Γιατί τα κρυολογήματα αυξάνονται μετά από αεροπορικό ταξίδι;

Είχε διαπιστωθεί με εμπειρικό τρόπο από παλιά, ότι μετά από αεροπορικό ταξίδι, η συχνότητα των κρυολογημάτων στους επιβάτες αυξάνεται.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 1 επιβάτης στους 5, αναφέρει ότι παρουσιάζει συμπτώματα κρυολογήματος μετά από αεροπορικό ταξίδι.

Ο αριθμός των επιβατών που αρπάζουν κρυολόγημα μετά από αεροπορικό ταξίδι είναι πιθανόν ότι αυξάνεται όταν το ταξίδι διαρκεί περισσότερο.

Υπήρχαν διάφορες υποψίες για το τι προκαλούσε το πρόβλημα αυτό, χωρίς όμως να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις. Μια από τις πιθανές αιτιολογίες θεωρήθηκε ότι ήταν η ανακύκλωση του αέρα που εφαρμόζεται στις καμπίνες των σύγχρονων αεροπλάνων.

Πράγματι για σκοπούς εξοικονόμησης καυσίμων, τα νεώτερα σκάφη επανακυκλοφορούν το 50% του αέρα της καμπίνας, αφού αυτός περάσει από ειδικά φίλτρα. Τα παλαιότερα αεροσκάφη χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των επιβατών τους, 100% φρέσκο αέρα.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι κατά πόσο οι μολυσματικοί, μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί είναι δυνατόν να προσβάλλουν τους επιβάτες των αεροσκαφών στα οποία ο αέρας επανακυκλοφορεί.

Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, εξέτασαν το ζήτημα μελετώντας 1.100 επιβάτες αεροπορικών πτήσεων. Οι μισοί περίπου από τους επιβάτες, είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνα παλαιότερης τεχνολογίας, ενώ οι υπόλοιποι μισοί ταξίδεψαν με αεροπλάνα όπου χρησιμοποιείται 100% φρέσκος αέρας.

Το ποσοστό των επιβατών που ανέφεραν ότι παρουσίαζαν μόλυνση του άνω αναπνευστικού συστήματος όπως το κοινό κρυολόγημα, μία εβδομάδα μετά από το ταξίδι, ήταν περίπου το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η επανακυκλοφορία του αέρα της καμπίνας που χρησιμοποιείται στα σύγχρονα αεροσκάφη δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης του άνω αναπνευστικού συστήματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι άλλοι παράγοντες που προκαλούν την αύξηση των κρυολογημάτων στους επιβάτες.

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βρίσκονται μαζί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, στριμωγμένοι ο ένας κοντά στον άλλο, διευκολύνει σημαντικά τη μετάδοση μολυσματικών παραγόντων όπως οι ιοί, οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος.
Παράλληλα η κούραση, η στέρηση ύπνου και οι αλλαγές της ώρας που δημιουργούνται από τα μεγάλα ταξίδια, συμβάλλουν στην εξασθένηση του οργανισμού ο οποίος γίνεται περισσότερο ευάλωτος στους ιούς του κρυολογήματος.

Φαίνεται λοιπόν από τα μέχρι τώρα δεδομένα ότι δεν είναι ο αέρας που επανακυκλοφορεί στα σύγχρονα αεροσκάφη που προκαλεί τα προβλήματα. Τα φίλτρα που υπάρχουν αφαιρούν αποτελεσματικά τα μικρόβια.

Τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να εστιασθούν σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών και να αποφεύγεται το άγγισμα της μύτης με τα χέρια μετά από χειραψίες για να μη διευκολύνεται η μετάδοση των μικροβίων στο αναπνευστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: