Μετέωρα

Μέσα στη γλυκιά μελαγχολία του φθινοπώρου ταξιδέψτε σε έναν προορισμό μεγάλης φυσικής ομορφιάς, σε ένα μέρος κυριολεκτικά μοναδικό.

Τα ιστορικά μοναστήρια, χτισμένα σε ένα μοναδικό τοπίο, μοιάζουν να στέκουν ανάμεσα σε ουρανό και γη. Τα Μετέωρα είναι κάτι περισσότερο από μια μαγική τοποθεσία. Είναι ένας τόπος καθαγιασμένος, που όμοιός του δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι μόνο επειδή κάποτε τον επέλεξαν για να χτίσουν το λατρευτικό τους χώρο κάποιοι μοναχοί, αλλά επειδή εκεί, βλέποντας γύρω σου, συνειδητοποιείς τη δύναμη του Θεού να δημιουργεί το μοναδικό, το ανεπανάληπτο! Πρόκειται για ένα «πέτρινο δάσος» που ξεπροβάλλει από τη γη και λένε ότι εκεί υπήρχε κάποτε νερό (θάλασσα), το οποίο και δημιούργησε τους βράχους.

Τα μοναστήρια
Κάποτε στους ιερούς βράχους των Μετεώρων στέκονταν 24 μοναστήρια, χτισμένα από ερημίτες μοναχούς τον 11ο αιώνα. Από αυτά σήμερα σώζονται και είναι επισκέψιμα μόνο τα έξι: η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Μονή Ρουσάνου, η Μονή Βαρλαάμ, η Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η Μονή Αγίας Τριάδας και η Μονή Αγίου Στεφάνου.
Στους γκρίζους μεγαλοπρεπείς βράχους παλαιότερα, πολύ παλαιότερα, θα ανεβαίνατε με ανεμόσκαλες ή με δίχτυα! Τώρα πια θα ανεβείτε από τις ειδικά λαξευμένες επάνω στην πέτρα σκάλες. Το πρώτο μοναστήρι που θα επισκεφθείτε είναι ο ʼγιος Νικόλαος Αναπαυσάς, που ανακαινίστηκε το 16ο αιώνα. Οι θαυμάσιες αγιογραφίες του αποδίδονται στον κορυφαίο Κρητικό αγιογράφο Θεοφάνη Μπαθά-Στρελίτζα. Εντυπωσιακές αγιογραφίες θα δείτε και στη Μονή Ρουσάνου. Εδώ προσέξτε ιδιαίτερα το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Εξαιρετικά ξυλόγλυπτα, αλλά και φορητές εικόνες αμύθητης αξίας. Στην Αγία Τριάδα ξεχωρίζει ο θολοσκέπαστος νάρθηκας, ενώ στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου θα προσκυνήσετε την κάρα του αγίου. Από εδώ θα απολαύσετε την υπέροχη θέα προς τον κάμπο και την Καλαμπάκα.

Η ευρύτερη περιοχή
Στην Καλαμπάκα θα καταλήξετε ούτως ή άλλως μετά από την επίσκεψή σας στα μοναστήρια. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλίας και είναι μια σύγχρονη πόλη με πλούσια ιστορική παράδοση. Ανάμεσα στα κυριότερα αξιοθέατά της ξεχωρίζει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τον πασίγνωστο μαρμάρινο άμβωνά της. Πρόκειται για ένα έργο τέχνης που θεωρείται μοναδικό στην ορθόδοξη αρχιτεκτονική. Στο δρόμο προς τα Τρίκαλα, σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από την Καλαμπάκα, να σταματήσετε για να επισκεφθείτε άλλο ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής: το σπήλαιο της Θεόπετρας, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατοικούνταν την Παλαιολιθική εποχή.
Φυσικά δεν θα φύγετε από την περιοχή αν δεν επισκεφθείτε και το πανέμορφο χωριό Καστράκι, χτισμένο στους πρόποδες των Μετεώρων. Επίσης, εάν φτάσετε μέχρι την Πύλη, θαυμάστε την εξαιρετική πέτρινη γέφυρα που ενώνει τη Θεσσαλική Πεδιάδα με τη Νότια Πίνδο. Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Βησσαρίωνα και ανεβείτε ως το χωριό Ελάτη, απ’ όπου θα ατενίσετε τις απόκρημνες, χιονισμένες κορυφές της Πίνδου.

Δείτε οπωσδήποτε...
Αν είστε φίλοι της φύσης και των σπορ, να πάτε για ορειβασία στον Κόζιακα και στις δασικές περιοχές της Πίνδου και για ποδηλασία και ιππασία στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Καλό θα είναι να έχετε αυτοκίνητο. Αν όχι, στα Τρίκαλα (329 χλμ. από την Αθήνα) θα φτάσετε με το ΚΤΕΛ (τηλ.: 210-8311434) και από εκεί θα πάτε στην Καλαμπάκα (22 χλμ.). Για τις μετακινήσεις σας στην περιοχή με λεωφορείο, τηλ.: 24310-73130. Διαμονή: Στην Καλαμπάκα υπάρχει το φροντισμένο Hotel Fammissi (τηλ.: 25090), το οποίο προσφέρει θαυμάσια θέα προς τους βράχους. Επίσης, το Καΐκης (τηλ.: 75280) και το Οδύσσειον (τηλ.: 22320). Για μεγαλύτερη πολυτέλεια προτιμήστε το Αμαλία (τηλ.: 72216). Στο Καστράκι θα βρείτε το Α΄ κατ. Hotel Doupiani (τηλ.: 75326) και το Β΄ κατ. Καστράκι (τηλ.: 75335). Χρήσιμα: Αυτόματο: 24320. Αστυνομία: 76100. Δήμος: 22346.

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Βρίσκεστε στον παράδεισο του φρέσκου κρέατος! Απολαύστε το λοιπόν στη σούβλα, στα κάρβουνα… Όπως και να ’ναι μαγειρεμένο, θα το βρείτε γευστικότατο! Η Καλαμπάκα φημίζεται επιπλέον για την εξαιρετικής ποιότητας φέτα της, το τσίπουρο και τα τοπικά κρασιά της. Ο Κήπος του Ηλία και το Λακαριό σάς περιμένουν. Στο Καστράκι ξεχωρίζει η ταβέρνα του Ζιώγα.
Η περιοχή έχει αρκετά καφέ μπαρ, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας.
Στις μονές, φυσικά, μπορείτε να αγοράσετε κομποσκοίνια και εικόνες. Στην Καλαμπάκα και στα χωριά της περιοχής θα προμηθευτείτε φέτα, μέλι και όμορφα υφαντά.

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: