Ο πασίγνωστος Πύργος της Πίζας είναι ένα από τα κύρια έργα που υψώνονται στο Κάμπο ντέι Μιράκολι στην «Αυλή των Θαυμάτων», μαζί με το Ντουόμο που άρχισε να κτίζεται το 1063, το Βαπτιστήριο (1152-1284) και το Κοιμητήριο Κάμπο Σάντο.
Τα κτίρια αυτά συνδυάζουν μαυριτανικά στοιχεία, όπως τα ένθετα μάρμαρα με κάποιους γεωμετρικούς σχηματισμούς – τα γνωστά μας αραβουργήματα- με τις χαριτωμένες κολόνες ρομαντικού ρυθμού και τις κοφτές Γοτθικές γωνιές.
Όλα τούτα τα κτίρια στο Κάμπο ντέι Μιράκολι έχουν κλίση. Για τούτο φταίει το σαθρό και αμμώδες υπέδαφός τους∙κανένα, όμως, δε γέρνει όσο ο «Τόρε Πεντέντε», ο Κεκλιμένος Πύργος. Ο Πύργος αυτός άρχισε να κτίζεται το 1173 και πριν τελειώσει – στον τρίτο ακόμα όροφο – άρχισε να γέρνει στο πλάι. Παρά το σοβαρό αυτό γεγονός οι εργασίες συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν το 1350, με τελικό ύψος επτά πατώματα.
Τελευταία ο Πύργος πήρε μεγαλύτερη κλίση και γι αυτό έκλεισε για το κοινό για να βρεθεί τρόπος να στηριχθεί και να μην καταρρεύσει. Τώρα και λίγο καιρό δόθηκε πάλι η άδεια για επισκέψεις. Το κωδωνοστάσιο στην κορφή του Πύργου έχει μικρότερη διάμετρο σε σχέση με τους επτά ορόφους και προστέθηκε το 1350 οπότε το τελικό ύψος του κτίσματος έφτασε στα 54,5μ.
Εκτός, όμως, από τον Πύργο στην «Αυλή των Θαυμάτων» μπορεί να θαυμάσει κανένας τον καθεδρικό Ναό (Ντουόμο) που η πρόσοψή του είναι γεμάτη με σχέδια από λουλούδια και ζώα φτιαγμένα από χρωματιστό ψαμμόλιθο και πλάκες από γυαλί, όπως και το περιστύλιο του Βαπτιστηρίου που είναι μαρμάρινο και ολοκληρώθηκε το 1260. Στα ανάγλυφά του παρουσιάζεται όλη η ζωή του Χριστού. Το Κάμπο Σάντο – το Κοιμητήριο- περιέχει χώμα από τους Αγίους Τόπους και σκαλιστές, ρωμαϊκές σαρκοφάγους.
Από την «Αυλή των Θαυμάτων» πηγαίνουμε στην Πιάτσα Ντει Καβαλιέρι, το κέντρο της φοιτητικής νεολαίας της Πίζας. Εκεί βρίσκεται το περίφημο Πανεπιστήμιό της που, μέσα στο Παλάτσο Ντει Καβαλιέρι στεγάζεται μια από τις γνωστότερες Σχολές του, η Σκουόλα Νορμάλε Σουπεριόρε.
Η Σάντα Μαρία ντέλα Σπίνα είναι μια όμορφη μικρή εκκλησία που η στέγη της είναι γεμάτη από γοτθικά βέλη, κώνους και αψίδες όπου στεγάζονται αγάλματα αγίων και αποστόλων. Όλα αυτά ταιριάζουν σ’ αυτό το εκκλησάκι που κτίστηκε μόνο και μόνο για να στολίσει ένα αγκάθι από το Ακάνθινο Στεφάνι που φόρεσαν στον Ιησού για να τον χλευάσουν πριν από τη Σταύρωσή του.
Ο κάθε επισκέπτης μπορεί, όμως, εκτός από το ν’ απολαύσει στην Πίζα μερικά από τα ωραιότερα μεσαιωνικά μνημεία της Ιταλίας, να γυρίσει και τη χαρούμενη αυτή πόλη με το δικό της χρώμα, να γνωρίσει τα όμορφα παραδοσιακά της φαγητά που, κυρίως, βασίζονται στη μαγειρική των χωρικών, καθώς και τα φημισμένα γλυκά και παγωτά.
Αν τύχει να βρεθεί κανένας τον Ιούνιο, τότε μπορεί να παρακολουθήσει κι ένα πρωτότυπο αγώνα. Είναι γνωστό ότι ο ποταμός 'Aρνος χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Πίζα. Οι διαγωνιζόμενοι αυτών των δύο περιοχών, ντυμένοι με αναγεννησιακά κοστούμια, στήνουν ένα αμάξι επτά τόνων στη «Μεσαία Γέφυρα» που χωρίζει την πόλη και προσπαθεί ο καθένας να το σπρώξει προς τη μεριά του άλλου. Αυτό είναι το παιχνίδι της Γέφυρας (Gioco dei Ponte) και τη μέρα που παίζεται αυτό όλη η πόλη φυσικά βρίσκεται στις όχθες του ποταμού.
Μετά την Πίζα μπορούμε να κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στη Σιένα. Τα Μεσαιωνικά της δρομάκια γύρω από την Πιάτσα ντελ Κάμπο, τα πανέμορφα κτίρια της Πλατείας του 12ου αιώνα που έχει σχήμα κοχυλιού, το περίτεχνο συντριβάνι της – το Φόντε Γκάια – η ορθογώνια κρήνη, η στολισμένη με αγάλματα (αντίγραφα, βέβαια) κάνουν τη μικρή αυτή πόλη ξεχωριστή.
Η Σιένα έχει πάμπολλα αξόλογα μνημεία ή μάλλον θα μπορούσε να πει κανένας πως ολόκληρη είναι ένα μνημείο. Μόνο τις προσόψεις των κτιρίων της να δεις, την αρχιτεκτονική της, το γοτθικό δημαρχείο (Παλάτσο Πούμπλικο) που τελείωσε το 1342, με τις θαυμάσιες μεσαιωνικές του αίθουσες που τις κοσμούν έργα διασήμων καλλιτεχνών, φτάνει για να εκτιμήσεις την αξία και την ομορφιά της.
Γύρω από την Πιάτσα Ντελ Κάμπο υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια μικρά και μεγάλα που προστατεύονται από το δυνατό ήλιο τις καλοκαιρινές μέρες από πολύχρωμες τέντες και ομπρέλες. Αν κανένας ανέβει σ’ ένα ψηλό σημείο της πόλης και δει αυτή την πλατεία από ψηλά θα πιστέψει πως όλα αυτά τα προστατευτικά των μαγαζιών με την ποικιλία των χρωμάτων, δεν είναι παρά μεγάλα λουλούδια που ξεφύτρωσαν ανάμεσα στις πέτρες για να συμπληρώσουν με την ομορφιά τους την αυστηρή μεσαιωνική πλατεία.
Μια άλλη επίσης όμορφη πλατεία είναι του Ντουόμο, του γοτθικού καθεδρικού ναού (1136-1382). Στο Μουσείο με έργα από το ναό, υπάρχει η Λύκαινα που θηλάζει το Ρωμύλο και το Ρέμο του οποίου ο γιός έκτισε τη Σιένα.
Από το 1283 μ.Χ. υπάρχει στη Σιένα μια γιορτή που γίνεται στις 2 Ιουλίου και στις 16 Αυγούστου κάθε χρόνο. Η Σιένα είναι χωρισμένη σε 17 ενορίες, κάπως αυτόνομες. Η κάθε μια απ’ αυτές διαλέγει ένα άλογο, που το ευλογεί η τοπική εκκλησία, κι όλα μαζί κάνουν στην Πλατεία Ντελ Κάμπο είναι ένα είδος ιπποδρομίας που διαρκεί 90 λεπτά. Ο Νικητής θα κερδίσει το palio (το βραβείο) γι αυτό και η ιπποδρομία ονομάζεται "Γιορτή του Πάλιο". Τυμπανιστές με παραδοσιακές στολές του 14ου αιώνα και πολίτες που δείχνουν τις ικανότητές τους τινάζοντας τις σημαίες κατά τις πομπές που προηγούνται των αγώνων, όπως και χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούν αυτή την πρωτότυπη γιορτή που αυτές τις δύο μέρες δίνει άλλη όψη στην τόσο καλλιτεχνική πανέμορφη πλατεία της ήσυχης πόλης τους.
(πηγή: www.alpha1-2-3.gr)
Πίζα - Σιένα
Ετικέτες Ιταλία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου