρική αίθουσα. Από εκεί, μια βόλτα στο πιο κακόγουστο κομμάτι της Μπανγκόκ, την κακόφημη συνοικία Πανπόνγκ θα σας προσφέρει ιδανική εικόνα της τολμηρής ζωντάνιας, που χαρακτηρίζει την πόλη.

Σάββατο
10 π.μ. - 1 μ.μ. Πορτρέτα και παλάτια
Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ιδανικό μέρος για εντατικά μαθήματα παραδοσιακής ταϊλανδικής τέχνης, όπως αρχαία βουδιστική ζωγραφική, αλλά και έργα της προσωπικής συλλογής του βασιλιά Ράμα. Αμέσως μετά, ακολουθείστε τις ορδές τουριστών στο δαιδαλώδες Μεγάλο Παλάτι, χτισμένο το 18ο αιώνα. Λίγα βήματα από εκεί, στην προκυμαία του ποταμού θα βρείτε το εστιατόριο S&P, με εξαίρετο καπνιστό ποταμόψαρο.
2 μ.μ. - 8 μ.μ. Ναοί και σταρ
Αφού ολοκληρώσετε μια βόλτα με ποταμόπλοιο, θα έχετε καλή συνολική εικόνα της πόλης. Σταματήστε στους δύο ονομαστούς ναούς Βατ Φο και Βατ Αρούν. Οι σπάνιας ομορφιάς κήποι συναγωνίζονται σε καλαισθησία το μοναδικό στον κόσμο «αναπαυόμενο Βούδα». Οι πάσχοντες από αγοραφοβία θα κάνουν καλά να αποφύγουν μια επίσκεψη στο Βέρτιγκο Γκριλ, στην ταράτσα του ξενοδοχείου Μπανιάν Τρι. Από το ύψος των 61 ορόφων, η θέα της Μπανγκόκ -αλλά και των τοπικών σταρ του σινεμά- θα σας αφήσει άναυδους.

Κυριακή
10 π.μ. - 12.30 μ.μ. Αγορές
Ξεκινήστε την ημέρα με μια βόλτα στη σκιερή λεωφόρο Σόι Ραμπούτρι, όπου μπορείτε να ψωνίσετε κομψά μικροαντικείμενα. Στο παραδοσιακό σπίτι - μουσείο του Αμερικανού αρχιτέκτονα Τζιμ Τόμσον θα δείτε πώς ζούσε ο ριψοκίνδυνος Τόμσον, που επέλεξε να υπηρετήσει τις μυστικές υπηρεσίες τις τελευταίες ημέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατά των Ιαπώνων, προτού σκοτωθεί στη ζούγκλα της Μαλαισίας το 1967.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Eat Me (1/6 Soi Pipat 2, 66-2-238-0931, www.eatmerestaurant.com)
National Gallery (4 Chao-fa Road, 66-2-281-2224, www.thailandmuseum.com)
Grand Palace (Thanon Na Phra Lan)
Τhe S&P, Maharaj Pier Building (1st floor, Maharaj Road, 66-2-222-7026)
Vertigo Grill and Moon Bar Banyan Tree hotel (21/100 South Sathorn Road, 66-2-679-1200, www.bangkok.com/banyantree).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 10/2008)

Νέα αιματηρή επίθεση στο Περού από αντάρτες του «Φωτεινού Μονοπατιού»

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά ανταρτών της μαοϊκής ένοπλης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι», όπως μετέδωσαν στο Περού επικαλούμενα ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων.

Η επίθεση σημειώθηκε στην κεντρική ορεινή περιοχή Βισκατάν, κοντά στα υψίπεδα Απουριμάκ και Ένε, στην επαρχία Αγιακούτσο. Ήταν η δεύτερη που αποδόθηκε στην οργάνωση μέσα σε μία εβδομάδα. Την 9η Οκτωβρίου, δεκατρείς στρατιώτες και δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε μάχη στην ίδια περιοχή.

Τα επεισόδια σηματοδοτούν την επαναδραστηριοποίηση της ένοπλης οργάνωσης που είχε σχεδόν διαλυθεί το 1992, με τη σύλληψη του ηγέτη της Αμπιμάελ Γκουσμάν, μετά από έναν καταστροφικό εμφύλιο που διήρκεσε δεκαετίες.

Οι ενέργειες της οργάνωσης, υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, σχετίζονται με τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων του Περού σε περιοχές όπου τα «απομεινάρια» της φέρονται να «συνεργάζονται με λαθρέμπορους ναρκωτικών».

Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στις επαρχίες Χουνίν, Αγιακούτσο και Κούσκο, όπου καταγράφεται δραστηριότητα λαθρεμπόρων.

Οι επιθέσεις υπήρξαν οι αιματηρότερες αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο πρόεδρος Αλαν Γκαρσία τον Ιούλιο του 2006.

Ο Γκαρσία, το ποσοστό δημοτικότητας του οποίου έχει πέσει κάτω από το 19%, έστειλε το στρατό στις περιοχές όπου καλλιεργείται κόκα-το φυτό που αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή κοκαΐνης-σε μια προσπάθεια να πατάξει την δράση των λαθρεμπόρων και να διαλύσει το λεγόμενο «νέο» Φωτεινό Μονοπάτι, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 300 μαχητές.

(πηγή: www.in.gr, 16/10/2008)

Συγκρούσεις στη μεθόριο Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Συγκρούσεις ξέσπασαν στα σύνορα της Ταϊλάνδης με την Καμπότζη, στις οποίες σκοτώθηκαν δύο Καμποτζιανοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν επτά. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποια εκ των δύο άνοιξε πρώτη πυρ. Η σύγκρουση προσλαμβάνει μεγαλύτερη σημασία καθώς σημειώνεται σε περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας στην Μπανγκόκ, καθώς διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους ζητώντας από τον στρατό να προχωρήσει σε πραξικόπημα για να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση. Αφορμή για τις συγκρούσεις είναι το τμήμα στα σύνορα των δύο χωρών, στο οποίο βρίσκεται το αρχαίο ινδουιστικό τέμενος Πρέα Βίχεαρ.

Η Καμπότζη, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της περιοχής πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ταϊλανδό ομόλογό του, με σκοπό την εκτόνωση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Καμπότζης, Χορ Ναμχόνγκ, δήλωσε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και συνάντηση των δύο πλευρών σε πολιτικό επίπεδο και ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο καμποτζιανός στρατός συνέλαβε 10 Ταϊλανδούς στρατιώτες. Η ταϊλανδική πλευρά διέψευσε τα περί σύλληψης στρατιωτών. Το ινδουιστικό τέμενος Πρέα Βίχεαρ βρίσκεται 600 χλμ. ανατολικώς της Μπανγκόκ και ελάχιστοι τουρίστες το επισκέπτονται, ιδιαίτερα μετά την ένταση των τελευταίων μηνών. Το Διεθνές Δικαστήριο είχε ορίσει το 1962 ότι το τέμενος ανήκε στην Καμπότζη, όμως δεν είχε προσδιορίσει σε ποια χώρα ανήκει η έκταση 4,6 τ. χλμ. γύρω από αυτό.

Για ένα κομμάτι γης

Το μικρό αυτό κομμάτι γης έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τον περασμένο Ιούλιο, όταν το κίνημα κατά της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης το ενέταξε στις διεκδικήσεις του, προκαλώντας κύμα εθνικισμού. Σε διάστημα λίγων ημερών, 2.000 στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στο επίμαχο σημείο σκάβοντας χαρακώματα σε μια πλαγιά που μέχρι πριν από 10 χρόνια τελούσε υπό τον έλεγχο των Ερυθρών Χμερ. Εξ αφορμής των συγκρούσεων, το ταϊλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλους τους Ταϊλανδούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Καμπότζη, φοβούμενο επανάληψη των γεγονότων του 2003, όταν η ταϊλανδική πρεσβεία και ταϊλανδικές επιχειρήσεις στην Πνομ Πενχ πυρπολήθηκαν με αφορμή τη διαμάχη για το τέμενος Ανγκορ Βατ.

(πηγή: www.kathimerini,gr, 16/10/2008)

Μπαχρέιν

Κάποιοι λένε ότι εκεί βρίσκεται ο Κήπος της Εδέμ. Όπως και αν είναι, το Μπαχρέιν παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους Δυτικούς - εκεί έχει σπίτι και η Shakira!

Το Μπαχρέιν περιγράφεται μερικές φορές ως η Ελαφρά Μέση Ανατολή (Middle East Lite). Αυτή είναι και στην πραγματικότητα η αίσθηση που σου δημιουργεί η χώρα με το που φθάνεις στην πρωτεύουσα Μανάμα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο Κήπος της Εδέμ και όντως είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με τις μεγάλες δόσεις πολυτέλειας. Είναι άλλωστε το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου που ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο!

Η χώρα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 33 νησιών γύρω από την ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν αρχαίοι πολιτισμοί, ενώ πιστεύεται ότι πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια νομάδες ταξίδεψαν πέρα από την έρημο του Μπαχρέιν. Το 323 π.Χ. μάλιστα λέγεται ότι δύο πλοία του Μεγάλου Αλέξανδρου έφτασαν στη χώρα, ανοίγοντας νέες εμπορικές οδούς. Αποτέλεσμα ήταν η περιοχή να δεχθεί πολύ ισχυρή ελληνική επιρροή, ώστε το Ντίλμουν να μετονομαστεί σε Τύλος! Αρκετά όμως με την ιστορία.

Το Μπαχρέιν καλύτερα να μην το επισκεφθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες, καθότι η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει έως και τους 48ºC. Προτιμότερο είναι να επιλέξετε τους φθινοπωρινούς μήνες που το κλίμα θυμίζει μεσογειακό καλοκαίρι και οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν οικονομικές προσφορές. Επίσης, χρήσιμο είναι να λάβετε υπόψη ότι δεν πρόκειται για low budget προορισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαμονή. Τα υπόλοιπα είναι σχετικά κοντά στα ελληνικά δεδομένα - τηρουμένων των αναλογιών. Το δηνάριο του Μπαχρέιν είναι άλλωστε πολύ υψηλό σε τιμή νόμισμα.

Στο παζάρι της Μανάμα συναντά κανείς όλα τα αγαθά. Ηλεκτρονικά ήδη και γυναικεία ρούχα, αλλά και πολλά παραδοσιακά προϊόντα. Ακολουθήστε τις έντονες ευωδιές των μπαχαρικών για να οδηγηθείτε σε ένα σουκ, το οποίο διαθέτει εκατοντάδες είδη μπαχαρικών. Υπάρχει επίσης και πολύ γνωστό σουκ κοσμημάτων. Τα δρομάκια γύρω από το παζάρι οδηγούν σε γραφικές γειτονιές. Όλα αυτά συμβαίνουν στην παλιά πόλη. Υπάρχει όμως και η νέα πόλη με ουρανοξύστες, ουρανοξύστες, ουρανοξύστες. Μιλώντας με ντόπιους μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχέδιο ανοικοδόμησης του Μπαχρέιν κατά το πρότυπο του Ντουμπάι. Γίνονται συνεχώς επιχωματώσεις και σχεδιάζονται τρελά κτίρια.

Ο Michael Jackson, η Shakira και άλλοι γνωστοί του jet set έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στο Μπαχρέιν. Παραδόξως, η ραπ και η hip hop είναι πολύ δημοφιλείς μουσικές μεταξύ της νεολαίας του Μπαχρέιν. Υπάρχουν αρκετά κλαμπάκια που φιλοξενούν κατά καιρούς διάσημους ξένους DJs. Αξιοσημείωτη είναι και η ετήσια φιλοξενία του αγώνα της Φόρμουλα 1 (F1 Bahrain).

Το Μπαχρέιν θεωρείται επίσης το λούνα παρκ του Περσικού. Ενώνεται με γέφυρα 40 περίπου χιλιομέτρων με τη Σαουδική Αραβία, την οποία διασχίζουν καθημερινά διψασμένοι για αλκοόλ Άραβες (είναι γνωστό ότι στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται το αλκοόλ). Οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι σαφώς πιο απελευθερωμένοι. Είναι μια αραβική χώρα που αναμειγνύει τη σύγχρονη υποδομή με την καθορισμένη ταυτότητα του Περσικού Κόλπου. Την αραβική ταυτότητα με τα περσικά στοιχεία. Αυτή η μοναδική του ταυτότητα σημαίνει ότι το Μπαχρέιν είναι γενικά πιο φιλελεύθερο από τους γείτονές του. Ενώ το Ισλάμ είναι η κύρια θρησκεία, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν είναι γνωστοί για την ανοχή στους. Απόδειξη το γεγονός ότι συνυπάρχουν παράλληλα με τα μουσουλμανικά τεμένη, χριστιανικές εκκλησίες, ινδικοί ναοί και εβραϊκές συναγωγές.

Ένα πράγμα που μας κάνει απίστευτη εντύπωση είναι ότι ενώ οι μοναχικές παραλίες είναι φανταστικές, με λευκή άμμο και τιρκουάζ νερά, κανείς δεν κάνει μπάνιο. Όλοι φαίνεται να προτιμούν τις οργανωμένες παραλίες των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και οι περισσότεροι ντόπιοι διαθέτουν πισίνα στο σπίτι τους. Όταν ρωτήσαμε γιατί δεν βουτάνε στη θάλασσα, μας απάντησαν ότι δεν είναι καθαρή. Δεν μας φάνηκε βρώμικη αλλά δεν ρισκάραμε και να βουτήξουμε.

Έξω από τη Μανάμα υπάρχουν διάφορα μικρά χωριουδάκια και η δόμηση όλης της χώρας σταματά στην κυριολεξία εκεί, γιατί από εκεί και έπειτα υπάρχει μόνο έρημος. Μια βόλτα που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι να πάρετε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και να φτάσετε μέχρι το Δέντρο της Ζωής. Πρόκειται για ένα mesquite που θεωρείται θαύμα της φύσης, καθώς επιζεί εδώ και 400 χρόνια στην έρημο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα η πηγή νερού που το θρέφει.

TIPS

Αξιοθέατα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Το εθνικό μουσείο στεγάζεται σε ένα υπέροχο μοντέρνο κτίριο και περιέχει σπάνια εκθέματα. Καλύπτει ιστορία 7.000 ετών με δείγματα πολιτισμού από όλες τις περιόδους της χώρας.

BEIT AL QUR'AN Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ερευνητικό κέντρο και μουσείο μαζί. Το βασικό έκθεμά του είναι μια τεράστια συλλογή Κορανίων που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και μετά, γραμμένα καλλιγραφικά - μια βασική πτυχή της ισλαμικής κουλτούρας. Θα χρειαστείτε μεγεθυντικό φακό για να διαβάσετε τους στίχους του Κορανίου, που είναι σκαλισμένοι σε κόκκους ρυζιού!

ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΜΑ Βασικά είδη εδώ είναι τα ηλεκτρονικά και τα γυναικεία ενδύματα, αλλά με λίγο ψάξιμο μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα. Αξίζει μια βόλτα στα γύρω από το παζάρι δρομάκια για να θαυμάστε τη γραφικότητά τους και να μπείτε στο κλίμα της ζωής.

ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ AL-FATIH Από τα λίγα τζαμιά που είναι ανοιχτά και σε μη μουσουλμάνους. Η χωρητικότητά του είναι 700 άτομα και αποτελεί το μεγαλύτερο κτίριο στη χώρα.

ΠΑΡΚΟ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ AL-AREEN Σε αυτό το μικρό πάρκο μπορείτε να δείτε σπάνια είδη άγριων ζώων - ένα από αυτά είναι και η αραβική αντιλόπη, καθώς επίσης και οι ζέβρες αλλά και ζώα που έχουν μεταφερθεί εδώ από άλλες χώρες.

ΝΑΟΣ ΤΩΝ BARBAR Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών ναών του 2ου και 3ου π.Χ. αιώνα που είναι αφιερωμένοι στον Ένκι, το θεό της σοφίας και των γλυκών νερών κάτω από τη γη.

ΚΑΣΤΡΟ QAL'AT AL-BAHRAIN Γνωστό και ως φρούριο των Πορτογάλων, αποτελεί το κυριότερο αρχαιολογικό μνημείο της χώρας. Κάτω από το φρούριο ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1950 πόλεις θαμμένες η μια κάτω από την άλλη. Συνολικά ανακαλύφθηκαν επτά στρώματα αρχαιολογικών ευρημάτων και το παλαιότερο από αυτά χρονολογείται κατά το 2800 π.Χ.
Παράξενα - χρήσιμα

• Παρά την ανάπτυξη της χώρας και τη μεγάλη έλευση τουριστών, κάποια πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν. Οι ντόπιες γυναίκες είναι ντυμένες από την κορυφή ως τα νύχια, ειδικά στα χωριά των μικρότερων νησιών. Είναι προτιμότερο να φορέσετε μακριές φούστες και ολόσωμο μαγιό.

• Οι ντόπιοι μιλάνε άπταιστα αγγλικά, γι' αυτό δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να συνεννοηθείτε μαζί τους.

• Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το μυρωδάτο αραβικό καφέ, τον παραδοσιακό μπακλαβά και το σαούρμα, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι με αρνί ή κοτόπουλο και αραβική πίτα βέβαια.

• Αποφύγετε να επισκεφθείτε τη χώρα κατά το Ραμαζάνι, οπότε οι ρυθμοί είναι πολύ πεσμένοι, αλλά και κατά το προσκύνημα στη Μέκκα. Κατά τη διάρκειά του η χώρα κατακλύζεται από τουρίστες, κυρίως νιόπαντρους από τις γύρω χώρες.

(πηγή: www.lifo.gr, 15/10/2008)

Θάνατοι από μυστηριώδη ασθένεια ερευνώνται στη Ν.Αφρική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διερευνά μια μυστηριώδη αιμορραγική ασθένεια που προκάλεσε τρεις θανάτους στο Γιοχάνεσμπουργκ. Έως και 144 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τα θύματα στη Νότιο Αφρική και τη Ζάμπια παρακολουθούνται.

Η ασθένεια πιστεύεται ότι είναι κάποια μορφή αιμορραγικού πυρετού, ωστόσο τρία πιθανά αίτια -οι ιοί του Έμπολα, της Λάσα και του Ριφτ Βάλεϊ- έχουν αποκλειστεί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας στη Γενεύη.

Η υπόθεση ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου όταν πέθανε μια ξεναγός που έφτασε στη Νότιο Αφρική από τη Ζάμπια με συμπτώματα που αποδόθηκαν σε δάγκωμα τσιμπουριού. Ο γιατρός που τη συνόδευε κατά την άφιξή της καθώς και μια νοσοκόμα επίσης υπέκυψαν στην ασθένεια λίγες ημέρες αργότερα.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ περιμένουν τα αποτελέσματα νεώτερων εξετάσεων την Κυριακή.

(πηγή: www.in.gr, 11/10/2008)

36 ώρες στο Μιλγουόκι

Το σύγχρονο Μιλγουόκι δεν θυμίζει σε τίποτα τη σκοτεινή, βιομηχανική πόλη της δεκαετίας του 1960. Οι κάτοικοι λατρεύουν πάντα το λουκάνικο και την καλή μπίρα, αλλά η πόλη έχει αποκτήσει πάνω από 170 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, καταπράσινων πάρκων και εκπληκτική παραλίμνια ζώνη, στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν.

Παρασκευή
4 μ.μ. - 10 μ.μ. Μηχανές και μπίρες
Η τελευταία τουριστική ατραξιόν της πόλης άνοιξε τις πόρτες της τον Ιούλιο και είναι το μουσείο της θρυλικής μοτοσικλέτας Χάρλεϊ Ντάβιντσον. Εκεί θα βρείτε 138 μηχανές, μεταξύ τους και τα δύο πρώτα μοντέλα της μάρκας, από το 1903 και 1905, αντίστοιχα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το Μιλγουόκι διέθετε πάνω από 150 ζυθοποιίες, που ίδρυσαν Γερμανοί μετανάστες. Επισκεφθείτε τη Λέικφροντ Μπρούερι, για ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον κόσμο του ζύθου. Κλείστε τη βραδιά σας στο εστιατόριο - μπαρ «Τα Τρία Αδέλφια», σερβική κουζίνα από το 1954.

Σάββατο
10 π.μ. - 3 μ.μ. Βιβλιοφιλία και τέχνες
Ο πρώτος όροφος του βιβλιοπωλείου Ρενεσάνς θυμίζει συλλογή βιβλιόφιλου και διαθέτει πάνω από 500.000 τόμους, σε ατμόσφαιρα προηγούμενου αιώνα. Πριν πάρετε τα καινούργια σας βιβλία στο γρασίδι του παραλίμνιου πάρκου, ετοιμάστε τα σύνεργα του πικ-νικ, που θα αγοράσετε από την 3η οδό, το ιστορικό κέντρο των Γερμανών μεταναστών του 19ου αιώνα. Μετά το πικ-νικ σας περάστε από το επίσης παραλίμνιο Μουσείο Τέχνης του Μιλγουόκι, που σχεδιάσθηκε το 2001 από τον Σαντιάγο Καλατράβα. Η οροφή του θυμίζει τα φτερά λευκού πουλιού και κινείται ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
4 μ.μ. - Μεσάνυχτα. Στο Θερντ Ουόρντ
Η πόλη κατάφερε να αναπλάσει με ιδιαίτερο γούστο την παλιά συνοικία του Θερντ Ουόρντ, που αποτελούσε το βιομηχανικό κέντρο, μέσα στον περασμένο αιώνα. Σήμερα, η συνοικία αποτελεί μαγνήτη για τους καταναλωτές, με μπουτίκ και καλά εστιατόρια. Για ελαφρύ γεύμα, δοκιμάστε το Κόουστ, με εξαίρετα ψαρικά και συνεχίστε στην οδό Ιστ Μπρέιντι, για ζωντανή μουσική μπλουζ.

Κυριακή
10 π.μ. - 3 μ.μ. Λίμνη και βοτανολογία
Για κυριακάτικο μπραντς πηγαίνετε στο Νικ, με την απίθανη θέα στη λίμνη, και από εκεί περάστε από τον Βοτανικό Κήπο με τα διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
Harley-Davidson Museum (400 Canal Street, 877-436-8738, www.h-dmuseum.com), Lakefront Brewery (1872 North Commerce Street, 414-372-8800, www.lakefrontbrewery.com), Three Brothers Bar and Restaurant (2414 South St. Clair Street, 414-481-7530, www.3brothersrestaurant.com), Renaissance Book Shop (834 North Plankinton Avenue, 414-271-6850), The Wisconsin Cheese Mart (215 West Highland Avenue, 888-482-7700, www.wisconsincheesemart.com).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 11/10/2008)

Νείλος: Ο ήρεμος ποταμός των Φαραώ

Μπείτε βαθύτερα στη ζωή, την ιστορία και τον υπέροχο πολιτισμό της Αιγύπτου διασχίζοντας τα ήρεμα νερά του Νείλου.

Φτάνοντας στο Λούξορ για να επιβιβαστείτε στο πολυτελές ποταμόπλοιο, δείτε το ναό που ανοικοδομήθηκε από τον Φαραώ Αμένοφι και ­επισκεφτείτε το μουσείο. Σειρά έχει το Καρνάκ. Στην αντίπερα όχθη θα βρεθείτε στην Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών. Πάνω από 60 τάφοι των πιο σημαντικών Φαραώ βρίσκονται εκεί, με πιο ξακουστό βέβαια ­εκείνον του Τουταγχαμόν. Θα σας ­εντυπωσιάσει επίσης ο μεγαλοπρεπής ναός της Χατσεπσούτ (της μοναδικής γυναίκας που κατάφερε να γίνει Φαραώ).

Απίθανη κρουαζιέρα
Από το Λούξορ, λοιπόν, θα ξεκινήσετε την κρουαζιέρα σας στο Νείλο: το μοναδικό ποταμό στον κόσμο που ρέει προς βορρά! Και παρότι θα κατευθύνεστε νότια (γεωγραφικά), το πλοίο σας θα ανεβαίνει(!) το ποτάμι και τα τοπία θα εναλλάσσονται στις όχθες... Πράσινο, έρημος, πλινθόκτιστα χωριά. Πρώτος σας σταθμός θα είναι το Εντφού με το ναό του Ώρου, το μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο ναό της χώρας.Αργότερα το πλοίο θα μπει σε μια δεξαμενή για να περάσει ένα μικρό φράγμα και να «κατέβει» 6 μέτρα όσο και τα νερά του ποταμού από την άλλη μεριά! Πιο κάτω θα σταματήσετε στο πτολεμαϊκό Κομόμπο, όπου βρίσκεται ο ναός του θεού-κροκόδειλου Σόμπεκ. Όσο πλησιάζετε στο Ασουάν το τοπίο θα γίνεται όλο και περισσότερο τροπικό. Η πόλη είναι χτισμένη σε πολύ όμορφη περιοχή, γεμάτη από φοίνικες και καταπράσινα νησάκια. Από τη μια πλευρά δεσπόζει το παλιό αρχοντικό ξενοδοχείο Old Cataract όπου περνούσε τις διακοπές της η ­Αγκάθα Κρίστι και από την άλλη όχθη στέκει μεγαλόπρεπο το Μαυσωλείο του Αγά Χαν.

Με τις γραφικές φελούκες θα βρεθείτε στη νήσο Ελεφαντίνη όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη και ο ναός. Στο νησί Κίτσενερ θα βολτάρετε στον παραδεισένιο Βοτανικό Κήπο. Στις βόλτες σας θα ανακαλύψετε πολύ όμορφες ζωγραφιές στις όψεις των σπιτιών. Η πλεύση στο Νείλο μπορεί να συνεχίσει και από την άλλη πλευρά του φράγματος, μέχρι το θαυμάσιο Αμπού Σιμπέλ. Οι δύο ναοί του, που μεταφέρθηκαν 64 μέτρα ψηλότερα για να μην καταποντιστούν στη λίμνη Νάσερ, είναι κάτι παραπάνω από μεγαλειώδεις. Ο λόγος για το ναό του Ραμσή του 2ου και το ναό της συζύγου του Νεφερτάρι. Ο πρώτος, μάλιστα, έχει χτιστεί έτσι ώστε το φως του ήλιου να μπαίνει από μία χαραμάδα και να φτάνει στα έγκατα του ναού μόνο για δύο ημέρες το χρόνο!

(πηγή: www.7merestv.gr, 10/10/2008)

Είμαστε όλοι Βερολινέζοι

Δεν είναι παράλογη η εμμονή των Ελλήνων με το Βερολίνο. Ο G:Sus εξηγεί όλους τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να υπάρχει μια γραμμή μετρό που να μας οδηγεί κατευθείαν εκεί.

Πολλές φορές συζητάς για το Βερολίνο και είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει πάει, ότι είναι εδώ δίπλα και ότι υπάρχει μια γραμμή του μετρό στην Αθήνα που σε κατεβάζει κατευθείαν εκεί. Επίσης το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει Έλληνας από εκείνους που πήραν αυτήν τη γραμμή του μετρό που να μην έχει σκεφτεί είτε κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί είτε μετά την επιστροφή του, την ώρα που χαζεύει φωτογραφίες με φόντο τις πρασινάδες και τα κτίρια, ότι «ναι, θα μπορούσα να μείνω εκεί μόνιμα» και να το εννοεί. Στην αρχή αυτό που σε ελκύει είναι ο καιρός που είναι μουντός και βροχερός, σαν μόνιμο φθινόπωρο, γιατί βαρέθηκες στην Ελλάδα που έχουμε εννιά μήνες ντάλα καλοκαίρι και βάζεις κοντομάνικα από το Μάρτη και σκας και ξεφυσάς και ιδρώνεις παρακαλώντας για λίγη βροχή, μετά βλέπεις τι ωραία και τακτοποιημένα με δωρική αυστηρότητα που είναι όλα στο Βερολίνο, τους κόκκινους ποδηλατόδρομους στα πεζοδρόμια, τα λεωφορεία που φτάνουν παράλογα πάντα στην ώρα τους, το αχανές δίκτυο των τρένων, όπου στην αρχή χάνεσαι αλλά μετά συνηθίζεις, τις καθαρές πινακίδες, τις ακριβείς οδηγίες παντού, τα αυτοκίνητα που σταματάνε να περάσεις, τα δέντρα και το ποτάμι, την απουσία ίχνους αφύτευτου σημείου μέσα στην πόλη, τα κτίρια χωρίς παντζούρια και την ενστικτώδη κίνηση να τα φωτογραφίσεις, τους κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται παντού.

Μετά νιώθεις τον αέρα της ευρωπαϊκής μητρόπολης με τη βεβαιότητα ότι κάτι γίνεται πάντα σε αυτήν την πόλη, κάτι ζωντανό υπάρχει παντού που δεν μυρίζει την εμμηνόπαυση της Αθήνας, χάρη στα τακτοποιημένα σπιτάκια και τις δεκάδες μαμάδες με παιδικά καροτσάκια της Prenslauer Berg και τα «τρεντομάγαζα» της Kastanienallee (και τη σχεδόν επίσημη μετονομασία της σε Casting-allee), το τουριστικό ντελίριο του κέντρου με την αποπνικτική μυρωδιά από το κάρι και το λουκάνικο, τους gay και τους Τούρκους του Shoeneberg με τις απλωμένες σημαίες τους από τα παράθυρα και την αστική βρόμα του Kreuzberg με τις καταλήψεις και τα παιδιά να παίζουν στο δρόμο ανάμεσα στα graffiti και στις γκαλερί.

Και μετά έρχεσαι και τα βλέπεις όλα με το μάτι του συνταξιούχου τουρίστα όταν συγκρίνεις τιμές στα σούπερ μάρκετ που πήγες να πάρεις ένα σαμπουάν και σου «έπεσαν τα μαλλιά» όταν έδωσες 6 ευρώ για ζαμπόν, τυρί, ρύζι και χαρτιά υγείας ή όταν έφαγες μέχρι που έσκασες και μετά πλήρωσες μόνο 3 ευρώ, για την μπίρα που κουβάλανε όλοι πάνω τους και που χρησιμοποιείται αντί για οξυγόνο και μόνο που δεν τρέχει από τη βρύση του νεροχύτη. Ταυτόχρονα φωτογραφίζεις μνημεία και αγάλματα και κομμάτια του τείχους και μπαίνεις στον πειρασμό να ανέβεις σε τουριστικό λεωφορείο, αλλά συγκρατείσαι γιατί είναι προτιμότερο να την περπατήσεις αυτή την πόλη που δεν έχει ούτε μία λακκούβα. Όσο είσαι εκεί δυσκολεύεσαι να βρεις κάτι που να μη σου αρέσει. Και όταν επιστρέφεις το ίδιο σκέφτεσαι βέβαια και ψάχνεις τη στάση του μετρό για να ξαναφύγεις.
TIPS
Βόλτες, γεύσεις, ψώνια, απαγορευμένα

• Το καλύτερο ντονέρ θα το φας στον Mουσταφά (U Mehringdamm), ψωμί φρεσκοψημένο, ντομάτα, φέτα, πατάτες, γύρο, μελιτζάνες, πιπεριές, κρεμμύδι και μια επιλογή από 3 σάλτσες. Και από πάνω φρεσκοστιμμένο λεμόνι. Να πας νωρίς γιατί μετά τις 3 του τελειώνει ο γύρος.

• Να τρως currywurst στα μαγαζιά που βλέπεις ουρές άνω των 6 ατόμων, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή νύχτας. Το Curry 36 έχει ουρά 10 ατόμων πάντα, ακόμα και όταν είναι κλειστό.

• Στο κυριακάτικο παζάρι στο Mauerpark να πας νωρίς για να μπορέσεις να το ψάξεις όλο και απαραιτήτως πάρε ομπρέλα. Είναι γεμάτο νεαρόκοσμο που έρχεται και πουλάει αυτά που φτιάχνει. Ρούχα, κοσμήματα, είδη για το σπίτι, πίνακες. Επίσης θα βρεις απίστευτα έπιπλα.

• Στο κυριακάτικο παζάρι του Tiergarten να πας μόνο αν σε ενδιαφέρουν τα ασημένια μαχαιροπήρουνα και σου έλειψε πολύ το Μοναστηράκι.

• Νοίκιασε ποδήλατο και μην αφήσεις την ευκολία του μετρό να σου στερήσει την απόλαυση να τραγουδάς στο δρόμο, προσέχοντας μη βγεις έξω από τα όρια του κόκκινου ποδηλατόδρομου.

• Όταν οδηγείς ποδήλατο έχεις πάντα προτεραιότητα.

• Οι ώρες κοινής ησυχίας τα Σάββατα διαρκούν έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Οι Βερολινέζοι φρόντισαν να έχεις πολύ χρόνο για κυριακάτικο ύπνο.

• Γύμνασε καλά τα πόδια σου, οι κυλιόμενες σκάλες είναι σπάνιες όπως και τα ασανσέρ στις παλιές πολυκατοικίες. Αν υπολογίσεις ότι τα περισσότερα είναι ψηλοτάβανα, ότι θα χρησιμοποιείς συχνά το μετρό και το ποδήλατο, ετοιμάσου για γάμπες από πέτρα.

• Αν δεν γνωρίζεις γερμανικά, μην επισκεφτείς το Markisches Museum, δεν υπάρχει ίχνος αγγλικών, ακόμα και οι υπάλληλοι σου μιλάνε γερμανικά.

• Πάρε τσιγάρα από Ελλάδα, εκεί κάνουν 4 ευρώ και το πακέτο έχει 17 τσιγάρα.

• Αν μπορείς πάρε και νερό από την Ελλάδα. Εκεί θα το αντικαταστήσεις αναγκαστικά με μπίρα.

• Την καλύτερη κοτόσουπα θα τη βρεις σε ένα από τα πολλά Amrit. Βάλσαμο!

• Ένας από τους καλύτερους τρόπους να δεις την πόλη είναι να χρησιμοποιήσεις τα λεωφορεία. Βρες μια κεντρική πλατεία, μπες μέσα σε ένα οποιοδήποτε λεωφορείο, φτάσε ως το τέρμα της διαδρομής και μετά με το ίδιο εισιτήριο γύρισε πίσω.

• Στο Luzia (Oranienstrasse 34) υπάρχουν συγκεντρωμένες οι ομορφότερες σερβιτόρες που έχεις δει. Χαζεύεις το μαγαζί, αλλά πιο πολύ χαζεύεις αυτές.

• H Rosa-Luxembrurg strasse είναι ο δρόμος που ξέρεις ότι δεν θα σε απογοητεύσει: vintage ρούχα, καινούργια καπέλα, στριπ σόου, hostels, ρώσικες μάρκες, πορνό, οργανικό φαγητό, όλα σε ένα δρόμο.

• Όλα τα Η&Μ της πόλης είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Καταναλωτικός οργασμός. Συγκρατήσου!

• Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Η αυστηρότητά τους φτάνει στην παράνοια στα εστιατόρια, που σου κάνουν παρατήρηση ακόμα και αν βγάλεις να στρίψεις χωρίς να το ανάψεις. Στα μπαρ αν κάνεις την αρχή, μετά θα το ανάψουν όλοι. Και μετά όλοι θα κατηγορούν τους Έλληνες για το ντουμάνι. Χα!

• Δύο ποτήρια strawberry daquiri στο The Green Door (Winterfeldstrasse 50) είναι αρκετά να σε βγάλουν νοκ-άουτ. Αλλά θα έχεις δοκιμάσει το καλύτερο daquiri της ζωής σου.

• Αν θέλεις να συνεχίσεις να δοκιμάσεις και τα υπόλοιπα cocktail, βγες έξω, περπάτησε 20 μέτρα ως το Habibi, χτύπα 2 φαλάφελ με καυτερή σάλτσα και μια ολόκληρη πιπεριά, θαύμασε τα αεροπλανικά κόλπα του τύπου την ώρα που στο φτιάχνει και συνέχισε να πίνεις.

• Τα πάντα είναι self-service. Παντού.

• Ίσως στην αρχή κολλήσεις λίγο, αλλά μπορείς να αγοράσεις δερμάτινα εσώρουχα και αξεσουάρ, δαχτυλίδια, στολές εργασίας, κούνιες και πολλά αξεσουάρ στο Shoeneberg. Μπορείς να τα δοκιμάσεις πριν τα αγοράσεις. Δεν συνιστάται ωστόσο.

• Παρόλο που το φαγητό έξω είναι φτηνό, αν σε πιάσει καμιά λιγούρα για τοστάκι, προτίμησε να αγοράσεις αλλαντικά από παντοπωλεία-φούρνους-ζαχαροπλαστεία και όχι από το σούπερ μάρκετ.

• Τα ταξί είναι πανάκριβα, προτίμησε νυχτερινά λεωφορεία.

• Οι οδηγοί της πόλης υποστηρίζουν ότι στο Bar 25 τα καλοκαίρια (Holzmarkt str. 25) βρίσκεις το καλύτερο χόρτο.

• Μάζευε τα άδεια γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια και πήγαινέ τα στα σούπερ μάρκετ για ανακύκλωση. Σε πληρώνουν γι' αυτό.

(πηγή: www.lifo.gr, 9/10/2008)

Έρημος Ατακάμα

Πετάμε πάνω από τις Άνδεις. Η πτήση από το Σαντιάγκο της Χιλής μέχρι το αεροδρόμιο της Calama διαρκεί δύο ώρες. Από εκεί σε μιάμιση ώρα βρισκόμαστε στο San Pedro, που θα αποτελέσει το ορμητήριό μας για την επόμενη εβδομάδα.
Το San Pedro είναι χτισμένο σε μια όαση στην καρδιά της ερήμου της Ατακάμα, σε υψόμετρο 2.400 μέτρων. Με λιγότερο από 4.000 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους ινδιάνοι. Με χωματόδρομους, σπίτια από πηλό και ελάχιστα σκονισμένα δέντρα. Με εκτυφλωτικά μπλε ουρανούς και νύχτες γεμάτες αστέρια.
Ο ήλιος καίει, αν και είναι χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο. Είναι λόγω του υψομέτρου. Τώρα είμαστε μια χαρά με το t-shirt, αλλά τη νύχτα που η θερμοκρασία θα βουτήξει στο μηδέν θα χρειαστούμε γερές ενισχύσεις. Πολλά εστιατόρια και μπαρ δεν έχουν στέγη, αφού δεν βρέχει σχεδόν ποτέ. Όμως το βράδυ, μια μεγάλη φωτιά που ανάβει στο κέντρο κάθε μαγαζιού, οι ατμοσφαιρικοί χώροι και τα υπέροχα χιλιανά κρασιά, σε κάνουν να ξεχνάς το κρύο.
Το χωριό μοιάζει άδειο, μόνο λίγοι τουρίστες περιφέρονται με τα σακίδια στην πλάτη. Όλοι οι υπόλοιποι εξερευνούν τον πλανήτη Ατακάμα. Το βράδυ, όταν θα επιστρέψουν, θα γεμίσει πάλι ζωή.
Ψάχνω να αγοράσω έναν ακριβή χάρτη της περιοχής. Ζητώ να μου σημειώσουν τα μέρη όπου μπορείς να πας μόνος σου. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα επισκεφτείς με γκρουπ ή να πάρεις μαζί σου έναν ντόπιο οδηγό, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν δρόμοι και θα χαθείς. Ύστερα θα οργανώσω τις εξορμήσεις των επόμενων ημερών. Υπολογίζω ότι πάνω από τα 4.000 μέτρα θα κινηθούμε μετά την τρίτη ημέρα, όταν θα έχουμε κάπως εγκλιματιστεί στα μεγάλα υψόμετρα.

Η έρημος της Ατακάμα είναι η πιο άνυδρη έρημος του πλανήτη και κάποιες περιοχές της έχουν να δουν βροχή πάνω από 400 χρόνια. Οι παράξενοι γεωλογικοί σχηματισμοί, τα χρώματα των πετρωμάτων, οι αλυκές και οι αλμυρές λίμνες των υψιπέδων συνθέτουν εικόνες σουρεαλιστικές. Τώρα καταλαβαίνω γιατί έχουν γυριστεί στην Ατακάμα κινηματογραφικά πλάνα ταινιών fiction. Γιατί τα τοπία που συναντάς εδώ είναι τοπία άλλου πλανήτη. Εικόνες αρχέγονες, παραισθησιογόνες, απόκοσμες. Η λίμνη Cejas, με το ολόλευκο στεφάνι του αλατιού και τα τιρκουάζ νερά, που στο κέντρο της γίνονται βαθιά μπλε καθώς χάνονται σε μια άβυσσο άγνωστου βάθους. Η Valle de la Luna, που σε ταξιδεύει σε σεληνιακά τοπία. Η Valle de la Muerte, που μοιάζει να της αφαίρεσαν κάθε ίχνος ζωής. Κοφτερά βράχια, εκτάσεις από αλάτι, όσο φτάνει το μάτι σου, που στη δύση βάφονται με εξωπραγματικές αποχρώσεις. Ο δρόμος, που και αυτός είναι καλυμμένος με αλάτι. Στο βάθος το ηφαίστειο Lascar, που κάθε πρωί καπνίζει και που την πρώτη μέρα με έκανε να ανησυχήσω. Η μαύρη λίμνη Miscanti και δίπλα της η Miniques, που ξεπροβάλλουν απρόσμενα στα 4.200 μέτρα. Η λίμνη Chaxa με τα ροζ φλαμίνγκο και τα «άνθη του αλατιού», που επιπλέουν στα νερά της. Τα Tatio Geysers, θερμοπίδακες που ξεπετάγονται από ηφαιστειακούς κρατήρες σε υψόμετρο 4.300 μέτρων. Το τέλειο κωνικό σχήμα του ηφαιστείου Licancabur, ορατό σχεδόν από παντού, ένας Σταυρός του Νότου για την πλοήγηση της ερήμου.

Ανεβαίνουμε συνεχώς. Το αυτοκίνητο αρχίζει να δυσκολεύεται, παθαίνει και αυτό τη νόσο του υψομέτρου λόγω του περιορισμένου οξυγόνου. Τριγύρω φαίνεται σαν να μην υπάρχει ζωή. Δεν είναι τυχαίο που η έρημος της Ατακάμα χρησιμοποιείται από τη NASA ως προσομοίωση του πλανήτη Άρη.
Πλησιάζουμε το χωριό Socaire. Μοιάζει κι αυτό να απουσιάζει. Ξαφνικά μια μπάντα ινδιάνων ξεπροβάλλει από το χωματόδρομο. Παιδάκια και πιστοί ακολουθούν με ινδιάνικους χορούς, ντυμένοι με πολύχρωμες γυαλιστερές φορεσιές που αστράφτουν κάτω από τον ήλιο. Γιορτάζουν τον Άγιο Βαρθολομαίο. Φτάνουν στην άσπρη εκκλησία με την αχυρένια σκεπή. Ακολουθούμε από κάποια απόσταση. Δεν μας δίνει κανείς σημασία. Μπαίνουν στην εκκλησία, η λειτουργία αρχίζει.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 9/10/2008)

36 ώρες στο Μπράιτον

Πριν από λίγα χρόνια, το Μπράιτον εθεωρείτο ξεπερασμένο θέρετρο και τόπος διακοπών παράνομων ζευγαριών. Με το κοσμοπολίτικο Λονδίνο μία ώρα με το αυτοκίνητο όμως, η παραθαλάσσια κωμόπολη ξαναβρήκε τη λάμψη της, θυμίζοντας περισσότερο πια το Μαϊάμι Μπιτς, παρά τον παρηκμασμένο του, παλιό εαυτό.

Παρασκευή
5 μ.μ. - 10.μ.μ. Περίπατος
Ο περίπατος στην προκυμαία το ηλιοβασίλεμα είναι θεσμός του Μπράιτον, ενώ λίγα μέτρα από την ιστορική προκυμαία, θα βρείτε διασκεδαστικά παμπς, με καλό ποτό και χορταστικά εδέσματα. Στο «Ντρούιντς Χεντ», μπορείτε να απολαύσετε την ατμόσφαιρα του 16ου αιώνα, ενώ στο «Σάσεξ» μπορείτε να καθίσετε στα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Σάββατο
10 π.μ. - 4 μ.μ. Βασιλική απόλαυση
Το Βασιλικό Περίπτερο διατηρεί άσβεστη τη λάμψη του, παρά το πέρας δύο αιώνων. Το απαστράπτον κτίσμα, χτισμένο τον 19ο αιώνα, είναι εμπνευσμένο από το μυθικό Ξαναντού, ενώ στο εστιατόριό του μπορείτε να πάρετε το τσάι σας, λες και είσαστε βασιλείς. Για μία σύγχρονη γεύση του Μπράιτον, περάστε από το «Φάμπρικα», παλιά εκκλησία, που ανακαινίσθηκε και λειτουργεί σήμερα ως γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Αν πάλι ψάχνετε για παλιά βιβλία, μία επίσκεψη στα στενά δρομάκια Λέινς και Νορθ Λέιν θα σας πείσει ότι ήλθατε στο σωστό μέρος.
5 μ.μ. - Μεσάνυχτα. Kρασί και χορός
Αφού πιείτε τη μπίρα σας στην ιστορική προκυμαία του Μπράιτον Πίερ, το γεύμα στο Οτέλ ντυ Βεν Μπιστρό, ένα από τα καινούργια και καλύτερα εστιατόρια της πόλης, θα σας κάνει να λατρέψετε τη μοντέρνα αγγλική κουζίνα. Τα πάμπολλα μπαράκια, κατά μήκος της παραλίας, θα σας δώσουν την ευκαιρία να δείτε από πού ξεκίνησαν τα σημερινά μεγαθήρια της μουσικής σκηνής, όπως η Εϊμι Ουαινχάους και οι Φου Φάιτερς. Ο χορός μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί.

Κυριακή
12 - 2 μ.μ. Καφεΐνη και σιδηρόδρομος
Οι ξενύχτηδες του Μπράιτον αναρρώνουν στο Ρεντρόουστερ Κόφι Χάους, πραγματικός ναός της καφεΐνης, με αναπαυτικούς καναπέδες και εξαίρετα κρουασάν. Από εκεί, πάρτε το ηλεκτρικό τρένο «Βολκς», που λειτουργεί αδιάκοπα από το 1883. Αν ο καιρός είναι καλός, καθίστε στα εξωτερικά καθίσματα και απολαύστε τη θέα της παραλίας, μέχρι και την πλαζ των γυμνιστών, στην άκρη της πόλης.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
The Druid’s Head (9 Brighton Place, 44-1273-325-490)
Market Inn (1 Market Street, 44-1273-329-483, www.reallondonpubs.com) Brighton Dome, (29 New Road, 44-1273-709-709, www.brightondome.org)
Royal Pavilion (Pavilion Buildings, 44-1273-290-900, www.royalpavilion.org.uk) Fabrica (40 Duke Street, 44-1273-778-646, www.fabrica.org.uk)
Fidra Jewelers (47 Meeting House Lane, 44-1273-328-348, www.fidra.com).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 4/10/2008)

Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας: Συνδυάζει βουνό & θάλασσα

Μέσα στο πράσινο και με άρτια τουριστική υποδομή, η υπέροχη αυτή περιοχή προσφέρεται για φθινοπωρινές εξορμήσεις.

Ό,τι καιρό κι αν κάνει, όποια διάθεση -καλοκαιρινή ή φθινοπωρινή- κι αν έχετε, η ­Ολυμπιακή Ακτή ή Παραλία της Πιερίας είναι ένας ιδανικός τόπος για να περάσετε ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο γεμάτο με ποικίλες δραστηριότητες. Στην καρδιά του Νομού Πιερίας, σε απόσταση αναπνοής από την Κατερίνη, μπροστά σε χρυσαφένιες αμμουδιές για να δροσίζεστε (αν κάνει ακόμη ζέστες) και με τον επιβλητικό Όλυμπο να υψώνεται πλάι σας, με γραφικά χωριά, καταπράσινα δάση, επιβλητικές βουνοκορφές και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, η περιοχή αυτή δικαίως χαρακτηρίζεται ως η ελληνική Ριβιέρα, και είναι απίθανο να μην ικανοποιήσει όλα τα γούστα, ακόμη και του πιο απαιτητικού επισκέπτη.

Δάση και παραλίες
Ξεκινήστε με μία σύντομη γνωριμία με την Κατερίνη. Σε απόσταση μόλις 7 χλμ. βρίσκεται το πανέμορφο Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας, όπου αξίζει να κάνετε μια βόλτα. Ο Δήμος Παραλίας αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Περίσταση, την Καλλιθέα και την Παραλία. Εδώ θα απολαύσετε τις αμμουδιές και τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Κάνοντας τη βόλτα σας θα δείτε ότι η περιοχή έχει μια θαυμάσια τουριστική υποδομή που σας δίνει τη δυνατότητα για πολλά σπορ, αγορές και διασκέδαση. Σε απόσταση 27 χλμ. βόρεια της Κατερίνης θα συναντήσετε τον παραθαλάσσιο οικισμό του Μακρύγιαλου, με επίσης υπέροχες παραλίες και πεντακάθαρα νερά. Εκεί κοντά βρίσκεται άλλος ένας αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος: η αρχαία Πύδνα, που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του μακεδονικού βασιλείου. Δίπλα της εκτείνεται ένας οικολογικός παράδεισος, ο υδροβιότοπος των Αλυκών Κιτρούς.

Εκδρομές
Σε απόσταση 15 χλμ. νότια της Κατερίνης βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, που αποτελούσε στην αρχαιότητα ιερό κέντρο της Μακεδονίας. Μετά το Δίον θα επισκεφθείτε το γραφικό Λιτόχωρο, μια όμορφη πόλη χτισμένη στην πλαγιά του Ολύμπου, με παλιά πέτρινα σπίτια, που αποτελεί αφετηρία των ορειβατικών εξορμήσεων προς τις κορυφές. Θα πάτε στο φαράγγι του Ενιππέα, όπου θα βρεθείτε σε ένα μαγευτικό σκηνικό της φύσης, με τα νερά του ποταμού που κατεβαίνουν από τον Όλυμπο να σχηματίζουν μικρές λίμνες που καταλήγουν σε υπόγειες καταβόθρες. Στις θέσεις Άγιος Ιωάννης, Προφήτης Ηλίας και Πριόνια θα συναντήσετε τουριστικά περίπτερα όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε. Στην ­ορεινή Πιερία, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, σας περιμένει μια σειρά παραδοσιακών οικισμών: η Παλιά Σκοτίνα, οι Παλαιοί Πόροι, ο Άγιος Δημήτριος, το Ελατοχώρι, ο Κολινδρός και η Μόρνα. Στο δρόμο θα συναντήσετε πάμπολλα ξωκλήσια και μοναστήρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ναός της Κοιμήσεως της Παναγίας στην Κονταριώτισσα.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Οδικώς η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 75 χλμ. (ΚΤΕΛ, τηλ.: 2310-55428), ΟΣΕ (τηλ.: 2310-517517). Από την Αθήνα θα κάνετε περίπου 440 χλμ. (ΚΤΕΛ: 210-8317059 και ΟΣΕ: 210-5297777).

Διαμονή: Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικά ­αναφέρουμε τα ξενοδοχεία: Mediterranean (τηλ.: 61993), Argo (τηλ.: 61334), Ηιώνη (τηλ.: 61223), Platon (τηλ.: 62525) και Avra (τηλ.: 61474). Επικοινωνήστε με την Ένωση Ξενοδόχων και το Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας στο τηλ.: 61310.

Χρήσιμα (Κατερίνη): Κωδικός κλήσης: 23510 Αστυνομία: 46623 Δήμος: 69400 Τουριστικές πληροφορίες: 61310
ΚΤΕΛ Κατερίνης: 23313

Φαγητό: Στην Ολυμπιακή ­Ακτή θα βρείτε πολλές ταβέρνες μπροστά στη θάλασσα για φρέσκο ψάρι. Όσο ανηφορίζετε, το γεύμα σας θα περιλαμβάνει νοστιμότατα κρέατα σχάρας. Ο Γιώργος, το Κουτούκι του Νικόλα, ο Μπάμπης είναι μερικές προτάσεις στην Παραλία. Στο Φως δοκιμάστε τα γλυκά.

Διασκέδαση: Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα το Διεθνές Φεστιβάλ Ολύμπου, που φιλοξενεί στο αρχαίο θέατρο του Δίον και στο κάστρο του Πλαταμώνα αξιόλογα μουσικά και θεατρικά σχήματα. Στην Παραλία θα βρείτε πολλά ωραία μπαράκια.

(πηγή: www.7merestv.gr, 3/10/2008)

Χωρίς διαβατήριο η είσοδος στην ΠΓΔΜ

Οι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε. καθώς και οι πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν θα χρειάζονται μόνο την ταυτότητά τους.

To υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι από χθες Τετάρτη άρχισε η εφαρμογή της τροπολογίας του νόμου περί διακίνησης αλλοδαπών, η οποία πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, με την οποία οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) καθώς και οι πολίτες των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν δεν θα χρειάζονται άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα παρά μόνο την ταυτότητά τους για την είσοδό τους στη ΠΓΔΜ.

Επίσης, σύμφωνα με τις αλλαγές στο νόμο για τους αλλοδαπούς που εφαρμόζεται από χθες, οι πολίτες των χωρών που συμπεριλαμβάνονται στη «λευκή λίστα» της Ε.Ε., μπορούν τα ταξιδεύουν στην ΠΓΔΜ χωρίς θεώρηση εισόδου (βίζα), ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά για την είσοδο στη χώρα πολιτών ξένων χωρών, σκοπό έχουν την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας με ξένες ισχυρές χώρες και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και των σχέσεων της ΠΓΔΜ με τις χώρες της ΕΕ.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/10/2008)