Σαν στολισμένη νύφη μοιάζει η πανέμορφη Σίφνος με τους αστραφτερά άσπρους οικισμούς της. Ένα από τα πιο παραδοσιακά νησιά των Κυκλάδων, μπορεί να καυχηθεί για τους αρχαίους πύργους της, τα απέραντα ακρογιάλια, τις γραφικές εκκλησίες, τα μοναδικά πανηγύρια, την μακρά παράδοσή της στην κεραμική αλλά και για την εξαιρετική της κουζίνα- ας μην ξεχνάμε τον ξακουστό Σιφναίο μάγειρα Τσελεμεντέ.
Η περιήγηση μας ξεκινά από την πρωτεύουσα Απολλωνία ή Σταυρί που στέκει αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους. Θα περπατήσουμε στα πλακόστρωτα δρομάκια με τα πανέμορφα κυκλαδίτικα σπίτια, τις λουλουδιασμένες αυλές και τα μαγαζάκια όπου θα ψωνίσουμε ντόπια κεραμικά, κομψά ασημικά και είδη λαϊκής τέχνης. Στην πλατεία Ηρώων θα μπούμε στο Λαογραφικό Μουσείο για να μάθουμε για την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων και κατόπιν θα επισκεφτούμε την υπέροχη Παναγία Ουρανοφόρα με τις σπάνιες εικόνες και το επιχρυσωμένο τέμπλο.
Αν πάμε 1,5 μόλις χλμ βόρεια, θα βρεθούμε στον Αρτεμώνα, ένα αληθινό στολίδι όπου τα νεοκλασικά αρχοντικά ‘πνίγονται ‘ στα λουλούδια και ο αέρας μοσχοβολά από το ροδόνερο που χρησιμοποιούν τα οικογενειακά εργαστήρια ζαχαροπλαστικής για να φτιάξουν απίθανα αμυγδαλωτά. Αφού μπούμε σε κάποιο από τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής που συνεχίζουν την παράδοση στη δημιουργία αγγείων, πιάτων και των γνωστών ‘φλάρων ‘ που ξεπροβάλλουν τις στέγες, θα προχωρήσουμε προς την παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, το μεσαιωνικό Κάστρο.
Θεαματικά χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου που δέρνεται από τα κύματα, κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια ενώ η φρουριακή του δόμηση μαρτυρά το φόβο των πειρατικών επιδρομών . Θα μπούμε από τις εισόδους – στοές τις ‘λόζιες’ για να βρεθούμε στα πλακόστρωτα σοκάκια, δίπλα σε εκτυφλωτικά άσπρους τοίχους, ασβεστωμένες πεζούλες και μπλε πορτοπαράθυρα.
Η θέα από την άκρη του οικισμού κόβει την ανάσα με την μικρή εκκλησία Επτά Μάρτυρες να ‘ταξιδεύει’ στο πέλαγος πάνω σε ένα βράχο. Αξίζει να μπούμε στην Καθολική εκκλησία του Αγ. Αντωνίου όπου στεγάζεται το ενδιαφέρον Αρχαιολογικό μουσείο με αρχαϊκά και ελληνιστικά γλυπτά καθώς και κεραμικά από τον 8ο μέχρι το 2ο αιώνα π.Χ.
Στη ρίζα του λόφου του Κάστρου απλώνεται η παραλία Σεράλια όπου θα κολυμπήσουμε δίπλα στα ερείπια μεσαιωνικών λιμενικών έργων. Απαραίτητη είναι τέλος η επίσκεψη στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπηγής, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί έτσι όπως στέκει αποκομμένη από την στεριά πάνω στην ‘πετρογολέτα’- την βραχονησίδα της. Θα κάνουμε μπάνιο εδώ ή αν θέλουμε, θα καταλήξουμε στον γειτονικό Πλατύ Γιαλό, μια από τις μεγαλύτερες αμμουδιές των Κυκλάδων.
Φαγητό
Παράδεισος των καλοφαγάδων η Σίφνος θα μας ικανοποιήσει με τις ‘ροβυθάδες’ (ψημένες όλη νύχτα σε κλειστό πήλινο),τους ρεβιθοκεφτέδες, την καπαροσαλάτα, το μαστέλο (αρνάκι σε πήλινο με κρασί και μυρωδικά) και φυσικά τα φρέσκα ψάρια.
Ξεχωριστή θέση έχουν τα σιφνέικα αμυγδαλωτά, τα σιφνέικα κουλουράκια, τα μπουρεκάκια γεμιστά με ξηρούς καρπούς και οι μελόπιτες. Θα φάμε στην οικογενειακή ταβέρνα ‘Χρυσοπηγή’ (στην ομώνυμη παραλία) του Γ. Λεμπέση που θεωρείται ο νέος Τσελεμεντές.
Στο Κάστρο το ‘Άστρο’ της Μ. Λεμπέση θα μας σερβίρει στην όμορφη βεράντα της χταπόδι με ελιές, μαστέλο, μελιτζανοκεφτέδες και πεντανόστιμη αστακομακαρονάδα.
Οδός Ονείρων Δοκιμάστε παραλλάγές παραδοσιακών Σιφνέικων συνταγών στο πιό στυλάτο εστιατοριο του νησιού.
Mamma mia Η καλύτερη πίτσα του Αιγαίου. Πολλοί επισκέπτες της Σίφνου επιστρέφουν στο νησί για να φάνε στην παραδοσιακή Ιταλική τρατορία.
(πηγή: www.gourmet.gr)
Σίφνος
Ετικέτες Νομός Κυκλάδων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου