Σέρρες

Aρχαία Αμφίπολη, βουνό Λαϊλιά, λίμνη Κερκίνη, σπήλαιο Αλιστράτης, φαράγγι του Αγγίτη... Πολλές οι προκλήσεις του Νομού Σερρών.

Από τα γραφικά προάστια των Σερρών μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορφές του Λαϊλιά και από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αμφίπολης μέχρι τους μαγευτικούς οικολογικούς θησαυρούς της λίμνης Κερκίνης, ο Νομός Σερρών έχει τεράστια ποικιλία ενδιαφερόντων!

Γνωριμία με την πόλη
Το σημαντικότερο αξιοθέατο είναι ο αναστηλωμένος ναός των Αγίων Θεοδώρων, η παλαιά Μητρόπολη, μία μεγαλόπρεπη εκκλησία στο κέντρο της παλιάς πόλης. Ο ναός φημιζόταν για τα περίφημα ψηφιδωτά του. Ύστερα όμως από μία πυρκαγιά το 1913 σώζεται μόνο εκείνο στο οποίο εικονίζεται ο Απόστολος Ανδρέας. Στο λόφο του Κουλά θα δείτε ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του βυζαντινού φρουρίου, γνωστό ως «πύργος του βασιλέως». Στο βορειοανατολικό άκρο του κάστρου θα συναντήσετε τον πανέμορφο βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, με υπολείμματα τοιχογραφιών και κοσμημάτων από την εποχή των Παλαιολόγων. Σε απόσταση 2 χλμ. θα βρεθείτε στον Αϊ-Γιάννη, ένα πανέμορφο γραφικό προάστιο, καταπράσινο, με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και τεχνητή λίμνη. Λίγο πιο μακριά (9 χλμ. ανατολικά), σε μία χαράδρα του Μενοίκιου Όρους, βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ιστορικό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1275. Κτισμένο επάνω σε ένα λοφίσκο, προσφέρει πανοραμική θέα του κάμπου και της πόλης των Σερρών.

Οδοιπορικό
Με κατεύθυνση το δασικό όγκο του Λαϊλιά, θα περάσετε από την περίφημη Χρυσοπηγή και θα βρεθείτε σε ένα συναρπαστικό κατάφυτο τοπίο, σε υψόμετρο 590 μ., με δροσερά νερά και γραφικά σπίτια, όπου περίοπτη θέση κατέχει το αξιόλογο Εκτροφείο Θηραμάτων, με ζαρκάδια, φασιανούς και ορτύκια! Μετά από 25 χλμ. θα βρεθείτε στο δάσος του Λαϊλιά, στην οροσειρά της Βροντούς, ένα άγριο τοπίο μέσα στις οξιές, τους κέδρους και τα παγωμένα νερά. Θα περπατήσετε μέσα στο δάσος και θα περάσετε από το στοιχειωμένο βράχο της Κατίγκας, στο χείλος μιας βαθιάς χαράδρας, που έχει συνδεθεί με το θρύλο μιας κοπέλας που αυτοκτόνησε πέφτοντας από εκεί για να μην παντρευτεί ένα μωαμεθανό. Στο νομό Σερρών ανήκει ένα μέρος της λίμνης Κερκίνης, ενός οικολογικού παραδείσου και από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης. Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται από τα ομορφότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης. Οι πολυδαίδαλες στοές, ο πλούσιος διάκοσμος από σταλαγμίτες και σταλακτίτες θα σας καταπλήξουν. Σε απόσταση περίπου 500 μ. θα δείτε ένα άλλο πολύ όμορφο φυσικό αξιοθέατο, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Πρόκειται για μια βαθιά και στενή ποτάμια κοιλάδα, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Μενοίκιου Όρους, πλημμυρισμένη από πλατάνια, ιτιές, αγριόλευκες και αρμυρίκια. Τέλος, στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης θα δείτε υπολείμματα αρχαίων τειχών, την αρχαία ξύλινη γέφυρα, το γυμνάσιο, τους μακεδονικούς τάφους, την ελληνιστική οικία και τη ρωμαϊκή έπαυλη.

Δείτε οπωσδήποτε
Μία από τις πιο μοντέρνες λουτροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας θα συναντήσετε λίγο έξω από το Σιδηρόκαστρο των Σερρών, με υπερσύγχρονο υδροθεραπευτήριο, μπανιέρες υδρομασάζ και ένα μεγάλων διαστάσεων spa form, με πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο. Τηλ.: 23230-22422.

Σπορ
Σε υψόμετρο 1.600 μ. βρίσκονται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, άριστες πίστες και ένα πανέμορφο σαλέ. Στην περιοχή της Αλιστράτης και του Αγγίτη λειτουργεί Κέντρο Εναλλακτικού Τουρισμού, Extreme Experience, που διοργανώνει προγράμματα πεζοπορίας, αναρρίχησης, ράφτινγκ, mountain bike κ.λπ.. Πληροφορίες στο τηλ.: 23210-66256.

Πού και τι θα φάτε
Στο προάστιο του Αϊ-Γιάννη καθίστε στο πολύ καλό Πέτρινο και δοκιμάστε κρέας στρουθοκαμήλου. Για μερακλίδικους μακεδονικούς μεζέδες στην πόλη προτιμήστε τα Λόγια της Πλώρης και τα Μεζεδοκαμώματα. Στην Κερκίνη να πάτε στην ταβέρνα Διόνυσος και στα Άνω Πορόια στην Πεστροφοταβέρνα. Όταν βρεθείτε στην Αλιστράτη, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τουλούμπες της.

Πού θα διασκεδάσετε
Οι Σέρρες διαθέτουν Hard Rock Cafe και Jackson's Spirit Hall, που γεμίζουν με νεολαία. Υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές για ξενύχτι.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Ακανέ, το ανατολίτικο παραδοσιακό λουκούμι με βούτυρο και αμύγδαλο, αποκλειστικό προϊόν της περιοχής από το 1927.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Απόσταση από την Αθήνα 587 χλμ. και από τη Θεσ/νίκη μόλις 80 χλμ. ΚΤΕΛ Αθήνας, τηλ.: 210-5120212 και Θεσσαλονίκης τηλ.: 2310-526582. ΟΣΕ Αθήνας τηλ.: 210-5297777 και ΟΣΕ Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310-517517. Στο εσωτερικό του νομού θα κινηθείτε με το τοπικό ΚΤΕΛ, τηλ.: 23210-36731.
Χρήσιμα: Κωδικός: 23210. Αστυνομία: 55133. Τουριστική Αστυνομία: 22001. Δήμος: 22410. Δήμος Σιδηροκάστρου: 23230-22370. Δήμος Αλιστράτης: 23240-31206.

(πηγή: www.7merestv.gr, 23/4/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: