Μαρόκο

Το Μαρόκο μπορεί να αποτελέσει για όλους τον προορισμό των 4 εποχών, αφού απλώνεται σε δυο θάλασσες που είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. 2.800 χιλιόμετρα από τις ακτές του Μαρόκου βρέχονται από τον Ατλαντικό και 600 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο και η χώρα έχει τέτοιες εναλλαγές τοπίων που προκαλεί να τη γνωρίσεις και να εξερευνήσει όλες τις γωνιές της. Μεγάλη έκπληξη προκαλεί και η επαφή με τους κατοίκους, αφού από περιοχή σε περιοχή, τα χαρακτηριστικά και τα χρώματά τους αλλάζουν, τα ήθη και τα έθιμα ποικίλουν αποκαλύπτοντας έναν πολυσυλλεκτικό πολιτισμό, που έχει βρει τις ισορροπίες του.

Η περιήγηση μπορεί να ξεκινήσει από τον αυτοκρατορικό βορρά. Η οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου, με το μεγαλύτερο λιμάνι, είναι η Καζαμπλάνκα. Θα δείτε κάτι από την Καζαμπλάνκα του "Ρίκυ" (Μπόγκι) και της "Ίλσα" (Μπέργκμαν) από την ομώνυμη ταινία του Μάικλ Κέρτιζ, κυρίως στην παλιά πλευρά της πόλης, ανάμεσα στα στενά σοκάκια, στα χαμηλά ασβεστωμένα στις αποχρώσεις του ροζ και της ώχρας φτωχόσπιτα, αλλά και στα λευκά σπίτια που έδωσαν και το όνομα στην πόλη (Καζαμπλάνκα = Λευκό Σπίτι). Αυτή την παλιά Καζαμπλάνκα θα τη βρείτε στις παλιές γειτονιές του λιμανιού, που ήταν κάποτε αραξοβόλι πειρατών, αλλά σήμερα συνθέτουν ένα υπερσύγχρονο λιμάνι, κέντρο εμπορικών συναλλαγών από όλο τον κόσμο. Η βόλτα σας στη σημερινή Καζαμπλάνκα θα περάσει την Πλατεία των Ηνωμένων Εθνών και του Μοχάμεντ του Ε’ και θα συνεχιστεί στην παραλιακή διαδρομή της Κορνίς, που οδηγεί, με τη σειρά της, στην Άνφα, την αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Επιβάλλεται να επισκεφτείτε το Πάρκο της Αραβικής Λεγεώνας, την πρόσοψη των Βασιλικών ανακτόρων και τη μουσουλμανική συνοικία Χαμπούς.

Καζαμπλάνκα
Λίγα χιλιόμετρα χωρίζουν την Καζαμπλάνκα από τη διοικητική πρωτεύουσα του Μαρόκου, τη Ραμπάτ, μια πόλη με ιστορία 2.000 χρόνων, που αποτυπώνεται τόσο στα μνημεία της όσο και στη σύγχρονη πλευρά της, στις δεντροφυτεμένες λεωφόρους της, και τους εντυπωσιακούς κήπους στις ακτές του Ατλαντικού. Εδώ θα δείτε τη Μεσουάρ, τη βασιλική συνοικία, το Τέμενος Χασάν, το χρυσοκέντητο μαρμάρινο Μαυσωλείο του Μοχάμεντ του Ε’, τα Τείχη των Αλμοαδών και τη νεκρόπολη στο Κάστρο Σελά.

Επόμενος προορισμός μπορεί να είναι η Ταγγέρη, μια πανέμορφη, αριστοκρατική πόλη, ουσιαστικά προάστιο της Ραμπάτ, κτισμένη αμφιθεατρικά σε μια πευκόφυτη βουνοπλαγιά που βλέπει στην πόλη και το λιμάνι. Για ψώνια, υπάρχει εδώ το Socco μια αγορά στην οποία μπορεί κανείς να βρει οτιδήποτε. Σιγά – σιγά θα περάσετε στην ισπανομαυριτανική πλευρά του Μαρόκου, φτάνοντας στην Τετουάν και κατόπιν στο Μεκνές και τη Φεζ. Θα δείτε τη ρωμαϊκή Βολούμπιλις και το θρησκευτικό χωριό Μουλάι Ίντρις και στη Μεντίνα (παλιά πόλη) την Πύλη Ελ Μανσούρ και το Μαυσωλέιο του Μουλάι Ισμαήλ.

Μαρακές
Ταξιδεύοντας στην αντίθετη πλευρά της Καζαμπλάνκας, νοτιοδυτικά, προορισμός σας θα είναι το Μαρακές, το “μαργαριτάρι του νότου”. Το Μαρακές στέκεται απέναντι από τις χιονισμένες κορυφές των μαροκινών βουνών και αποτελεί παραμυθένιο σκηνικό για τον ευρωπαίο επισκέπτη. Ιδρύθηκε το 1062 και ήταν κάποτε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του Ισλαμισμού. Ο περίπατος στους τάφους των Σααδιτών, στα ανάκτορα της Αλ Μπαία, με τους Aνδαλουσιανούς κήπους και στο Τέμενος Κουτούμπια, που αποτελεί το ιερό σύμβολο της πόλης θα πρέπει να είναι το πρώτο σας μέλημα και στη συνέχεια μια βόλτα με τις γραφικές αλογάμαξες, στην πλατεία Τζεμαά Ελ Φνα, λίγο πριν το δειλινό.

Πριν εγκαταλείψετε το Μαρόκο, επισκεφτείτε το Αγκαντίρ και την Ουαρζαράτ. Η πιο όμορφη παραλιακή διαδρομή του Μαρόκου είναι αυτή που συνδέει την ιστορική Ελ Ζαντρίντα με το Αγαδίρ, περνώντας και από την Εσαουίρα. Είναι η διαδρομή που κάνει κανείς, καθώς ταξιδεύει στη σύγχρονη λεωφόρο ερχόμενος από την Καζαμπλάνκα. Κάνοντας μια στάση στην Εσαουίρα, θα φάτε ψάρια, από τα ψαροκάικα της περιοχής. Το Αγαδίρ είναι η πιο πολυτελής και ακριβή πόλη του Μαρόκου. Εδώ θα κολυμπήσετε στις αμμουδερές παραλίες του Ατλαντικού, κάτω από τον καυτό αφρικάνικο ήλιο, σε κάποιο σημείο από τα έξι ολόκληρα χιλιόμετρα αμμουδιάς με τις 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Στα νυχτερινά του κέντρα θα απολαύσετε γοητευτικές μαροκινές που χορεύουν μοναδικά το “χορό της κοιλιάς”.

Η Ουαρζαράτ βρίσκεται ανατολικά του Αγαδίρ. Απαραίτητο συμπλήρωμα στο ταξίδι μας αποτελεί η διαδρομή πλάι στον ποταμό Ουέντ Ντραά, που ανοίγεται σε μια κοιλάδα καταπράσινη, γεμάτη φοινικιές και χουρμαδιές, μέσα σε εντυπωσιακές οάσεις. Μοναδικά μνημεία αρχιτεκτονικής τελειότητας αποτελούν εδώ οι κάσμπες, τα φρούρια, φτιαγμένα από ερυθρόχρωμο άργιλο που στέκουν μέσα στην έρημο και μοιάζουν παλάτια κτισμένα την άμμο. Εδώ γυρίστηκε ένα μέρος από την θρυλική ταινία “Λώρενς της Αραβίας”. Μπορείτε, τέλος, να τραβήξετε για τη Ζαγκόρα για να ψωνίσετε σουβενίρ, στην αγορά της.

Πού θα μείνετε
Στο Μαρόκο θα βρείτε μερικά εκπληκτικής πολυτέλειας ξενοδοχεία και θα μείνετε ικανοποιημένοι από το σέρβις. Ενδεικτικά προτείνουμε:
Sheraton(5*)
Beach Club (Α’ κατηγορίας), Αγκαντίρ
Palais Jamai (5* de luxe), Φεζ
Jnan Palace (5* de luxe), Φεζ,
Golf Palace (5* de luxe), Μαρακές
Imperial Borj (5*), Μαρακές
Sheraton (5*) στο Μαρακές
Hanane Club (4* superior), Ουαρζαράτ
Berbere Palace (5*), Ουαρζαράτ
Royal Mansour (5*), Καζαμπλάνκα
Hyatt Regency (5* de luxe), Καζαμπλάνκα
La Mamounia (5* de luxe), Μαρακές.

Τι θα φάτε
Από τις πιο γνωστές σπεσιαλιτέ του Μαρόκου είναι το ταζίν και το κους-κους, πιάτα που πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάσετε. Στις παραλιακές πόλεις γευθείτε ψάρια από τις ψαριές των τοπικών καϊκιών. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε το νερό της βρύσης και να προτιμάτε το εμφιαλωμένο. Εμείς προτείνουμε ορισμένα εστιατόρια στην Καζαμπλάνκα:

Restaurant La Mer (Μαροκινή Κουζίνα, θαλασσινά)
Hyatt Regency Casablanca, Πλατεία Mohammed V
Τηλ. +212 3 63 31 5
Le Douira (Γαλλική Κουζίνα)
Λεωφόρος des FAR,
Tel: +212 3 13 01 1
Le Trianon (French)
Sheraton Casablanca Hotel, Λεωφόρος des Far
Tηλ. +212 3 17 87 8
Α Ma Bretagne (Θαλασσινά)
La Corniche
Tηλ. +212 2 39 79 79
Le Retro (Γαλλικό)
Centre 2000
Tηλ. +212 2 76 07 3
Villa Fandango (Γαλλική Κουζίνα)
Οδός Mer Egee, Λεωφόρος de la Corniche
Tηλ. +212 3 98 50 8
Ostrea (Θαλασσινά)
Port de Pκche
Tηλ. +212 3 15 19 8
Le Dauphin (Θαλασσινά)
Λεωφόρος Houphouet Boigny 75
Tηλ. +212 2 21 20 0
Le Carpaccio (Γαλλική Κουζίνα)
Οδός Halab 12
Tel: +212 2 78 43 8
Kim Mon (Ασιατική Κουζίνα)
Λεωφόρος Mers Sultan 160
Tηλ. +212 2 63 22 6
Le Marignan (Κορεάτικη Κουζίνα)
Οδός Mohamed Smiha 69
Tηλ. +121 2 31 61 99

Τι θα αγοράσετε
Στο Μαρόκο μπορείτε να φύγετε έχοντας αγοράσει δερμάτινα, σακάκια, μπουφάν, τσάντες, είδη λαϊκής τέχνης, από μπρούτζινα μέχρι χαλιά, Ασημένια κοσμήματα διακοσμημένα με κοράλια και κεχριμπάρι, κελεμπίες, καφτάνια και κάθε είδους κεραμικά και τοπικά σουβενίρ.

(πηγή: www.thea.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: