Γαϊδούρια με...πάνες

Απαγορεύεται από εδώ και μπρος να κυκλοφορούν χωρίς...πάνες τα γαϊδούρια στους δρόμους συγκεκριμένων περιοχών της νοτιοδυτικής Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο, Μοχάμεντ Χαρούντ, το μέτρο αποσκοπεί στη "διατήρηση της αισθητικής και της πολιτιστικής εικόνας των περιοχών, που αυτή την περίοδο γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου τουριστική άνθηση".

"Οι πάνες διατίθενται στις αγορές σε χαμηλές τιμές", δήλωσε ο Χαρούν στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών, που θα παραβιάζουν το νέο αυτό μέτρο, θα τιμωρούνται.

(πηγή: www.skai.gr, 31/12/2009)

Γαϊδούρια με πάνες θα κυκλοφορούν εφεξής σε ορισμένες περιοχές της νοτιοδυτικής Αιγύπτου για λόγους αισθητικής και καθαριότητας

Απαγορεύεται να κυκλοφορούν χωρίς... πάνες τα γαϊδούρια στους δρόμους συγκεκριμένων περιοχών της νοτιοδυτικής Αιγύπτου, σύμφωνα με αξιωματούχο των περιοχών αυτών. Οπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Χαρούντ, το μέτρο αποσκοπεί στη διατήρηση της αισθητικής και της πολιτιστικής εικόνας των περιοχών, που αυτή την περίοδο γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου τουριστική άνθηση.

Οι πάνες διατίθενται στις αγορές σε χαμηλές τιμές, δήλωσε ο Χαρούν χθες στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες των γαϊδουριών, που θα παραβιάζουν το νέο αυτό μέτρο, θα τιμωρούνται. Τα γαϊδούρια είναι απαραίτητα για τις μετακινήσεις πολλών αιγυπτίων καθώς μπορούν να μεταφέρουν το 20 με 30% του σωματικού τους βάρους και χρησιμοποιούνται και στη γεωργία.

(πηγή: www.flash.gr, 31/12/2009)

Μόρνος: Θαυμαστός υδάτινος κόσμος

Οι εικόνες της λίμνης είναι μαγικές, αλλά συνάμα ανησυχητικές. Η στάθμη της έχει υποχωρήσει σημαντικά δημιουργώντας ερωτηματικά για το μέλλον της (μιας και υδροδοτεί σε μεγάλο βαθμό την πρωτεύουσα), από την άλλη πάλι η εμφάνιση του «βυθισμένου» Καλλίου, όπως και τα καστανοπράσινα φιόρδ που σχηματίζει, προσφέρουν μαγικές εικόνες που σε προκαλούν να σηκώσεις τη φωτογραφική μηχανή και με ένα «κλικ» να τις κάνεις για πάντα δικές σου.

Ολα αυτά θα τα δείτε κάνοντας απλά μια διαδρομή περιμετρικά της λίμνης. Μπορεί να ξεκινήσει από οποιοδήποτε σημείο ή χωριό, παρόλο που εμείς σας προτείνουμε να ξεκινήσετε από τον μεγαλύτερο οικισμό της περιοχής, το Λιδορίκι.

Το κεφαλοχώρι της λίμνης έχει μακρά ιστορία που ξεκινάει από την εποχή των Δωριέων, με σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου και τους αγώνες του. Σήμερα μπορείτε να περπατήσετε στα όμορφα σοκάκια του και να καθίσετε στην πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο.

Το χωριό Κάλλιο
Συνεχίζοντας βόρεια από το Λιδορίκι, στα 8 χλμ. θα βρεθείτε σε διακλάδωση και θα στρίψετε αριστερά για να βρεθείτε μετά 10 χλμ. στο χωριό Κάλλιο.

Η αρχαία πόλη Κάλλιον η Καλλίπολις, που σήμερα βρίσκεται στον βυθό της λίμνης, άκμασε τον 4ο π.Χ. αιώνα, όμως καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Γαλάτες το 279 π.Χ. Τμήμα της αρχαίας πολιτείας ανασκάφηκε λίγο πριν τα νερά την εξαφανίσουν για πάντα. Ο δρόμος μετά το Κάλλιο θα σας οδηγήσει σε δύο διασταυρώσεις: η πρώτη που θα δείτε οδηγεί δεξιά στο Διακόπι, που, σύμφωνα με μαρτυρίες των παλιότερων, ονομάστηκε έτσι από τους κατοίκους του σε ένδειξη τιμής στον Αθανάσιο Διάκο που έδρασε στην περιοχή.

Η δεύτερη, επίσης στα δεξιά, οδηγεί στο απομονωμένο χωριό Δάφνο, σκαρφαλωμένο στα 1.000 μ., περιτριγυρισμένο από πανύψηλες κορυφές και με μια ωραιότατη πλατεία, όπου μπορείτε να καθίσετε στο καφενείο της κυρίας Αθανασίας.

Επιστρέφετε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζετε την διαδρομή σας μέχρι το επόμενο χωριό, το Κόκκινο, κοντά στον ομώνυμο ποταμό που χύνεται στην λίμνη, με εκπληκτική θέα στην λίμνη του Μόρνου.

Επόμενος «σταθμός» σας, αφού αφήσετε δεξιά σας τον δρόμο για Κροκύλειο, είναι το φράγμα της τεχνητής λίμνης και λίγο αργότερα θα δείτε μια ακόμη παράκαμψη για το χωριό Άβορος, χτισμένο στην πλαγιά του βουνού, σε υψόμετρο 780.

Το τελευταίο χωριό που θα δείτε είναι η Λεύκα, η οποία απέχει περίπου 6,5 χλμ. από το Λιδορίκι, όπου θα κλείσετε τον κύκλο γύρω από την Λίμνη του Μόρνου.

Το φράγμα του Μόρνου
Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος και της λίμνης ξεκίνησαν το 1969 και ολοκληρώθηκαν το 1981. Με ύψος 126 μ., το φράγμα είναι από τα ψηλότερα της Ευρώπης και η λίμνη που δημιουργήθηκε έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο όγκος του νερού διοχετεύεται στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου και ενός καναλιού μήκους 192 χλμ. που διατρέχει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής. Στη λίμνη του Μόρνου καταλήγει και το νερό της λίμνης του Εύηνου, μέσω μιας ενωτικής σήραγγας.

ΙΝFΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ο Μόρνος απέχει 250 χλμ. από την Αθήνα. Θα πάτε προς Δελφούς και πριν από την Αμφισσα θα στρίψετε αριστερά προς Λιδορίκι.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στα χωριά γύρω από τη λίμνη οι επιλογές σε διαμονή και φαγητό είναι περιορισμένες. Αν θέλετε περισσότερες επιλογές θα πρέπει να κινηθείτε προς Αμφισσα και Γαλαξίδι.

«Δάφνος» (22660 51746, 51745). Ο δημοτικός ξενώνας του ομώνυμου χωριού έχει καθαρά δωμάτια, καλό εστιατόριο και είναι ανοικτός όλο τον χρόνο.

«Ξενώνας Καλλίπολις» (22660 22150, 22995). Στο Λιδορίκι, με περιποιημένα δωμάτια και έναν ευγενέστατο ιδιοκτήτη που θα σας δώσει πληροφορίες για τη γύρω περιοχή.

«Βασίλης» Βρίσκεται στην πλατεία του Λιδορικίου και σερβίρει κρέατα ψητά σούβλας και καλαμάκια.

(πηγή: www.ethnos.gr, 30/12/2008)

Αποχαιρετισμός στην Ελλάδα

Tου Σαϊμον Γκας*

Γράψε αν μπορείς στο τελευταίο σου όστρακο
τη μέρα τ’ όνομα τον τόπο
και ρίξε το στη θάλασσα για να βουλιάξει.
Γιώργος Σεφέρης
Γυμνοπαιδία – Σαντορίνη

Σε λίγες μέρες η γυναίκα μου κι εγώ αφήνουμε την Αθήνα ύστερα από οκτώ ευτυχισμένα χρόνια στη χώρα σας – πρώτα στη δεκαετία του ’80 και για δεύτερη φορά αυτά τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα ήταν καλή μαζί μας. Μας χάρισε τον πρώτο μας γιο, που γεννήθηκε εδώ πριν από 23 χρόνια. Μας χάρισε πολλούς φίλους. Μας χάρισε πολλές στιγμές ευτυχίας. Και ποτέ, μα ποτέ δεν μας άφησε να πλήξουμε.

Η Ελλάδα και οι Ελληνες ασκούν έντονη επίδραση στους ξένους. Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell έγραψε: «Αλλες χώρες μπορούν να σε κάνουν να ανακαλύψεις έθιμα ή παραδόσεις ή τοπία. Η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο σκληρό: την ανακάλυψη του εαυτού σου». Στην Ελλάδα εμείς οι Βορειοευρωπαίοι αφήνουμε πίσω μας λίγη απ’ την ψυχραιμία και την επιφυλακτικότητά μας και γινόμαστε πιο εξωστρεφείς, αναζητάμε πιο πολύ τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων. Δεν εκπλήσσομαι που η λέξη privacy δεν μεταφράζεται ακριβώς στα Ελληνικά. Αλλά, πάλι, ούτε η λέξη παρέα μεταφράζεται στα Αγγλικά.

Η Ελλάδα άναψε τον πόθο του ταξιδιού σε γενιές και γενιές Βρετανών, και η Μαριάν κι εγώ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τα βήματά τους. Η μυρωδία του καπνού του ξύλου που καίγεται ένα φθινοπωρινό απόγευμα στην Ηπειρο, τα λιβάδια με τ’ αγριολούλουδα στην Πελοπόννησο την άνοιξη, τα κρυστάλλινα γαλανά νερά του Ιονίου το καλοκαίρι είναι μερικές από τις αναμνήσεις που θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας.

Οι Ζουλού λένε ότι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι μέσα από άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα δεν θα σήμαινε τόσα πολλά για μας αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που γνωρίσαμε εδώ. Η γιαγιά που μας φίλεψε ροδάκινα απ’ το καλάθι της όταν χάλασε το αυτοκίνητο της παρέας μας, στη Θεσσαλία το 1975. Το ζευγάρι που μας παραχώρησε το διαμέρισμά του, παρόλο που μόλις μας είχε συναντήσει, στο Ρέθυμνο το 1984. Ο ταξιτζής στη Χίο, το 1992, που όταν ο γιος μου ο Κρίστοφερ ζαλισμένος από το ταξίδι έκανε εμετό κι έκανε χάλια και το ταξί και τον ίδιο, αυτός ανησυχούσε μόνο αν ήταν εντάξει το παιδί. Θα μας λείψουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, που μας έδωσαν τη φιλία τους και τη συντροφιά τους.

Θα θέλαμε επίσης, η Μαριάν κι εγώ, να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που ήταν τόσο επιεικείς και συγχωρητικοί όσο εμείς κατακρεουργούσαμε την ελληνική γλώσσα. Θέλω να ζητήσω ιδιαιτέρως συγγνώμη από μια κυρία που γνώρισα σε μια δεξίωση πριν από λίγα χρόνια. Τη ρώτησα τι δουλειά έκανε ο άντρας της. Μου απάντησε ότι ήταν γεωπόνος. Δυστυχώς, μπέρδεψα τη λέξη γεωπόνος με τη λέξη Γιαπωνέζος. Καθώς η συζήτηση προχωρούσε, διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν ήξερε σχεδόν τίποτε για την Ιαπωνία. Και καθώς επέμενα με τις ερωτήσεις μου για τον ιαπωνικό πολιτισμό, έβλεπα σιγά σιγά τον πανικό να φουντώνει στα μάτια της.

Θα ήθελα ακόμη να ζητήσω συγγνώμη κι από τον προβεβλημένο εκείνον υπουργό, που παρέμεινε ατάραχος όταν τον ρώτησα πώς σκόπευε να αντιμετωπίσει όλες τις προσκλήσεις και όχι τις προκλήσεις του τομέα ευθύνης του. Τώρα ήρθε ο καιρός να πάμε σε μιαν άλλη χώρα. Χαιρόμαστε με την προοπτική των νέων εμπειριών, των νέων ενδιαφερόντων που πάντα φέρνει ένα νέο διπλωματικό πόστο. Οπως λέει κι ο ποιητής:

«Πολλά τα καλοκαιρινά πρωινά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένες πρωτοϊδωμένους»
Aλλά, δεν θα είναι Ελλάδα.

Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι θα επιστρέψουμε. Δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα μας έχει δώσει ακόμη την άδεια να την εγκαταλείψουμε οριστικά. Και όταν επιστρέψουμε δεν θα το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους ή για το τοπίο, αλλά και γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που θαυμάζουμε για πάρα πολλά πράγματα.

Αλλά αυτό που ιδιαίτερα θαυμάζουμε εδώ είναι η σημασία που δίνουν οι Ελληνες στους οικογενειακούς δεσμούς και τη φιλία, την επιμονή σας να χαίρεστε τη ζωή, την ανοιχτόκαρδη διάθεσή σας, τη γενναιοδωρία σας και την αίσθηση αξιοπρέπειας και ευπρέπειας. Το ταλέντο των Ελλήνων ξεχειλίζει σε κάθε τομέα, από τις καλές τέχνες ώς τον κάθε χώρο δουλειάς και δημιουργίας. Ενα από τα προνόμια που είχα ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν η ευκαιρία που μου έδωσε να συναντήσω τόσους προικισμένους, ζωντανούς ανθρώπους από φοιτητές μέχρι δισεκατομμυριούχους.

Ομολογώ ότι ακόμη και τώρα, μετά οκτώ χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη μερικά πράγματα που δεν καταλαβαίνω. Δεν καταλαβαίνω την ελληνική μανία να βουτάνε όλοι στη θάλασσα κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους δέκα βαθμούς. Εγώ μεγάλωσα σε μια χώρα που η θάλασσα ήταν κρύα και γκρίζα και, γενικώς, έπρεπε να αποφεύγεται. Δεν καταλαβαίνω γιατί τα κινητά είναι τόσο δημοφιλή, ενώ τόσες και τόσες Ελληνίδες σε διακοπές έχουν τη συνήθεια να φωνάζουν τόσο δυνατά και σε τόσο ψηλές νότες ώστε οι φωνές τους να σκίζουν τον αιθέρα και λόγγοι και ραχούλες να αντηχούν «έλα Τούλααα…». Θαυμάζουμε το πάθος των Ελλήνων για προσωπική ελευθερία και ελευθερία του λόγου. Ακόμη δεν έχω καταλάβει τα παραθυράκια στην τηλεόραση. Πώς καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος όταν όλοι μιλούν ταυτόχρονα; Ο στρατηγός Ντε Γκολ αναρωτήθηκε κάποτε πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που παράγει 246 διαφορετικά είδη τυριών. Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς μια χώρα που έχει σχεδόν τόσους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς όσα τυριά έχει η Γαλλία. Αυτό που καταλαβαίνω και ξέρω καλά είναι ότι η Μαριάν και εγώ αισθανόμαστε τεράστια τρυφερότητα, ευγνωμοσύνη και θαυμασμό για μια χώρα που μας φέρθηκε τόσο καλά.
Σ’ ευχαριστώ, Ελλάδα.

* Ο κ. Σάιμον Γκας είναι απερχόμενος πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/12/2008)

Ο τολμών –και περιβαλλοντικά– νικά

Πέντε παραδείγματα σε διαφορετικές χώρες όπου οι πολίτες έκαναν πράξη την προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας τη ζωή τους

Η προστασία του περιβάλλοντος κοστίζει, είναι δύσκολη, προσκρούει σε συμφέροντα, πρακτικά αποδεικνύεται από δύσκολη έως ανέφικτη. Ασφαλώς όλοι έχουμε ακούσει τις παραπάνω «αντιρρήσεις» ή ανάλογες αντιρρήσεις, που βρίσκουν ισχυρό έρεισμα στη νοοτροπία του «ωχαδελφισμού». Η παράθεση κάποιων παραδειγμάτων από κοινότητες που τόλμησαν, είναι ίσως η πειστικότερη απάντηση. Οι κάτοικοι στο νησί Samso στη Δανία αναμόρφωσαν τη ζωή τους και τώρα η καθημερινότητά τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ενα χωριό στην Ισπανία, το La Muela, αναπτύχθηκε οικονομικά προσφέροντας στους κατοίκους του μια καλύτερη ζωή, γιατί επένδυσε στην αιολική ενέργεια. Οι ψαράδες του νοτίου Αιγαίου στην Ελλάδα αποφάσισαν να επιβάλουν περιορισμούς στην αλιεία προστατεύοντας τον πλούτο της θάλασσας αλλά και το δικό τους. Παρουσιάζοντας μερικά από τα επιτεύγματα που ωφελούν τους ανθρώπους και το περιβάλλον αποδεικνύουμε πως όποιος θέλει, μπορεί. Η περιβαλλοντική συνείδηση και η «επένδυση» στον οικολογικό τρόπο ζωής αποδεικνύονται ως ένας τρόπος δράσης που βασίζεται στον σεβασμό απέναντι στη φύση και στους άλλους. Είναι ελπιδοφόρο ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι απ’ όλες τις χώρες του κόσμου δηλώνουν ενεργό συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο στοίχημα για έναν καλύτερο αυριανό κόσμο.

Μουέλα, το χωριό των ανέμων
Μόλις 23 χιλιόμετρα από την πολύβουη Σαραγόσα το τοπίο αλλάζει δραματικά, μοιάζει σαν να βρίσκεσαι σε μια έρημο χωρίς ίχνος ζωής. Περίπου... γιατί κάπου εκεί, σε ένα οροπέδιο 600 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, βρίσκεται το χωριό La Muela που στα ισπανικά σημαίνει μυλόπετρα. Φτάνοντας εκεί, στη μέση του πουθενά, μπορεί κανείς να διακρίνει μια φαινομενικά αλλόκοτη εικόνα. Πολλές ανεμογεννήτριες να γυρίζουν με ταχύτητα δίπλα σε μεγάλους γερανούς που μαρτυρούν οικοδομική δραστηριότητα
Ηταν ένα φτωχό χωριουδάκι με βοσκούς και αγρότες που εύχονταν τα παιδιά τους να βρουν δουλειά στην πόλη και να φύγουν μακριά για να ξεφύγουν από τη μιζέρια. Εως ότου, πριν από δύο δεκαετίες, ο άνεμος της καινοτομίας αλλά και της φαντασίας φύσηξε –κυριολεκτικά– στην περιοχή. Ετσι σήμερα οι κάτοικοί της, που φτάνουν πια τους 3.500, όχι μόνο έχουν δουλειά και ζουν σε ένα μέρος που προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής αλλά και απολαμβάνουν διακοπές σε εξωτικά μέρη με έξοδα του Δήμου, που προσφέρει επίσης δωρεάν σπουδές.
Ηταν το 1987 όταν η 29χρονη τότε Maria Victoria Pinilla Bielsa αποφάσισε να μείνει στο χωριό και να διεκδικήσει την προεδρία της κοινότητας. Ηθελε να πείσει τους κατοίκους του χωριού ότι η μεγάλη «περιουσία» της περιοχής ήταν ακριβώς αυτοί οι δυνατοί άνεμοι, που σάρωναν το οροπέδιο και δημιουργούσαν τόσα προβλήματα. Παρά τις αντιστάσεις, –πολλοί από τους αγρότες που κατοικούσαν στο La Muela θεωρούσαν ότι οι ανεμογεννήτριες θα εξαφανίσουν τα ζώα από την περιοχή– κατάφερε να εγκατασταθούν στην περιοχή οι πρώτες 16 ανεμογεννήτριες.
Σήμερα στο οροπέδιο έχουν εγκατασταθεί 340 ανεμογεννήτριες που παράγουν περίπου 237 μεγαβάτ, περίπου το 1/4 της συνολικής παραγωγής αιολικής ενέργειας της Ελλάδας. Οι 148 ανεμογεννήτριες έχουν τοποθετηθεί σε ιδιωτικά οικόπεδα και έτσι οι ιδιοκτήτες τους εισπράττουν ενοίκιο. Πολλοί από τους κατοίκους του La Muela εργάζονται τώρα στην «αιολική βιομηχανία», που έφερε και οικοδομική ανάπτυξη καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς μαζί με τις ανάγκες. Υπολογίζεται ότι έμμεσα ή άμεσα τα έσοδα του δήμου από την αιολική ενέργεια είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ ετησίως. Βέβαια όλα τα χρήματα επενδύονται στην ίδια την πόλη και τους κατοίκους της, που απολαμβάνουν δωρεάν υποτροφίες σπουδών για το εξωτερικό και πληρωμένα ταξίδια από τον δήμο στην Καραϊβική. Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ένα τζάμπο με 410 κατοίκους του La Muela απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Σαραγόσα με προορισμό το Μεξικό.
Το νέο σχέδιο της Maria Victoria Pinilla Bielsa, που διανύει πλέον την 5η της θητεία ως δήμαρχος, είναι η εγκατάσταση δημοτικών ανεμογεννητριών ώστε ο δήμος να εισπράττει όλα τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας. «Είμαστε τώρα 3.500» λέει, «αλλά υπολογίζω ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα φτάσουμε τους 30.000 καθώς όλο και περισσότεροι έρχονται να μείνουν εδώ από τη Σαραγόσα. Αλλωστε, είμαστε σε καλό σημείο. Στη μέση του δρόμου που συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μαδρίτη».

Η Φλωρεντία (ξανα)εκπαιδεύεται
«Ξαναξεκινώ από μένα». Με αυτό το σύνθημα, ο δήμος της Φλωρεντίας οργανώνει πρόγραμμα οικολογικής διαπαιδαγώγησης των κατοίκων της πόλης. Ισως η συγκεκριμένη είδηση δεν είναι η πιο σημαντική. Περισσότερο σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε αυτό το πρόγραμμα δήλωσαν συμμετοχή 1.000 οικογένειες της Φλωρεντίας. Οσοι αποφάσισαν να μάθουν πώς η καθημερινή τους ζωή θα γίνει φιλικότερη προς το περιβάλλον, θα πρέπει για οκτώ μήνες να συμμετέχουν σε δύο συναντήσεις το μήνα, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πόλης (βιβλιοθήκες, ινστιτούτα, πολιτιστικά κέντρα). Σε αυτές τις συναντήσεις οι μαθητές της οικολογίας θα μάθουν πώς μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια στο σπίτι, να μειώσουν την κατανάλωση νερού, να διαχωρίζουν σωστά τα σκουπίδια τους ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν περισσότερο αποδοτικά η ανακύκλωση και να αποκωδικοποιούν τις ετικέτες των προϊόντων που διαβάζουν. Θα μάθουν επίσης πώς να επισκευάζουν ένα ποδήλατο και πώς να φτιάχνουν κομπόστ, με λίγα λόγια πως να αλλάξουν συνολικά τον τρόπο ζωής τους ώστε να σέβονται περισσότερο το περιβάλλον. Ο ίδιος δήμος επίσης, από πέρυσι αποφάσισε να επιδοτεί τα κυλικεία των σχολείων ώστε να διαθέτουν σε προσιτές τιμές βιολογικά προϊόντα στους μαθητές, ενώ όλα τα κυλικεία πωλούν μόνο βιολογικά προϊόντα.

Στη Φρανκφούρτη δεν πετάνε τίποτα
Χτισμένη κοντά στον ποταμό Μάιν, η Φρανκφούρτη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας με πληθυσμό 650.000 κατoίκους, πληθυσμός που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια αν προστεθούν όσοι κατοικούν στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Παρά τον τεράστιο όγκο σκουπιδιών που παράγει η πόλη, έχουν καταφέρει να οργανώσουν έτσι το σύστημα διαχείρισης ώστε κυριολεκτικά να μην πετάνε τίποτα. Μείωση απορριμμάτων - ανακύκλωση - κομποστοποίηση - καύση είναι το τετράπτυχο της επιτυχίας. Η Γερμανία έχει καταφέρει να μειώσει δραστικά τα απορρίμματά της, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, όπως π.χ. αυτή της επαναχρησιμοποίησης των μπουκαλιών.
Οπως λέει στην «Κ» ο Μιχαέλ Βέρνερ, υπεύθυνος της δημοτικής εταιρείας ανακύκλωσης της πόλης, «η δημοτική εταιρεία αναλαμβάνει την ανακύκλωση από το πρώτο στάδιο, την τοποθέτηση δηλαδή των κατάλληλων κάδων, το τακτικό άδειασμά τους, έως τη μεταφορά και τη μετατροπή τους σε υλικά έτοιμα προς χρήση».
Μέσα στα σπίτια υπάρχουν διαφόρων χρωμάτων κάδοι ανάλογοι με αυτούς που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Ο πράσινος κάδος προορίζεται για το χαρτί, ο καφετής για τα οργανικά απορρίμματα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε κομπόστ (οργανικό λίπασμα), στον κίτρινο καταλήγουν οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες και στον γκρίζο όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια. Ο,τι δεν μπορεί να ανακυκλωθεί καίγεται στα εργοστάσια καύσης που λειτουργούν όχι μακριά από την πόλη και η ενέργεια που παράγεται είτε διοχετεύεται ως ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα ηλεκτροδότησης είτε χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών που βρίσκονται κοντά στο εργοστάσιο.

Στην Κάλυμνο τα ψάρια μεγαλώνουν
Ακούγεται λογικό ψαράδες να αποφασίζουν να αλιεύουν λιγότερα ψάρια; Ναι, αν έχουν πειστεί ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν το μέλλον της ζωής στη θάλασσα άρα και το δικό τους, είναι η απάντηση. Οι παράκτιοι ψαράδες Νοτίου Αιγαίου αποφάσισαν να αυτοπεριοριστούν για να βοηθήσουν στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων, που όπως φαίνεται μειώνονται δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Ετσι, οι αλιείς της Καλύμνου και των γύρω νησιών δεν ψαρεύουν από τις 15 Απριλίου έως και τις 30 Μαΐου ενώ χρησιμοποιούν δίχτυα με μεγαλύτερο «μάτι» από αυτό που καθορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός και μεγαλύτερο αγκίστρι έτσι ώστε να μην πιάνουν μικρά ψάρια. Στην περιοχή ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Κω έχουν φτιάξει ένα τεχνητό ύφαλο έκτασης 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μια «συνοικία ψαριών» όπως λένε οι ίδιοι, όπου απαγορεύεται πλήρως το ψάρεμα έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αναπαραγωγή των ψαριών. Παράλληλα, με την οικονομική συνδρομή της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και την επιστημονική βοήθεια της ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας), οι αλιείς της Καλύμνου και των γύρω νησιών κάνουν μια προσπάθεια καταγραφής των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής.
Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Κατσοτούρχης, «το μεγαλύτερο επίτευγμά μας δεν είναι όλες αυτές οι απαγορεύσεις αλλά το γεγονός ότι καταφέραμε να συνειδητοποιήσουν οι ψαράδες ότι χρειάζεται να τηρηθούν. Διαφορετικά δεν θα είχε κανένα νόημα όσες συζητήσεις και να κάναμε». Στην περιοχή ψαρεύουν 658 αλιευτικά σκάφη, ενώ το 70% των ψαράδων είναι κάτω των 30 ετών. Ισως γι’ αυτό να ενδιαφέρονται περισσότερο για το αύριο, επισημαίνει ο κ. Κατσοτούρχης.
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν ξεκινήσει και οι αλιείς των Κυκλάδων που φέτος το καλοκαίρι, με τη σύμπραξη της Greenpeace και την επιστημονική βοήθεια του του Δρος Π. Παναγιωτίδη, χαρτογράφησαν τις Ποσειδωνίες (φυτό από το οποίο δημιουργούνται υποθαλάσσια λιβάδια) σε δύο μεγάλους κόλπους στην Ανδρο, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξουν ότι είναι εφικτό να υπάρξει μια πλήρης καταγραφή του βυθού. Οι Ποσειδωνίες, όπου τα ψάρια κρύβονται και εναποθέτουν τα αυγά τους, λειτουργούν περίπου ως μαιευτήριο ψαριών αφού προσφέρουν καταφύγιο, τροφή και περισσότερο οξυγόνο. Θεωρείται ότι συμβάλλουν και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Επίσης, οι παράκτιοι ψαράδες των Κυκλάδων αποφάσισαν να μην ψαρεύουν γύρω από τη Γυάρο, αν και όπως λένε είναι πολύ καλός ψαρότοπος, ώστε να μειώσουν την «πίεση» στους πληθυσμούς των ψαριών. Οπως τονίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Ζάνες «καλούμε τους επιστήμονες να συνεργαστούν για τη χαρτογράφηση της θάλασσας έτσι ώστε να ξέρουμε τι πραγματικά έχουμε σε κάθε περιοχή και τι πρέπει να κάνουμε για να το προστατέψουμε».

Σάμσο, νησί ενεργειακά αυτόνομο
Το όνομά του είναι Σάμσο, είναι ένα μικρό νησί της Δανίας και η μοναδική κατοικημένη περιοχή στον κόσμο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Kάποτε, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ήταν θέμα ιδεολογίας. Σήμερα είναι η μόνη λύση», λέει η Cecilia Andersen, 43 χρόνων, που ζει στο νησί. Πριν από μια δεκαετία, το νησί στο οποίο κατοικούν συνολικά περίπου 4.500 άνθρωποι υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αυτονομίας από ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα, το 100% των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από αιολικά πάρκα, και το 75% των αναγκών για θέρμανση καλύπτεται από φωτοβολταϊκά που συλλέγουν ηλιακή ενέργεια και καύσιμη ύλη βιομάζας. Οι μεταφορές γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή με αυτοκίνητα που καίνε βιοντήζελ ή βιοαιθανόλη που προέρχεται από τα απόβλητα από τις φάρμες που υπάρχουν στο νησί. Οι κάτοικοι του νησιού εκτός από περιβαλλοντικά έχουν και οικονομικά οφέλη καθώς διαθέτουν μετοχές στα «πράσινα» συστήματα που λειτουργούν στο νησί. Μόλις τον προηγούμενο χρόνο ιδρύθηκε στο Σάμσο η ακαδημία ενέργειας που προσφέρει μαθήματα, τεχνογνωσία και πραγματοποιεί έρευνες όσον αφορά το ενεργειακό μέλλον του νησιού και όχι μόνον.

Τα πιο σημαντικά γεγονότα του 2008

Ιανουάριος

-Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοινώνει πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020.

-H Γερμανία απαγορεύει την κυκλοφορία στα περισσότερο ρυπογόνα οχήματα.

-Για πρώτη φορά μετά 100 χρόνια χιονίζει στη Βαγδάτη.

-Η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωδικαστήριο για τη διαχείριση των 600.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει ετησίως.

Φεβρουάριος

-Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τον στόχο που έχει θέσει για τα βιοκαύσιμα, λόγω των τιμών στα τρόφιμα.

-Πάνω από το 40% των ωκεανών έχει επηρεαστεί από την υπεραλίευση, την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση.

Μάρτιος

-Η Αγκελα Μέρκελ ζητεί ειδική μεταχείριση για τις ενεργοβόρες γερμανικές βιομηχανίες.

-Η Ελλάδα καλείται σε απολογία από τον ΟΗΕ για τον

τρόπο που συλλέγει τα στοιχεία μέτρησης των εκπομπών

διοξειδίου του άνθρακα. Παρά την έντονη κριτική, ψηφίζεται το εθνικό χωροταξικό σχέδιο από τη Βουλή.

-35 χώρες, 370 δήμοι και κοινότητες, 50 εκατ. άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην Ωρα της Γης 2008, σβήνοντας τα φώτα τους για μία ώρα.

Απρίλιος

-Επιβάλλεται στην Ελλάδα ποινή αποκλεισμού από το σύστημα εμπορίας ρύπων στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο για τρεις μήνες.

-Η κρίση στα τρόφιμα θα προκαλέσει συγκρούσεις, λέει ο ΟΗΕ. Σκεπτικισμός για τα βιοκαύσιμα.

Μάιος

-Το 90% των καταστροφών στο περιβάλλον οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα.

Ιούλιος

-Ειδικοί προτείνουν Πράσινο New Deal ώστε να αντιμετωπιστεί ταυτόχρονα η οικονομική αλλά και η περιβαλλοντική κρίση.

-Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοινώνει ότι η Βρετανία θα αποκτήσει 8 νέους πυρηνικούς σταθμούς στα επόμενα 15 χρόνια.

-Η συνάντηση των G8 χαρακτηρίζεται ανεπιτυχής όσον αφορά τα μέτρα για το κλίμα. Εκαναν λόγο για μειώσεις 50% έως το 2050 χωρίς να καθορίζουν πώς θα επιτευχθεί ο στόχος.

-Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ίσως είναι διπλάσιο απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί, ανακοινώνει ο λόρδος Νίκολας Στερν.

Αύγουστος

-Η Ιαπωνία καθιερώνει την αναγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος στα προϊόντα της.

-Η κλιματική αλλαγή «ξεγελά» τα πουλιά που γεννούν νωρίτερα. Βάτραχοι και μικρά θηλαστικά κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

-Πρέπει να προετοιμαστούμε για αύξηση της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμούς, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες.

-Η Κίνα αναδεικνύεται το κράτος με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Σεπτέμβριος

-Τη σοβαρή μείωση της κατανάλωσης κρέατος και κτηνοτροφικών προϊόντων συστήνει ο ΟΗΕ.

-Το εξαιρετικά βροχερό καλοκαίρι έφερε στους Βρετανούς αγρότες τη χειρότερη σοδειά των τελευταίων 40 χρόνων. Στην Ελλάδα καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη λειψυδρία.

-Οι πάγοι στην Αρκτική μειώνονται πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι προέβλεπαν οι επιστήμονες. Το 2007, η έκτασή τους ήταν κατά 23% μικρότερη απ’ ό,τι το 2005.

Οκτώβριος

-Η Ε.Ε. πιέζει την Κίνα και την Ινδία να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

-Ο Ed Miliband, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Βρετανίας, δηλώνει ότι η χώρα θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% έως το 2050.

-Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαφωνούν ποιος πρέπει να μειώσει περισσότερο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 20% έως το 2020.

Νοέμβριος

-Ο Μπαράκ Ομπάμα υπόσχεται να επενδύσει 15 δισ. δολάρια στις ανανεώσιμες πηγές και ότι θα δημιουργηθούν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω των πράσινων επενδύσεων.

-Η ερημοποίηση θα μειώσει κατά 40% τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη νοτιοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα των τελευταίων 60 ετών.

-Ο Mohamed Nasheed, πρόεδρος στις Μαλδίβες, δηλώνει ότι αναζητά μέρος για να μετοικήσουν 300.000 άνθρωποι που κινδυνεύουν από την άνοδο της θάλασσας.

-Οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική μεγάλωσε και πάλι, γεγονός που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

-Η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δεκέμβριος

-Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα ανακοινώνει για πρώτη φορά σχέδιο για τη διάσωση των δασών του Αμαζονίου, μειώνοντας την υλοτόμηση στο μισό.

-Διάσκεψη του ΟΗΕ με τη συμμετοχή 190 χωρών στο Πόζναν της Πολωνίας προκειμένου να αποφασιστεί η συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα ακολουθήσει τη μετά Κιότο εποχή. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και απραξίας της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Και από πλευράς Ε.Ε. υπήρξε υπαναχώρηση. Αποφάσεις θα ληφθούν τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κοπεγχάγη.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 28/12/2008)

Περτούλι - Νεραϊδοχώρι: Οι αετοφωλιές της Πίνδου!

Επισκεφθείτε δύο πανέμορφα χωριά στο πιο εντυπωσιακό χειμερινό τοπίο της χώρας μας, μέσα στην πλούσια φύση της Πίνδου.

Αφήνοντας πίσω την πόλη των Τρικάλων ανηφορίζουμε στις πλαγιές του Κόζιακα και περνώντας από το Κοτρώνι και την Ελάτη με τα πυκνά δάση, συναντάμε πρώτα το Περτούλι και μερικά χιλιόμετρα πιο πάνω το Νεραϊδοχώρι. Στη διαδρομή σας αξίζει να κάνετε μία στάση στην Πύλη (18 χλμ. από τα Τρίκαλα) για να δείτε τον παραδοσιακό οικισμό «Πόρτα Παναγιά», τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας των Μεγάλων Πυλών και το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του 16ου αιώνα.

Περτούλι
Απέχει 48 χλμ. από τα Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.150 μ. Από τα πιο παλιά και ωραιότερα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας, είναι χτισμένο στην πλαγιά του βουνού και βρίσκεται μέσα στα έλατα. Δείτε τον «Πύργο του Χατζηγάκη» που χτίστηκε το 1880. Τοπία πέρα από τα συνηθισμένα σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Πυκνά δάση, πανέμορφα λιβάδια, ξέφωτα, νερά που κυλάνε κατά μήκος της κοιλάδας, ζώα που βόσκουν ελεύθερα. Στο Δάσος της Μάνας μάλιστα, με την ομώνυμη πηγή που δροσίζει τον περιηγητή, ζουν ελάφια, ζαρκάδια, αρκούδες και λύκοι. Δραστηριότητες όπως η ορειβασία στην κορυφή του Κόζιακα (1.900 μ.) ή στην κορυφή Μπουντούρα (2.067μ.), το σκι στο χιονοδρομικό κέντρο (3 χλμ. από το χωριό), η τοξοβολία, η ποδηλασία βουνού στα δασικά μονοπάτια, η ιππασία, το ψάρεμα της πέστροφας στον Περτουλιώτικο (παραπόταμο του Πηνειού) και το πικνίκ στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους με βρύσες, πάγκους και τραπέζια, οφείλουν να μπουν στο πρόγραμμά σας.

Νεραϊδοχώρι
Απέχει 52 χλμ. από τα Τρίκαλα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.140 μ., μόλις 4 χλμ. μακριά από το Περτούλι. Είναι γραφικότατο και σίγουρα αποτελεί ­ένα από τα ­ομορφότερα χωριά της περιοχής. Είναι επίσης και ιστορικό γιατί ­ήταν η πατρίδα του ήρωα του 1821 Χριστόδουλου Χατζηπέτρου αλλά και γιατί το 1777 δίδαξε εδώ ο Κοσμάς ο Αιτωλός. Το ίδιο το χωριό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στα χρόνια της ­Επανάστασης. Μάλιστα, καταστράφηκε δύο φορές, πρώτα ­από τους Τούρκους και αργότερα (το 1948) από τους Ναζί. Κοντά στην περιοχή μπορεί να δει κανείς και το ερειπωμένο από τότε Παλιοχώρι. Το Νεραϊδοχώρι, πάντως, είναι χτισμένο σε μια πλαγιά με ­έλατα. Στην είσοδο του χωριού ­υπάρχει μια όμορφη πέτρινη βρύση και πιο μέσα η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, του 1768. Ένα άλλο σημαντικό μνημείο του 18ου αιώνα είναι ο Ναός της Αγίας Παρασκευής - ό,τι απόμεινε από το μοναστήρι που πυρπολήθηκε ­από τους Τούρκους. Γύρω από το χωριό η παρθένα φύση οργιάζει: δάση από έλατα, πηγές και χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά. Ένα χτιστό μονοπάτι περπατιέται ευχάριστα στο σημείο που ο χείμαρρος Κοκόρεμα σχηματίζει ένα μικρό φαράγγι. Μια πετρόχτιστη γέφυρα που ονομάζεται «του Χατζηπέτρου» βρίσκεται στη θέση «Σμίξη» και είναι κτίσμα του 1792. Με αφετηρία το Νεραϊδοχώρι μπορεί κανείς να εξορμήσει στα χωριουδάκια Πύρρα, Δέση και Γαρδίκι. Θυμηθείτε να κάνετε τη διαδρομή Νεραϊδοχώρι-Μαντρί-Ξυλογέφυρα-Μονοπάτι-Σκάλα-Γέφυρα Πέτρινη-Νεραϊδοχώρι. Ανεπανάληπτη εμπειρία που διαρκεί 8 ώρες. Αυτή είναι η αυθεντική Πίνδος!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα φτάσετε στα χωριά με το ΚΤΕΛ Τρικάλων (τηλ.: 24310-73130-5). Στα Τρίκαλα θα πάτε από Αθήνα με το ΚΤΕΛ (Λιοσίων 260, τηλ.: 210-8317109) ή με το τρένο (τηλ.: 210-5297777).

Διαμονή: Στο Περτούλι: το Αρχοντικό Χατζηγάκη (τηλ.: 24340-91146) και το Αρχοντικό Διβάνη (τηλ.: 24340-91252) προσφέρουν άνετη διαμονή και καλή κουζίνα. Άλλες λύσεις: Αρχοντικό Λουκάς (τηλ.: 24340-91465), Περτούλι (τηλ.: 24340-91360), Μαγκιώση (τηλ.: 24340-91150) και Αστροβολιά (τηλ.: 24340-41434) στη Χρυσομηλιά. Στο Νεραϊδοχώρι: Νιαβής (τηλ.: 24340-91201), Παπαναγιώτου (τηλ.: 24340-91222), Σπιτικό (τηλ.: 24340-91542).

Χρήσιμα: Τηλέφωνα: Δήμος Αιθήκων: 24340-71005 Αστυνομία (Περτούλι): 91210

Φαγητό: Στο Περτούλι να πάτε στο Λημέρι του Βασίλη, και να δοκιμάσετε κυνήγι, τηγανιά, χορτόπιτα και κολοκυθοκεφτέδες. Στο Νεραϊδοχώρι καθίστε στου Μαργαρίτη, οικογενειακή ταβέρνα με πιάτα που παραπέμπουν σε κυνήγι. Επίσης, παλιά ταβέρνα σε ωραία θέση είναι το Κερκέτειον.

Διασκέδαση: Στο Περτούλι ενδιαφέρον παρουσιάζει το ετήσιο αντάμωμα των Σαρακατσάνων που γίνεται στα Περτουλιώτικα Λιβάδια στα τέλη Μαΐου και έχει πάρει το χαρακτήρα γιορτής.

Αγορές: Κρέας από τους ντόπιους παραγωγούς, κηπευτικά, καρύδια και ανθόμελο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 26/12/2008)

Εννέα νεκροί από νέα επιδημία του ιού Έμπολα στο Κονγκό

Νέα επιδημία του ιού Έμπολα έχει ξεσπάσει στην κεντρική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκαλώντας το θάνατο εννέα ανθρώπων.

Οι ασθενείς από τον ιό ανέρχονται σε 21, όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Οκάπι, επικαλούμενος τον υπουργό Υγείας της ΛΔ Κονγκό Ογκουστίν Μοπίπι.

Η επιδημία ξέσπασε στην τοποθεσία Καμπόνγκο, στην επαρχία Κασάι, στην κεντρική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, διευκρίνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν από τους ασθενείς επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα.

Επιδημία του ιού αυτού, ο οποίος προκαλεί το θάνατο σε 50-90% των κρουσμάτων, έχει ξεσπάσει άλλες τρεις φορές στη χώρα αυτή.

(πηγή: www.in.gr, 25/12/2008)

Αποζημίωσεις από τους αερομεταφορείς σε περίπτωση βλάβης ορίζει το Ευρωδικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι επιβάτες πρέπει να αποζημιώνονται, εάν μια αεροπορική εταιρεία ακυρώσει πτήση για τεχνικούς λόγους, με εξαίρεση την περίπτωση όπου υπάρξουν «έκτακτα» γεγονότα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποδείξουν εάν οι περιστάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν «έκτακτες».

Τέτοιες περιστάσεις μπορεί να είναι ένα κατασκευαστικό ελάττωμα ή πράξεις σαμποτάζ ή τρομοκρατίας.

«Τεχνικά προβλήματα που αποκαλύπτονται κατά τη διάρκεια συντήρησης του αεροσκάφους ή εξαιτίας αποτυχίας να γίνουν εργασίες συντήρησης, δεν αποτελούν αφ' εαυτού, 'έκτακτες περιστάσεις'» ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε ότι τεχνικά προβλήματα μπορεί να εμπίπτουν μέσα σε «έκτακτες περιστάσεις», στο πλαίσιο «που απορρέουν από γεγονότα που δεν είναι έμφυτα στην κανονική άσκηση των δράσεων του σχετικού αερομεταφορέα και που είναι πάνω από τον έλεγχό του», όπως ανέφερε.

Η απόφαση εκδόθηκε με βάση υπόθεση κατά της Alitalia.

Αυστριακή οικογένεια κατέφυγε κατά του ιταλικού αερομεταφορέα, επειδή βλάβη στη μηχανή εμπόδισε την πραγματοποίηση της πτήσης. Αν και η βλάβη είχε ανακαλυφθεί την προηγούμενη ημέρα, η πτήση ακυρώθηκε πέντε λεπτά πριν την αναχώρησή της και το ζεύγος των Αυστριακών έφτασε στον προορισμό του με τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

Αυστριακό δικαστήριο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να καθορίσει τον όρο «έκτακτες περιστάσεις».

(πηγή: www.in.gr, 23/12/2008)

Εθνικό Πάρκο χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή στα Τζουμέρκα

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προωθείται το ΠΔ με το οποίο η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, μεταξύ των Νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων, μεγάλο τμήμα της οποίας ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο «Natura 2000», χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο.

Στην περιοχή οριοθετούνται τέσσερις ζώνες προστασίας με διαφορετικές χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης.

* Η περιοχή Προστασίας της Φύσης (Ζώνη Ι) εντός των ορίων της οποίας επιτρέπονται μεταξύ άλλων: η επιστημονική έρευνα των φυσικών οικοσυστημάτων, δραστηριότητες καγιάκ και ράφτινγκ, τα έργα συντήρησης των υφιστάμενων οδών, η ελεύθερη βόσκηση, η γεωργία, η μελισσοκομία, η αποκατάσταση ερειπωμένων κτισμάτων με παραδοσιακά υλικά.

* Η περιοχή διατήρησης Τοπίου, Οικοτόπων και Ειδών (Ζώνη ΙΙ), εντός των ορίων της οποίας επιτρέπονται, μεταξύ άλλων: οι δραστηριότητες καγιάκ και ράφτινγκ, η εκτέλεση έργων ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, τα έργα συντήρησης του υφιστάμενου οδικού δικτύου, η κτηνοτροφία, η επεξεργασία γάλακτος, η γεωργία, η μελισσοκομία, το κυνήγι, η κατασκευή μικρών ορειβατικών καταφυγίων, οι επεκτάσεις οικισμών περιορισμένης κλίμακας, κ.ά.

* Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου (Ζώνη ΙΙΙ) η οποία βρίσκεται μεταξύ των Ζωνών I και II, εντός των ορίων της οποίας επιτρέπονται, μεταξύ άλλων, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μελισσοκομία και το κυνήγι, η ίδρυση και λειτουργία μικρών εργαστηρίων και μεταποιητικών μονάδων τοπικών προϊόντων, συνολικής επιφάνειας 600 m2, η ανέγερση μικρών τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως πενήντα κλινών, τα έργα βελτίωσης και επέκτασης του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

* Η περιφερειακή Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων - Περιστερίου - χαράδρας Αράχθου (Ζώνη IV) στην οποία επιτρέπονται όλα τα προαναφερόμενα στις άλλες Ζώνες και δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση και λειτουργία Βιομηχανικών Περιοχών και η εγκατάσταση βιομηχανιών υψηλής όχλησης, η εγκατάσταση πτηνοτροφικών και κτηνοτροφικών μονάδων εντατικής εκτροφής με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 100 ισοδύναμων ζώων, η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων δυναμικότητας μεγαλύτερης από 10 MW, η κατασκευή μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, και η εγκατάσταση ΧΥΤΑ.

Σε όλες τις Ζώνες τίθενται επίσης γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης.

(πηγή: www.in.gr, 23/12/2008)

36 ώρες στη Λισσαβώνα για μικρές εξερευνήσεις

Τη χαρωπή και παιγνιώδη πλευρά της προβάλλει τον τελευταίο καιρό η Λισσαβώνα, που αρνείται ωστόσο να εγκαταλείψει τις παραδόσεις της. Η πορτογαλική πρωτεύουσα παραμένει τόπος περιπάτων και εκκλησιαστικών αριστουργημάτων, που πείθουν τον επισκέπτη ότι πρέπει να επιστρέψει και να συνεχίσει τις ανακαλύψεις.

Παρασκευή
5 μ.μ. - Μεσάνυχτα. Επέκταση και τζαζ
Τα πρωινά, η ιστορική συνοικία Μπάριο Αλτο ανήκει στους ηλικιωμένους κατοίκους της. Τα βράδια, όμως, ανήκουν στους νεαρούς κλάμπερς. Προτιμήστε τα απογεύματα για να εξερευνήσετε τις γκαλερί και τις μοδάτες μπουτίκ στα απότομα ανηφορικά στενά. Η Πορτογαλία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έφθασε στις τελευταίες γωνιές της Απω Ανατολής. Το νέο μουσείο Ανατολής αποκαλύπτει τα μυστικά της αποικιακής αυτής επέκτασης. Ολοκληρώστε τη βραδιά σας με καλή τζαζ στο «Χοτ Κλουμπ ντε Πορτουγάλ».

Σάββατο
10 π.μ. - 2 μ.μ. Θησαυροί και ψαλμοί
Αποφύγετε τα τουριστικά καταστήματα υφαντών στο κέντρο της Λισσαβώνας και προτιμήστε την υπαίθρια αγορά της Φέιρα ντα Λάντρα, όπου θα παζαρέψετε και θα εκπλαγείτε από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων. Στην εκκλησία του Σάο Ρόκε θα παρακολουθήσετε τη μεσημβρινή λειτουργία, στο διακοσμημένο εσωτερικό της.
2 μ.μ. - Μεσάνυχτα. Κεριά και κοκτέιλ
Στην εύπορη συνοικία Κιάντο θα βρείτε παραδοσιακές βιοτεχνίες γαντιών, κηροπλαστεία και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κονσερβοποιίες που μπορείτε να φανταστείτε. Στο εστιατόριο Βίργκουλα θα απολαύσετε σύγχρονες πορτογαλικές σπεσιαλιτέ, με θέα στον ποταμό Τάγο. Το καφέ-μπαρ Παβιλάο Κινές (Κινεζικό Περίπτερο) αξίζει να γίνει το στέκι σας. Παρατηρείστε τα ράφια του παλιού παντοπωλείου που βρισκόταν εκεί και παίξτε μία παρτίδα μπιλιάρδο στο πίσω μέρος του καταστήματος.

Κυριακή
10 π.μ. - Μεσημέρι. Απολαύσεις
Το σέρβις μπορεί να είναι αγενές και το πλήθος ασφυκτικό, αλλά οι φούρνοι του αρτοποιείου Παστέις στην Μπελέμ, ηλικίας 171 ετών, κατασκευάζει την καλύτερη σφολιάτα στον κόσμο, ενώ διατηρεί τη συνταγή σαν επτασφράγιστο μυστικό. Από εκεί, περάστε μία βόλτα από το Μουσείο Γκουλμπεκιάν, με τα εκθέματα που καλύπτουν 4.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας και τον εκπληκτικό κήπο.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε:
Pestana Palace Hotel (Rua Jau, 54; 351-21-361-5600, www.hotelpestanapalace.com), Solar dos Mouros (Rua do Milagre de Santo Antonio, 6, 351-21-885-4940, www.solardosmouros.com).
Πού να πάτε:
Pastelaria-Padaria Sao Roque cafe (Rua Dom Pedro V, 57, 351-21-322-4356), Museu do Oriente (Avenida Brasilia, 351-21-358-5200, www.museudooriente.pt), Hot Clube de Portugal (Pra?a da Alegria, 39, 351-21-346-7369, www.hcp.pt), Feira da Ladra (Campo de Santa Clara), Sao Roque Church (Largo Trindade Coelho, 351-21-323-5383), Conserveira de Lisboa (Rua dos Bacalhoeiros, 34, 351-21-886-4009), Restaurante Virgula (Rua da Cintura do Porto de Lisboa, 16, Armazem B, 351-21-343-2002, www.restaurantevirgula.com), Past?is de Bel?m (Rua de Bel?m, 84-92, 351-21-363-7423, www.pasteisdebelem.pt), Calouste Gulbenkian Museum (Avenida de Berna, 45A, 351-21-782-3000, www.gulbenkian.pt).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/12/2008)

Εδεσσα - Καταρράκτες και... κεράσια

Η Eδεσσα, πρωτεύουσα του παραμεθόριου νομού Πέλλας, είναι κτισμένη στα 320 μ. και είναι πασίγνωστη στο Πανελλήνιο για τους καταρράκτες αλλά και τα κεράσια της. H ονομασία της έχει ρίζα τη φρυγική λέξη «βεδι» που σημαίνει νερό. Aργότερα η Eδεσσα ονομάστηκε Aιγές και μάλλον η ονομασία αυτή προέρχεται από το ρήμα αίσσω=αναπηδώ (αφθονία αναπηδώντων νερών). Αυτή ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Mακεδονίας. Aργότερα ο Aρχέλαος A΄ τη μετέφερε στην Πέλλα, αλλά οι Aιγές διατήρησαν την αίγλη τους. Eδώ ενταφιάζονταν οι βασιλείς και εδώ στέφθηκε ο Mέγας Aλέξανδρος.

Κατά την εποχή του Mεσοπολέμου η Εδεσσα εθεωρείτο το «Mάντσεστερ της Aνατολής» λόγω των πολλών εργοστασίων που υπήρχαν και σχεδόν όλα δούλευαν με κινητήρια δύναμη το νερό. Ηταν η εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας της πόλης, οπότε και απέκτησε τα νεοκλασικά της.

Περπατήστε στο Βαρόσι, την παλιά χριστιανική συνοικία της πόλης, όπου στα καλντερίμια της θα δείτε πολλά κτίσματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής.

Αξίζει μια επίσκεψη στο Yπαίθριο Mουσείο Nερού, όπου θα δείτε πώς η δύναμη του νερού κινούσε τα παλαιά εργοστάσια. Πολλά από τα κτίσματα των εργοστασίων αυτών υπάρχουν ακόμα.

Δείτε επίσης τον καταρράκτη Kάρανο μέσα στην πόλη που πέφτει επιβλητικός από ύψος 70 μ. Είναι νομίζω ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Oι καταρράκτες δημιουργήθηκαν το 1395 από ένα μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη. Τέλος, κάντε μια «στάση» στο σπήλαιο των καταρρακτών, κάτω σχεδόν από τον μεγάλο καταρράκτη, καθώς και το Eνυδρείο της πόλης, ένα από τα ελάχιστα στην Eλλάδα με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού.

Eξω από την πόλη...

...Υγροβιότοπος Aγρας - Bρυττών - Nησίου στα 7 χλμ. από την πόλη επί της επαρχιακής οδού Eδεσσας - Φλώρινας. Βρίσκεται σε ένα φυσικό πλάτωμα στα 475 μ. και έχει χωρητικότητα 1,5 εκατ. κ.μ. νερού. H έκτασή του είναι 6.000 στρέμμ. περίπου και καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος του (80% περίπου) από καλαμιώνες. Εκεί έχουν καταγραφεί κάποια σπάνια είδη πανίδας (36 πτηνά, 3 ερπετά, 2 αμφίβια, 2 θηλαστικά και 1 ψάρι). Συνολικά υπάρχουν 133 είδη πουλιών. Υπάρχει κιόσκι πληροφοριών για όλα που αφορούν τον υγροβιότοπο.

...Λίμνη Bεγορίτιδα, στα 22 χλμ. από την Eδεσσα.

...Mαύρο Δάσος από το οποίο λέγεται πως έπαιρνε την ξυλεία ο Mέγας Aλέξανδρος για τις σάρισσες, τα 6μετρα δόρατα των Mακεδόνων. Και βέβαια, μιας και φτάσατε μέχρις εκεί μπορείτε να πάτε για ένα εξαίσιο μπάνιο στα Λουτρά της Αριδαίας.

...Xιονοδρομικό Kέντρο, ακόμα και αν δεν κάνετε σκι, γιατί ήρθατε που ήρθατε ώς εδώ. Eξάλλου, το σαλέ είναι συμπαθέστατο και το Καϊμακτσαλάν πάντοτε εντυπωσιακό.

Τέλος, θα σας πρότεινα να μην πάτε στον Αγιο Αθανάσιο για τον οποίο έγραφα και πριν από 3 - 4 χρόνια: «Σήμερα είναι ένα χωριό που εξακολουθεί να μην έχει κατοίκους(!!) μόνιμους, είναι όμως ένα χωριό που πολλοί θα το ζήλευαν. Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Aυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. Oλα τα οικήματα είναι πετρόχτιστα, ομοιόμορφα και περιποιημένα με παρτέρια για λουλούδια και για δέντρα, και εδώ έγκειται η σπανιότητά του για τον ελληνικό χώρο...».

Αυτά δεν έχουν αλλάξει. Αυτό που άλλαξε ριζικά είναι οι ατέλειωτες βίλες που έχουν κτιστεί και κτίζονται και η μη ευκαταφρόνητη ποσότητα σκουπιδιών που περισσεύουν από τους κάδους και δεν μαζεύονται εγκαίρως...

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε
Mε I.X. η Εδεσσα απέχει 560 χλμ. από Aθήνα και 89 χλμ. από Θεσ/νίκη. H διαδρομή είναι Aθήνα - Kατερίνη - Bέροια - Εδεσσα.
Πού να μείνετε
«Ξενία », Φιλίππου 35, Eδεσσα, τηλ. 23810 - 29.706 - 8.
Eντυπωσιακή θέα και όμορφα δωμάτια. «Bαρόσι», Bαρόσι Εδεσσας, τηλ. 23810-21.865. Παραδοσιακός ξενώνας με πολύ καλή εξυπηρέτηση.
Πού να φάτε
«Σταθμός», στον σιδηροδρομικό σταθμό. «Πέτρινο», Φλαμουριά Εδεσσας. Διεθνής, αλλά και «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα.
Τι να ψωνίσετε
Βότανα, μέλι, καυτερές πιπεριές (τσούσκες), τουρσιά και φυσικά κεράσια.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 20/12/2008)

Έλληνες θα βάψουν τον Πύργο του Άϊφελ

Ελληνες ελαιοχρωματιστές πιάνουν μπογιές, βούρτσες και πινέλα, και εκπαιδεύονται στην… αναρρίχηση ώστε να αναλάβουν από τον ερχόμενο Μάρτιο το βάψιμο του Πύργου του Αϊφελ, κρεμασμένοι από συρματόσχοινα σε ύψος έως και 300 μέτρων από το έδαφος. Η πρώτη φορά που οι Γάλλοι προκήρυξαν διεθνή διαγωνισμό για τη συντήρηση και το βάψιμο του μνημείου-συμβόλου του Παρισιού έφερε ως ανάδοχο του μεγάλου έργου μια ελληνική εταιρεία, την «Ελευθέριος Μαμαντζής και Υιός», που εδρεύει στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαρτίου του 2009 και θα διαρκέσουν δύο ολόκληρα χρόνια, από 70 εξειδικευμένους ελαιοχρωματιστές, που θα χρειαστούν περισσότερους από 50 τόνους μπογιάς για να βάψουν και το τελευταίο εκατοστό των 250.000 τ.μ. μεταλλικής επιφάνειας του μνημείου. Θα προηγηθεί μηχανικός καθαρισμός με αερόβουρτσες και χημικά διαλύματα σε σημεία όπου παρατηρείται φθορά στα μεταλλικά στοιχεία, -όπως αποκόλληση χρώματος, σκουριά και φουσκώματα- που υπολογίστηκε ότι αντιστοιχούν στο 5% της συνολικής επιφάνειας του πύργου. Στην 120 σελίδων διακήρυξη η εταιρεία διαχείρισης του πύργου (Societe D Exploration De La Tour D’ Eiffel) παραθέτει με λεπτομέρειες τις αυστηρές προδιαγραφές του έργου, που αφορούν στην επισκευή των φθορών, την εφαρμογή του χρώματος στις μεταλλικές δομές, τα μέσα και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν, την τήρηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων, των επισκεπτών και του περιβάλλοντος, καθώς και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το σκούρο μπρονζέ χρώμα που θα χρησιμοποιηθεί είναι μοναδικό, ονομάζεται «πύργος του Αϊφελ» και έχει προκύψει από μυστική σύνθεση χρωμάτων. Στη διακήρυξη υπάρχει ειδική ρήτρα εχεμύθειας, με την οποία ο ανάδοχος του έργου δεσμεύεται για τη μη αναπαραγωγή και εφαρμογή του συγκεκριμένου χρώματος, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τον πύργο του Αϊφελ. Σημειώνεται, πάντως, πως από το 1889, όταν κατασκευάστηκε με την ευκαιρία της παγκόσμιας έκθεσης και των 100 χρόνων από τη Γαλλική Επανάσταση, το μνημείο άλλαξε χρώμα πολλές φορές, από καφέ - κόκκινο σε κίτρινη ώχρα, μέχρι το σημερινό μπρονζέ, που επελέγη ώστε να εξασφαλιστεί μια ομοιομορφία με την απόχρωση του παρισινού ουρανού. Οι εξειδικευμένοι ελαιοχρωματιστές, που θα επιλεγούν κυρίως από την περιοχή της Θράκης, θα αιωρούνται κυριολεκτικά πάνω από το Παρίσι, κρεμασμένοι με συρματόσχοινα από τα μεταλλικά στοιχεία του πύργου και θα βάφουν τις δομές του αποκλειστικά με πινέλα και ρολά, καθώς απαγορεύεται η χρήση βολών βαφής. Στη βάση του μνημείου θα εγκατασταθούν προστατευτικά δίχτυα για την προστασία από ατυχήματα. Από την κορυφή του μνημείου, ύψους 324 μέτρων, έως τη βάση του, θα γίνει καθαρισμός και αποκατάσταση των διαβρωμένων σημείων με προκαθορισμένες μεθόδους και θα ακολουθήσει η βαφή στο σύνολο των δομών του, εσωτερικών και εξωτερικών, μεταλλικών και μη. Η διακήρυξη απαγορεύει την εφαρμογή τεχνικών μηχανικού καθαρισμού στους τέσσερις πυλώνες του μνημείου, ενώ υποχρεώνει την εταιρεία να χρησιμοποιήσει ειδικές βαφές και πυρίμαχα υλικά στο ύψος του εστιατορίου, της καφετέριας και του μουσείου, όπου με οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται η ιστορία της κατασκευής του μνημείου. Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών θα υπάρχει επιβλέπων υπάλληλος της εταιρείας διαχείρισης, ενώ ειδική μνεία γίνεται στην ανάγκη να αποπερατωθεί το έργο χωρίς να εμποδιστεί η λειτουργία του πύργου, που δεν θα διακοπεί ούτε για μία μέρα. Ειδική μέριμνα υπάρχει για την εγκατάσταση του εργοταξίου, την αποθήκευση των εργαλείων, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, ακόμα και για το πλύσιμο των ρούχων των εργατών. «Δεν θα ξέραμε αρκετά εάν δεν αντιλαμβανόμασταν την αρχή ότι το χρώμα είναι το βασικό στοιχείο της συντήρησης μιας μεταλλικής κατασκευής και ότι οι εργασίες σε αυτήν είναι η μόνη εγγύηση της διάρκειάς της». Με τη φράση αυτή, του ίδιου του δημιουργού του μνημείου, Γουστάβου Αϊφελ, ξεκινά η διακήρυξη του διαγωνισμού για τη 19η καμπάνια συντήρησης και βαφής του πύργου στα 120 χρόνια ζωής του.
Στον διαγωνισμό, που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο από την κρατική εταιρεία διαχείρισης του Πύργου του Αϊφελ, κατέθεσαν προσφορές περισσότερες από 120 εταιρείες από όλη την Ευρώπη. Από αυτές προκρίθηκαν στην τελική φάση 7 εταιρείες -πέντε γαλλικές, μία γερμανική και μία ελληνική- και ανάδοχος ανακηρύχτηκε τελικά η εταιρεία «Stelma» του Ε. Μαμαντζή.
«Εχουμε αναλάβει έργα με πολλαπλάσια αξία, αλλά θεωρώ αυτό ως την κορύφωση της δραστηριότητάς μας, για τη συμβολική του αξία. Είναι ένα μνημείο παγκοσμίου βεληνεκούς και αποτελεί πρόκληση για μένα και τους συνεργάτες μου να φέρουμε αυτό το έργο σε πέρας», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που έχει 40 χρόνια ζωής και αξιοπρόσεκτη διεθνή παρουσία σε Γαλλία, Κουβέιτ, Βουλγαρία και Πολωνία.
«Γνωρίζοντας τον σωβινισμό των Γάλλων, ήμασταν επιφυλακτικοί για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, αλλά η προσφορά μας ήταν καλά μελετημένη και δικαιώθηκε, λόγω και της τριετούς συνεργασίας μας με τα κρατικά γαλλικά ναυπηγεία στο Σεντ Ναζέρ», πρόσθεσε. «Η ανάληψη του έργου μάς γεμίζει με αισθήματα ευθύνης να ανταποκριθούμε σε μια τόσο μεγάλη πρόκληση, αλλά και αισθήματα υπερηφάνειας, που μια ελληνική εταιρεία θα αναλάβει τη συντήρηση ενός μνημείου-συμβόλου του γαλλικού κράτους», σημείωσε από την πλευρά του ο γιος του ιδιοκτήτη, μηχανολόγος μηχανικός Δημήτρης Μαμαντζής, αντιπρόεδρος της εταιρείας.

(πηγή: www.ethnos.gr, 30/12/2008)

Λονδίνο: Ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι!

Η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι πανέτοιμη να φιλοξενήσει όσους θέλουν να ζήσουν σε ξέφρενο εορταστικό ρυθμό.

Το Λονδίνο έχει τον αέρα μιας Μητρόπολης η οποία κατέχει ηγετική θέση στον κόσμο των σύγχρονων Τεχνών και των μοντέρνων τάσεων. Τη μαγική ατμόσφαιρα μιας τεράστιας σκηνής επάνω στην οποία συνταιριάζονται άνθρωποι απ' όλα τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου με έναν τρόπο μοναδικό, με μια τρέλα που θυμίζει διαρκή γιορτή.

Στο κέντρο
Παρότι είναι η μεγαλύτερη σε ­έκταση πόλη της Ευρώπης, τα κυριότερα αξιοθέατά του βρίσκονται στο μαζεμένο και νοικοκυρεμένο κέντρο του. Η καρδιά του τουριστικού Λονδίνου είναι βεβαίως η πλατεία Τραφάλγκαρ. Σήμα κατατεθέν της η Στήλη του Νέλσονα, ύψους 43,5 μέτρων. Βόρεια βρίσκεται το Γουέστ Εντ και το Μπλούμσμπερι όπου θα ­επισκεφθείτε το Βρετανικό Μουσείο. Δυτικά, το Γουεστμίνστερ, το Γουάιτχολ, τα ­Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Χάιντ Παρκ. Ανατολικά θα βολτάρετε στο Κόβεντ Γκάρντεν και στο Σίτι, το επιχειρηματικό κέντρο της πόλης. Στη νότια όχθη του Τάμεση θα απολαύσετε άλλον ένα θαυμάσιο περίπατο! Προτού, όμως, δείτε όλα αυτά θα επισκεφθείτε βεβαίως την Εθνική Πινακοθήκη, μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες του κόσμου, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Τραφάλγκαρ. Στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ θα εντυπωσιαστείτε από τη μεγαλοπρέπεια. Συνεχίστε προς την Πινακοθήκη Τέιτ με την τεράστια συλλογή.

Στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ
Η αλλαγή της φρουράς αποτελεί must του Λονδίνου και αξίζει να την παρακολουθήσετε. Στην πλατεία Πικαντίλι θα δείτε το άγαλμα του Έρωτα. Επισκεφθείτε ακόμη τη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών. Αν εκτός από λάτρεις της Τέχνης είστε και λάτρεις των ­αγορών, περπατήστε στις οδούς Ρίτζεντ και Όξφορντ. Τα μαγαζιά τους θα σας εντυπωσιάσουν. Αν πάλι θέλετε νυχτερινή ζωή, μην παραλείψετε ένα πέρασμα ­από το κεφάτο Σόχο. Στο Κόβεντ Γκάρντεν, πάλι, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια παραγωγή όπερας με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων. Η περιοχή γύρω από την Όπερα είναι μία από τις ομορφότερες του Λονδίνου, γεμάτη καφέ και κομψά μαγαζιά. Η πλατεία Ράσελ στη συνοικία Μπλούμσμπερι είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Λονδίνου. Όσο για το Βρετανικό Μουσείο που βρίσκεται στην περιοχή, όχι μόνο είναι γεμάτο ανεκτίμητους θησαυρούς απ? όλο τον κόσμο, αλλά «φιλοξενεί» και τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία ο λόρδος Έλγιν είχε αφαιρέσει από τη ζωφόρο του ναού.

Στον Πύργο
Συνεχίστε την περιήγησή σας με μία επίσκεψη στο Σίτι. Εδώ, εκτός από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα δείτε και τον Πύργο του Λονδίνου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως κάστρο, ανάκτορο, οπλοστάσιο, φυλακή, χώρος φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων, αλλά και τόπος εκτελέσεων για περισσότερα από 900 χρόνια. Ένα άλλο πολύ σημαντικό αξιοθέατο είναι η Γέφυρα του Λονδίνου, που στέκει επάνω από τον Τάμεση με τους δύο πύργους της, ύψους 25 μέτρων έκαστος. Το τεράστιο Χάιντ Παρκ (καλύπτει έκταση 1.450 στρεμμάτων), ο Ζωολογικός Κήπος, η δημοφιλής συνοικία Κάμντεν με την ξεχωριστή της ατμόσφαιρα, αλλά και η συνοικία Ηστ Εντ είναι μερικές ακόμα από τις στάσεις που πρέπει να κάνετε στη διάρκεια της βόλτας σας.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Easy Jet (τηλ.: 210-3530300), British Airways (τηλ.: 8011176000), Ολυμπιακές Αερογραμμές (τηλ.: 210-9666666) και Aegean Airlines (τηλ.: 210-6261700).

Διαμονή: Για φτηνή διαμονή επιλέξτε ένα από τα εκατοντάδες bed and breakfast που θα βρείτε σε όλες τις γειτονιές. ­Από ξενοδοχεία, σας προτείνουμε τα Athenaeum (τηλ.: 7499-3464), Βerkeley (τηλ.: 7235-6000), Byron (τηλ.: 7243-0987), Bryanston (τηλ.: 7262-3141), Hart House (τηλ.: 7935-2288) και Jenkins (τηλ.: 7387-2067).

Χρήσιμα: Αυτόματο: 0044207 ή 0044208 Νόμισμα: Λίρα Αγγλίας (1 λίρα αντιστοιχεί σε 1,20 ευρώ). Ώρα: 2 ώρες πίσω.

Φαγητό: Το ιταλικό Spiga, το κινέζικο Chuen Cheng Ku, το ιαπωνικό Yo! Sushi, το βρετανικό Simpson?s in the Strand, το μεσογειακό Daphne?s και το ελληνικό Costas Fish Restaurant είναι μερικές καλές λύσεις. Το Le Caprice είναι ένα από τα δημοφιλή στέκια των επωνύμων.

Διασκέδαση: Στις παμπ με την εντυπωσιακή διακόσμηση και την άφθονη μπίρα. Κλαμπ: Velvet Room, The End, Ministry of Sound και Fabric.

Αγορές: Ο παράδεισος των ­αγορών εδώ και δεκαετίες!

(πηγή: www.7merestv.gr, 19/12/2008)

Επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών στη Βεγγάλη

Οι υγειονομικές αρχές του ινδικού κρατιδίου της δυτικής Βεγγάλης ανακοίνωσαν σήμερα μια νέα επιδημία της γρίπης των πτηνών, μετά το θάνατο 5.000 πουλερικών μέσα σε μια εβδομάδα.

Τα δείγματα αίματος επιβεβαίωσαν πως τα πουλερικά είχαν μολυνθεί με τον ιό Η5Ν1, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Τα πουλερικά βρέθηκαν νεκρά σε χωριό της περιοχής Μάλντα, 200 χιλιόμετρα από την Καλκούτα, πρωτεύουσα του κρατιδίου. Τον περασμένο Ιανουάριο περίπου πέντε εκατομμύρια πουλερικά θανατώθηκαν εξαιτίας της νόσου.

Στο κρατίδιο της δυτικής Βεγγάλης, με 80 εκατομμύρια κατοίκους, δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους.

"Όμως ο κίνδυνος νέων επιδημιών στην Ινδία παραμένει μεγάλος και οι αρχές πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση", έχει επισημάνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την στέλεχος του ιού που πλήττει του ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2003 περίπου 250 άνθρωποι, κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία.

(πηγή: www.skai.gr, 16/12/2008)

Εγκαινιάστηκαν οι πρώτες άμεσες αεροπορικές συνδέσεις Κίνας-Ταϊβάν

Η Ταϊβάν και η Κίνα εγκαινίασαν τη Δευτέρα τις πρώτες τους άμεσες αεροπορικές συνδέσεις, μία ιστορική στιγμή για το Πεκίνο και την Ταϊπέι, που γνωρίζουν μία περίοδο αναθέρμανσης των σχέσεών τους έπειτα από πολλές δεκαετίες έντασης.

Ξεκινούν, επίσης, και οι ναυτικές και ταχυδρομικές συνδέσεις μέσω των Στενών της Φορμόζας, όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές.

Ένα πρώτο αεροσκάφος απογειώθηκε στις 07.20 το πρωΐ (01.20, ώρα Ελλάδος) από την νότιο κινεζική μητρόπολη Σενζέν με προορισμό την Ταϊβάν, ακολουθούμενο 40 λεπτά αργότερα από το δρομολόγιο Σαγκάη-Ταϊβάν, ανακοίνωσαν οι αερολιμενικές αρχές και οι αεροπορικές εταιρείες.

Στις 08.00 απογειώθηκε από την Ταϊπέι ένα αεροσκάφος με προορισμό τη Σαγκάη.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν μία σειρά οικονομικές συμφωνίες, ιδιαίτερα εκείνη που προβλέπει να τριπλασιασθούν οι εναέριες συνδέσεις, με στόχο να φθάσουν σε 108 οι άμεσες πτήσεις την εβδομάδα.

Δώδεκα αεροπορικές εταιρείες σε Κίνα και Ταϊβάν έχουν ζητήσει να καλύψουν 101 δρομολόγια για την πρώτη εβδομάδα, εξυπηρετώντας τέσσερις πόλεις της Ταϊβάν και 12 της Κίνας, τονίζουν οι αρχές.

(πηγή: www.in.gr, 15/12/2008)

To 112 για επείγουσες τηλεφωνικές κλήσεις σε όλη την Ε.Ε.

Όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθιέρωσαν τον αριθμό 112 για επείγουσες τηλεφωνικές κλήσεις, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την αρμόδια επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η τελευταία χώρα που καθιέρωσε τον αριθμό ήταν η Βουλγαρία.

Το 112 δέχεται κλήσεις από σταθερά και κινητά για επείγουσες περιπτώσεις ιατρικής βοήθειας, πυρκαγιάς ή εγκληματικής ενέργειας.

Πολλές χώρες καθυστέρησαν στην καθιέρωση του ενιαίου τηλεφωνικού αριθμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάντως, σύμφωνα με την Κομισιόν πλέον τα δικαστικά μέτρα θα αρθούν.

Οι εθνικοί τηλεφωνικοί αριθμοί για επείγουσες κλήσεις διατηρούνται παράλληλα με το 112.

(πηγή: www.skai.gr, 15/12/2008)

Cape Town

Φτάσαμε στo Cape Town με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο αφού διασχίσαμε για μέρες ολόκληρη την επαρχία δυτικά και βόρεια του Port Elizabeth. Tα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον περήφανα, αδιάφορα για τους ανθρώπους, κλεισμένα ελεύθερα στα αχανή πάρκα. Πάρκα με ενδιαφέρον αντιστρόφως ανάλογο με την πολυτέλειά τους (από τα κοντινά στο Cape Town καλύτερο θεωρείται το πανάκριβο Shamwari, πιο ενδιαφέρον είναι όμως το Amakhala [www.amakhala.co.za] και το κρατικό Addo Elephant Park). Πιο βόρεια απέραντες ερημικές εκτάσεις, ηλεκτροφόρα σύρματα παντού για να προστατεύουν τα (πανάκριβα) ζώα, πόλεις χαμένες στους αργούς αποικιοκρατικούς ρυθμούς τους. Nieu Bethesda με ακόμα χωμάτινους δρόμους και το ονειρικό Owl House, το σπίτι-μουσείο της Έλεν Mάρτινς, Graaff-Reinet μια πόλη από άλλη εποχή, Valley of Desolation. Στο Nότο, η Knysna, το Mossel Bay, το Phantom Forest. Στο Cape φτάσαμε αργά νύχτα. H πόλη ήταν έρημη, φωτισμένη, σιωπηλή. Στους δρόμους κανείς. Tο Cape Town είναι πανέμορφο. Kτίρια παλιά και μοντέρνα, οι παραγκουπόλεις αθέατες, η θάλασσα παντού, στο βάθος του ορίζοντα η άκρη του κόσμου, η Aνταρκτική. Tο Cape Town είναι μια πόλη που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Eίναι πλούσια αλλά ζουν πολλοί πάμπτωχοι, είναι ζωντανή, επικίνδυνη αλλά φιλόξενη. Είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, trendy και βαθιά συντηρητική. Eίναι μια πόλη που τα τελευταία μόλις χρόνια επέστρεψε στον (πολιτισμένο) κόσμο, μια πόλη που θέλει απεγνωσμένα να ξεχάσει.

10 must do
1. Tο Table Mountain που έχει την ωραιότερη θέα που έχω δει. Tο ηλιοβασίλεμα από εκεί πάνω είναι θεαματικό. Όποια μέρα είναι καλή θα αλλάξετε αμέσως τα σχέδια σας και θα πάρετε το cable car για να ανέβετε στην κορφή πριν αλλάξει ο καιρός. Πάρετε πληροφορίες και για τις πεζοπορικές διαδρομές, μόνο να θυμάστε ότι το κατέβασμα είναι δυσκολότερο από το ανέβασμα.
2. Robben Island: Ένα από τα πρωινά είναι «αφιερωμένο» στον Mαντέλα. H διαδρομή με το φέρι (που ξεκινάει από το Waterfront) και το πούλμαν στο νησί διαρκεί γύρω στις 4 ώρες. Φτάνοντας στο νησί όπου έζησε για χρόνια ο Mαντέλα σε παραλαμβάνουν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι και σε ξεναγούν με συγκινητικές ιστορίες στα κελιά τους. Tο τελευταίο φέρι φεύγει στις 3 μ.μ - κλείστε θέση νωρίς.
3. Cape Point. H πιο δημοφιλής ημερήσια εκδρομή είναι στους παράξενους απόκρημνους βράχους του ακρωτηρίου της Kαλής Eλπίδας. Ένα τόπος άγριας ομορφιάς, παραδομένος στις διαθέσεις του ωκεανού. Eίναι προτιμότερο να πάει κανείς νωρίς, πριν καταφθάσουν τα πούλμαν. Άλλα ενδιαφέροντα μέρη στη διαδρομή είναι το Boulders Beach με την αποικία των πιγκουΐνων, το Kalk Bay, το Groot Constantia και το Kirstenbosch. H μέρα μπορεί να τελειώσει με κρασί σε κάποιο από τα 5 οινοποιία της Constantia.
4. Township: Eκδρομές μισής μέρας οργανώνονται για να επισκεφθείτε τις παραγκουπόλεις, με τα σχολεία, τα μικρομάγαζα, τις παμπ να σε βγάζουν από το ονειροπόλημα. H Aφρική έχει ένα σκληρό πρόσωπο κρυμμένο πίσω από τις φυλλωσιές.
5. Kirstenbosch Botanical Gardens: Tο ειδυλλιακό και πανέμορφο πάρκο με όλων των ειδών τα φυτά.
6. Winelands. H N. Aφρική είναι φημισμένη για το κρασί της. Durbanville, Stellenbosh, Franschhoek, οι μικρές πόλεις στο δρόμο του κρασιού είναι καταπράσινες, τακτοποιημένες, φιλόξενες, ασφαλείς αλλά πολύ τουριστικές.
7. Στην πόλη: Στην Kloof Street υπάρχουν μαγαζιά και από την de Lorentz και τη Long καφέ, μαγαζάκια με μεταχειρισμένα, εστιατόρια (από τα πιο in στη πλατεία Heritage είναι το «Savoy Cabbage», 101 Hout Str., το «Moja», 98 Shortmarket str., το «Manolo», 30 Kloof Str., το «95 Keerom» στον ομώνυμο δρόμο, το «Ginja», 121 Castle Street) και ξενοδοχεία (από τα πιο καλόγουστα και σε καλή τιμή είναι το «An African Villa» (www. capetowncity.co.za/villa).
8. African Markets. Greenmarket Square: η πιο γνωστή και παλιά υπαίθρια αγορά της πόλης στην πιο όμορφη πλατεία του Cape Town.
The Panafrican Market: η μεγαλύτερη συλλογή αφρικανικών αντικειμένων που στεγάζεται σε ένα κτίριο. Kοσμήματα, υφάσματα, έργα τέχνης από διαφορετικές αφρικανικές χώρες σε δύο ορόφους. Eίναι φτηνότερα από την Greenmarket και παζαρεύονται (76 Long Street).
Green Point Stadium Market: Tο μεγαλύτερο κυριακάτικο παζάρι του Cape Town, δίπλα στο Στάδιο. Tις καθημερινές τα αντίστοιχα παζάρια γίνονται στον παραλιακό δρόμο προς το Hout Bay και το Camps Bay (εδώ θα φάτε στο trendy εστιατόριο «Paranga» του Christian Barnard, γιου του διάσημου καρδιοχειρουργού).
9. Διαμάντια και χρυσάφια. Aν πιστεύετε ότι είναι οι καλύτεροί σας φίλοι φυλάξτε και ένα πρωινό για το Mουσείο Διαμαντιών με τους γεμολόγους στα εργαστήρια τους για μια επιτόπου επίδειξη.
10. Παραλίες: Tα νερά είναι πολύ (πολύ) κρύα για μπάνιο, αλλά οι παραλίες είναι υπέροχες. Aπό αυτές στο Camps Bay, η πιο trendy είναι η Clifton 4th. Eπίσης, ωραία είναι η διαδρομή προς το Hout Bay, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι που καταλήγει στο Liandudno, το οποίο θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερς. Λίγο παρακάτω προς τη Sandy Bay και με λίγο περπάτημα υπάρχει παραλία γυμνιστών.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 15/12/2005)

Στις ομορφιές των Σερρών

Ο νομός Σερρών έχει έκταση 3.968 τετρ, έχει 200.000 περίπου κατοίκους και είναι δεύτερος σε καλλιεργημένες εκτάσεις μετά το νομό Λαρίσης. Η ομώνυμη πόλη είναι πρωτεύουσα του νομού αλλά και η πρωτεύουσα της Μπουγάτσας!

Στην πλατεία Eλευθερίας, θα δείτε το «Μπεζεστένι» που κατά την Tουρκοκρατία αποτελούσε την κεντρική αγορά υφασμάτων της πόλης και έχει χτιστεί κατά τα πρότυπα των βυζαντινών αγορών.

Στις βόλτες σας θα δείτε πολλά νεοκλασικά κτίρια που έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέα και βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Aπό τα βυζαντινά μνημεία της πόλης, εκείνο που ξεχωρίζει είναι η Aκρόπολη, χτισμένη στα 1350 από τον καστροφύλακα των Σερρών Oρέστη στο λόφο «Kουλά».

Tα πρώτα ιστορικά στοιχεία για την πόλη, τα συναντάμε σε κείμενα του Hρόδοτου, στις αρχές του 5ου π.X. αιώνα. Αναφέρεται στην πόλη με το όνομα «Σίρις». Η ονομασία, της οποίας αποτελεί παραφθορά το σημερινό Σέρρες, προέρχεται από τη λέξη «σίριος», που σημαίνει ήλιος.

Αν σας ενδιαφέρει η λαογραφία, θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα έθιμα όπως τη Γυναικοκρατία στη Μονοκκλησιά, τα Αναστενάρια στην Αγία Ελένη, Διονυσιακούς χορούς στο Γάζωρο ή ακόμα την αναπαράσταση της Γερακίνας που πέφτει στο πηγάδι στην συνοικία Τσακαλάδες της Νιγρίτας.

Γυρίζοντας τον Νομό

Εκτός από την λίμνη Κερκίνη για την οποία έχω γράψει σε προηγούμενο άρθρο έχετε να δείτε πολλά ακόμη. Σε απόσταση 2 χλμ., ανατολικά της πόλης βρίσκεται το προάστιο του Aη Γιάννη, μια εξοχική τοποθεσία με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες.

Tο σπήλαιο της Aλιστράτης. Aξίζει να επισκεφθείτε την ομώνυμη πόλη που βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά, στις παρυφές του Mενοίκιου όρους. Να περπατήσετε στα γραφικά στενά δρομάκια και τις πλατείες της. Στο νοτιοανατολικό άκρο της, βρίσκεται και το ομώνυμο σπήλαιο, ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά μνημεία της χώρας μας.

Xιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά. Στην κορυφή του Λαϊλιά βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του νομού Σερρών, σε απόσταση 27χλμ. από την πόλη. Tο χιονοδρομικό διαθέτει έναν αναβατήρα, σχολή σκι, αλλά και σαλέ με εστιατόριο και καφετέρια.

Στο δάσος του Λαϊλιά, εκτός από σκι θα μπορέσετε να κάνετε και πεζοπορίες, ανάμεσα σε πεύκα, έλατα αλλά και φυσικές πηγές.

Iαματικές πηγές. Oι πιο γνωστές ιαματικές πηγές στο νομό Σερρών είναι αυτές που βρίσκονται έξω από την πόλη του Σιδηροκάστρου. Tο νερό της πηγής αυτής ενδείκνυται για τη θεραπεία αρθριτικών παθήσεων, νεφραλγιών και μυαλγιών. Tα ιαματικά λουτρά του Σιδηροκάστρου εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας των νερών, λειτουργούν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Eκτός από τα Λουτρά του Σιδηροκάστρου υπάρχει και ένα χαμάμ στο Αγγιστρο. Eκεί, αν και δεν θα βρείτε εξίσου οργανωμένο περιβάλλον, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα παραδοσιακό οθωμανικό χαμάμ σε ένα πολύ αυθεντικότερο περιβάλλον.

Tο φαράγγι του Aγγίτη. Φεύγοντας από το σπήλαιο της Aλιστράτης, αν διασχίσετε μια μικρή απόσταση μέσα από χωράφια και περάσετε πάνω από τη σιδηροδρομική γραμμή, θα δείτε από ψηλά τα φαράγγι του Aγγίτη. Tα νερά του προέρχονται από τη λίμνη Πρασιάδα, που παλιότερα κάλυπτε ολόκληρη την πεδιάδα της Δράμας. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο όμορφα φυσικά τοπία του νομού.

Xρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε

Aπό την Aθήνα θα διανύσετε 586 χλμ. με αυτοκίνητο. Μπορείτε επίσης να πάτε αεροπορικώς ώς τη Θεσσαλονίκη κι από εκεί να νοικιάσετε αυτοκίνητο.

Πού να μείνετε

«Eλπίδα», Σέρρες, τηλ. 23210-59.311/4, www. elpida-hotel. gr. Καλά και άνετα δωμάτια με όλα τα κομφόρ μέσα στην πόλη. «Αετόπετρα», Λαϊλιάς, 20ό χλμ. Σερρών Λαϊλιά, τηλ. 6973739344, www. hotelaetopetra. gr. Νεότευκτος ξενώνας με εξαιρετική θέα και πολύ καλή εξυπηρέτηση. «Aρχοντικό Bοζίκι», Aλιστράτη, τηλ. 23240-20.400, www. hotelboziki. gr. Εξαίρετος παραδοσιακός ξενώνας αναπαλαιωμένος με πολύ γούστο και με πολύ καλή εξυπηρέτηση.

Πού θα φάτε

Στις Σέρρες, στο «Γεύσεις» για παραδοσιακή αλλά και «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα. Στην Kερκίνη, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Μόρφη για λιμνίσια ψάρια σχάρας αλλά και κυνήγια. Στον Λαϊλιά, στο 19ο χλμ. υπάρχει το Χαγιάτι με πολλά καλούδια, όπως βουβάλι κατσαρόλας και φούρνου, αρνάκι στη λαδόκολλα.

Tι να ψωνίσετε

Ακανέδες, το πιο διάσημο γλύκισμα των Σερρών. Στην Ηράκλεια θα βρείτε πολύ καλά λουκάνικα (Λουκάνικα Τζουμαγιάς), στην Κερκίνη κρέας και προϊόντα από βουβάλι, στη Βροντού νοστιμότατες πατάτες, ενώ γενικά στον νομό θα βρείτε καλά γαλακτοκομικά και ούζο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/12/2008)

36 ώρες στο Ζερμάτ στις ελβετικές Αλπεις

Το χωριουδάκι του Ζερμάτ βρίσκεται σφηνωμένο σε κοιλάδα, κάτω από την επιβλητική κορυφή του Μάτερχορν, μία από τις υψηλότερες και πιο επικίνδυνες των Αλπεων. Τα 380 χιλιόμετρα με πίστες σκι αποτελούν έναν πολύ καλό λόγο για να το επισκεφθείτε. Το χωριό φιλοξενεί κάθε Χριστούγεννα την ευρωπαϊκή αφρόκρεμα, που θέλει ωστόσο να διατηρεί την ανωνυμία της και να απολαμβάνει τα αγαθά της αλπικής ζωής.

Παρασκευή
4 μ.μ. - 7 μ.μ. Προσοχή!
Τα ταξίδια για σκι ξεκινούν συνήθως με τη λυπηρή διαπίστωση ότι κάτι ξεχάσαμε, όπως τα γάντια, μία μπότα ή τις ζεστές κάλτσες μας. Στον κεντρικό εμπορικό δρόμο του Ζερμάτ, την Μπάνοφστρασε, θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε, ενώ μπορείτε να απολαύσετε και ζεστό καφέ με κρουασάν. Η επιβλητική μυτερή κορυφή του Μάτερχορν αποτελεί τοπική εμμονή. Θα τη δείτε παντού, λες και αυτό επιβάλλεται από τον νόμο. Επισκεφθείτε το μικρό, αλλά ενδιαφέρον, αρχαιολογικό και ορειβατικό μουσείο για να μάθετε περισσότερα.
8 μ.μ. - 10 μ. μ. Ζεστή ατμόσφαιρα
Αποφύγετε τα πανάκριβα τουριστικά εστιατόρια και προτιμήστε το «Χάινις», με την παλαβή αλλά διασκεδαστική διακόσμηση. Αφού τελειώσει τη δουλειά στην κουζίνα, ο ιδιοκτήτης Νταν Ντανιέλ θα σας τραγουδήσει ξεκαρδιστικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Σάββατο
8.30 π.μ. - 4 μ.μ. Σύνορα και τύχη
Νιώστε σαν τον Τζέιμς Μποντ διασχίζοντας συνοριακή γραμμή με σκι. Από την κορυφή του Κλάιν Μάτερχορν κατευθυνθείτε με τα σκι σας στον Παγετώνα Τεοντούλ και από εκεί, βρεθείτε στην Ιταλία. Θα καταλάβετε ότι φθάσατε, μόλις το κινητό σας τηλέφωνο αλλάξει εταιρεία παροχής. Περάστε μια βόλτα από το γραφικό χωριό Φίντελν και απολαύστε το γεύμα σας στο εστιατόριο Φίντλερχοφ. Στο Παπέρλα Κλαμπ θα βρείτε την καλύτερη «απρέ-σκι» ατμόσφαιρα της περιοχής.
6 μ.μ. - Μεσάνυχτα
Αντί για μεσημεριανό ύπνο, επισκεφθείτε τον «πολυχώρο» Βερνισάζ, που συνδυάζει μπαρ, γκαλερί τέχνης και κινηματογράφο. Αμέσως μετά, πηγαίνετε στο μπαρ του ξενοδοχείου Ζάιλερ και -τέλος- κλείστε τη βραδιά στο κλαμπ Σνέβιτχεν, με την καλή δυνατή μουσική, που συγκεντρώνει τον «όμορφο» κόσμο του Ζερμάτ.

Κυριακή
10 π.μ. Γλίστρες
Μην ξεγελαστείτε από την αθώα όψη της ξύλινης τσουλήθρας. Η διαδρομή του Γκόργκνεργκρατ είναι απότομη με στροφές. Η επιτάχυνση είναι εντυπωσιακή και τα μικρά βαγόνια δεν διαθέτουν καν φρένα!

Xρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε:
Grand Hotel Zermatterhof (Bahnhofstrasse 55, 41-27-966-66-00, www.zermatterhof.ch)
Hotel Monte Rosa (Bahnhofstrasse 80, 41-27-966-03-33, www.seiler-hotels.ch)
Πού να πάτε:
Haute Horlogerie Schindler (Bahnhofstrasse 5, 41-27-967-11-18)
Matterhorn Museum (Kirchplatz 11, 41-27-967-41-00; www.zermatt.ch/e/matterhornmuseum)
Chez Heini (Wiestistrasse 45; 41-27-967-16-30; www.dandaniell.ch)
Findlerhof bei Franz und Heidi (41-27-967-25-88; www.findlerhof.ch)
Papperla Pub (Steinmattenstrasse 34, 41-27-967-40-40; www.papperlapub.ch)
Vernissage (Hofmattstrasse 4; 41-27-967-66-36, www.vernissage-zermatt.com).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 13/12/2008)

Αμφισσα: Γνωρίστε τις φυσικές ομορφιές της

Σταματήστε στην κεντρική πλατεία της Αμφισσας για καφεδάκι και ύστερα περπατήστε στους γύρω δρόμους, όπου τα παλιά γραφικά σπίτια συναντιούνται με τις σύγχρονες πολυκατοικίες. Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης. Επίσης, μην παραλείψετε να περάσετε από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες που λειτουργούν ακόμη εκεί: βυρσοδεψεία, κουδουνάδικα και σκοινάδικα. Αλλα αξιοθέατα είναι: το Κάστρο των Σαλώνων (της Ωριάς) και ο βυζαντινός ναός του Σωτήρος (3 χλμ. από την πόλη), ένα σπουδαίο δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 11ου αιώνα.

Το Λιδορίκι
Περίπου σαράντα επτά χιλιόμετρα δυτικά της Αμφισσας θα συναντήσετε το γραφικό Λιδορίκι, με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου να βρέχει τα «πόδια» του. Να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται ευρήματα από το αρχαίο Κάλλιο (Καλλίπολη), το οποίο σήμερα βρίσκεται στο βυθό της τεχνητής λίμνης. Αξίζει να θυμηθείτε ότι η περιοχή αποτελούσε το κέντρο της κλεφτουριάς που το 1821 ξεκίνησε τον αγώνα της απελευθέρωσης από τους Τούρκους.

Εκδρομές
Η γύρω περιοχή ενδείκνυται για καταπληκτικές βόλτες μέσα στη μαγευτική φύση. Επισκεφθείτε την όμορφη Αμυγδαλιά με την Ιερά Μονή της Παναγιάς της Κουτσουριώτισσας, το Διακόπι με το χαριτωμένο ξενώνα του, τις Καρούτες, το Λευκαδίτι, το Μαλανδρίνο με το ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο του, την Πεντάπολη με τα ίχνη αρχαίου οικισμού και τη Συκέα, χτισμένη κάτω από έναν τεράστιο κάθετα κομμένο βράχο, με μεγάλα συνεχόμενα σπήλαια που το καλοκαίρι συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών. Πληροφοριακά αναφέρουμε ότι ο βράχος αυτός έχει ύψος 1.500 μέτρα.

Οπωσδήποτε
Να κάνετε την ομορφότερη διαδρομή της περιοχής, που δεν είναι άλλη από το γύρο της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Η λίμνη κατασκευάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Αθήνας και η συγκεκριμένη βόλτα σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη, ειδικά αν πετύχετε ηλιόλουστη μέρα, και δείτε τα τιρκουάζ νερά. Στο δρόμο σας (ο οποίος ακολουθεί πιστά τις όχθες της λίμνης) θα συναντήσετε ακόμη και μικρούς καταρράκτες, ενώ δεν αποκλείεται να δείτε αλεπούδες, ακόμη και ελάφια (γι' αυτό οδηγείτε αργά για να απολαύσετε τη διαδρομή)! Η λίμνη του Μόρνου, όπως θα διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια, είναι η απόδειξη του πώς καμιά φορά η προσεκτική χρήση της τεχνολογίας μπορεί όχι μόνο να μην καταστρέψει, αλλά να κάνει τη φύση ακόμη πιο όμορφη!

Πληροφορίες
Μετάβαση: Από την Αθήνα θα ακολουθήσετε τη διαδρομή: Λιβαδειά - Αράχοβα - Δελφοί και Αμφισσα. Απόσταση: 200 χλμ. ΚΤΕΛ Αθήνας (τηλ.: 210-8317096).

Διαμονή: Μπορείτε να μείνετε στο ξενοδοχείο «Αμφισέουμ» (τηλ.: 22161). Στο Λιδορίκι θα ­αναζητήσετε κάποια πανσιόν ή ­ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Χρήσιμα: Κωδικός: 22650 Αμφισσα: Αστυνομία: 28623, Δήμος: 28913, ΚΤΕΛ: 28226, Ταξί: 28600. Λιδορίκι: Αστυνομία: 22100, Δήμος: 22066

Φαγητό: Στην Αμφισσα θα βρείτε εστιατόρια και ταβέρνες με μαγειρευτά και ψησταριές με καλό κρέας. Στο Λιδορίκι θα φάτε νοστιμότατα ντόπια κρέατα, λουκάνικα και υπέροχα τυριά. Να καθίσετε στην ταβέρνα Οι Γιώργηδες και στην ταβέρνα της πλατείας. Για γλυκό θα πάτε στο Στολίδι.

Διασκέδαση: Η Αμφισσα έχει περισσότερες επιλογές σε καφετέριες και μπαράκια, ενώ στο Λιδορίκι θα καθίσετε στον Πλάτανο και λίγο παραέξω στο Summertime Cafe Club. Το Πάσχα στην περιοχή γιορτάζεται με ξεχωριστό παραδοσιακό τρόπο.

Αγορές: Κρέατα και τυριά από το Λιδορίκι, αλλά και ψωμί και παραδοσιακά αρτοσκευάσματα από τον πέτρινο φούρνο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 12/12/2008)

Ασουάν Η Πύλη της Νουβίας

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ταξίδια στον κόσμο είναι η κρουαζιέρα του Νείλου. Και όχι άδικα, αφού συνδυάζει επιβλητικούς ναούς, τα περίφημα μνημεία του Λούξορ, βουκολικά τοπία στις όχθες του ποταμού και ένα χαλαρό, κοσμοπολίτικο 4ήμερο σε κάποιο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο. Το συνηθέστερο σημείο εκκίνησης της κρουαζιέρας είναι το Ασουάν. Όμως, αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το Ασουάν είναι από μόνο του ένας από τους ωραιότερους προορισμούς της Αιγύπτου. Και σπάνια του διατίθεται ο χρόνος που του αξίζει. Αν λοιπόν ξεκινάς για μια κρουαζιέρα στον Νείλο, αφιέρωσέ του οπωσδήποτε μερικές ημέρες. Και αυτό θα σε ανταμείψει, παρασύροντάς σε στο μαγικό του κόσμο…
…Τώρα βρίσκεσαι στην πύλη της Νουβίας, με έντονη την αίσθηση ότι κάπου εδώ τελειώνει η Αίγυπτος και αρχίζει η Αφρική. Ρυθμοί χαλαροί και καλοκαιρινές μέρες στην καρδιά του χειμώνα. Περίπατοι στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα αυθεντικά πολύχρωμα παζάρια. Και ατμόσφαιρα βικτωριανής Αιγύπτου σε ένα από τα πιο θρυλικά ξενοδοχεία του κόσμου.
Είναι απόγευμα, ο ήλιος ετοιμάζεται να δύσει. Ο αέρας φουσκώνει τα πανιά της φελούκας. Βρέχεις τα δάχτυλά σου στα νερά του Νείλου, και μια ιστορία 4.000 χρόνων αφήνει πάνω τους το αποτύπωμά της.

10 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε
Ένας περίπατος κατά μήκος της Corniche, ίσως της πιο γραφικής Corniche της Αιγύπτου, όχι για την αρχιτεκτονική των κτιρίων της, αλλά για τη θέα που προσφέρει στον Νείλο, με τις αμέτρητες φελούκες και τα νησάκια που κάνουν τον ποταμό να μοιάζει με φιορδ.
Το παζάρι του Ασουάν, πίσω από την Corniche, είναι το δεύτερο πιο διάσημο της Αιγύπτου, μετά το Khan El Khalili του Καΐρου. Όμως αποφύγετε το τουριστικό του κομμάτι, με τους πλακόστρωτους δρόμους, τα χιλιάδες σημαιάκια και τους μαγαζάτορες που τραβολογούν τους τουρίστες, και περιπλανηθείτε έξω από την κεντρική πύλη, στα σουκς με τα χωμάτινα σοκάκια, ανάμεσα σε παλιά σιδεράδικα, σε κοπάδια προβάτων και τσουβάλια με μπαχάρια, λουλάκια και χένα. Στο αυθεντικό παζάρι των ντόπιων, που συνθέτει έναν καμβά ρετρό εικόνων - ελεγεία σε μια καθημερινότητα που έχει εδώ και πολλά χρόνια χαθεί.
Η διαμονή στο ιστορικό Old Cataract είναι το απόλυτο must. Ένα ξενοδοχείο-ορόσημο με ιστορία ενός αιώνα, το αγαπημένο της ελίτ στα χρόνια της βρετανικής αποικιοκρατίας. Μυστήριο, ρομάντζο, αποικιακή ατμόσφαιρα. Η βικτωριανή Αίγυπτος ζωντανεύει ξανά, η αριστοκρατία πίνει σαμπάνια και χορεύει foxtrot. Και η Αγκάθα Κρίστι γράφει το «Έγκλημα στον Νείλο», πίνοντας τσάι στο μπαλκόνι της σουίτας της.
Ακόμα και αν δεν είστε fan των μουσείων, επισκεφτείτε το Nubian Museum, που στεγάζεται σε ένα υπέροχο μοντέρνο κτίριο με στοιχεία που παραπέμπουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Νουβίας. Το μινιμαλιστικό αυτό αριστούργημα, που έκανε διάσημο τον αρχιτέκτονα Mohammed al-Hakim, φιλοξενεί πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα που αναβιώνουν την καθημερινότητα και τον πολιτισμό της Αρχαίας Νουβίας.
Μια νύχτα μαγείας, που θα σας μεταφέρει χιλιάδες χρόνια πίσω, στην Αρχαία Αίγυπτο. Εδώ, μπροστά στο φαντασμαγορικά φωτισμένο ναό της Ίσιδος στο νησί Philae, θα ακούσετε τη φωνή των αρχαίων θεών, θα νιώσετε την παρουσία τους δίπλα σας. Το show «Ήχος και Φως» θα σας ανοίξει τις πόρτες σε μια μυσταγωγική εμπειρία.
Μια μονοήμερη εκδρομή στο Abu Simbel, με τους περίφημους ναούς του Ραμσή ΙΙ και της Νεφερτάρης σκαμμένους πάνω σε έναν κατακόρυφο βράχο στις όχθες της Λίμνης Νάσερ (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Απέχει 280 χλμ. από το Ασουάν, αλλά προτιμήστε μια 40λεπτη αεροπορική πτήση.
Πάρτε μια φελούκα μέχρι το νησί Elephantine και περπατήστε στα γραφικά χωριά της Νουβίας. Ή περάστε τις ζεστές ώρες του μεσημεριού στο βοτανικό κήπο του νησιού Geziret Αn-Nabatat.
Τσάι και ανατολίτικα γλυκά με θέα την ωραιότερη δύση στον Νείλο από την Terrace του θρυλικού ξενοδοχείου Old Cataract.
Γευτείτε γνήσιες σπεσιαλιτέ της Νουβίας, με θέα τους πρώτους καταρράκτες του Νείλου και απολαύστε μια ακόμα μαγευτική δύση στο cafe-restaurant Nubian House (097/2366226), που βρίσκεται στο λόφο πάνω από το ξενοδοχείο Basma. (Προσοχή: πολλά εστιατόρια στο Ασουάν έχουν παρόμοιο όνομα.)
Ανεβείτε στην πλάτη μιας καμήλας και επισκεφτείτε το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών. Είναι απλό: Πάρτε μια φελούκα, και ζητήστε από τον καπετάνιο να σας μεταφέρει στην αφετηρία από όπου ξεκινούν οι καμήλες.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 11/12/2008)

36 ώρες στο Φοίνιξ της Αριζόνας

Οπως και ο ομώνυμος μυθικός αετός, το Φοίνιξ ξαναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του για να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ. Αν και η πόλη δεν άφησε ανεξίτηλη σφραγίδα στην πολιτιστική εξέλιξη της χώρας και δεν διαθέτει διάσημους κατοίκους -εκτός του Τζον Μακέιν- προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, που απολαμβάνουν το θεσπέσιο ερημικό κλίμα και τη μαγική του ύπαιθρο.

Παρασκευή
4 μ.μ. - 11 μ.μ. Μυστήρια και Χόλιγουντ
Το 1930, ο αρχιτέκτονας Μπόις Γκάλεϊ μετακόμισε στο Φοίνιξ από το Σιάτλ για λόγους υγείας. Εκεί, κατασκεύασε «παλάτι» από πεταμένα υλικά. Επισκεφθείτε το και ακολουθήστε την ξενάγηση από την κόρη του, Μαίρη-Λου. Στο εστιατόριο Γκαρσίας θα δοκιμάστε αχνιστά τάκος και θα κλείσετε την πρώτη ημέρα σας με μια βόλτα στο εντυπωσιακό ιστορικό ξενοδοχείο Σαν Κάρλος, που φιλοξένησε τις δόξες του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1950.

Σάββατο
8 π.μ. - Μεσημέρι Ιστορία και στυλ
Ξεκινήστε την ημέρα σας με πλούσιο πρωινό στο Ματς, ένα από τα καλύτερα ντάινερ των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Από εκεί, περάστε από την οδό Ρούζβελτ, που έχει μεταμορφωθεί σε καλλιτεχνικό κέντρο της πόλης, χάρη στις μπουτίκ και τις καλαίσθητες γκαλερί που άνοιξαν εκεί. Στο Μπίλτμορ Φάσιον Παρκ, ακόμη και οι πιο απαιτητικοί θα εκπλαγούν από την ποικιλία πολυτελών καταστημάτων, ενώ στο γειτονικό σπα, μπορείτε να χαλαρώσετε σαν βασιλιάς.
2 μ. μ. - Μεσάνυχτα Ινδιάνικη τέχνη
Στο καφέ Λουξ θα απολαύσετε εξαίρετο εσπρέσο, ενώ αφού περάσετε από το Μουσείο Χερντ θα μπορείτε να πείτε ότι αντιλαμβάνεστε γιατί η τέχνη των Ινδιάνων της Αμερικής θεωρείται σπουδαία από τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Στο εστιατόριο Μπίνκλις θα δοκιμάσετε τη σύγχρονη υψηλή μαγειρική, που συνδυάζει παραδοσιακές αμερικανικές γεύσεις, με γαλλικές γαστρονομικές επιρροές. Τέλος, στο Σκάι Λάουντζ θα χορέψετε -αν το θέλετε- λατινοαμερικάνικους ρυθμούς μέχρι το πρωί.

Κυριακή
10 π.μ. - Μεσημέρι Αστική έρημος
Το Φοίνιξ περιστοιχίζεται από έρημο. Επισκεφθείτε τον βοτανικό κήπο της πόλης για να δείτε από κοντά την εντυπωσιακή χλωρίδα της περιοχής, απλωμένη σε έκταση 500 στρεμμάτων. Πανύψηλοι κάκτοι «σαγουάρος» και λουλούδια με εκτυφλωτικά χρώματα θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στο κέντρο της πόλης.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πού να μείνετε:
Royal Palms Resort (5200 East Camelback Road, 602-840-3610, www.royalpalmshotel.com), Sheraton Phoenix Downtown (340 North Third Street, 602-262-2500, www.sheratonphoenixdowntown.com).
Πού να πάτε:
Mystery Castle (800 East Mineral Road, 602-268-1581), Garcia’s Las Avenidas (2212 North 35th Avenue, 602-272-5584, www.garciasmexicanfood.com), Hotel San Carlos (202 North Central Avenue, 602-253-4121, www.hotelsancarlos.com), Matt’s Big Breakfast (801 North First Street, 602-254-1074, www.mattsbigbreakfast.com), Made Art Boutique (922 North Fifth Street, 602-256-6233, www.madephx.com), Biltmore Fashion Park (24th Street and Camelback Road, 602-955-1963, www.shopbiltmore.com).

(πηγή: www.kathimerini.gr, 6/12/2008)

Ρίο ντε Τζανέιρο: Η πόλη των αντιθέσεων

Ο τόπος της τροπικής φύσης αλλά και του καρναβαλιού περιμένει να σας εντυπωσιάσει...

Σε αυτόν τον παράδεισο συνυπάρχουν θεοί και δαίμονες, θνητοί και μάγοι, λευκοί και μαύροι, το καλό και το κακό, η επιστήμη και η μαγεία, ο εκσυγχρονισμός και η παράδοση, ο έρωτας και ο πόλεμος, τα δάση και οι ουρανοξύστες, η Ευρώπη και η Αφρική, οι βίλες και οι φαβέλες, οι πλούσιοι και οι φτωχοί... Φανταστείτε μία μεγαλούπολη γεμάτη ψηλά κτίρια και φαρδείς δρόμους, αλλά και με σπίτια ευρωπαϊκού ή αποικιακού στυλ. Και όλα αυτά στη μέση ενός τροπικού δάσους, με κάτι βράχους σαν των Μετεώρων να ξεπετάγονται ξαφνικά μέσα και γύρω από την πόλη. ­Από την πλευρά του Ατλαντικού ­απλώνονται τεράστιες παραλίες με χρυσή άμμο. Έτσι είναι με μια πρώτη ματιά το Ρίο.

Οι Μουλάτοι
Όμως, όσο περισσότερο ζείτε αυτό τον τόπο με την τροπική ομορφιά τόσο περισσότερο καταλαβαίνετε ότι όλες αυτές οι αντιθέσεις είναι απολύτως αρμονικές. Στο Ρίο ζουν νωχελικά 10 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Μουλάτοι. Αυτοί προήλθαν από την επιμειξία λευκών και μαύρων. Οι Μουλάτες μάλιστα θεωρούνται οι πιο σέξι γυναίκες στον κόσμο, κάτι που θα το διαπιστώσετε αμέσως εάν κάνετε μια βόλτα στις παραλίες! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται και μπερδεύονται με κάποιο τρόπο με το ξακουστό Καρναβάλι. Κάθε γειτονιά με τη δική της σχολή Σάμπα ετοιμάζει τα άρματα, τα ρούχα, τη μουσική και τους χορούς που θα παρουσιάσει προκειμένου να διακριθεί.

Το ιστορικό κέντρο
Δίνει την εικόνα του χτες και του σήμερα σε απόλυτη σύγκλιση! Δίπλα σε μία ροκοκό γαλάζια εκκλησία θα βρείτε έναν ουρανοξύστη με καθρέφτες. Δύο εντυπωσιακές αναβάσεις που πρέπει να επιχειρήσει κανείς είναι στο περιβόητο Κορκοβάντο με το τεράστιο άγαλμα του Χριστού, αλλά και στο Σούγκαρ Λοφ, τους δύο βράχους που ξεφυτρώνουν στην άκρη της παραλίας. Στο Βοτανικό και Ζωολογικό Κήπο θα πάρετε μία γεύση του τροπικού πλούτου της Βραζιλίας. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το μουσείο της Κάρμεν Μιράντα, αυτής της δόξας του μουσικού θεάτρου με το ολόκληρο μανάβικο από εξωτικά φρούτα στο κεφάλι και το διάσημο τραγούδι της «Τσίκα-Τσίκα Μπουμ»... Στο Εθνικό Μουσείο θα δείτε πολλά ιστορικά εκθέματα και στοιχεία για την πόλη. Πρέπει όμως να τιμήσετε και μία άλλη βραζιλιάνικη δόξα παγκόσμιας εμβέλειας:τον Πελέ! Να περάσετε δηλαδή από το Μουσείο Pao de Ayucar και από το περιβόητο γήπεδο Μαρακανά! Δυστυχώς όμως στο Ρίο δεν υπάρχουν μόνο οι πούλιες και τα χρώματα. Το μάτι αποκλείεται να μην πέσει στις σκούρες φαβέλες, τις γειτονιές που φτιάχτηκαν από τενεκέδες και χαρτόνι. Εδώ ζει ένα άλλο Ρίο, το Ρίο των Κολασμένων... Η διακίνηση των ναρκωτικών, οι συμμορίες και η μαφία είναι καθεστώς.

Παραλίες
Η Λεμπλόν, η Ιπανέμα και η πασίγνωστη Κοπακαμπάνα σας περιμένουν! Τα τεράστια κύματα του Ατλαντικού προκαλούν τους τολμηρούς για σέρφινγκ.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πάτε μέσω Μαδρίτης (Iberia, τηλ.: 210-3536004) ή Παρισιού (Air France, τηλ.: 210-9970700).

Διαμονή: Τα πολύ καλά ξενοδοχεία των 4* και 5* βρίσκονται συγκεντρωμένα στην Ιπανέμα (Caesar Park), στο Σάο Κορνάντο (Intercontinental, Nacional Rio, Sheraton Rio Hotel) και στην Κοπακαμπάνα (Copacabana Palace, Rio Atlantica Suite Hotel, Meridien).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 005521. Πρεσβεία Βραζιλίας ­(Αθήνα): 210-7213039. Προξενείο Ελλάδας (Ρίο): 552.6849. Τουριστική Αστυνομία: 511.5767, 511.5112

Φαγητό: Να πάτε στις Churrascarias, όπου τα κρέατα ψήνονται σε σούβλες και σιγανή θράκα. Στο τραπέζι σας θα βρείτε πολλές συνοδευτικές σάλτσες που νοστιμίζουν τα ψητά, ­ενώ στη μέση της αίθουσας ­υπάρχουν μεγάλοι μπουφέδες με γαρνιτούρες, σαλάτες και λαχταριστά επιδόρπια... Καλές ψησταριές είναι οι: Oasis, Rian και Adriatica στην Κοπακαμπάνα. Γνωστές αλυσίδες φαγητού είναι η Pοrcao και η Marius.

Διασκέδαση: Στο Platforma θα πάτε για να δείτε το πιο φημισμένο φολκλορικό σόου. Αν προτιμάτε ξέφρενους βραζιλιάνικους χορούς, ιδανικό μέρος είναι η ντίσκο Help.

Αγορές: Υπάρχουν υφάσματα, δερμάτινα, τσάντες, λευκά είδη κ.ά. στο ιστορικό κέντρο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 5/12/2008)