Καστοριά για «Ραγκουτσάρια»

Ονειρεμένα τοπία, υπέροχα χρώματα, παραδοσιακά έθιμα. Αυτή την εποχή η Καστοριά φοράει τα καλά της και σας υποδέχεται με μια ατμόσφαιρα εορταστικής παραζάλης.

Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού φημίζεται τόσο για τη φυσική της ομορφιά -που υπαγορεύεται από τη γαλήνια λίμνη της, τα βυζαντινά της μνημεία, τις ζωντανές παραδόσεις της- όσο και για τα διάσημα γουναρικά της. Κτισμένη σε μια εντυπωσιακή γεωγραφική θέση, στη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη της Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 623 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στους μεγάλους ορεινούς όγκους Βίτσι και Γράμμο, η Καστοριά καμαρώνει για τα προνόμια με τα οποία την προίκισε η φύση.

Γνωριμία με την πόλη
Κάντε τη βόλτα σας μέσα στη λίμνη με το τουριστικό σκάφος του Δήμου Ορέστιας και απολαύστε τα μαγευτικά χρώματα που σκορπίζει το παραλίμνιο σκηνικό στον ορίζοντα. Εάν είστε αθλητικοί τύποι, δοκιμάστε να κάνετε κωπηλασία και ιστιοπλοΐα. Στον εσωτερικό παραλίμνιο δρόμο μπορείτε να κάνετε ποδηλασία.
Στη συνέχεια περιπλανηθείτε μέσα στην πόλη. Θα γνωρίσετε τους παραδοσιακούς οικισμούς Ντόλτσο και Αποζάρι με τα εντυπωσιακά κτίρια παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, θα περάσετε από τα ψαράδικα της αγοράς και θα ανεβείτε στο Θέατρο του Βουνού για να απολαύσετε την πανοραμική θέα. Παραδοσιακά αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο και τον 19ο αιώνα και παραπέμπουν πραγματικά σε άλλες εποχές θα τραβήξουν πολλές φορές την προσοχή σας: όπως το αρχοντικό του Νεράντζη Αϊβαζή, που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο, αλλά και των Νατζή, Σαπουντζή, Τσιατσαπά, Μπρουμίδη, Γάκη και Ματζούρα. Αξίζει να δείτε το εσωτερικό τους για να θαυμάσετε τον πλούσιο διάκοσμο, τα ξυλόγλυπτα στολίδια και τις τοιχογραφίες επηρεασμένες από το μπαρόκ και το ροκοκό. Περάστε και από το Μουσείο Ενδυματολογίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και το Μουσείο Γούνας, ενώ στην πλατεία της Δεξαμενής θα βρείτε και το πολύ ενδιαφέρον Βυζαντινό Μουσείο με εκθέματα του 12ου έως και του 17ου αιώνα.
Στην Καστοριά θα συναντήσετε απίθανες βυζαντινές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τα τέλη του 9ου αιώνα. Η Παναγία η Κουμπελίδικη, που αποτελεί και το έμβλημα του Δήμου, οι Aγιοι Ανάργυροι, ο Aγιος Στέφανος, ενώ λίγο πιο έξω από την πόλη, στις όχθες της λίμνης, θα συναντήσετε το γραφικό Μοναστήρι της Παναγίας της Μαυριώτισσας.
Δύο ακόμα εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης καθώς και το απολιθωμένο δάσος στην τοποθεσία Νόστιμο. Εκεί θα δείτε εκτός από τα απολιθωμένα δένδρα και ένα δόντι καρχαρία ηλικίας 20.000.000 ετών! Τα ιστορικά και πανέμορφα βουνά Βίτσι και Γράμμος αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας, ενώ οι σκιέρ θα απολαύσουν το αγαπημένο τους άθλημα στο χιονοδρομικό κέντρο (στο Βίτσι).

«Ραγκουτσάρια»
Αυτή την εποχή μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση με ρίζες στα πανάρχαια χρόνια μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Πρόκειται για τα «Ραγκουτσάρια», το καστοριανό καρναβάλι που ξεκινά την Πρωτοχρονιά και κορυφώνεται το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου. Θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε παραδοσιακούς χορούς και γλέντια, την παρέλαση των Μπουλουκιών και τις Μπουμπούνες, τις φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι στις γειτονιές.

Μετάβαση: Η Καστοριά απέχει 555 χλμ. από την Αθήνα μέσω Κοζάνης και μόνο 200 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αν δεν πάτε με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο (ΚΤΕΛ Αθήνα: 210-5129308 και Θεσ/νίκη: 2310-522162) ή το αεροπλάνο (ΟΑ τηλ.:: 210-9666666). Διαμονή: Θα μείνετε στα ξενοδοχεία Ξένια (τηλ.: 22565), Αγγελής (τηλ.: 86691-5), Ακρόπολις (τηλ.: 83737), Καστοριά (τηλ.: 29453) και στο ανακαινισμένο αρχοντικό Αλεξίου Βεργούλα (τηλ.: 23415).Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματο: 24670 Δήμος: 22312 Αστυνομία: 83214/83500 Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση: 23068 ΚΤΕΛ: 83455

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Νοστιμότατοι μεζέδες και φρέσκο ψάρι είναι σίγουρα τα πιάτα που πρέπει να αναζητήσετε στην Καστοριά. Καθίστε για φαγητό στην πιο παραδοσιακή γωνιά της πόλης, δίπλα στη λίμνη, στην παλιά και καλή ψαροταβέρνα Τα Κύματα για λιμνίσιο ψάρι. Αν η λίμνη είναι παγωμένη, θα καθίσετε σε τραπεζάκια πάνω στον πάγο! Πολύ καλό φαγητό θα βρείτε επίσης στις παραδοσιακές ταβέρνες Τσοπάνος, Ζαχαρίας, Κροντήρι και Κρασόσταμο.
Για να διασκεδάσετε υπάρχουν τα μεγάλα κλαμπ Ταμάγκο, Τρεις Μαρίες και Nautical Club, αλλά και μικρά συμπαθητικά μπαράκια, όπως και καφετέριες.
Μια και οι γούνες -παλτό και αξεσουάρ- είναι φέτος ξανά στη μόδα, θα περιπλανηθείτε στα καταστήματα γουναρικών. Ακόμη και αν δεν ψωνίσετε, αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Η πόλη φημίζεται επίσης για τα όμορφα υφαντά της και τις φλοκάτες, ενώ στο παζάρι, που γίνεται κάθε εβδομάδα στο δρόμο πάνω στη λίμνη, θα βρείτε και άλλα τοπικά προϊόντα όπως μήλα, τσάι και φασόλια. Προμηθευτείτε επίσης ντόπιο κρασί, τσίπουρο και τυροκομικά.

(πηγή: www.7merestv.gr, 17/12/2004)

Δεν υπάρχουν σχόλια: