Βυτίνα

Το παζλ των εκπληκτικών χωριών της ορεινής Αρκαδίας έχει ως κέντρο την Βυτίνα. Αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για αξέχαστες διαδρομές στα χωριά της ορεινής Αρκαδίας και βέβαια βρίσκεται σε απόσταση βολής.από το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, αν χρειαστεί!

Χτισμένη σε υψόμετρο 1033 μ., στην αγκαλιά ενός από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, του Μαινάλου, εξακολουθεί να είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τις χειμωνιάτικες εξορμήσεις.

Η πρώτη αναγνωριστική βόλτα έχει κατεύθυνση τη μεγάλη πλατεία με την εκκλησία και τα καφενεδάκια. Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε, η ευωδιά του χωριάτικου ψωμιού από τον παραδοσιακό φούρνο είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσουν στο σωστό σημείο. Μη περιοριστείτε μόνο στην τέρψη της όσφρησης, δοκιμάστε -αν προλάβετε βέβαια- το εκπληκτικό ζυμωτό ψωμί από το φούρνο κοντά στη πλατεία.

Είναι επιβεβλημένη μια βόλτα στα μικρά μαγαζιά της Βυτίνας. Προεξέχουσα θέση έχουν βέβαια οι τοπικές δημιουργίες. Εκτός από τις ξυλόγλυπτα, για τα οποία φημίζονται οι τεχνίτες της περιοχής, θα βρείτε εξαίσια τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού αλλά και ζυμαρικά.

Αφήστε προς το παρόν το shopping, πάρτε το αυτοκίνητο και ξεκινήστε την εξερεύνηση. Έχοντας το χάρτη ανά χείρας αναζητήστε τα Μαγούλιανα, το γραφικό χωριουδάκι της Γορτυνίας. Μετά από μια διαδρομή περίπου 12 χλμ θα βρεθείτε στο ψηλότερο χωριό του Μοριά. Χτισμένο σε υψόμετρο 1365 μ. εντυπωσιάζει, καθώς τα πέτρινα σπίτια του θαρρείς ότι βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο. Κάντε μια στάση στην εκκλησιά της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το εντυπωσιακό καμπαναριό.

Συνεχίστε, ανηφορίζοντας προς το βουνό. Η διαδρομή είναι μοναδική. Είναι βέβαιο ότι το παλιό εγκαταλειμμένο κτίριο ανάμεσα στα έλατα θα τραβήξει τη προσοχή σας. Πρόκειται για το παλιό σανατόριο. Αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήσετε στα ξέφωτα του δάσους . Θα είναι μια εμπειρία μοναδική.

Συνεχίστε τη διαδρομή με κατεύθυνση προς το Βαλτεσινίκο, που απέχει μόλις 7 χλμ. Περπατήστε στα δρομάκια του ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, ανακαλύψτε τις εκκλησιές του, δροσιστείτε στις πετρόχτιστες βρύσες του και βέβαια απολαύστε ένα φλιτζάνι καφέ στα καφενεδάκια του χωριού.

Με αφετηρία τη Βυτίνα προγραμματίστε μια εξόρμηση προς τα Λαγκάδια. Η θέα του χωριού από μακριά επιβεβαιώνει τη φήμη του ως ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου. Τα πέτρινα σπίτια του, δημιουργίες των διάσημων Λαγκαδιανών χτιστάδων, δίνουν την αίσθηση ότι κρέμονται πάνω από τη χαράδρα. Η θέα από τη κεντρική πλατεία είναι συγκλονιστική, όμως μη σταθείτε μόνο εκεί. Περπατήστε ανάμεσα στα πέτρινα αρχοντικά, δείτε το σπίτι των Δεληγιανναίων, γνωρίστε τις γραφικές γωνιές του χωριού.

Αφιερώστε ένα πρωινό για μια επίσκεψη στη ιστορική Δημητσάνα. Χαρακτηρίστηκε ως η «μπαρουταποθήκη» της Επανάστασης του '21 αφού από τους μπαρουτόμυλους της έπαιρναν τα πυρομαχικά οι αγωνιστές του Μοριά. Η πέτρα κυριαρχεί παντού. Τα αρχοντικά της σκαρφαλωμένα σε δύο λόφους στέκουν αγέρωχα. Περπατώντας στα στενά σοκάκια του παραδοσιακό οικισμού θα δείτε τα σπίτια του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε' και του Παλαιών Πατρών Γερμανού και βέβαια τη διάσημη Βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονται σπάνιες εκδόσεις.

Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το εκπληκτικό Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που βρίσκεται στο Κεφαλάρι του Αη-Γιάννη. Γνωρίστε πως λειτουργούσε η νεροτριβή, ο αλευρόμυλος, τα βυρσοδεψεία, πως γινόταν η παραγωγή της ρακής και βέβαια με ποιο τρόπο δούλευε ο μπαρουτομυλος, χρησιμοποιώντας ως κινητήρια δύναμη το νερό.

Επιλέξτε να γυρίσετε στη Βυτίνα μέσω Στεμνίτσας. Το γραφικό καταπράσινο κεφαλοχώρι είναι γνωστό ως κέντρο αργυροχρυσοχοϊας, . Αξίζει μετά το καφεδάκι και αφού τιμήσετε δεόντως τα υπέροχα τοπικά γλυκά να ολοκληρώστε την βόλτα με μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο.

Μετά από μια τέτοια περιήγηση ένα αχνιστό πιάτο τραχανά ή νόστιμες χυλοπίτες σε κάποιο από τα εστιατόρια της Βυτίνας είναι η ιδανική επιλογή για να κλείσετε μια γεμάτη συγκλονιστικές εικόνες μέρα.

Το δισάκι μου στον ώμο.
Το φαράγγι του Λούσιου είναι ένα από τα πιο όμορφα φαράγγια της Ελλάδας. Ακόμα κι αν δεν είστε δεινοί πεζοπόροι αλλά απλοί περιπατητές αξίζει να αφιερώσετε χρόνο, ώστε να γνωρίσετε τις ανεπανάληπτες ομορφιές του, τη πλούσια βλάστηση του τοπίου και τη μαγεία του ποταμού Λούσιου.

Μια όμορφη διαδρομή που αξίζει να περπατήσετε ξεκινάει από τη Δημητσάνα μέχρι τη Παλαιά Μονή Φιλοσόφου.

Αγορές
Ξυλόγλυπτα, ζυμαρικά, τραχανά και τυροκομικά από τη Βυτίνα. Αξίζουν τη προσοχή σας τα χειροποίητα κοσμήματα που θα βρείτε στη Στεμνίτσα. Μη φύγετε από τη Δημητσάνα χωρίς καρύδια και βέβαια ένα κουτί κουραμπιέδες.

(πηγή: www.eone.gr, 14/11/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: