Για να μην γίνετε λαθρέμπορος άγριας φύσης

Και όμως μπορεί να συμβεί! Χωρίς ούτε καν να το καταλάβετε μπορείτε να γίνεται λαθρέμπορος άγριας φύσης όταν ταξιδεύετε. Η επίδειξη υπευθυνότητας κατά την αγορά προϊόντων, δεν αποτελεί απλώς μια καλή ιδέα, αλλά από την 1η Ιουνίου 1997, αποτελεί και Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γενική Γραμματεία Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και η WWF Ελλάς μέσω του προγράμματος Traffic Europe μας ενημερώνουν ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών μας στο εξωτερικό πρέπει να σκεφθούμε πριν αγοράσουμε τα διάφορα σουβενίρ μας.

Το διεθνές εμπόριο έχει απαγορευτεί για περισσότερα από 800 είδη ζώων και φυτών, ενώ για περισσότερα από 20.000 άλλα είδη, ισχύουν περιορισμοί που θεσμοθετούνται από το νέο ευρωπαϊκό νόμο που θέτει σε εφαρμογή τη Συνθήκη CITES (Συνθήκη για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας).

ΕΛΕΦΑΝΤΟΔΟΝΤΟ
Πριν αγοράσετε ένα σκάκι από ελεφαντόδοντο, ή άλλα, ομολογουμένως πολύ ωραία αντικείμενα, όπως μπιμπελό, και κοσμήματα σκεφθείτε ότι…

Παρόλο που το διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου απαγορεύτηκε το 1990, κυκλοφορεί ακόμη νόμιμα στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής, σε επεξεργασμένη μορφή.

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να γυρίσετε στην Ελλάδα με σουβενίρ από ελεφαντόδοντο. Είναι παράνομο.

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΕΛΩΝΕΣ
Πριν αγοράσετε αντικείμενα από καβούκι θαλασσίων χελωνών, όπως χτένες, κοσμήματα, ή σκελετοί γυαλιών, ολόκληρα καβούκια ή ταριχευμένα ζώα σκεφθείτε ότι…

Όλα τα παραπάνω αγαθά κατάσχονται και δεν μπορούν να εισαχθούν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να γυρίσετε στην Ελλάδα με σουβενίρ από θαλάσσιες χελώνες. Είναι παράνομο.

ΚΟΡΑΛΛΙΑ
Πριν αγοράσετε διακοσμητικά κοράλλια σκεφθείτε ότι…

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν φιλόξενα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτώνται πολλά θαλάσσια είδη. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει την συλλογή, την πώληση και την εξαγωγή άγριου κοραλλιού.

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να γυρίσετε στην Ελλάδα με σουβενίρ από κοράλλια. Πριν αποφασίσετε να εισάγετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση θαλάσσιους θησαυρούς, βεβαιωθείτε ότι δεν θα χρειαστείτε ειδική άδεια… αλλιώς οι διακοπές σας θα κοστίσουν κάτι παραπάνω…

ΦΥΤΑ
Πριν αγοράσετε κάποια είδη εξωτικών φυτών σκεφθείτε ότι…

Τεχνητά πολλαπλασιασμένα δείγματα επιτρέπεται να εισαχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για το εμπόριο ορχιδέας, κυκαειδών, κάκτων, και άλλων διακοσμητικών φυτών.

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να γυρίσετε στην Ελλάδα με προστατευόμενα φυτά χωρίς τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα, γιατί ενδέχεται να σας επιβληθούν νομικές κυρώσεις.

ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ
Πριν αγοράσετε ζωντανά ζώα, όπως παπαγάλοι και άλλα πτηνά, πίθηκοι, φίδια, και χαμαιλέοντες σκεφθείτε ότι…

Το εμπόριο κάποιων ειδών απαγορεύεται, ενώ για κάποια άλλα απαιτείται η έκδοση ειδικής άδειας.

Μην υποκύψετε στον πειρασμό να γυρίσετε στην Ελλάδα με άγρια ζώα. Φροντίστε να ενημερωθείτε πριν αναχωρήσετε, αλλιώς μπορεί να καταλήξετε στην φυλακή.

(πηγή: www.travelforall.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: