Βουδαπέστη

Περίτεχνα κτίρια, εντυπωσιακές γέφυρες, εκκλησίες με μπαρόκ πύργους και βέβαια ο Δούναβης που διατρέχει τη πόλη και σημαδεύει τις ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Η Βουδαπέστη είναι ένα ζωντανό παραμύθι, κρυμμένο στη καρδιά της Ευρώπης, που αποκαλύπτεται σε εκείνους που ξέρουν να το αναζητούν.

Η Βουδαπέστη σε κερδίζει με τη πρώτη ματιά. Τα μνημεία, ο Δούναβης, το καταπράσινο νησάκι Μαργαρίτα στη καρδιά του ποταμού, η παλιά πόλη της Βούδας. Το «χθες» και το «σήμερα» σμίγουν σε κάθε γωνιά της πόλης. Σχεδόν αμέσως θα συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για μια πόλη που χρειάζεται περπάτημα. Το μετρό, με τρεις γραμμές και κυρίως το τραμ θα σας βοηθήσουν, ώστε να γνωρίσετε τα αξιοθέατα χωρίς να αγωνιάτε για το πάρκιν του αυτοκινήτου. Φορέστε λοιπόν άνετα και μαλακά παπούτσια, την φωτογραφική μηχανή ανά χείρας και φύγαμε?
Η Βουδαπέστη ιδρύθηκε το 1873 και όπως δηλώνει το όνομα της ήταν αποτέλεσμα της συνένωσης της Βούδας και της Πέστης.
Η συνοικία του Πύργου, στη Βούδα είναι το πρώτο σημείο επίσκεψης. Το εντυπωσιακό Ανάκτορο έχει βέβαια ανακατασκευαστεί, αφού καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β? Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τα πρωτότυπα σχέδια. Ανάμεσα στα κτίρια του Ανακτόρου αξίζει να κάνετε μια στάση στο κεντρικό, που στεγάζει την Εθνική Πινακοθήκη της Ουγγαρίας, με αξιόλογα έργα τέχνης από το 10ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
Στη βόρεια πλευρά του Ανακτόρου απλώνεται η παλιά πόλη της Βούδας. Ακολουθώντας την οδό Ούρι νοιώθεις ότι ζωντανεύει το παρελθόν της πόλης Κτίρια με μπαρόκ και γοτθικά στοιχεία σε ταξιδεύουν στο χθες. Η εκκλησία του Αγίου Ματθία σε γοτθικό ρυθμό θα τραβήξει τη προσοχή σας.
Θα σας φανεί παράξενο αλλά και το ξενοδοχείο Χίλτον αποτελεί ένα αξιοθέατο της περιοχής. Ένα πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο καταφέρνει τα «δέσει» το σύγχρονο κτίριο με τα ερείπια του ιερού της εκκλησίας των Δομινικανών και με τον πύργο της.
Η περιπλάνηση θα συνεχιστεί στο λόφο του Γκέλερτ με το ομώνυμο άγαλμα του επισκόπου Αγ. Γεράρδου που είναι ο πολιούχος της πόλης. Η θέα από εκεί είναι συγκλονιστική. Ολόκληρη η Πέστη απλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Αν η περιπλάνηση σας κούρασε, τότε σπεύστε προς το ξενοδοχείο Gellertμε τα διάσημα λουτρά και το υδροθεραπευτήριο για μια κούρα περιποίησης. Θα αποδειχθεί άκρως αναζωογονητική!
Στην ανατολική όχθη του Δούναβη, σημείο αναφοράς είναι το Κοινοβούλιο φτιαγμένο σε νεογοτθικό ρυθμό. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοινοβούλια του κόσμου με μήκος 268μ. ύψος 96μ. και διαθέτει 691 αίθουσες! Φτάνοντας στη Πλατεία Ρούσβελτ, στο βάθος δεσπόζει η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, θα δείτε άλλο ένα σύμβολο της πόλης, την Γέφυρα των Αλυσίδων, τη πρώτη μόνιμη γέφυρα του Δούναβη. Τη γέφυρα, που έχει μήκος 380μ, «φυλάνε» εντυπωσιακά πέτρινα λιοντάρια.
Ήρθε η ώρα να αφήσετε για λίγο τα αξιοθέατα και τα μουσεία και να περιπλανηθείτε στους εμπορικούς δρόμους της Κεντρικής Πέστης. Ανακαλύψτε το παράδεισο του καταναλωτισμού της οδού Βάτσι και των γύρω δρόμων και βέβαια δεν θα αντισταθείτε σε ένα φλιτζάνι καφέ στις καφετέριες της περιοχής.
Όσο για τις μικρές ώρες η Βουδαπέστη γίνεται ακόμη πιο συναρπαστική. Η νυχτερινή ζωή της έχει μακρά παράδοση. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, όπερες αλλά και discos, pubs, night clubsκαι καζίνο θα ικανοποιήσουν τις όλες τις απαιτήσεις για διασκέδαση.
Αν πάλι αναζητάτε κάτι έξω από τα κατεστημένα, τότε επιλέξτε να περάσετε τουλάχιστον μια νύχτα υπό τους ήχους της τσιγγάνικης μουσικής με θέα στο μαγευτικό Δούναβη. Θα σας μείνει αξέχαστη?
Νερό, το θαυματουργό
Η Βουδαπέστη είναι διάσημη για τα ιαματικά νερά της. Ευκαιρία λοιπόν να απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των spa,όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους αλλά για να ξεχάσετε το άγχος και να ξαναβρείτε την ευεξία και τη φόρμα σας. Εκτός από τα υδροθεραπευτήρια που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, τις ανοιχτές πισίνες, υπάρχουν και τα λουτρά που χτίστηκαν από τους Οθωμανούς και διατηρούν τη μαγεία μιας άλλης εποχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα λουτρά και τα υδροθεραπευτήρια της πόλης
Λουτρά Gellert: Kelenhegyiut 4-6
Λουτρά Szechenyi: Allatkerti krt.11
Λουτρά Rac:Hadnagy u. 8-10.
Λουτρά Rudas:Dobrentei ter. 9
Διαμονή
Τα καταλύματα της Βουδαπέστης ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της πόλης.
Hilton: Hess Andras ter 1-3
Taverna: Vaci utca 20
Atrium Hyatt: Roosevelt ter 2
Inter-Continental: Apaczai Csere Janos utca 12-14
Gellert: Szent Cellert ter 1
Γεύσεις ξεχωριστές
Η πάπρικα χαρακτηρίζει την ουγγρική κουζίνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το Paloc goulash, εξαιρετικές ψαρόσουπες σε ευφάνταστες μαγειρικές εκδοχές, κοτόπουλο με πάπρικα, χoιρινό, κυνήγι και βέβαια εξαιρετικά γλυκά.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα εστιατόρια με τοπική κουζίνα.
Margaskert
Moanarchia
Kehli
Gundel
Robinson
Ksbuda Gyongye
Σχετικά link :
http://www.globewalker.com/Budapest/Budap_main.htm:
http://budapest.com/tour/GeneralInformation.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: