Ελεύθερη Πτώση στο Πολύκαστρο του Κιλκίς

Η Ελεύθερη Πτώση, βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά, απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς, στον πίνακα επικινδυνότητας των extreme αθλημάτων.

Το αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας, στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, έχει γίνει, τα τελευταία χρόνια, η βάση ενός από τους πιο δραστήριους, στην Ευρώπη συλλόγους Ελεύθερης Πτώσης, της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης. Εδώ, ο Γιάννης Λυκάκης και η Μαρία Καμπούροβα μυούν, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες φίλους του αεραθλητισμού, στο αλεξίπτωτο, σε αυτό που λέμε αλλιώς, Ελεύθερη Πτώση (Sky Diving). Αν μιλήσεις για λίγα λεπτά μαζί τους αλλάζεις εντελώς αντιλήψεις για το τι είναι η πτώση με αλεξίπτωτο και, σίγουρα, φεύγει ένα βάρος από την καρδιά σου, λίγο πριν τη βασική εκπαίδευση, που έχει ως στόχο να μπορέσεις να βρεθείς στο κενό, με το αλεξίπτωτο στην πλάτη. Αυτό που σου εξηγούν είναι ότι το αλεξίπτωτο δεν είναι ένα ριψοκίνδυνο άθλημα, που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική σου ακεραιότητα. Το αλεξίπτωτο είναι ένα σωστικό μέσο και ως τέτοιο θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε.

Ως άθλημα, η Ελεύθερη Πτώση, βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά, απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς, στον πίνακα επικινδυνότητας των extreme αθλημάτων. Αυτό που σου παρέχει την αίσθηση της ασφάλειας, είναι ότι από τη στιγμή που θα αφήσεις το αεροπλάνο και θα βρεθείς να κοιτάς το έδαφος, τουλάχιστον από τα 3.000 πόδια, διαθέτεις 4 μηχανισμούς ασφαλείας, 4 ασφαλιστικές δικλείδες για την ασφαλή προσγείωσή σου, που κάνουν την πιθανότητα ατυχήματος, μηδαμινή. Στην πλάτη σου κουβαλάς, καλά ασφαλισμένα πάνω σου, δύο αλεξίπτωτα, ένα βασικό κι ένα εφεδρικό τα οποία διαθέτουν από έναν αυτόματο μηχανισμό απελευθέρωσης, σε περίπτωση που χάσεις την ψυχραιμία σου ή τις αισθήσεις σου, κατά τη διάρκεια της πτώσης.

Με αφετηρία το Πολύκαστρο, και το αεροδρόμιο της Νέας Καβάλας (ή το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης), οι αρχάριοι αλεξιπτωτιστές, ξεκινούν με τη βασική εκπαίδευση στο έδαφος, που γίνεται με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα ασφαλείας, και μετά από δύο 24ωρα, είναι έτοιμοι να ζήσουν την εμπειρία της πτώσης με αλεξίπτωτο, πηδώντας στο κενό από τα αεροσκάφη τύπου "Τσέσνα", που είναι πιστοποιημένα από την Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για άλματα ελεύθερης πτώσης.

Οι φίλοι του αεραθλητισμού που επισκέπτονται την περιοχή του Πολυκάστρου, στο Κιλκίς, έχουν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στη γύρω περιοχή, που δεν θα τους αφήσει, σίγουρα, παραπονεμένους. Πολλοί είναι εκείνοι, που πριν ή μετά, την πτώση, ξεκινούν για να γνωρίσουν από κοντά το Πολύκαστρο που είναι χτισμένο δίπλα στον Αξιό Ποταμό, την τοποθεσία "Μεγάλο Ρέμα" στην Αξιούπολη, δίπλα στο ποτάμι και το Φράγμα του Μεταλλείου, που με την κατασκευή του δημιούργησε μια λίμνη μήκους 2 χιλιομέτρων. Δείτε ακόμη, τα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με δείγματα πανίδας και χλωρίδας της περιοχής. Βορειοδυτικά της Αξιούπολης, η Κούπα, αποτελεί έναν μοναδικό καταπράσινο οικισμό με δάση από βελανιδιές, οξιές και δρύες και ιαματικές πηγές και λίγο βορειότερα θα συναντήσετε το ιστορικό χωριό Σκρα.

Στη δυτική πλευρά του νομού Κιλκίς, κυριαρχεί ο ορεινός όγκος του Πάικου, ένα βουνό "ντυμένο" με φυλλοβόλα δέντρα και άφθονα νερά. Ένα από τα χωριά του Πάικου, που ξεχωρίζει για τη γραφικότητά του, είναι η Γουμένισσα, γνωστή και για το κρασί της. Τα οινοποιεία του χωριού, που είναι και η έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι από αυτά που θα πρέπει να δείτε, φτάνοντας εδώ.

Πώς θα φτάσετε
Η μετάβαση στο νομό Κιλκίς γίνεται σήμερα πολύ εύκολα μέσω της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς. Επίσης ενδιαφέρον έχει και η διαδρομή με το τρένο, που περνάει πολύ κοντά από την πόλη του Κιλκίς και συνεχίζει στο νομό Σερρών. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι σχετικά μικρή και διανύεται σε λιγότερο από 1,5 ώρα. Ο εθνικός δρόμος συνεχίζει βορειότερα και περνάει και από την ειδυλλιακή λίμνη της Δοϊράνης.

Τι θα φάτε
Προτιμήστε κρέας από τοπικούς κτηνοτρόφους, αλλά και κεράσια, στην εποχή τους, κάστανα, από τις καστανιές του Πάικου, μήλα και σταφύλια. Αν ψάξετε λίγο περισσότερο, θα βρείτε και τοπικά σπιτικά γλυκίσματα, που θα μπορούσατε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από την περιοχή.

(πηγή: www.thea.gr, 8/1/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: