Τζαμάικα

Υπάρχουν δύο ειδών τρόποι για να κάνετε διακοπές στη Τζαμάικα: να μείνετε σ' ένα ξενοδοχείο με πλήρη διατροφή (όπως το «Hedonism» στο Νεγκρίλ), όπου διοργανώνονται τρελά πάρτι και το να φορά κανείς μπικίνι θεωρείται σεμνότυφο ή να περιπλανηθείτε αναζητώντας τις αθέατες (και πιο ρομαντικές) πλευρές του νησιού. Σας προτείνουμε τον δεύτερο.

Ξεκινήστε από το Κίνγκστον αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ότι είναι επικίνδυνη πόλη. Η πρωτεύουσα της Τζαμάικας διαθέτει μερικά τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο του Μπομπ Μάρλεϊ. Ο Μάρλεϊ θεωρείται λαϊκός ήρωας στο νησί και μπορείτε να ακολουθήσετε μία οργανωμένη ξενάγηση στο άδειο σπίτι του, να δείτε τις τρύπες από τις σφαίρες που τον τραυμάτισαν αλλά δεν τον σκότωσαν και το κρεβάτι όπου πέθανε από καρκίνο και να παρακολουθήσετε ένα 80λεπτο «ντοκυμαντέρ» ­ τον Μπομπ σε συναυλία χωρίς σχόλια. Αν είστε τυχερός, ίσως συναντήσετε κάποιον από τους πολλούς απογόνους του στην αυλή.

Το Κίνγκστον έχει επίσης την Εθνική Πινακοθήκη της Τζαμάικας, καλά εστιατόρια, ξενοδοχεία πέντε αστέρων (σας συστήνουμε το «The Courtleigh») και πολλά άλλα.

Ωστόσο, εσείς νοικιάστε αυτοκίνητο και κατευθυνθείτε βόρεια, διασχίστε τα Γαλάζια Ορη (όπου παράγεται ο εξαιρετικός ομώνυμος καφές Blue Mountains) και μείνετε σ' ένα από τα γραφικά μικρά ξενοδοχεία στα οποία είναι σπαρμένοι οι κολπίσκοι στην άλλη πλευρά του νησιού.

Μόνο ένας αξιοπρεπής δρόμος διασχίζει την καρδιά της Τζαμάικας αλλά αρκετοί κάθετοι οδηγούν παραπλανητικά προς άλλα σημεία του νησιού. Τα Γαλάζια Ορη είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακά. Πυκνοί θάμνοι και γλυκοπατάτες κρύβουν τις «πραγματικές» καλλιέργειες: τη μαριχουάνα (γνωστή ως «γκάντζα»). Η θέα θα σας κόψει την ανάσα, ιδιαίτερα στη δύση ή στην ανατολή του ηλίου.

Επειτα από δύο ώρες οδήγηση θα ξεπροβάλλετε από την άλλη πλευρά των βουνών. Εκεί ο δρόμος χωρίζεται στα δύο. Το αριστερό παρακλάδι οδηγεί στο Οτσο Ρίος («Οτσι» για τους μυημένους), δημοφιλή τουριστικό προορισμό που συναγωνίζεται το Μοντέγκο Μπέι σε αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

Υπάρχει ένα καλό ιταλικό εστιατόριο, το «Evita's», στην πλαγιά του λόφου που βλέπει προς το λιμάνι, ενδιαφέροντα τροπικά λουλούδια στους Βοτανικούς Κήπους Σο Παρκ, αλλά το μεγαλύτερο αξιοθέατο είναι οι μάλλον πολυσύχναστοι καταρράκτες του ποταμού Ντανς: Το νερό κατρακυλά σε μια σειρά από σκαλωτές φυσικές λίμνες ώσπου χύνεται 600 μέτρα κάτω στη θάλασσα.

Κανονικά οι καταρράκτες θα ήταν απλώς μία ευκαιρία για να τραβήξετε καλοσκηνοθετημένες φωτογραφίες, αν κάποιος κάποτε δεν είχε τη φαεινή ιδέα να σκαρφαλώσει στις λίμνες. Ετσι σήμερα, μία αλυσίδα επισκεπτών περιμένει υπομονετικά να έρθει η σειρά της για να έχει την ευχαρίστηση να ανεβεί τις ρηχές λίμνες, ανοίγοντας δρόμο ανάμεσα στο πλήθος.

Το Οτσο Ρίος και το Μοΐ Μπέι είναι δημοφιλείς προορισμοί για νιόπαντρους ­ η ξενοδοχειακή αλυσίδα «Sandals» μάλιστα δέχεται μόνο ζευγάρια. Μερικά από τα ξενοδοχεία, όπως το «Sans Souci Hotel», αναλαμβάνουν να σας κανονίσουν ακόμη και τον γάμο σας (φωτογραφίες, βίντεο, λουλούδια, σαμπάνια, τούρτα και μουσική), πόσο μάλλον να σας υποδεχθούν στον μήνα του μέλιτος. Το μόνο που μένει να κάνετε εσείς είναι να βρείτε τον γαμπρό ή τη νύφη.

Αν πάρετε το δεξί παρακλάδι της προαναφερθείσας διχάλας, θα βρεθείτε στην Μπλου Λαγκούν (Γαλάζια Λίμνη), μια υπέροχη τοποθεσία στο τέρμα ενός μικρού και σε φρικτή κατάσταση δρόμου. Η «ψυχοθεραπευτική» βουτιά στη λίμνη, με τα νερά που αλλού είναι κρύα αλλού ζεστά, είναι απαραίτητη. Η Μπλου Λαγκούν δεν γνωρίζει τι θα πει μόλυνση, όπως άλλωστε και οι περισσότερες παραλίες της Τζαμάικας.

Ανανεωμένος, οδηγήστε ως το Πορτ Αντόνιο, μια πολύβουη πόλη με αποικιοκρατική αρχιτεκτονική στην οποία παρατηρείται πυρετός αναστηλώσεων που θα της προσδώσει τη χαμένη της δόξα. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε τις αγορές του κέντρου, εγγυημένα διασκεδαστικές.

Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από το Πορτ Αντόνιο, στο Μπέρινγκσντεϊλ, μπορείτε να κάνετε δίωρο ράφτινγκ, ακολουθώντας το ρεύμα του ποταμού. Λέγεται ότι αυτή ήταν η αγαπημένη δραστηριότητα του Ερολ Φλιν και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας όταν επισκέπτονταν το νησί.

Αν θέλετε να τελειώσετε το ταξίδι σας ρομαντικά, μείνετε στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο «Dragon Bay Hotel», περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Πορτ Αντόνιο. Τα δίκλινα κοστίζουν περίπου 30.000 δραχμές τη βραδιά και οι περισσότεροι πελάτες είναι ζευγάρια ή οικογένειες.

Επιστρέψτε στο Κίνγκστον από την ανατολική πλευρά του νησιού. Στη διαδρομή σταματήστε για μια βουτιά στους ­ καλά κρυμμένους ­ καταρράκτες Reach Falls, στα ιαματικά λουτρά της πόλης Μπαθ και στην όμορφη ερημική παραλία Λονγκ Μπέι ­ το πιο καλά φυλαγμένο μυστικό στη Τζαμάικα.

Η Τζαμάικα είναι το πιο «δημοκρατικό», από τουριστικής απόψεως, νησί της Καραϊβικής. Θα σας υποδεχθεί με εξίσου ανοιχτές αγκάλες, είτε νοικιάσετε βίλα με ιδιωτική παραλία είτε μείνετε σε οργανωμένο κέντρο διακοπών είτε κάνετε κάμπινγκ είτε θελήσετε να εξερευνήσετε τη ζωή του νησιού.

Πότε να πάτε: Η Τζαμάικα προσφέρεται για διακοπές όλο τον χρόνο, εφόσον οι εποχές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και οι ανώτατες θερμοκρασίες κυμαίνονται πάντα μεταξύ 27 και 30 βαθμών Κελσίου. Η εποχή των βροχών διαρκεί από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο αλλά ακόμη και τότε, η βροχή πέφτει συνήθως για λίγο το απόγευμα και ο ήλιος λάμπει τις υπόλοιπες ώρες. Η υψηλή τουριστική περίοδος είναι από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Απριλίου.

Κόστος: Η Τζαμάικα είναι σχετικά φθηνή σε σύγκριση με άλλα νησιά της Καραϊβικής, αν και το πόσα θα ξοδέψετε εξαρτάται από το τι είδους διακοπές θα κάνετε.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: