Ιράν

Βρίσκεστε στο Ιράν. Τη χώρα των μυστηρίων και των γοητευτικών θρύλων της Ανατολής. Γνωρίστε την ιστορία της. Ανοίξτε όμως τα μάτια σας και στη νέα εποχή της. Ανακαλύψτε μία χώρα, η οποία, παρότι απέχει από το παραμυθένιο παρελθόν της, σας χαρίζει εντυπωσιακές εικόνες. Εικόνες που θα σας ταξιδέψουν από την έρημο ως την εύφορη πεδιάδα. Από το τραχύ βουνό μέχρι το νωχελικό ποτάμι. Από το φτωχό χωριό έως το πολυτελές τζαμί. Εικόνες από καταπράσινες πόλεις, γεμάτες τριαντάφυλλα και εξωτικά λουλούδια, μπολιασμένες από την ευγένεια ενός λαού, έτοιμου να σας αγκαλιάσει!

Τεχεράνη
Η πρωτεύουσα και οικονομική καρδιά του Ιράν είναι η Τεχεράνη. Μια αχανής και άτακτα χτισμένη μεγαλούπολη με 13 εκατομμύρια κατοίκους,εξαιρετική ρυμοτομία στο κέντρο της, απίστευτη κυκλοφορία στους δρόμους, μια πόλη η οποία, παρότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξωτική, δίνει μια δυνατή γεύση του σύγχρονου Ιράν. Τα κυριότερα αξιοθέατα είναι τα μουσεία και τα τζαμιά της. Επισκεφθείτε το ανάκτορο Γκολεστάν με τους κήπους του, το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Κοσμημάτων, το Μουσείο Κεραμικής Τέχνης και το Μουσείο Χαλιών. Το τζαμί Εμάν Χομεϊνί του 18ου αι. είναι από τα πιο εντυπωσιακά της πόλης. Η ιερατική σχολή Σεπαχσαλάρ με τους οκτώ μιναρέδες της επίσης αξίζει προσοχής.

Ισφαχάν
Ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων του και για την ατμόσφαιρά του, που διατηρεί ακόμη ζωντανό το παρελθόν. Περπατήστε στις εντυπωσιακές γέφυρες που ενώνουν τις δύο όχθες του ποταμού Ζαγιάντε και πιείτε τον καφέ ή το τσάι σας στα παραδοσιακά καφενεία δίπλα στο ποτάμι. Θαυμάστε τον καθεδρικό ναό της αρμένικης συνοικίας με την πλούσια εικονογράφηση και το λαμπρό τζαμί Τζαμέχ. Τα ανάκτορα Σεχέλ Σοτούν και Χάστι Βεχέχτ, καθώς και το ξενοδοχείο Αμπάσι, που κάποτε ήταν καραβάν σαράϊ, θα σας εντυπωσιάσουν με τη διακόσμησή τους. Στο κέντρο της πόλης περπατήστε στη γιγάντια πλατεία Εμάν Χομεϊνί (500 επί 160 μέτρα!) και γνωρίστε τα εντυπωσιακά αξιοθέατα που την περιβάλλουν. Το παζάρι του Ισφαχάν αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ντόπιας αρχιτεκτονικής και είναι γεμάτο απίστευτης ομορφιάς αντικείμενα! Στο σύνολό του έχει χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα, έχει όμως και τμήματα ηλικίας 1.300 ετών!

Σιράζ
Από τις σημαντικότερες πόλεις του ισλαμικού κόσμου. Υπήρξε μάλιστα και πρωτεύουσα του Ιράν. Σήμερα, παρότι η σύγχρονη ζωή έχει παραμερίσει το παλιό μαγικό στοιχείο, το Σιράζ έχει καταφέρει να διατηρήσει δείγματα του παρελθόντος. Επισκεφθείτε την πλατεία, με το Τζαμί του Αντιβασιλέα και το Μαυσωλείο Σαχ ε Κεράχ, στο εσωτερικό του οποίου κυριαρχεί ένα ψηφιδωτό από εκατομμύρια καθρεφτάκια, καθώς και το παζάρι του. Τα μαυσωλεία των ποιητών Χαφέζ και Σααντί είναι ένα δύο αξιοθέατα με ωραίους κήπους που προσφέρονται για ξεκούραση.

Μη ξεχάσετε!
Μην παραλείψετε την ξακουστή Περσέπολη, που βρίσκεται κοντά στο Σιράζ. Θα φτάσετε ως εκεί με λεωφορείο ή με ταξί, καθώς απέχει μόνο 14 χιλιόμετρα από το Σιράζ. Ο ξεναγός θα σας μιλήσει για το εντυπωσιακό αυτό «καλειδοσκόπιο» της ιρανικής ιστορίας. Τα λαμπρά ανάκτορα, ξεκίνησε να κατασκευάζει στα 512 π.Χ. ο βασιλιάς Δαρείος Α΄. Το έργο στο σύνολό του ολοκληρώθηκε από τους απογόνους του μέσα σε δύο αιώνες! Το όνομα της πόλης ήταν Πάρσα. Σε Περσέπολη τη μετονόμασαν οι Έλληνες, όταν το 331 την κατέκτησαν. Θα πάτε οπωσδήποτε και στη Νεκρόπολη, όπου υπάρχουν οι τάφοι του Δαρείου και άλλων.

Τι θα φάτε
Θα χορτάσετε κεμπάπ, αφού πρόκειται για το... εθνικό φαγητό τους. Κεμπάπ από κοτόπουλο, κρέας αλλά και ψάρι. Εξαιρετικά γιαούρτια, που συνοδεύουν κάθε γεύμα, νοστιμότατες φρέσκες σαλάτες, σούπες και το μοναδικό ψωμί τους, ψημένο πάνω σε καυτά βότσαλα!

Πού θα διασκεδάσετε
Σε γραφικά τεϊοποτεία και σε μπαράκια στα ξενοδοχεία. Ούτε σε αυτά σερβίρεται αλκοόλ.

Οι αγορές σας
Στα γραφικά παζάρια θα βαρεθείτε να παζαρεύετε (απαραιτήτως!) και να ψωνίζετε υπέροχα χαλιά, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά, τιρκουάζ και χρυσό.

Πληροφορίες
Διαμονή: Μην περιμένετε πολυτέλειες όπως στις άλλες ασιατικές χώρες. Πάντως, θα βρείτε καθαρά και περιποιημένα ξενοδοχεία. Η αλυσίδα ξενοδοχείων Homa Hotel Group παρέχει ζεστή φιλοξενία στην Τεχεράνη και στο Σιράζ. Στην ιστοσελίδα της www. homahotelgroup.com θα βρείτε όποιες πληροφορίες θέλετε. Στην Τεχεράνη πολύ καλά είναι και τα Khayyam (τηλ.: 311-3757) και Atlas (τηλ.: 890-0286). Στο Ισφαχάν προτιμήστε τα Sahel (τηλ.: 233-4585), Abbasi (τηλ.: 222-6010) και Aria (τηλ.: 222-7224).

Χρήσιμα:

Κωδικός κλήσης: 0098.
Τεχεράνη: 21.
Χρειάζεστε: Βίζα.
Ιρανική Πρεσβεία: 210-6741436.
Προσοχή: Οι γυναίκες κυκλοφορούν παντού (ακόμη και στους χώρους του ξενοδοχείου) με καλυμμένο το σώμα και φορώντας απαραιτήτως στο κεφάλι μαντίλα, ειδάλλως μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ακόμα, απαγορεύονται παντού τα αλκοολούχα ποτά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: