Ταξίδι στα Κύθηρα

Ταξίδι στα Κύθηρα, μια περιπλάνηση ονειρική. Τόπος ερωτικός αφού εκεί, σύμφωνα με μια εκδοχή της μυθολογίας, γεννήθηκε η θεά του έρωτα, η Αφροδίτη. Προορισμός για εκείνους, που μπορούν να εκτιμήσουν τα σπάνια και ακριβά, τα παιχνίδια της φύσης και της θάλασσας, τις ξεχωριστές δημιουργίες των ανθρώπων που θαρρείς ότι βγήκαν από παραμύθι. Mια περιήγηση στο Τσιρίγο, θα μπορούσε να αρχίζει με το «κόκκινη κλωστή δεμένη»

Η μυθολογία θέλει η ένωση του Ουρανού και της θάλασσας, που δημιούργησε τη θεά του αγνού έρωτα, την Ουράνια Αφροδίτη, να γίνεται σε μια από τις παραλίες των Κυθήρων. Αυτό, ίσως να αποτελεί τη πρώτη ένδειξη για τα συναισθήματα θα ξυπνήσει στο επισκέπτη το νησί. Ανάμεσα στη Πελοπόννησο και την Κρήτη, στην έξοδο του Λακωνικού κόλπου, τα Κύθηρα, αρχίζουν αργά να γνωρίζουν την τουριστική ανάπτυξη. Οι ομορφιές του νησιού δεν κρύβονται. Αποκαλύπτονται αβίαστα στο ταξιδιώτη.

Αφήνοντας πίσω το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας, με τη σημαντική τουριστική υποδομή, οδηγώντας προς το εσωτερικό του η πρώτη διαπίστωση είναι το πολύ καλό οδικό δίκτυο. Πλησιάζοντας το κεφαλοχώρι Ποταμός, το τοπίο εξακολουθεί να είναι καταπράσινο. Μια στάση στο χωριό συνδέεται απαραιτήτως με καφεδάκι στο πανέμορφο παραδοσιακό καφενείο «Αλέξανδρος». Μετά τη πρώτη αναγνωριστική βόλτα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για μια ξενάγηση στο παρελθόν του νησιού.

Σε απόσταση περίπου 8 χλμ από το Ποταμό και ακολουθώντας τις πινακίδες θα φτάσετε στην ιστορική παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τη Παλαιόχωρα.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Η πάλαι ποτέ βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού στέκει ερειπωμένη, πάνω σε απότομο λόφο, προστατευμένη ανάμεσα στις χαράδρες λίγο πριν την έξοδο στην θάλασσα, αθέατη όμως από αυτήν . Το φυσικό τοπίο επιβλητικό ανάλογου ύφους, όπως μαρτυρούν τα ερείπια, ήταν και η πολιτεία που καταστράφηκε συθέμελα, το 1537, από το πειρατή Μπαρμπαρόσα. Τα απομεινάρια των κατοικιών και των εκκλησιών, που θυμίζουν έντονα τη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, επιβεβαιώνουν την μεγάλη ανάπτυξη που κάποτε γνώρισε.

Στο τέλος της χαράδρας, σας περιμένει η παραλία της Κακιάς Λαγκάδας, που αυτήν την εποχή να την απολαύσετε μόνοι.

Μετά τη παράκαμψη προς Παλαιόχωρα ακολουθούμε και πάλι το κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο νότιο μέρος του νησιού. Προορισμός είναι βέβαια, η Χώρα. Ισως αξίζει να οδηγήσετε μέχρι το Καψάλι για δείτε από εκεί την συγκλονιστική θέα της Χώρας με το εκπληκτικό μεσαιωνικό κάστρο πάνω από το πέλαγος. Η εικόνα είναι παραμυθένια.

Η Χώρα δεσπόζει πάνω στο λόφο. Ξεκινήστε τη περιπλάνηση στα σοκάκια της. Η αρχιτεκτονική, λευκό των σπιτιών, οι καμάρες αλλά και το λευκό χρώμα που κυριαρχεί παραπέμπει περισσότερο στις Κυκλάδες παρά στα Επτάνησα, στα οποία ανήκει το νησί. Ακόμα και στη καρδιά του καλοκαιριού, με την τουριστική κίνηση στο απόγειο της, η γαλήνη είναι διάχυτη στα δρομάκια της. Αξίζει μια στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο , που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης.

Αφιερώστε χρόνο από το πρωινό σας για να εξερευνήσετε το εκπληκτικό ενετικό κάστρο, που χτίστηκε το 1316 στη θέση, που βρισκόταν το παλαιότερο βυζαντινό φρούριο, και επισκευάστηκε το 1503 μ.Χ. Η θέα προς τη θάλασσα θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα. Φροντίστε να «αποδεσμευτείτε» γρήγορα από την συγκλονιστική εικόνα, ώστε να έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πριν πιάσει το μεσημέρι τις υπέροχες βυζαντινές εκκλησιές, όπως τη Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, που βρίσκονται στη πρώτη ζώνη άμυνας, κάτω από το Κάστρο, που λέγεται μέσα Βούργου. Στη κυρίως περιοχή του Κάστρου θα δείτε τα απομεινάρια των παλιών αρχοντικών. Αναζητήστε το κτίριο που άλλοτε ήταν η οικία του ενετού ’ρχοντα αργότερα του ’γγλου Αρμοστή, ενώ σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Σε απόσταση μόλις 3 χλμ από τη Χώρα βρίσκεται το επίνειο της, το κοσμικό Καψάλι. Αν και εκεί χτυπάει η νυχτερινή ζωή του νησιού, στο λιμάνι του, μπορείτε να απολαύστε τον καφέ ή το ουζάκι σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Με αφετηρία το Καψάλι ξεκινήστε μια βόλτα προς το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στον Εγκρεμό, χτισμένο σε μια εντυπωσιακή πλαγιά του βουνού. Για τη συνέχεια, μπάνιο στην εκπληκτική παραλία, με βότσαλο, τη Φυρή ’μμο, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού. Μη σας πτοήσει το γεγονός, ότι θα αναγκαστείτε να οδηγήσετε ένα κομμάτι της διαδρομής σε χωματόδρομο. Αξίζει τη μικρή ταλαιπωρία

Για μεσημεριανό σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια βόλτα στο Αβλέμονα. Θυμηθείτε όμως των φρονίμων τα παιδιά πολύ πριν πεινάσουν θα πρέπει να έχουν κλείσει από τραπέζι στον «Σωτήρη», για αστακομακαρονάδα ή για φρέσκα ψάρια. Αν έχετε εξασφαλίσει τραπέζι, τότε με την άνεση σας κάντε μια βόλτα στο οικισμό και επισκεφθείτε το μικρό ενετικό φρούριο με το βενετσιάνικο σύμβολο, τον «Λέοντα του Αγίου Μάρκου». Το λιμάνι του χωριού εκτός από γραφικό είναι γνωστό από το ναυάγιο του πλοίου «Μέντωρ», με οποίο ο Ελγιν μετέφερε τα γλυπτά τμήματα που είχε αφαιρέσει από το Παρθενώνα.

Από τον Αβλέμονα μπορείτε να επισκεφθείτε για απογευματινό μπάνιο τη πανέμορφη παραλία Καλαδί, που θεωρείται-και όχι άδικα- η καλύτερη παραλία του νησιού. Για εκείνους που προτιμούν τις απλωτές αμμουδιές με περισσότερο κόσμο, η παραλία της Παλαιόπολης είναι ο ιδανικός προορισμός.

Η γνωριμία με την ενδοχώρα των Κυθήρων είναι μια εμπειρία μοναδική. Ξεκινήστε από τα Μητάτα, ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού. Αναζητήστε το καφενεδάκι-ταβέρνα του «Μιχάλη» για εξαίσιες σπιτικιές γεύσεις με υπέροχη θέα στη ρεματιά. Γνωρίστε τα γαλήνια χωριουδάκια, τα Αρωνιάδικα με τους παραδοσιακούς ξενώνες, τα γραφικά Αλοϊζιάνικα και τα Φριλιγκιάνικα.

Μια επίσκεψη που θεωρείται mustείναι στο καταπράσινο Μυλοπόταμο. ’λλο ένα βενετσιάνικο κάστρο θα τραβήξει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Συνεχίστε τη περιπλάνηση ακολουθώντας τις ταμπέλες προς το ρέμα της Φόνισσας. Η οργιώδης βλάστηση και ο εκπληκτικός καταρράκτης της Νεράιδας δημιουργούν μια περιοχή απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Αν και δύσκολα μπορείς να αποχωριστεί ένα τέτοιο τοπίο, συνεχίστε την περιήγηση στη περιοχή και να επισκεφθείτε το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Οσο για τις βουτιές σας η κοντινή-απέχει περίπου 6 χλμ-αλλά γεμάτη κόσμο παραλία του Λιμιώνα είναι η πιο βολική επιλογή.

Η δυτική πλευρά του νησιού, σημείο αναφοράς είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Στο ιερό προσκύνημα του νησιού φυλάσσεται η ιερή και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας. Λίγο πριν τη μονή, στο ύψωμα, αφήστε το αυτοκίνητο και θαυμάστε το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Εξίσου σημαντική είναι και μονή της Αγίας Ελέσσας που βρίσκεται λίγο πριν το κόλπο Μελιδόνι.

Στα βόρεια, με αφετηρία την Αγία Πελαγία γνωρίστε το καταπράσινο χωριό Καραβάς. Για να απολαύσετε μόνοι το μπάνιο σας προτιμήστε το κόλπο του Αγίου Νικολάου, στο ακρωτήρι Σπαθί. Συνεχίζοντας προς το χωριό Γερακάρι σας περιμένει μια έκπληξη, το μεγάλο δάσος με ευκάλυπτους και πεύκα.

Κι αν ο χρόνος των διακοπών τελειώνει, το ταξίδι στα Κύθηρα δεν σταματάει ποτέ. Παραμένει πάντα μια πρόκληση που ζητάει επίμονα να επαναληφθεί.

Μην ξεχάσετε

-Να φωτογραφίσετε την τεράστια πέτρινη γέφυρα Κατουνιού, έργο από την εποχή της Αγγλικής κυριαρχίας στο νησί.

- Να κάνετε μια στάση στο χωριό Καλοκαιρινές με τα όμορφα παλιά σπίτια.

Πως θα πάτε

Με ιπτάμενο δελφίνι από το Πειραιά, πρακτορείο Πειραιά 41.99.200, πρακτορείο Κυθήρων 0736-31390

Με πλοίο από τη Νεάπολη Λακωνίας, Λιμεναρχείο Νεάπολης 0734-22228, πρακτορείο (0734)22940

Με πλοίο από το Γύθειο Λακωνίας, Λιμεναρχείο Γύθειο τηλ: (0733)- 22262

Με πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιά-Καστέλι Κισσάμου με ενδιάμεσο σταθμό τα Κύθηρα, λιμεναρχείο Πειραιά τηλ: 45.93.000

Που θα φάτε

Σε όλα τα χωριουδάκια των Κυθήρων θα απολαύσετε καλό φαγητό. Εμείς πάντως δοκιμάσαμε τις εξαιρετικούς κρεατομεζέδες στο «Ζορμπά» στη Χώρα ενώ για μαγειρευτό φαγητό σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα το «Μυρτώο». Για αξέχαστες αστακομακαρονάδες και φρέσκα ψάρια, η all time classicεπιλογή είναι ο «Σωτήρης» στον Αβλέμονα. Αν βρεθείτε στα Μητάτα αναζητήστε το καφενείο-εστιατόριο «Μιχάλης». Δοκιμάστε τα εξαιρετικά κρεατικά, χόρτα από το βουνό και υπέροχες πατάτες τηγανητές, απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα στο κάμπο. Μη παραλείψετε να απολαύσετε το καφεδάκι σας στο «Πλάτανο», κάτω από τη δροσιά των πλατάνων στη πλατεία του Μυλοποτάμου.

Απαραιτήτως !

- Να έχετε φέρει ή να νοικιάσετε στο νησί μεταφορικό μέσο, αφού οι συγκοινωνίες δεν είναι και οι καλύτερες και οι αποστάσεις δεν είναι ασήμαντες!

- Να βρείτε χρόνο για μια επίσκεψη στα γειτονικά Αντικύθηρα. Είναι μια εμπειρία μοναδική.

Να αγοράσετε

Μη φύγετε από τα Κύθηρα αν δεν έχετε στις αποσκευές σας το περίφημο και βραβευμένο θυμαρίσιο μέλι. Επίσης, αγοράστε τα εξαιρετικά λαδοπαξίμαδα από τους Καρβουνάδες, τα τοπικά κρασιά και βέβαια τα γνωστά αμυγδαλωτά του νησιού.

(πηγή: www.eone.gr, 17/6/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: