Ο κυριότερος παράγοντας για να έχουμε ένα ευχάριστο ταξίδι είναι να είμαστε υγιείς σωματικά και ψυχικάΩ να απολαμβάνουμε το καινούργιο και να φροντίζουμε να μην πάει χαμένο κανένα λεπτό από τη ζωή μας από τις νέες εμπειρίες που προσφέρει το ταξίδι.
Ενας πονόδοντος καθώς βρισκόμαστε στο εξωτερικό είναι ασφαλώς ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί. Δεν είναι μόνον αυτός καθαυτός ο πόνος και η ψυχική ταλαιπωρία αλλά συγχρόνως και η απώλεια του «ωφέλιμου» ταξιδιωτικού χρόνου.
Είναι όμως ο πονόδοντος ένα από τα λίγα δυσάρεστα ιατρικά συμβάντα που προλαμβάνεται. Η σύγχρονη οδοντιατρική πράξη έχει εξασφαλίσει σε όλους μας τη δυνατότητα της πρόληψης. Πριν λοιπόν από το ταξίδι μας ο στοματικός έλεγχος στον προσωπικό μας γιατρό είναι απαραίτητος για να ρυθμίσει πιθανές εκκρεμότητες και να μας δώσει τις συμβουλές για προστασία από πιθανά συμβάντα, καθώς επίσης και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Παρ' όλες όμως τις προφυλάξεις υπάρχουν πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε επώδυνες καταστάσεις καθώς απολαμβάνουμε μια κρουαζιέρα π.χ. στον Γιανγκτσέ ποταμό, είτε από απώλεια ενός σφραγίσματος είτε από απώλεια μιας θήκης ή και γέφυρας ακόμη. Κάθε περίπτωση στην οδοντιατρική είναι εξατομικευμένη και δεν μπορεί κανείς να γενικεύσει συμβάντα γιατί οι παράγοντες που προσδιορίζουν κάθε στόμα είναι πολλοί και διαφορετικοί. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μόνο μία κατεύθυνση γενικής φύσεως η οποία θα προσδιοριστεί απόλυτα για τον καθένα μας μόνο από τον προσωπικό μας γιατρό, ο οποίος γνωρίζει όχι μόνο τη στοματική μας κατάσταση και το ιστορικό μας αλλά κυριότερα τις διατροφικές συνήθειές μας και όλες τις παραμέτρους της προσωπικότητάς μας που αφορούν το στόμα μας.
Καθώς λοιπόν έχουμε απολαύσει ένα μεγάλο σε ποικιλία κινέζικο γεύμα στο εστιατόριο του ποταμόπλοιου Μ.V. Yangtze Paradise, ξαφνικά το ζεστό τσάι «ανάβει» φωτιές στο στόμα μας. Δυστυχώς έχουμε χάσει ένα σφράγισμά μας και το δόντι μας ταλαιπωρεί με την ευαισθησία του. Η μόνη λύση είναι να επισκεφθούμε αμέσως οδοντίατρο. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο όπως στην πατρίδα μας και δυστυχώς καθώς προχωρεί η ώρα η ταλαιπωρία μεγαλώνει. Το μοναδικό τοπίο των φαραγγιών του Γιανγκτσέ ποταμού στην Κίνα είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Παίρνουμε παυσίπονα, ηρεμούμε λίγο και εκεί που οπλίζουμε τη μηχανή μας για μια πόζα της καταπράσινης ομορφιάς της παράκτιας περιοχής, ο πονόδοντος είναι πάλι εδώ.
Τα παυσίπονα μπορούν να μας ανακουφίσουν μόνο για λίγο. Ιδιαίτερα είναι ατελέσφορα όταν υπάρχει οξεία φλεγμονή του πολφού (νεύρου). Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι όταν πάρουμε ένα παυσίπονο λίγο πριν την υποτιθέμενη έναρξη του πόνου είναι πιο αποτελεσματικό παρά όταν το πάρουμε μετά την έναρξη του πόνου. Χωρίς βέβαια να μπορεί να εξηγηθεί αν αυτό οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους και υποβολή μας ή σε πραγματική φαρμακολογική δράση του φαρμάκου. Σε ήπιο και μέτριο πόνο φάρμακα εκλογής είναι η ασπιρίνη και το Ντεπόν, σε ισχυρό πόνο το Ponstan (Πονστάν). Εδώ πρέπει να τονίσουμε κατηγορηματικά ότι η ασπιρίνη είναι παυσίπονο όταν την καταπίνουμε. Είναι η κυριότερη όμως αιτία εγκαύματος των ούλων όταν «τοποθετείται» πάνω στην πονεμένη περιοχή. Επίσης το ούζο και η βότκα δεν αναφέρονται σε καμία βιβλιογραφία για την παυσίπονη δράση τους παρά μόνο για την καταπληκτική τους βοήθεια στη χαλάρωση και την απόλαυση, γευστική και εγκεφαλική. Ισχυρός πόνος που συνοδεύεται από πυρετό, απόστημα, κακή γεύση στο στόμα, αίσθηση ότι το δόντι κουνιέται ή μεγάλωσε πρέπει να μας οδηγήσει στην ύπαρξη φλεγμονής. Τα αντιβιοτικά δεν αποτελούν ποτέ θεραπείαΩ αλλά εφόσον δεν μπορούμε να δούμε οδοντίατρο, η πενικιλίνη αποτελεί φάρμακο εκλογής, σε δόση 500 mg, τέσσερις φορές την ημέρα. Οποιος έχει αλλεργία στην πενικιλίνη μπορεί να πάρει ερυθρομυκίνη.
Στην περίπτωση που έχουμε χάσει ένα σφράγισμα και δεν μπορούμε να επισκεφθούμε αμέσως οδοντίατρο η μόνη λύση είναι να φτιάξουμε μόνοι μας ένα πρόχειρο σφράγισμα! Με τη βοήθεια υλικών που υπάρχουν στις ειδικές ταξιδιωτικές συσκευασίες επείγουσας οδοντιατρικής ανάγκης. Τέτοιες συσκευασίες κυκλοφορούν στο εξωτερικό (Adventure Dental Kit, Denteme, ΗΠΑ, και Dentalnurse Kit, Μ. Βρετανία) και περιέχουν πλαστικό καθρεπτάκι, αντισηπτικά σωληνάρια υλικών για το πρόχειρο σφράγισμα, βαμβάκι, γάντια και οδηγίες. Τα ίδια υλικά μπορούν να μας βοηθήσουν και στην περίπτωση που το πρόβλημά μας είναι η απώλεια μιας θήκης ή και γέφυρας.
Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο συνήθως βρισκόμαστε στα 30.000-40.000 πόδια. Μέσα στην καμπίνα όμως η πίεση για μας είναι σε ύψος 6.000-8.000 ποδών. Πολλές φορές στις απότομες ή συνεχείς μεταβολές της πίεσης και της θερμοκρασίας από το ύψος των 5.000 ποδών και άνω μπορεί να έχουμε έναν έντονο πονόδοντο που εντοπίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα άνω πίσω δόντια και αυτή η κατάσταση ονομάζεται αεροδονταλγία. Οδοντικές παθήσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αεροδονταλγία είναι η χρόνια φλεγμονή του πολφού (νεύρου), οι ατελείς εμφράξεις ριζικών σωλήνων (ατελής απονεύρωση), εμφράξεις από αμαλγάματα χωρίς ουδέτερο στρώμα. Η πρόληψη είναι δυνατή με τον έλεγχο από τον οδοντίατρό μας πριν το ταξίδι.
(πηγή: ΒΗΜΑ)
Πονόδοντος στο ταξίδι;
Ετικέτες υγεία και φυσική κατάσταση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου