Παραδοσιακά άσπρα σπίτια, γοτθικοί ναοί και ξέφρενη νυχτερινή ζωή.
Αν έπρεπε να χαρακτηρίσουμε με ένα επίθετο καθεμία από τις Βαλεαρίδες Νήσους, η Μαγιόρκα θα ήταν η «κλασική», η Μενόρκα η «οικογενειακή», η Φορμεντέρα η «άγνωστη» και η Ιμπιζα η «ηδονιστική».
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο «Ιμπιζα» τόσο από άποψη νησιού όσο και από άποψη επισκεπτών: η Ιμπιζα των παραδοσιακών άσπρων σπιτιών, των γοτθικών ναών, των ψαράδικων χωριών και των ελαιώνων και πορτοκαλεώνων, και η Ιμπιζα των τσιμεντένιων κτιρίων και της απρόσωπης ανάπτυξης που απευθύνεται στον μαζικό τουρισμό η Ιμπιζα του τζετ σετ, των θυμάτων της μόδας και των «party animals» και η Ιμπιζα των μεθυσμένων άγγλων τουριστών που αγοράζουν φθηνά πακέτα για να μεταφέρουν αυτούσιο το East End του Λονδίνου ή το Νιούκασλ στη Μεσόγειο.
Η ιστορία της Ιμπιζα ως τουριστικού προορισμού αρχίζει από τη δεκαετία του '60, όταν την ανακάλυψαν οι χίπις και τη μετέτρεψαν σε αποικία τους. Τη δεκαετία του '80 δημιουργήθηκε στην Ιμπιθα το είδος μουσικής που ονομάζεται balearic beat και καθιερώθηκε ο τρόπος ζωής που το συνοδεύει, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 1989, αποκαλούμενο και «καλοκαίρι της αγάπης». Τη δεκαετία του '90 οι αρχές αποφάσισαν να επέμβουν για να βάλουν μια τάξη στην άναρχη τουριστική δόμηση και να γκρεμίσουν τα εκτρώματα του '70 για να τα αντικαταστήσουν με λιγότερο προσβλητικά στο μάτι κτίσματα. Το κατόρθωμα της Ιμπιζα είναι ότι κατάφερε, σε πείσμα της τουριστικής εισβολής, να διατηρήσει ορισμένα παραδοσιακά στοιχεία της αν και στο νησί πηγαίνει κανείς πρωτίστως για τη νυχτερινή ζωή.
Η πρωτεύουσα Eivissa έχει δύο παραδοσιακές γειτονιές, τη Sa Penya με τα παλαιά άσπρα σπίτια όπου ζουν ακόμη ψαράδες και την Dalt Vila που περικλείεται από μεσαιωνικά τείχη. Οπως και στη Ρόδο, η παλαιά πόλη περιτριγυρίζεται από την καινούργια και χωρίζονται μεταξύ τους από την πλατεία Vara de Rey που λειτουργεί ως κεντρική πλατεία της Eivissa. Στις παραθαλάσσιες γειτονιές της Eivissa, τη Figueretas και την Playa d' en Bossa, δεν έχετε κανέναν λόγο να πάτε, εκτός αν σας ελκύουν τα μέτριας ποιότητας τουριστικά συγκροτήματα. Αποφύγετε πάση θυσία το San Antonio, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιμπιζα (σε απόσταση 10 χλμ. από την Eivissa) διότι είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του μαζικού βρετανικού τουρισμού και του κακού γούστου.
Οι παραλίες της Ιμπιζα, παρ' ότι αρκετά καλές, δεν κάνουν την ίδια εντύπωση στον ειδήμονα Ελληνα όπως στον λιγότερο γνώστη Βορειοευρωπαίο. Η παραλία που είναι περισσότερο της μόδας είναι η Las Salinas (ειδικά το αριστερό άκρο όπως κοιτάτε τη θάλασσα), η Es Cavallet είναι η παραλία των γυμνιστών και των gays, η Cala d' Hort έχει το καλύτερο ηλιοβασίλεμα, ενώ στην Benirras ο ήλιος δύει μετά μουσικής από παρέες που αυτοσχεδιάζουν σε κρουστά. Η καλύτερη παραλία βρίσκεται στο γειτονικό νησί Formentera στο οποίο μπορείτε να πάτε με καραβάκι.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Ιμπιθα δεν είναι καλής ποιότητας. Η ενοικίαση μιας βίλας στην ενδοχώρα ή έστω ενός διαμερίσματος στην Eivissa είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος διαμονής στο νησί (ενδεικτικά αναφέρουμε το γραφείο ενοικιάσεως Vis Immobiliaria, τηλ. 0034-971-300738). Αν θέλετε να μείνετε σε ξενοδοχείο, προτείνουμε το «La Ventana» (τηλ. 0034-971-390857) και το «La Pepita» (τηλ. 0034-971-390573, 303701), αμφότερα εντός των τειχών της παλαιάς πόλης. Εφόσον οι συγκοινωνίες της Ιμπιζα περιορίζονται σε ελάχιστα λεωφορεία και μάλλον ακριβά ταξί, καλό θα ήταν να νοικιάσετε αυτοκίνητο.
Η Ιμπιζα βρίθει εστιατορίων που σερβίρουν ψάρια και θαλασσινά, παέγια ή τάπας (μεζέδες) αλλά στην επιλογή ισχύουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και στα ελληνικά νησιά (με τη διαφορά ότι οι Ισπανοί δειπνούν πολύ αργότερα από τους Ελληνες, συχνά μετά τις 11 μ.μ.): αποφύγετε τα κραυγαλέα τουριστικά εστιατόρια, επιλέξτε εκείνα που έχουν ισπανική πελατεία. Το νησί διαθέτει πολλά εστιατόρια πολυτελείας, όπως το «Las Dos Lunas» στον δρόμο που οδηγεί από την Eivissa στον San Antonio. Το να μιλήσουμε για την Ιμπιζα χωρίς να αναφερθούμε στα κλαμπ είναι σαν να μιλάμε για το Παρίσι χωρίς να αναφερθούμε στον Πύργο του Αϊφελ. Παρ' ότι λίγα είναι τα καλά από τα πολλά κλαμπ του νησιού, όποιος νομίζει ότι η Μύκονος είναι η Μέκκα της νυχτερινής ζωής, μόλις πάει στην Ιμπιζα θα αλλάξει αμέσως άποψη. Το άκρον άωτον της μόδας στην Ιμπιζα είναι να ακολουθείται ένα συγκεκριμένο τελετουργικό το οποίο είναι πολύ επικερδές για τους ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων αλλά πολύ επιβλαβές για την τσέπη των τουριστών. Η βραδιά ξεκινά από τα μπαρ της παλαιάς πόλης (που κλείνουν γύρω στις 11 μ.μ.), συνεχίζεται στο κλαμπ «El Divino» (Puerto, Eivissa) και στο «Pacha» (Paseo Maritimo, Eivissa), ακολουθεί το «Privilege» (πρώην «Ku», στον δρόμο προς San Antonio), στις 6 π.μ. φθάνει η ώρα της «Amnesia» (επίσης στον δρόμο προς San Antonio) και μετά εμφανίζεται το δίλημμα: Πρωινό στο «Croissant Show» (απέναντι από την υπαίθρια αγορά της Eivissa) ή συνέχεια του κλάμπινγκ στο «Space» (Playa d' en Bossa) το οποίο ανοίγει στις 8 π.μ.; Μη χάσετε τα πάρτι «espuma» που διοργανώνονται στην «Amnesia» ή στο «Privilege», κατά τα οποία η πίστα γεμίζει με αφρό που φθάνει ως τον λαιμό των χορευτών.
(πηγή: ΒΗΜΑ)
Ίμπιζα
Ετικέτες Ισπανία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου