Ράφτινγκ στον Εύηνο

Ο Εύηνος, διεκδικεί τον τίτλο του ποταμού που έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το ράφτινγκ στην Ελλάδα.

Ήταν από τις πρώτες διαδρομές τις οποίες δοκίμασαν να ακολουθήσουν με τη φουσκωτή βάρκα οι πρώτοι ερασιτέχνες που θέλησαν να γνωρίσουν τα ποτάμια της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο. Αιτία ήταν, ίσως, το γεγονός ότι ο Εύηνος είναι αρκετά ομαλός για να αποτελέσει το πεδίο στο οποίο γίνεται η μύηση. Ο βαθμός δυσκολίας του είναι μικρός, ακόμη και σε εποχές που το ποτάμι κατεβάζει πολύ νερό και τα χωριά κοντά στις πηγές του, στην ορεινή Ναυπακτία, έγιναν τοποθεσίες στις οποίες αναπτύχθηκαν οι πρώτες βάσεις δραστηριοτήτων βουνού.

Στην τοποθεσία Χάνι Μπανιά, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ναυπάκτου, έστησε βάση του, το Alpin Club και λίγο βορειότερα, στην τοποθεσία Πόρος, το Evinos Club. Στους οργανωμένους αυτούς καταυλισμούς μπορεί κανείς να διανυκτερεύσει δίπλα στο ποτάμι (Alpin Club), να φάει στα οργανωμένα εστιατόρια και φυσικά, να βρει ό,τι θα του χρειαστεί για την περιπέτεια και στο ποτάμι, αλλά και στην πεζοπορία, το ποδήλατο, το ραπέλ, και το canyoning. Στο ποτάμι μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το καγιάκ ή το hot dog, ενώ με τους ανθρώπους του Alpin, θα έχετε τη δυνατότητα να περιπλανηθείτε σε διαδρομές που αξίζει να ανακαλύψετε, με jeep 4x4.

Ο καταυλισμός της Alpin στο Χάνι Μπανιά, αποτελεί ένα από τα ορμητήρια για την περιπέτεια στο ποτάμι. Το πρωί, και μετά από ένα καλό πρωινό, οι φουσκωτές βάρκες φορτώνονται στα φορτηγάκια και η πομπή των αυτοκινήτων που σχηματίζεται ακολουθεί τη διαδρομή, βορειότερα, προς τις πηγές του ποταμού. Πριν το ξεκίνημα χρειάζεται μια μικρή εκπαίδευση για να μάθουν οι "ράφτερς" τα βασικά παραγγέλματα του αρχηγού του πληρώματος και ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια του κωπηλάτη. Ένας κωπηλάτης δεν είναι "διακοσμητικός", αφού το κατέβασμα του ποταμού απαιτεί εγρήγορση και δυνατό κουπί από όλους. Με το κουπί ανά χείρας, το κράνος και το σωσίβιο, ξεκινά το κατέβασμα, που στην αρχή είναι εύκολο, όσο όμως η χαράδρα κλείνει, επιφυλάσσει εκπλήξεις, ιδανικές για την πρώτη γνωριμία με το άθλημα. Μετά από μια διαδρομή δύο, περίπου, ωρών, θα φτάσετε στη βάση σας ικανοποιημένοι για τις επιδόσεις σας και χωρίς, πλέον, άγχος.

Στο περιθώριο ενός τέτοιου σαββατοκύριακου, μπορείτε να γνωρίσετε και την περιοχή της ορεινής Ναυπακτίας, κάνοντας και άλλες δραστηριότητες, όπως τη διάσχιση του φαραγγιού της Κλεισούρας. Στην είσοδό του βρίσκεται, κτισμένο σε βράχο, το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας, όπου μόνασε ο ήρωας μοναχός Γιάννης Γούναρης, ο "Καλόγερος της Κλεισούρας". Άλλο ένα μοναστήρι υπάρχει στην περιοχή της Μακρυνείας, το μοναστήρι της Κατερινούς, κτισμένο στις αρχές του 12ου αιώνα. Θα θαυμάσετε, ακόμη, το κάστρο της αρχαίας πόλης Βουκάτιο, με τα χαλάσματα τουρκικού οχυρού σε κοντινή τοποθεσία, το ξωκλήσι του Άι Λια δίπλα στη Λίμνη Τριχωνίδα και το τεχνητό φράγμα που συγκρατεί τα νερά της Λίμνης των Κρεμαστών, όπου βρίσκεται και ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.

Αξίζει επίσης τον κόπο, να δείτε το αρδευτικό φράγμα του Αχελώου και τη μεγάλη γέφυρα που συνδέει την Αιτωλία με την Ακαρνανία. Στη δυτική όχθη του ποταμού, κοντά στη γέφυρα, βρίσκεται η τοποθεσία που ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Στράτος, από την οποία σώζονται τα τείχη, η πύλη της, ερείπια ρωμαϊκού θεάτρου και ερείπια ναού αφιερωμένου στο Δία.
Θα γνωρίσετε τέλος και τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας, παραδοσιακούς οικισμούς μέσα στα έλατα με πολλά αξιοθέατα. Στον Πλάτανο θα δείτε τον ανδριάντα του Καραϊσκάκη, στο Χρύσοβο πολλές ανεξερεύνητες σπηλιές με σταλαχτίτες και σταλαγμίτες, στην Αμπελακιώτισσα το ναό του Αγίου Νικολάου με υπέροχο τέμπλο. Το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας είναι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Τσεκούρι και φιλοξενεί την ομώνυμη εικόνα.

Πώς θα φτάσετε
Προτιμότερη και πιο γρήγορη είναι η πρώτη οδική διαδρομή για τη περιοχή της Ναυπακτίας και τον Εύηνο μέσω Ρίου-Αντιρρίου, η οποία αναμένεται να γίνει γρηγορότερη όταν ολοκληρωθεί η γέφυρα. Εναλλακτική διαδρομή είναι αυτή μέσω της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας και στη συνέχεια, από τη Λιβαδειά, προς Δελφούς-Ιτέα-Γαλαξίδι-Ναύπακτο. Δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων πραγματοποιούνται τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ και από την Πάτρα αναχωρούν ΚΤΕΛ για τη Ναύπακτο.

Πού θα μείνετε
Στους οργανωμένους καταυλισμούς της Alpin και του Evinos υπάρχουν όλα όσα χρειάζεστε για την ασφαλή και με όλες τις εξυπηρετήσεις διαμονή σας στην περιοχή.

Πληροφορίες
Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας: 0631 59213
Δήμος Θέρμου: 0644 23179
Δήμος Ναυπάκτου: 0634 27239
Δήμος Αντιρρίου: 0634 31472
Λιμενικός Σταθμός Ναυπάκτου: 0634 27909
ΚΤΕΛ Ναυπάκτου: 0634 27224
Τουριστική Αστυνομία Μεσολογγίου: 0631 27220
Ορειβατικός Σύλλογος Ναυπάκτου: 0634 23153

(πηγή: thea.gr, 8/1/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: