Αναρρίχηση στα Μετέωρα

Το "δάσος των βράχων", ένα από τα εντυπωσιακότερα και προκλητικότερα φυσικά αναρριχητικά πεδία στον κόσμο.

Τα Μετέωρα, το "δάσος των βράχων" της Ελλάδας, είναι μια τοποθεσία που εξιτάρει τους αναρριχητές όλου του κόσμου. Πρώτοι αναρριχητές των Μετεώρων ήταν οι ερημίτες που αποζητούσαν την απομόνωση από τον συμβατικό μας κόσμο, αιωρούμενοι μεταξύ ουρανού και γης. Στις μέρες μας οι σύγχρονοι "ασκητές" των βράχων, οι αναρριχητές, συνεχίζουν τη δράση των προκατόχων τους, με όχι και πολύ διαφορετικά κίνητρα.

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα και προκλητικότερα φυσικά αναρριχητικά πεδία στον κόσμο. Τα 6 από τα 24, σύμφωνα με την παράδοση, μοναστήρια που σώζονται εδώ, αποτελούν έναν από τους στόχους για το σκαρφάλωμα, την αναρρίχηση, σε έναν απ’ αυτούς τους πελώριους βράχους. Και είναι αληθινά επιβλητικά όσα βλέπει κανείς εδώ. Η ματιά του αναρριχητή ξεκινά από ψηλά και καταλήγει στην Καλαμπάκα, με τα γραφικά σπίτια, τους φιλόξενους κατοίκους και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Αν και τα 6 μοναστήρια που έχουν μείνει όρθια ως σήμερα, έχουν ακολουθήσει μια πορεία τουριστικής ανάπτυξης, το να βρεθεί κανείς στα σε αυτά, του εξασφαλίζει μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν τους.

Τα Μετέωρα, τράβηξαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 το ενδιαφέρον των πρώτων ορειβατών-αλπινιστών. Ο γερμανός καθηγητής φυσικής και αλπινιστής, Ντίτριχ Χάσε, ανακάλυψε τα Μετέωρα, το 1958, από μια φωτογραφία, αλλά κατάφερε μόλις το 1975 να αναρριχηθεί σε μερικούς από τους επιβλητικούς τους βράχους. Από τότε εκατοντάδες αποστολές, από όλο τον κόσμο, έφτασαν εδώ για να αναρριχηθούν, σε ένα από τα πιο ενδιαφέρουσα, πεδία αναρρίχησης στον κόσμο.

Τα Μετέωρα είναι πια παγκοσμίως γνωστά για τις ανεξάντλητες αναρριχητικές τους δυνατότητες και την άψογη οργανωτική υποδομή τους. Ορειβάτες απ' όλο τον κόσμο τα επισκέπτονται με ιδιαίτερα μάλιστα ευνοϊκές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. (Υπολογίζονται 10.000 διανυκτερεύσεις το χρόνο μόνο από τους αναρριχητές και τις οικογένειές τους.). Ο βράχος είναι μοναδικός στην Ελλάδα. Το πέτρωμα είναι κροκαλοπαγές. Πολλά μικρά ή μεγάλα χαλίκια πακτωμένα σε μια ομοιόμορφη μάζα. Χρειάζεται προσοχή και εμπειρία για την επιλογή των πιο σταθερών πατημάτων και πιασιμάτων.

Ένα διήμερο στα Μετέωρα, για αναρρίχηση, απαιτεί μεγάλη προετοιμασία και εμπειρία. Για το μαθητευόμενο ή ακόμη και για τον αρκετά προχωρημένο αναρριχητή, αυτά τα αλλόκοτα μνημεία της φύσης δεν μπορεί να είναι επιλογές. Χρειάζονται μεγάλη εμπειρία και ικανότητα, καθώς και ψυχικό σθένος για να σκαρφαλώσεις εδώ πάνω. Και φυσικά η πολύτιμη και σε άψογο βαθμό συνεργασία των δύο συντρόφων αναρριχητών, στοιχείο απολύτως απαραίτητο για την ασφάλειά τους.

Από εδώ ψηλά βλέπει κανείς τα μοναδικά μοναστήρια Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ, Αγίας Τριάδας, Αγίου Στεφάνου, Ρουσάνου και Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά. Στα εσωτερικά των μοναστηριών υπάρχουν μοναδικά κειμήλια, ενώ αξιοσημείωτη είναι η αρχιτεκτονική τους, αλλά και η απορία που δημιουργεί το γεγονός ότι χτίστηκαν σε σημεία που είναι απροσπέλαστα από όχημα με ρόδες.

Πώς θα φτάσετε
Μοναδικός τρόπος για να φτάσει κανείς στην Καλαμπάκα είναι οδικώς, με προτιμότερη διαδρομή, μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και από εκεί για Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα από τη διαδρομή που ανεβαίνει βορειοδυτικά. Το υπεραστικό λεωφορείο ΚΤΕΛ ξεκινά από το σταθμό της οδού Λιοσίων.

Τι θα φάτε
Σε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες, στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, αλλά και στην Καλαμπάκα, γευθείτε τα ντόπια κρέατα σε όλους τους συνδυασμούς και ιδίως κοκορέτσι, κεμπάπ, τηγανιά, αλλά και καλομαγειρεμένο κυνήγι. Ξεχωριστά είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πού θα μείνετε
Η περιοχή των Τρικάλων αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια. Ένα-ένα ξεφυτρώνουν τα ξενοδοχεία και τα παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες. Ενδεικτικά και μόνο, παραθέτουμε κάποια από αυτά, τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο

(πηγή: www.thea.gr, 8/1/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: