Πρέσπες

Οι λίμνες το χειμώνα παγώνουν, δημιουργώντας μια ονειρική εικόνα για τον κάθε επισκέπτη που θα έχει την τύχη να ταξιδέψει στην Κιβωτό της Ζωής! Ετσι, άλλωστε αποκαλούν τις Πρέσπες...

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ή αλλιώς η «κιβωτός της ζωής». Θα συμφωνήσετε με τον χαρακτηρισμό, καθώς εκεί συνυπάρχουν 260 είδη σπάνιων πουλιών, 40 είδη θηλαστικών, 11 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 17 είδη ψαριών, 1500 είδη φυτών και βεβαίως ο άνθρωπος!

Η θέα των λιμνών από τη τελευταία στροφή του δρόμου είναι αδύνατον να μην οδηγήσει αυτομάτως το πόδι στο φρένο. Η μαγεία των λιμνών αποκαλύπτεται αργά, σχεδόν βασανιστικά για τους κατοίκους των πόλεων που έχουν μάθει να τα θέλουν όλα και γρήγορα. Εκεί βρίσκεται η γοητεία τούτης της γωνιάς, όλα θα έρθουν στην ώρα, σύμφωνα με τους χρόνους που επιτάσσει η φύση.

Στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, οι Πρέσπες, είναι υδάτινα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Π.Γ.Δ.Μ. Το παραμυθένιο φόντο των λιμνών συμπληρώνουν τα καταπράσινα βουνά που τις περιβάλουν τρυφερά.

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής ήταν αδύνατον να μην αναγνωριστεί. Η Πρέσπα εκτός από Εθνικός Δρυμός έχει ανακηρυχθεί σε Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και προστατεύεται από τη διεθνή συνθήκη Ραμσάρ, Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά. Συνεπώς, το ταξίδι στην Πρέσπα σημαίνει αυτομάτως μια βόλτα σε έναν από τους ελάχιστους επίγειους παραδείσους. Ξεχάστε λοιπόν το ρολόι και το κινητό. Βάλτε τα ορειβατικά μποτάκια, πάρτε το σακίδιο, τα κιάλια και τη φωτογραφική μηχανή και ξεκινήστε μια ανεπανάληπτη περιπλάνηση.

Στη Μικρολίμνη, το χωριουδάκι της Μικρής Πρέσπας, υπάρχει πιθανότητα να αισθανθείτε «παρείσακτοι». Κυρίαρχοι της περιοχής είναι τα πουλιά και βέβαια οι βάτραχοι που δηλώνουν έντονα την παρουσία τους με τις φωνές τους. Αναζητήστε το μικρό μονοπάτι, πλάι στις όχθες τις λίμνης. Το σαβουάρ βίβρ της περιοχής επιτάσσει προσοχή και κυρίως ησυχία.

Η επόμενη εξερεύνηση θα έχει προορισμό ένα από τα δύο νησάκια που βρίσκεται που βρίσκονται στη Μικρή Πρέσπα, τον ’γιο Αχίλλειο. Για να φτάσετε θα χρησιμοποιήσετε τη πλωτή γέφυρα που συνδέει το λιλιπούτειο νησάκι με τη στεριά. Οι πρώτες εικόνες από τη καθημερινότητα του νησιού παραπέμπουν σε περασμένες εποχές. Μικρά πέτρινα σπιτάκια, ζώα που βόσκουν ελεύθερα, παιδιά που παίζουν χωρίς να νοιάζονται για τα τετράτροχα. Περπατήσετε από τη μια άκρη έως την άλλη. Είναι αδύνατο να μη κάνετε μια στάση στα ερείπια της εντυπωσιακής βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου, του 11ου αι. αλλά και στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Παναγιάς Πορφύρας στα ΝΑ του νησιού.

Αν δεν επιλέξετε το χωριό του Αγίου Γερμανού για τη διαμονή σας, τότε αφιερώστε λίγες ώρες από το πρωινό σας για να το ανακαλύψετε. Τα παλιά πέτρινα σπίτια κυριαρχούν. Mustείναι η επίσκεψη στην ομώνυμη εκκλησία του Αγ. Γερμανού, του 11ου αιώνα.

Οι γυναίκες του χωριού, με το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Αγ. Γερμανού, επιφυλάσσουν εκπλήξεις στο ταξιδιώτη. Εχουν δημιουργήσει με μεράκι τους ξενώνες του χωριού, σε παραδοσιακά σπίτια, προσφέροντας φιλοξενία με «σπιτική» φροντίδα. Οι λιτοδίαιτοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τα εδέσματα που φτιάχνουν οι γυναίκες με τα χεράκια τους. Απολαύστε το πλούσιο πρωινό με σπιτικιές μαρμελάδες και φρέσκα αβγά.

Τη γοητεία της μεγαλύτερης λίμνης των Βαλκανίων, της Μεγάλης Πρέσπας, θα την απολαύσετε μόλις φτάσετε στους Ψαράδες. Το γραφικό ψαροχώρι, απλώνετε στην αγκαλιά της λίμνης. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα χαγιάτια. Οι ντόπιοι ψαράδες είναι πάντα έτοιμοι και διαθέσιμοι για μια βόλτα-ξενάγηση στη λίμνη. Το πέρασμα από τις βραχώδεις ακτές της επιφυλάσσουν μια αναπάντεχη έκπληξη, τα εκπληκτικά βραχογραφήματα με μορφές αγίων και τα σπήλαια που άλλοτε ήταν ασκηταριά. Αξίζει να κάνετε «ανάβαση» μέχρι το ασκηταριό της Παναγίας Ελεούσας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με το βυζαντινό εκκλησάκι και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες. Τα λιμναία σπήλαια εντυπωσιάζουν με τους σταλακτίτες και τα μοναδικά παιχνίδια που δημιουργεί το φως με το νερό.

Επιστρέφοντας στους Ψαράδες, η κατεύθυνση είναι μια, τα ταβερνάκια στη παραλία. Δοκιμάστε τσιρόνι παστό, γριβάδια ψητά ή φασόλια σε οποιοδήποτε μαγειρική εκδοχή και βέβαια τσιπουράκι για να ανέβει η θερμοκρασία.

Δραστηριότητες στη φύση
Αναζητήστε το δασικό δρόμο που οδηγεί στη κορυφή του λόφου Καλέ. Αφιερώστε μισή ώρα πεζοπορίας και απολαύστε την εκπληκτική θέα προς την Μικρή Πρέσπα.

Εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, κάντε μια στάση στη όμορφη παραλία «Κούλα» και χαρείτε έναν χορό στον πάγο!

Πως θα φτάσετε
Με το ΙΧ από την Αθήνα θα πρέπει να διανύσετε, μέσω Καστοριάς 605 χλμ. Η απόσταση από Θεσσαλονίκη, μέσω Φλώρινας, είναι 210 χλμ.

Που θα μείνετε:
Αγ. Γερμανός (0385)
-Στο ξενώνα του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Αγίου Γερμανού, τηλ: 51.320-51.352.
-Πελεκάνος, τηλ: 51.442-43
Ψαράδες(0385)
-Ξενοδοχείο «Ψαράδες», που διαχειρίζεται ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ψαράδων, τηλ: (0385) 46.015
-Αρχοντικό, τηλ: 46.260
Αγιος Αχίλλειος
-Ξενώνας Αγ. Αχιλλείου: τηλ 46.601

Αγορές
Μη φύγετε χωρίς να αγοράσετε τα διάσημα ντόπια φασόλια και κόκκινες πιπεριές.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κέντρο Πληροφόρησης Πρεσπών: 51452
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών: 51211
Αστυνομία Αγίου Γερμανού: 51202

(πηγή: www.eone.gr, 29/6/2002)

Δεν υπάρχουν σχόλια: