Αυστραλία

Σίδνεϊ: Οι αυθεντικές γωνιές - Οι καλύτερες διαδρομές στην πόλη

Το Σίδνεϊ έχει μια υπέροχη ατμόσφαιρα, την οποία όμως θα χάσει σίγουρα τώρα τον Σεπτέμβριο με την άφιξη του πλήθους των τουριστών και των αθλητών. Καλή η αίγλη των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο που αναμένεται να κάνει δύσκολη τη ζωή σε όσους ευελπιστούν να χαρούν τις ομορφιές της πόλης. Διαθέτει δεκάδες παγκόσμιας φήμης εστιατόρια, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, τα οποία θα γεμίσουν ασφυκτικά εκείνες τις ημέρες. Γι' αυτό και όποιος επιθυμεί να γευτεί το πραγματικό Σίδνεϊ, αυτό που γνωρίζουν οι ντόπιοι, θα πρέπει να αποφύγει τις τουριστικές ατραξιόν και να ακολουθήσει τα χνάρια των Αυστραλών με προορισμό τις μυστικές γωνιές της πόλης.

* Οι κάτοικοι του Σίδνεϊ δεν συχνάζουν στα δύο μεγάλα τουριστικά «γκέτο», το «Ροκς» και το «Ντάρλινγκ Χάρμπορ», ωστόσο υπάρχουν δύο-τρία μη τουριστικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς σε αυτές τις περιοχές. Στο Ροκς βρίσκονται το 150 ετών Πλανητάριο και το Μουσείο Αστρονομίας, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (στην Τζορτζ Στριτ 140) μπορεί κανείς να δει τις καινούργιες εκθέσεις, να αγοράσει παράξενα σουβενίρ και να γευματίσει με θέα το Cisrcular Quay στο καφέ-ρεστοράν. Στο Ντάρλινγκ Χάρμπορ βρίσκεται ο Κινέζικος Κήπος, ο οποίος με τις γαλήνιες λίμνες και τα βουκολικά τοπία προσφέρει ηρεμία εν μέσω του πολύβοου εμπορικού κέντρου.

* Οι δύο καλύτεροι τρόποι για να γνωρίσει κανείς το Σίδνεϊ είναι είτε εν πλω είτε με τα πόδια. Στην περίπτωση της «υδάτινης» βόλτας, προτιμότερο είναι ένα οποιοδήποτε φέρι ή θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι, από αυτά που συνηθίζουν να παίρνουν οι ντόπιοι για να μετακινούνται για τη δουλειά και για τις εξόδους τους, παρά τα τουριστικά πλοιάρια που προσφέρουν «πακέτα» περιήγησης με δείπνο και διάφορα άλλα «έξτρα». Αποβιβαστείτε στην αντίπερα όχθη και περιδιαβάστε στα σοκάκια και στις γειτονιές του αληθινού Σίδνεϊ. Η πλέον διάσημη θαλάσσια διαδρομή είναι του Μάνλι, κατά μήκος του λιμανιού. Αν ξεκινήσετε νωρίς το πρωί, αξίζει να σταματήσετε για πρωινό στο εστιατόριο «Bower» και να θαυμάσετε τον ήλιο να ανατέλλει από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

* Το Σάββατο πάρτε το λεωφορείο για Πάντιγκτον και επισκεφθείτε την υπαίθρια αγορά στην Οξφορντ Στριτ, καθώς και τις μπουτίκ των νέων αυστραλών σχεδιαστών («Hot Tuna», «Bracewell» είναι δύο από τις πιο γνωστές). Στους πίσω δρόμους της συνοικίας του Πάντιγκτον και στα παλιά διώροφα αρχοντικά αναβιώνει η βικτωριανή εποχή της αποικιοκρατίας. Στο Πάντιγκτον βρίσκονται επίσης αρκετές αξιόλογες και ασυνήθιστες γκαλερί (Barry Stern Galleries, Hogarth Gallery of Aboriginal Art), αναρίθμητα μαγαζιά με είδη σπιτιού και διακόσμησης, καθώς και γραφικές συνοικιακές μπαμπ, όπως η Grand National στην οδό Underwood Lane. Αντίκες και υπέροχα μπιστρό αφθονούν στην Queen Street.

* Εξερευνήστε τον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο και γευματίστε στο εστιατόριό του. Το Lady Macquarie's Chair, έξω από τον Κήπο, προσφέρει την καλύτερη προοπτική της Οπερας του Σίδνεϊ.

* Για κολύμπι και περίπατο το Μπόντι είναι ιδανικό. Δυστυχώς αυτό το εκπληκτικό κομμάτι της αστικής παραλίας έχει καταληφθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του βόλεϊ. Το Beach Pavilion παραμένει όμως διαθέσιμο για εξερεύνηση, με τα τουρκικά λουτρά του, το θέατρο και τα παραθαλάσσια καφέ. Πίσω από την ακτή, τα μαγαζιά που σερβίρουν το παραδοσιακό βρετανικής προέλευσης ψάρι με τσιπς έχουν αρχίσει να δίνουν τη θέση τους σε μοντέρνα καφέ-μπαρ.
* Νωρίς το πρωί η ψαραγορά του Σίδνεϊ προσφέρεται όχι μόνο για βόλτα και θέαμα, αλλά και για νόστιμες αγορές: εδώ θα βρείτε γαρίδες υπερφυσικού μεγέθους, καθώς και μερικά από τα καλύτερα όστρακα του κόσμου.

* Για αυθεντικές εμπειρίες στο εσωτερικό της πόλης περάστε από την παλιά γειτονιά των ναυπηγείων, όπου διατηρούνται τα μικροσκοπικά σπιτάκια των εργατών, επισκεφθείτε την καλύτερη υπαίθρια αγορά του Σίδνεϊ στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και απολαύστε ένα εξαιρετικό πρωινό στο Logues Eating House στην οδό Ντάρλινγκ ή στο Short Black Cafe.

Κουίνσλαντ: ο θαλάσσιος παράδεισος

Το πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, ιδιωτικά εξωτικά νησιά και χιλιόμετρα χρυσής αμμουδιάς συνθέτουν το τέλειο σκηνικό διακοπών σε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της Αυστραλίας

Η Κουίνσλαντ είναι ο απόλυτος τουριστικός παράδεισος της Αυστραλίας. Εκεί βρίσκεται το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ, το υδάτινο βασίλειο των κοραλλιών, και οι ατελείωτες αμμουδιές της Χρυσής Ακτής. Ο χαρακτηρισμός «Ηλιόλουστη Πολιτεία» δεν έχει αποδοθεί αδίκως σε αυτόν τον τόπο, όπου οι ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες διασκεδάζουν με θαλάσσια σπορ, βόλτες στα μαγαζιά, στα καζίνα και έντονη νυχτερινή ζωή μέχρι πρωίας. Η ανατολική ακτή της Κουίνσλαντ ενδείκνυται για ανάπαυση, ηρεμία και ηλιοθεραπεία στις λευκές, αμμώδεις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά. Λίγο νοτιότερα, αφήνοντας πίσω την πόλη Μπριζμπέιν, την πρωτεύουσα της Κουίνσλαντ, οι οπαδοί του σερφ θα ανακαλύψουν το ιδανικό μέρος διακοπών: η περίφημη Χρυσή Ακτή συγκεντρώνει σέρφερ από όλο τον κόσμο, αλλά και πολλούς τουρίστες που απολαμβάνουν το κολύμπι και τη διασκέδαση στα θερμά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού. Η μετάβαση προς την ενδοχώρα είναι εξίσου αποζημιωτική, με το πανόραμα των καταπράσινων βουνών και λόφων και την εκπληκτική θέα. Το καλύτερο κομμάτι της Κουίνσλαντ όμως βρίσκεται μέσα στη θάλασσα. Το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ είναι το μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη. Το μήκος του φθάνει τα 2.000 χιλιόμετρα: από τον Τροπικό του Αιγόκερου ως την Παπούα στη Νέα Γουινέα. Είναι μια περιοχή γεμάτη πανέμορφους κοραλλιογενείς υφάλους όπου ένας δύτης μπορεί να θαυμάσει 1.500 είδη ψαριών, 400 είδη κοραλλιών, 4.000 είδη μαλακίων, 500 είδη φυκιών, 16 είδη νερόφιδων και έξι είδη θαλάσσιας χελώνας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το θέαμα που προσφέρει το Μπάριερ Ριφ κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης ή του καλοκαιριού, όταν για μερικές νύχτες μετά από κάθε πανσέληνο τα κοράλλια πολλαπλασιάζονται. Μπορεί το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ να είναι το όνειρο κάθε δύτη, δεν στερεί όμως τις ομορφιές του και σε εκείνη τη μερίδα των επισκεπτών που δεν είναι φανατικοί των καταδύσεων. Υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσει κανείς επάνω στους κοραλλιογενείς υφάλους φορώντας ειδικά πλαστικά παπούτσια ή να περιηγηθεί στον μαγευτικό βυθό με μικρά υποβρύχια παρατηρητήρια.

Τα μαγευτικά νησιά που πλαισιώνουν το Γκρέιτ Μπάριερ Ριφ χαρακτηρίζονται «σμαράγδια» της Αυστραλίας. Τα περισσότερα από αυτά είναι προστατευόμενα εθνικά πάρκα και αποτελούν στην πραγματικότητα μικρές ιδιωτικές οάσεις: ανήκουν σε τουριστικά γραφεία και διαθέτουν πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων τα οποία φέρουν συνήθως το όνομα του νησιού. Οι επιλογές των επισκεπτών σε μια από αυτές τις τέλεια οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις είναι απίθανες, από καταδύσεις στα κοράλλια ως βαρκάδα και πικνίκ σε εξωτικές παραλίες. Η ομορφιά είναι παντού εκθαμβωτική και τα νησιά το ένα καλύτερο από το άλλο: το Λίζαρντ, το Γκριν, το Φίτζροϊ, το Μπεντάρα, το Ντανκ, το δημοφιλές Χέρον. Στο απομακρυσμένο και πανάκριβο Χάγκερστοουν μπορεί κανείς να ζήσει λίγες ημέρες σαν σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, μακριά από τα εγκόσμια και με διακριτικό σέρβις. Το Χάγκερστοουν, που έχει ψηφιστεί από το περιοδικό «Vogue» ως το πλέον παρθένο νησί του πλανήτη, έχει πρόσβαση μόνο από αέρος και ο πολυτελής ξενώνας του διαθέτει μόνο τέσσερα διαμερίσματα.

Μάργκαρετ Ρίβερ: άρωμα κρασιού και άγριας φύσης

Οι αμπελώνες και τα αγροκτήματα στο νοτιοδυτικό άκρο της χώρας προσφέρουν μια αληθινή και παραδοσιακή γεύση του τόπου

Νοτίως του Περθ, στο κάτω δυτικό άκρο της Αυστραλίας που βλέπει στον Ινδικό Ωκεανό, βρίσκεται το Μάργκαρετ Ρίβερ. Ετσι ονομάζεται η πόλη που βρέχεται από το ομώνυμο ποτάμι αλλά και ολόκληρη η περιοχή με τα αγροκτήματα, τους αμπελώνες και τα υπέροχα φημισμένα αυστραλέζικα κρασιά. Ο τόπος αυτός αποτελεί τα τελευταία χρόνια τον αγαπημένο εναλλακτικό προορισμό διακοπών για εκείνους που δεν επιθυμούν «μία από τα ίδια», με θορυβώδη παραθαλάσσια ξενοδοχεία πλημμυρισμένα από τουρίστες. Σε αυτό το πανέμορφο κομμάτι γης η φύση είναι ο μεγαλειώδης και ταπεινός πρωταγωνιστής. Ενα ταξίδι σε αυτή την ακρούλα του αυστραλέζικου χάρτη προσφέρει συγκινήσεις για φυσιολάτρες και οπαδούς του οικολογικού τουρισμού. Η έντονη γεύση από την πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε συνδυασμό με τη διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες κάνουν τον επισκέπτη να νιώσει τι εστί αυθεντική Αυστραλία. Το να γευθεί επίσης το εξαιρετικό κρασί είναι από μόνο του μια εμπειρία. Οι δεκάδες αμπελώνες που προσφέρουν δωρεάν οινοποσία στους ταξιδιώτες είναι πραγματικός πειρασμός. Εξάλλου αυτό επιδιώκουν και οι οινοπαραγωγοί: το μικρό τους δώρο να λειτουργήσει ως δόλωμα για τον επισκέπτη ώστε να σπεύσει να αγοράσει μια γενναία ποσότητα από το εύγευστο κρασί.

Στην κοιλάδα Μπαρόσα, την πλέον φημισμένη αμπελουργική περιοχή της Αυστραλίας, οι άνθρωποι παράγουν κρασιά από το 1850. Εκεί βρίσκονται μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες και πολλά υποσχόμενους αμπελώνες, όχι μόνο σε εγχώρια αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Τα κρασιά του Μάργκαρετ Ρίβερ αντιστοιχούν μόλις στο 1% της συνολικής οινοπαραγωγής της Αυστραλίας, καταλαμβάνουν όμως το 10% του καταλόγου με τα υψηλής ποιότητας κρασιά της χώρας.
Ενα αρωματικό ποτήρι κρασί δεν είναι όμως το μοναδικό πράγμα που θα ικανοποιήσει έναν απαιτητικό ουρανίσκο στο Μάργκαρετ Ρίβερ. Οι φάρμες παραγωγής γαλακτοκομικών σερβίρουν υπέροχα σπιτικά τυριά τύπου καμεμπέρ και μπρι και γιαούρτι με φρούτα. Η λίστα με τα τοπικά εδέσματα περιλαμβάνει επίσης τσίζκεϊκ με λεμόνι και μαρμελάδα δαμάσκηνου. Αξίζει να αγοράσει κανείς ξίδι αχλαδιού και να δοκιμάσει την παραδοσιακή εγγλέζικη μπίρα μπίτερ από το «Μπούτλεγκ», όπου όλες οι μπίρες φτιάχνονται με νερό βροχής. Οι Αυστραλοί θεωρούν επίσης νοστιμότατο μεζέ την καπνιστή μπριζόλα καγκουρό, πράγμα που μπορεί να σοκάρει τους φίλους του συμπαθούς (και εξωτικού για τους Ευρωπαίους) θηλαστικού.

Οι δραστηριότητες στο Μάργκαρετ Ρίβερ δεν περιορίζονται μόνο σε γαστρονομικές αναζητήσεις. Το Κέντρο Ράπτορ Αγριας Πανίδας φιλοξενεί σπάνια είδη αυστραλέζικων πουλιών και είναι ανοιχτό στο κοινό για εκπαιδευτικές εκδρομές. Μοναδική ευκαιρία για τους λάτρεις των υπερήφανων αρπαχτικών να τα δουν από κοντά, ακόμη και να προσφέρουν τον ώμο τους σε ένα εξημερωμένο γεράκι ή αετό.
Για λίγη δόση ασφαλούς περιπέτειας υπάρχει η επιλογή της εξερεύνησης των σπηλαίων της περιοχής. Οι ειδικές περιηγήσεις που οργανώνουν κάποια τουριστικά γραφεία περιλαμβάνουν εκτός από ξενάγηση και εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών επιβίωσης που χρησιμοποιούσαν οι Αβορίγινες, πρώτοι κάτοικοι της ηπείρου. Εξίσου συναρπαστική μπορεί να είναι η βόλτα κατά μήκος του ακρωτηρίου, ειδικά αν σταθεί κανείς αρκετά τυχερός ώστε να συναντήσει φάλαινες να κολυμπούν κοντά στην ακτή (το φαινόμενο παρατηρείται από Ιούνιο ως Δεκέμβριο). Για ακόμη περισσότερη φύση, μια πεζοπορία στο δάσος με τα πανύψηλα δέντρα του κάρι ή στους υγρότοπους του Μάργκαρετ Ρίβερ θα αποζημιώσει όσους το επέλεξαν για μια αυθεντική αυστραλέζικη εμπειρία.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: