Φεστιβάλ της Αβινιόν

Στην αριστερή όχθη του Ροδανού ποταμού, η Αβινιόν στέκεται σαν περήφανη νύμφη, οχυρωμένη μέσα στα επιβλητικά τείχη των παλαιών παπικών ανακτόρων, που κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε φυσικό σκηνικό για το διασημότερο Φεστιβάλ θεάτρου, χορού και μουσικής της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην καρδιά του γαλλικού Νότου, στο σταυροδρόμι μεταξύ Προβάνς και Λανγκεντόκ, με εύκολη πρόσβαση στην κοσμική Κυανή Ακτή, τις Κάννες, το Μόντε Κάρλο, τη Νίκαια και τη Μασσαλία, η Αβινιόν αποτελεί ιδανικό πέρασμα-σταθμό για τους ταξιδιώτες της μαγευτικής νότιας γαλλικής ζώνης, που εκτείνεται μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας. Το εκτυφλωτικό φως του ήλιου, το μεσογειακό της κλίμα, με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τους ισχυρούς ανέμους, κυρίως όμως το θερινό φεστιβάλ της, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Ανθηρό πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έφτασε στο απόγειό της τον 14ο αιώνα -κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης "παπικής αιχμαλωσίας" της, όταν δηλαδή οι εθνικοθρησκευτικές συγκρούσεις οδήγησαν στη μετοικεσία της Αγίας Έδρας από τη Ρώμη στην Αβινιόν υπό την πιεστική "προστασία" του αυτοκράτορα της Γαλλίας. Επτά κατά σειρά διαδοχικοί Γάλλοι πάπες κατέστησαν την Αβινιόν έδρα τους και παπική κτήση μέχρι την απελευθέρωσή της επί Γαλλικής Επανάστασης. Οι θρησκευτικοί κατακτητές όμως της χάρισαν το μεγαλείο μιας "δεύτερης Ρώμης". Για το περίφημο γοτθικό Παπικό Ανάκτορο, που πολλοί θεωρούν το πιο μεγάλο κι όμορφο σπίτι του κόσμου, ο συγγραφέας Προσπέρ Μεριμέ έγραφε χαρακτηριστικά: "Περισσότερο φρούριο τυράννου παρά κατοικία του απεσταλμένου του Θεού".

Σήμερα η Αβινιόν διατηρεί ακέραια την αίγλη του αλλοτινού μεγαλείου της. Ένας περίπατος στα στενά δρομάκια της αρκεί για να σας πείσει. Χαρακτηριστικά αξιοθέατα: Η ερειπωμένη γέφυρα Πον Σεν Μπενεζέ (πιο γνωστή ως Πον ντ' Αβινιόν) είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Δυστυχώς, η πανέμορφη γέφυρα καταστράφηκε τον 17ο αιώνα, όταν τα ορμητικά νερά του Ροδανού γκρέμισαν το μεγαλύτερο μέρος της. Το μεγαλύτερο γοτθικό παλάτι της Ευρώπης, το Παπικό Ανάκτορο (άρχισε να χτίζεται το 1334) δεσπόζει περίοπτα στην κορυφή της ιστορικής πόλης, με μια καταπληκτική θέα στον ποταμό. Εμφανή παραμένουν τα σημάδια από τις λεηλασίες που υπέστη επί Γαλλικής Επανάστασης, αλλά η πολύτιμη ταπισερί Γκομπλέν είναι από τα ομορφότερα σωζόμενα δείγματα υφαντικής του 1500. Απέναντι ακριβώς, μπορείτε να θαυμάσετε το Πτι Παλέ, με τους εξαιρετικούς πίνακες μεσαιωνικής ζωγραφικής και τα υπέροχα γλυπτά. Ανάμεσά τους, ο περίφημος πίνακας του Μποτιτσέλι "Η Παναγία και το Βρέφος". Δίπλα, θα δείτε τον καθεδρικό ναό Νοτρ Νταμ ντε Ντομ και πίσω του το όμορφο πάρκο Ροσέ ντε Ντομ. Προτείνουμε επίσης μιαν επίσκεψη στο Μουσείο Ανγκλαντόν, όπου θα δείτε έργα των Πικάσο, Σεζάν, Μανέ, καθώς επίσης και τα "Βαγόνια του τρένου" του Βαν Γκογκ (κάτοικος για μια περίοδο της γειτονικής Αρλ), τον μοναδικό πίνακα του ζωγράφου που έχει παραμείνει στην περιοχή.

Το θερινό Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένας παράδεισος φτιαγμένος ειδικά για τους θεατρόφιλους του κόσμου, αποτελεί οπωσδήποτε τον κύριο πόλο έλξης της μικρής πόλης. Το περίφημο Φεστιβάλ θεάτρου, χορού και μουσικής, πάνω από μισό αιώνα τώρα, φιλοξενεί παραστάσεις των σημαντικότερων σκηνοθετών του κόσμου. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ορισμένα από τα ονόματα που έχουν περάσει από αυτό: Πίτερ Μπρουκ, Αριάν Μνουσκίν, Πέτερ Στάιν, Ρόμπερτ Γουίλσον, Ζακ Λασάλ, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Ανατόλι Βασίλιεφ κ.ά. Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1947 από το σκηνοθέτη Ζαν Βιλάρ (το σπίτι του έχει γίνει πλέον μουσείο θεάτρου). Έκτοτε, τα καλοκαίρια, κάθε γωνιά της γαλλικής πόλης μετατρέπεται για τέσσερις εβδομάδες σε φυσικό σκηνικό non-stop παραστάσεων. Κατά τη διάρκεια του επίσημου και του ημιεπισήμου φεστιβάλ πραγματοποιούνται περίπου 200 παραστάσεις σε ιστορικούς χώρους, στις αυλές των παλιών επαύλεων και ανακτόρων, όπως η Αυλή των Τιμών του Παλατιού των Παπών, καθώς και σε σχολεία και δρόμους που μεταμορφώνονται σε site-specific θέατρα για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.


Μην παραλείψετε να περπατήσετε την παλιά πόλη, στη νότια πλευρά της Αβινιόν. Το Γραφείο Τουρισμού της πόλης οργανώνει καθημερινά περιπάτους, τόσο στα παπικά ανάκτορα όσο και στη γραφική πόλη.

Πιείτε άφθονο κρασί! Η περιοχή του Ροδανού φημίζεται για τα εκλεκτά κρασιά της -η αμπελοκαλλιέργεια μάλιστα οφειλόταν στις προσωπικές φροντίδες των κληρικών αλλά και των ίδιων των παπών.

Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τις σοκολατένιες σπεσιαλιτέ της περιοχής. Ιδανικό επιδόρπιο οι Παπαλίνες ("Papalines") της Αβινιόν!

Αν αποτύχετε στην εύρεση εισιτηρίων για τα μεγάλα show, μην απογοητευτείτε! Θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε, σε κάθε πιθανή γωνιά της πόλης και μεταξύ πολλών "θεαμάτων-πατάτα", τα "κρυμμένα διαμάντια" του ανεξάρτητου ημιεπίσημου (fringe) φεστιβάλ, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Αν τυχόν χαθείτε μέσα στο φεστιβαλικό πανζουρλισμό, σας θυμίζουμε πως η Πλατεία του Ρολογιού με το γοτθικό πύργο, το ρολόι και τα καφέ-μπιστρό της είναι το σταθερό στέκι χαλάρωσης και ραντεβού των φεστιβαλιστών!


Γραφείο Τουρισμού Αβινιόν (Office de Tourisme): τηλ. 0033 4 32743272, φαξ 0033 4 90853597,
e-mail: guide@ot-avignon.fr
Διαμονή
Τα δύο καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης είναι το κορυφαίο και ιστορικό (έως και ο Ναπολέων έχει μείνει εδώ) L'Europe (12 Place Crillon, τηλ. 0033 4 90147676, φαξ 0033 4 90854366) και το πολυτελές, σε κτίριο του 18ου αιώνα, De La Mirande (4 Place Amirande, τηλ. 0033 4 90859393, φαξ 0033 4 90862685). Για περισσότερες προτάσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και άλλα καταλύματα, στο site www.ot-avignon.gr
Φεστιβάλ της Αβινιόν (Festival d' Avignon): www.festival-avignon.com

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: