Ράφτινγκ στο Λούσιο και τον Αλφειό

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάβασης του Λούσιου, τα περάσματα με τη φουσκωτή βάρκα μέσα από σημεία δύσκολα και απαιτητικά είναι πολλά και συναρπαστικά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου μπορεί να αποτελέσει τη χρονική αφετηρία μιας ποταμίσιας διαδρομής στο Λούσιο και τον Αλφειό. Βάση της αποστολής το Βλαχοράφτη, ένα χωριό στην καρδιά των βουνών της Αρκαδίας, κοντά στα σύνορα με την Ηλεία.

Αφού φορέσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ξεκινάμε για τη γέφυρα του Ατσίχολου όπου και η αφετηρία της κατάβασης με τις φουσκωτές βάρκες. Στην αρχή γνωρίζουμε το Λούσιο, μικρό αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα για όσους δε τον έχουν γνωρίσει. Η διαδρομή απαιτεί να βρίσκεσαι σε εγρήγορση και να έχεις το κουπί σε συνεχή κίνηση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάβασης του Λούσιου, τα περάσματα με τη φουσκωτή βάρκα μέσα από σημεία δύσκολα και απαιτητικά είναι πολλά και συναρπαστικά. Υπάρχουν, όμως, και αρκετές ευκαιρίες για χαλάρωμα και παρατήρηση των απότομων βουνοπλαγιών και τη γύρω βλάστηση.

Από το σημείο που ο Λούσιος συναντά τον Αλφειό, η κατάβασή μας έγινε πιο εύκολη και μετά από μια ώρα φτάνουμε στον τελικό μας προορισμό, τη γέφυρα του Κούκου, ένα από τα εντυπωσιακότερα γιοφύρια της Πελοποννήσου που η κατασκευή του ήταν αρχιτεκτονικό επίτευγμα για την εποχή του. Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις εδώ, μόλις βγαίνεις από το ποτάμι, είναι ένας μικρός παραπόταμος στην αριστερή κοίτη του Αλφειού, που είναι και ένα συναρπαστικό μονοπάτι, μέσα από πυκνή βλάστηση για μια τοποθεσία, πραγματική αποκάλυψη. Μετά από 20 λεπτά πεζοπορία φτάνουμε σε έναν καταρράκτη 25 περίπου μέτρων και λίγοι ήταν εκείνοι που άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να λουστούν στα νερά του. Δυστυχώς οι πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2000 άφησαν τα σημάδια τους και σ' αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Η κατάβαση με τη φουσκωτή βάρκα του ράφτινγκ έχει ολοκληρωθεί και μας περίμενει στα Μαγούλιανα ο κ. Κοσμόπουλος. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, που είναι αυτό με το μεγαλύτερο υψόμετρο από τα χωριά της Πελοποννήσου, εκεί στην ηρεμία και τη γαλήνη των 1600 μέτρων είναι χτισμένος ο παραδοσιακός του ξενώνας, μοναδικός στην περιοχή.
Η θέα από εδώ είναι εντυπωσιακή. Απέναντι και σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων βλέπεις δάση με έλατα και λιβάδια, κάτω από άγριες βουνοκορφές. Στα δεξιά του οροπεδίου στέκει εγκαταλελειμμένο το παλιό σανατόριο.

Στα Μαγούλιανα μπορούμε ακόμη να θαυμάσουμε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που θεωρείται από τα ωραιότερα στην Ευρώπη. Το σαββατοκύριακό μας ολοκληρώνεται με την επίσκεψή μας στις ιστορικές κωμοπόλεις της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας, δύο χωριά που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Στη Στεμνίτσα υπάρχουν ακόμη λαϊκοί τεχνίτες αργυροχρυσοχόοι, που συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων. Στη Δημητσάνα αξίζει τον κόπο να δει κανείς το μοναδικό μουσείο Υδροκίνησης, στο οποίο μπορεί να παρακολουθήσει όλα τα στάδια χρήσης της δύναμης της υδατόπτωσης για διάφορες εργασίες όπως, επεξεργασία δερμάτων, παραγωγή πυρίτιδας (μπαρουτιού), επεξεργασία υφασμάτων, άλεσμα κ.λ.π.

Πώς θα φτάσετε
Μοναδικός τρόπος μετάβασης στην περιοχή της Καρύταινας και τη γέφυρα στο Ατσίχολο, είναι η διαδρομή από Τρίπολη-Μεγαλόπολη–Καρύταινα, με το αυτοκίνητό σας, ή με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ που έχουν προορισμό τους την Ανδρίτσαινα.

Πού θα φάτε
Διαλέξτε να φάτε ψητά της ορεινής Αρκαδίας. Καθίστε για φαγητό στο "Λημέρι του Τρύπα", στη Δημητσάνα, και φάτε κόκορα κοκκινιστό και άλλα κρεατικά. Άλλη μια ταβέρνα με εξαιρετική κουζίνα στη Δημητσάνα είναι ο "Θόλος". Ακόμη, στη Στεμνίτσα υπάρχει μία και μοναδική ταβέρνα–ψησταριά με εκλεκτούς μεζέδες, στην κεντρική πλατεία. Αν γίνετε λίγο πιο τολμηροί και διανύσετε τα 26 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Καρύταινα από την Ανδρίτσαινα, φάτε στην Ανδρίτσαινα, στη ταβέρνα της κυρά-Βασιλικής, σπιτικό φαγητό. Οπουδήποτε και αν φάτε πάντως, θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές όλων των εστιατορίων είναι πολύ καλές και σχεδόν θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Διασκέδαση
Για ποτό αλλά και απογευματινό καφέ, βρεθήκαμε στη Βυτίνα και πραγματικά μας έκανε εντύπωση το περιβάλλον και κυρίως η μουσική (παλιά τζαζ και αυθεντικά λάτιν, αλλά και ροκ) στο καφέ-μπαρ "Σείριος" στη Βυτίνα, με θέα τον κάμπο της Βυτίνας.

Τι θα αγοράσετε
Θυμηθείτε τα χρυσαφικά και ασημικά στα παραδοσιακά αργυροχρυσοχοεία της Στεμνίτσας. Ακόμη πάρτε μαζί σας παραδοσιακές χυλοπίτες και γλυκά του κουταλιού.

Πληροφορίες
Δήμος Δημητσάνας, τηλ. 0795 31237
Δήμος Τρικολώνων (Στεμνίτσα) 0795 81237
Δήμος Καρύταινας, 0791 31214
ΚΤΕΛ νομού Αρκαδίας 5132834

(πηγή: www.thea.gr, 8/1/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: