Τσαγκαράδα

Χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο. Μια επιλογή all time classic. Η πρόταση μας να ανακαλύψετε τη γοητεία της Τσαγκαράδας και των γύρω χωριών. Απαραίτητα αξεσουάρ για την εκδρομή τα ορειβατικά μποτάκια, τα χοντρά μπουφάν και βέβαια η προσκοπική διάθεση για νέες εξερευνήσεις.

- Ξεκινήστε με μια γνωριμία των τεσσάρων συνοικιών αποτελούν την Τσαγκαράδα. Οι ήχοι των τρεχούμενων νερών αντηχούν στις γειτονιές των Αγ. Ταξιαρχών, της Αγ. Παρασκευής, του Αγ. Στεφάνου και της Αγ. Κυριακής.

- Στη πλατεία της Αγ. Παρασκευής, με την ομώνυμη εκκλησία, κάντε μια στάση στο φημισμένο χιλιόχρονο πλάτανο. Το μέγεθος του είναι άκρως εντυπωσιακό. Η περίμετρος του είναι 14 μέτρα. Όσο για ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ή ένα τσίπουρο προτιμήστε το παραδοσιακό καφενείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

- Μην αντισταθείτε σε μια βόλτα μέχρι τη γαλήνια - αυτή την εποχή- παραλία του Μυλοποτάμου. Η εναλλαγή του τοπίου είναι συγκλονιστική. Η μαγευτική διαδρομή των 8 χλμ σας φέρνει από τη καρδιά του βουνού στη μεθυστική αγκαλιά του Αιγαίου.

- Έχοντας ορμητήριο τη Τσαγκαράδα προγραμματίστε μια επίσκεψη στις γραφικές Μηλιές. Περπατήστε μέχρι το παλιό σταθμό. Τα χρώματα του τοπίου είναι μοναδικά.

- Γνωρίστε τα πανέμορφα παραδοσιακά αρχοντικά στο διατηρητέο οικισμό της Βυζίτσας. Και μετά τη περιπλάνηση απολαύστε το καφέ ή γλυκό του κουταλιού πλάι στο τζάκι στο Ξενώνα Θέτις.

- Οι πηλιορείτικες γεύσεις είναι ασυναγώνιστες. Δοκιμάστε το εκπληκτικό σπεντζοφάι και βέβαια τη παραδοσιακή φασολάδα. Θυμηθείτε λοιπόν για παραδοσιακές-και όχι μόνο- νοστιμιές : «Αλέκα», «Παράδεισος», «Καλύβι» στη Τσαγκαράδα και βέβαια το εστιατόριο «Παλιός Σταθμός» στις Μηλιές. Για να ξεγελάσετε τη πείνα σας κάντε μια στάση στο φούρνο, που βρίσκεται στη είσοδο του χωριού Μηλιές, και δοκιμάστε τα εξαίσια τυρόψωμα. Ενώ τα βράδια απολαύστε το ποτό σας στο μπαρ «Δειπνοσοφιστής» υπό τους ήχους καλής μουσικής.

- Αν ο καιρός το επιτρέπει ξεκινήστε νωρίς το πρωί για πεζοπορία πάνω στα παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια. Ένα από εκατοντάδες καλντερίμια που ένωναν τα χωριά του Πηλίου χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις του. Τολμήστε λοιπόν τη διαδρομήΜηλιές-Τσαγκαράδα Μια διαδρομή που θα διαρκέσει περίπου 4 ώρες ανάμεσα σε δάση καστανιάς, οξιές και πλατάνια. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου τηλ. 0421-25696

- Μη διστάσετε να κάνετε μια βόλτα με το θρυλικό τρενάκι του Πηλίου, το Μουντζούρη, που κάθε σαββατοκύριακο διανύει τη διαδρομή Λεχώνια -Μηλιές, διασχίζοντας πανέμορφες γωνιές του βουνού.

- Εκ των ων ουκ άνευ, τα γλυκά κουταλιού. Μην περιοριστείτε μόνο στη δοκιμή πάρτε μερικά βάζα για το σπίτι. Επίσης βότανα, τσάι του βουνού, κάστανα, μήλα, μαρμελάδες, γαρδένιες και βέβαια τοπικό τσίπουρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: