Αλεξανδρούπολη

Ανακαλύψτε μια περιοχή της ακριτικής Ελλάδας με πλούσια φυσικά χαρίσματα, οικολογικό ενδιαφέρον και πολλά ιστορικά μνημεία.

Aκολουθήστε τα βήματα του Ορφέα που γεννήθηκε στην ωραία Θράκη, περιπλανήθηκε και έφτασε ως το βασίλειο του Aδη για να βρει την αγαπημένη του Ευρυδίκη. Περπατήστε στα χνάρια αρχαίων Ελλήνων, Περσών, Ρωμαίων, Γότθων, Βυζαντινών, Ούννων, Βουλγάρων και Σταυροφόρων, που άφησαν τα σημάδια τους στον ιερό -για τους αρχαίους ημών προγόνους- τόπο.

Γνωριμία με την πόλη
Η Αλεξανδρούπολη είναι μια όμορφη, σύγχρονη πόλη που προσελκύει πολύ τουρισμό, ιδίως το καλοκαίρι. Περπατήστε στην τεράστια παραλιακή προμενάντ και θαυμάστε το μεγάλο φάρο, που είναι και το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Κάνετε μια βόλτα στο εσωτερικό για να δείτε πρώτα απ' όλα το Λαογραφικό Μουσείο, ένα καινούργιο και πολύ ενδιαφέρον απόκτημα της πόλης. Παρουσιάζει στολές και αντικείμενα από όλη τη Θράκη που συγκέντρωσε η Αγγέλα Γιαννακίδου. Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το παρκάκι του, το ενδιαφέρον Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας του Έβρου, καθώς και το πάρκο Εγνατία όπου δίνονται πολλές θεατρικές παραστάσεις.
Καθ' οδόν θα συναντήσετε ερείπια από δύο τζαμιά, παλιά σπίτια που συνδυάζουν ευρωπαϊκά και ανατολίτικα στοιχεία, και το νεοκλασικό κτίριο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Εκδρομές
Επιλέξτε το δρόμο ανατολικά και σε απόσταση 15 χλμ. θα βρείτε την ωραία Τραϊανούπολη, που ιδρύθηκε το 2ο αι. μ.Χ. στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης που είχε χτίσει ο αυτοκράτορας Τραϊανός. Εκεί θα δείτε τα ερείπια από τις αρχαίες θέρμες, αλλά και τα σύγχρονα ιαματικά λουτρά. Ανεβείτε στο λόφο για να επισκεφτείτε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη και τα απομεινάρια της Ακρόπολης και να θαυμάσετε την πανοραμική θέα του δέλτα του Έβρου και της Σαμοθράκης.
Φεύγοντας από την Τραϊανούπολη να περάσετε από το χωριό Λουτρός, όπου θα δείτε κομμάτια από αρχαίους τάφους και συνεχίστε βόρεια. Κατά μήκος της Εγνατίας και σε απόσταση 13 χλμ. θα συναντήσετε την κωμόπολη Φέρες. Θα προσκυνήσετε στο στολίδι της, την Παναγία Κοσμοσώτειρα -θυμίζει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης- και θα δείτε υπολείμματα του βυζαντινού υδραγωγείου. Μπορείτε να ξαποστάσετε παίρνοντας μια ανάσα και να πιείτε δροσερό νερό στη θρυλική Μεγάλη Βρύση του Κοτζιατσεσμέ. Έπειτα, ανηφορίστε στο λόφο της Αγίας Παρασκευής για θέα απολαυστική.
Απαραίτητη είναι μία περιήγηση στον μοναδικό υγροβιότοπο του δέλτα του Έβρου. Το δέλτα απλώνεται σε μία έκταση 50.000 εκταρίων (τα 10.000 ανήκουν στην Τουρκία). Φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη του φυτικού και ζωικού βασιλείου. Για τους επισκέπτες οργανώνονται μάλιστα και ξεναγήσεις (Κέντρο Πληροφόρησης στις Φέρες), που θα σας δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για την περιοχή.
Συνεχίστε βόρεια και θα φτάσετε στο Τυχερό. Εκεί να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο και τη ζωντανή έκθεση χειροτεχνίας του Γυναικείου Συνεταιρισμού. Στο Τυχερό υπάρχει και ένα απολιθωμένο δάσος το οποίο αξίζει να δείτε. Μπορείτε ακόμη να ψαρέψετε στη μικρή λίμνη του και να οργανώσετε περιπάτους στο δάσος προς το χωριό Λευκίμμη. Η διαδρομή είναι φανταστική καθώς περνά μέσα από χαράδρες και απότομα μονοπάτια. Λέγεται μάλιστα πως όταν έφτασε σ' αυτά τα μέρη ο Ορφέας αναζητώντας την Ευρυδίκη, οι γυναίκες της Θράκης από ζήλια τον κομμάτιασαν και τον πέταξαν στο μεγάλο ποταμό, τον Έβρο. Τέλος, ανεβείτε στο Σουφλί, 65 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη, για να δείτε το πασίγνωστο Μουσείο Μεταξιού και την πολύ όμορφη πόλη.

Πού και τι θα φάτε
Στην Αλεξανδρούπολη θα βρείτε πολλά μεζεδοπωλεία και ταβέρνες, κυρίως με ψαρικά και θαλασσινά. Όλα γύρω από την παραλία. Καθίστε στο Χάραμα, μια όμορφη οικογενειακή ταβέρνα.

Πού θα διασκεδάσετε
Στον παραλιακό δρόμο κυρίως, αλλά και στις καθέτους προς αυτόν, θα βρείτε πολλά μπαράκια και καφετέριες για να διαλέξετε πού σας αρέσει να περάσετε το βράδυ σας. Η διακόσμηση είναι σε όλα άνω του μετρίου και μουσική υπάρχει για όλα τα γούστα.

Τι θα πάρετε μαζί σας
Πολύ όμορφα ασημικά και κοσμήματα. Επίσης, νόστιμα γλυκά (σουτζούκ-λουκούμ, καριόκες) και γευστικά αλλαντικά (καβουρμά και παστουρμά). Από το Σουφλί θα αγοράσετε μεταξωτά.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Αλεξανδρούπολη απέχει 850 χλμ. από την Αθήνα. Μπορείτε να φτάσετε με αεροπλάνο (ΟΑ, τηλ.: 210-9666666), με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-5133280) ή με το τρένο (τηλ.: 210-5297777).

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: