30 σχεδόν άγνωστες παραλίες σε νησάκια II

16 Ρηνιά
Η νότια πλευρά αυτού του νησιού, που βρίσκεται «κολλητά» στη μικρότερη Δήλο (στη αρχαιότητα την ονόμαζαν Μεγάλες Δήλες) έχει τρεις κόλπους με αμμουδερό βυθό και παραλίες. Η απόσταση από το λιμάνι της Ερμούπολης είναι 13 ναυτικά μίλια και από αυτό της Μυκόνου μόλις 6 ναυτικά μίλια.

17 Γυάρος
Ως πέρσι απαγορευόταν η προσέγγιση γιατί το νησί ήταν πεδίο βολής του Πολεμικού Ναυτικού. Στη νότια πλευρά υπάρχουν δύο πολύ όμορφα κολπάκια, κάτω από τα γνωστά επιβλητικά «κτίσματα της ντροπής». Στο δεύτερο κολπάκι υπάρχει και μόλος. Αξίζει να γυρίσετε όλο το νησί. Η απόσταση από το Σούνιο είναι 37 ναυτικά μίλια

18 Αντίπαρος
Στην πίσω πλευρά της Αντιπάρου, στο άνοιγμα με το Δεσποτικό τα νερά είναι προστατευμένα από το βοριά, αλλά μην προσπαθήσετε να περάσετε ποτέ ανάμεσα από τα δύο νησάκια. Η απόσταση από το λιμάνι της Παροικιάς είναι 12 ναυτικά μίλια με πορεία νοτίως της Αντιπάρου.

19 Μάκαρες
Στα ακατοίκητα νησάκια μεταξύ Νάξου και Δονούσας υπάρχουν δύο όμορφοι προστατευμένοι κόλποι στον Νότο και στον Βορρά. Η απόσταση από το Κουφονήσι είναι 10 ναυτικά μίλια.

20 Τσουγκριάς
Απέναντι από το λιμάνι της Σκιάθου το μικρό νησάκι έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Αλλά δεν αλλοιώθηκε. Παραμένει πανέμορφο, με διάφορα ήσυχα κολπάκια για ασφαλές αγκυροβόλιο.

21 Κίναρος
Στο μικρό αυτό νησάκι που βρίσκεται μεταξύ Αμοργού και Καλύμνου, μέσα σε ένα περιβάλλον άγριας ομορφιάς, ζει μόνο ένας ψαράς. Η νότια πλευρά απαγκιάζει από τον βοριά. Η απόσταση από την Αιγιάλη της Αμοργού είναι 17 ναυτικά μίλια.

22 Λέβιθα
Λίγο πιο ανατολικά από την Κίναρο, τα Λέβιθα έχουν έναν απολύτως προστατευμένο κόλπο με μόλο. Επάνω σε αυτό το νησάκι ζει μία οικογένεια, που έχει φτιάξει ταβέρνα και κάποια δωμάτια. Αποφύγετε ακόμη και να «δέσετε» στον μόλο! Υπάρχει πιθανότητα να ανεβούν στο σκάφος σας ποντίκια από τον κάβο. Προτιμήστε να φουντάρετε αρόδο ή προστατευθείτε ανάλογα από τους ανεπιθύμητους επισκέπτες. Η απόσταση από την Κίναρο είναι 6 ναυτικά μίλια.

23 Πεταλιοί
Πολύ κοντά στις ακτές της Εύβοιας, τα δύο αυτά μικρά νησάκια σχηματίζουν μεταξύ τους ένα απάγκιο κανάλι με όμορφη παραλία με δέντρα. Πιο κοντινό σημείο εκκίνησης από την Αττική είναι η Ραφήνα (10 ναυτικά μίλια).

24 Κυρα-Παναγιά
Βρίσκεται βορειοανατολικά και πολύ κοντά στην Αλόννησο. Περιπλέοντας τη βορινή πλευρά του νησιού, παρατηρώντας με προσοχή θα ανακαλύψετε το άνοιγμα του Πλανήτη, του μεγαλύτερου κλειστού κόλπου της Μεσογείου. Αλλο ένα συναρπαστικό σημείο θα συναντήσετε στη δυτική πλευρά απέναντι ακριβώς από την Αλόννησο: τον κόλπο του Αγίου Πέτρου, με παραλία και πολλά δέντρα. Η απόσταση από το Πατητήρι της Αλοννήσου είναι 13 ναυτικά μίλια.

25 Γιούρα
Δίπλα στην Κυρα-Παναγιά. Αν ο καιρός επιτρέπει να δέσετε στον μικρό μόλο που βρίσκεται στη δυτική πλευρά, ανεβείτε στο νησί και ψάξτε τη σπηλιά του Κύκλωπα. Τα περίεργα αγριοκάτσικα, που τυχόν δείτε από μακριά, λένε ότι είναι απομεινάρια του κοπαδιού του μυθικού γίγαντα.

26 Καλά Νησιά (Αλκυονίδες)
Βρίσκονται στο κέντρο του ομώνυμου κόλπου. Στο μεγαλύτερο, τη Ζωοδόχο Πηγή, υπάρχει μόλος και ένα μοναστήρι, χωρίς καλόγερο σήμερα. Εχει όμως ένα πηγάδι και δέντρα για σκιά. Από το λιμάνι της Κορίνθου η απόσταση είναι 14 ναυτικά μίλια.

27 Τριζόνια
Λίγο μετά το Γαλαξίδι, προς Ναύπακτο, στα Τριζόνια μπορεί να φθάσει κανείς ακόμη και με τα κουπιά. Ομορφη παραλία με δέντρα και καθαρά νερά.

28 Ατοκος
Στο μικρό νησάκι μεταξύ Αστακού και Ιθάκης υπάρχει αυτό το φιλόξενο κολπάκι με αμμουδερή παραλία. Από τον Αστακό απέχει 13 ναυτικά μίλια.

29 Αρκούδι
Βρίσκεται 6 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά από την Ατοκο. Στην ανατολική πλευρά κάτω από το μοναστήρι το κολπάκι είναι πανέμορφο και με πεντακάθαρα νερά.

30 Στροφάδια
Είκοσι ναυτικά μίλια νοτίως της Ζακύνθου και ίδια απόσταση δυτικώς της Κυπαρισσίας, τα Στροφάδια είναι ο τόπος όπου μόνασε ο Αγιος Διονύσιος. Εκεί υπάρχουν η παλιά μονή και το ασκητήριο στο απέναντι μικρότερο νησί. Το αγκυροβόλιο είναι ασφαλές και στις δύο πλευρές, ανάλογα με τον καιρό.

(πηγή: www.tovima.gr, 17/8/2003)

Δεν υπάρχουν σχόλια: