Είδη λαϊκής τέχνης από όλον τον κόσμο

Ινδονησιακές ξυλόγλυπτες μάσκες, μεξικανικά αγαλματίδια, ινδικά υφαντά, το γνωστό έθνικ στυλ αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις της διακόσμησης και περιλαμβάνει φολκλορικά και λαογραφικά στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς. Η επίσκεψη σε εξωτικές χώρες για την απόκτηση αυτών των διακοσμητικών αντικειμένων είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, με αποτέλεσμα λίγοι να μπορούν να την πραγματοποιήσουν. Αν και το δικό σας πορτοφόλι δεν σας επιτρέπει τους μακρινούς προορισμούς, μην απογοητεύεστε. Στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια διατίθενται πλέον προσιτά «εισιτήρια» γι' αυτούς τους ενδιαφέροντες πολιτισμούς.

Πρόκειται για καταστήματα που εμπορεύονται έθνικ διακοσμητικά στοιχεία, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Μπορεί να μη δείτε από κοντά την Ινδία, το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, να μην κάνετε παζάρια για την αγορά των «κειμηλίων» που θα στολίσουν την κατοικία σας, αλλά έχετε τη δυνατότητα διανύοντας ελάχιστα χιλιόμετρα να φέρετε τον εξωτικό πολιτισμό στο σαλόνι σας.

Η ποικιλία που διαθέτουν είναι εντυπωσιακή, από διακοσμητικά αντικείμενα, π.χ. πήλινα κιούπια, ως ξύλινα έπιπλα. Το σημαντικό στοιχείο που τους δίνει αξία είναι ότι τις περισσότερες φορές είναι χειροποίητα. Οι χώρες προέλευσης είναι κυρίως ασιατικές (Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Ινδία), λατινοαμερικανικές (Μεξικό, Γουατεμάλα, Περού) και αφρικανικές (Νιγηρία, Γκάνα) και τα συνηθέστερα υλικά είναι ξύλο, χόρτο, πυλός, όστρακα, μπαμπού, φίλντισι κ.ά.

Η διακύμανση των τιμών είναι μεγάλη αν πρόκειται για κάποιο έπιπλο από μασίφ ξύλο. Οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό κόστος είναι φυσικά το είδος του προϊόντος, το μέγεθος, τα υλικά κατασκευής, η δεξιοτεχνία και αν είναι αντίκα. Για να έχετε όμως μια ολοκληρωμένη άποψη για το τι θα συναντήσετε στα έθνικ καταστήματα, κάναμε ένα οδοιπορικό και σας καταθέτουμε τα αντικείμενα που ανακαλύψαμε στα ράφια τους.

Χειροποίητα τα περισσότερα
Ας ξεκινήσουμε από τον μαγευτικό πολιτισμό των Μάγια, Ατζέκων και γενικά από τη λαογραφική τέχνη του Μεξικού. Μπορείτε να στολίσετε τη βιβλιοθήκη σας με χειροποίητα, ζωγραφιστά, πήλινα αγάλματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα του μεξικανικού μουσείου. Αν έχετε χώρο και την οικονομική δυνατότητα, προτιμήστε μια βιβλιοθήκη από ξύλο μασίφ, με τζαμένιες πόρτες, φτιαγμένη στο χέρι από μεξικανούς επιπλοποιούς. Μπορείτε να τη διακοσμήσετε με ασυνήθιστα για μας λατινοαμερικανικά μουσικά όργανα, όπως χρωματιστές μαράκες, οκαρίνες από πυλό (μοιάζουν σαν φλογέρες). Το διπλανό ράφι στολίστε το με ποτήρια από φυσητό γυαλί με την τέχνη των Μεξικανών ή πήλινα κιούπια με την υπογραφή της λαϊκής μεξικανικής τέχνης, ανάλογα με το μέγεθος. Αλλες προτάσεις ιδιαίτερα οικονομικές είναι μικρά μπουκαλάκια με χρωματιστή άμμο από τη Βραζιλία, αρωματικά στικ με ξύλινη βάση από την Ινδία, αντικείμενα που κρύβουν μέσα τους μύθους από τη Γουατεμάλα και το Μεξικό, όπως ξύλινα κουτιά με μικρές κούκλες από κλωστή που υποστηρίζουν ότι εκπληρώνουν όλες τις επιθυμίες.

Διασχίζοντας τον Ειρηνικό Ωκεανό φθάνουμε στους πολιτισμούς των ασιατικών χωρών. Οι λάτρεις αυτής της τάσης μπορούν να αγοράσουν μικρό τύμπανο από το Νεπάλ, λύρα από την Ιάβα, ακόντιο από τη Σουμάτρα, μπιζουτιέρα από πεπιεσμένο ρυζόχαρτο ζωγραφισμένο στο χέρι, ινδονησιακές ξυλόγλυπτες μάσκες κ.ά.

Ασιατικά έπιπλα
Οσον αφορά τα ασιατικά έπιπλα το συνηθέστερο είδος ξύλου που θα συναντήσετε είναι teak και μαόνι. Αν επιθυμείτε μια γενικότερη ανανέωση της κατοικίας σας, τοποθετήστε στο σαλόνι ένα χαμηλό τραπέζι σε όπιουμ στυλ και μια παραδοσιακή ινδονησιακή συρταριέρα από ξύλο teak. Επίσης μπορείτε να καλύψετε τους καναπέδες με υφάσματα τεχνοτροπίας μπατίκ από την Κεϋλάνη και την Ινδία. Είναι συνήθως μεταξωτά και βαμβακερά. Για να θεωρηθεί η αγορά σας πετυχημένη, για να υπάρχει δηλαδή αντιστοιχία χρημάτων και ποιότητας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως στα έπιπλα και στα υφάσματα. Εισαγωγέας έθνικ αντικειμένων και ιδιοκτήτης καταστήματος συνιστά προσοχή στην ποιότητα του ξύλου. Οπως υποστηρίζει, «πρέπει να προτιμάτε το φουρνιστό teak στα ξύλινα έπιπλα και όχι το φρέσκο, το οποίο λόγω της διαφοράς κλίματος μπορεί να παρουσιάσει ανοίγματα. Και στα έπιπλα από φλούδα μαόνι να αποφεύγετε πάλι το φρέσκο, το υγρό, γιατί υπάρχει περίπτωση να εμφανίσει σαράκι. Οσον αφορά τα υφάσματα, για να διαπιστώσετε την ποιότητά τους δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε την αφή». Εφόσον τελειώσατε με την αγορά, ακολουθεί η σωστή τοποθέτηση των αντικειμένων, η οποία απαιτεί και αυτή μελέτη προκειμένου να δέσουν τα καινούργια στοιχεία με το υπάρχον στυλ της κατοικίας σας. Πρέπει να είναι εναρμονισμένα μέσα στον χώρο και να ταιριάζουν με τα υπόλοιπα διακοσμητικά αντικείμενα. Μια συμβουλή είναι να έχετε κανόνα τη λιτότητα. Περιορίστε τις επιλογές σας μόνο στα απαραίτητα και αποφύγετε τη συγκέντρωση πολλών κομματιών που έχουν αποτέλεσμα τη βαριά, κουραστική εικόνα.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: