Η ελονοσία στην επικαιρότητα

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η ελονοσία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παγκόσμιους "δολοφόνους" αφού περίπου 500 εκατομμύρια πε­ριστατικά εμφανίζονται σε παγκόσμια βάση. Τα 2,7 εκατομμύρια από αυτά τα περιστατικά καταλήγουν σε θάνατο. Από ελονοσία πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 12 δευτερόλεπτα. Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στα παιδιά προξενώντας το θάνατο σε ένα εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών το χρόνο.

Τέσσερα είναι τα γνωστά παράσιτα που είναι υπεύθυνα, μεταφέρουν και προκαλούν την ελονοσία. με ποιο γνωστό και επικίνδυνο το ΡΙasmodium FaΙcisparum. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε διάστημα δύο εβδομάδων από την μόλυνση είναι πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, ρίγη και εφίδρωση.
Ο λόγος για τον οποίο πλήττονται περισσότερο τα παιδιά είναι η αργή ανάπτυξη ανοσοποιητικής απόκρισης και άμυνας μετά την πρώτη έκθεση στο παράσιτο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εκτίθενται συχνότατα στη νόσο και να μην έχουν επαρκή επίπεδα ανοσοποιητικής ανταπόκρισης ιδιαίτερα στις ενδημικές χώρες.

'Ενα επίσης σημαντικό πρόβλημα, που συντελεί στην αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της νόσου , είναι η αντίσταση που έχει δημιουργηθεί στα παλαιότερα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον με επιφύλαξη από τους Δυτικούς ως προφυλακτική αγωγή, όταν πρέπει να ταξιδέψουν σε ενδημικές χώρες. Το νεότερο φάρμακο (Lariam), είναι μεν αποτελεσματικό, όμως έχει πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες σε νευρολογικό επίπεδο με απο­τέλεσμα να μην έχει υιοθετηθεί η χρήση του. Πρόσφατα η κυκλοφορία ενός νέου φαρμάκου δρα ταχύτατα και αποτελεσματικά σε ποσοστό 92% -99% των ασθενών που το πήραν.

Αυξάνεται επίσης και η υιοθέτηση της χρήσης του ως προφυλακτική αγωγή σε ταξιδιώτες. Στην προφυλακτική του ένδειξη το Riamet πρέπει να χορηγηθεί για τρεις ημέρες πριν από την πιθανή έκθεση στο παράσιτο, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από το ταξίδι.

Και τα δύο νέα προαναφερόμενα προϊόντα είναι αποτε­λεσματικά και γρήγορα στη δράση φάρμακα, με επιπρόσθετα πλεονεκτήματα το σχετικά απλό δοσολογικό σχήμα και βέβαια την αποφυγή αντίστασης από τους μικρο-οργανισμούς και μάλλον σημαντικότερη διαφορά είναι η στρατηγική προσέγγισης, μια που το μεν πρώτο απευθύνεται κυρίως στις Δυτικές "προηγμένες" αγορές με έμφαση στην προφυλακτική χρήση, το δε δεύτερο υποστηρίζει πολύ περισσότερο το "κατά κεφαλή βαλάντιο" μικρότερων οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών.

Και βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι: "Καλύτερα να προλαμβάνουμε μια ασθένεια, παρά να την θεραπεύουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: