Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιταλίας, μετά το Μιλάνο και τη Ρώμη, και τη μεγαλύτερη της Νότιας Ιταλίας. Νάπολη λοιπόν! Προορισμός κοντινός και κυρίως ιδανικός όλες τις εποχές του χρόνου. Ηπιο το κλίμα της, έντονη η ζωή στους δρόμους και τις πλατείες της, «εκρηκτικοί» οι παράνομοι εξ αυτών, όπως ο Βεζούβιος που δεσπόζει κοντά της.
Στα βάθη του χρόνου
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Νάπολη χτίστηκε στο σημείο όπου η θάλασσα ξέβρασε νεκρή τη σειρήνα Παρθενόπη, αφού την απέρριψε ο Οδυσσέας. Στην περιοχή αυτή ενδέχεται να είχε ιδρυθεί μια αποικία ήδη από τον 10ο αιώνα π.Χ. από Ελληνες της Ρόδου, πιθανόν όμως και αυτό να είναι ένας ακόμα μύθος. Το βέβαιο είναι ότι Ελληνες της Κύμης έχτισαν σε μικρή απόσταση μια νέα πόλη που πήρε το όνομα Νεάπολις, ενώ η παλιά μετονομάστηκε Παλαιόπολη. Η Νεάπολις υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και τα αλλεπάλληλα κύματα εισβολέων, η πόλη τέθηκε υπό την επιρροή του Βυζαντίου και γνώρισε μια περίοδο αναγέννησης. Η χρυσή εποχή της Νάπολης υπήρξε ο 15ος αιώνας, αλλά κατόπιν ακολούθησαν δύο αιώνες άμεσης κατοχής από την Ισπανία. Το 1734 άρχισε η περίοδος ηγεμονίας των Βουρβόνων. Αν εξαιρέσουμε τη σύντομη δημοκρατική διακυβέρνηση του 1799 και μια δεκαετία γαλλικής κυριαρχίας, οι Βουρβόνοι βασίλευσαν στη Νάπολη μέχρι το 1860.
Από την ένωση της Ιταλίας και έπειτα τα προβλήματα της πόλης έχουν γίνει εθνικό ζήτημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμφανώς διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βόρειας και νότιας Ιταλίας.
Σπουδαιότερα αξιοθέατα
Σε όλη τη Νάπολη διακρίνονται τα ίχνη των αιώνων κατοχής που πλέον έχουν ενσωματωθεί στη σύγχρονη πόλη. Πρόκειται για μια σύνθετη κληρονομιά που συνέβαλε στον πλούτο των μουσείων, των αρχαίων αμφιθεάτρων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και στις εκκλησίες, στα μοναστήρια, στα βασιλικά ανάκτορα και στα μνημεία. Στη Νάπολη έχετε να δείτε και να κάνετε πολλά. Οργανώστε το χρόνο σας και μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τουλάχιστον τα ακόλουθα:
• Καστέλ Νουόβο: Ονομάστηκε νουόβο, δηλαδή καινούργιο, για να ξεχωρίζει από τα παλαιότερα, ντελ' Οβο και Καπουάνο. Από το 1990 σε τρεις ορόφους της δυτικής πτέρυγας φιλοξενείται το Δημοτικό Μουσείο με μικρή αλλά αξιόλογη συλλογή έργων τέχνης.
• Σάντα Κιάρα: Το 1310 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στη μονή και την εκκλησία. Το 1943 καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, ενώ κατά τις εργασίες αποκατάστασης καταβλήθηκε προσπάθεια να αποδοθούν πιστά οι αρχικές λεπτομέρειές της. Σήμερα, τα περιστύλιά της αποτελούν τόπο συνάντησης των Ναπολιτάνων.
• Καποντιμόντε: Ηταν εξαρχής τόσο βασιλικό ανάκτορο όσο και μουσείο, γιατί ο Κάρολος Γ΄ ήθελε μια στέγη για τα έργα τέχνης που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα του. Η συλλογή Φαρνέζε, το καλύτερο στοιχείο της πινακοθήκης, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής των μεγαλύτερων ιταλικών και ευρωπαϊκών σχολών από τον 15ο μέχρι τον 17ο αιώνα.
• Τσερτόζα ντι Σαν Μαρτίνο: Η Τσερτόζα (μονή) του Σαν Μαρτίνο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1325 ήταν η κατοικία των καρθουσιανών μοναχών και από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα εργάστηκαν εδώ οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες της εποχής. Από το 1866 φιλοξενεί μουσείο με εκθέματα που συνδέονται με την τέχνη και την ιστορία της Νάπολης.
• Μετζελίνα: Πρόκειται για τη συνοικία των ψαράδων που δημιουργήθηκε στους πρόποδες του λόφου Ποζίλιπο και υμνήθηκε από συγγραφείς και ποιητές για την ομορφιά της. Μέχρι και σήμερα παραμένει ευχάριστη περιοχή για περίπατο με πολυάριθμα καφενεία, όπου σερβίρονται εξαιρετικά παγωτά και φρέσκα φρούτα.
• Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Το κτίριο αυτό, που στεγάζει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές συλλογές παγκοσμίως, υπήρξε στα τέλη του 16ου αιώνα η έδρα του βασιλικού ιππικού, ενώ στις αρχές του 17ου αιώνα ξαναχτίστηκε για να φιλοξενήσει το πανεπιστήμιο της Νάπολης.
• Παυσίλυπο: Χάρη στη φυσική ομορφιά της, η Χερσόνησος που εισχωρεί στη θάλασσα, χωρίζοντας τη Νάπολη από το Πουτσουόλι, αποκαλούνταν από τους αρχαίους Ελληνες Παυσίλυπο, δηλαδή αυτό που καταπραΰνει τη λύπη. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την ομορφιά της ακτής του σημερινού Ποζίλιπο είναι να το επισκεφθείτε με πλοίο, χωρίς να είναι απαγορευτική η προσέγγισή του και από την ξηρά, με μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο, ταξί ή λεωφορείο. Απλώς θα σας πάρει περισσότερο χρόνο. Η θέα, ωστόσο, από εκεί είναι μαγευτική και θα σας αποζημιώσει!
Πρακτικά και απαραίτητα
• Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών υπάρχουν καθημερινά απευθείας πτήσεις για τη Νάπολη της γειτονικής μας Ιταλίας με την Aegean και την Air One, οι οποίες συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους. Κάνοντας αναζήτηση περίπου ένα μήνα πριν, οι τιμές που θα βρείτε για τον Σεπτέμβριο κυμαίνονται μεταξύ 320 και 360 ευρώ με φόρους μετ' επιστροφής. Αν πάλι, οι ώρες των πτήσεων που θα βρείτε δεν σας εξυπηρετούν, υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική λύση της Alitalia, με ενδιάμεσο σταθμό τη Ρώμη ή το Μιλάνο και σε τιμές πάνω κάτω ίδιες.
• Η Νάπολη δεν είναι ούτε ο ακριβότερος ούτε ο φθηνότερος προορισμός. Για τη διαμονή προσφέρει σειρά επιλογών από ακριβά ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων έως και πιο προσιτά μικρότερων κατηγοριών. Ενα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό σε ξενοδοχείο τριών αστέρων θα σας κοστίσει από 70 έως 90 ευρώ, ενώ το κόστος ανεβαίνει αρκετά όσο αυξάνονται τα αστέρια.
• Τα γαστρονομικά σύμβολα της Νάπολης, η πίτσα και τα ζυμαρικά, δεν ήταν πάντα τα παραδοσιακά πιάτα της πόλης. Η πίτσα, όπως την ξέρουμε σήμερα, χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Μπορεί να μην ήταν ναπολιτάνικη εφεύρεση, όμως στη Νάπολη δημιουργήθηκαν οι δύο βασικές παραλλαγές της, η ναπολιτάνα και η μαργαρίτα. Νοστιμότατες πίτσες και μακαρονάδες, λοιπόν, είναι τα βασικά πιάτα που θα γευθείτε στη Νάπολη, είτε επιλέξετε τις φθηνότερες τρατορίες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, είτε τα ακριβότερα εστιατόρια που θα συναντήσετε στην παραλία και στο Παυσίλυπο.
ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ ΠΩΣ...
Μετά τη μακρόχρονη παραμονή του Ντιέγκο Μαραντόνα στην ομώνυμη ομάδα της πόλης, δεν ήταν λίγοι οι πιτσιρίκοι Ναπολιτάνοι που βαφτίστηκαν Ντιεγκίτο προς τιμήν του μεγάλου ποδοσφαιριστή που πέρασε από την πόλη και την ομάδα τους!
ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Γενικές πληροφορίες
www.portanapoli.com
Διαμονή
www.napleshotels.na.it
www.booking.com
(πηγή: www.kathimerini.gr)
Νάπολη
Ετικέτες Ιταλία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου