Λούκα

Μικρή, κομψή, υστερεί σε φήμη από τη διάσημη γειτόνισσά της, τη Φλωρεντία, αλλά όχι σε ομορφιά.

Το είχε γράψει το 1877 ο Χένρι Τζέιμς: «Είναι μια πόλη συνώνυμη με την άνεση, την αφθονία, την ομορφιά και το ενδιαφέρον». Έναν αιώνα και βάλε από τότε που ο Αμερικανός πεζογράφος ανακάλυπτε ενθουσιασμένος το θησαυρό που έκρυβαν τα τείχη που κύκλωναν την πόλη, η Λούκα παραμένει το ακριβό «μπιζουδάκι» της Τοσκάνης.
Μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Φλωρεντία, η Λούκα βρέθηκε στη σκιά της βασίλισσας του Αρνου. Η μεγαλύτερη έκταση της Φλωρεντίας και τα εξαιρετικά μουσεία της κρατούν τους περισσότερους τουρίστες εκεί. Έτσι, η Λούκα έχει λιγότερο τουρισμό και είναι πολύ πιο ήσυχη από την... αντίζηλό της.

Γνωριμία με την πόλη
Βρίσκεστε μπροστά στη μεγαλοπρεπή Πόρτα Σαν Ντονάτο, μία από τις εισόδους στο ιστορικό κέντρο της πόλης που περιβάλλεται από ψηλά τείχη. Περνώντας την Πόρτα Σαν Ντονάτο αφήνετε πίσω σας το σήμερα και περνάτε στο παρελθόν. Αυτό ακριβώς είναι το κέντρο της μικρής ιταλικής πόλης: ένα μεσαιωνικό σκηνικό, ένα ταξίδι στο πολύ μακρινό χθες, που όμως δεν έχει απωλέσει τίποτε από τη γοητεία του... Όλα παραμένουν όπως ήταν αιώνες πριν. Οι πλάκες στους δρόμους, οι πόρτες, ακόμη και τα κουδούνια στα σπίτια. Μόνο οι σύγχρονα ντυμένοι κάτοικοι, έτσι όπως θα περνούν μπροστά σας με τα ποδήλατά τους, επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζετε, αλλά κοντεύατε να ξεχάσετε περπατώντας στα γραφικά δρομάκια: ότι βρίσκεστε στον 21ο αιώνα.
Η ιστορία της Λούκα ξεκινά από τα χρόνια των Ρωμαίων, οι οποίοι σχεδίασαν την πόλη. Στη συνέχεια, υπό την κυριαρχία των Γότθων και των Λομβαρδών, έγινε πρωτεύουσα της Τοσκάνης. Το εμπόριο μεταξιού ήταν ο κύριος λόγος της ακμής που γνώρισε κατά το Μεσαίωνα. Αυτή η ακμή γίνεται εμφανής και σήμερα σε κάθε βήμα στο ιστορικό κέντρο της, ξεκινώντας από το μεγαλοπρεπή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου με την ολοκέντητη στο μάρμαρο και στην πέτρα πρόσοψή του. Επισκεφτείτε το σκευοφυλάκιο. Εκεί ξεχωρίζει ο τάφος της Ιλάρια ντελ Καρέτο, έργο του Τζάκοπο ντέλα Κουέρτσια, που θεωρείται ένα από τα αξιολογότερα γλυπτά της Ιταλίας. Η πλατεία μπροστά από το ναό παραμένει ανέγγιχτη από το χρόνο.

Εντυπωσιακές εκκλησίες
Περπατήστε στους στενούς, σχεδόν ανήλιαγους δρόμους. Ψηλά σπίτια αριστερά και δεξιά δεν επιτρέπουν στον ήλιο να φτάσει χαμηλά. Υγρασία, μια ελαφρά μυρωδιά κλεισούρας, που δεν είναι όμως ενοχλητική, έχει και αυτή τη γοητεία της... Στο δρόμο σας, ωστόσο, θα συναντήσετε και μικρές πλατειούλες, γεμάτες φως και λουλούδια... και εκκλησίες: μικρές ή μεγάλες, η μια πιο όμορφη από την άλλη. Ο Σαν Μικέλε ιν Φόρο -χτισμένος εκεί όπου βρισκόταν η ρωμαϊκή αγορά- ξεχωρίζει. Η δαντελένια πρόσοψή του αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης. Το εσωτερικό του, παραδόξως, είναι εντυπωσιακά λιτό σε σχέση με το περίτεχνο εξωτερικό. Υπάρχει εξήγηση: το χρηματικό ποσό που διατέθηκε για την αποπεράτωση του ναού εξαντλήθηκε στη διακόσμηση της πρόσοψης!
Προχωρήστε στην Πιάτσα ντελ Αμφιτεάτρο, στο τέρμα της οδού Φιλούνγκο με τα καλόγουστα καταστήματα. Σχεδόν στρογγυλή, είναι χτισμένη επάνω στο ελλειψοειδές περίγραμμα ενός ρωμαϊκού αμφιθεάτρου. Σπίτια βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις της ώχρας, στέκουν σφιχταγκαλιασμένα το ένα με το άλλο.

Το πατρικό του Πουτσίνι
Λίγο πιο κάτω θα συναντήσετε το σπίτι του συνθέτη Τζάκομο Πουτσίνι, του επιφανέστερου τέκνου της πόλης, επάνω σε μια μικρή και γραφική πλατεία, στη μέση της οποίας δεσπόζει το άγαλμά του. Ανεβείτε στο σπίτι. Δωμάτια απλά, απέριττα, με πολλά προσωπικά αντικείμενα του μαέστρου και της οικογένειάς του... Και από τα ηχεία, η μουσική από τις πιο γνωστές του όπερες («Τουραντότ», «Τόσκα», «Μποέμ», «Μαντάμ Μπατερφλάι») θα σας συντροφεύει.
Συνεχίστε τη βόλτα σας και περάστε από την Κάζα Γκουίνιτζι, στην κορυφή του πύργου της οποίας έχουν παραδόξως φυτρώσει δύο βελανιδιές! Επισκεφτείτε τον Σαν Πιέτρο Σομάλντι και τον Σαν Φρεντιάνο με το εντυπωσιακό ψηφιδωτό (13ος αιώνας) στην πρόσοψή του, και βολτάρετε στους κήπους του Παλάτσο Πφάνερ. Παντού δέντρα, πολλά δέντρα, με τις μανόλιες να ξεχωρίζουν.
Αφήνοντας πίσω σας τα τείχη της πόλης θα αποχωρήσετε με μια ευχάριστη διάθεση, αναλογιζόμενοι βεβαίως ότι ήξερε τι έγραφε ο Χένρι Τζέιμς για τη Λούκα...

Πληροφορίες
Μετάβαση: Η Λούκα απέχει περίπου 1 ώρα οδικώς από τη Φλωρεντία. Έτσι, είναι εύκολο να φτάσετε. Για να την επισκεφτείτε μπορείτε να επιλέξετε μια οργανωμένη εκδρομή (Atlas Travel, τηλ.: 210-3219438) για τη Φλωρεντία και από εκεί να κάνετε το δικό σας πρόγραμμα. Αν πάτε μόνοι, θα φτάσετε αεροπορικώς στη Ρώμη (Ο.Α., τηλ.: 210-9666666) και μετά με το τρένο ως τη Λούκα - με την υπερταχεία θα χρειαστείτε περίπου δύο ώρες.
Διαμονή: Μερικά πολύ συμπαθητικά και ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης είναι τα: Ilaria, Rex, Hotel le Ville (όλα 3 αστέρων), Universo (2 αστέρων).
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 0039583Ώρα: 1 ώρα πίσω Νόμισμα: ευρώ Τουριστικές πληροφορίες: Piazza S. Maria 35, τηλ.: 919931

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Θα απολαύσετε τις νοστιμιές της τοσκανικής κουζίνας, που είναι η πιο ενδιαφέρουσα της Ιταλίας: φρέσκα ζυμαρικά, προσούτο, παρμεζάνα κ.λπ. Μερικά καλά εστιατόρια: All Olivo (τηλ.: 493129), Botticelli (τηλ.: 515571), Il Cuore (τηλ.: 493196), Lombardo (τηλ.: 394268), Puccini (τηλ.: 316116).
*Αν και ήσυχη πόλη, δεν θα πλήξετε το βράδυ. Συμπαθητικά μπαράκια είναι τα Blue Tango και Riva. Για πιο έντονους ρυθμούς, να πάτε στο Mamamia Disco Bar.
*Πάρτε για δωράκια τα γνωστά τουριστικά είδη (μικρογραφίες σπιτιών, τασάκια, φλιτζάνια του καφέ, πετσέτες κουζίνας... όλα με τη Λούκα) να ξέρετε ότι τα μαγαζιά στην Πιάτσα ντελ Αμφιτεάτρο διαθέτουν αντικείμενα με περισσότερο γούστο. Στην πλατεία Πουτσίνι, ένα μαγαζάκι-γαστριμαργικός παράδεισος θα τραβήξει την προσοχή σας. Εκεί θα βρείτε από προσούτο άριστης ποιότητας και νόστιμες λιαστές ντομάτες μέχρι βουβαλίσια μοτσαρέλα και λογιών λογιών σαλάμια. Ο πληθωρικός ιδιοκτήτης θα σας βοηθήσει να επιλέξετε.

(πηγή:
www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: