Βιρμανία

Η «γωνιά» αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας προσφέρει τα πάντα: αμέτρητες παγόδες, απάτητες ζούγκλες και άγριες φυλές, ελέφαντες να βόσκουν και τίγρεις να κυνηγούν στις όχθες των ποταμών, απέραντες φυτείες με φοίνικες και ρυζοχώραφα και μαγευτικές παραλίες στον Ινδικό ωκεανό ή στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Αν ταξιδέψετε για τη Βιρμανία, ή Μυανμάρ όπως είναι τώρα το νέο όνομά της, η συμβουλή μου είναι να πάρετε μια πολύ πρωινή πτήση ή καλύτερα μια αργά το απόγευμα. Καθώς ο ήλιος θα ανατέλλει ή θα δύει και θα φωτίζει τους χρυσούς τρούλους στις παγόδες θα βουλιάζει η ματιά σας σε χρυσά ποτάμια, σε χρυσούς ορίζοντες και θα νομίζετε ότι τελειώνετε ένα ονειρικό ταξίδι στο Ελντοράντο.

Το θέαμα είναι τόσο εντυπωσιακό και συναρπαστικό ώστε θα καταλάβετε αμέσως γιατί η χώρα αυτή, που στη μνήμη σας έχει συνδεθεί με τις απάτητες ζούγκλες της «Μπούρμα» και τις λυσσώδεις μάχες σώμα με σώμα Βρετανών και Ιαπώνων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι πάνω απ' όλα η «χρυσή χώρα» που διαφημίζουν οι τουριστικές αφίσες σε όλα τα αεροδρόμια. Σε μια έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη της Ελλάδας η Βιρμανία, η χώρα αυτή της Νοτιοανατολικής Ασίας, που συνορεύει με την Ινδία, το Μπανγκλαντές, την Κίνα, το Λάος και την Ταϊλάνδη, προσφέρει τα πάντα. Απάτητες ζούγκλες στον Βορρά με άγριες φυλές που δεν έχουν υποταχθεί ποτέ στην εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης, με πάνω από 10.000 ελέφαντες και 2.000 τίγρεις να βόσκουν ή να κυνηγούν στις όχθες των ποταμών, με μεγαλύτερο τον Ayeyarwady, απέραντες φυτείες με φοίνικες και ρυζοχώραφα στο δέλτα του Yangon και μαγευτικές παραλίες στον Ινδικό ωκεανό, στη θάλασσα Andaman ή στον Κόλπο της Βεγγάλης.

Πάνω απ' όλα αυτά όμως, που μπορεί να τα βρείτε επίσης στις γειτονικές χώρες, η Βιρμανία ξεχωρίζει ακριβώς για το πλήθος των ναών της και για τα εκατομμύρια αγάλματα του Βούδα που ευλαβικά προσκυνούν καθημερινά τα 50 και πλέον εκατομμύρια των κατοίκων της. Οι χιλιάδες παγόδες με τους άπειρους χρυσούς τρούλους, που όταν τους φωτίζει ο ήλιος χρυσίζουν όλο τον ορίζοντα και σβήνουν από τα μάτια όλα τα άλλα χρώματα, είναι αυτοί που κάνουν τη χώρα μοναδική. Και στην Κεϋλάνη και στην Ταϊλάνδη και φυσικά στο Θιβέτ η βουδιστική τέχνη έδωσε αριστουργήματα που αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη. Πουθενά αλλού όμως όλο αυτό το μεγαλείο δεν έφθασε στην αποθέωσή του όσο στη Βιρμανία.

Σαν ένα ποίημα

«Αυτή είναι η χρυσή Βιρμανία, μια χώρα που διαφέρει απ' όλες τις άλλες της Απω Ανατολής», όπως έγραφε το 1898 στις επιστολές του από την Ανατολή ο περίφημος άγγλος ποιητής Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Ο ίδιος σε ένα ποίημά του γράφει: «Στο Μουλμάιν, στον δρόμο για το Μανταλέι, κάθεται μια όμορφη Βιρμανή με μακριά μαλλιά σε έναν βράχο και ξέρω ότι σκέφτεται εμένα».

Ο ρομαντισμός του αποικιοκράτη! Ισως! Η αλήθεια όμως είναι ότι οι Βιρμανές είναι πανέμορφες καθώς συνδυάζουν το λυγερόκορμο των Ινδών με τα εξωτικά μάτια των Κινέζων. Οι Βιρμανοί είναι μάλλον μογγολικής καταγωγής και έφθασαν στη σημερινή χώρα από τα ανατολικά Ιμαλάια τον 8ο με 9ο αιώνα. Αλλωστε ακόμη και αν δεν σας σκέφτονται οι Βιρμανές θα σας χαρίσουν ένα τέτοιο γλυκό χαμόγελο και θα σας κερδίσουν με την πρώτη ματιά. Ομορφη ράτσα γενικά (οι άνδρες κυκλοφορούν όλοι ντυμένοι με μια μακριά φούστα, το λούκινγκ, που δένει σφιχτά στη ζώνη), διακρίνονται για την ευγένειά τους, μια ευγένεια αξιοπρεπή και είναι ίσως η μοναδική χώρα της Απω Ανατολής όπου δεν θα συναντήσετε ζητιάνους.

Εχει λοιπόν πάρα πολλά να σας δείξει η Βιρμανία και αν η δημοκρατική σας ευαισθησία μπορεί να αντέξει τον «βιρμανικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό», που ευαγγελίζεται μια σκληρή στρατιωτική δικτατορία η οποία με ηγέτη τον Ne Win κυβερνά τη χώρα από το 1962, τότε να την επισκεφθείτε τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Τρεις ημέρες στην πρωτεύουσα, την παλαιά Ρανγκούν και τώρα Yangon, δύο ημέρες στη νεκρόπολη του Pagan, τώρα Megan (ο δικτάτορας άλλαξε όλα τα ονόματα), δύο ημέρες στην παλαιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα, το Mandalay, και μία ή δύο στα ξύλινα μοναστήρια των βουνών του Βορρά θα σας δώσουν μια επαρκή εικόνα αυτής της μαγικής χώρας.

Σπάνιος προορισμός

Η μακρόχρονη δικτατορία και η ξενοφοβία που καλλιέργησαν οι στρατιωτικοί κράτησαν ουσιαστικά επί δεκαετίες κλειστή τη χώρα στον διεθνή τουρισμό και ακόμη και τώρα οι τουρίστες μετρώνται σε λίγες χιλιάδες. Από την Ευρώπη, όπως και σε όλες τις χώρες, κυριαρχούν και εδώ οι Ιταλοί σε σημείο που στις αγορές, στους δρόμους και στους ναούς να σε υποδέχονται οι ξεναγοί με «amico», «ciao», «mangiare» κτλ.! Βέβαια η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν άριστους δεσμούς με το καθεστώς και έτσι υπάρχει ικανοποιητική τουριστική υποδομή, με πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ρεστοράν ποιότητας, με τιμές ανεκτές και μάλλον φθηνές σε σύγκριση με ό,τι θα πληρώνατε για παρόμοιες υπηρεσίες στην Ταϊλάνδη.

Θα ξεκινήσουμε την επίσκεψή μας φυσικά από την πρωτεύουσα, την Yangon. Από την Ευρώπη δεν υπάρχει απευθείας πτήση. Ετσι η καλύτερη πρόσβαση είναι να πάρετε την Ολυμπιακή ή την Thai για την Μπανγκόκ και από εκεί τα ξημερώματα πάλι με την Thai ή με την εθνική εταιρεία, τη Myanma Airways, θα είστε σε 50' ή 55' στη Yangon. Είναι μια πολύβουη πόλη 4 εκατ. κατοίκων, που ξεχωρίζει από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ανατολής, πρώτον, για τις πλατιές λεωφόρους και τα πολλά διασωθέντα αποικιακά κτίρια που άφησαν οι Βρετανοί (τα οποία αν ανακαινιστούν θα την κάνουν πανέμορφη), δεύτερον, για τα λιγοστά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν (κυριαρχούν ακόμη τα ποδήλατα) και, τρίτον, για τους ομοεπαγγελματικούς δρόμους, δηλαδή μεγάλους δρόμους κάθετους στις λεωφόρους όπου όλα τα μαγαζιά πωλούν τα ίδια τρόφιμα, ρούχα, χειροτεχνήματα κτλ.

Το αποικιακό κλίμα

Η Yangon έχει πολλά καλά ξενοδοχεία, μερικά μάλιστα νεόκτιστα και υπερπολυτελή. Οπως όμως όποιος επισκέπτεται τη Σιγκαπούρη ή την Μπανγκόκ θεωρεί πρότυπο που πρέπει να γνωρίσει το ξενοδοχείο Ράφλις ή το Οριένταλ, έτσι και εδώ δεν πρέπει να χάσετε το Strand Hotel. Αλλωστε το να ζήσετε με 150-200 δολάρια τη βραδιά την ατμόσφαιρα και το κλίμα της αποικιακής εποχής με μια αξέχαστη αίθουσα μπαρ και να έχετε ακόμη προσωπικό μπάτλερ στο δωμάτιό σας δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Αρχιτεκτονικά άλλωστε το ξενοδοχείο είναι θαυμάσιο, κτισμένο το 1896 και έχει ανακαινισθεί με δωμάτια που έχουν όλα τα κομφόρ. Αν δεν μείνετε και προτιμήσετε τα μοντέρνα ξενοδοχεία, περάστε οπωσδήποτε το απόγευμα, στις happy hours, να πιείτε ένα ποτό!

Εκείνο όμως που κάνει τη Yangon μοναδική στον κόσμο είναι η παγόδα Shwedagon, η πιο ωραία, η πιο μεγάλη, η πιο εντυπωσιακή, η πιο συγκινητική, η πιο... παγόδα του κόσμου. Κτισμένη πάνω στον υψηλότερο λόφο της πόλης έχει μια ιστορία που χάνεται στον χρόνο και στον θρύλο, ο οποίος αναφέρει ότι πριν από 2.500 χρόνια δύο έμποροι πρόσφεραν στον Βούδα δώρα και αυτός τους χάρισε οκτώ τρίχες από τα μαλλιά του. Οι έμποροι με τη σειρά τους τις δώρισαν στον βασιλιά τού Pegou που έκτισε την πρώτη στούπα στον λόφο. Η αρχαιολογία όμως τοποθετεί το κτίσιμο της παγόδας στον 11ο αιώνα και μνημονεύεται η βασίλισσα Shin Sawbu, η οποία έντυσε την κεντρική στούπα (είναι τα κωνοειδή μνημεία που αποτελούν το κέντρο της παγόδας), που το ύψος της ήταν ήδη 90 μέτρα, με χρυσάφι που ζύγιζε όσο και το βάρος της. Τώρα το χρυσάφι ξεπερνά τα 700 κιλά!

Ξυπόλυτοι στους ναούς

Οταν θα περπατάτε μέσα στο τεράστιο συγκρότημα της Shwedagon, με τις εκατοντάδες στούπες, ναούς, παρεκκλήσια κτλ., θα είστε ξυπόλυτος για λόγους σεβασμού και το περπάτημά σας θα είναι αργό για να συγχρονίζεται με τις προσευχές των πιστών του Βούδα. Ο χτύπος από τις χιλιάδες μικρές καμπάνες κάνει την ατμόσφαιρα έντονα συγκινησιακή όσο και εξωτική και είναι βέβαιο ότι θα περιδιαβάζετε με τις ώρες θαυμάζοντας τα αριστουργήματα της βιρμανικής τέχνης με τις πολλαπλές στέγες στις χρυσές ή αργυρές παγόδες, τα μωσαϊκά και ψηφιδωτά από γυαλί, τα υπέροχα ξυλόγλυπτα από το πολύτιμο τικ και τα αμέτρητα αγάλματα του Βούδα και άλλων μικρότερων θεοτήτων.

Μια γυναίκα σημαίνει την τεράστια κεντρική καμπάνα. Οι πιστοί προσεύχονται επί ώρες. Αλλοι προσφέρουν αρωματικά κεριά, χάρτινες ομπρέλες και λουλούδια ή κολλούν στο σώμα του Βούδα φύλλα χρυσού. Θα ευχαριστήσετε από την καρδιά σας τον Θεό που σας αξίωσε να επισκεφθείτε αυτόν τον ευλαβικό τόπο προσκυνήματος των πιστών του βουδισμού.

Η Yangon είναι μια ασφαλής πόλη με πολλά αξιοθέατα. Δεν θα μπορέσετε μόνο να δείτε την περιοχή δίπλα στη λίμνη όπου είναι οι πολυτελείς βίλες των αξιωματούχων της χούντας, ενώ είναι κλειστός για όλους τους ντόπιους αλλά και ξένους ο δρόμος όπου βρίσκεται το σπίτι της Lung San Suu Kyi, κόρης του δολοφονημένου το 1948 ήρωα της ανεξαρτησίας της Βιρμανίας. Η γυναίκα αυτή έγινε σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης του λαού, κέρδισε το 85% των ψήφων στις ελεύθερες εκλογές που επέβαλε ο ΟΗΕ το 1989, ανετράπη ευθύς αμέσως από τους στρατιωτικούς και από τότε παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό!

Η νεκρόπολη των αγαλμάτων

Αφού «χορτάσετε» για τρεις ημέρες τη Yangon, θα πάρετε την τέταρτη ημέρα το πρωί την Air Mandalay, που με καινούργιο ATR72 θα σας μεταφέρει σε μία ώρα στην Bagan, μια νεκρόπολη με πάνω από 2.000 τέμπλα σπαρμένα σε έναν απέραντο ορίζοντα. Πρόκειται για ένα αληθινό μνημείο της ανθρωπότητας το οποίο από πλευράς εντυπώσεων παραλληλίζεται με τις πυραμίδες της Αιγύπτου! Πολλές από τις παγόδες είναι ακόμη και σήμερα σε λειτουργία και ιδιαίτερα η μεγάλη Anada συγκεντρώνει όλους τους τουρίστες που θαυμάζουν τα γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα, ο οποίος από μακριά σας χαμογελά και μόλις πλησιάζετε σας εγκαλεί με αυστηρότητα να κρατήσετε μια ευλαβική απόσταση.

Τις απογευματινές ώρες πάνω στις στέγες των πιο μεγάλων από τις παγόδες θα κάνετε παρέα με εκατοντάδες άλλους τουρίστες. Περιμένουν όλοι τη δύση του ηλίου για να ζήσουν ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα καθώς το χρυσαφί και το κόκκινο (όλες οι στούπες είναι από τούβλο) ανταγωνίζονται ποιο θα ζωγραφίσει τη νεκρόπολη. Την Bagan ήταν πρωτεύουσα ενός ισχυρού βιρμανικού κράτους από τον 9ο ως τον 13ο αιώνα και παρήκμασε όταν το 1287 επέδραμαν οι Μογγόλοι του Κουμπλάι Χαν και αιχμαλώτισαν τους κατοίκους του. Στην Bagan θα σας συνιστούσα να μείνετε στο πεντάστερο Bakura του οποίου τα ξύλινα μπανγκαλόους είναι πολυτελέστατα. Το βράδυ από την ταράτσα του εστιατορίου του ξενοδοχείου θα έχετε μια αξέχαστη θέα του ποταμού Ayeyarwady (είναι από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου με μήκος 2.000 χλμ.) και θα απολαύσετε υπέροχη μουσική από τοπικά συγκροτήματα.

Το θρυλικό Mandalay

Τέλος, το υπόλοιπο της παραμονής σας στη Βιρμανία θα το αφιερώσετε στο θρυλικό Mandalay, που τον περασμένο αιώνα εθεωρείτο η πιο εξωτική πόλη σε όλη την απέραντη βρετανική αυτοκρατορία. Πρωτεύουσα του τελευταίου βασιλείου της Βιρμανίας που κατέλυσαν οι Αγγλοι το 1885. Θεωρείται η «χρυσή πόλη» όλης της Βιρμανίας και φημίζεται για τα 150 μοναστήρια της (τα περισσότερα ξύλινα θαύματα αρχιτεκτονικής) και τις 70.000 μοναχούς. Ο βρετανός συγγραφέας Τζορτζ Οργουελ, ο γνωστός για το έργο του «Η φάρμα των ζώων», σε ένα από τα πρώτα βιβλία του, «Ημέρες της Μπούρμα», χαρακτηρίζει το Mandalay την πόλη με τα πέντε Π [pagodes, pongyi (μοναχοί), parias (η χαμηλότερη κάστα), porc (χοιρινό) και πόρνες]. Θα τα βρείτε και τώρα, αλλά φυσικά εσείς θα επισκεφθείτε πρώτα την παγόδα Mahamuni όπου φυλάσσεται το πιο ιερό σε όλο τον κόσμο άγαλμα του Βούδα, που όσοι το προσκυνούν πιστεύουν ότι το έχει φτιάξει ο ίδιος ο Βούδας. Ενας βασιλιάς του Mandalay το άρπαξε το 1785 από μια ιερή πόλη κοντά στην Ινδία. Το πιο εντυπωσιακό για τον τουρίστα είναι ότι στο χρυσό αυτό άγαλμα το σώμα του Βούδα είναι παραμορφωμένο από τα φύλλα χρυσού που αφιερώνουν οι πιστοί.

Ο μεγάλος θησαυρός όμως της παγόδας βρίσκεται σε μια διπλανή αίθουσα όπου φυλάσσονται έξι χάλκινα αγάλματα από τους περίφημους ναούς του Ανγκόρ στην Καμπότζη τα άρπαξαν το 1431 οι Ταϊλανδοί και από αυτούς το 1599 οι Βιρμανοί , τα οποία θεωρούνται μοναδικά αριστουργήματα.
Το δεύτερο αξιοθέατο είναι το βασιλικό παλάτι, το οποίο καταλαμβάνει μια έκταση 15 τ. χλμ. Ηταν ένα θαύμα ξύλινης αρχιτεκτονικής αλλά καταστράφηκε από τον αεροπορικό βομβαρδισμό των Ιαπώνων το 1944 και τμήματά του σώζονται στο μουσείο της πόλεως.

(πηγή: ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: