Θεσπρωτία

Αν η Θεσπρωτία είναι ένας από τους ομορφότερους νομούς της Ελλάδας, η Πέρδικα είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της. Καιρός λοιπόν να την ανακαλύψετε.

Γνωρίστε την πιο εξωτική πλευρά της Ελλάδας, όπου το πυκνό πράσινο αγκαλιάζει τις λευκές παραλίες με τα σμαραγδένια νερά. Η Πέρδικα είναι μια φιλόξενη, μαγευτική, μικρή πόλη, μέσα στο πράσινο και στα λουλούδια, που έχει το μεγάλο αβαντάζ να συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Είναι απλωμένη πάνω σε καταπράσινους φυσικούς λόφους και περιτριγυρισμένη από κάμπους, ρεματιές και δάση.

Γνωριμία με την περιοχή
Και μόνο λόγω της εκπληκτικής και αξιοζήλευτης θέσης της αποτελεί πολύ ενδιαφέροντα προορισμό για τις διακοπές σας.
Βρίσκεται ανάμεσα στην Πάργα (17 χλμ.) και τα Σύβοτα (12 χλμ.). Απέχει δε 37 χλμ. από την Ηγουμενίτσα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραδοσιακή κοινότητα της Θεσπρωτίας, για έναν οικισμό 2.500 κατοίκων χτισμένο επάνω σε κατάφυτους λόφους, οι οποίοι καταλήγουν στη θάλασσα. Και τι θάλασσα! Περισσότερα από 20 ατελείωτα χιλιόμετρα με υπέροχες παραλίες!
Ο οικισμός βαφτίστηκε Πέρδικα το 1926, επειδή τότε το σχήμα του θύμιζε πέρδικα που πετάει! Σίγουρα όμως προήλθε και από την πληθώρα των υπέροχων πτηνών που ενδημούν στην περιοχή. Σήμερα η κοινότητα αποτελείται από τον οικισμό της Πέρδικας και το συνοικισμό Αρίλλα. Από εκεί ψηλά σάς προσφέρεται μια καταπληκτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Όσο για το ηλιοβασίλεμα, είναι το ομορφότερο της περιοχής, λόγω του υψομέτρου. Μέσα στη μικρή πόλη κάντε έναν ευχάριστο περίπατο και επισκεφθείτε τις ενδιαφέρουσες εκκλησιές και το Λαογραφικό Μουσείο στην κεντρική πλατεία.

Οδοιπορικό
Στα δυτικά υπήρχε κατά την αρχαιότητα ο οικισμός Ελίνα–Δυμόκαστρο (Δίδυμο Κάστρο), που ήταν αποικία των αρχαίων Κορινθίων. Εκεί θα δείτε την ακρόπολή του καθώς και άλλα ερείπια. Στην παραλία υπάρχει το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής από όπου μπορείτε να περάσετε στο ομώνυμο γραφικό νησάκι ακριβώς απέναντι.
Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Πέρδικας είναι η περιοχή του Αγίου Αθανασίου, με το πάρκο αναψυχής και το καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών. Περπατήστε στα δασικά μονοπάτια αυτού του θαυμάσιου πάρκου και μην ταράξετε την ηρεμία των ελαφιών, των αγριογούρουνων, των φασιανών και άλλων ζώων. Απολαύστε τη γαλήνη της φύσης, εξερευνήστε την και αφήστε το στρες να φύγει από μέσα σας. Βεβαίως τριγύρω θα δείτε και πέρδικες.

Εκδρομές
Με το αυτοκίνητό σας μπορείτε να οργανώσετε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές: Μία προς τη γραφική Πάργα και μία προς τα όμορφα Σύβοτα. Επίσης, αξίζει να γνωρίσετε την περιοχή του ποταμού Αχέροντα και το μυστηριακό νεκρομαντείο της αρχαιότητας. Αν πάλι επιλέξετε να περάσετε την ημέρα σας στη θάλασσα, μπορείτε να επιβιβαστείτε στο καραβάκι που κάνει τα τοπικά δρομολόγια και να εκδράμετε μέχρι τους Παξούς ή ακόμα και τη νότια Κέρκυρα!

Παραλίες
Όσο για το... κρίσιμο θέμα του μπάνιου, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σ αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδας θα συναντήσετε συγκεντρωμένες μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της πατρίδας μας. Το Καραβοστάσι, ο Αρίλλας, ο Σοφάς, ο Σταυρολιμένας και το Μέγα Ντράφι είναι μερικές μόνο από αυτές και πρέπει οπωςδήποτε να τις χαρείτε. Η πρόσβαση με το αυτοκίνητό σας είναι συνήθως εύκολη, αν όμως έχετε και φουσκωτό ακόμα καλύτερα. Θα σταματάτε από παραλία σε παραλία, μέχρι να σας βρει το φανταστικό ηλιοβασίλεμα...

Πληροφορίες
Μετάβαση: Αν πάτε αεροπορικώς, έχετε τρεις επιλογές: Ακτιο, Κέρκυρα ή Ιωάννινα. (ΟΑ τηλ.: 210-9666666). Μπορείτε να πάτε και από την Ηγουμενίτσα, αφού φτάσετε εκεί με το πλοίο από την Πάτρα (τηλ. Λιμεναρχείου Πάτρας: 2610-341002). Υπάρχει και η λύση του ΚΤΕΛ (Αθήνας τηλ.: 210-5125954 και Θεσσαλονίκης 2310-517188). ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας, τηλ.: 26650-22309.
Χρήσιμα: Τουριστικό γραφείο Κοινότητας: 26650-91255 & 91282 Αστυνομία: 26650-91292 Ιατρείο: 26650-91290

Φαγητό και Διασκέδαση
Θα ξεκινήσετε από τη Θάλεια, που βρίσκεται στο χωριό, για καλά μαγειρευτά και υπέροχες μακαρονάδες. Επίσης, στο πολύ καλό Πανόραμα, στον Κώστα και τη Μαρία, θα γευθείτε το φρεσκότερο και πιο καλοψημένο ψάρι της περιοχής, απολαμβάνοντας συγχρόνως μια καταπληκτική θέα προς Σύβοτα μεριά. Θέα θα απολαύσετε αν πάτε και στου Προκόπη για μια μπίρα, στο συνοικισμό Αρίλλας. Κατεβαίνοντας στην Αγία Παρασκευή, καθίστε στην Αγκάλη για νοστιμότατες πίτες, κόκορα κρασάτο και άλλα μαγειρευτά.
Για χαλάρωση θα βρείτε πολλές καφετέριες και για διασκέδαση το μπαρ Μύθος και το νυχτερινό κέντρο Babylon. Παρακολουθήστε τις πολύ ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο με μουσικές και χορευτικά συγκροτήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: