Χαλκιδική

Γνωρίστε την ανατολική πλευρά της πανέμορφης Χαλκιδικής, που είναι λιγότερο τουριστική από τα δύο δυτικά «πόδια» της, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα!

Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν το επίνειο του Αγίου Όρους- Είναι πραγματικά μια πανέμορφη περιοχή γεμάτη από γραφικά τοπία, χρώματα και αρώματα, τα οποία λες και της τα χάρισε το «περιβόλι της Παναγιάς» με το οποίο συνορεύει.
Είναι συγχρόνως μια ιστορική γωνιά με πολλά αξιοθέατα, αλλά και τόπος για φανταστικές διακοπές, με συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή και όλο και περισσότερους παραθεριστές. Γιατί και εδώ, όπως συμβαίνει και στα δύο δυτικά και πιο τουριστικά «πόδια» της Χαλκιδικής (την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία), το γαλάζιο της θάλασσας βρέχει την καταπράσινη ακτή.
Ευκαιρία λοιπόν -κυρίως οι γυναίκες, που δυστυχώς δεν μπορούν να επισκεφτούν το Αγιο Όρος- να περιπλανηθείτε γύρω του, απολαμβάνοντας την υπέροχη φύση και την ξεχωριστή ατμόσφαιρα που του προσδίδει.

Οδοιπορικό
Η περιοχή ανήκει πλέον στο Δήμο Σταγίρων-Ακάνθου, του οποίου έδρα είναι η Ιερισσός, χτισμένη μπροστά στον ομώνυμο κόλπο. Ξεκινήστε τις βόλτες σας από την πόλη της Ιερισσού. Δείτε τα ερείπια του κάστρου και του βυζαντινού ναού. Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο. Απολαυστικές είναι και οι πεντακάθαρες αμμουδερές παραλίες της.
Στη διαδρομή από τον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, προς την Ιερισσό θα πρέπει να κάνετε και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες στάσεις: αρχικά στα ιστορικά Στάγιρα, στην ορεινή πλευρά του νομού, απ όπου καταγόταν ο μεγάλος φιλόσοφος Αριστοτέλης- το άγαλμά του δεσπόζει στην είσοδο της πόλης. Θα δείτε το φρούριο, τα μεταλλεία και σημαντικά βυζαντινά μνημεία.
Πιο πέρα θα συναντήσετε τη Στρατονίκη, μέσα στο πράσινο και τα λουλούδια, με τα όμορφα σπίτια της που χτίστηκαν σε εποχές πλούτου. Από εδώ η θάλασσα απέχει δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο και αμέσως φτάνετε στο Στρατώνι. Μοναδικής ομορφιάς τοποθεσία! Ένας γραφικός οικισμός μέσα στο πράσινο και μπροστά σε μια υπέροχη θάλασσα. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε την Ολυμπιάδα, που είναι απλωμένη στις ακτές του Στριμονικού Κόλπου. Η πόλη είναι σύγχρονη, αλλά κοντά της βρίσκονται τα αρχαία Στάγιρα, πατρίδα του Αριστοτέλη.

Προς το Αγιο Όρος
Συνεχίζοντας με κατεύθυνση το Αγιο Όρος, θα περάσετε από καταπληκτικές παραλίες όπου θα σταματάτε για να απολαύσετε μπάνιο. Πιο κάτω από την Ιερισσό θα κάνετε άλλη μία στάση στη Νέα Ρόδα για να δείτε τη διώρυγα που άνοιξε ο Ξέρξης προκειμένου να γλιτώσει το μεγάλο κύκλο που θα έπρεπε να κάνουν τα πλοία του γύρω από τη χερσόνησο του Αθω. Το χωριό είναι συναρπαστικά γραφικό και από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα. Οι εξορμήσεις σας θα καταλήξουν στην Ουρανούπολη, διατηρητέο οικισμό και εκκίνηση των επισκεπτών του Αγίου Όρους. Διαθέτει θαυμάσιες παραλίες και τη μεγαλύτερη τουριστική υποδομή. Δείτε τον πύργο και το φραγκικό κάστρο. Μικρά νησάκια βρίσκονται τριγύρω, που επίσης προσφέρονται για μπάνιο.

Η Αμμουλιανή
Είναι το μοναδικό νησί της Χαλκιδικής με μόνιμο πληθυσμό. Θα περάσετε εκεί από την Τρυπητή. Θα κάνετε θαυμάσιο μπάνιο και θα φάτε φρέσκο ψαράκι.
Από την Ιερισσό ή από την Ουρανούπολη οργανώστε μια μίνι κρουαζιέρα κάνοντας τον περίπλου του Αγίου Όρους. Μοναδική εμπειρία! Μερικά μοναστήρια μάλιστα μεταφέρουν με βάρκες στα εκδρομικά πλοιάρια τις εικόνες για να προσκυνήσουν και οι γυναίκες.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής μπορείτε να φτάσετε από τη Θεσσαλονίκη στην Ιερισσό ή την Ουρανούπολη, τηλ.: 2310-924444. Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, θα πάτε από τον Πολύγυρο στην Ιερισσό (83 χλμ.) και την Ουρανούπολη (96 χλμ.). Μπορείτε, όμως, να κατεβείτε στην ανατολική ακτή της Χαλκιδικής και από τον Σταυρό, στρίβοντας στο 80ό χλμ. της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Ο δρόμος αυτός είναι πιο εύκολος και σύντομος.
Χρήσιμα: Κωδικός: 23770 Ιερισσός: Δήμος: 22752, Αστυνομία: 22206 Ουρανούπολη: Δήμος: 71216, Αστυνομία: 71203 Νέα Ρόδα: 31023 Αμμουλιανή: 51208 Ολυμπιάδα: Κωδικός: 23760. Δήμος: 51275, Αστυνομία: 51233 Γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους Ουρανούπολης: 71421.

Φαγητό - Διασκέδαση
Θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες. Στην Ολυμπιάδα καθίστε στο Γερμανικό, όπου θα βρείτε και μαγειρευτά. Στην Ουρανούπολη, στον Κρητικό και στη Νέα Ρόδα, στου Κωστάκη.
Εάν θέλετε να διασκεδάσετε, στην Ουρανούπολη και στην Ιερισσό, αλλά και στις πιο οργανωμένες παραλίες, θα βρείτε μπαράκια για το βραδινό σας ποτό. Εκείνα που αξίζουν, όμως, είναι τα πανηγύρια στην Ολυμπιάδα (7 Ιουλίου και 15 Αυγούστου), στη Νέα Ρόδα (28 Αυγούστου και η γιορτή της σαρδέλας στο τέλος Ιουλίου) και στην Ιερισσό (20 Ιουλίου).

(πηγή: www.7merestv.gr, 16/9/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: