Η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Κρέντης, 10 χιλιόμετρα βορείως της Δυτικής Φραγκίστας, ανεβαίνει στην κοντινή κορυφή, μέσα από μια διαδρομή δύσβατη, φτάνει σχεδόν,τα 1100 μέτρα και στη συνέχεια κατηφορίζει προς τη λίμνη των Κρεμαστών για να συναντήσει το γιοφύρι του Μανώλη, ένα από τα πιο διάσημα πέτρινα γιοφύρια της Ευρυτανίας.
Ο Κρέντης είναι ένα μικρό, ήσυχο χωριό στα ορεινά του νομού. Η παρέα που πραγματοποίησε αυτή τη διαδρομή έφτασε εδώ απόγευμα Σαββάτου, με μοναδικό της σκοπό να περπατήσει σε μια διαδρομή που είναι γνωστή σε λίγους. Το πρώτο τμήμα της έδειχνε εύκολο από τους πρόποδες του βουνού. Όσο όμως η ορειβατική συντροφιά ανέβαινε, τόσο πιο δύσβατη γινόταν η πλαγιά, γεμάτη πουρνάρια, μεσογειακούς θάμνους κάθε είδους και, που και που, ψηλά δέντρα που έκαναν την επαφή με την κορυφή δυσκολότερη.
Όταν το ανηφορικό κομμάτι έδωσε τη θέση του σε ένα ομαλότερο και με μικρότερη κλίση μονοπάτι, στη δυτική πλευρά του βουνού, η κούραση έδωσε τη θέση της στο θαυμασμό. Στο βάθος είχε κανείς την υπέροχη θέα του Αγραφιώτη ποταμού. Μέσα από μια διαδρομή με διαδοχικά δύσβατα μονοπάτια, με μικρή κλίση, και μικρά χωμάτινα διάσελα, το μονοπάτι συναντούσε έναν αμαξωτό χωματόδρομο που οδηγούσε στα εγκαταλελειμμένα ραντάρ. Η μικρή ορειβατική ομάδα, είχε φτάσει στην κορυφή και απολάμβανε μια θέα υπέροχη. Στα βορειοδυτικά, τα λιγοστά νερά του Καρπενησιώτη σχημάτιζαν όμορφες "δαντέλες" νερού. Νοτιοδυτικά η θέα της λίμνης των Κρεμαστών ήταν εξίσου εκπληκτική, ενώ νοτιοδυτικά, φαινόταν το Βελούχι, με την κορυφή του στα 2104 μέτρα.
Μετά από μία μικρή ξεκούραση, άρχιζε η κατάβαση, που έγινε από την αρχή αντιληπτό σε όλους ότι δεν θα ήταν λιγότερο δύσκολη. Η διαδρομή συνέχιζε με κατεύθυνση δυτικά προς το γιοφύρι του Μανώλη. Μετά από, περίπου 3 ώρες, οι ορειβάτες έφταναν στο σημείο που κάποτε η Γέφυρα του Μανώλη συνέδεε τις δύο όχθες του Αγραφιώτη ποταμού. Σήμερα, το γιοφύρι στέκει όρθιο, χωρίς να χρησιμεύει ως πέρασμα, όπως εκείνα τα χρόνια. Τις περισσότερες εποχές του χρόνου καλύπτεται από τα νερά της λίμνης και για τους περισσότερους από τους φίλους του καγιάκ, που περνούν από κάτω, είναι μία ιδανική εξέδρα για βουτιές, μόνο όμως, όταν η λίμνη έχει αρκετό νερό. Το τοπίο στη γύρω περιοχή παρουσιάζει σήμερα ποικιλία. Θαμνώδεις πλαγιές, λίγα πλατάνια, λιόδεντρα συμπληρώνουν το σκηνικό.
Η περιοχή όπου βρέθηκε τελικά, η μικρή ορειβατική παρέα, είναι το ιδανικό ορμητήριο για μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Τατάρνας, ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της δυτικής Ευρυτανίας, που χτίστηκε, σύμφωνα με μία πηγή, το 1555. Η στρατηγική του θέση το κατέστησε ιδανικό κρησφύγετο των επαναστατών κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Ήταν το τέλειο ορμητήριο για τις επιχειρήσεις του Γεώργιου Καραϊσκάκη και άλλων ηγετών επαναστατικών κινημάτων και γι αυτό αποτέλεσε και στόχο της μανίας και της εκδίκησης των κατακτητών. Το σημερινό μοναστήρι είναι κτισμένο λίγο μακρύτερα από τη θέση του παλιού και απέχει 70 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτεί κανείς, τις δύο Φραγκίστες, την Ανατολική και τη Δυτική. Στην πρώτη, θα πιει το πολύ καλό νερό της νερομάνας που ποτίζει για αιώνες τις ρίζες των πλατανιών, αλλά και θα βρεθεί σε ένα θαυμάσιο μικρό εκκλησάκι του Σωτήρα, με εντυπωσιακές τοιχογραφίες, ξύλινο πολυέλαιο και τέμπλο του 1732, με επτανησιακές επιρροές. Η δυτική Φραγκίστα είναι ένα σημαντικό κεφαλοχώρι με αρκετούς κατοίκους και αγνά-ντόπια προϊόντα.
Τι θα φάτε
Τοπικά φαγητά υπάρχουν, και τα περισσότερα, σου ανοίγουν την όρεξη, έχοντας ως βάση το κρέας. Ακόμη ζητήστε να δοκιμάσετε ντόπια παραδοσιακά λουκάνικα,. Επίσης, γευτείτε χυλοπίτες χειροποίητες και σπιτικά γλυκά, μπακλαβά, κουραμπιέδες κ.α.
Τι θα αγοράσετε
Αφήνοντας την Ευρυτανία, μην ξεχάσετε ότι από εδώ μπορείτε να αγοράσετε υπέροχα αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπως υφαντά, διακοσμητικά ξυλόγλυπτα, αλλά και παραδοσιακές χυλοπίτες, λουκάνικα κ.λ.π.
(πηγή: www.thea.gr)
Πεζοπορία στη δυτική Ευρυτανία, κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών
Ετικέτες Νομός Ευρυτανίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου