Δύο «Αφρικές» φωλιάζουν στην πόλη. Η μία είναι η «σκληρή» νιγηριανή κοινότητα της οδού Γερανίου και της Σοφοκλέους, και η άλλη είναι η a la mode Αφρική, των έθνικ μπουτίκ και των editorial μόδας. Η μία δεν αντιπαλεύει την άλλη. Μια βόλτα και στις δύο πλευρές θα μας δώσει μια γεύση από την αφρικάνικη ζωή της πόλης. Την ξεκινάμε από την οδό Γερανίου. Εδώ κατοικούν και συχνάζουν κυρίως Νιγηριανοί.
Μπαίνοντας στην οδό Γερανίου, ξεκινήστε από το νούμερο 6. Εκεί σας περιμένουν η Νίκετσι και ο Τσιμέχ Σαϊντού με τα αφρικανικά καλούδια τους. Ένα εθνικό μίνι μάρκετ στημένο για τη μικρή νιγηριανή παροικία. Μαύρη αφρικανική μπύρα Μaltina χωρίς αλκοόλ, δυναμωτικό νέκταρ Βlue Bay αλλά και το drink Osabell που είναι φτιαγμένο από 12 αφρικανικά βότανα. Τι άλλο θα βρείτε εδώ; Αλεύρι, σιμιγδάλι, όμπονο (είδος κουκιών) και πλαντέιν (ένας καρπός που συγγενεύει με την μπανάνα). Νίκετσι και Τσιμέχ Σαϊντού, Γερανίου 6, 2105244749.
Στο νούμερο 9 θα βρείτε τη Νιγηρία σε μεγάλη «συμπύκνωση». Πάνω κάτω και πλαγίως του δρόμου, υπάρχουν διάφορα μικρά μαγαζάκια, για τους «ντόπιους» πάντα - το τονίζουμε. Στο ισόγειο υπάρχει το fast food -και μην περιμένετε δυτικές γεύσεις. Ρύζι στο μπολάκι, μοσχάρι ή ψάρι κοκκινιστό σε έναν άλλο κεσέ, τέτοιες είναι οι γεύσεις. Παντού σας ακολουθεί η βαριά μυρωδιά των μπαχαρικών τους, την οποία όμως συνηθίζεις γρήγορα, μια και στις διατροφικές συνήθειες των Igbo (έτσι λέγεται τούτη εδώ η φυλή) πέφτει πολύ κάρυ.
Eπάνω, στον 6ο όροφο, υπάρχει το μικρό μαγειρείο 6th Floor που ταΐζει καθημερινά με αφρικανικές γεύσεις τους μετανάστες. Ψάρι με μοσχάρι κοκκινιστό μέσα στην ίδια κατσαρόλα, κρασί από φοίνικα, σάλτσα «σεμό» από σιμιγδάλι και τηγανητό ψάρι. Το κρέας το προτιμούν σκληρό, γι' αυτό και το τηγανίζουν πρώτα.
Περάστε στη Σοφοκλέους για να βρείτε το στέκι της όμορφης Κemsek, μιας εκρηκτικής έγχρωμης καλλονής που μαγειρεύει και σερβίρει σ' ένα περιποιημένο μικρό εστιατόριο με δαντελένια κουρτινάκια. Ζητήστε κλασικά νιγηριανά πιάτα (ρύζι με κοκκινιστό) και ψάρι μαγειρεμένο με ακατανόητο για εμάς τρόπο. Σοφοκλέους 47, Ομόνοια, 6944854742.
Ο Νείλος: 'Αραβες κοστουμάτοι, και παζάρι μέχρι τελικής πτώσης. Πρόκειται για αραβικό super market με best seller τα αραβικά σαπούνια oliva από λάδι ελιάς! Αραβική μουσική βέβαια, κασέτες, φούλια, λουκούμια, χύμα όσπρια και εξαρτήματα για ναργιλέδες. Όλο το αραβικό κιτς τοποθετημένο ανεπιτήδευτα στα ράφια και ανακατεμένο με αμερικάνικα κορν φλέικς και ελληνικές φίρμες ζυμαρικών και ζάχαρης. Σοφοκλέους 52-54, 2105246950.
Κλεοπάτρα: Μαντεύετε την εθνικότητα; Αιγυπτιακό σούπερ μάρκετ με φούλια, λουκούμια, κουκιά, ζυμαρικά και πολλά μπαχαρικά για να δημιουργήσετε αυθεντική αιγυπτιακή κουζίνα. Αθηνάς 7 & Κρατίνου 11-13, Αθήνα, 2105227975.
Αιθιοπική κουζίνα
Βυζαντινοί, 'Αραβες, Τούρκοι και Ινδοί άφησαν το αποτύπωμά τους στην Αιθιοπία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και μια ιδιαίτερη κουζίνα. Καυτερές πιπεριές, μπαχαρικά και ένα ιδιαίτερα αρωματισμένο βούτυρο δίνουν το στίγμα. Στο μεγάλο δίσκο, αν παραγγείλετε με παραδοσιακό τρόπο, υψώνονται λοφάκια από γεύσεις που κάθονται πάνω στο injeras, την υδαρή πίτα που παίζει ρόλο ψωμιού. Κόβετε κομμάτια από την πίτα, αιχμαλωτίζετε με τα χέρια μια μπουκιά και την απολαμβάνετε ως σφηνάκι ή την προσφέρετε στο αγαπημένο πρόσωπο - επικοινωνιακή, ερωτική κουλτούρα. Το Axum είναι σκηνοθετημένο ως χωριάτικη παραδοσιακή ταβέρνα, με ψάθινη επίπλωση. Εδώ σερβίρεται ως ορεκτικό και με κάποια τελετουργία ο περίφημος αιθιοπικός καφές. Στο Walla η ατμόσφαιρα παραπέμπει στα μοντέρνα, African style στέκια των ?60s. Εδώ δίνουν έμφαση και σε ένα κεμπάμπ που έρχεται σε μαύρη υδρία ενισχυμένη με μικρό γκριλ.
Axum Ι. Δροσοπούλου 183, Πλ. Κολιάτσου, 2102011774.
Walla Κερκύρας 5, Κυψέλη, 2108836431.
Στην ήσυχη Σπυρίδωνος Τρικούπη κυλάει αφρικάνικο αίμα, αφού εκεί μένουν αρκετοί έγχρωμοι συμπολίτες μας και στήνουν σιγά σιγά τις μικρές τους επιχειρήσεις. Στο νούμερο 67 βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με αφρικάνικα δώρα, όπου κάνουν και tribal αφρικανικές κομμώσεις. Babiker Eltou, Σπυρ. Τρικούπη 67, Εξάρχεια, 6945645290.
Αφρικάνικα καλλυντικά: έτσι περίεργα που στέκεται το επίθετο δίπλα από το ουσιαστικό, παραξενεύεσαι, θες λίγο να γελάσεις. Η Αφρική όμως, με τις εκπληκτικές της πρώτες ύλες, δημιουργεί καλλυντικά για τις ανάγκες της μαύρης φυλής, ισιωτικές κρέμες για τα ατίθασα άφρο μαλλιά τους, ενυδατικές κρέμες, βαφές κ.λπ. Jack-Lynn Beauty Centre, Παπαρρηγοπούλου 7 (από Αλεξάνδρας 51), 2106458303.
Η «άλλη» Αφρική
Η Αφρική όπως την εννοεί η Δύση, βγαλμένη μέσα από ταινίες και cd, είναι πιο εξημερωμένη, πιο λευκή!
Ashanti: Φωλιά με χαριτωμένα μπιζού, από τα κεντρικότερα spot του Κολωνακίου. Εδώ θα βρείτε χάλκινους κρίκους με ημιπολύτιμες πέτρες, κοράλλια, εβένινα βραχιόλια, και ελεφαντόδοντα. Πριμιτίφ κομμάτια από τιρκουάζ, jade και ξύλινα βραχιόλια θα δώσουν στην εμφάνισή σας ένα touch από Αφρική. Αυτοσχεδιάστε με τα μοδικά δαχτυλιδάκια για τα δάχτυλα του ποδιού, τα βραχιόλια που φοριούνται στους αστραγάλους και τις πετρούλες-κουμπιά για τον αφαλό! Πατριάρχου Ιωακείμ 37, Κολωνάκι, 2107251188.
Out of Africa: Κοσμήματα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από τη φύση της Αφρικής, σε αυθεντικές γραμμές και εξαιρετική ποιότητα. Ξύλινα βραχιόλια, μεγάλοι κρίκοι, ξύλο, σμάλτο, ημιπολύτιμες πέτρες, και χαϊμαλιά μυρίζουν «Αφρική». Οι τιμές είναι λογικές, η ποιότητα κατασκευής τους πολύ καλή και οι γραμμές αυθεντικά έθνικ. Περικλέους 13, 2103233682.
Η Άννα Κουβαρά φτιάχνει κοσμήματα από δέρμα και ημιπολύτιμες πέτρες, δημιουργώντας αυθεντικό Africa look, για να φορεθεί με βραδινές φούστες σάρονγκ με animal print, για να συνοδέψουν τις αφρικανικές κομμώσεις που προτείνει φέτος η L'Oreal και το φυσικό καλοκαιρινό μακιγιάζ. Διαλέξτε τα εξαιρετικά της τσόκερ και βραχιόλια και τυλίξτε τα στα χέρια, στα πόδια ή στο λαιμό με κάθε βεβαιότητα. Θα τα βρείτε στο εργαστήρι της (2108660457, 6937512133).
Εξωτικές συλλογές από κοσμήματα - ξόρκια και φυλαχτά φτιάχνει η πολυσχιδής Μανίνα Νικολαΐδου που έχει σπουδάσει γλυπτική, ζωγραφική, κοινωνιολογία και σχέδιο μόδας σε πολλά και γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Μέσα από την περιπλάνησή της στον κόσμο μάζεψε μικρούς θησαυρούς και έφτιαξε μία από τις πιο έθνικ συλλογές που κυκλοφορούν στην πόλη. Iπποκράτους 69 & Αραχώβης, 2103637561.
Απροσδιορίστου εθνικότητας ο Σαΐντ, εξωτικός, γοητευτικός και πολύ ευγενικός. Τα ρούχα του δεν διαφέρουν από τα έθνικ από τα οποία βρίθει η Αθήνα, κατά καιρούς όμως του προκύπτουν ενδιαφέροντα έθνικ κοσμήματα σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Το κατάστημα λέγεται Τάντα και θα το βρείτε στη Σοφοκλέους 47, 2103214027, 6972159167.
Αfrican music
Δεν είμαστε μόδα! Είμαστε ολόκληρη ήπειρος!». Τα λόγια αυτά που ξεφώνισε ο Papa Wemba πριν από μια εμφάνισή του σε κάποιο WOMAD προ ετών, πρέπει να είναι κλασικά! Και πρέπει να μείνουν μέσα μας - γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Η Αφρική είναι τεράστια και πολυσύνθετη. Στην προβολή της υδρογείου σε επίπεδους χάρτες κρατάει πάντα το κέντρο - κι αυτό μπορεί να δίνει έναν κάποιο γενικότερο συμβολισμό. Οι μουσικές της «Μαύρης Ηπείρου», πάντως, είχαν και έχουν κεντρική θέση στη σύγχρονη popular μουσική του κόσμου. Τα ονόματα του Salif Keita από το Μάλι και της Orchestra Baobab από τη Σενεγάλη, που δίνουν μια κοινή συναυλία στο Λυκαβηττό, είναι η αφορμή για να πούμε μερικά βασικά πράγματα για τις μουσικές της Αφρικής και τη γοητεία που ασκούν σε όλο τον κόσμο...
Η εικόνα του ημίγυμνου, ιδρωμένου μαύρου που χτυπάει το ταμ-ταμ μέσα στη ζούγκλα είναι καλή μόνο για το παλιομοδίτικο σινεμά! Η πραγματικότητα είναι ότι η μεγάλη αυτή ήπειρος (που μόνο κατά ένα μέρος είναι «μαύρη») διαθέτει μια πληθώρα μουσικών / πολιτισμικών παραδόσεων, πολλές εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα sophisticated. Σαν γενική εικόνα, έχουμε μουσικές πλούσιες σε ρυθμούς, γοητευτικές σε μελωδίες και ιδιαίτερες σε αρμονίες. Κάποιες από αυτές έχουν προφανείς σχέσεις μεταξύ τους - άλλες δεν έχουν. Για παράδειγμα, οι μουσικές του Maghreb (έτσι λέγεται ο βορειοαφρικάνικος αραβόφωνος κόσμος) δεν φαίνεται να έχουν αλληλεπιδράσει ιδιαίτερα με αυτές της Δυτικής Αφρικής - ενώ είναι μάλλον προφανείς οι σχέσεις του αλγερινού rai με το φλαμένκο. Για να μην κάνουμε όμως μάθημα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό που έχουμε κυρίως στο μυαλό μας (και στα αυτιά μας) ως «αφρικάνικη μουσική» προέρχεται κυρίως από τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική - και είναι αυτό που, στην πορεία του χρόνου, έχει επιδράσει στις πέραν του Ατλαντικού ακτές και έχει διαμορφώσει τη σημερινή ποπ μουσική (ξέρετε: μπλουζ, τζαζ, ροκ, λάτιν - όποιο βιβλίο και ν' ανοίξετε, τη λέει την ιστορία...). Φυσικά, η επίδραση πήγε και αντίστροφα: καμιά αφρικάνικη μουσική δεν έμεινε «πρωτόγονη» - σχεδόν όλες είναι σύγχρονες και up to date...
Οι αφρικάνικες μουσικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του world beat στα μέσα των ?80s- και ακόμα παραμένουν στην αιχμή της world μουσικής. Με «κλασικά» κέντρα το Παρίσι και το Λονδίνο (ανάλογα με το αποικιοκρατικό «δέσιμο» της κάθε χώρας), οι διάφορες αφρο-ποπ τάσεις έχουν δώσει μεγάλους καλλιτέχνες - και πραγματικούς σταρ: από το Μάλι ο Salif Keita, ο μετρ της kora (κλασικό έγχορδο) Toumani Diabate και ο μέγας μπλούζμαν Ali Farka Toure, από τη Σενεγάλη ο Youssou N'Dour, ο Ismael Lo και, βέβαια, ο Baaba Maal, από την high-life της Γκάνα βγήκαν οι Osibisa στα seventies, το Μπενίν διαθέτει την Angelique Kidjo και η νιγηριανή juju music έχει γράψει ιστορία μέσα από τα ονόματα των King Sunny Ade και Fela Anikulapo Kuti. Το Κονγκό προσωποποιεί ο Papa Wemba με τα soukous του, ενώ το σήμα κατατεθέν του Καμερούν παραμένει ο Manu «Makossa» Dibango. Σταματάμε εδώ γιατί αν προχωρήσουμε νότια και ανατολικά θα υπερβούμε τα εσκαμμένα!
(πηγή: www.athinorama.gr)
Η Αφρική στην Αθήνα
Ετικέτες αθηναϊκή ζωή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου